Texte à méditer :  Dans les temps de tromperie universelle, dire la vérité devient un acte révolutionnaire    George Orwell
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

18 Octobre 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Luc


C'était aussi un 18 / 10
1926

Louis Lumière présente à l'Académie des Sciences le premier film parlant.


Né(e) un 18 / 10 / 1940
Jacques HigelinCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


WhatsApp laat je real-time locatie delen met contactpersonen

Het is binnenkort mogelijk om in WhatsApp realtime je locatie te delen met contactpersonen. Je kunt hierbij zelf aangeven hoe lang iemand met je locatie mee kan kijken. Het werkt zowel in één-op-één-gesprekken als in groepsgesprekken.

In een groepsgesprek is het daarnaast mogelijk om op dezelfde kaart de locatie van verschillende contactpersonen te zien.

De chatdienst belooft dat je locatie, net als tekstberichten foto's en video's, versleuteld wordt met end-to-end-encryptie. Hierdoor is het voor WhatsApp zelf niet mogelijk om mee te kijken. De functie wordt de komende weken uitgerold, schrijft de chatdienst.

Facebook, sinds 2014 eigenaar van WhatsApp, stelde de functie al eerder beschikbaar voor Messenger. En ook Telegram, een alternatief voor deze chat-apps, biedt de mogelijkheid om locatie te delen.

(18/10/2017 @ 14:18)

Slachtoffer loverboy: ik moest seks hebben met zijn vrienden

Ze was 12 toen ze de jongen ontmoette die haar vriend én pooier zou worden. Tot haar 18de was ze in handen van deze loverboy. Nu is ze 19 en vertelt ze, anoniem, haar verhaal om andere meisjes te waarschuwen.

Haar loverboy was "gewoon een Hollandse jongen", vertelt ze in een documentaire die is gemaakt door haar en andere slachtoffers. De voorlichtingsfilm wordt de komende tijd op scholen vertoond. "Hij was eigenlijk heel normaal."

Naar schatting worden jaarlijks rond de 1320 meisjes seksueel uitgebuit, meldt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel vandaag in een rapport over mensenhandel. Het is bijna een kwart van het totaal aantal gevallen van mensenhandel in Nederland.

Rapporteur Corinne Dettmeijer maakt zich vooral zorgen dat maar een op de tien in beeld is bij hulpinstanties. "Dat betekent dat 90 procent van de meisjes niet de hulp krijgt die ze nodig hebben."

Luisterend oor

Het anonieme slachtoffer zocht juist hulp bij haar loverboy. Ze kon met hem praten over de situatie thuis, waar vaak ruzie was. "Hij was mijn luisterend oor. Door dat praten ben ik hem gaan vertrouwen", zegt ze tegen de NOS.

De jongen vertelde dat hij schulden had bij een vriend en dat die het geld wel wilde kwijtschelden als zij seks met hem had. "Ik dacht eerst: 'doe normaal'. Maar die vriend sloeg hem in elkaar. Ik gaf om mijn vriendje en omdat het maar één keer zou zijn, wilde ik dat wel voor hem doen."

Daarmee begon het misbruik. "De drempel was veel lager geworden. Hij zei: 'je hebt het al een keer gedaan, dan kan het ook nog wel een keer'." Ze moest seks hebben met zijn vrienden en later met mannen die hij helemaal niet kende.

Ze wist vanaf het begin dat er iets niet pluis was, maar kon lange tijd niets doen. "Hij sloeg me en bedreigde me." Zo had hij een foto gemaakt van haar zus, die hij wat zou aandoen als ze bij hem wegging.

Minder meldingen

Corinne Dettmeijer zegt dat het aantal meldingen van mensenhandel steeds verder terugloopt. Dat ligt volgens Dettmeijer deels aan de politie, waar te weinig aandacht is voor mensenhandel. Maar de slachtoffers doen ook geen aangifte.

Dettmeijer: "Meisjes zullen zich niet vaak zelf melden, omdat ze heel bang zijn of geïndoctrineerd. Misschien denken ze wel dat ze verliefd zijn op zo'n jongen."

Hulp

Pas toen het anonieme slachtoffer 18 werd, besloot ze actie te ondernemen. "Hij wilde me meenemen naar het buitenland. Als ik toen niet zou stoppen, dan was het nooit gestopt." Ze meldde zich bij een opvanghuis, waar ze werd geholpen.

Nu gaat het redelijk goed met haar. "Ik ben nog niet waar ik zijn wil, maar het gaat stukken beter."

(18/10/2017 @ 14:07)

Amersfoort vraagt minister jongetje met Down niet uit te zetten

Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius heeft minister Blok van Veiligheid en Justitie gevraagd een uitzondering te maken en het 5-jarige uitgeprocedeerde jongetje Zuzu niet uit te zetten.

Zuzu, die het syndroom van Down heeft, wacht samen met zijn Iraakse moeder en broertje uitzetting naar Irak. Vorige maand werd hun asielaanvraag afgewezen. Het gezin was vanuit Syrië naar Nederland gevlucht, nadat ze eerder al Irak waren ontvlucht. De Palestijnse vader verblijft met het zusje van Zuzu in Syrië.

Petitie

De Amersfoortse Deborah Ligtenberg trok zich het verhaal van Zuzu aan en besloot een petitie te starten, die inmiddels meer dan 15.000 keer is ondertekend. Bekende Nederlanders als Claudia de Breij en Henk Westbroek schaarden zich achter het initiatief.

De burgemeester ging vervolgens in gesprek met Ligtenberg en de advocaat van de familie en besloot dat er in het geval van Zuzu sprake is van een "uitzonderlijke en schrijnende situatie". Naast de gezondheid van Zuzu wijst hij op het verscheurde gezin, en het feit dat de soennitische moeder bij uitzetting in het sjiitische Irak terecht zou komen.

Bolsius doet daarom een beroep op de discretionaire bevoegdheid van de minister. De afgelopen weken deden meerdere mensen dat. De minister kan nu beslissen dat er sprake is van een uitzonderlijk geval, zodat het jongetje met zijn moeder en broertje in Nederland kan blijven.

(18/10/2017 @ 13:45)

700 Duitse agenten en commando's vallen panden Hells Angels binnen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de politie invallen gedaan in ruim vijftig panden en woningen van leden van de motorclub Hells Angels. De actie volgt op de bekendmaking vanochtend dat een regionale afdeling van de Hells Angels, die actief is rond Dà¼sseldorf, door het ministerie van Binnenlandse Zaken is verboden.

Bij de huiszoekingen zijn negen motoren, elf gokkasten, dertien messen, een geweer en een revolver, een kleine hoeveelheid drugs en 60.000 euro in cash in beslag genomen, meldt de deelstaatoverheid. "Het laat zien dat de leden crimineel zijn. Het gaat om geweld, om drugs, om wapens, om gedwongen prostitutie. Het is geen broederschap van motorliefhebbers", zegt deelstaatminister Herbert Reul van Binnenlandse Zaken.

Volgens de advovcaat van de Hells Angels valt de inbeslagname van privé-eigendommen als motoren, horloges en cash niet onder de verordening van het OM in Dà¼sseldorf. "We beraden ons ook op stappen tegen het verenigingsverbod", zei de raadsman tegen het ANP.

Chapter

Het verbod geldt voor het chapter Angels Concrete City. Ook een ondersteunende organisatie die Clan 81 wordt genoemd, is voortaan verboden. Vorig jaar kwam het in Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan Nederland, tot vechtpartijen tussen de politie en een van de motorclubs.

In zestien steden zijn woningen en bedrijfspanden doorzocht. Daarbij waren 700 politiemensen betrokken. Ook werden speciale commando's ingezet in verband met de mogelijke aanwezigheid van explosieven.

Het is niet bekend of er bendeleden zijn opgepakt. Op foto's is te zien dat er motoren in beslag zijn genomen. Ook is te zien dat de politie een jas heeft meegenomen met Hells Angels Holland achterop.

Hard optreden

De overheid en de politie zeggen dat ze met de actie duidelijk willen maken dat er hard wordt opgetreden tegen criminele bendes.

"Wij dulden crimineel gedrag niet en willen het volk beschermen tegen het machtsvertoon van criminele motorbendes", staat in een politieverklaring.

De politie in Noordrijn-Westfalen strijdt al jaren tegen motorbendes. De Hells Angels, de Bandidos en andere clubs hebben er samen zo'n 1200 leden en ze verdienen hun geld veelal in de misdaad.

Nederland

In 2015 werd de oorspronkelijk Nederlandse motorclub Satudarah nog verboden in heel Duitsland. Toen waren er ook doorzoekingen, zegt correspondent Jeroen Wollaars.

In Duitsland worden er geregeld motorclubs opgedoekt. Dat is daar makkelijker te regelen dan in Nederland. Wollaars: "Als het ministerie vermoedt dat er sprake is van een criminele organisatie dan kunnen ze dat doen. En dat gebeurt regelmatig."

(18/10/2017 @ 08:14)

Honderdduizenden Rohingya overleven in modderig duinlandschap

Met honderdduizenden zitten ze in de modder op elkaar. Karline Kleijer, noodhulp-coà¶rdinator bij Artsen zonder Grenzen, is net terug uit Bangladesh waar ze met eigen ogen zag hoe erbarmelijk de omstandigheden zijn waaronder de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar in de kampen leven.

In het NOS Radio 1 Journaal beschrijft ze het deprimerende uitzicht. "Ze zitten hutjemutje op elkaar. Als je door die kampen heenloopt, zie je heuvel na heuvel een soort modderig duinlandschap waar mensen met stukjes zwart plastic een hutje gebouwd hebben met wat bamboestokken. Er komt geen einde aan. Het regent elke dag en komende maand is het tyfoon-seizoen."

Nog elke dag komen er meer mensen bij. De vluchtelingenkampen in Bangladesh aan de grens zaten al vol met Rohingya die de afgelopen jaren al uit Myanmar waren gevlucht. Dat aantal is sinds begin september verdubbeld tot meer dan een miljoen. "Ook gisteren zijn er weer 20.000 mensen de grens overgegaan."

De aantallen zijn zo groot dat het voor hulporganisaties onmogelijk is om in korte tijd te zorgen voor elementaire zaken als schoon drinkwater en voldoende toiletten, zegt Kleijer. Dus ziektes liggen op de loer. "Je kunt je voorstellen: regen, modder en mensen die hun behoefte doen om hun tentje heen. Dat water loopt naar beneden en komt terecht in zelfgegraven kuilen, en dat gebruiken ze vervolgens om te drinken en de was te doen. het is een schrijnende toestand."

Daar komt nog bij dat de Rohingya de kampen niet mogen verlaten. "We hebben veel respect voor de overheid van Bangladesh die deze 500.000 mensen toch weer heeft toegelaten. Veel landen in de wereld kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Maar ook zij maken zich zorgen. De bevolking van Bangladesh denkt, weer 500.000 mensen erbij, willen wat dat wel? Dus de mensen mogen wel naar het veilige Bangladesh komen, maar ze moeten dan wel in dat ene gigantische kamp blijven. Als ze verder het land in gaan worden ze gearresteerd."

Maar zelfs de kampen zijn nog altijd beter dan de plek waar ze vandaan komen. Kleijer heeft veel meegemaakt, maar zelden zulke verschrikkelijke verhalen gehoord over de wreedheden van het leger van Myanmar. "Bijna alle mensen hebben geweld gezien. Heel veel mensen hebben familieleden verloren. Ze vertellen dat hun dorp in de fik gestoken werd, dat ze wegrenden en in de rug geschoten werden tijdens hun vlucht door de rijstvelden."

Veel vrouwen zijn verkracht. "We hebben in de eerste drie weken dertig vrouwen behandeld, en sommigen hebben ook machetewonden. Ze vertellen verhalen over baby's die in brandende hutten worden gegooid. Echt verschrikkelijk. En we hebben 230 gewonden behandeld en als je dan het verhaal hoort van die mensen... Sommigen hebben schotwonden, sommigen hebben hun benen verloren doordat ze op mijnen zijn gestapt, er zijn kinderen met brandwonden. En die wonden komen overeen met de verhalen die ze vertellen."

Waarschijnlijk is het grootste deel inmiddels gevlucht, maar een paar honderdduizend Rohingya zijn nog in Myanmar. Hoe die eraan toe zijn is nauwelijks bekend. Kleijer: "Wij zijn wel aanwezig in het gebied maar we mogen niet meer het kantoor uit. We horen van andere organisaties die nog enigszins kunnen rondrijden dat er niet veel dorpen meer over zijn."

In het centrale deel van Rakhine State, de regio in Myanmar waar de Rohingya vandaan komen, leven zo'n 300.000 mensen in kampen. "Er zijn verhalen over dat die mensen daar niet weg mogen. De kampen zouden zo'n beetje belegerd zijn en er zouden grote problemen zijn met voedsel. Wat wij horen van onze contacten is dat de situatie ook daar wel heel erg moeilijk is."

Ondanks alle ellende gaan Kleijer en haar collega's van Artsen zonder Grenzen onvermoeibaar door met hun werk in het gebied. "Ik vergelijk het soms een beetje met de brandweer of de ambulancedienst in Nederland. Je ziet veel ellende maar je bent daar ook om hulp te bieden en dat maakt een groot verschil. Wij bieden gezondheidszorg. We hebben ziekenhuizen en klinieken. We hebben 200 toiletten gebouwd. Dat is nog steeds niet genoeg. Maar dat je voor die individuen die daar gebruik van maken het verschil kan maken, dat houdt je gaande."

(18/10/2017 @ 13:24)

Nog altijd verkoopverbod voor 84 procent fipronil-bedrijven

Drie maanden na het begin van de fipronilcrisis heeft 84 procent van de getroffen pluimveehouders nog altijd stallen die geblokkeerd zijn door de NVWA. Slechts 58 van de 361 pluimveebedrijven die dicht moesten omdat er fipronil is gebruikt, zijn weer volledig in bedrijf. De economische schade voor de sector loopt daardoor nog altijd op.

Fipronil blijkt moeilijker te verwijderen dan gedacht. Volgens onderzoeker Christiaan ter Veen van de Gezondheidsdienst voor Dieren hebben sommige boeren hun bedrijven inmiddels tientallen keren schoongemaakt. "Bij de eerste keer schoonmaken gaat de fipronil-waarde hard naar beneden. Maar het is ontzettend lastig om de fipronil in de omgeving naar nul te krijgen. En zolang fipronil in de stal blijft zitten, blijft het ook terechtkomen in de eieren en de kippen", aldus Ter Veen.

Verklikkerkippen

De Gezondheidsdienst voor Dieren raadt boeren aan om waterstofperoxide en soda te gebruiken. Voor boeren die hun bedrijven niet geruimd hebben is dat lastig, omdat je die middelen niet in hoge concentraties mag gebruiken in een volle stal met kippen.

Boeren die wel geruimd hebben lopen tegen het probleem aan dat de NVWA de stal pas kan vrijgeven als het vlees of de eieren van de nieuwe kippen zijn getest. Die lopen dus ook nog het risico dat de nieuwe kippen opnieuw worden afgekeurd, en zitten lang in onzekerheid. Veel boeren zetten daarom een klein aantal 'verklikkerkippen'. Als die ondanks het schoonmaken toch nog besmet raken, blijft de schade beperkt.

Mest

Stallen kunnen geblokkeerd zijn voor eieren, kippen of mest. Pas als uit onderzoek van de NVWA blijkt dat eieren weer fipronil-vrij zijn, verdwijnt de blokkade en mogen de eieren worden verkocht. Hetzelfde geldt voor kippenvlees.

Ook voor mest geldt dat het niet mag worden verhandeld, maar in speciale centrales moeten worden verbrand. Inmiddels is de wachtlijst bij de centrales zo lang, dat er een miljoen kilo kippenstront bij boeren ligt te wachten om afgevoerd te worden. Gisteren kondigde minister Kamp af dat een deel van deze mest alsnog op normale wijze mag worden verwerkt.

Vrijwilligers

In de regio Barneveld, de kippenhoofdstad van Nederland, zijn betrokkenen inmiddels een actie gestart om de getroffen boeren te helpen. Via de website boenenbijdeboeren.nl worden vrijwilligers opgeroepen zich aan te melden om boeren te helpen die hun stal niet schoon krijgen.

Deze week zijn de eerste vrijwilligers begonnen bij eierboer Jaap van Deelen uit Barneveld. De vrijwilligers zijn meer dan welkom. "In mijn eentje is er geen beginnen aan. Dan ben ik vier weken kwijt om de hele stal schoon te krijgen", zegt Van Deelen.

De eierboer heeft twee stallen die beide geblokkeerd zijn door de NVWA. De stallen heeft hij meerder keren schoongespoten met soda en waterstofperoxide. In de ene stal heeft hij inmiddels de kippen laten ruimen, omdat de stal maar niet schoner werd. Deze week hoopt hij van de NVWA te horen dat hij de eieren uit zijn andere stal weer mag verkopen.

"Het moet niet veel langer meer duren", vertelt Van Deelen. Hij had verwacht al lang uit de ellende te zijn. "Elke twee a drie weken dat ik geen inkomen heb en wel onkosten, verlies ik ongeveer een gemiddeld jaarinkomen." Inmiddels heeft hij al meer dan 250.000 euro verlies geleden. Gelukkig heeft hij voldoende reserves om het nog even uit te zingen.

Volgens Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders geldt dat lang niet voor alle boeren. "Ik hoor inmiddels de eerste verhalen van pluimveehouders die ermee moeten stoppen. Andere bedrijven zullen de komende vier à  vijf jaar moeten werken om het verlies van deze periode goed te maken."

De Gezondheidsdienst voor Dieren verwacht dat het nog vele maanden zal duren voordat alle stallen vrij worden gegeven. De Haan is nog somberder: "Als rond dit tijdstip volgend jaar de laatste stal wordt vrijgegeven, ben ik een gelukkig mens."

(18/10/2017 @ 13:12)

Staatscommissie: formatie is een black box

Kabinetsformaties in Nederland vormen een van de zwakke punten in het parlementaire stelsel. Dat is een van de voorlopige conclusies van een commissie die het parlementaire systeem onderzoekt.

Volgens de commissie onder leiding van de Noord-Hollandse commissaris van de koning, Remkes, is de formatie vanuit het perspectief van de kiezer en ook staatsrechtelijk een 'black box': de kiezer heeft er geen invloed op en moet het doen met de uitkomst. De commissie wijst erop dat formaties in Nederland vaak lang duren en vraagt zich af of ze niet anders, sneller en transparanter kunnen.

Geen meerderheid

Remkes noemt het verder een 'onvolkomenheid' in de representatieve democratie dat het altijd mogelijk is om in het parlement ingrijpende besluiten te nemen waarvoor geen meerderheid bestaat onder de bevolking.

Een derde problematisch punt vindt de commissie de niet altijd even duidelijke taakverdeling tussen de Tweede en Eerste Kamer en het ontbreken van een regeling om conflicten tussen de Kamers op te lossen.

Eerste Kamer te politiek

De 'staatscommissie parlementair stelsel' werd begin dit jaar ingesteld door het kabinet. Dat gebeurde op aandrang van Tweede en vooral Eerste Kamer.

Het plan voor een onderzoek werd voor het eerst in 2014 gedaan door de VVD in de senaat. Toenmalig fractievoorzitter Hermans vond dat de Eerste Kamer te veel politiek bedrijft.

Partijen, weerbaarheid, Europa

De commissie heeft nu haar eerste verkenning klaar, met een analyse van de sterke en zwakke punten van de parlementaire democratie in Nederland. Dit en volgend jaar gaat het onderzoek verder. Daarna moeten kabinet en Kamers bepalen wat ze met de conclusies doen.

Thema's die Remkes ook gaat bekijken, zijn onder meer de rol van politieke partijen ('verlies aan functie'), de weerbaarheid van de democratie ('digitale beïnvloeding van kiezers') en de kleinere macht van de nationale overheid ('overdracht van bevoegdheden aan EU en aan gemeenten en provincies').

(18/10/2017 @ 13:04)

Afscheid van een wispelturige dame, de laatste Fokker vertrekt

Ze hebben alle drie hetzelfde gevoel erbij. De oud-gezagvoerder: "Een oer-Hollands product, jammer dat het niet meer bestaat, dat is een trieste aangelegenheid." De stewardess: "Dat het een Nederlands product is, dat maakt het bijzonder." De man van het onderhoud: "Fokker was voor de Tweede Wereldoorlog de grootste vliegtuigbouwer ter wereld, je realiseert je dat dat langzamerhand uit Nederland verdwijnt, dus dat is heel jammer."

Een vliegtuig is niet zoals een auto die je binnenkort inruilt. Een vliegtuig onderhoud je tot het allerlaatste moment, en precies volgens het boekje. Volgende week maakt de Fokker 70 zijn laatste vlucht voor KLM. Daarmee komt er een eind aan een tijdperk. 97 jaar lang vloog KLM met Fokker-vliegtuigen. Vandaag staat de PH-KZK nog even geparkeerd in een hangar op Schiphol. Er worden twee luchtfilters vervangen.

Een vliegtuig is eigenlijk altijd als nieuw, en het kan oneindig lang mee. Toch gaan de Fokkers eruit. "Het onderhoud wordt te duur omdat het een oud toestel is", zegt Hans Werner, die verantwoordelijk is voor het onderhoud. "De Fokker wordt sinds 1996 niet meer gemaakt, dus het wordt steeds lastiger om onderdelen te vinden en om ervaren en opgeleide onderhoudsmonteurs te vinden." De vervanger, de Braziliaanse Embraer, vliegt bovendien veel zuiniger.

Stewardess Nicole van Rooij vloog op de Fokker 70 vanaf de allereerste vlucht. Het plafond is laag, er zijn maar zeventien rijen met stoelen. "Het was een knus vliegtuig om in te werken, we waren ook met maar twee stewardessen."

Een toestel met bijzonderheden ook. Het heeft links van het gangpad twee stoelen, rechts drie. En ook de deur is bijzonder. Aan de binnenkant zit de toegangstrap. Als je hem naar buiten open kantelt, heb je een trap. De Fokker 70 had geen slurf of extra trap nodig.

"Ik noem het altijd een echt pilotenvliegtuig. Je voelt wat hij doet. In nieuwere toestellen gaat alles elektronisch." De handen van Waldo Berenschot gaan jeuken als hij weer plaatsneemt achter de stuurknuppel. Hij was tot aan zijn pensioen gezagvoerder op de Fokker 70 en daarvoor op andere Fokkers. "Ik heb ook de Boeing 737 gevlogen. Ik mag het niet zeggen, maar dat vond ik meer een boerenkar vergeleken met deze jongedame. Dit is een heel mooie wispelturige, maar prachtige dame."

Als alle schroefjes weer vastzitten, schuift de enorme deur van de hangar open. De PH-KZK gaat weer. Tot op de laatste dag worden de Fokkers maximaal ingezet, met zo'n zes vluchten per dag. En daarna? Tot grote opluchting van de KLM'ers die er jaren mee werkten worden de vliegtuigen niet tot schroot gezaagd. "Voor alle Fokkers is er een koper gevonden", zegt Hans Werner. "Ze gaan naar Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Daar vliegen straks nog Fokkers. Afhankelijk van hoe ze gebruikt worden gaan ze nog zeker tien tot vijftien jaar mee."

(18/10/2017 @ 13:04)

NAM blijft verder buiten schadeafhandeling Groningen

In Groningen zijn de provincie en twaalf gemeenten het eens geworden met actiegroepen over een nieuwe manier van afhandeling van aardbevingsschade. Bij de uitwerking van het akkoord speelt het nieuwe kabinet een belangrijke rol.

In de Troonrede was al een nieuw schadeprotocol voor Groningen aangekondigd. Het uitgangspunt bij de nieuwe werkwijze is dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) niet meer betrokken is bij de afhandeling van schade.

In het regeerakkoord van het vierpartijenkabinet staat dat burgers geen last meer zullen hebben van de strijd tussen publieke en private partijen. In de praktijk zullen de inwoners niets meer met de NAM te maken hebben. Er komt een publiek fonds dat de schadeafhandeling regelt. De Staat en de NAM zijn verantwoordelijk voor de financiële middelen van het fonds.

Instituut Mijnbouwschade

De actiegroepen Groninger Gasberaad en Groninger Bodem Beweging zijn tevreden over de nieuwe regeling.

Het publieke fonds dat wordt opgericht is het Instituut Mijnbouwschade (IM). Als er aardbevingsschade is, kan dat bij die instantie gemeld worden. Het IM stelt het schadebedrag vast. Als een burger er niet samen met het IM uitkomt, wordt een zogeheten zaakbegeleider ingeschakeld, die een beroep kan doen op een jurist. Mensen kunnen ook contra-experts inschakelen, waarna het IM opnieuw een uitspraak doet. Hoger beroep is in laatste instantie mogelijk bij de Raad van State.

(18/10/2017 @ 13:01)

'Nieuwe bewoners mogen niet klagen over geluidsoverlast Schiphol'

Wie in een nieuwbouwwoning vlak bij Schiphol gaat wonen, moet de vliegtuigherrie voor lief nemen. Tenminste, ze zijn in elk geval vooraf gewaarschuwd.

Nieuwe bewoners worden voortaan gewaarschuwd voor de geluidsoverlast. Dat gebeurt onder meer door de overlast in het koopcontract op te nemen via een kettingbeding. In zo'n beding staat welke harde afspraken zijn gemaakt tussen de koper en verkoper.

De afspraken zijn gemaakt door de gemeenten, de provincies, KLM en Schiphol en met staatssecretaris Sharon Dijksma, melden regionale media.

De maatregel is genomen omdat er in de toekomst een groot aantal nieuwe woningen wordt gebouwd rond Schiphol. In dat gebied zijn nu nog veel ongebruikte weilanden, panden en kassen.

Gevaar voor neerstortende vliegtuigen

Het is de bedoeling dat onder meer in het gebied pal onder de Buitenveldertbaan 4500 woningen worden gebouwd. Normaal is de bouw van nieuwe woningen direct in het verlengde van de start- en landingsbanen verboden. Daar is namelijk veel geluidsoverlast en bestaat het risico dat een toestel neerstort. Maar door de woningnood is besloten om van het verbod af te wijken.

Er is verzet van bewonersgroepen in de omgeving. Kees van Ojik voorziet problemen: "Je moet niet pal onder de uitvliegroutes bouwen. De bouw van woningen in de Bloemendalerpolder bij Weesp was al een fout. Die komen ook precies onder een route te liggen."

(18/10/2017 @ 12:59)

Iraakse Koerden raken alle geannexeerde gebieden binnen 48 uur kwijt

De Iraaks-Koerdische strijders hebben zich teruggetrokken uit alle gebieden in Noord-Irak die ze sinds 2014 op IS hebben bevochten, meldt een commandant van het Iraakse regeringsleger. Al deze regio's werden de afgelopen jaren zowel door de Koerden als de Iraakse autoriteiten geclaimd.

Gisteren kreeg het Iraakse leger strategische gebieden in de provincie Nineveh in handen, inclusief de dam bij Mosul. De Peshmerga, de Iraaks-Koerdische strijders, vertrokken voordat het Iraakse leger arriveerde.

Eerder die dag gebeurde dat in de stad Sinjar en maandag vielen ook Kirkuk en de daarbij liggende olievelden zonder noemenswaardige strijd in Iraakse handen. Het Iraakse leger krijgt bij zijn opmars hulp van sjiitische paramilitaire groepen die door Iran worden gesteund.

BP

De Iraakse minister van Oliezaken heeft oliemaatschappij BP direct gevraagd om op korte termijn met plannen te komen om de olievelden bij Kirkuk te exploiteren. Ook dit gebied was sinds februari 2014 in handen van de Koerden, die er de plaats innamen van het voor IS gevluchte Iraakse leger.

De Koerden slaagden er drie jaar lang in om de olie, een belangrijke bron van inkomsten, buiten bereik van IS te houden.

Verdeeldheid

De Koerden in de prijsgegeven gebieden mopperen over het gemak waarmee de Iraakse militairen in krap twee dagen de omstreden gebieden konden 'heroveren'. President Barzani van de Iraaks-Koerdische autonome regio wijt de aftocht van de Peshmerga aan politieke tweedracht onder de strijders. Een deel van hen steunt Barzani's Koerdisch Democratische Partij (KDP) en het streven naar onafhankelijkheid, andere strijders worden aangestuurd door de oppositionele Patriottische Unie van Koerdistan (PUK).

Iran zou invloed hebben uitgeoefend op de PUK-leiding om de loyale Peshmerga ertoe te bewegen hun posten te verlaten en plaats te maken voor het Iraakse leger. Een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde bezocht Iraaks Koerdistan aan de vooravond van het Iraakse offensief tegen de Koerden in Kirkuk.

Saad Jawad, professor aan de London School of Economics, bevestigt tegenover Al Jazeera dat de Koerdische partijen met IS een gemeenschappelijke vijand hadden. "Natuurlijk waren ze het over sommige zaken eens, maar de partijen zijn nooit echt verenigd geweest", zegt Jawad. "Ik denk dat de Iraakse regering, samen met de druk vanuit Iran, erin geslaagd is het deel van de Peshmerga dat de PUK aanhangt, aan haar zijde te krijgen."

Waar is het Westen?

De Koerdische bevolking in de heroverde gebieden klaagt ook over de afwezigheid van westerse mogendheden als de VS en het Verenigd Koninkrijk. De Koerden voelen zich in de steek gelaten na alle jaren van strijd tegen islamitische Staat, de gemeenschappelijke vijand.

Barzani heeft gezegd dat hij blijft werken aan een onafhankelijk Iraaks Koerdistan, waar de Koerden onlangs massaal 'ja' tegen zeiden in een referendum. Bagdad werkt die onafhankelijkheid op allerlei manieren tegen. Barzani's onderhandelingspositie is door het gebiedsverlies echter aanzienlijk verzwakt.

(18/10/2017 @ 12:46)

Vertraging op A4 bij Delft door brandende vrachtwagen

Verkeer op de A4 bij Delft heeft richting Rotterdam te maken met vertraging. Er stond een oplegger van een vrachtwagen in brand. Het vuur is geblust, maar de oplegger moet nog wel geborgen worden.

Het vuur laaide voortdurend op en daarom rukten verscheidene brandweerwagens uit. De weg ging tussen Den Hoorn en Schipluiden helemaal dicht, maar rond 12.15 uur werd weer een rijstrook geopend. Het is niet duidelijk hoe laat de rest van de weg weer opengaat.

De oplegger kon op tijd worden losgekoppeld van de trekker en is daardoor niet in brand gevlogen.

(18/10/2017 @ 12:07)

Akkoord Leiden met erven Jan Wolkers over nalatenschap

De nalatenschap van beeldend kunstenaar en schrijver Jan Wolkers komt waarschijnlijk terecht in Leiden. De universiteit en museum De Lakenhal in Leiden willen het werk van Wolkers ter gelegenheid van zijn sterfdag aankopen. Donderdag is het tien jaar geleden dat Wolkers overleed.

Hiermee gaat een oude wens van Wolkers en zijn vrouw Karina in vervulling, zegt Karina Wolkers: "Leiden is de stad waar Jan Wolkers als kunstenaar geboren is. Het spreekt vanzelf dat de tekeningen schilderijen, beelden, manuscripten die hij in 65 jaar gemaakt heeft weer terugkeren naar Leiden. Daarmee is de cirkel van zijn kunstenaarsleven voltooid."

Nalatenschap

De nalatenschap omvat beeldende werken, maar ook brieven, dagboeken, familiefoto's en aantekeningen. Ook zijn er tientallen tekeningen, waaronder alle vroege zelfportretten, en aquarellen.

Met de aankoop blijft het werk van Wolkers beschikbaar voor tentoonstellingen, onderwijs en onderzoek. Er zal een jaar worden uitgetrokken om het geld daarvoor bijeen te krijgen. Er zijn geen mededelingen gedaan over het bedrag dat met de aankoop gemoeid is. Een deel van de nalatenschap zal worden geschonken.

(18/10/2017 @ 11:50)

Explosie bij politiebureau in Zweden

Bij een politiebureau in het zuiden van Zweden is vannacht een zware explosie geweest. De ingang van het politiebureau is opgeblazen. Het gebouw is zwaar beschadigd en ramen van gebouwen in de omgeving zijn gesprongen. Er zijn geen gewonden en de oorzaak van de explosie is onbekend.

Er wordt niet uitgegaan van een terroristische daad, maar Dan Eliasson, de hoogste politiechef van Zweden, noemt de explosie wel een aanval op zowel de politie als de samenleving. Op Facebook schrijft de politie dat de aanval hoog wordt opgenomen en dat ze zich niet laat intimideren.

De explosie vond plaats in Helsingborg, een havenstad vlak bij Denemarken.

De politie vermoedt dat dit het werk is van een criminele bende, zegt correspondent Rolien Creton. "Ze doen al langer strafrechtelijk onderzoek naar bepaalde bendeleden. De politie denkt dat ze op deze manier het onderzoek willen verstoren."

Zweden heeft al langer last van criminele bendes. In het zuiden van het land, in Malmà¶, zijn verschillende probleemwijken met migranten, bendes en veel criminaliteit. "Er is een aantal migrantenwijken waar de politie veel moeite heeft om orde te houden", zegt Creton. "Dat aantal is de afgelopen twee jaar toegenomen. Politiemensen worden daar bekogeld met stenen en molotovcocktails."

Vrijdag berichtte de NOS nog over een wijk waar de politie zich nauwelijks durft te vertonen.

(18/10/2017 @ 11:12)

Portugese minister stapt op vanwege bosbranden

De Portugese minister van Binnenlandse Zaken Constança Urbano de Sousa heeft haar functie neergelegd. Haar vertrek is het gevolg van de kritiek op de Portugese overheid vanwege de manier waarop de dodelijke bosbranden in het land zijn bestreden.

Sinds het voorjaar kwamen meer dan honderd mensen om bij meerdere bosbranden. Het dodental van de meest recente bosbrand steeg gisteren naar 41. In Spanje kwamen nog eens vier mensen om het leven. Het vuur werd op de meeste plaatsen gedoofd door de regen. Gisteren werd een driedaagse periode van nationale rouw afgekondigd.

Kritiek

De Portugese bevolking is woedend vanwege de halfslachtige manier waarop de overheid is omgesprongen met de bosbranden. De overheid heeft volgens hen niets geleerd van de bosbranden in juni, waarbij 64 mensen omkwamen. Hulpdiensten kwamen wederom traag op gang. Bovendien wordt de overheid verweten het land niet goed te onderhouden.

In haar ontslagbrief schrijft Urbano de Sousa niet langer in de "politieke en persoonlijke omstandigheden" te verkeren om haar functie uit te voeren. De Portugese premier António Costa had onlangs juist benadrukt dat hij de minister van Binnenlandse Zaken niet zou ontslaan. Wel kondigde hij hervormingen aan.

(18/10/2017 @ 10:51)

Premier Rajoy doet beroep op gezond verstand Puigdemont

Premier Rajoy heeft in het Spaanse parlement een beroep gedaan op de Catalaanse leider Puigdemont om verstandig te handelen, nu de deadline nadert over het Catalaanse streven naar afscheiding van Spanje. De Spaanse regering heeft Puigdemont tot morgenochtend de tijd gegeven het onafhankelijkheidsstreven op te geven.

Rajoy vraagt Puigdemont om een evenwichtig oordeel, waarbij de belangen van de Spaanse en de Catalaanse bevolking voorop moeten staan.

Puigdemont moest maandag al duidelijkheid bieden of Catalonië door zou gaan op de weg naar afscheiding, maar hij liet dat toen na. De Catalanen kregen vervolgens nog drie dagen de tijd om helderheid te verschaffen.

Illegaal

Puigdemont verklaarde vorige week dat de Catalaanse deelstaatregering in het referendum het mandaat had gekregen om de onafhankelijkheid uit te roepen, maar dat hij eerst nog de voorkeur gaf aan overleg met Madrid. De Spaanse regering vroeg daarop om duidelijkheid: wil Catalonië nu wel of niet de onafhankelijkheid uitroepen. Spanje voelt niets voor een dialoog over onafhankelijkheid van Catalonië.

Als Catalonië voor afscheiding kiest, grijpt de Spaanse regering in door het Catalaanse parlement te ontbinden en het bestuur in Catalonië over te nemen. Het Spaanse Constitutionele Hof bepaalde gisteren dat het referendum over onafhankelijkheid in Catalonië op 1 oktober illegaal was. De regering voelt zich daardoor gesterkt om op te treden tegen Catalonië als de onafhankelijkheid daadwerkelijk wordt uitgeroepen.

Catalaanse kant

Terwijl Rajoy het parlement toesprak, hield de Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken Raà¼l Romeva een persconferentie in Brussel. Hij vroeg daar voor de Europese top van morgen aandacht voor de Catalaanse kant van het verhaal.

Volgens Romeva is het juist Spanje dat wetten overtreedt door repressie en het gebruik van geweld. Zo noemde hij de twee opgepakte leiders van de Catalaanse afscheidingsbeweging politieke gevangenen. "Wat er gebeurt in Catalonië raakt alle Europeanen, omdat we gedeelde waarden hebben die we met z'n allen moeten verdedigen", zei hij.

Bij de bijeenkomst van de EU-regeringsleiders morgen staat de Catalaanse kwestie niet op de agenda. Alleen als premier Rajoy het wil, wordt erover gesproken. Maar die kans is klein.

(18/10/2017 @ 10:37)

Renovatie vaargeul bij Zeeuwse Bath begonnen

De herstelwerkzaamheden aan de vaargeul bij Bath zijn begonnen. De geul werd beschadigd doordat twee schepen er in korte tijd vastliepen. De Jupiter en Seatrout zaten allebei vast bij de Zeeuwse plaats.

Vooral de Jupiter, een Chinees containerschip van 366 meter lang, maakte een groot gat in de vaargeul.

De aannemer begint vandaag met de klus, die twee weken gaat duren. Over een breedte van honderd meter worden fijn zand en stenen neergelegd om het gat te dichten. Ook de oevers worden aangepakt, daar worden nieuwe stenen neergelegd.

'Als het niet hersteld wordt, loopt de dijk gevaar'

De kosten zullen ongeveer 5 ton zijn, zegt Rijkswaterstaat. "Dat gaan we in eerste instantie voorschieten, maar het is zeker de bedoeling om dat te gaan verhalen bij de verzekeraars van de schepen."

"Als we helemaal niets zouden doen, kan de geul dieper worden. Dan zou de dijk in gevaar kunnen komen," zegt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat tegen Omroep Zeeland.

Veel van de werkzaamheden zullen mensen niet zien in het Nauw van Bath. Het grootste deel wordt onder water hersteld. "Maar als het klaar is, ligt de geul er voor de komende jaren weer hartstikke goed bij."

De reparaties zouden eigenlijk voor 1 oktober al klaar moeten zijn, omdat dat het begin van het stormseizoen is. Dat is niet gelukt. Rijkswaterstaat gaat er nu van uit dat de oever voor 1 november helemaal is hersteld.

(18/10/2017 @ 10:08)

Xi Jinping opent partijcongres: in 2050 is China welvarend en modern

In 2050 is China een moderne en welvarende en sterk socialistische natie, met een open economie waarin ook buitenlandse investeerders welkom blijven. Dat zei de Chinese president Xi Jinping bij de opening van het negentiende congres van de Communistische Partij in Peking.

In zijn 3,5 uur durende toespraak zette Xi de ideologische lijnen uit voor de toekomst, met veel aandacht voor de noodzakelijke innovatie van de economie die zoals voorheen centraal gestuurd wordt door de partij. De president benadrukte dat er een nieuw tijdperk voor dit 'socialisme met Chinese kenmerken' is ingegaan.

Maar Xi waarschuwde zijn 89 miljoen partijgenoten ook voor grote uitdagingen. "Alle kameraden moeten waakzaam zijn voor gevaren."

Tijgers, vliegen en vossen

Een van die gevaren is corruptie binnen de partij, waar de president al langer tegen strijdt. Volgens Xi, die ook secretaris-generaal van de partij is, heeft die strijd momentum gekregen. "We hebben tijgers gedood, vliegen geplet en vossen opgejaagd."

Meer dan een miljoen functionarissen zijn de afgelopen jaren bestraft voor corruptie. Ook zijn er hooggeplaatste politici vastgezet. Daarvoor kreeg de president een staande ovatie van de partijleden.

Een ander gevaar komt volgens Xi van het internet, dat dan ook aan de leiband van de censor blijft liggen. Als gevolg van de economische hervormingen in de komende jaren kunnen er heel veel ontslagen vallen, zegt correspondent Marieke de Vries. "Als er bijvoorbeeld in de grote staalfabrieken onrust ontstaat, kan het gaan broeien op internet. Dat wil Xi natuurlijk niet. Vandaar dat er zwaar gecensureerd wordt."

De buitenwereld wachtte met name op Xi's uitspraken over de positie van buitenlandse bedrijven in China. In de afgelopen maanden was het voor veel buitenlandse bedrijven moeilijk om zich staande te houden in China. "Ze moeten zich aan steeds strakkere regels houden, worden steeds meer gecontroleerd", zegt De Vries. "Ze worden er ook steeds makkelijker uitgewerkt, bijvoorbeeld omdat vennootschappen worden opgezegd.

Xi heeft daarover gezegd dat zijn land openstaat voor buitenlandse investeerders, maar hij kondigde ook aan de staatsbedrijven te versterken. Dat betekent ook dat Peking met "enorme geldinjecties" komt, waar buitenlandse bedrijven nooit tegenop kunnen concurreren, aldus De Vries.

Blauwe lucht

Xi herhaalde in zijn toespraak zijn belofte dat de zwaar vervuilde steden hun blauwe hemel van vroeger terug zullen zien. In de strijd tegen de zware lucht- en bodemverontreiniging zijn vorig jaar 6000 lokale partijfunctionarissen gestraft omdat ze te weinig deden om de vervuiling tegen te gaan. Xi kondigde strengere milieuregelgeving aan en genereuze investeringen in groene projecten.

Hij sprak zich scherp uit tegen "een extravagante levensstijl en overmatige consumptie" en stelde daar "een simpele en duurzame" manier van leven tegenover.

Geen vrouwen

Het partijcongres, dat eens in de vijf jaar wordt gehouden, duurt tien dagen. 2300 partijleden praten over de toekomst van de partij en van het land. Ook moeten de leden stemmen over een tweede termijn van vijf jaar voor Xi Jinping als partijleider.

Vrouwen spelen nauwelijks een rol in de partijtop. "We hoeven er niet op te rekenen dat er de komende decennia een vrouw aan de macht zal komen in China", zegt Marieke de Vries. Er zijn nu twee vrouwen lid van het 25 leden tellende politbureau, het 'parlement' van de Communistische Partij. Die worden waarschijnlijk niet herkozen. "En in het permanent comité, de zeven machtigste personen rond Xi Jinping, is nog nooit een vrouw gekozen."

(18/10/2017 @ 04:22)

Sterke tegenwind bezorgt verfreus AkzoNobel minder winst

Verfreus AkzoNobel kampt met sterke tegenwind. De resultaten zijn nog minder dan waar het bedrijf een maand geleden voor waarschuwde. De omzet nam toe met een magere één procent, de winst was een kwart lager. Van de beloofde winstgroei van 100 miljoen boven op de resultaten van 2016 komt dit jaar niets meer terecht. AkzoNobel verwacht dat de brutoresultaten voor het hele jaar hetzelfde zullen zijn als vorig jaar.

Er werden wel meer verf, lakken en coatings verkocht, maar door wisselkoersen bleef de omzet achter. Het bedrijf kampte met hogere grondstofprijzen, de gevolgen van de orkaan Harvey en de malaise in de scheepsbouw en de olie- en gasindustrie. Het bedrijf wil de tegenvallers met kostenbesparingen en hogere verkoopprijzen bestrijden.

De omzet in het derde kwartaal is met 3,624 miljard euro iets hoger dan de 3,6 miljard euro in hetzelfde kwartaal in 2016. De nettowinst bedraagt 216 miljoen, 69 miljoen euro lager dan vorig jaar.

Niet vrolijk

"Aandeelhouders en beleggers zullen niet vrolijk worden van de cijfers", zegt economie-redacteur André Meinema. "Ze vormen niet het bewijs dat AkzoNobel op eigen benen veel sterker is dan in handen van het Amerikaanse PPG. Van de beloofde winstgroei komt niks terecht."

AkzoNobel werd dit voorjaar geconfronteerd met een vijandige overnamepoging door PPG en met boze activistische aandeelhouders. PPG wilde Akzo voor meer dan 25 miljard euro overnemen, wat AkzoNobel resoluut van de hand wees. PPG droop uiteindelijk af, maar grootaandeelhouders zoals het hedgefonds Elliott waren laaiend en sleepten de verffabrikant tot twee keer toe voor de rechter.

Vertrek

Het bedrijf werd tot overmaat van ramp ook nog geconfronteerd met het vertrek van de twee topbestuurders. Ton Bà¼chner stapte in augustus op om gezondheidsredenen en in september vertrok financieel directeur Maëlys Castell om dezelfde reden.

Inmiddels is er een soort wapenstilstand en probeert AkzoNobel de relatie met aandeelhouders te verbeteren. Het bedrijf gaat ook op de schop en verkoopt de speciaalchemie en keert een superdividend van 1 miljard euro uit om de aandeelhouders tevreden te stellen. De kwartaalcijfers hadden het bewijs moeten zijn dat het op eigen benen kan staan, maar daar blijkt vooralsnog dus nog niet veel van.

Eind november komt trouwens nog een bijzondere aandeelhoudersvergadering, een bava, over de benoeming van de nieuwe financieel directeur Maarten de Vries en van drie nieuwe commissarissen. Ook moeten aandeelhouders instemmen met de verkoop van de speciaalchemie-tak. Als dat is gebeurd, kan ook het speciale dividend van 1 miljard worden uitgekeerd.

(18/10/2017 @ 08:05)

Chipstekort dreigt in Nieuw-Zeeland door aardappeltekort

Liefhebbers van chips in Nieuw-Zeeland moeten er rekening mee houden dat ze minder kunnen snacken. Door aanhoudende regen is maar liefst 30 procent van de aardappeloogst verloren gegaan. En dat geldt met name voor de aardappelsoort die wordt gebruikt voor het maken van chips.

Nieuw-Zeelandse media hebben al een naam voor het scenario dat nu op de loer ligt: de chipocalypse. "De komende tijd worden zakken chips waarschijnlijk schaarser en duurder", zegt correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal. Sommige supermarkten hebben zelfs al bordjes opgehangen die voor lege chipsschappen waarschuwen.

Het land heeft de op twee na natste winter ooit achter de rug. Op het Noordereiland zijn akkers momenteel zo nat dat er geen tractoren overheen kunnen rijden. "Goede aardappelen blijven liggen en er kan nog niet worden geplant voor een nieuwe oogst."

Op het Zuidereiland werken boeren klokje rond om lege schappen zo veel mogelijk te voorkomen. "We zijn de hele nacht bezig geweest om nieuwe aardappels te planten", vertelde een boer op tv.

Volgens de ceo van verenigde aardappelbedrijven is de mislukte oogst een gevolg van klimaatverandering. Hij verwacht dat de chipocalypse tot kerst duurt.

(18/10/2017 @ 07:54)

Dernière mise à jour : 17/10/2017 @ 13:25
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette