Texte à méditer :  Il vaut mieux prêter à sourire que donner à réfléchir.    Les NULS
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

23 Août 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Rose de Lima


C'était aussi un 23 / 8
1939

Signature du Pacte germano-soviétique..


Né(e) un 23 / 8 / 1949
Jacques WeberCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Doden bij overvol rapconcert Algerije

In de Algerijnse hoofdstad Algiers zijn zeker vijf mensen omgekomen toen ze in de verdrukking raakten bij een rapconcert. 21 concertgangers zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het ging mis bij een optreden van de Algerijnse rapper Soolking in een stadion, waar tienduizenden mensen op af waren gekomen.

Nog voor het concert was begonnen, zou er bij een van de ingangen een vechtpartij zijn ontstaan, waarna er paniek uitbrak. Het stadion was overvol. Honderden concertgangers werden aan de deur geweigerd omdat er geen plek meer voor hen was, terwijl ze wel een kaartje hadden.

Het concert van Soolking ging enkele uren later overigens gewoon door, met bijna 25.000 toeschouwers.

(23/08/2019 @ 00:34)

Nederlandse film wint prijs op filmfestival Sarajevo

De film Take Me Somewhere Nice van de Nederlandse regisseur Ena Sendijarevic heeft de prijs voor beste film gewonnen op het filmfestival van Sarajevo. Het festival werd voor de 25ste keer gehouden en aan de prijs is een geldbedrag van 16.000 euro verbonden.

Sendijarevic (32) werd geboren in Bosnië, maar vluchtte als kind met haar ouders mee naar Nederland. Het is haar eerste film sinds haar afstuderen aan de Filmacademie in Amsterdam.

De film gaat over een tiener die van Nederland naar haar moederland Bosnië reist om haar zieke vader te ontmoeten en dan van de ene absurde situatie in de andere belandt. Take Me Somewhere Nice ging begin dit jaar in première op het filmfestival van Rotterdam.

In het NTR-programma Nieuwe Maan vertelt Ena Sendijarevic hoe ze op het idee voor de film is gekomen:

(23/08/2019 @ 00:16)

'Vrouwen hebben genoeg aan veel lagere dosering medicijn tegen hartfalen'

Vrouwen met hartfalen door een verminderde pompfunctie van het hart kunnen mogelijk toe met een veel lagere dosering medicijnen dan in de internationale richtlijnen staat. De optimale dosering voor vrouwen ligt ongeveer de helft lager dan voor mannen. Dat blijkt uit een groot en uniek internationaal onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat vandaag is verschenen in het wetenschappelijke toptijdschrift The Lancet.

In dat onderzoek is gekeken naar de invloed van sekseverschillen bij het gebruik van medicijnen tegen hartfalen. De richtlijnen zijn gebaseerd op grote onderzoeken, waaraan in overgrote meerderheid witte mannen hebben meegedaan. Maar de stofwisseling van vrouwen werkt anders en ze zijn doorgaans kleiner en lichter.

De onderzoekers hebben gekeken naar de doseringen van de standaardmedicijnen bij hartfalen, bètablokkers en zogeheten ACE-remmers. Dat hebben ze gedaan in twee grote patiëntengroepen, 2500 Europese patiënten en 4000 Aziatische.

Ondanks etnische verschillen en verschillen in leeftijd, gewicht, lengte en body mass index tussen beide patiëntengroepen, bleken Europese én Aziatische vrouwen genoeg te hebben aan een dosering medicijnen tegen hartfalen die ongeveer de helft is van die in de richtlijnen.

Alleen maar meer bijwerkingen

De twee patiëntengroepen zijn in het verleden opgezet voor onderzoek naar medicijngebruik bij hartfalen. De internationale onderzoeksgroep onder leiding van het UMCG heeft de resultaten van beide studies geanalyseerd op sekseverschillen.

"Daarbij bleek dat vrouwen geen extra voordeel hebben als de dosering van de medicijnen tegen hartfalen hoger wordt dan 50 procent van de streefdosering voorgeschreven door de richtlijnen", vertelt Bernadet Santema, de hoofdauteur van de studie in The Lancet. "Integendeel, ze krijgen alleen maar meer bijwerkingen."

Santema zegt dat er onder artsen langzamerhand wel meer bekendheid is met de rol van sekseverschillen bij de behandeling van allerlei aandoeningen, maar dat er nog veel veranderen moet. "Van oudsher nemen aan trials waarin medicijnen worden getest 75 tot 80 mannen deel. Daar zie ik nog niet veel in veranderen. Bij ons hier in het UMCG doen we ook veel trials op cardiologiegebied en hier zien we hetzelfde."

Verschuiving gaande

Het opzetten van een trial is tijdrovend en duur. "Meestal betaalt de farmaceutische industrie. Die wil, en onderzoekers trouwens ook, zo snel mogelijk weten of een veelbelovend medicijn ook echt werkt. Dat is ook goed. Als je bijvoorbeeld vier mannen vraagt om aan een trial mee te doen, zeggen er vaak drie ja. Vraag je vier vrouwen, dan misschien maar één. Het is gewoon niet zo makkelijk om een evenwichtig samengestelde onderzoeksgroep te krijgen."

Santema denkt dat er op het moment wel een verschuiving gaande is, waardoor er meer aandacht gaat komen voor de rol van sekseverschillen bij medicijngebruik. "Meer dan de helft van de geneeskundestudenten is tegenwoordig vrouw en ook van de arts-onderzoekers is een groot aantal vrouw. Dat gaat helpen, maar het is een geleidelijk proces."

Niet alleen bij hartfalen

De Groningse onderzoekster is ervan overtuigd dat sekseverschillen niet alleen een belangrijke rol spelen bij het gebruik van medicijnen tegen hartfalen. "Wij denken dat deze resultaten heel goed bekeken moeten worden. Volgens ons zou het goed kunnen dat deze sekseverschillen niet alleen bij hartfalen gelden. Hetzelfde principe zou ook kunnen opgaan bij medicijngebruik door vrouwen met bijvoorbeeld diabetes of hoge bloeddruk."

(22/08/2019 @ 22:38)

Gasexplosie bij inval huis verwarde man in Hoensbroek

In Hoensbroek bij Heerlen heeft een man geprobeerd zijn eigen huis op te blazen. De man zou na problemen in zijn relatie in verwarde toestand hebben geroepen dat hij de gaskraan had opengedraaid. Daarop werd de politie gebeld.

Nadat onderhandelingen met de man op niets waren uitgelopen, ging een arrestatieteam van de politie het pand binnen. Burgemeester Roemer zegt dat de brandweer eerst door de brievenbus had gemeten of het veilig was. "Op dat moment werd er niets gevonden. Vervolgens is er een besluit genomen om een team naar binnen te sturen."

Toch vond er een explosie plaats toen de agenten binnen waren. Daarbij raakten een agent en de bewoner gewond. Ze zijn beiden met ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Burgemeester Roemer zegt dat de verwarde man behoorlijke brandwonden heeft. De politieagent zou er beter vanaf zijn gekomen.

Op het moment van de explosie waren omliggende panden al ontruimd. De brandweer wist het vuur snel te blussen.

(22/08/2019 @ 22:25)

Aantal daklozen in tien jaar meer dan verdubbeld

Het aantal daklozen in Nederland is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal mensen tussen de 18 en 65 jaar dat geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, is toegenomen van 17.800 in 2009 naar 39.300 in 2018. Het aantal daklozen tussen 18 en 30 jaar is in diezelfde periode zelfs verdrievoudigd.

Het CBS verstaat onder daklozen mensen die slapen in de open lucht, in overdekte openbare ruimten, zoals portieken, fietsenstallingen, stations, winkelcentra of in een auto.

Ook mensen die door maatschappelijke organisaties worden opgevangen of tijdelijk onderdak hebben gevonden bij vrienden, kennissen of familie, zijn in de cijfers meegeteld. Mensen die illegaal in Nederland verblijven en dakloos zijn, heeft het CBS niet meegenomen in de cijfers.

Meer jonge daklozen

De grootste groep mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats was vorig jaar tussen de 30 en 50 jaar, al daalde hun aandeel van 57 procent naar 49 procent.

Ruim 84 procent van de daklozen is man, blijkt verder uit de cijfers van het CBS. 37 procent van de daklozen verbleef in een van de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Van alle 18- tot 65-jarige daklozen had meer dan de helft een migratieachtergrond.

Vooral het aantal jonge daklozen is in tien jaar tijd toegenomen. Vorig jaar was een op de drie daklozen tussen de 18 en 30 jaar, dat is ruim drie keer zoveel als de schattingen in 2009.

Te weinig betaalbare woningen

Het Leger des Heils ziet verschillende oorzaken voor de toename van het aantal daklozen. De mensen die daar worden opgevangen blijven langer, waardoor er weinig doorstroming is. Gemiddeld blijven ze 13 maanden, omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden.

Ook zijn er minder plaatsen beschikbaar voor mensen die beschermd zouden moeten wonen. Verder is het aantal plaatsen in GGZ-instellingen afgenomen. Daarnaast gaan gedetineerden sneller naar buiten, ziet het Leger des Heils. Vervolgens is ook voor hen vaak geen betaalbare woning beschikbaar, waardoor ze op straat terechtkomen.

De stijging van het aantal jongere daklozen komt volgens de hulporganisatie vooral door een wijziging in het jeugdstelsel. De jeugdhulpverlening houdt op als een jongere 18 wordt. Dat moment blijkt vaak te vroeg om op eigen benen te kunnen staan.

(22/08/2019 @ 22:03)

Coalitie is het eens over verbeteren koopkracht lage inkomens

De coalitiepartijen zijn het in grote lijnen eens over de belastingmaatregelen die ertoe moeten leiden dat de koopkracht volgend jaar eerlijk verdeeld wordt. Ook over het verbeteren van de woningmarkt, met name voor starters, zitten ze op één lijn.

Dat bleek vanavond na overleg op het ministerie van Financiën. "We hebben weer stappen gezet op weg naar Prinsjesdag", zei premier Rutte na afloop. Op de derde dinsdag in september is er vrijwel zeker goed nieuws voor de koopkracht van de lage en middeninkomens. Ook gaat er geïnvesteerd worden in de economie en de woningmarkt.

De ministers en fractievoorzitters wilden na afloop niet veel kwijt over de precieze inhoud van de plannen. Ze verwezen allemaal naar Prinsjesdag, de dag waarop het de bedoeling is dat alle kabinetsplannen naar buiten komen.

"We zijn heel ver gekomen", zei D66-fractievoorzitter Jetten. "We willen woningen bereikbaar maken voor starters, nou dat ziet er allemaal goed uit." Ook CDA-voorzitter Heerma was positief: "We zijn hard aan de slag, met ambitie voor de toekomst van Nederland."

Winstbelasting

Het is nog onduidelijk of de eerder aangekondigde verlaging van de winstbelasting voor bedrijven komend jaar al doorgevoerd wordt. Door die maatregel uit te stellen of uit te smeren over langere tijd zou het kabinet geld overhouden om de koopkracht van de lage en middeninkomens te verbeteren.

Het overleg stond onder tijdsdruk, omdat het Belastingplan 2020 morgen naar de Raad van State moet voor advies, om op tijd klaar te zijn voor Prinsjesdag. Het kabinet wil morgen, bij de wekelijkse ministerraad op vrijdag, alles afronden.

Fonds

Op het ministerie werd niet meer gesproken over de uitgelekte plannen voor een speciaal fonds om de komende jaren grote investeringen te doen in de infrastructuur en de woningbouw. Dat fonds zou gevuld moeten worden met geleende miljarden. Door de lage rente is het voor de overheid erg aantrekkelijk om geld te lenen.

In de loop van de dag bleek dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het nog lang niet eens zijn over zo'n fonds. Dat het uitlekte leidde tot onderlinge wrevel, zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander: "Omdat het op straat lag, kregen ze er ruzie over. Nu praten ze er maar even niet meer over."

(22/08/2019 @ 21:29)

Vallen geplaatst voor poema die jongetje aanviel in Colorado

In de Amerikaanse staat Colorado heeft een poema een 8-jarig jongetje aangevallen en verwond. De jongen uit Bailey rende van de tuin naar de woning toen het roofdier de aanval plaatste en zich in zijn hoofd vastbeet.

Zijn broer zag het gebeuren en riep meteen de hulp in van hun vader. Die zorgde ervoor dat de poema losliet en ervandoor ging, waarna het jongetje direct met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis werd gebracht.

"Doordat de jongen rende, werd bij de poema waarschijnlijk de natuurlijke reactie om rennende prooien aan te vallen aangewakkerd", zei een woordvoerder van een natuurpark in Colorado.

Zakmes

Het is in Colorado de derde keer dit jaar dat een poema een mens aanvalt. Volgens het beleid van het natuurpark moeten wilde dieren die mensen aanvallen, gedood worden. Daarom zijn er vallen geplaatst en speurhonden ingezet om de poema te vangen.

Vorige week werd in een park ten noordoosten van Denver een jager aangevallen door een poema. In het gevecht met het dier bevrijdde hij zichzelf met behulp van een zakmes. De poema werd later teruggevonden door speurhonden en gedood door parkwachters.

In februari viel een poema een trailrunner aan. Die kreeg het voor elkaar om het wilde dier met zijn voet te laten stikken. In de afgelopen dertig jaar hebben 22 poema's mensen aangevallen in Colorado. Drie mensen kwamen daarbij om het leven.

(22/08/2019 @ 20:58)

Negentien aanhoudingen bij wedstrijd AZ tegen Antwerp in Enschede

In Enschede zijn rond de Europa League-wedstrijd van AZ tegen Royal Antwerp FC negentien mensen opgepakt. Supporters van de Belgische club waren niet welkom en de burgemeester van Enschede had een noodbevel ingesteld, waardoor mensen en auto's die de gemeente in wilden werden gecontroleerd.

Achttien van de opgepakte mannen zijn Belgen. Een groot deel van hen was eerder door de politie opgedragen Enschede te verlaten, maar werd later weer gezien in de gemeente. Vijf mannen hadden verzwaarde handschoenen bij zich en iemand droeg een honkbalknuppel.

Bij de controles hebben tientallen Belgen of mensen met Belgische kentekens de opdracht gekregen weer te vertrekken. De meerderheid gaf volgens de politie gehoor aan dat bevel.

Ingestort dak AZ-stadion

AZ speelde in Enschede tegen Royal Antwerp FC voor een plaats in de groepsfase van de Europa League. Dat gebeurde in het stadion van FC Twente, omdat het dak van het stadion van AZ deels is ingestort.

De wedstrijd viel samen met een groot muziekevenement dat vanavond in het centrum van Enschede wordt gehouden.

(22/08/2019 @ 20:57)

Braziliaanse justitie begint onderzoek naar bosbranden in het Amazonegebied

Braziliaanse aanklagers beginnen een onderzoek naar de ontbossing en de vele bosbranden in het Amazonegebied. Het onderzoek moet achterhalen of er minder streng toezicht wordt gehouden op de milieuwetgeving, wat mogelijk tot een toename van branden heeft geleid.

Experts zeggen dat de milieuwetgeving waarmee onder meer het Amazonegebied wordt beschermd minder streng wordt nageleefd sinds president Bolsonaro aan de macht is. Hij wil de Amazone gebruiken voor land- en mijnbouw, maar natuurorganisaties vrezen de negatieve gevolgen van zijn plannen voor de natuur, het milieu en lokale bewoners.

De druk op Bolsonaro neemt toe om iets te doen tegen de branden. Vanuit de hele wereld komen bezorgde reacties binnen. De Franse president Macron spreekt van een internationale crisis en VN-secretaris-generaal Guterres zegt "zeer bezorgd" te zijn. Verder zijn in veel landen #PrayForTheAmazon en andere hashtags trending. Ook bekendheden als de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo roepen op om iets te doen tegen de branden.

Internationale media spreken van een recordaantal natuurbranden in Brazilië: meer dan 74.000, een groei van ruim 80 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Bijna 40.000 daarvan zijn in de Amazone. NRC sprak met een bosbrandenonderzoeker van NASA, die uitlegt dat er mogelijk sprake is van een verkeerde interpretatie van de cijfers.

De Braziliaanse ruimtevaartorganisatie INPE telt weliswaar de branden en komt op het hoge aantal uit, maar de methode die daarbij wordt gebruikt, kan een vertekend beeld geven. "De pixels die de INPE-satellieten bekijken, hebben een afmeting van ongeveer 375 bij 375 meter op de grond. Elke keer dat een satelliet over een gebied vliegt en aan de hand van infraroodstraling brand detecteert, telt als een fire count", citeert de krant NASA-onderzoeker Niels Andela.

NRC stelt vast dat één brand meerdere pixels kan beslaan en één pixel meerdere branden kan bevatten. Ook zouden branden meermaals geregistreerd worden bij elke nieuwe satellietovergang. Hoogleraar Guido van der Werf, zelf ook oud-NASA-onderzoeker, zegt tegen de krant dat ook de koolstofuitstoot dit jaar nog niet uitzonderlijk te noemen is.

Bolsonaro: te weinig middelen

Ondertussen is de Braziliaanse minister van Milieu in de stad Salvador uitgejoeld bij een bijeenkomst over klimaatverandering. Bolsonaro zelf zei vandaag dat zijn regering niet de middelen heeft om de natuurbranden in de Amazone te bestrijden.

"Iedereen geeft ons de schuld van de branden, maar de Amazone is groter dan Europa. Hoe moeten we dat gaan blussen?", zei hij. Ook verweet hij Duitsland en Noorwegen dat ze zich onlangs voorlopig hebben teruggetrokken uit een fonds ter bescherming van het Amazonegebied. Eerder zei Bolsonaro nog dat Brazilië het geld van die landen niet nodig had.

Ook vanuit Nederland spreken mensen hun afschuw uit over de natuurbranden. Op sociale media wordt de Nederlandse ambassadeur in Brazilië opgeroepen om de president te bellen. In een tweet bedankt het ministerie van Buitenlandse Zaken iedereen voor de berichten.

(22/08/2019 @ 20:20)

Armen hebben steeds minder te besteden: 'Ik kan net mijn boodschappen doen'

"115 euro is mijn leefgeld per week. Daar moet ik met mijn gezin met twee kinderen mijn boodschappen van doen, kleding van kopen en andere dingen van doen." Dat zegt glazenwasser Vincent Roeleveld. Hij is een van de 250.000 Nederlanders die kampen met schulden en worden begeleid bij het doen van hun uitgaven.

Die groep hield de afgelopen tien jaar steeds minder geld over. Dat blijkt uit een steekproef van Zelf, een netwerk van maatschappelijke bewindvoerders. Na aftrek van de vaste lasten houden mensen met schulden en lage inkomens gemiddeld dit jaar nog 386 euro over per maand voor primaire levensbehoeften.

Vincent heeft een gezin met twee kinderen en zit sinds 2009 in de schulden. Met jubelverhalen over hoe goed het gaat met Nederland kan hij niks:

Hoewel dat bedrag 14 procent hoger ligt dan in 2009 en de inkomens meestal zijn gestegen, houden ze door een verhoging van de vaste lasten en een prijsstijging van consumptiegoederen toch minder geld over.

En dat kan Vincent, die sinds 2009 in de schulden zit, alleen maar beamen. "In principe verdien ik nog steeds hetzelfde als wat ik voorheen verdiende, maar ik heb niks extra. 115 euro per week is echt heel krap. Daar kan ik net mijn boodschappen van doen. Een etentje of een keer naar een pretpark zit er niet in."

Daarom krijgt hij sinds 2016 hulp van een sociaal bewindvoerder. En met succes, want als alles goed gaat, is hij over twee jaar definitief uit de schulden. Een dag waar hij allang naar uitkijkt. "Dan gaan bij mij de slingers aan de muur en dan gaat de vlag uit."

Agenda

Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat ze de koopkracht van kwetsbare groepen hoog op de agenda hebben staan. Op Prinsjesdag worden de plannen voor volgend jaar bekendgemaakt.

(22/08/2019 @ 19:04)

Vermiste mensen na woningbrand in Beekbergen weer terecht

Alle bewoners van het Leger des Heils-huis waar vanavond brand woedde, zijn weer terecht. In de woning in het Gelderse Beekbergen brak rond 19.30 uur brand uit. De brandweer zocht lange tijd in het pand naar ten minste twee vermiste mensen.

Brandweerlieden gingen in ploegen naar binnen om de mensen te zoeken. Omdat een deel van het huis op instorten stond was dat een lastige opgave. De brand was rond 21.30 uur onder controle. Enige tijd later werd bekend dat alle bewoners weer terecht waren.

Eén persoon is naar het ziekenhuis gebracht met ademhalingsklachten, meldt Omroep Gelderland.

In de straat waar het pand staat, was een markt bezig. Daardoor was het ten tijde van de brand druk in de straat in het centrum van het dorp.

(22/08/2019 @ 18:55)

Nog geen oplossing voor politieke crisis Italië, gesprekken gaan door

Er is nog geen oplossing voor de politieke crisis in Italië. President Mattarella zegt dat er meer tijd nodig is. Hij sprak de afgelopen twee dagen met politieke partijen in de hoop een uitweg uit de crisis te vinden. Dinsdag gaan die gesprekken verder. Als er geen regering gevormd kan worden met een helder programma, sluit Mattarella nieuwe verkiezingen niet uit.

Aanstaande dinsdag is het een week geleden dat premier Conte de stekker uit de coalitieregering van de Vijfsterrenbeweging en Lega trok. Dat deed hij omdat hij vindt dat vicepremier Salvini diens eigen belang en dat van Lega voor dat van de regering laat gaan. Conte noemde Salvini's beslissingen een risico voor het land.

Aanleiding voor de harde verwijten aan het adres van de Legaleider was een motie van wantrouwen die Salvini had ingediend tegen Conte. Lega stond er uitstekend voor in de opiniepeilingen en zou die voorsprong hebben willen verzilveren bij nieuwe verkiezingen. Ook boterde het al vanaf het begin niet tussen anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en de rechts-populistische Lega.

Verkiezingen of doorregeren

Na de val van de regering heeft president Mattarella aan Conte gevraagd om aan te blijven als demissionair premier. Ondertussen wordt gezocht naar een oplossing voor de politieke crisis.

Salvini en Lega zinnen nog altijd op nieuwe verkiezingen, maar de andere partijen in het parlement willen het liefst voorkomen dat het zover komt. Ook Conte zei al direct na de val van de regering dat het onverantwoord zou zijn om snel nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Aartsvijand

Andere oplossingen zouden zijn om een overgangsregering aan te stellen, die tot nieuwe verkiezingen in de lente aanblijft. Dat zou ook een zakenkabinet kunnen zijn. Ook de vorming van een nieuwe coalitie is een scenario: in dat laatste geval zou de Vijfsterrenbeweging zelfs verder kunnen regeren met zijn aartsvijand, de sociaaldemocratische PD.

In het uiterste geval kan zelfs de geklapte coalitie doorregeren, maar in verband met de slechte verhoudingen Vijfsterrenbeweging en Lega lijkt dat zeer onwaarschijnlijk.

(22/08/2019 @ 18:37)

1500 varkens dood door stalbrand in Streefkerk

Bij een stalbrand in Streefkerk (Zuid-Holland) zijn bijna 1500 varkens omgekomen. Slechts vijftien varkens konden op tijd naar buiten komen, meldt de brandweer.

De brand ontstond aan het einde van de middag en nam volgens RTV Rijnmond razendsnel in hevigheid toe. Zwarte rook was tot in de wijde omgeving te zien.

Rond 19.15 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer verwacht vanavond nog lang bij de stal bezig te zijn, onder meer met het afvoeren van de kadavers.

De schuur is volledig uitgebrand. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Er is geen asbest vrijgekomen.

Afgelopen nacht was er ook een grote brand in een kippenschuur bij Nijkerk, waarbij 16.000 kippen zijn gedood. De schuur, die volledig is verwoest, wordt gesloopt.

(22/08/2019 @ 17:29)

1 miljoen euro winnen? Bewijs dat de stad Bielefeld niet bestaat

"Bielefeld, das gibt's doch gar nicht?" horen de inwoners van de Duitse stad regelmatig. Wat ooit begon als een grap, leeft nu al 25 jaar zijn eigen leven als complottheorie. Om voor eens en altijd af te rekenen met de mythe dat de stad niet bestaat, looft de gemeente nu een geldprijs uit. Met de hashtag #bielefeldmillion worden mensen aangemoedigd om hun ultieme bewijsvoering op te sturen.

De actie verspreidde zich als een lopend vuurtje in internationale media en op kanalen als Twitter doen al veel mensen een gooi naar de hoofdprijs:

De theorie ontstond 25 jaar geleden op een feestje. De grondlegger van de theorie, Achim Held, raakte daar met iemand in gesprek en vroeg waar diegene woonde. "Bielefeld" was zijn antwoord. De informaticastudent had moeite de Bielefelder te geloven. Achim, en met hem vele anderen die avond, had nog nooit gehoord van de stad in het westen van Duitsland.

Op de terugweg naar huis passeerde Achim op de snelweg de afslag naar Bielefeld. Door het bord stond een dikke streep vanwege werkzaamheden. Zo kwam hij op het idee om de Bielefeld-Verschwà¶rung, oftewel complottheorie, op internet te lanceren. Maar wat was bedoeld als grap om te laten zien hoe lachwekkend complottheorieën zijn, ging uiteindelijk een eigen leven leiden.

Toegangspoort tot Atlantis

Op internet zijn na 25 jaar Bielefeld-Verschwà¶rung de meest creatieve theorieën te vinden. Zo bedacht iemand dat Bielefeld de toegangspoort naar de verzonken stad Atlantis is. Een ander suggereerde dat de universiteit eigenlijk een ruimteschip is, bewoond door groene buitenaardse wezens.

Ook bondskanselier Merkel heeft zich wel eens aan de theorie gewaagd. In 2012 refereerde ze aan een evenement in Bielefeld waar ze aan had deelgenomen. "Als het al bestaat", voegde Merkel daaraan toe. "Maar ik heb de indruk dat ik er toch ben geweest. En ik kom er graag nog eens."

Eindelijk op de kaart gezet

De 330.000 inwoners van de stad moeten al jaren de opmerkingen verduren, schrijft de lokale Bielefeld Marketing met een knipoog. "Nu is het tijd om zelf eens goed te lachen." Ze kijken uit naar de inzendingen, en beloven ze allemaal kritisch tegen het licht te houden.

De stad denkt er voor 99,9 procent zeker van zijn het bewijs te kunnen ontkrachten. Maar of de theorie daarmee ook de wereld wordt uit geholpen, blijft nog even de vraag. Eén ding is in ieder geval zeker: Bielefeld zet zich met deze actie nog eens goed op de kaart.

En mocht je zelf nou denken te beschikken over uitsluitend bewijsmateriaal? Je hebt tot 4 september middernacht om het op sturen.

(22/08/2019 @ 16:27)

Schuld is geen probleem meer: overheid wil miljarden in economie pompen

Het kabinet heeft plannen voor het optuigen van een groot investeringsfonds voor de economie. Er zouden de komende jaren miljarden geleend worden op de kapitaalmarkt of gebruikt uit de staatskas, bedragen tussen de 10 en 20 miljard euro doen de ronde. Geld dat geïnvesteerd moet worden in infrastructuur zoals openbaar vervoer, wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling, kunstmatige intelligentie en technologie, stikstofvrije woningbouw of in lastenverlichting.

De roep om een overheid die in de economie investeert klinkt al een tijd. Het IMF verwijt Nederland en ook Duitsland dat de overheid te weinig investeert. Landen die gezien hun sterke financieel-economische positie veel meer kunnen doen. Er valt bovendien genoeg te investeren. Het gaat ook niet om geld uitgeven of uitdelen, maar om geld steken in de economie. Nederland moet meer uitgeven in plaats van de zuinige boekhouder spelen.

Econoom en oud-directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings vindt het goed nieuws dat kabinet zich realiseert dat voortzetting van huidige begrotingsbeleid niet mogelijk is. "Nederland is schatrijk, we kunnen het makkelijk lijden en worden per saldo een beter land."

Waar komen die miljarden vandaan?

Het geld zou opgehaald kunnen worden op de kapitaalmarkt in de vorm van staatsobligaties. De staatsschuld zou daarmee wel weer oplopen, maar dat is gezien de huidige omvang eigenlijk geen punt. De overheidsschuld zit momenteel een stuk onder de Europese begrotingsafspraken van maximaal 60 procent van het bruto binnenlands product.

Eenvoudiger is nog om het geld te halen uit een versoepeling van het begrotingsbeleid. Nederland heeft structureel geld over. Het financieringstekort is omgeslagen in een overschot. Vorig jaar hielden we 11 miljard euro over. Dat geld vloeit nu linea recta naar de aflossing van de staatsschuld.

Die daalt sinds een paar jaar al hard en meer is volgens Teulings helemaal niet nodig. "Schuld afbouwen is onverstandig en heeft meer problemen gegeven dan opgelost." Volgens ABN Amro-econoom Sandra Phlippen is er structureel zo'n 9 miljard euro ruimte en als je de regels een beetje oprekt is dat bij een begrotingsevenwicht en -overschot zelfs 25 miljard euro.

Geoormerkt en gelabeld

Er is echter wel een probleem: het kabinet krijgt het geld niet uitgegeven. Onderbesteding heet dat. De plannen en projecten zijn er wel en het geld is beschikbaar, maar er gebeurt niks, omdat er geen mensen zijn om het werk uit te voeren. Bij grote investeringen kan dat nog problematisch worden.

Anderzijds is het ook niet de bedoeling dat al het geld in een keer in projecten wordt gestoken. Jaarlijks is 5 à  10 miljard euro wellicht al meer dan voldoende.

De pot met miljarden is uiteraard geen enorme zak met geld die binnenkort klaarstaat en waaruit vervolgens naar hartenlust geput kan worden. Het geld zal geoormerkt en gelabeld in delen opgehaald worden, en tred houden met projecten en bestemmingen waarvoor het nodig is. In de loop van de jaren groeit dat fonds telkens verder in omvang, is de bedoeling.

Taboe op schuld is weg

Er gaan steeds meer stemmen op om op te houden met bezuinigen en schuld afbouwen. Het taboe op schuld lijkt weg. Schuld is niet zo erg: zolang je de rekening kunt betalen en schuldeisers niet aan de deur staan is het eigenlijk prima. Het gaat immers niet om geld uitgeven en consumeren, maar om investeren en dat verdient zich terug.

Meer schuld wordt minder erg gevonden, want door de lage rente kost schuld bijna niks. Dat lag tot nu toe anders. Schuld afbouwen en zorgen dat je niet teveel schulden op je neemt is de norm, met de overheid en huishoudens voorop.

"Rente op schuld werd vooral gezien als 'zondegeld' en compensatie voor het risico van investeerders in overheidsschuld. Maar dat is aan het verschuiven., aangejaagd door de hele lage of zelfs negatieve rente. Schuld kost steeds minder geld", legt Teulings uit.

Het is dus een ideaal financieel-economisch klimaat, met die superlage rente. Geld is ruim voorhanden en zelfs gratis, sterker nog: de staat krijgt op schuld zelfs geld toe. Minder schuld hoeft niet meer, evenveel of zelfs een beetje meer schuld maken kan geen kwaad, integendeel. Schuld heet voortaan 'investering'.

(22/08/2019 @ 16:19)

Amsterdamse is eerste vrouwelijke straatvoetballer in videospel FIFA

De Amsterdamse Rocky Hehakaija is een van de karakters in de nieuwe straatvoetbalmodus van het videospel FIFA 20. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke straatvoetballer in het spel.

Hehakaija noemt het een droom die uitkomt. "In de eerste versie zaten drie van mijn vrienden en toen wilde ik de eerste vrouw in het spel worden. De eerste game kwam vijftien jaar geleden uit, dus het heeft even geduurd. Toen ik het hoorde dacht ik: 'Dit is beter dan een standbeeld'."

De 35-jarige Amsterdamse wordt volgens NH Nieuws gezien als een van de pioniers van het straatvoetbal. "Ik sta vooral bekend om mijn techniek, de voetbaltrucjes. De Akka met knie is wel mijn signature move."

Vanwege een ernstige knieblessure voetbalt Hehakaija tegenwoordig niet meer, maar ze volgt vooral het vrouwenvoetbal nog op de voet. Het vrouwenvoetbal van nu is niet meer te vergelijken met eerder, zegt ze. "Ik was het afgelopen WK in Frankrijk bij elke wedstrijd aanwezig. Ik geniet ervan. Het is iets waar ik van heb gedroomd en wat nu werkelijkheid is."

(22/08/2019 @ 16:13)

Twee medewerkers gevangenis Zaanstad weggestuurd om luchtdrukwapen

Twee medewerkers van de gevangenis in Zaanstad zijn naar huis gestuurd vanwege een luchtdrukwapen dat door de beveiliging is gekomen. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na berichtgeving door De Telegraaf. Een medewerker zou het airsoft-wapen per ongeluk naar binnen hebben gebracht bij de instelling en meldde dit daarna uit zichzelf bij de portier.

Volgens de DJI was de man die het luchtdrukwapen naar binnen bracht lid van een schietvereniging. Hij had het in zijn tas, die bij binnenkomst in de gevangenis door een beveiligingsscanner is gehaald. Een portier die de scans controleerde, zou het wapen hebben gemist.

"Personeel moet ook gewoon met hun tassen door een scanner. Daar is het in eerste instantie niet opgemerkt", zegt een woordvoerder van de DJI. "Vervolgens heeft de portier nog eens de scan bekeken en toen zag hij wel iets. De medewerker had het apparaat intussen al in de lunchruimte ontdekt en was toen zelf al teruggelopen om te melden dat hij het airsoft-apparaat bij zich had."

De DJI is een onderzoek begonnen naar het incident en de medewerker die het luchtdrukwapen bij zich had mag zolang dat loopt de gevangenis niet meer in. De portier, die was ingehuurd bij een extern beveiligingsbedrijf, wordt niet meer ingezet in Zaanstad.

De inrichting in Zaanstad was eerder in het nieuws nadat er beelden waren uitgelekt van gevangenen die onder invloed van binnengesmokkelde drugs een feestje vierden. Bij een zoekactie in de gevangenis werden daarop drugs en telefoons gevonden. Een medewerker kreeg in april een jaar cel, omdat hij een telefoon en softdrugs naar binnen had gesmokkeld.

(22/08/2019 @ 15:48)

De aardgas-paradox: waarom Nederland ervan af wil en Duitsland juist overstapt

Vooral aan de grens valt het contrast op: aan de Nederlandse kant is de gasrekening hoger geworden en worden huishoudens gestimuleerd om van het gas af te gaan, terwijl er even verderop in Duitsland honderden euro's subsidie worden uitgedeeld om juist op die energiebron over te stappen. Dat verschil roept verbazing op.

De belangrijkste verklaring is dat er in Duitsland nog heel wat CO2-winst valt te behalen door op gas over te stappen. Waar het merendeel van de Nederlandse huishoudens al jaren een aardgasaansluiting heeft, wordt in Duitsland een kwart van de huizen nog verwarmd met een oliegestookte verwarming. Het grootste deel is ouder dan 20 jaar. Die ketels zijn erg vervuilend.

Zouden al die olieketels worden vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel op aardgas, dan vermindert de totale CO2-uitstoot van Duitse huishoudens met ongeveer 30 procent.

Inruilpremie

De vieze ketels zijn ook de Duitse regering een doorn in het oog en daarom wordt er gesproken over een "Wà¤rmewende". Maar hoe bereik je die?

Een paar weken geleden opperde de voorzitter van de CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, om landelijk een zogenoemde Abwrackprà¤mie in te voeren, een inruilpremie voor oude oliekachels. Hoe hoog die premie wordt, is nog niet bekend. Op vragen van de NOS kan regeringspartij CDU nog geen antwoord geven.

Aangenomen wordt dat een groot deel van de overstappers de voorkeur geeft aan gas. Dat heeft er vooral mee te maken dat de infrastructuur er al ligt. Van de 5,6 miljoen huishoudens met oliekachels kunnen er ruim 2 miljoen redelijk makkelijk overstappen op het gasnet. Ook is de installatie van een gasketel goedkoper dan de meeste duurzame energiebronnen.

We gingen op bezoek bij Bernd Schulze. Hij ruilde zijn bijna 30 jaar oude olieketel in voor gas:

Er is nog een reden waarom aardgas in Duitsland als een redelijk alternatief wordt gezien voor olie. "Hier wordt heel anders tegen deze energiebron aangekeken", zegt Philipp Pausder, ceo van een groot installatiebedrijf uit Berlijn. "Dat komt doordat de politiek reageert op de emoties die bij de bevolking leven."

Die emoties verschillen per land. In Duitsland is er na de ramp in Fukushima de consensus ontstaan dat kernenergie te gevaarlijk is. "In Nederland hebben de aardbevingen datzelfde effect gehad op aardgas: er is onder de bevolking steun voor het dichtdraaien van de gaskraan. Zo drukken in Europa verschillende gebeurtenissen een stempel op het klimaatbeleid", is de indruk van Pausder.

Doodlopende weg

Het overstappen van olie op gas is dus voor Duitsland een stap in de goede richting. Maar kritiek is er ook. Experts noemen deze keuze een kortetermijnoplossing en te weinig ambitieus.

Een van die kritische deskundigen is Christoph Podewils van klimaatdenktank Agora. "De keuze voor aardgas is voor nu misschien goed, maar het is ook een doodlopende weg", zegt hij. "Want die ketels blijven vaak wel twintig tot dertig jaar staan. Met gas lukt het niet om de CO2-uitstoot naar nul te krijgen."

Volgens Podewils is het daarom beter om gas als warmtebron over te slaan en in te zetten op isolatie en echt duurzame bronnen.

(22/08/2019 @ 15:40)

'Nederlandse hulp aan gevangenen in buitenland berust op willekeur'

Het lijkt misschien willekeurig: voor de ene Nederlander in buitenlandse gevangenschap, ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven, reist minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid persoonlijk af naar Thailand. Voor de ander, de 73-jarige Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh die al 35 jaar vastzit in Amerika na een bedenkelijke veroordeling, kan Justitie niets betekenen.

De zaken verschillen bijna in alle opzichten. Maar er is ook een belangrijke overeenkomst: beide gevangenen komen, althans in theorie, niet in aanmerking voor een regeling waarbij ze hun straf mogen uitzitten in Nederland. Want hoewel natuurlijk elke strafzaak uniek is: de voorwaarden voor overplaatsing lijken in beton gegoten.

Zo moet een gedetineerde voldoende binding hebben met Nederland. Harde eis daarbij is dat iemand niet al langer dan vijf jaar in het buitenland woonde bij zijn veroordeling. Singh en Van Laarhoven voldoen daar niet aan, ze woonden allebei al langer in respectievelijk de VS en Thailand. In het geval van Singh, die weliswaar familie in Nederland heeft, gaf dit de doorslag zijn verzoek tot overplaatsing af te wijzen.

Een tweede doorslaggevend criterium voor overplaatsing is dat van het 'strafrestant': bij terugkeer naar Nederland moet er volgens de Nederlandse maatstaven nog 6 maanden gevangenisstraf overblijven om de gedetineerde te kunnen resocialiseren. Stel iemand is veroordeeld voor drugsbezit. Dan zou die gevangene in Nederland maximaal 12 jaar cel krijgen en moet hij dus uiterlijk na 11 jaar en 6 maanden terugkeren.

Komt het verzoek te laat, dan wordt het hier niet meer in behandeling genomen. Zelfs als dat betekent dat de gevangene nog tientallen jaren in een buitenlandse gevangenis moet blijven. Een formele regel met verregaande consequenties, vindt ook de Nationale ombudsman. Die verweet het ministerie van Justitie in 2013 al "een starre opstelling", die ertoe leidt dat gevangenen soms nog jaren blijven vastzitten. De ombudsman vroeg om meer maatwerk".

Uitzondering

Sindsdien is er één zaak algemeen bekend waarbij Justitie afweek van de eigen regels. In 2013 werd een Nederlandse gedetineerde in Venezuela toch overgebracht naar Nederland. Hij was ernstig ziek.

De volgende zaak waarin mogelijk een uitzondering wordt gemaakt is die van Van Laarhoven. Grapperhaus schreef aan de Tweede Kamer een "maximale inspanning te verrichten om de mogelijkheden te verkennen" hem naar Nederland te halen. Hij is vandaag naar Thailand vertrokken en spreekt daar morgen met de autoriteiten.

De reis naar Thailand volgt op hevige kritiek uit de Kamer en een rapport van de Nationale ombudsman. Daarin wordt het Openbaar Ministerie verweten dat Van Laarhoven tot een hoge straf werd veroordeeld, omdat het Openbaar Ministerie de Thaise justitie in een brief heeft aangespoord onderzoek naar hem te doen.

Of Grapperhaus bereid is de overplaatsingsregels naast zich neer te leggen, en zo ja waarom, staat niet in de brief. Ook het ministerie geeft daar vooralsnog geen antwoord op.

Willekeur

Van Nederlandse inmenging was in de zaak van Singh geen sprake. Toch verwijt zijn advocaat het ministerie willekeur. "Waarom wordt de een wel geholpen en de ander niet", zegt Rachel Imamkhan, die al meerdere verzoeken van Singh en anderen zag stranden.

Imamkhan staat voor haar stichting PrisonLaw jaarlijks tientallen gedetineerden in het buitenland bij. Van Laarhoven was een van hen. Ze wil niet op de details van zijn zaak ingaan nu ze zijn advocaat niet meer is, maar zegt wel dat deze zaak aantoont dat uitzonderingen mogelijk zijn.

"Ik gun het Van Laarhoven als het lukt om terug te keren, maar ik zeg: haal ze allebei terug. Het ministerie heeft mij weleens gezegd bang te zijn voor een aanzuigende werking, dat meer gedetineerden gaan rekenen op coulance. Maar ik ken geen enkele zaak zoals die van Singh. Geen Nederlander zit al 35 jaar vast in het buitenland."

Het is niet duidelijk of het ministerie van Justitie en Veiligheid terughoudend is met coulance vanwege die gestelde aanzuigende werking. Vragen daarover zijn vooralsnog niet beantwoord.

(22/08/2019 @ 15:39)

Beveiliging van bedreigde burgemeester Haarlem afgeschaald

De beveiliging van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen is afgeschaald. Wienen kan weer zonder beveiliging over straat en verblijft weer regelmatig thuis, zo vertelt hij aan NH Nieuws.

In het interview laat hij weten wat het voor hem betekent:

"Het was vervelend om constant mensen om je heen te hebben en je niet vrij door de stad te kunnen bewegen. Nu kan dat wel weer en dat is heerlijk. De spontaniteit heb ik het meeste gemist. Even de stad in of een stukje fietsen, alles moest gepland", aldus Wienen.

Volledig vrij van politiebescherming is de burgemeester nog niet. Er zijn nog een aantal maatregelen waar hij zich voor de veiligheid aan houdt. Hij wil niet in detail treden, "maar het is wel van een andere orde dan wat het was."

De burgemeester werd sinds september vorig jaar zwaar beveiligd na ernstige bedreigingen. Er is nooit bekendgemaakt wie Wienen bedreigde.

Safe-house

Het huis van de burgemeester in het centrum van Haarlem werd dag en nacht bewaakt. Politie surveilleerde op straat en rond het huis werden beveiligingscamera's opgehangen. Wienen verbleef met zijn gezin in een safe-house en werd constant beveiligd door zwaarbewapende agenten. Ook was er politie op de Grote Markt van Haarlem te zien op de momenten dat de burgemeester in het stadhuis was.

Wienen was niet blij met het beeld dat daardoor ontstond, maar bang was hij naar eigen zeggen niet. "Ik heb er geen moment wakker van gelegen en ben nooit angstig geweest. Het is waarschijnlijk voor iedereen verstandig om goed om je heen te kijken en op te letten als er rare dingen gebeuren, maar ik voel me helemaal rustig. We zijn weer terug bij normale tijden", aldus de burgemeester.

In februari kreeg Wienen de Machiavelliprijs. Hij nam die in ontvangst namens alle bedreigde burgemeesters in Nederland.

De NOS sprak in februari met burgemeester Wienen over zijn beveiliging:

(22/08/2019 @ 15:14)

Dernière mise à jour : 22/08/2019 @ 08:29
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette