Texte à méditer :  L'humour c'est l'eau de l'au-delà mêlée au vin d'ici-bas.    Jean ARP
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

20 Août 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Bernard


C'était aussi un 20 / 8
1922

Premiers Jeux Olympiques féminins à Paris (5 nations, 77 sportives).


Né(e) un 20 / 8 / 1946
Laurent FabiusCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Vliegtuigje neergestort in Zwitserland

In Zwitserland is een vliegtuigje neergestort. De drie inzittenden zijn omgekomen. Het ongeluk gebeurde in het kanton Wallis, bij de 2200 meter hoge Sanetsch-pas.

Waardoor het vliegtuigje neerstortte, is onbekend. Het gaat volgens de Zwitserse politie om een Piper Warrior II. Het wrak ligt op een berghelling.

Het toestel was van een hobbyclub in de regio Seeland, in de buurt van de hoofdstad Bern.

(20/08/2017 @ 20:37)

Dodental Sierra Leone nadert de 500

In Sierra Leone worden nog steeds lichamen gevonden van slachtoffers van de aardverschuivingen en modderstromen van afgelopen week. Ziekenhuizen zeggen dat bijna 500 lichamen zijn geborgen.

Er worden nog meer dan 600 mensen vermist, die vermoedelijk zijn meegesleurd door een modderstroom of die zijn bedolven onder puin van ingestorte huizen. De kans dat er nog overlevenden worden gevonden, wordt met de dag kleiner.

In kerken en moskeeën verspreid over het land is vandaag gebeden voor de slachtoffers van de natuurramp.

Scheuren

De hele week door zijn er begrafenissen geweest in de stromende regen, die mogelijk leidt tot nieuwe modderstromen. Op sommige berghellingen zijn scheuren in de grond ontstaan. De regering van Sierra Leone waarschuwt de mensen in die gebieden om te vertrekken omdat de kans op meer aardverschuivingen groot is.

Vanuit de hoofdstad Freetown worden hulpgoederen die uit de hele wereld worden gestuurd verder het land in gebracht. In het rampgebied is vooral behoefte aan schoon drinkwater.

(20/08/2017 @ 20:30)

Amerikaanse komiek Jerry Lewis (91) overleden

De Amerikaanse komiek Jerry Lewis is op 91-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Las Vegas. Hij vormde samen met Dean Martin een van de meest succesvolle komische duo's uit de geschiedenis van Hollywood. Het tweetal was in de jaren 50 ongekend populair.

Ze traden op in shows en op radio en tv en hadden ook zakelijk succes als eigenaren van clubs. Ze maakten samen zestien films, zoals At War With the Army (1950), Sailor Beware (1952), The Caddy (1953), Living It Up (1954), You're Never Too Young (1955) en Hollywood or Bust (1956).

De rolverdeling lag vast: Lewis was de clown, hij speelde een soort uit de kluiten gewassen kind, terwijl de charmante Martin om de haverklap in zingen uitbarstte, zoals in het nummer That's Amore.

De samenwerking eindigde met een grote ruzie. Martin had er genoeg van dat Lewis altijd alle aandacht trok. Nadat ze uiteen waren gegaan speelde Lewis, ook weer met veel succes, in films als The Bellboy (1960) en The Nutty Professor (1963), die later een remake zou krijgen met Eddy Murphy in de hoofdrol.

Filmstudio Paramount bood hem een contract aan waarmee hij het voor die tijd ongekende bedrag van 10 miljoen dollar verdiende. Hij kreeg volledige artistieke vrijheid bij het maken van zijn films, een zeldzaam privilege in Hollywood waar de studiobazen in de regel het laatste woord hebben over scripts en montages.

Jerry Lewis zette zich ook vele tientallen jaren in voor de strijd tegen spierziekten. Vanaf 1966 presenteerde hij tot 2010 elk jaar een inzamelingsactie op de televisie in de weekends voorafgaand aan de Amerikaanse feestdag Labor Day, de eerste maandag van september. Die shows duurden 21 uur per aflevering en hebben in totaal ruim 2 miljard euro opgeleverd.

Ook in Europa genoot Lewis populariteit, met name in Frankrijk.

"Hij was bepalend voor de Amerikaanse amusement in de 20e eeuw", schrijft The New York Times in het bericht van zijn overlijden.

(20/08/2017 @ 20:25)

De Hadj-rijders: van Londen naar Medina voor Syrië

De zomermaand augustus lijkt misschien niet de meest logische periode voor een fietstocht naar Saudi-Arabië. Zeker niet als die tocht 3500 kilometer lang is en vijf weken duurt. Voor een groep Britse moslims was het een droom: de hadj afleggen op de fiets en daarmee geld ophalen voor vluchtelingen uit Syrië. Gisteren kwamen ze aan op hun eindbestemming.

De acht mannen uit Londen en omgeving begonnen op 14 juli aan hun Hajj Ride. Via Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Italië, Griekenland en Egypte fietstsen ze naar Saudi-Arabië. Eindpunt was de heilige stad Medina. De groep had zes weken ingepland voor de tocht, maar ondanks allerlei ontberingen onderweg bleken vijf weken voldoende.

Onderweg kwamen de Hajj Riders namelijk van alles tegen: van stortregens en onweersbuien tot zandstormen en verzengende hitte. Echt vlak was de rit, die dwars door de Alpen ging, ook niet.

Maar er waren lichtpuntjes genoeg, vertellen de mannen op hun Facebook-pagina waar hun tocht te volgen was. Zo waren er veel hartverwarmende reacties van mensen langs de route en kregen ze op veel plaatsen eten en onderdak aangeboden.

Aan het einde van de rit werden de fietsers ook nog geconfronteerd met visa-problemen. Ze konden daardoor niet met een boot de Rode Zee oversteken, zoals de bedoeling was, maar moesten een vlucht nemen naar Jeddah en daarvandaan nog 450 kilometer fietsen naar Medina. Daar werden ze gisteren als ware helden binnengehaald, compleet met politie-escorte en toeschouwers.

Met hun tocht wilden de mannen 1 miljoen pond ophalen voor slachtoffers van de oorlog in Syrië. De teller staat nu op 220.000 pond, zo'n 240.000 euro. De fietsers zijn niettemin tevreden en blij. "We willen iedereen bedanken die betrokken was bij deze epische tocht", schrijven ze in een dankwoord.

(20/08/2017 @ 19:28)

Toeristen uit Golfstaten ontdekken Bosnië en Herzegovina - en blijven

In Sarajevo gaat het iedere zomer beter dan de zomer ervoor. De toeristen komen nu, twintig jaar na het einde van de Bosnische burgeroorlog, uit de hele wereld. Maar de toeristen uit rijke Golfstaten vallen het meest op in het straatbeeld van de hoofdstad.

"Ik kom graag in Bosnië, omdat het weer een stuk aangenamer is dan in mijn land", zegt Fahad Boodai (38) uit Saudi-Arabië. Daar stijgt het kwik in de zomer naar 50 graden. In Bosnië kan het ook heet worden, maar koelt het tenminste af in de avond.

Mohammed Alshaqfa (19) is de oudste zoon in een gezin met vijf kinderen uit de Verenigde Arabische Emiraten. Met zijn allen wandelen ze door Vrelo Bosne, een groot stadspark aan de rand van Sarajevo. Ze picknicken aan de rivier de Bosna en eten een ijsje bij het café.

De familie is voor het eerst op vakantie in Bosnië. "Naar Bosnië gaan is een nieuwe trend in ons land", zegt Alshaqfa. Ze komen niet alleen voor het aangename klimaat, ook de natuur is een trekker. Want zo veel groen hebben ze thuis niet.

Maar er is een nog belangrijker reden, zegt hij. "Je hebt hier veel moslims. Er zijn moskeeën en halal eten, dat is prettig voor ons. We voelen ons hier meer welkom dan in West-Europese landen."

Van nog geen duizend in 2010, groeide het aantal Golf-toeristen tot meer dan 60.000 dit jaar. Er waren al dagelijkse vluchten van Dubai naar Sarajevo, nu heeft Bosnië ook het visumbeleid voor Arabische landen versoepeld.

In de oude Ottomaanse binnenstad, Bascarsija, lopen Arabische vrouwen in boerka's tussen toeristen uit andere landen. Hoewel een groot deel van de Bosniërs in Sarajevo moslim is, waren ze niet gewend aan zo veel gesluierde vrouwen.

De meeste Arabische vakantiegangers verblijven in luxe hotels en appartementen in Ilidza, een voorstad van Sarajevo. Hotels en restaurants daar hebben hun uithangborden en menukaarten aangepast aan de klandizie. Arabische teksten staan ook op reclameborden voor vastgoed langs de weg.

De Arabieren komen namelijk niet alleen voor vakantie. Naar schatting een kwart van hen koopt ook een stuk land of een huis. Om als buitenlander land te mogen kopen, moet je eerst een bedrijf in Bosnië beginnen. Veel Arabieren openen vastgoedkantoortjes, bouwen appartementencomplexen of grote ommuurde villaresorts. De appartementen verkopen ze aan andere Arabieren.

Een van de grootste projecten, Buroj Ozone, wordt momenteel door een ontwikkelaar uit Dubai op de berg Bjelasnica gebouwd, op tien minuten rijden van Sarajevo. Er komen 2000 villa's, 60 hotels, 170 appartementencomplexen, winkelcentra, een kunstmatig meer en een ziekenhuis.

Toen zichtbaar werd hoe enorm het resort gaat worden, kwam er protest uit de Bosnische samenleving. Het ommuurde resort is exclusief voor Arabieren. Bosniërs mogen er alleen komen als ze er als personeel werken.

Aan de ene kant zien de Bosniërs wel nieuwe economische perspectieven in de Arabische investeringen. Maar ook steeds meer mensen uiten hun bezorgdheid. Hoogleraar Arabische Studies Esad Durakovic schreef er een kritisch opiniestuk over in een lokale krant.

"Velen met mij vinden dat het een soort invasie is", zegt hij vanuit zijn werkkamer op de universiteit van Sarajevo. Hij is bezorgd over de toekomst van Bosnië en Herzegovina. "Dit is geen toerisme meer, het is aankoop van land dat voorgoed eigendom blijft van burgers uit andere landen", zegt hij.

Conservatieve islam

Hij is ook bang dat het op lange termijn de fragiele verhoudingen tussen de verschillende etnische groepen kan verstoren. In Bosnië wonen Bosnische moslims (Bosniakken), Bosnische Serviërs (meestal orthodox-christelijk) en Bosnische Kroaten (katholiek) naast elkaar.

Hij erkent de vrees dat er met die Arabieren ook een conservatievere vorm van islam mee komt. "Ik zie dit als een slechte investering in de toekomst van onze kinderen. Omdat het mogelijk kan leiden tot radicalisering van Bosniakken", zegt hij.

Bosnische moslims hebben een andere geloofsbeleving dan moslims uit deze Arabische landen, legt hij uit. "Wij zijn moslims, net als Arabieren. Maar we hebben heel verschillende mentaliteit en tradities." Durakovic vindt dat er beter beleid moet komen om de verkoop van Bosnisch land binnen de perken te houden.

Tariq al-Khaja uit Dubai rookt een sigaret voor de ingang van zijn kantoor in Ilidza. Hier zitten de Arabische vastgoedbedrijfjes deur aan deur. Khaja verhuisde vier jaar geleden naar Bosnië met zijn familie en zijn bedrijf.

"Ik verkoop appartementen, land en villa's", zegt hij, terwijl hij zijn kantoor laat zien. Een muur is behangen met een panoramafoto van Dubai. Aan de andere kant hangt een kaart van Bosnië en boven het bureau foto's van Saudische sjeiks. Er staat ook een maquette van zijn meest recente bouwproject. "Deze appartementen zijn in de Arabische stijl", vertelt hij. "Dat is anders dan wat je in Europa ziet. Er zitten veel toiletten in, en grote ramen en hallen."

Khaja heeft vijf Bosniërs in dienst, en voor de bouw van zijn projecten gebruikt hij lokale bouwbedrijven. "Het is goed voor de Bosniërs", zegt hij. "Ze verdienen geld." Ook Mohammed en zijn familie uit de Emiraten zijn enthousiast geworden. Tijdens hun vakantie bezoeken ze een aantal vastgoedbemiddelaars.

"We denken erover een huis voor de familie te kopen", zegt hij. "En daarna kunnen we misschien een zaak beginnen. Want zoals je ziet, het toerisme groeit hier enorm."

(20/08/2017 @ 19:07)

Ngo's stoppen met tegenzin op Middellandse Zee: werk te gevaarlijk

Verschillende hulporganisaties besloten afgelopen week te stoppen met hulpacties op de Middellandse Zee. Het is door nieuwe maatregelen van Italië en Libië te gevaarlijk geworden om hun werk goed te doen, zeggen ze.

Italië wil graag dat de Libische kustwacht de migranten zoveel mogelijk tegenhoudt en heeft schepen geleverd en trainingen verzorgd. Als de Libische kustwacht de migrantenboten onderschept, worden ze mee naar land gesleept. Daar wacht de opvarenden opsluiting in detentiekampen, lijfelijk geweld en dwangarbeid.

Ook Artsen zonder Grenzen (AzG) gaf er de brui aan. Donderdag liep hun schip de Aquarius de haven van Catania op Sicilië binnen en voorlopig wordt er niet uitgevaren.

De AzG-coà¶rdinator op Sicilië is de Nederlandse Marcella Kraay. Zij maakt zich zorgen over wat er nu met de migranten gebeurt. "We weten dat Libië een plek is waar het niet veilig is. De centrale overheid is heel zwak. Er zijn veel milities, veel geweld. Mensen worden zomaar gevangengezet, afgeperst. Dat mensen worden teruggestuurd, baart ons echt veel zorgen."

De hulporganisaties willen niet voldoen aan de eisen die Italië en Libië aan hen stellen. Zo willen ze niet toestaan dat er gewapende agenten met hen meevaren, zoals Italië eist. Agenten zijn welkom, zeggen ze, maar we willen geen wapens aan boord.

De Libische kustwacht pikt momenteel tot ver in de internationale wateren migrantenboten op en neemt ze mee naar de Libische kust. Daarbij dreigen de Libiërs met geweld als schepen van een reddingsorganisatie te dichtbij komen.

De Italianen zijn blij met de maatregelen. De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat er eindelijk wat licht aan het eind van de tunnel is, omdat de afgelopen weken de instroom met meer dan de helft is afgenomen. "Ze zijn hier blij dat de kraan dicht lijkt en ze hopen dat die dicht blijft", zegt correspondent Mustafa Marghadi.

Soms worden de reddingacties aangemerkt als "een veerpont voor migranten", die zo gratis van Libië naar Italië worden overgezet. Kraay is zich zeer bewust van die kritiek. "De perceptie van het werk dat wij doen, is heel negatief op het moment. De discussie eromheen is heel negatief, evenals de manier waarop gesproken wordt over reddingswerk op zee. Maar het werk gaat nog steeds door."

"Ik ga er nog steeds van uit dat we ons werk normaal kunnen doen", zegt Kraay. "Ik weet dat het nog steeds nodig is. Ieder mens dat we uit een bootje halen, is weer een leven gered. Wij blijven dit doen zolang het nodig is."

(20/08/2017 @ 17:47)

Ontgroening nieuwe stijl bij Vindicat: braaf, zónder geweld

"Er wordt niet meer aan jasjes getrokken. Geen fysiek contact, dat is uit den boze". Stijn Derksen is stellig en duidelijk. De ontgroening bij de Groningse studentenvereniging Vindicat gaat dit jaar over een heel andere boeg in vergelijking met voorgaande jaren.

Derksen (23) is rector van de oudste studentenvereniging van Nederland en heeft vorig jaar veel over zich heen gekregen. Incident na incident was er bij Vindicat, vooral tijdens de ontgroening. Zo werd een aspirant-lid dusdanig hard op zijn hoofd geslagen dat hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Later volgde de verspreiding van een zogenaamde bangalijst, waarin vrouwelijke studenten werden beoordeeld op hun seksuele prestaties. Voor het eerst in de 200-jarige geschiedenis deed de vereniging aangifte.

De incidenten leidden tot veel ophef. De universiteit, de Hanze Hogeschool, de Groningse én de landelijke politiek spraken er schande van en zeiden dat de cultuur van Vindicat moest veranderen, anders zou de geldkraan dichtgaan. Derksen geeft toe dat hij zelf ook was geschrokken van de incidenten en de ophef. "Het heeft een enorme impact gehad op onze vereniging."

Na de incidenten besloot Vindicat compleet nieuwe gedragsregels op te stellen, onder druk van de universiteit, de hogeschool en de gemeenteraad. Fractievoorzitter Carine Bloemhoff van de Groningse PvdA is blij met de nieuwe regels en gaat ervan uit dat er dit jaar geen incidenten meer plaatsvinden bij Vindicat.

"Wij vinden dat de afspraken ver genoeg gaan. Als Vindicat zich er niet aan houdt, dan worden de financiële banden verbroken. Het is de laatste kans. Gebeurt er wat, dan raken ze volgend jaar de accreditatie kwijt en krijgen ze financiële straf."

Bloemhoff veegt het argument van tafel dat studentenverenigingen besloten verenigingen zijn die autonoom hun eigen regels kunnen opstellen. "Het gebeurt in ónze stad. Studenten komen als achttienjarigen naar onze stad, in vol vertrouwen een leuke studententijd te hebben. Het is een maatschappelijk probleem voor de stad. En daar mag de politiek zich altijd mee bemoeien. "

Rector Derksen kan ermee leven dat de politiek meekijkt naar wat er bij de besloten vereniging gebeurt. "Ik zie vooral de positieve kanten. We zullen niet te braaf worden. We zullen altijd wel het brutale jongetje van de klas zijn, maar op een leuke manier. Gelukkig heb ik de afgelopen week heel veel lachende gezichten gezien. Vooral van de aankomende leden die een waanzinnige nieuwe fase van hun leven in gaan. Ik kijk daar heel positief naar uit."

In Leiden en Amsterdam geldt bijvoorbeeld de regel dat deelnemers naar de wc moeten kunnen als ze dat willen en minimaal één keer per dag moeten kunnen douchen en tandenpoetsen. In Utrecht en Maastricht wordt hier nog expliciet bij vermeld dat dit "met de eigen tandenborstel" gebeurt. In Groningen moeten de aspirant-leden iedere dag schoon ondergoed kunnen aantrekken.

In Utrecht en Leiden wordt de aspirant-leden verboden om alcohol te drinken. In Leiden moet de aangewezen dagverantwoordelijke ook nuchter zijn. Groningse verenigingen moeten zelfs 4 nuchtere begeleiders per dag hebben. Daarnaast moet er worden toegezien op "verantwoord alcoholgebruik" en is sterke drank voor zowel begeleiders als deelnemers verboden.

Colleges en sancties

In bijna alle convenanten staat dat de vereniging ervoor moet zorgen dat de aspirant-leden alle colleges moeten kunnen volgen en dat er voldoende ruimte is om deze colleges voor te bereiden. Utrecht is hier een uitzondering op. Daar is het gebruikelijk dat de ontgroeningen plaatsvinden voor het begin van het collegejaar.

In de convenanten zijn ook sancties opgesteld voor het geval dat de verenigingen de afspraken in het convenant schenden. Dit kan blijven bij een waarschuwing. Maar als verenigingen het te bont maken dan kunnen universiteiten de subsidie die zij geven intrekken. Hierdoor lopen de verenigingen soms wel tienduizenden euro's mis.

Hoewel sancties in het convenant van Delft niet staan beschreven, heeft die universiteit onlangs vereniging Virgiel nog bestraft. Vorig jaar liep een meisje daar tijdens de ontgroening een zware hersenschudding op. De bestuurders krijgen aankomend collegejaar geen beurs van de universiteit. Daarnaast is de vereniging niet welkom bij activiteiten van de algemene introductie van de TU Delft, de OWee. Virgiel moet ook met een verbeterplan komen zodat dit soort incidenten niet meer gebeuren.

Sommige universiteiten hebben ervoor gekozen om geen convenant op te stellen. Eén daarvan is de Wageningen University. "We hebben wel regelmatig een gesprek met de studentenverenigingen maar geen document opgesteld met regels of sancties. Mocht er toch een incident plaatsvinden dan houden we een streng gesprek. Maar dat is gelukkig nog niet aan de orde geweest", aldus een woordvoerder van de Wageningen Universiteit.

Ook de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft geen gedragscode opgesteld. De universiteit vindt dat de verenigingen zelf volledig verantwoordelijk zijn voor de ontgroening en de daarbij horende risico's. "Wij geloven in een dialoog tussen verenigingen en universiteit op basis van onderling vertrouwen: verenigingen doen wat ze zeggen, vermijden risico s en zijn openhartig mocht het onverhoopt desondanks toch niet goed gaan tijdens de kennismakingstijd", aldus een woordvoerder van de universiteit.

(20/08/2017 @ 17:43)

Nog veel onduidelijk over terroristen achter aanslag Barcelona

De Spaanse politie is nog steeds op jacht naar een verdachte van de aanslag in Barcelona. Om wie het gaat is niet duidelijk; mogelijk is het Younes Abouyaacoub, een 22-jarige Marokkaan.

Volgens de Catalaanse politiechef kan niet worden uitgesloten dat Abouyaacoub naar Frankrijk is gegaan. Hij wordt als enige nog gezocht voor betrokkenheid bij de aanslag, die is uitgevoerd door een terreurcel. De andere leden, onder wie een broer en twee neven van Abouyaacoub, zijn opgepakt of dood. Ondertussen zijn de controles aan de grens tussen Frankrijk en Spanje aangescherpt.

Abouyaacoub wordt ervan verdacht dat hij achter het stuur zat van het busje dat donderdag inreed op publiek op de Ramblas. Maar de politie zegt nog niet zeker te weten wie het voertuig heeft bestuurd. Wel gaan de autoriteiten ervan uit dat er één persoon in het busje zat.

Honderd gasflessen

Ook over de explosie in een huis in Alcanar, de vermoedelijke uitvalsbasis van de terreurcel, zijn nog veel vragen. Vermoedelijk hebben de terroristen het huis woensdag per ongeluk opgeblazen.

In de woning zijn onder meer honderd gasflessen en explosieven gevonden. Volgens de autoriteiten is het huis illegaal door de terroristen gebruikt. Het pand is in handen van een bank.

Door de explosie in het huis, wordt de identificatie van de daders bemoeilijkt. De autoriteiten kunnen de menselijke resten in de woning niet goed onderzoeken. Daardoor zijn ze er niet zeker van wie er op de vlucht zijn geslagen en hoeveel mensen er om het leven zijn gekomen bij de explosie. Een man werd na de explosie opgepakt. Spaanse media melden dat er resten zijn gevonden van een derde persoon. Eerder waren al resten van twee anderen gevonden.

Een politiefunctionaris zegt dat de radicaal-islamitische terreurcel "een of meerdere aanslagen met explosieven" in Barcelona wilde plegen. Daartoe hadden ze onder meer drie auto's gehuurd met een creditcard van Abouyaacoub. Een van de wagens, een witte Renault Kangoo, is gisteren teruggevonden in de plaats Vic.

Geschokt

Het plan voor aanslagen met explosieven mislukte dus door de vroegtijdige explosie. Daarop zou Abouyaacoub hebben besloten zelf een aanslag te plegen.

Familieleden zeggen tegen persbureau Reuters dat ze hem en zijn neef Mohamed Hychami in maart voor het laatst hebben gezien. Volgens hen is Abouyaacoub beïnvloed door deze neef. "Tot vorig jaar was hij volkomen normaal, maar bij dat bezoek wilde hij ons geen hand meer geven, net als Mohamed", vertelt een nicht uit de stad Mrirt, 150 kilometer ten zuidoosten van Rabat. Het is een arm gebied waar Berbers wordt gesproken en waar veel mensen naar Europa trekken.

De familie toont zich geschokt door de mogelijke betrokkenheid van Abouyaacoub en de andere verwanten bij de aanslagen. "Ik wilde dood, ik kon het niet geloven", zegt hun grootmoeder. Volgens een tante hebben de verdachten misbruik gemaakt van de ongeletterdheid van hun ouders, die Spaans noch Arabisch spraken.

Het onderzoek richt zich verder op een vermiste imam, Abdelbaki Es Satty. De politie denkt dat hij bij de explosie in Alcanar om het leven is gekomen, maar zeker is dat niet. In zijn huis in Ripoll is sporenonderzoek gedaan.

De imam heeft ook een tijd in het Belgische Vilvoorde gewoond. De burgemeester van die plaats bevestigt dat tegenover de Vlaamse omroep VRT.

De Spaanse overheid heeft nog geen idee hoe de daders zijn geradicaliseerd. De families van de terroristen zeggen "geschokt" te zijn.

Overleden

Over de identiteit van de doden wordt wel steeds meer bekend. De Catalaanse autoriteiten bevestigden vanmiddag de dood van een Belg, een Italiaan en de zevenjarige Julian Cadman, van wie het lot na de aanslag een tijd onduidelijk was. Hij blijkt donderdagavond meteen al op de Ramblas te zijn overleden.

(20/08/2017 @ 17:23)

Oudste foto Amerikaanse president onder de hamer

In New York wordt dit najaar de oudste foto van een Amerikaanse president geveild. Het gaat om een portret uit maart 1843 van John Quincy Adams, de zesde president van de Verenigde Staten. De foto gaat in oktober bij Sotheby's onder de hamer. Verwacht wordt dat het een kwart miljoen dollar opbrengt.

Adams, die president was van 1825 tot 1829, liet de foto maken in een studio in Washington D.C., toen hij 76 was. Het gaat om een zogenoemde daguerreotype, een van de eerste fotografiemethodes. Daarbij komt het beeld rechtstreeks op een lichtgevoelige koperen plaat terecht.

Generaties

Oud-president Adams liet zes portretten maken, waarvan hij er eentje aan zijn vriend en collega Horace Everett cadeau gaf. Dat is het exemplaar dat later dit jaar wordt geveild. De prent is generaties lang in de familie van Everett gebleven, zonder dat iemand wist wie erop was afgebeeld.

John Quincy Adams was de zoon van de tweede Amerikaanse president, John Adams, die de eerste Amerikaanse ambassadeur ooit in Nederland was (1780-1782). John Quincy reisde met hem mee en studeerde onder meer in Leiden, waar hij goed Nederlands leerde spreken.

(20/08/2017 @ 16:47)

In beeld: heilige van 40 ton op transport door Libanon

Het verkeer in de overwegend christelijke Libanese stad Jounieh moest vanochtend even plaats maken voor een speciaal transport. Dit 40 ton zware, 23 meter lange standbeeld werd op een speciale vrachtwagen door de straten vervoerd.

Het is de beeltenis van Sint Charbel Makhlouf, een Maronitische monnik, die leefde tussen 1828 en 1898. Hij is in 1977 heilig verklaard door de Katholieke Kerk. Zijn graf trekt nog altijd veel christelijke pelgrims.

Het standbeeld is nog niet helemaal af: het mist nog een arm. Het beeld wordt uiteindelijk overgebracht naar Faraya, 50 kilometer verderop, in de hoogten van Kesrouan.

(20/08/2017 @ 16:41)

'Vermiste' Julian blijkt toch op de Ramblas te zijn omgekomen

De 7-jarige Julian Cadman uit Australië, van wie het lot na de aanslag in Barcelona een tijd onduidelijk was, is ter plaatse bij de terreurdaad omgekomen. De autoriteiten hebben met het bekendmaken hiervan gewacht tot de vader van Julian vanuit Australië was aangekomen in Spanje.

De jongen raakte in de nasleep van de aanslag 'vermist'. Julian liep met zijn moeder over de Ramblas, toen ze werden geschept door het busje waarmee de aanslag werd gepleegd. De familie wist wel naar welk ziekenhuis de moeder was gebracht, maar waar Julian was wisten ze niet.

Facebook

De opa van Julian deed na de aanslag een oproep op Facebook om duidelijkheid te krijgen over zijn lot. Gisteren werd nog gemeld dat Julian ook in een ziekenhuis lag, maar dat klopte dus niet.

(20/08/2017 @ 15:46)

De Peperbus in Zwolle beklad met anti-christelijke graffiti

De Peperbus in Zwolle is zaterdagnacht beklad met anti-christelijke leuzen. Op de deur en zijkant van de kerk zijn verschillende kwetsende teksten gespoten.

De gemeente Zwolle, eigenaar van het gebouw, is meteen begonnen met het weghalen van de graffiti. "Dat doen we altijd bij aanstootgevende teksten, en daar scharen wij dit ook onder."

Op de kerk staat onder meer in gebroken Nederlands "Ra-re katholieke lijken, je zijn al dood." In een andere graffiti wordt verwezen naar de Amsterdamse rapgroep Osdorp Posse, die in de jaren 90 furore maakte als eerste Nederlandstalige hiphopgroep.

Tegen RTV Oost zeggen kerkgangers dat ze de daad schokkend vinden. "Voor ons gelovigen is het ontluisterend, en voor niet-gelovigen zal dat net zo zijn. Het hoort gewoon niet."

Het vandalisme is niet vastgelegd door beveiligingscamera's van de gemeente.

Een andere kerkganger voelt zich door de graffiti bedreigd. "Er zijn blijkbaar mensen die zich doodergeren, die willen liever dat we in lijken veranderen."

De gemeente heeft nog geen aangifte gedaan.

(20/08/2017 @ 15:39)

Nieuwe huiszoekingen in Finland na aanslag

In de Finse stad Turku heeft de politie nieuwe huiszoekingen uitgevoerd in verband met de aanslag daar. Er is niemand opgepakt. Vrijdag stak een man op een marktplein in de binnenstad twee mensen dood met een mes. Acht personen raakten gewond.

De 18-jarige Marokkaanse dader zit vast op verdenking van de aanslag. Agenten hebben nog geen verklaring gekregen van de man: hij weigert te praten. De politie zei eerder dat hij het bij zijn aanval vooral gemunt had op vrouwen.

De politie heeft ook vier andere Marokkaanse mannen opgepakt, omdat ze mogelijk betrokken waren bij de aanslag. Het is nog niet duidelijk wat hun rol was.

(20/08/2017 @ 15:27)

Kabinet-Rutte II verslaat Lubbers III: langstzittende kabinet

Het kabinet-Rutte II is het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Het record van Lubbers III werd vandaag gebroken. De coalitie van VVD en PvdA heeft er 1749 dagen op zitten.

Het derde kabinet van Ruud Lubbers (CDA en PvdA), dat regeerde van 1989 tot 1994, zat er een dag korter. Het daaropvolgende kabinet (Kok I), had ook een lange formatietijd, 111 dagen. De huidige formatie is nu al 158 dagen bezig.

Het record is een optelling van het uitzitten van de rit en een lange formatie. Het kabinet-Rutte II had zich vast voorgenomen om de vier jaar vol te maken. Dat was niet meer gebeurd sinds het eerste Paarse kabinet (VVD, PvdA en D66) van 1994 tot 1998 onder leiding van PvdA-premier Wim Kok. Bovendien vonden de bewindslieden stabiliteit belangrijk om het land uit de economische crisis te leiden.

Premier Rutte noemde het record deze week een mooie prestatie, maar zei dat het vooral te danken is aan de trage formatie.

Volgens politicoloog en parlementair historicus Peter van der Heiden was de kracht van Lubbers III de persoonlijke band tussen premier Lubbers en vice-premier Wim Kok. "Ze hadden dezelfde vorm van politiek bedrijven. No-nonsense en pragmatisch. En ze kenden elkaar heel goed. Maar de band tussen de partijen, CDA en PvdA, was minder sterk." Net als dit jaar leed de PvdA in 1994 een historische verkiezingsnederlaag.

In tegenstelling tot de formatie van nu verliep de formatie van het eerste Paarse kabinet grotendeels in de openbaarheid. Volgens Van der Heiden waren het moeilijke onderhandelingen en klapten die tussentijds ook nog eens. Er was elke dag een persconferentie, waardoor de knelpunten pijnlijk duidelijk waren en steeds sterker werden.

Vier is moeilijk

Het langstzittende kabinet in de Nederlandse parlementaire geschiedenis was het extraparlementaire kabinet van Pieter Cort van der Linden, dat Nederland door de Eerste Wereldoorlog heen loodste. Het zat 1838 dagen in de periode 1913-1918. Cort van der Linden was de laatste liberale premier voor Mark Rutte.

Of het volgende kabinet-Rutte ook records zal breken, durft Van der Heiden niet te voorspellen. Ervan uitgaande dat de formatie een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie oplevert, zegt hij: "Hoe meer partijen, hoe lastiger het is om overeenstemming te bereiken. Vier hebben het nooit lang volgehouden. Historisch is het niet verstandig, maar gezien de verkiezingsuitslag kunnen we niet met minder."

(20/08/2017 @ 15:06)

Video: scooterrrijder met telefoon ziet sinkhole over het hoofd

Nee, het is niet verstandig om in het verkeer met je mobiele telefoon bezig te zijn. Dat bleek donderdag maar weer eens in China:

Het gebeurde in de stad Beihai, in het zuiden van het land. Plotseling ontstond er een enorm gat in de weg, een sinkhole. Het liep allemaal goed af, de man raakte niet ernstig gewond. Chinese media melden dat hij zelf uit het gat van een meter of twee diep wist te klimmen.

(20/08/2017 @ 14:53)

Man komt om, kinderen gewond bij aanrijding Lauwersoog

In Lauwersoog, in Noord-Groningen, is vanmiddag een man om het leven gekomen bij een aanrijding. Een auto reed daar voetgangers aan. Twee kinderen zijn gewond geraakt.

Volgens de politie zijn de kinderen aanspreekbaar en niet in levensgevaar. Ze zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

De aanrijding was op een parkeerterrein aan de Zeedijk. Volgens de politie gaat het om een noodlottig verkeersongeluk. Er is geen sprake van opzet, schrijft RTV Noord.

(20/08/2017 @ 14:25)

12-jarige agent in de dop spoort vermiste demente vrouw op

Een vermiste, dementerende vrouw is gisteren teruggevonden door een 12-jarige jongen. Nadat zijn vader een Burgernet-oproep kreeg, ging het kind op onderzoek uit.

De jongen fietste door de wijk en vond na enkele straten iemand die aan het signalement voldeed. Hij sprak de oude vrouw aan en vertelde haar dat ze gezocht werd door de politie. Daarna bracht hij de vrouw naar haar huis.

Bedankje

De politie Aalsmeer zocht na de succesvolle zoekactie contact met de jongen, schrijft NH Nieuws. "Wij hebben hem verteld wat voor geweldig werk hij had gedaan en hoe trots wij op hem waren," schrijft een agent op Facebook.

De jongen kreeg ook een rondleiding en hij mocht een politieauto van dichtbij bekijken. De 12-jarige vertelde daar dat hij later bij de politie wil werken.

(20/08/2017 @ 14:03)

Deen met tunnelfobie stopt voor tunnel naar Nederland

Een Deense man is gisteren vlak voor de Eemstunnel bij het Duitse Leer stil gaan staan, omdat hij niet door de tunnel wilde rijden. Hij verklaarde last te hebben van een tunnelfobie.

Agenten gingen gisteravond op een melding af van een camper op de vluchtstrook van de A31, richting Nederland. Toen ze aan kwamen rijden zagen agenten de Deense automobilist lopen. Hij zei dat hij niet door de tunnel wilde vanwege zijn tunnelfobie. Waarom hij uit de camper was gestapt en wat hij van plan was, is niet duidelijk.

De politie bracht de man terug naar de camper, waar zijn vrouw zat te wachten. Ze wezen het echtpaar op een weg met een brug, in plaats van met een tunnel. De geschrokken man liet het rijden verder over aan zijn vrouw.

(20/08/2017 @ 13:38)

Advocaat: Turks-Duitse schrijver komt weer op vrije voeten

De Turks-Duitse schrijver Doghan Akhanli wordt vrijgelaten. Hij werd gisteren in Spanje op verzoek van Turkije gearresteerd. Zijn advocaat zegt nu op Facebook dat hij op vrije voeten komt. Wel moet hij in Madrid blijven.

De arrestatie leidde tot grote beroering in Duitsland. Minister Gabriel van Buitenlandse Zaken bemoeide zich persoonlijk met de zaak, om uitlevering aan Turkije tegen te gaan. "Het gevecht was het waard", meldt de advocaat van de schrijver.

Armeense genocide

Akhanli is sinds 2001 Duits staatsburger. Hij werd op zijn vakantieadres in Granada opgepakt, maar waarom is niet bekend. Akhanli schreef onder meer over de Armeense genocide en mensenrechtenschendingen. Na de Turkse coup in 1980 zat hij jarenlang in de gevangenis.

De schrijver emigreerde in 1991 naar Duitsland. Toen hij in 2010 naar Istanbul terugkeerde, werd hij gearresteerd voor een gewapende overval uit 1989. Hij werd in eerste instantie vrijgesproken, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid.

(20/08/2017 @ 12:22)

Kadaver dode vinvis op Texel is 'al van verre te ruiken'

Op het strand van Texel is een vinvis aangespoeld. Het dier was al dood toen het strandde, zegt Ecomare.

Het gaat om een vrouwelijke gewone vinvis, het op een na grootste dier ter wereld, van 18 tot 20 meter lang. Alleen de blauwe vinvis is groter. Het karkas is in verre staat van ontbinding. "Het kadaver is van verre te ruiken", vertelt Paulien Folkerts, directeur van Ecomare.

De walvis werd gevonden tussen strandpaal 17 en 18, in de buurt van De Koog. Het gebied waar de vinvis ligt is afgezet, maar publiek kan van een afstand kijken.

Volgens de regionale nieuwssite NH Nieuws gaat Rijkswaterstaat het karkas maandag opruimen. Dat kan wel een dag gaan duren.

(20/08/2017 @ 12:11)

Dernière mise à jour : 17/08/2017 @ 17:40
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette