Texte à méditer :  Deux choses sont infinies : l'univers et la bêtise humaine, en ce qui concerne l'univers,
je n'ai pas acquis la certitude absolue
.    Albert EINSTEIN
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

26 Avril 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Alida


C'était aussi un 26 / 4
1994

Découverte du 12ème quark. Toutes les particules sont en principe connues.


Né(e) un 26 / 4 / 1906
Xavier de LanglaisCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Turkse oppositie vecht uitslag referendum aan bij Europees Hof

De grootste oppositiepartij in Turkije stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanwege het referendum van 16 april. De Republikeinse Volkspartij (CHP) wil dat de uitslag ongeldig wordt verklaard vanwege onregelmatigheden.

Door middel van het referendum konden de Turken zich uitspreken over meer macht voor de president. Een kleine meerderheid steunde het ja-kamp onder leiding van Erdogan. De oppositie valt met name over een controversiële beslissing van de Turkse Kiesraad om stembiljetten zonder geldig stempel toch mee te tellen. Ook was er geen privacy in het stemhokje en werden de stemmen niet in de openbaarheid geteld.

De beslissing om de uitkomst van het referendum bij het Europees Hof aan te vechten komt een dag nadat het Turkse Constitutioneel Hof het verzoek van de partij om het referendum ongeldig te verklaren had afgewezen. Het hof zei zich niet bevoegd te achten om de zaak te behandelen.

Niet eerlijk

Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zeiden eerder al dat het referendum niet eerlijk was verlopen. De basisvoorwaarden voor een echt democratisch referendum waren volgens de waarnemers niet aanwezig.

Ze constateerden veel onregelmatigheden die in het nadeel waren van het nee-kamp. Zo hadden de tegenstanders van uitbreiding van de presidentiële macht niet dezelfde mogelijkheden om campagne te voeren als de voorstanders. Ook werden verkiezingsbijeenkomsten verboden, was er sprake van intimidatie en werd geweld niet geschuwd.

Dat president Erdogan zelf het ja-kamp aanvoerde, is volgens de OVSE tegen de richtlijnen van democratische verkiezingen. Erdogan verwerpt de kritiek van de organisatie.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Marokkaan krijgt vier jaar cel voor ronselen IS-strijders in azc

Een 28-jarige Marokkaan moet vier jaar de cel in, omdat hij vorig jaar heeft geprobeerd twee mannen te ronselen voor de gewapende strijd van Islamitische Staat. Dat deed hij in een asielzoekerscentrum in Echt.

Ook is hij veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie.

De politie kwam de man op het spoor toen twee bewoners van het asielzoekerscentrum hadden gemeld dat iemand hen probeerde over te halen om voor IS te vechten. Daarop werd de man aangehouden.

Foto's en filmpjes

Op zijn telefoon werden meer dan tienduizend foto's en honderden filmpjes gevonden waarin IS werd gepromoot en de gewapende strijd werd verheerlijkt. De man zei dat de filmpjes hem van het gelijk van IS hadden overtuigd en ook van de noodzaak van gewapende strijd.

Omdat de Marokkaan nog steeds achter de ideeën van IS staat, vindt de rechter een celstraf van vier jaar op zijn plaats. Die straf is gelijk aan de eis van het OM.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Europese Commissie noemt Hongaarse universiteitswet illegaal

De omstreden Hongaarse universiteitswet is illegaal. Dat stelt de Europese Commissie, die een formele brief naar de Hongaarse regering heeft gestuurd waarin zorgen over de wet worden geuit.

De brief zou de opmaat kunnen zijn naar juridische stappen tegen Hongarije. Eurocommissaris Dombrovskis zegt dat hij niet over een nacht ijs is gegaan, maar dat de situatie grondig juridisch is onderzocht.

Door de nieuwe wet kan de Hongaarse regering universiteiten sluiten die gefinancierd worden vanuit het buitenland. Onder meer de gerenommeerde CEU-universiteit in Boedapest loopt daardoor gevaar.

Vrijheid van onderzoek

Twee weken geleden bekrachtigde de Hongaarse president Ader de wet. Hij stelde dat die niet strijdig is met de wettelijke vrijheid van academisch onderzoek en ook niet met internationale wetgeving.

De Europese Commissie ziet dat anders. Volgens de commissie is de wet onder meer in strijd met het recht op onderwijs, academische vrijheid en vrije vestiging.

Onlangs sprak vicepresident Timmermans ook zijn zorgen uit over de wet. Hij zei deze maand dat hij geen gang naar de rechter wil ondernemen, maar dat hij een politiek gesprek met Hongarije wil aangaan.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Spoor bij Deurne hersteld na ongeluk met graafmachine

Het beschadigde spoor bij Deurne is weer gerepareerd na de botsing met een graafmachine, afgelopen maandag. Rond vier uur vanmiddag kunnen goederentreinen weer over het spoor. Vanaf half acht gaan ook de reizigerstreinen weer rijden op het traject, meldt Omroep Brabant.

ProRail dacht tot morgenochtend bezig te zijn met herstel van onder meer de overweginstallatie, maar de klus is dus sneller klaar. Er is volgens de spoorbeheerder dag en nacht doorgewerkt.

Veel schade

Maandag botste een goederentrein op een graafmachine bij het Brabantse Deurne. De aanrijding veroorzaakte veel schade. Zes bovenleidingsportalen, honderden meters bovenleiding en 150 meter aan ballast moest worden vervangen.

Het ongeluk kon gebeuren doordat de motor van de graafmachine afsloeg op de spoorwegovergang. De bestuurder kon net op tijd wegspringen, niemand raakte gewond. Door het ongeluk lag het treinverkeer sinds maandagochtend stil.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Vier jij Koningsdag in Tilburg? Stuur dan je selfie naar de NOS

Ben jij morgen bij de viering van Koningsdag in Tilburg? De NOS is op zoek naar de mooiste en grappigste selfies die het publiek maakt langs de route die koning Willem-Alexander en zijn familie afleggen.

Heb je een bijzondere selfie gemaakt of heb je een andere foto die de moeite waard is? Stuur je foto dan naar noskoningsdag@nos.nl of deel hem via social media met #noskoningsdag.

In de NOS-app en op NOS.nl zie je op Koningsdag een compilatie van de leukste foto's. En wellicht komt jouw foto ook op tv. In de avonduitzending op Koningsdag, om 19.00 uur op NPO 1 laten we de vijftien allermooiste foto's zien.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

'Extra vaderschapsverlof is goed voor een gezin'

Extra vrije dagen voor een vader nadat een kind is geboren. Dat is voor een man in Nederland niet vanzelfsprekend. Twee dagen krijgt hij, daarna moet hij officieel alweer aan het werk, tenzij er iets geregeld is met de werkgever.

In Europa zijn de verschillen groot: in Zweden kan het vaderschapsverlof oplopen tot negentig dagen. De Europese Commissie heeft daarom nu voorgesteld om voor de hele Europese Unie een minimum vaderschapsverlof van tien dagen in te stellen.

"Een goed voorstel", reageert David Borman, opleider verloskundige aan het Utrecht Medisch Centrum. "Het is voor gezinnen beter als de vader na de geboorte van een kind er net iets meer bij kan zijn en de gelegenheid heeft om zich betrokken op te stellen bij het kersverse gezin."

Borman schreef een boek over vaderschap, Aanpakken voor aanstaande vaders, en geeft vaderschapscursussen. Op die cursussen komt het verlof vaak ter sprake, vertelt Borman. "Het gaat dan om vragen als: wanneer neem ik extra vrij, wat is normaal en wat is verstandig? Het is ook een worsteling tussen wat mannen willen en wat ze voor elkaar kunnen krijgen op het werk. Goed overleg tussen werkgever en werknemer komt voor, maar is er niet altijd."

En hier zit 'm de crux met dat vaderschapsverlof. Wettelijk is het betaald verlof. Het kost de werkgevers dus geld. In Nederland krijgen vaders nu twee dagen verlof. Als de voorstellen van de Europese Commissie werkelijkheid worden en het verlof naar tien dagen gaat, kost het de werkgevers in theorie dus vijf keer zo veel.

In reactie op het voorstel van de Europese Commissie zeggen Nederlandse werkgeversorganisaties dat het vaderschapsverlof een nationale kwestie is. Ze willen niet dat de Europese Commissie het vaderschapsverlof gaat regelen en zeggen dat vaderschapsverlof in goed overleg op de werkvloer kan worden geregeld.

Het is een gevoelig onderwerp. Minister Asscher van Sociale Zaken kwam vijf maanden geleden nog met een voorstel om het betaald vaderschapsverlof uit te breiden van twee naar vijf dagen. Maar de VVD zag daar weinig in. De Tweede Kamer verklaarde het onderwerp twee weken geleden controversieel. Dat betekent dat het onderwerp niet meer wordt behandeld onder dit kabinet. Dat betekent weer dat het onderwerp nu op de tafel ligt bij de formatie-onderhandelaars.

Volgens Mirjam Bink van ondernemersorganisatie ONL zou het voorstel van Asscher de werkgevers 57 miljoen euro kosten. Veel te veel, zegt ze. Bink vindt dat de kosten voor extra dagen niet alleen op het bordje van de werkgever terecht moeten komen.

"De meeste ondernemers begrijpen natuurlijk heel goed dat een vader langere tijd bij zijn kind wil zijn. De meeste kleine bedrijven weten dat goed op te lossen door te zorgen voor vrije dagen, maar die kosten komen dan wel bij de werknemer terecht en niet bij de werkgever. Het kan niet waar zijn dat die kosten alleen bij de ondernemer terechtkomen."

Verloskundige Borman snapt de angst van de werkgevers wel dat extra vaderschapsverlof meer geld kost, maar plaatst er kanttekeningen bij. "Het is eenzijdig, om niet te zeggen kortzichtig. Mijn ervaring is dat mannen die zojuist vader zijn geworden, ook niet de meest productieve werknemers zijn."

"We weten dat de eerste periode na het krijgen van een kind een heel grote omslag is. Daarbij lopen mannen toch ook op zijn minst vermoeidheidsklachten op. Ik kan me zo voorstellen dat dat voor de werkgever ook niet altijd gunstig uitpakt."

Mirjam Bink van de werkgeversorganisatie ONL zegt dat werknemers en werkgevers op de werkvloer bij kleine bedrijven er meestal wel uitkomen. "Maar je moet wel uitkijken dat je niet met een richtlijn komt waarbij de kosten in een keer allemaal bij de ondernemer terechtkomen."

Het betekent dus regelmatig het nodige touwtrekken tussen de aanstaande vader en zijn werkgever. Borman adviseert mannen om in elk geval te proberen om meer vrije dagen te krijgen na de geboorte van een kind, dan de maximale twee waar ze nu recht op hebben. "Als je het voor elkaar kan krijgen, zorg er dan voor dat je de eerste week aanwezig bent. Dan is de verandering het grootst. Elke dag leer je nieuwe dingen bij en ben je echt tot steun in het nieuwe gezin."

Zelf kon Borman drie weken vrij nemen toen hij vader werd. "Ik snap dat dat voor mannen best lang is. Ik vond het ook wel weer fijn om te gaan werken na die drie weken. Maar de eerste week tot tien dagen zou ik zeker aanraden om erbij te zijn en je deel bij te dragen."

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Politie krijgt zes tips na doodschieten tweetal in Zoetermeer

De politie heeft zes tips binnengekregen over de schietpartij in Zoetermeer van gisteren. Twee mannen kwamen daarbij om het leven.

Volgens Omroep West gaat het om een vader en zoon, de politie wil dat niet bevestigen. De twee werden beschoten in hun auto op een bedrijventerrein in Zoetermeer. Kort daarna bezweken ze aan hun verwondingen.

Op de vlucht

Getuigen zagen twee mannen vluchten in een donkere BMW. Even later werd enkele straten verderop een gestolen BMW uitgebrand teruggevonden. De politie gaat ervan uit dat het om de vluchtauto gaat.

In dezelfde buurt stond ook nog een zwarte Volkswagen Golf met Belgisch kenteken. Deze auto was hoogstwaarschijnlijk bedoeld als tweede vluchtauto.

Het liep anders: het duo bedreigde met een vuurwapen de bestuurder van een Opel Corsa en ging er in deze auto vandoor. De Corsa is gisteravond teruggevonden in Rotterdam.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

OVV: beter opletten bij bouwplaatsen in binnensteden

Gemeenten, opdrachtgevers en bouwbedrijven moeten beter op de veiligheid letten bij bouwprojecten in binnensteden. Vaak gebeurt dat in de aanloop naar een project wel goed, maar die alertheid moet er blijven in de loop van het traject.

Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het rapport Hijsen in het hart van de stad: Ongeval bouwplaats Rijnstraat. Het onderzoek werd uitgevoerd na een dodelijk ongeval in mei vorig jaar op het voormalige VROM-terrein in Den Haag.

Tijdens het hijsen van steigerdelen kwamen zestien delen los. Ze vielen zestig meter naar beneden en kwamen deels buiten het bouwterrein terecht, in een straat met veel voetgangers en fietsers. Een vrouw werd geraakt en overleed.

Er waren veel maatregelen getroffen, maar die bleken toch ontoereikend. De steigerdelen vielen veel verder dan de afstand waarmee in de hijsregels rekening was gehouden.

Krappe bouwplaatsen

Enkele maanden later gebeurde ongeveer hetzelfde op een ander bouwterrein in Den Haag. Daar viel de hijslast ook buiten de bouwhekken.

De OVV concludeert dat op krappe bouwplaatsen in drukke straten het risico groter is dat een ongeval gevolgen heeft buiten de hekken. De raad spreekt van "een verborgen spanningsveld tussen bereikbaarheid en veiligheid". De veiligheid moet goed in de gaten worden gehouden, maar soms is dat lastig, omdat veiligheidsmaatregelen gevolgen kunnen hebben voor de doorstroming van het verkeer of de bereikbaarheid van winkels en andere gebouwen.

De raad adviseert om dit spanningsveld zo vroeg mogelijk in kaart te brengen en de veiligheid steeds te blijven toetsen. Ook zou een projectleider kunnen worden benoemd die bij botsende belangen een afweging maakt wat betreft de veiligheid.

De minister van Wonen en Rijksdienst krijgt het advies om samen met de bouwsector het risico van vallende objecten in beeld te brengen. Verder moet er een landelijke richtlijn komen aan de hand waarvan gemeenten beleidsregels voor bouwen kunnen opstellen of aanpassen.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Lichtpuntje voor Twitter: grootste groei sinds 2015

Twitter heeft voor het eerst in zijn geschiedenis minder omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar, maar toch zijn er meer lichtpuntjes dan verwacht. De omzet komt hoger uit dan analisten vooraf hadden berekend en het aantal gebruikers groeit sneller dan voorgaande jaren.

Het platform verdiende de eerste drie maanden van dit jaar 548 miljoen dollar, vorig jaar was dat nog 595 miljoen. De advertentie-inkomsten daalden met 11 procent. Het socialemediabedrijf verloor minder geld dan het vorige kwartaal, maar blijft rode cijfers schrijven: 62 miljoen dollar.

Opvallende groei

Anders dan de afgelopen tijd groeit het platform wel redelijk sterk. Kwamen er de afgelopen kwartalen steeds slechts een paar miljoen nieuwe gebruikers bij, nu is dat 9 miljoen. Dat is de grootste groei sinds begin 2015.

Dat brengt het totale aantal maandelijks actieve gebruikers op 328 miljoen. Ongeveer 16 miljoen hiervan zijn "gerelateerd" aan spam-accounts. Daarnaast is het aantal mensen dat dagelijks op Twitter actief is gestegen met 14 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Met deze cijfers lijkt Twitter zich vooralsnog staande te houden tegenover kritische Wall Street-analisten. Voorbeurs staat het bedrijf ruim 10 procent in de plus. Ook al bestaat al lange tijd de indruk dat het platform aan populariteit verliest, het bedrijf zal hierin bevestiging zien dat er toch lichtpuntjes blijven.

@realDonaldTrump

De kans bestaat dat president Trump, die actief is blijven twitteren, hier een rol in speelt. Het platform zelf schrijft de groei toe aan een "combinatie van organische groei, productverbeteringen en marketing".

Twitter hoopt zichzelf aantrekkelijker te maken door meer in te zetten op live video. In gesprek met ​BuzzFeed News zei Anthony Noto, de financiële topman van het bedrijf, dat het bedoeling is dat je straks 24/7 live video op het netwerk kunt bekijken.

Twitter is al langer bezig met live video. Het had een contract de National Football League in de VS, maar werd bij het vernieuwen van het contract overboden door webwinkelgigant Amazon.

Maatregelen tegen pesten

Het platform zegt verder steeds beter in staat te zijn om trollen op het netwerk te verwijderen. Er komen nu minder meldingen binnen dan eerst.

Pesten op Twitter is een van de grootste problemen van het netwerk. Het worstelt daar al jaren mee en leek tot nu toe niet een echt goede oplossing te hebben. De afgelopen maanden heeft het wel diverse maatregelen aangekondigd die dit alsnog moet verbeteren.

In februari maakte Twitter bekend het voor trollen lastiger te maken om terug te keren met een nieuw account als ze zijn geblokkeerd. De drempel om een account aan te maken is het op netwerk erg laag. Ook beloofde het platform reacties die haatzaaien of discrimineren automatisch te gaan verbergen.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Witte Huis: steden die illegalen beschermen, hebben bloed aan hun handen

Steden als New York, Chicago en San Francisco hebben bloed aan hun handen als ze niet meewerken aan de uitzetting van criminele illegalen. En een rechter in San Francisco die een plan van president Trump blokkeerde, zet de levens van duizenden Amerikanen op het spel.

Dat schrijft het Witte Huis in een reactie op het besluit van de rechter, die gisteren bepaalde dat de federale overheid geen subsidies mag inhouden voor steden die niet meewerken aan het federale immigratiebeleid.

"San Francisco, en andere steden, plaatsen het welzijn van criminele vreemdelingen boven de veiligheid van onze burgers. De stadsbestuurders die dit beleid hebben goedgekeurd, hebben het bloed van omgekomen Amerikanen aan hun handen", staat in de verklaring van het Witte Huis. Trump wil dat illegalen die verdacht worden van een misdaad worden overgedragen zodat ze kunnen worden uitgezet.

'Cadeau voor criminele bendes'

Er wordt verwezen naar de dood van Kate Steinle (32), die in de zomer van 2015 werd neergeschoten door een illegaal. Juan Francisco Lopez-Sanchez was al vijf keer tevergeefs teruggestuurd naar Mexico en San Francisco liet hem lopen, aldus de verklaring.

Ook de rechter krijgt een veeg uit de pan: "De kwalijke uitspraak van de rechter in San Francisco is een cadeau voor criminele bendes in ons land. (...) Het zet de levens op het spel van duizenden onschuldigen."

'Gek geworden'

Trump wil dat lokale overheden verdachte illegalen overdragen aan de landelijke immigratie-autoriteiten, zodat ze kunnen worden uitgezet. Maar veel vooral grote steden in de VS, zogenaamde sanctuary cities, werken daar niet aan mee. Als reactie daarop wilde de regering die steden minder geld geven. Maar de rechter steekt daar dus een stokje voor.

De stafchef van Trump, Reince Priebus, zei vannacht in een reactie dat de rechtbank "gek is geworden". Volgens Priebus zal het Hooggerechtshof het vonnis ongedaan maken.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

'Belgische damherten waren niet gedrogeerd'

De Oost-Vlaamse gedeputeerde Peter Hertog ontkent dat in de Belgische plaats Deinze enkele herten zijn doodgegaan na het eten van xtc.

Vlaamse media schreven vanochtend dat drie damherten dood waren gevonden in een dierenpark en dat bij een van de damherten drugs in het bloed waren gevonden. Nederlandse media, waaronder de NOS, namen het bericht over.

Hertog doet het af als een broodjeaapverhaal. "Eén hinde is overleden aan een wormziekte, het mannetjeshert stierf op de operatietafel toen men het gewei probeerde te verwijderen." Kort daarvoor had de bok twee hindes gedood met zijn gewei, waarna besloten werd om het gewei eraf te halen.

In totaal waren er dus wel in korte tijd vier dode herten in het park, maar dat had niets met drugs te maken. De gedeputeerde zegt dat autopsie is uitgevoerd en dat daarbij geen bijzondere stoffen in het bloed zijn gevonden, dus ook geen xtc. "De veearts drukte ons dat op het hart", zegt hij tegen persbureau Belga.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Invallen bij Britse voetbalclubs in onderzoek naar belastingfraude

De Britse belastingdienst (HMRC) heeft bij de voetbalclubs West Ham United en Newcastle United invallen gedaan. Er zouden meerdere mensen zijn opgepakt, onder wie de directeur van Newcastle, meldt SkyNews.

De actie is onderdeel van een groot onderzoek naar belastingfraude. De HMRC heeft 180 agenten ingezet en ook in Frankrijk zijn panden doorzocht gedaan. Er zijn invallen gedaan in kantoorpanden, bij een trainingsveld en in de stadions van de clubs. Daarbij zijn financiële gegevens, computers en telefoons in beslag genomen.

De directeur van Newcastle, Lee Charly, is verantwoordelijk voor het transferbudget en het aantrekken van nieuwe spelers, zegt correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal. "Het onderzoek lijkt zich toe te spitsen op transfers van beide clubs en de rol van spelersmakelaars daarbij."

Duidelijk signaal afgeven

De HMRC wil met de actie een duidelijk signaal afgeven. In een verklaring schrijft de dienst: "wie je ook bent, als je belastingfraude pleegt kan je consequenties tegemoetzien".

De invallen zijn een smet op een feestelijke week voor Newcastle. De Noord-Engelse club promoveerde twee dagen geleden naar de Premier League, na een jaar in een lagere divisie te hebben gespeeld.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Koude en natte Koningsnacht, Rode Kruis geeft tips

Nederland maakt zich op voor Koningsnacht en -dag. Het weer speelt net als vorig jaar een bepalende rol. De voorspellingen zijn niet best.

Volgens onze weerman Marco Verhoef nemen vanavond landinwaarts de buien af, maar bezoekers van de vrijmarkten wordt aangeraden om warme kleding aan te trekken. De temperatuur gaat in de loop van de avond en nacht richting het vriespunt. Langs de kust blijft het wat langer regenachtig, maar is het wel wat minder koud.

Weer in Den Haag en Utrecht

Dat betekent voor Den Haag, waar het traditioneel druk is tijdens Koningsnacht, dat de verwachte 200.000 bezoekers het waarschijnlijk niet droog gaan houden. "Ze moeten rekening houden met regen, hagel en een enkele felle onweersbui", zegt Verhoef.

In Utrecht begint om 18.00 uur de jaarlijkse vrijmarkt. Normaal gesproken komen er zo'n 100.000 bezoekers naar de stad voor Koningsnacht. Het zou goed kunnen dat vanwege het weer vanavond minder mensen komen dan normaal, schrijft RTV Utrecht. In de loop van de avond wordt het in Utrecht droog en koud. 's Nachts daalt het kwik tot rond het vriespunt.

Het Rode Kruis heeft tips voor feestvierders om veilig de nacht door te komen. Zo moeten ze opletten met het drinken van alcohol, omdat daardoor het lichaam sneller kan afkoelen. Daarnaast adviseert de hulporganisatie om genoeg kleren aan te trekken, het liefst meerdere lagen, en om in beweging te blijven.

Normaal 16 graden

Tijdens Koningsdag zijn er ook buien met daarbij soms kans op hagel en onweer. Tussendoor schijnt ook de zon, zegt Verhoef. Het wordt 8 graden in het noordwesten tot 10 in het zuidoosten.

Normaal gesproken is eind april een middagtemperatuur van zo'n 16 graden gebruikelijk. Vorig jaar werden vanwege het slechte weer op veel plaatsen activiteiten afgelast.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

'Niet alleen Fries, maak ook van Gronings en Twents schoolvak'

Het Fries en Nedersaksische streektalen zoals het Gronings, Twents en Achterhoeks moeten volwaardige schoolvakken worden op de basisschool. Daarvoor pleit het Europeesk Buro foar Lytse Talen (het Europees bureau voor kleine talen), in een brief aan informateur Schippers.

Ook wil de organisatie dat er een landelijk coà¶rdinator komt die zich inzet voor het levend houden van de erkende regionale talen. Het EBLT grijpt de vorming van een nieuw kabinet aan om aandacht te vragen voor de taalkwestie.

Beschermen en bevorderen

In 1998 tekende Nederland het Europees Handvest voor minderheidstalen, bedoeld om deze talen te beschermen en te bevorderen. Maar in december vorig jaar oordeelde de Raad van Europa nog dat Nederland in de praktijk te weinig doet.

Het Friese onderwijs zou zelfs zo tekortschieten dat veel jongeren de taal niet goed beheersen, terwijl ze de taal wel graag gebruiken. Gevolg is dat ze zelf allerlei varianten op het Fries verzinnen als ze bijvoorbeeld sms'jes versturen.

Vaste waarde onderwijs

"Het is niet genoeg om de taal alleen te blijven spreken", zegt Henk Bloemhoff van het EBLT. De organisatie ziet daarom het liefst dat het Fries en Nedersaksisch een vaste waarde worden in het onderwijs. "Er gebeuren al wel goede dingen, maar dat kan een stuk beter."

Volgens het EBLT ontbreekt het vooral aan structurele aandacht voor de taal. Goedbedoelde initiatieven stranden daardoor. "Die positieve initiatieven moet je juist verbreden en versterken." Het EBLT wil daar graag over meedenken.

Volgens RTV Noord is er nog steeds geen Nederlands beleid om de minderheidstalen daadwerkelijk te beschermen. Het EBLT hoopt dat het nieuwe kabinet daar werk van gaat maken.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Van 1967 naar nu: zo is ons leven veranderd

De koning wordt vijftig morgen. Tijdens deze halve eeuw is er veel veranderd in het gewone, dagelijkse leven van de Nederlanders. We zijn anders gaan eten, communiceren, spelen en recreëren. Onze muzieksmaak is veranderd, al zijn er altijd invloeden uit vorige decennia merkbaar. Hetzelfde geldt natuurlijk voor mode.

Bekijk de online special waarin Domien Verschuuren, Floortje Dessing, Winfried Baijens, Brenda Hoff, Joost Schellevis en Sonja Vogel terugblikken op de ontwikkelingen in de afgelopen vijftig jaar:

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

'Rechter moet luisteren naar jongen (12) die geen chemokuur wil'

Moet een kind van 12 een kankerbehandeling krijgen, terwijl hij dat zelf helemaal niet wil? Om die vraag draaide het gisteren in de rechtbank van Alkmaar, waar een vader in een kort geding eiste dat zijn zoon een chemokuur krijgt.

Het ANP en het AD schrijven dat het jongetje een hersentumor heeft en daarvoor eind vorig jaar werd bestraald. Hij had in maart een chemokuur moeten krijgen, maar die wil hij niet.

Zijn ouders, die zijn gescheiden, verschillen van mening. Zijn moeder zou meer zien in alternatieve geneeswijzen. Dat conflict leidde er eerder al toe dat de jongen onder toezicht werd gesteld van een gezinsvoogd.

Volgens de wet moeten kinderen tussen 12 en 16 samen met hun ouders beslissen over een onderzoek of behandeling. "Op deze leeftijd kunnen kinderen hun situatie meestal goed overzien", zegt de Rijksoverheid. "Daarom gaat hun mening vaak boven de mening van de ouders."

De rechter moet het kind inderdaad in gelegenheid stellen om zijn mening te geven, zegt de Amsterdamse advocaat Dianne Kroezen. Zij is voorzitter van de Vereniging van Familierechtadvocaten Scheidingsmediators. "Dat staat ook in het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind."

Mening weegt zwaar

Of het kind à¼berhaupt in staat is om zijn eigen mening te geven, wordt getoetst door een deskundige. Het ANP en AD schrijven dat een psychiater heeft vastgesteld dat de 12-jarige jongen echt niet verder behandeld wil worden.

"De mening van het kind wordt door de rechter steeds meer meegewogen", zegt Kroezen. "Het gaat hier niet om een baby of kleuter, maar om een kind van 12 met een mening. Die weegt zwaar mee." De rechter vraagt zich ook af of het kind de gevolgen van zijn beslissing kan overzien.

De zaak speelde zich achter gesloten deuren af. De rechtbank Noord-Holland wil daarom niet zeggen of de 12-jarige jongen gisteren zelf aanwezig was in de rechtszaal.

Uitspraak

Kroezen wil niet vooruitlopen op de uitspraak van de rechter, maar geeft wel aan dat die zal kijken naar het belang van het kind. "Dat staat altijd voorop, maar is niet het enige belang dat wordt gewogen."

De uitspraak is op 12 mei.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Milieucommissies partijen willen variabele wegenbelasting

Milieucommissies van politieke partijen willen dat er een variabele wegenbelasting komt, dat alle kolencentrales dichtgaan, dat de gaswinning in Groningen minimaal wordt en dat de belastingdruk van arbeid verschuift naar vervuiling en gebruik van grondstoffen.

Commissies en 'netwerken' van zes partijen hebben over deze en andere onderwerpen afspraken gemaakt. Naast leden van de onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben ook vertegenwoordigers van PvdA en ChristenUnie steun betuigd. Een van de clubs die bij de plannen zijn betrokken is Liberaal Groen, een netwerk binnen de VVD dat staat voor duurzame economische groei.

Regeerakkoord

Volgens de commissies kunnen de voorstellen zo worden meegenomen in de formatiebesprekingen en kunnen ze worden gebruikt bij het sluiten van een regeerakkoord.

Betrokkenen bij de formatie wijzen erop dat de voorstellen geen formele status hebben en het enthousiasme erover loopt uiteen. In kringen van GroenLinks wordt benadrukt dat mensen van verschillende politieke herkomst het hierover kennelijk eens kunnen worden en D66 kan zich voorstellen dat delen van de plannen een rol zullen spelen in de onderhandelingen.

Veel voorstellen aan informateur

Anderen zien de voorstellen als een van de vele die naar de onderhandelende partijen worden gestuurd. VVD-Kamerlid Dijkstra wijst erop dat er plannen in staan, waarvan de VVD in de campagne afstand heeft genomen.

Informateur Schippers benadrukte vanochtend dat de onderhandelaars in de formatie voorstellen moeten doen. "Als die op basis van deze plannen allemaal hetzelfde standpunt inbrengen, dan vergemakkelijkt dat de situatie." Ze voegde eraan toe dat voor haar als informateur alle plannen dezelfde status hebben. "U wilt niet weten hoeveel appjes, mailtjes en verzoeken ik krijg."

Laadpalen

Volgens de plannen wordt de wegenbelasting afhankelijk van het aantal kilometers dat iemand rijdt en van de uitstoot van een auto. Ook moet de verkoop van nieuwe voertuigen die met fossiele brandstoffen worden aangedreven de komende jaren worden ontmoedigd. En in 2025 moet die verkoop helemaal zijn gestopt, zeggen de milieucommissies. De komende jaren moeten meer laadpalen voor elektrische auto's worden geplaatst.

Ook is afgesproken dat er een netwerk van aaneengesloten natuur wordt aangelegd.

Regie

Verder zou er een fonds moeten komen om duurzaam materiaalgebruik en energiebesparing te stimuleren en moet er worden geïnvesteerd in windmolens op land en zee. En omdat er geen gas wordt geïmporteerd, moeten rest- en aardwarmte in combinatie met warmteopslag, zonneboilers en isolatie voor de warmtevoorziening zorgen.

De overheid moet de regie nemen bij het bereiken van de milieudoelstellingen, zeggen de partijcommissies, en niet de markt.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Waarschuwingsschot bij bomdreiger Binnenhof was geoorloofd

De militair die in januari bij het gebouw van de Tweede Kamer een waarschuwingsschot loste, heeft juist gehandeld. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na een onderzoek van de rijksrecherche.

Op 5 januari liep de verwarde man het gebouw van de Tweede Kamer binnen. Hij had een rugzak bij zich en zei tegen de beveiligers dat hij een bom kwam neerleggen. Meteen daarna zei hij dat het een grapje was. De beveiligers sommeerden hem het gebouw te verlaten, en schakelden de marechaussee buiten in.

Even later zei een lid van de marechaussee tegen de man dat hij zijn kleren moest uitdoen, om te controleren of hij daadwerkelijk geen bom bij zich had. Toen de man uiteindelijk bevelen niet meer opvolgde en op een van de medewerkers afliep, loste de militair een waarschuwingsschot.

Uiterst middel

Mogelijk is de verwarde man, een 59-jarige Hagenaar, door een afgeketste kogel lichtgewond geraakt, maar het OM zegt dat dit niet met zekerheid is vast te stellen. Justitie concludeert dat het waarschuwingsschot rechtsgeldig was en vervolgt de militair daarom niet.

De man heeft een ernstige dreiging veroorzaakt, door te spreken over een explosief, bevelen van de marechaussee niet meer op te volgen en op de medewerkers af te lopen terwijl hij onder schot werd gehouden, zegt het Openbaar Ministerie. "Het waarschuwingsschot is als uiterste middel ingezet."

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Jongen van 16 scheurt in bestelbus met 130 km/u door Tilburg

Een 16-jarige jongen heeft gisteren Tilburg onveilig gemaakt in een bestelbus. De jongen, nog te jong voor een rijbewijs, reed veel te hard en negeerde een stopteken van de politie.

Agenten zagen de bestelbus met hoge snelheid voorbijkomen en besloten erachteraan te gaan. De bestuurder trapte het gas flink in en haalde op een gegeven moment een snelheid van ongeveer 130 kilometer per uur op een weg waar niet harder dan 50 gereden mag worden.

Volgens Omroep Brabant negeerde de jongen een stopteken van de politie. Even later parkeerde hij plotseling de bus, stapte uit terwijl de motor nog draaide en zette het op een lopen. Een van de agenten wist de jongen in te halen en hield hem aan.

De jongen kan een flinke boete verwachten.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Werkloze in Zaanstad kan (soms) nieuwe tanden krijgen

Nieuwe tanden om je sollicitatiekansen te verhogen, of een fiets om naar je werk te gaan. Inwoners van Zaanstad die weinig te besteden hebben, kunnen sinds vandaag voor dit soort voorzieningen aankloppen bij de gemeente.

Die kan de verzoeken snel inwilligen. Het gaat om zorg op maat, zonder allerlei regeltjes en voorschriften. Zaanstad begon daar vorig jaar een proef mee en die is goed bevallen.

Het was een van de vijf projecten van de gemeenten en rijksoverheid om meer maatwerk te leveren. Het beviel zo goed, dat het gemeentebestuur de proef nu omzet in algemeen beleid. Daarmee is Zaanstad een van de eerste gemeenten in Nederland die armoedebestrijding zo 'regelvrij' regelen.

Tijdens de proef liep Zaanstad wel tegen wet- en regelgeving aan. Maar na overleg bleek dat er meer wettelijke ruimte was dan de gemeente dacht. Een voorbeeld: iemand met een auto heeft officieel 'vermogen', en komt niet in aanmerking voor bijzondere bijstand. Maar regels bleken buigzaam: door de auto als noodzakelijk te bestempelen om naar het werk te gaan, hoefde die niet als vermogen te worden gerekend.

(6 / 2/Wed, @ Ap:r )

Dernière mise à jour : 25/04/2017 @ 11:57
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette