Texte à méditer :  De tous ceux qui n'ont rien à dire, les plus agréables sont ceux qui se taisent.COLUCHE
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

11 Décembre 2018

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Daniel


C'était aussi un 11 / 12
1941

L'Allemagne et l'Italie déclarent la guerre aux Etats-Unis.


Né(e) un 11 / 12 / 1803
Hector BerliozCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


D66 wil CO2-heffing voor energie- en industriesector

D66-leider Jetten wil een nationale CO2-heffing voor de energie- en industriesector. In een interview met Trouw zegt hij: "Het gaat internationaal niet hard genoeg. Wil je de komende tien jaar resultaten boeken, dan zijn nationale CO2-beprijzingen onontkoombaar."

Hij wil dat bedrijven die willen verduurzamen met subsidies worden geholpen. Bedrijven die bewust achterblijven, moeten boetes opgelegd kunnen krijgen.

Coalitiepartijen VVD en CDA zien vooralsnog weinig in de heffingen voor bedrijven. De maatregelen zouden bedrijven wegjagen uit Nederland. CDA-leider Buma waarschuwt al langer voor de kosten van klimaatmaatregelen. VVD wil wachten op het nieuwe Klimaatakkoord waar nu aan gewerkt wordt en dat er volgende week moet liggen.

Allerlei instanties zijn onder leiding van Ed Nijpels aan zogenoemde klimaattafels bezig om concrete voorstellen te doen om de snellere opwarming van de aarde terug te dringen.

Spannend

Jetten verwacht dat verreweg de meeste maatregelen volgende week al zijn uitgewerkt. "95 procent van de maatregelen uit het overleg aan de klimaattafels zal door iedereen gesteund worden. Het laatste deel is spannend", zegt hij in Trouw. Voor de onderwerpen waar die tafels niet uitkomen, verwacht Jetten maatregelen van minister Wiebes.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken tot een halvering van de CO2-uitstoot in 2030.

Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren vinden dat niet genoeg.

Nederland dreigt in 2020 veel meer CO2 uit te stoten dan is afgesproken. Het kabinet komt in januari met nieuwe plannen om de vereiste CO2-vervuiling aan te pakken.

(11/12/2018 @ 21:47)

PVV-Kamerlid Gerbrands verlaat Tweede Kamer

PVV-Kamerlid Gerbrands verlaat de Tweede Kamer. De reden van haar vertrek is nog niet bekend.

Het is ook nog onduidelijk of Gerbrands later nog terug zal keren als Kamerlid, maar ze zou wel in de Haagse gemeenteraad blijven.

Morgen zal de voorzitter van de Tweede Kamer een afscheidsbrief voorlezen van Gerbrands.

Gerbrands was woordvoerder curatieve zorg van de PVV. Ze zat voor het eerst in de Tweede Kamer tussen 2010 en 2012. In 2015 verving ze een PVV-Kamerlid die met zwangerschapsverlof was. Vorig jaar maart keerde ze na de Tweede Kamerverkiezingen weer terug.

Willie Dille

In september kwam Gerbrands in het nieuws nadat ze een strafrechtelijk onderzoek naar de vermeende verkrachting van haar vriendin Willie Dille had geëist, die zelfmoord pleegde. Het Openbaar Ministerie besloot om geen onderzoek te doen, omdat er te weinig aanknopingspunten zouden zijn.

Emiel van Dijk volgt Gerbrands op. Hij zat eerder dit jaar al tijdelijk in de Tweede Kamer, omdat hij PVV-Kamerlid Popken verving tijdens haar zwangerschapsverlof.

(11/12/2018 @ 21:20)

Asbest gedumpt uit protest tegen windmolens in Groningen

Op een bouwterrein bij het Groningse Zuidbroek is asbest gedumpt uit protest tegen de komst van windmolens. Er waren ook borden geplaatst met de tekst: 'Wie wind zaait, zal asbest oogsten'.

De kankerverwekkende stof ligt volgens RTV Noord op een terrein waar een stikstoffabriek gebouwd wordt en waar op termijn ook windmolens moeten komen. Het spul werd vanmorgen ontdekt en ligt verspreid over een gebied van ongeveer 750 bij 50 meter.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen is niet te spreken over de actie. "Het is een recht van een ieder om te protesteren, maar zodra de gezondheid, de veiligheid of de eigendommen van een ander hierdoor worden geraakt, is er geen sprake van enig begrip of tolerantie." De gemeente laat het vervuilde stuk grond saneren. De omgeving is tot die tijd afgezet.

Het is niet bekend wie achter de actie zit. De omgevingsdienst en de politie onderzoeken waar het asbestmateriaal vandaan komt.

Felle protesten

In Groningen wordt al langer fel geprotesteerd tegen de bouw van windmolenparken. Begin dit jaar verschenen er posters waarop een oud-gedeputeerde werd afgebeeld als kampbeul uit de Tweede Wereldoorlog. Op een plek waar windmolens gepland zijn, werden vlaggetjes met hakenkruizen geplaatst.

Ook kregen verschillende personen en organisaties dreigbrieven. Oud-journalist Cees Stolk ontving bijvoorbeeld een brief met zwavelkorrels en een paar lucifers. In de begeleidende tekst stond dat zijn huis in de fik zou gaan als hij zou spreken op een bijeenkomst over windmolens.

Verschillende bedrijven die zich bezighouden met windenergie kregen een brief waarin stond dat er niet kon worden ingestaan voor de veiligheid van hun personeel. "Meewerken of verrijken aan onze ondergang zal voor uw bedrijf en uw reputatie verstrekkende gevolgen hebben", stond in de brieven.

Ook in Drenthe lopen de emoties hoog op als het gaat om de komst van windmolenparken. In september constateerde de Nationaal Coà¶rdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid nog dat de protesten tegen windmolenparken in Drenthe en Groningen in sommige gevallen zo geradicaliseerd zijn, dat het extremisme genoemd kan worden.

(11/12/2018 @ 20:32)

Kamer tegen voorlichting ongewenst zwangeren door anti-abortusclub

De Tweede Kamer is tegen subsidie voor voorlichting aan ongewenst zwangeren door organisaties die verbonden zijn aan anti-abortusclubs.

Regeringspartijen D66 en VVD keren zich tegen het voornemen van staatssecretaris Blokhuis dat ook deze organisaties subsidie kunnen krijgen voor de zogenoemde keuzehulp-gesprekken. Eerder uitten verschillende oppositiepartijen als GroenLinks en PvdA al bezwaren.

De bezwaren gaan met name over de organisatie Siriz, die voortkomt uit en verbonden is met de Vereniging voor Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) en de Week van het Leven. Siriz ontvangt 1,5 miljoen euro subsidie per jaar.

Veel aanpassen

D66 en VVD willen dat het kabinet ervoor zorgt dat organisaties die subsidie krijgen voor keuzehulp-gesprekken geen eenzijdige of sturende adviezen geven. D66-Kamerlid Bergkamp: "Wat mijn probleem is met Siriz is dat zij zeggen onafhankelijk te zijn, maar dat uit allerlei uitingen, zoals de website, blijkt dat dat niet zo is". Dat betekent dat Siriz veel moet aanpassen om daarvoor in aanmerking te komen. Staatssecretaris Blokhuis legt zich bij deze eis neer.

Blokhuis raakte door de discussie in een lastige politieke positie. De genoemde organisaties krijgen namelijk politieke steun van de ChristenUnie, de partij van Blokhuis. En zijn politiek assistent Broekema was tot 2017 lid van het bestuur van VBOK.

Siriz was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.

(11/12/2018 @ 20:30)

Trump ruziet voor oog van de camera's met Democraten over begroting

Voor het oog van de draaiende camera's hebben de Amerikaanse president Trump en de twee belangrijkste Democratische politici ruzie gemaakt over het budget voor de Amerikaanse grensbewaking.

In een zelden vertoond optreden ruziede Trump met de Democratische leiders van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, Nancy Pelosi en Chuck Schumer. Het gesprek ging over geld voor de grensmuur, die Trump wil laten bouwen tussen de VS en Mexico. De Democraten willen veel minder geld uittrekken voor grensbewaking dan Trump wil.

President Trump zocht openlijk het conflict:

"Als we niet krijgen wat we willen, op welke manier dan ook, dan leg ik de overheid plat", dreigde Trump. "Ik zal er trots op zijn om de overheid plat te leggen voor de grensbewaking. Omdat de mensen in dit land geen criminelen en mensen met problemen en drugs in ons land willen."

Hij dreigde de muur desnoods door het Amerikaanse leger te laten bouwen, als het Congres er geen geld voor uittrekt. Pelosi probeerde het gesprek nog te sussen, maar Trump wilde daar niet aan. "Dit is niet slecht, Nancy", zei hij. "Dit noemen we transparantie."

'Constructief gesprek'

Na het verhitte begin werden journalisten uit de Oval Office gestuurd. De woordvoerder van het Witte Huis verklaarde na afloop dat Trump een "constructief gesprek" had met de twee Democratische politici en dat Trump "blij" was dat de camera's zijn strijd voor grensbewaking hebben vastgelegd.

De ontmoeting tussen Trump, Pelosi en Schumer was de eerste sinds de verkiezingswinst van de Democraten tijdens de midterms van vorige maand. De Democraten wonnen toen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Klassiek Trump

De eerste ontmoeting was meteen een opmaat voor de komende twee jaar, denkt correspondent Arjen van der Horst. "Dit is in zekere zin klassiek Trump", zegt hij. "Wat hij deed is niet nieuw. Hij heeft al bijeenkomsten met Congresleden gehad, die live werden uitgezonden, waar live is onderhandeld."

Volgens Van der Horst wilde Trump laten zien dat hij "in controle" is en dat hij het debat stuurt. "Hij liet zich toch een beetje verleiden toen Pelosi zei dat het bij deze shutdown echt om een Trump-shutdown zou gaan. Toen zag je dat hij daardoor gepikeerd raakte en ging hij los. Er ontstond een blame game."

Opvallend

Van der Horst noemt het opvallend dat Trump op voorhand de verantwoordelijkheid neemt voor een shutdown van de Amerikaanse overheid. "Is dit ook politiek schadelijk? Bij de president moet je weten tot wie hij zich richt en dat is altijd zijn eigen achterban. Voor zijn aanhangers maakt het niet uit. Immigratie een belangrijk thema voor hen en zij zien een president die een verkiezingsbelofte nakomt."

Trump heeft het Amerikaanse Congres gevraagd om 5 miljard dollar voor grensbewaking. De Democraten willen 1,6 miljard uittrekken, maar alleen voor extra bewakers en surveillance. Naar schatting is er 25 miljard dollar nodig voor de bouw van de volledige muur.

(11/12/2018 @ 20:29)

Zorgen over flink hogere energierekening, ook bij coalitiepartijen

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zeggen dat Nederlanders niet een te hoge prijs zouden moeten betalen voor de energietransitie. Veel Nederlanders krijgen de komende dagen een mail van hun energieleverancier met de nieuwe, hogere prijzen voor stroom en gas van aankomend jaar. Het gaat al snel om een paar tientjes per maand, zeggen vergelijkingswebsites.

Dat de energiekosten nu zo fors stijgen, heeft te maken met het feit dat de prijzen van gas en elektra omhoog gaan. Maar ook speelt mee dat het kabinet de belastingen omhoog gooit.

Het doel van het kabinet is om energieverbruik te ontmoedigen. Daarom gaan huishoudens vanaf 1 januari gemiddeld alleen al aan energiebelasting 130 euro per jaar meer betalen.

Nu de tarieven van energiebedrijven op de mat vallen, en duidelijk begint te worden om welke bedragen het gaat, beginnen coalitiepartijen op de rem te trappen.

Beter klimaat

Fractievoorzitter van het CDA, Buma, vreest dat dit ervoor kan zorgen dat mensen juist minder bereid worden om mee te werken aan een beter klimaat.

"Het is niet zo makkelijk om te zeggen, ach, we laten mensen wel een hogere rekening voor gas betalen om ze achter de duurzaamheidsopgave te krijgen", zei hij vandaag. Ook fractievoorzitter Segers van de ChristenUnie vindt dat de burger zoveel mogelijk moet worden ontzien.

De coalitiepartijen willen dus dat de belastingen omlaag gaan, maar daarvoor moet wel geld gevonden worden en dat is lastig.

Honderden euro's per jaar

Nog niet iedereen weet hoeveel meer zij moeten gaan betalen, omdat nog maar drie van de tien grote energieleveranciers hun tarieven bekend hebben gemaakt. De zeven andere grote energieleveranciers hebben dat nog niet gedaan. Maar dà¡t de prijzen stijgen, staat vast.

Pricewise maakte de schatting dat gezinnen gemiddeld 312,73 euro meer kwijt zijn aan gas en elektra dan vorig jaar. Milieu Centraal kwam tot een voorzichtigere schatting: een gemiddelde stijging van 195 euro per jaar.

Begin januari worden de prijzen van de andere zeven grote energiebedrijven bekend. "Dan kunnen we ook precies zeggen wat de energiekosten worden", zegt een woordvoerder van stichting Milieu Centraal.

René de Visser uit Breezand kreeg al wel een brief van zijn energieleverancier. "Ik had eigenlijk minder verbruikt dan voorgaande jaren", zegt hij. "Dus ik dacht: dat gaat de goede kant op." Toch moet hij volgend jaar zo'n 30 euro per maand meer betalen.

Voor mensen die veel stroom gebruiken en juist weinig gas, kan de regeling juist wel eens positief uitvallen want belasting op elektriciteit gaat juist omlaag.

Het kabinet berekende overigens in september dat de meeste Nederlanders er, ondanks deze kostenpostverhoging, qua koopkracht toch op vooruit gaan.

(11/12/2018 @ 19:50)

Man opent vuur op straat in Straatsburg: 2 doden en 11 gewonden

Bij een aanslag in Straatsburg heeft een man in de buurt van een kerstmarkt schoten gelost. Daarbij zijn volgens de Franse autoriteiten zeker twee doden en elf gewonden gevallen, meldt het departement Bas-Rhin. Van de gewonden zijn er zeven zwaargewond.

De schutter is nog voortvluchtig. Hij wordt actief gezocht door de politie. De speciale anti-terreurdienst van de Franse justitie is inmiddels een onderzoek gestart naar de aanslag.

Volgens het departement is de dader geïdentificeerd. Hij had van de Franse autoriteiten het stempel 'Fiché S' gekregen. Daarmee was hij aangemerkt als mogelijke bedreiging voor de staatsveiligheid. Personen met zo'n stempel worden extra goed in de gaten gehouden.

Het Franse persbureau AFP bericht op basis van politiebronnen dat de vermoedelijke dader vanochtend eigenlijk gearresteerd moest worden, maar hij was op dat moment niet thuis.

Op deze ooggetuigenbeelden is de paniek op straat goed merkbaar:

De burgemeester van Straatsburg Roland Ries spreekt op Twitter zijn medeleven uit met de slachtoffers. Er is volgens hem een ernstig incident aan de gang in het centrum van zijn stad.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de situatie op de voet te volgen. Het ministerie heeft geen indicaties dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De kerstmarkten op de pleinen in Straatsburg met de kenmerkende houten blokhutten zijn wereldberoemd en trekken jaarlijks veel bezoekers.

Europees Parlement afgegrendeld

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft iedereen in de directe omgeving van het incident opgedragen binnen te blijven. Agenten hebben het gebied hermetisch afgesloten. Onder meer het tramverkeer is stilgelegd.

Ook het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg is afgesloten. Op straat lopen militairen en zijn dranghekken neergezet. De Franse president Macron heeft vanwege het incident in Straatsburg een receptie op het Élysée-paleis ingekort. Hij werd meteen ingelicht over de situatie. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner is inmiddels onderweg naar Straatsburg.

Grote paniek

"Ik hoorde schoten en daarna begon iedereen te rennen", zei een winkelier uit het centrum van Straatsburg tegen de Franse televisie. "Ik schrok enorm. Al snel stonden er politieauto's in de straat. Ik denk dat het zo'n 10 minuten duurde."

Een bewoner vertelde: "Ik hoorde schoten en zag twee mensen op straat liggen. Ze bloedden. Ik hoorde mensen schreeuwen."

Een man die op het terras van een restaurant zat, zag dat iedereen opeens begon te rennen. "Er was grote paniek. Ze zeiden: kom naar binnen! Maar wij vertrokken met de auto. We werden tegengehouden, omdat de schutter in de buurt zou zijn."

De kelner van een restaurant rende naar buiten toen hij een enorme knal hoorde. "Toen zag ik op het terras iemand liggen in een plas bloed en op straat zag ik iemand wegrennen met iets in z'n hand, ik denk een wapen. Ik hoorde nog verschillende knallen. Toen heb ik alle klanten naar binnen gehaald en hebben we het restaurant gebarricadeerd."

(11/12/2018 @ 19:48)

Meisjes leren beter dan verwacht: 'Ontbreekt nog wel wat in schooladvies'

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 16 procent van de meisjes in de derde klas op een hoger niveau zit dan het advies dat ze op de basisschool hadden gekregen. Bij jongens was dat 10 procent. Komt dat doordat leerkrachten in groep 8 er zo naast zitten? Of is het op dat moment gewoon lastig te bepalen hoe een kind drie jaar later zal presteren?

Timon Koster geeft les aan groep 8 op basisschool Kindcentrum Talent in Meppel en moet ieder jaar beoordelen naar welk niveau zijn leerlingen doorstromen. "Niet alleen de resultaten in groep 6, 7 en 8 zijn belangrijk", vertelt Koster. "Je kijkt ook naar de Cito-toets en naar hoe een kind is."

Daarvoor bestaan geen vaste regels, maar er is wel een richtlijn, opgesteld door de PO-Raad en VO-Raad. Per regio vullen basisscholen dat volgens Koster verder zelf aan. "In Meppel werken we allemaal met het programma Plaatsingswijzer. Daar vullen we onze bevindingen in en dan komt er een advies uit. Voor de leerkracht is het een hulpmiddel."

Dat sommige meisjes uiteindelijk op de middelbare school op een hoger niveau eindigen dan was aangeraden in het schooladvies, komt waarschijnlijk niet doordat het advies slecht was, zegt Koster. "Je hebt na een jaar wel een beeld van een kind en in een advies is moeilijk te ondervangen hoe de ontwikkeling verder verloopt."

Het CBS noemt een aantal mogelijke verklaringen voor het gat tussen het advies en het daadwerkelijke niveau van meisjes. Bijvoorbeeld het verschil in non-cognitieve vaardigheden tussen jongens en meisjes.

Herman van de Werfhorst, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit wat daarmee wordt bedoeld: "Meisjes scoren doorgaans hoger op non-cognitieve vaardigheden dan jongens. Dat zijn vaardigheden zoals motivatie, goed je best doen en het uitvoeren van opdrachten. Die vaardigheden zijn belangrijk voor school." Volgens Van de Werfhorst neemt het verschil in deze vaardigheden tussen jongens en meisjes alleen maar toe in de tienerjaren.

'Breder kijken dan nu'

Maar kunnen leraren daar in het schooladvies dan geen rekening mee houden? Misschien wel, zegt Koster. "Het is goed dat er nu een richtlijn is, maar misschien moeten we verder kijken."

De groep 8-leraar denkt met de speciale werkgroep Curriculum.nu mee over de curriculumvernieuwing van het basis- en voortgezet onderwijs in 2020. Daar komt een nieuw advies uit voort voor de politiek, waarin staat wat leerlingen straks moeten weten en kunnen.

"We vinden nu vooral begrijpend lezen, rekenen en spelling belangrijk. Wat mij betreft kunnen daar ook andere vakken bij", zegt Koster. "Denk bijvoorbeeld aan vreemde talen of ict-vaardigheden, en dan niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische vaardigheden. Daar ontbreekt nu nog wel wat in het schooladvies."

(11/12/2018 @ 19:44)

Google-hoorzitting was theater van onkunde, ontwijkingen en herhalingen

Een ratjetoe aan onderwerpen. Zo is de hoorzitting met Google-topman Sundar Pichai het beste samen te vatten. Diverse thema's kwamen gedurende de hele zitting terug en zo nu en dan werd er doorgevraagd, maar zoals vaker bij dit soort bijeenkomsten kreeg de ceo het niet echt lastig.

Dat komt grotendeels door het concept van de hoorzitting. De leden van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden stellen vragen; ze krijgen ieder vijf minuten. Dat is te weinig om na alle antwoorden scherp door te vragen. Zoals we ook bij Facebook-topman Mark Zuckerberg zagen, geeft dat de ondervraagde de ruimte om een vraag te 'parkeren' of gewoonweg te ontwijken.

Daarnaast bleek ook nu weer dat er sprake was van een gebrek aan kennis en onkunde. Een lid van de Huis-commissie vroeg hoe een foto van hem met ongewenste opmerkingen op de telefoon - een iPhone - van zijn kleindochter terecht had kunnen komen. Dit gaf Pichai de mogelijkheid om de vraag te pareren met de repliek: dat is een telefoon van een ander bedrijf.

Ook werden Google's ambities in China besproken. Website The Intercept meldde in augustus dat het bedrijf werkt aan 'Project Dragonfly'. Het team hierachter ontwikkelt een app voor iOS en Android waarbij de Chinese regering censuur kan toepassen. Een controversieel onderwerp. Een van de Afgevaardigden vroeg Pichai of er op dit moment medewerkers zijn die hierover vergaderen. De topman ontweek de vraag.

Later bevestigde de topman dat het project "een tijdje aan de gang was" en dat op het hoogtepunt er door honderd mensen aan werd gewerkt. Hij benadrukte meerdere malen dat zijn bedrijf geen plannen heeft de zoekmachine ook daadwerkelijk in China te lanceren.

Uit berichtgeving van Amerikaanse media blijkt dat men er intern van uitging dat de zoekmachine er binnen zes tot negen maanden zou worden gelanceerd.

Google en locatie

Ook werd de Google-ceo regelmatig gevraagd naar de grote hoeveelheden data die het bedrijf verzamelt. "Google is in staat om een hoeveelheid informatie te verzamelen waarvan zelfs inlichtingendienst NSA zou gaan blozen", zei de voorzitter van de commissie in zijn openingsverklaring. Met name het verzamelen van locatiegegevens kwam vaak aan bod.

Dat kan te maken hebben met een groot verhaal in The New York Times gisteren over dit onderwerp. Daaruit bleek dat de locatiegegevens van smartphonegebruikers op grote schaal worden verzameld en verkocht door apps die toegang hebben tot de data, zonder dat gebruikers dit zelf doorhebben.

In een felle discussie vroeg een lid van de commissie of Google hem zou kunnen volgen als hij van de ene kant van de kamer naar de andere zou lopen. Pichai antwoordde, genuanceerd, dat dit afhangt van zijn instellingen. Hij kreeg vervolgens het verwijt dat de vraag werd ontweken. "Je verdient 100 miljoen per jaar, je zou in staat moeten zijn antwoord te geven op die vraag."

Een andere afgevaardigde verwees naar bugs in Google+, waardoor gebruikersdata toegankelijk was voor ontwikkelaars. "Kunnen we Google wel vertrouwen met onze data?" Pichai benadrukte dat dit een belangrijk speerpunt is van het bedrijf.

Vanaf het begin was het ook duidelijk dat de Republikeinen een belangrijk stokpaardje vaak zouden benoemen: de theorie dat Google doelbewust conservatieve stemmen op internet wegdrukt. De een na ander beschuldigde het bedrijf hiervan, sommigen zeiden dit zelf te hebben ervaren.

Pichai kon het één keer ontkennen of tien keer, het bleef terugkomen. De conservatieven in de zaal wierpen daarnaast de theorie op dat er binnen Google mogelijk één of meerdere mensen zijn die de zoekresultaten van miljoenen Amerikanen beïnvloeden. "Iemand is daar iets aan het doen", zo werd gesteld. Ook hiervan zei Pichai dat het niet mogelijk is om dit te doen.

Google is niet het enige bedrijf dat hiervan wordt beschuldigd. Ook Facebook en Twitter zijn hiernaar gevraagd.

Het vervolg

Wat nu de volgende stap is, is afwachten. In januari krijgen de Democraten de leiding in het Huis van Afgevaardigden. Er lijkt in beide kampen behoefte te zijn om maatregelen te nemen tegen de techreuzen.

In ieder geval heeft Sundar Pichai zijn vuurdoop in Washington doorstaan. Al mag-ie daarvoor deels de politici bedanken, die niet alleen onkunde lieten zien, maar hem ook niet altijd wilde afvallen. Net als Facebook bij de hoorzittingen eerder dit jaar, kreeg ook Google complimenten, bijvoorbeeld voor de de steun die de techgigant geeft aan kleine bedrijven.

(11/12/2018 @ 19:44)

'Premier May is een lafaard, een leugenaar en een wegloper'

Het lijkt een normale dinsdag in Londen, de dag na de speech van Theresa May in het Britse Lagerhuis, waarin ze de stemming over het brexit-akkoord uitstelde. Terwijl de laaghangende winterzon de stad langzaam opwarmt, vergapen toeristen zich aan de parlementsgebouwen in Westminster en raast het drukke verkeer voorbij als altijd.

De Big Ben-toren van het parlementsgebouw, het symbool van de Britse democratie, is volledig omringd door bouwsteigers. En als je de Britten spreekt die zich hier vandaag hebben verzameld om te demonstreren, dan heeft de beroemde klokkentoren ook weinig reden om zich te vertonen.

Het zijn enkele tientallen demonstranten, die tegenover elkaar staan. Ze zingen en schreeuwen, als een stel voetbalsupporters, van de ene kant van de weg naar de andere:

Over een ding zijn ze het eens: ze zijn niet te spreken over wat zich gisteren heeft afgespeeld in het parlement. Voor Theresa May hebben ze al helemaal geen goed woord over.

Een tegenstander van de brexit schaamt zich diep voor zijn premier: "Ze is een lafaard, een leugenaar en een wegloper." Een ander: "Hoe gek het ook klinkt: die jongens aan de overkant, die zijn vandaag eigenlijk om dezelfde reden aan het demonstreren."

Sommige remainers hopen dat het hele vertrek uit de EU hierdoor uiteindelijk zal worden teruggedraaid. "We moeten ze wakker schudden en bij de les houden, net zolang tot ze bij zinnen komen", zegt een oudere dame standvastig.

Aan de overkant bij het leave-kamp is de boosheid over de gang van zaken inderdaad even groot: "We zijn het met elkaar eens dat Theresa May moet vertrekken. Maar wij willen eruit en we willen de EU geen cent betalen. We zouden al uit de EU vertrokken moeten zijn. Waar is de democratie?"

(11/12/2018 @ 19:04)

Duitse OM doet onderzoek naar journalist die megafraude onthulde

Het Openbaar Ministerie in Hamburg doet strafrechtelijk onderzoek naar een journalist van het onderzoekscollectief Correctiv. Deze journalist - Oliver Schrà¶m - zou zich door zijn onthullingen over fraude met dividendbelasting schuldig hebben gemaakt aan het "aanzetten tot het openbaren van bedrijfsgeheimen". Daar staat in Duitsland maximaal drie jaar gevangenisstraf op of een flinke boete.

CumEx Files

Schrà¶m was deel van een internationaal team journalisten dat de grootschalige fraude aan het licht bracht. Uit de zogenoemde CumEx Files bleek dat groepen bankiers, handelaren en hedgefondsen via ingewikkelde constructies dividendbelasting ontweken of er dubbel aanspraak op maakten.

De totale schade tussen 2001 en 2016 zou zeker 55,2 miljard euro bedragen. Ook Nederland werd getroffen door het schandaal. De publicatie van Correctiv is deels gebaseerd op interne documenten van de Zwitserse privé-bank Sarasin. Inmiddels is bewezen dat de bank een belangrijke spil was in de CumEx-fraudepraktijken.

Twee medewerkers van de bank zijn destijds opgepakt en verhoord. Schrà¶m wist dat ook hij al sinds 2014 door de Zwitserse justitie werd onderzocht op verdenking van bedrijfsspionage. Daar is tot nu toe niks uit gekomen.

Het Zwitserse OM heeft de Duitse justitie gevraagd het onderzoek voort te zetten. Het OM in Hamburg is daar een aantal maanden geleden mee aan de slag gegaan.

'Bizarre beschuldiging'

Het onderzoek zorgt voor grote verontwaardiging bij de redactie van Schrà¶m. "Deze beschuldiging is bizar. Oliver Schrà¶m heeft zijn werk als journalist gedaan en een belangrijk onrecht in de samenleving onthuld. Het is schrikbarend dat de Duitse justitie zich laat gebruiken als instrument van de daders hiervan. De poging om een journalist en een redactie monddood te maken, is een misbruik van het strafrecht", schrijft Correctiva in een open brief aan de regering.

Het Hamburgse OM heeft intussen al een flink dossier over Schrà¶m aangelegd. Meerdere mogelijke bronnen van de journalist zijn ondervraagd. Ook persoonlijke relaties en woonplaats zijn in kaart gebracht.

Tegen het onderzoekscollectief Follow the Money, waarmee hij samen de CumEx-fraude onderzocht, zegt Schrà¶m dat hij zich vooral zorgen maakt over de gevolgen voor de journalistiek en de persvrijheid.

Schrà¶m: "Als ik word veroordeeld, betekent het dat wij als journalisten wel kunnen stoppen met ons werk. Dan kunnen we geen informatie meer aannemen van een bron of klokkenluider, en geen vertrouwelijke bedrijfsdocumenten meer publiceren."

(11/12/2018 @ 18:49)

Duizenden studenten in Albanië op de been voor lager collegegeld

Al zeven dagen protesteert in Albanië een grote menigte studenten voor het ministerie van Onderwijs. Ze eisen lagere studiekosten, beter onderwijs en meer inspraak. Het collegegeld ligt nu tussen de 160 en 2500 euro in Albanië, waar een gemiddeld maandsalaris 350 euro is.

De demonstratie vandaag was de grootste actie tot nu toe. Inwoners van Tirana toonden zich solidair met de studenten en deelden voedsel uit.

De studenten hebben een oproep van de premier tot dialoog geweigerd. Ze stoppen naar eigen zeggen niet totdat alle eisen zijn ingewilligd. Sommigen dreigen zelfs met een hongerstaking als de regering niet toegeeft.

Studenten en sympathisanten zingen liederen, scanderen leuzen en zwaaien met vlaggen:

Volgens Albanese media zijn het de grootste studentenprotesten in het land sinds 1990, toen tegen het toenmalige communistische regime werd gedemonstreerd.

De jongeren zijn ook ontevreden over hun kansen op de arbeidsmarkt. De jeugdwerkloosheid is ongeveer 30 procent. Grote groepen Albanezen zoeken daarom hun geluk in het buitenland.

(11/12/2018 @ 18:48)

Duitse politie valt per ongeluk binnen bij vrouw van 88

De politie in de Duitse plaats Là¼denscheid, in Noordrijn-Westfalen, heeft een pijnlijke fout gemaakt: een arrestatieteam wilde een inval doen bij een lid van een Duitse motorbende, maar ging per ongeluk naar binnen bij een vrouw van 88 jaar oud.

De inval was vorige week donderdag en ging niet zonder slag of stoot. Agenten ramden de deuren in en gooiden op het balkon van de oude vrouw een stungranaat, meldt de WDR. "Zo'n fout mag niet gebeuren", zegt de aanklager tegen de Duitse omroep. Het team blijkt zich vergist te hebben in het huisnummer.

'Vreselijk lawaai'

Tegen de WDR zegt dat de vrouw dat ze sliep toen ze opeens mannen in haar slaapkamer zag. "Ik werd wakker toen ik een vreselijk lawaai hoorde", zegt ze. "Een paar mannen stonden voor mijn bed. Ze schrokken enorm toen ze zagen dat ik een oude vrouw was, en niet degene die ze zochten."

Behalve wat schrik heeft de vrouw verder niets overgehouden aan de inval. De politie heeft excuses aangeboden.

Aanhoudingen

De man waarbij de politie eigenlijk naar binnen wilde vallen is uiteindelijk nog opgepakt. Hij wordt ervan verdacht iemand ernstig te hebben verwond.

De inval was onderdeel van een grotere politieactie tegen motorbendes, waarbij in totaal dertien anderen zijn aangehouden. Daarbij werden ook drugs en wapens in beslag genomen.

(11/12/2018 @ 18:38)

Wakker Dier op vingers getikt voor 'misleidende' campagne

Het was onjuist en misleidend van Wakker Dier om te zeggen dat door de Eet Geen Dieren-dag 500.000 dieren zouden kunnen worden gespaard. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie. De Eet Geen Dierendag campagne wordt al acht jaar door Wakker Dier georganiseerd. Want, zegt Wakker Dier, als iedereen een dag geen vlees eet sparen we de levens van 500.000 dieren. Maar die rekensom klopt dus niet, volgens de Reclame Code Commissie.

Wakker Dier kwam bij dit getal omdat we in Nederland elke dag 500.000 dieren eten. Dat getal klopt, zegt de Reclame Code Commissie. Maar dat betekent niet dat die 500.000 dieren gespaard zouden worden als wij ze niet eten.

Wakker Dier gaat in beroep tegen het oordeel.

Internationale vleesmarkt

De Reclame Code Commissie geeft hierin de Centrale Organisatie voor de Vleessector gelijk. Zij dienden een klacht in over deze campagne van Wakker Dier.

"De vleesindustrie is internationaal. Als wij een dag geen vlees eten heeft dat geen enkel effect op het aantal dieren dat in Nederland gehouden of geslacht wordt", vertelt de woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. "Als er iets overblijft exporteren we dat namelijk gewoon naar het buitenland, waar de vraag naar vlees juist stijgt."

Wakker Dier is het hier niet mee eens. "Deze argumentatie gaat voorbij aan de wet van vraag en aanbod: minder vraag leidt uiteindelijk altijd tot minder aanbod", aldus een woordvoerder.

'Goedkoop scoren'

De Reclame Code Commissie noemt de reclame misleidend, omdat deze claim mensen heeft kunnen overtuigen om mee te doen met de campagne, terwijl ze dat misschien niet hadden gedaan als ze deze informatie hadden gehad.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector vindt het belangrijk dat ook goede doelen zich aan de feiten houden. "Het is gewoon een claim om goedkoop te scoren, maar het klopt niet", zegt de woordvoerder.

(11/12/2018 @ 18:34)

Ook Merkel sluit nieuwe onderhandelingen over brexit-akkoord uit

De Duitse bondskanselier Merkel sluit nieuwe onderhandelingen over het concept-brexit-akkoord uit. Dat zei ze na afloop van een ontmoeting met de Britse premier May in Berlijn. Eerder lieten ook onder meer premier Rutte, EU-president Tusk en de Franse regering al weten dat er niet opnieuw wordt onderhandeld.

Merkel denkt wel dat er oplossingen voor de struikelblokken van het concept-brexitakkoord zijn, al liet ze zich niet uit wat die kunnen zijn.

Grootste knelpunt blijft de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit. Noord-Ierland verlaat na de brexit de EU, terwijl Ierland lid blijft van de Europese Unie. May en Merkel hebben met elkaar afgesproken "in contact te blijven" om te komen tot een oplossing voor de brexit.

Nuttig gesprek

Eerder vandaag had May een ontmoeting met premier Rutte. Hij wilde over het gesprek met zijn Britse ambtgenoot na afloop alleen kwijt dat hij een nuttig gesprek had, maar verder niets. Vrijdag zei Rutte dat de deal die er nu ligt "het onderste uit de kan" is. "Iets beters krijg je echt niet."

May heeft vanavond nog een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Hij zei vanochtend al dat er niet opnieuw wordt onderhandeld over het brexit-akkoord. "De deal die we bereikt hebben is de best mogelijke. En ook de enige deal die mogelijk is."

De Britse premier hoopt met haar 'Europese tour' extra toezeggingen van Europese leiders te krijgen. De Britten vrezen dat ze vast komen te zitten in een douane-unie met de EU als er geen oplossing komt voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Dat zou betekenen dat ze niet zelfstandig handelsdeals kunnen sluiten, wat voor voorstander van een brexit juist een belangrijke reden is om de EU te willen verlaten.

Brexit-deal

Eigenlijk zou het Britse Lagerhuis vanavond stemmen over het brexit-akkoord. Na een spoedoverleg met ministers uit het kabinet, besloot May de stemming uit te stellen. Ze stelde dat na vier dagen debat over het akkoord duidelijk was dat er te weinig steun is voor het akkoord.

Mogelijk gaat de Britse Conservatieve Partij van May binnenkort stemmen over haar positie. Er zijn berichten in Britse media dat 48 Conservatieve parlementariërs een brief hebben ingeleverd met het verzoek tot een vertrouwensstemming. Dat aantal is nodig om een vertrouwensstemming à¼berhaupt door te laten gaan.

Als een meerderheid van de 158 van de 315 Conservatieve Lagerhuis-leden vervolgens stemt voor haar vertrek, moet May weg.

De tijd voor een brexit-stemming dringt ondertussen. De Britten verlaten op 29 maart volgend jaar de EU. Volgens een woordvoerder van de Britse premier wordt er voor 21 januari alsnog over het akkoord gestemd.

(11/12/2018 @ 17:36)

Jos B.: Twintig jaar in het dossier, maar nooit verdacht

Morgen begint in Maastricht de rechtszaak tegen Jos B., verdacht van de dood en mogelijk misbruik van Nicky Verstappen in 1998.

Een paar uur nadat het lichaam van de jongen is gevonden, belandt zijn naam al in het onderzoeksdossier van de politie. Toch duurt het nog twintig jaar voordat Jos B. in beeld komt als verdachte. Hoe kan dat? Een reconstructie van het moeizaam verlopen onderzoek.

1998 | Een mysterieuze voorbijganger

Het is een van de warmste nachten van het jaar, als Jos B. in augustus 1998 over het hobbelige paadje van de Brunssummerheide fietst. Op het pad staan marechaussees te posten bij de plek waar het lichaam van Nicky Verstappen die avond is gevonden. Een dag eerder verdween de 11-jarige jongen onder mysterieuze omstandigheden van een jeugdkamp op de hei.

Een marechaussee vraagt B. wat hij komt doen en noteert zijn gegevens. B. verklaart dat hij voor de scouting folders aan het bezorgen is, omdat het overdag te warm is om te gaan fietsen.

Bij het politieteam dat de dood van Nicky Verstappen onderzoekt, werken twee agenten die alle informatie moeten beoordelen die over de zaak binnenkomt. Of zij het proces-verbaal over Jos B. hebben gelezen, is onduidelijk. Een van hen kan het zich niet herinneren.

Dat Jos B. die nacht misschien wat uit de buurt is, roept in ieder geval geen vragen op. Hij wordt niet nader gehoord door de politie en zijn naam komt niet op de stapel met potentiële verdachten te liggen.

Een gemiste kans, vindt de inmiddels gepensioneerde politieman Math Schaepkens, die het onderzoek destijds leidde. De informatie is in ieder geval nooit op zijn bureau beland. "De naam Jos B. zegt mij niets, en heeft mij ook nooit iets gezegd", zegt Schaepkens.

Onder leiding van de onervaren Brunssumse politiechef Schaepkens zijn ongeveer dertig à  veertig rechercheurs in de daarop volgende maanden volop bezig met de zaak. De politie richt vooral op de leiding van het jeugdkamp en de inwoners van het dorpje Heibloem, waar Nicky vandaan komt.

Het onderzoek verloopt rommelig; zo zet het Openbaar Ministerie steeds weer een andere officier van justitie op de zaak. Na een paar maanden gaat het dossier de kast in. "We wilden onze mensen weer terug", aldus Schaepkens.

2001 | 'Er zijn te weinig mensen gehoord'

Drie jaar later komen rechercheurs behoorlijk dicht bij Jos B. Twee ervaren politiemannen uit Gelderland worden gevraagd om een 'second opinion'-onderzoek te doen. Een paar maanden lang houden de twee buitenstaanders het hele dossier tegen het licht en zoeken ze naar losse eindjes.

Die blijken er te zijn. Het valt de onderzoekers op dat met allerlei mensen helemaal niet gesproken is. Ze stellen voor om ongeveer veertig mensen, vooral mannen die op de Brunssummerheide zijn geweest, op te roepen voor verhoor.

Voor het eerst komt Jos B. daardoor in het vizier van de politie. Tweemaal wordt hij ontboden op het bureau. In de gesprekken bekent Jos B. dat hij in 1985 verdachte is geweest van een zedendelict.

Wat hij precies bekent, is onduidelijk, maar uit een inschrijving bij de rechtbank uit 1985 blijkt dat hij ontucht heeft gepleegd met twee 10-jarige jongens die deelnamen aan een speurtocht.

Tijdens de verhoren zou hij bovendien een andere verklaring geven voor zijn aanwezigheid bij de plaats delict dan drie jaar daarvoor. Hoewel B. formeel getuige is en geen verdachte, wordt naar verluidt zijn vuilnis door de politie doorzocht.

Dat men zijn verhaal niet vertrouwt, blijkt als iemand van het politieteam de scouting, waar Jos B. actief is, waarschuwt. "Dit is een man die je niet bij de scouting moet willen hebben", zou de politieman volgens het AD tegen de scouting hebben gezegd.

Hoewel het zedenverleden dus scherp op het netvlies van de politie staat, wordt Jos B. formeel nooit verdacht. Sterker nog, zijn naam verdwijnt weer in een van de tientallen ordners en het onderzoek heeft - opnieuw - geen resultaat. Wat er op dat moment precies bekend was over Jos B. en waarom hij weer uit beeld verdween, willen betrokkenen uit die tijd niet zeggen.

2005-2010 | Niemand leest het dossier

Pas in 2005 wordt het dossier weer uit de kast gehaald. Aanleiding is de zelfmoord van een man op de Brunssummerheide, een paar honderd meter van het herinneringsmonument van Nicky Verstappen. Ook duiken in die tijd brieven op over de zaak.

De politie wil weten of er een verband is. Dat blijkt niet het geval.

In de jaren die volgen doet de politie alleen onderzoek als daar aanleiding toe is. De capaciteit bij de politie is schaars en het aantal lopende zaken groot. Niemand leest het inmiddels ongeveer vijftig ordners dikke dossier. Het wordt gebruikt als naslagwerk, op het moment dat er een nieuwe tip binnenkomt.

Die tips blijven binnendruppelen dankzij misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij blijft, samen met de familie Verstappen, druk uitoefenen op de Limburgse politie. Die trekt alle tips na die de verslaggever aandraagt, maar zonder resultaat.

Dan, in 2008, is er eindelijk goed nieuws. Nieuwe technieken maken het makkelijker om dna-sporen te vinden. Peter R. de Vries overtuigt het Openbaar Ministerie om hier in de zaak-Verstappen gebruik van te maken.

Het Nederlands Forensisch Instituut slaagt er inderdaad in om bruikbare dna-sporen te vinden op de pyjama en onderbroek van Nicky Verstappen. Een doorbraak lijkt dichtbij. Het is een uitgelezen kans om het dna van alle potentiële verdachten te vergelijken met het dna op de kleding.

De politie stelt een lijst samen met 152 mensen. Jos B. staat ook op die lijst, als een van de passanten op de hei. Omdat de top van het Openbaar Ministerie toestemming moet geven voor elke groep van 5 à  10 personen, besluit het parket in Limburg de lijst in te korten.

Alle 'passanten op de hei' worden geschrapt, en een groep van 107 mannen blijft over. "Op dat moment had onze verdachte via de sporen aan deze zaak gekoppeld kunnen worden", concludeert politiechef Ingrid Schà¤fer-Poels in augustus dit jaar.

Mogelijk had grondig leeswerk tot een andere conclusie kunnen leiden. Bij het samenstellen van de lijst voor het dna-onderzoek spit niemand het volledige dossier door, maar werkt de politie met de lijsten die eerder zijn opgesteld. Jos B. staat op de lijst 'passanten', en niet op de lijst 'zedendelinquenten'. Blijkbaar is het zedenverleden van Jos B. uit beeld geraakt.

"Ik kende Jos B. in die tijd niet", zegt een toenmalig leidinggevende bij de politie. "Hij was voor mij een volslagen vreemd figuur." Het dna-onderzoek levert niets op. De zaak-Verstappen wordt in 2010 gesloten.

2012-2017 | Andere ogen

In 2012 is het opnieuw Peter R. de Vries die het Openbaar Ministerie weet te overtuigen. Ditmaal dat het zinvol is een compleet nieuw onderzoek te starten en met frisse blik naar deze 'cold case' te kijken.

De kersverse Limburgse hoofdofficier van justitie Roger Bos draagt niet de ballast van veertien jaar tevergeefs onderzoek. Hij raakt overtuigd dat het boek nog niet is gesloten en beschrijft in een rapport welke kansen de afgelopen jaren onbenut zijn gebleven.

Volgens hem is door politie en justitie te lang ingezoomd op een te kleine groep verdachten, en is het dossier onoverzichtelijk en onwerkbaar. Hij wil daarom een team van buiten Limburg dat opnieuw onderzoek gaat doen.

In 2013 stort een groepje politie- en justitiemedewerkers uit Oost-Nederland zich in het geheim op de zaak. Ze beginnen helemaal met een schone lei en zoeken geen contact met hun Limburgse collega's. Alle informatie en verklaringen worden tegen het licht gehouden.

In hoeverre Jos B. hen opvalt tussen de 5700 namen in het dossier, is onbekend. Als hoofdofficier van justitie Bos in 2017 vertrekt bij het parket in Limburg, zegt de naam Jos B. hem in ieder geval nog niets. Ook het zedenverleden van Jos B. is hem op dat moment niet bekend.

Wel belandt B. op een lijst met 1500 mensen, van wie met prioriteit dna moet worden afgenomen. Jos B. staat dit keer in de categorie 'mensen met bekendheid met de Brunssummerheide'.

2018 | Truc van de politie

Een maand na het vertrek van Bos begint de politie met het benaderen van de 1500 mensen. Kort daarna wordt het grootste dna-verwantschapsonderzoek ooit gestart.

Politie en OM hebben besloten de sporen die zijn gevonden op de kleding van Nicky te vergelijken met het dna van 21.500 verschillende mannen. Zo hopen de opsporingsdiensten tal van families definitief uit te kunnen sluiten, en misschien wel op familie van een verdachte te stuiten.

Alleen: dna afnemen van Jos B. lukt niet. Hij geeft geen gehoor aan de oproepen en blijkt spoorloos verdwenen. Ook zijn directe familie weigert medewerking.

De politie krijgt argwaan. Met een truc lukt het om tóch het dna van Jos B. in handen te krijgen. Als zijn familie in april aangifte doet van vermissing, slaagt een ander politieteam erin om wel dna te bemachtigen, via persoonlijke spullen van Jos B. Voor de opsporingsdiensten in Limburg een uitgelezen kans om zijn celmateriaal te vergelijken met de sporen in de zaak Nicky Verstappen.

Het Nederlands Forensisch Instituut gaat er op verzoek van het OM mee aan de slag. Op 8 juni dit jaar leidt het tot de eerste '100%-match'. Als het NFI de hit meldt aan de politie, stuurt die met spoed ander dna-materiaal in van Jos B., afgenomen van andere persoonlijke spullen en van verre verwanten. Ook dit materiaal levert dezelfde dag nog een match op.

De politie en het Openbaar Ministerie hebben altijd in het midden gelaten hoe de dna-match met Jos B. die dag precies tot stand kwam. In de rechtszaak zal moeten blijken of het materiaal uit de vermissingszaak wel op deze manier gebruikt mocht worden.

Het gevolg is dat Jos B. vanaf dat moment verdacht wordt van de dood en mogelijk misbruik van de 11-jarige Nicky Verstappen. Twintig jaar nadat hij bij de plaats delict werd gezien, zeventien jaar nadat hij zijn zedenverleden had opgebiecht bij de politie.

In augustus wordt hij gevonden in de Spaanse Pyreneeën, vijf dagen nadat de politie zijn naam publiekelijk bekend heeft gemaakt. Hij ontkent iets met de zaak te maken te hebben en beroept zich verder op zijn zwijgrecht.

(11/12/2018 @ 17:29)

Oude ID-kaart Poetin gevonden in Stasi-archieven

In de archieven van de Oost-Duitse inlichtingendienst Stasi is bij toeval een identiteitsbewijs van de Russische president Poetin gevonden, melden Duitse media. De kaart stamt uit de periode dat Poetin in dienst was bij de Russische geheime dienst, de KGB.

De nu 66-jarige president was in de jaren 80 gestationeerd in de communistische Oost-Duitse republiek, de DDR. Hij bracht een paar jaar door in Dresden. Het identiteitsbewijs dat is gevonden, werd uitgegeven in 1985 en was geldig tot eind 1989.

Met de kaart kon Poetin de afdelingen van de Stasi binnenlopen zonder uitgebreid te worden gecontroleerd. Dat betekent echter niet automatisch dat hij ook voor de Oost-Duitse dienst heeft gewerkt, zegt Konrad Felber van het instituut dat de archieven beheert tegen Der Spiegel.

'Klein wonder'

De KGB en Stasi werkten in de jaren 80 nauw samen en wisselden mogelijk ook identiteitsbewijzen van agenten uit, zegt Poetins woordvoerder Dimitri Peskov tegen het Russische persbureau TASS. Hij wilde geen verdere uitleg geven.

Felber noemt de vondst een "klein wonder". "Poetins naam stond niet in de bestanden met alle identiteitsbewijzen die zijn afgegeven aan Sovjet-militairen", vertelt hij. Het document lag jarenlang onopgemerkt in het archief.

'Moskou is stil'

Tijdens zijn periode in Dresden, maakte Poetin onder meer mee hoe een menigte zich rond het kantoor van de KGB verzamelde en dreigde het gebouw te bestormen. Dat gebeurde op 5 december 1989, een paar weken na de val van de Berlijnse Muur.

Poetin belde daarop met het hoofdkwartier in Rusland en vroeg om versterking. Hij kreeg te horen dat hij nergens op hoefde te rekenen. "Moskou is stil", was het antwoord. Poetin zou vervolgens de demonstranten zelf hebben teruggedrongen door met vuurwapens te dreigen.

Nadat de vestiging van de KGB in de DDR was opgedoekt, keerde Poetin terug naar Rusland.

(11/12/2018 @ 17:26)

Man schiet zeker vier mensen dood tijdens mis in Brazilië

In Brazilië heeft een man tijdens een mis in een kathedraal in de stad Campinas zeker vier mensen doodgeschoten. Vervolgens pleegde hij zelfmoord voor het altaar, melden Braziliaanse media.

De man betrad ongeveer drie kwartier na het begin van de mis de kathedraal met een pistool en een revolver. Toen de hulpdiensten arriveerden, had de man al zelfmoord gepleegd.

'Hij schoot willekeurig op mensen'

"Het was eng", zegt ooggetuige Alexandre Moraes tegen nieuwszender GloboNews. "Hij kwam binnen en schoot willekeurig op mensen. Iedereen was aan het bidden."

In Brazilië worden meer mensen vermoord dan waar ook ter wereld. Vorig jaar stond de teller op 64.000 moorden. Toch zijn aanslagen zoals deze relatief zeldzaam in het Zuid-Amerikaanse land.

De politie heeft nog geen mededelingen gedaan over het motief of de identiteit van de schutter.

(11/12/2018 @ 17:22)

Koninklijke Nederlandse Munt verruilt Utrecht voor Houten

De Koninklijke Nederlandse Munt vertrekt uit Utrecht. Na eeuwenlang in de Domstad gevestigd te zijn geweest, verhuist het bedrijf binnenkort naar Houten.

Vorig jaar verkocht de Nederlandse overheid het bedrijf. Staatssecretaris Wiebes zei het slaan van munten niet langer als overheidstaak te zien. De Koninklijke Nederlandse Munt had daarnaast te maken met geldproblemen.

Loeiduur

Het Belgische Groep Heylen werd de nieuwe eigenaar en gaf al direct aan te zullen zoeken naar een goedkoper onderkomen. Topman Didier Clerx noemde het huidige pand in Utrecht "loeiduur en evident niet efficiënt voor de productie van munten".

In Houten is een geschikte locatie gevonden. Op bedrijventerrein Werklandschap Meerpaal wordt een nieuw gebouw neergezet, meldt RTV Utrecht. De muren krijgen een gouden kleurtje om te verwijzen naar de munten.

Historie

Met het vertrek komt een einde aan de eeuwenlange band tussen het munthuis en de stad Utrecht. Het bedrijf was er sinds 1567 gevestigd. In 1902 kwam het onder toezicht van de minister van Financiën te staan, tien jaar later werd het een staatsbedrijf. In 1999 kreeg de onderneming het predicaat 'Koninklijk'.

De Koninklijke Nederlandse Munt slaat tegenwoordig jaarlijks ruim 254 miljoen euromunten. Niet alleen voor Nederland, maar ook voor België en Luxemburg. Daarnaast levert het bedrijf munten voor bijvoorbeeld Aruba en Malta. Ook worden jaarlijks allerlei soorten herdenkingsmunten uitgegeven.

(11/12/2018 @ 17:07)

Amsterdam neemt nieuwe maatregelen tegen overlast binnenstad

Amsterdam heeft extra maatregelen aangekondigd om de overlast in de binnenstad aan te pakken. Die moeten begin volgend jaar ingaan. Er zal onder meer harder worden opgetreden tegen alcoholgebruik op straat en 's nachts mag er niet meer op de grachten worden gevaren. De aanpak richt zich op het Wallengebied en de gebieden rond het Rembrandtplein en het Leidseplein.

Het college wil in het algemeen de regels die gelden in de binnenstad veel zichtbaarder maken, zodat toeristen en andere bezoekers weten waar ze zich aan moeten houden Dat geldt ook voor 'zachtere' regels, zoals rekening houden met de omgeving.

Luidruchtige toeristen

In het Wallengebied, rond het Rembrandtplein en het Leidseplein hebben bewoners te maken met overlast in allerlei vormen, schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Van bezoekers op straat die te veel gedronken hebben en luidruchtig zijn, wildplassen of in grote groepen rondlopen en van vervuiling. Het winkelaanbod is vaak weinig divers en vooral gericht op toeristen. Er is overlast door te harde muziek uit cafés en van boten op het water. Ook rondrijdende en toeterende taxi's veroorzaken overlast.

Er loopt al een aantal maatregelen tegen de problemen; de nieuwe maatregelen die het college bekend heeft gemaakt moeten volgend jaar ingaan.

Overlast door bezoekers op straat

In grote delen van de binnenstad waaronder het hele Wallengebied geldt al een alcoholverbod: bezoekers mogen er geen alcohol in geopende verpakking bij zich hebben. Maar veel bezoekers weten dat niet.

Deze week start daarom al een grote campagne om bezoekers met onder meer spandoeken, posters en via sociale media te wijzen op het alcoholverbod. Politie en toezichthouders houden de komende tijd acties tegen alcoholgebruik op straat.

Verder wil het college de APV wijzigen, waardoor vanaf 1 april groepsrondleidingen in de avonduren verboden kunnen worden. Zaken waar geen alcohol wordt geschonken, zoals snackbars, moeten per 1 februari om 04.00 uur sluiten. Daarmee komt een einde aan een proef met ruimere openingstijden in het Wallengebied (tot 06.00 uur).

Overlast door (horeca)bedrijven

Samen met Koninklijke Horeca Nederland, Jellinek preventie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid start volgend jaar een voorlichting voor ondernemers, zodat barmedewerkers beter inzicht krijgen in het moment waarop ze moeten stoppen met het schenken van alcohol. Een horecaondernemer mag iemand die dronken is geen alcohol meer schenken; daar zal volgend jaar op worden gecontroleerd. Bij overtreding kan (nu al) de drankvergunning voor een week worden ingetrokken.

Overlast op het water

Het college is ook van plan de meeste grachten in de binnenstad af te sluiten tussen elf uur 's avonds en zeven uur in de ochtend (de populaire zogenoemde Staande Mastroute valt niet onder het verbod). In de binnenstad moet de pleziervaart met meer dan twaalf opvarenden verboden worden.

Samenwerking

Er staan gesprekken gepland voor begin januari over samenwerking met bewoners en ondernemers bij de aanpak van de overlast. Verder denkt het college dat ook andere acties die in Amsterdam lopen mee kunnen werken aan de vermindering van overlast en openbare-orde-problematiek in de binnenstad. Dat zijn bijvoorbeeld de aanpak van ondermijning, het programma drugs, de agenda autoluw en het beperken van vakantieverhuur.

(11/12/2018 @ 17:06)

Dernière mise à jour : 10/12/2018 @ 16:31
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette