Texte à méditer :  

Votre véritable ami est celui qui ne vous passe rien et qui vous pardonne tout.

   Diane de Beausacq
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

23 Avril 2018

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Georges


C'était aussi un 23 / 4
1919

En France, la loi limite la durée de la journée de travail à huit heures par jour.


Né(e) un 23 / 4 / 1564
William ShakespeareCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


80-jarige man van fiets geduwd, politie zoekt wielrenner

De politie is op zoek naar een man die dit weekend een 80-jarige man van zijn fiets heeft geduwd in Egmond aan den Hoef. Het slachtoffer hield aan de val een gebroken neus, gebroken vingers en een gekneusde hand over. Er is aangifte gedaan.

De zoon van de man zegt tegen NH Nieuws dat zijn vader zaterdag van zijn fiets werd geslagen door een wielrenner. Hij zou de fietser hebben aangesproken omdat hij werd afgesneden. De wielrenner werd boos en gaf de 80-jarige, die nog op zijn fiets zat, een duw, meldt de politie.

Het slachtoffer moest met de ambulance naar het ziekenhuis. De politie neemt de zaak hoog op en zoekt naar getuigen.

Met de man gaat het nog steeds niet goed, zegt hij. "Ik heb heel veel pijn." Wel mocht hij vandaag weg uit het ziekenhuis. "Degene die het gedaan heeft, moet op het matje worden geroepen", zegt zijn zoon.

(23/04/2018 @ 07:42)

'Geloofwaardigheid van kabinet staat op het spel in kwestie dividendbelasting'

De top van het kabinet en de coalitiepartijen buigen zich vandaag opnieuw over de oplaaiende discussie over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. In het wekelijkse coalitieoverleg zal vanochtend de verdedigingslinie worden besproken op de aanhoudende kritiek over het kabinetsplan.

Mogelijk deze week debatteert de Tweede Kamer over niet-openbare memo's over de gevolgen van deze belastingvoordeel voor internationale bedrijven. Het wordt een zwaar debat voor het kabinet, zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp op NPO Radio 1. "De geloofwaardigheid staat op het spel."

Het gaat om het aanzien van de premier en dat is een "pijnlijke plek" voor Rutte, zegt Van der Wulp. "Men vraagt zich af of hij een leugenaar is of dat hij leidt aan dividend-dementie."

Schimmigheid

Over het wel of niet bestaan van ambtelijke stukken over de voor- en nadelen van de dividendbelasting is de afgelopen maanden veel schimmigheid ontstaan. De afschaffing kost 1,4 miljard euro, heeft in geen enkel verkiezingsprogramma gestaan en zorgde bij de presentatie van het regeerakkoord onmiddellijk voor veel kritiek.

De oppositie vroeg zich af waar het besluit opeens vandaan kwam. Partijen vermoeden dat de werkgeversorganisatie grote druk heeft uitgeoefend en het belastingvoordeel bij de coalitie heeft afgedwongen.

De PvdA, SP en GroenLinks hameren daarom op achterliggende informatie, maar die krijgen ze niet. Eerst zei de premier en andere deelnemers aan de formatie dat er "naar hun beste weten geen memo's over bestaan". Vrijdag bleek dat er wel stukken zijn, maar dat die niet openbaar gemaakt worden, omdat het de vertrouwelijkheid van de formatie zou schaden. "Dan maak je het bijna onmogelijk om een kabinet te vormen", zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Speciale memo

Rutte blijft herhalen dat hij de memo's niet kent, maar dat het wel goed kan zijn dat die stukken er geweest zijn. Vanmorgen meldde De Telegraaf dat VVD-minister Wiebes de ambtelijke stukken wel heeft gezien. In zijn toenmalige rol als staatssecretaris van Financiën kreeg hij eind augustus een speciale memo over de afschaffing van de dividendbelasting, schrijft de krant.

De oppositiepartijen willen de memo's zien, omdat ze vermoeden dat daarin staat dat de regeling heel duur is en er geen effect gegarandeerd is op het aantrekkelijker maken van Nederland als vestigingsplaats voor internationale bedrijven, zoals het kabinet zegt.

In het coalitieoverleg staat ook nog de Voorjaarsnota op de agenda met de mee- en tegenvallers bij de verschillende ministeries. Van der Wulp denkt dat deze discussie, in aanwezigheid van minister Hoekstra van Financiën geen grote problemen oplevert. Er is tot 1 juni ook de tijd om het onderwerp te bespreken. "Het debat over de de dividendbelasting zal een stuk spannender worden. Het is een explosieve kwestie."

(23/04/2018 @ 07:38)

Kate Middleton naar ziekenhuis voor bevalling derde kind

Kate Middleton, de echtgenote van de Britse prins William, ligt in het ziekenhuis voor de bevalling van haar derde kind. Het Twitteraccount van Kensington Palace meldt dat ze vanochtend vroeg naar het St. Mary's ziekenhuis in Londen is gereden.

De hertogin van Cambridge is in een vroeg stadium van de bevalling, meldt de woordvoerder.

(23/04/2018 @ 07:31)

Minder rechtszaken, onder meer door minder wanbetalers

Het aantal rechtszaken is vorig jaar in bijna alle rechtsgebieden gedaald. Er stonden met name minder wanbetalers voor de rechter, staat in het jaarverslag van de Raad voor de rechtspraak.

In 2017 werden er ruim 1,5 miljoen zaken afgehandeld, het jaar daarvoor waren dat er 1,6 miljoen.

De daling hangt samen met de verbeterde betalingsmoraal na de economische crisis. Meer mensen betalen op tijd de rekening van een zorgverzekering of abonnement en komen dus niet in aanraking met incassobedrijven of de rechter.

Verder zijn er steeds meer mogelijkheden voor mediation. Daarbij wordt er tussen partijen bemiddeld om een schuldprobleem op te lossen. Een gang naar de rechter is dan niet nodig.

Rechter voor sommigen te duur

Vorige week waarschuwde de Raad voor de rechtspraak al dat er ook een ongewenste reden is voor de afname van het aantal rechtszaken: mensen vinden een gang naar de rechter soms te duur. Om die drempel weg te nemen, moeten de relatief hoge griffierechten voor burgers en bedrijven worden verlaagd, vindt de raad.

De gang naar de rechter moet ook "eenvoudiger en minder formeel" worden, bijvoorbeeld "doordat de rechter meer bij mensen in de buurt rechtspreekt". Dat moet ook leiden tot een vlottere afwikkeling.

Niet op elk gebied is er sprake van een daling: zo is het aantal bewindzaken sterk gestegen. Dat zijn zaken waarbij mensen voor een bepaalde periode onder bewind worden geplaatst, bij psychische, sociale of financiële problemen.

Wel meer mensen aangenomen

In het jaarverslag staat verder dat de financiële situatie van de rechtspraak in Nederland slecht is. Dat hangt voor een deel samen met de terugloop van het aantal zaken. De rechtspraak wordt per zaak gefinancierd: fors minder zaken betekent een lager budget.

Positief punt is wel dat het afgelopen jaar meer mensen zijn aangenomen. Daardoor kunnen rechters meer tijd aan een zaak besteden. "Toch blijft de werkdruk een knellend punt."

(23/04/2018 @ 06:58)

Man die wapen van Tennessee-schutter afpakte, 'het ging om leven en dood'

De man die de schutter in Tennessee gisteren zijn wapen afhandig maakte, handelde uit eigenbelang. Dat zei James Shaw Jr., vader van een kind van 4, over zijn heldendaad tijdens een persconferentie, twaalf uur na de schietpartij. "Ik vocht niet tegen hem om iemand anders te redden, dat is misschien niet zo bewonderenswaardig."

In de nacht van zaterdag op zondag plaatselijke tijd opende een halfnaakte man het vuur op bezoekers van een restaurant van fastfoodketen Waffle House in de staat Tennessee. Vier mensen kwamen daarbij om het leven; twee slachtoffers werden op de parkeerplaats doodgeschoten, twee anderen in het restaurant. Nog eens vier mensen raakten gewond. Toen de AR-15 van de dader blokkeerde, wist Shaw het vuurwapen in een worsteling af te pakken.

Waffle House-topman Walter Ehmer kwam woorden te kort om de moed van Shaw te beschrijven. "Je komt niet veel helden tegen in je leven", zei hij tijdens de persconferentie met tranen in zijn ogen. "We zijn je eeuwig dankbaar."

Shaw: ik ben geen held

Shaw zei dat hij zichzelf probeerde te redden en dat hij geen held is. "Toen ik de loop van het geweer vastpakte, was die heet, maar dat maakte niet uit. Het ging om leven of dood." Hij was die avond uitgegaan met een vriend. Twee minuten nadat hij het wegrestaurant was binnengegaan, arriveerde de schutter.

Toen hij schoten hoorde dacht hij eerst nog aan een stapel omgevallen borden, maar al snel werd duidelijk dat het om geweerschoten ging. "Ik keek om en zag een persoon naast de ingang op de grond liggen", zei Shaw. "Ik sprong op, ging onderuit en dook weg achter een draaideur."

De dader schoot op de deur en schampte de arm van Shaw. "Op dat moment dacht ik: hij zal zijn best moeten doen om me te vermoorden. Toen het vuurwapen blokkeerde, sloeg ik hem met de draaideur." In de worsteling die ontstond, wist Shaw het wapen af te pakken. "Hij was aan het schelden, alsof ik het was die iets verkeerd deed." De schutter sloeg vervolgens volledig naakt op de vlucht.

"Ik ben er niet trots op dat ik een geladen vuurwapen heb afgepakt. Ik ben wel trots dat ik daarmee de levens van anderen heb kunnen redden", sloot Shaw af.

Nog altijd voortvluchtig

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is de schutter de 29-jarige Travis Reinking. De politie maakte gisteren bekend dat hij vorig jaar juli is gearresteerd bij het Witte Huis, omdat hij zich bevond op verboden terrein. Hij zei president Trump te willen ontmoeten en wilde niet vertrekken.

Naar Reinking wordt nog altijd gezocht. Hij is mogelijk gewapend; een wapen dat op zijn naam staat, is nog niet teruggevonden. De politie weet niet wat zijn motief was, maar spreekt wel van een mogelijke geestesziekte.

(23/04/2018 @ 06:20)

Woonwagen in Eindhoven meerdere keren beschoten

Een woonwagen in Eindhoven is gisteravond meerdere keren beschoten. Niemand raakte gewond. In een raam zitten zeker twaalf kogelgaten.

De bewoner van de woonwagen is erg geschrokken, zegt hij tegen Omroep Brabant. "Ik lag in bed en toen bambambam. Ik was helemaal over mijn toeren."

De man weet niet zeker wie er verantwoordelijk is voor de schietpartij, maar hij denkt dat er wraak wordt genomen vanwege een vechtpartij bij PSV. "Ze moeten maar gewoon naar mijn wagen komen, dan zullen we het uitpraten. Maar dat durven ze niet."

Er is nog niemand aangehouden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

(23/04/2018 @ 06:11)

Franse grenzen in de Alpen extra bewaakt na demonstraties

Frankrijk stuurt extra manschappen naar de Frans-Italiaanse grens in de Alpen, nadat het dit weekend op twee plekken onrustig was geweest bij protesten van zowel nationalistische bewegingen als migratievoorstanders. De minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, wil hiermee "respect voor de grenscontroles" afdwingen.

De betogers waren naar de Alpen getrokken vanwege een nieuwe immigratiewet, die uiteindelijk gisteren na een weekend vol debatten werd aangenomen door het Franse parlement. De wet moet de asielprocedure hervormen.

Het idee is dat het asielbeleid strenger wordt voor illegalen, maar gunstiger voor wie wel recht heeft op asiel. De aanvraagprocedure wordt verkort en de opvang wordt uitgebreid.

Aan de andere kant mogen onder de nieuwe wet illegalen twee keer zo lang worden vastgehouden, in afwachting van hun uitzetting. Ook mag vaker huisarrest worden opgelegd aan illegalen.

Mensenrechtenorganisaties en voorstanders van migratie vinden dat de wet tornt aan de rechten van asielzoekers. Rechtse groeperingen vinden de wet te mild. Ook binnen de partij van president Macron zijn de meningen verdeeld.

Bergpasblokkade

Jongeren van het extreemrechtse Génération Identitaire blokkeerden gisteren de Col de l'Echelle. Die bergpas zou vaak worden gebruikt door migranten om het land binnen te komen.

Op de Montgenèvre-pas organiseerden migratievoorstanders een tegenreactie. Volgens minister Collomb hielpen ze "illegaal en met geweld dertig migranten de grens over te steken". Zij botsten met de politie.

Collomb "veroordeelt met klem het geheel aan provocaties, intimidaties en incidenten van dit weekend". Hij doelt hierbij op zowel de "extreemrechtse als extreemlinkse activisten".

(23/04/2018 @ 06:05)

Radovan Karadzic voor de rechter in hoger beroep

De voormalige Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic staat vandaag en morgen opnieuw voor de rechter. In Den Haag begint het hoger beroep voor het MICT. Het Mechanism for International Criminal Tribunals is het VN-hof dat de nog lopende zaken afhandelt van het Joegoslaviëtribunaal, dat eind vorig jaar zijn deuren sloot.

Karadzic (72) werd in maart 2016 veroordeeld voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en schending van het oorlogsrecht. Hij kreeg een gevangenisstraf van 40 jaar. Onmiddellijk na zijn veroordeling liet hij via zijn advocaat weten dat hij in hoger beroep zou gaan. Hij hield vol dat zijn acties bedoeld waren om de Serviërs in Bosnië te beschermen.

Ook de aanklagers gingen in beroep. Zij willen dat Karadzic levenslang krijgt. Vandaag en morgen kunnen beide partijen op een hoorzitting hun standpunten toelichten. Hoelang het hoger beroep zal duren, is niet duidelijk.

Srebrenica en Sarajevo

Als politiek leider en opperbevelhebber van de Servische strijdkrachten in Bosnië was Karadzic verantwoordelijk voor de genocide in Srebrenica, die in juli 1995 werd uitgevoerd door generaal Ratko Mladic en zijn troepen. Ook leidde hij het beleg van Sarajevo, dat 44 maanden duurde.

Hij werd schuldig bevonden aan tien van de elf aanklachten tegen hem, waaronder uitroeiing, vervolging en deportatie in de burgeroorlog in Bosnië. Ook werden gijzelaars, onder wie VN-militairen, ingezet als menselijk schild.

Woedende nabestaanden

In Bosnië werd woedend gereageerd op de straf van 40 jaar. Slachtoffers en nabestaanden konden niet begrijpen dat het Joegoslaviëtribunaal hem niet tot levenslang had veroordeeld. Onder anderen de Moeders van Srebrenica waren niet te spreken over het vonnis.

Karadzic leidde de Republika Srpska van 1992 tot het einde van de oorlog in november 1995. Nog datzelfde jaar volgde een aanklacht. Hij slaagde erin jarenlang uit handen van het Joegoslaviëtribunaal te blijven en werd pas in 2008 gearresteerd in een stadsbus in Belgrado. Hij droeg inmiddels een lange baard en gaf zich uit voor de alternatieve arts dokter Dragan Dabic.

(23/04/2018 @ 06:00)

Vier oud-presidenten op de foto op Bush-begrafenis

Hoewel het een begrafenis was, had de uitvaart van Barbara Bush ook wel iets weg van een reà¼nie. Vier oud-presidenten en hun vrouwen lieten zich in de marge van de plechtigheden stralend fotograferen, samen met de huidige first lady.

Op de foto zijn Barbara Bush' echtgenoot en zoon te zien, George Bush senior en junior, samen met de oud-presidenten Clinton en Obama. De foto werd gemaakt door oud-Witte Huis-fotograaf Paul Morse. Hij zal zich hebben gerealiseerd dat zo'n fotomoment niet vaak voorkomt.

Het valt op hoe ontspannen de oud-politici met elkaar omgaan. George W. Bush heeft joviaal zijn arm om zijn vrouw en Hillary Clinton gelegd. Obama laat een brede glimlach zien. Zelfs de 93-jarige weduwnaar Bush lijkt op zijn gemak.

"Een foto waarop Democraten en Republikeinen samen lachen lijkt ongebruikelijk vandaag de dag", merkte een ABC-commentator op. "Ik sla deze foto op in mijn telefoon om naar te kijken als de gemoederen weer eens hoog oplopen in Washington."

Afwezigen

Een aantal personen ontbreekt op de foto. Zo was één oud-president afwezig: de 93-jarige oud-president Carter liet verstek gaan omdat hij overzeese verplichtingen had. Zijn vrouw Rosalynn herstelt nog van een kleine operatie.

Ook de afwezigheid van de huidige president Trump valt op. Het is immers bekend dat de Bushes zijn politieke stijl afkeuren: Bush senior stemde zelfs op zijn tegenstander Clinton. Trump schreef dat hij de familie Bush niet wilde lastigvallen met de veiligheidsmaatregelen die een bezoek met zich zou meebrengen.

Toch komt het vaker voor dat een zittend president verstek laat gaan bij de begrafenis van een oud-first lady. Obama was afwezig bij de uitvaart van zowel Betty Ford als Nancy Reagan. Beide keren nam first lady Michelle Obama de honneurs waar, net zoals Melania nu.

Trump twitterde dat hij de begrafenis vanuit zijn verblijf in Florida zou volgen. Later nam hij de moeite om een foto te twitteren van het Witte Huis-portret van Barbara Bush, waar een bordje 'In loving memory' bij was gezet. "Mijn gedachten en gebeden zijn bij de hele familie Bush."

(23/04/2018 @ 05:34)

Omstreden wet ingetrokken na protesten; wat is er aan de hand in Nicaragua?

Na vijf dagen van protesten, waarbij tenminste twintig doden zijn gevallen, heeft president Daniel Ortega zijn omstreden hervormingsplannen ingetrokken. Dat is een zware nederlaag voor de president die tot vorige week zo goed als onaantastbaar leek.

Ortega zette zelfs het leger in om de protesten onder controle te krijgen. Voorlopig keren de militairen nog niet terug naar de kazernes. De president riep op tot dialoog, tot nu toe zonder al te veel succes. De komende uren moet blijken of de spontane volkswoede van de afgelopen dagen nu is afgekoeld.

De hevige protestgolf begon afgelopen woensdag, en leek uit het niets te komen: onder president Ortega beleefde Nicaragua jaren van economische groei. De armoede nam af, al blijft Nicaragua een van de minst ontwikkelde landen van Latijns-Amerika.

President Ortega kon de afgelopen jaren vertrouwen op vrij brede steun bij de bevolking. Maar het lijkt er op dat hij die steun nu heeft overschat. En dus maakte hij in een toespraak op televisie bekend dat hij de wet intrekt

Ortega overspeelde zijn hand met de ingrijpende hervormingen van de INSS, het sociale zekerheidsstelsel van Nicaragua. Belangrijk onderdeel daarvan is de korting op pensioenen. Geen populaire beslissing natuurlijk, zeker niet bovenop eerdere maatregelen zoals het verhogen van de benzineprijs.

Maar de hervormingen waren nodig, volgens de regering, omdat het sociale zekerheidsstelsel te veel geld kost. Jarenlang kreeg de in naam linkse president miljarden van zijn bondgenoten in Venezuela. Die geldstroom is door de crisis in Venezuela nu opgedroogd, terwijl de uitgaven maar bleven stijgen. President Ortega besloot daarom zonder overleg met de werkgevers tot drastische maatregelen, die ook het bedrijfsleven in het land geld zullen kosten.

En dat terwijl de werkgeversorganisaties al jarenlang een stille bondgenoot zijn van de president. Die samenwerking is een van de wortels onder de economische groei van de afgelopen jaren. Ortega heeft heel wat uit te leggen voordat de verstandhouding weer als vanouds kan worden.

Knokploegen

Een relatief klein protest tegen de hervormingen van afgelopen woensdag, in de hoofdstad Managua, werd uiteengeslagen, onder andere door knokploegen van aanhangers van de president. De regering sloot tijdelijk een aantal kritische media. Vergeefs, want via sociale media verspreidden zich talloze beelden van de demonstratie en het geweld.

De volgende dag waren er overal in het land veel grotere protesten. Die liepen regelmatig uit op geweld; onduidelijk is hoeveel mensen daarbij zijn omgekomen. De onafhankelijke mensenrechtenorganisatie CENIDH spreekt in het laatste communiqué van zeker twintig doden. Maar lokale media melden zeker dertig slachtoffers.

Het grootste deel van de betogers van de afgelopen dagen heeft de pensioengerechtigde leeftijd nog lang niet bereikt. Het zijn jongeren, opvallend veel studenten die in de voorhoede staan. Hun motivatie is vooral woede over het autoritaire optreden van Ortega. Die is namelijk al jaren bezig zijn macht te consolideren.

Daniel Ortega is al decennia lang een dominante factor in de Nicaraguaanse politiek. In 1979 was hij een van de belangrijkste commandanten van de sandinisten, de linkse guerrillabeweging die dictator Somoza ten val bracht. Hij werd kort daarna voor het eerst gekozen tot president. Toen hij de verkiezingen van 1989 verloor, veranderde de oud-strijder van koers. Hij werd gelovig en ging samenwerken met conservatieve krachten. In 2006 won hij de verkiezingen en werd voor de tweede keer president van het land.

Dictatuur

Hij sloot zich aan bij het regionale blok onder leiding van Venezuela. Ondanks revolutionaire retoriek sloot hij een pact met het bedrijfsleven, gericht op economische groei. Ortega benoemde vrienden en familieleden op invloedrijke posities. Zijn vrouw, Rosario Murillo, is bijvoorbeeld vice-president. Ook slaagde hij erin om de grondwet aan te passen, zodat hij kon worden herkozen.

Kritische media kregen het moeilijk en ook de oppositie werd tegengewerkt. Volgens zijn tegenstanders is Nicaragua inmiddels een dictatuur en probeert Ortega zijn eigen dynastie te stichten.

Grote protesten waren er de afgelopen jaren nauwelijks. Omstreden plannen om een kanaal te bouwen, dwars door het land, leidden tot verschillende betogingen. Echt bedreigend waren die nooit voor Daniel Ortega.

Maar afgelopen week werden de kitscherige verlichte nepbomen in het centrum van Managua vernield door woedende betogers. Die nepbomen zijn een symbool van de macht van Ortega en zijn vrouw, die ze liet installeren.

Na die ongekende protesten krabbelde Ortega dus terug. In een televisietoespraak zondagavond zei hij de hervormingen in te trekken. Het is de vraag of daarmee de gemoederen bedaren. Ortega riep zijn oude bondgenoten, de werkgeversorganisaties van Nicaragua, op tot overleg. Maar die hebben daar voorlopig geen zin in. De problemen lijken voor Ortega nog lang niet voorbij.

(23/04/2018 @ 05:15)

Wekdienst 23/4: Abdeslam hoort straf en Feyenoord wordt gehuldigd

Goedemorgen! Salah Abdeslam krijgt vandaag in Brussel te horen welke straf hij krijgt voor een schietpartij en bekerwinnaar Feyenoord wordt gehuldigd in de Rotterdamse Kuip.

Het is voorlopig gedaan met het warme weer. Vanmiddag wordt het zo'n 12 graden in het noordwesten tot 17 graden in Limburg. Wel blijft het overwegend droog en schijnt de zon geregeld. Er waait een matige tot vrij krachtige westelijke wind.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Terreurverdachte Salah Abdeslam krijgt vandaag te horen welke straf hij krijgt voor een dodelijke schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst in 2016. Voor de schietpartij, die plaatsvond in de nasleep van de aanslagen in Parijs, is 20 jaar cel geëist. Het feestje van Feyenoordsupporters gaat na de KNVB-bekerfinale van gisteravond vanmiddag verder in de Kuip. Bekerwinnaar Feyenoord wordt in het stadion gehuldigd. Zo'n dertig topvrouwen en -mannen van investeringsfondsen, banken en verzekeraars vertrekken vandaag naar Spitsbergen voor een poolexpeditie. Tijdens de reis zien ze met eigen ogen hoe het klimaat op de Noordpool verandert. In de zogenoemde Dodenvallei in Spanje breken onderzoekers vandaag de muren open van een grafnis waar tienduizenden mensen liggen begraven. Nabestaanden van vier van hen willen weten of identificatie van het viertal nog mogelijk is.

Wat heb je gemist?

Een 'baan voor het leven' is niet meer vanzelfsprekend, maar toch er zijn nog steeds mensen die langdurig voor dezelfde werkgever werken. Volgens cijfers van het CBS blijft een op de drie werknemers tien jaar of langer bij hetzelfde bedrijf of instelling werken.

Vooral ambtenaren blijven lang in dienst: 60 procent heeft zijn tienjarig jubileum al gehaald. Ook in de industrie, het onderwijs, de financiële sector en de bouw blijven werknemers lang trouw aan dezelfde werkgever.

De kortste dienstverbanden bestaan in de horeca en de categorie 'overige zakelijke dienstverlening', zoals bijvoorbeeld callcenters en schoonmaakbedrijven. Daar werkt maar 10 procent tien jaar lang bij dezelfde baas.

Ander nieuws uit de nacht:

Zuid-Korea zet propagandaluidsprekers uit: in aanloop naar de besprkingen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea zijn de luidsprekers die normaal gesproken propagandaboodschappen naar Noord-Korea schallen uitgezet. 'Tientallen bedrijven te laat met jaarrekening': volgens het Financieele Dagblad beroepen veel bedrijven zich bewust op allerlei vrijstellingen om het presenteren van de jaarrekening te vertragen. President Nicaragua schrapt hervormingen na dodelijke protesten: de nieuwe wet waarin de sociale premies worden verhoogd en de pensioensuitkering wordt verlaagd, wordt teruggetrokken.

En dan nog even dit:

Vier oud-presidenten, drie oud-First Ladies en de huidige First Lady op één foto: na afloop van de uitvaart van Barbara Bush werd deze bijzondere foto genomen. Op de foto staan George H.W. Bush (93), George W. Bush met zijn vrouw Laura, Bill en Hillary Clinton, Barack en Michelle Obama en Melania Trump. President Donald Trump was niet bij de uitvaart omdat hij naar eigen zeggen de uitvaart niet wilde belasten door de extra veiligheidsmaatregelen die dan genomen zouden moeten worden.

Fijne dag!

(23/04/2018 @ 04:59)

Spaanse Dodenvallei wordt opengebroken

Onderzoekers breken vandaag een van de muren open van een grafnis in de zogenoemde Dodenvallei, vlak bij de Spaanse hoofdstad Madrid. De experts willen meer weten over de staat van de tienduizenden lichamen in de immense graftombe. In de vallei zijn ook de resten van dictator Francisco Franco bijgezet.

Het is voor het eerst dat op verzoek van families van vier slachtoffers de Dodenvallei wordt opengebroken. De nabestaanden willen weten of identificatie van het viertal nog mogelijk is zodat de lichamen kunnen worden weggehaald uit het massagraf. Niet eerder werd de Dodenvallei, na een gerechtelijk bevel en twee jaar juridisch touwtrekken, doorzocht.

Volgens advocaten van de vier families is sprake van een belangrijk precedent. Daardoor kunnen vanaf nu meer nabestaanden de resten van familieleden opeisen. Het onderzoek dat vandaag start moet allereerst meer duidelijkheid geven over het lot van twee broers, gefusilleerd door militairen van generaal Franco. Maar ook familieleden van twee gestorven soldaten uit het Franco-kamp willen weten waar ze gebleven zijn.

Het grafmonument werd tussen 1940 en 1958 tijdens de dictatuur onder generaal Franco aangelegd voor de "martelaren van Spanje" en ter herinnering aan "hun glorieuze kruistocht" tegen de Spaanse republiek. Voor de aanleg werden tegenstanders van Franco ingezet na diens overwinning in de burgeroorlog in 1939.

De krijgsgevangenen kregen strafvermindering toegezegd voor hun werk aan het kolossale monument. Het bestaat uit een 260 meter lange kerkruimte uitgehouwen in een granieten rotswand. Op de tombe staat ook nog eens een betonnen kruis van 150 meter hoogte.

Later veranderden de ideeën over de Dodenvallei en werden ook de lichamen van tegenstanders van generaal Franco naar het monument gebracht. Uiteindelijk werden eind jaren vijftig 33.847 lichamen in de vallei bijgezet. Dat ging in veel gevallen zonder toestemming van familieleden en kwam neer op het leeghalen van bestaande massagraven en begraafplaatsen elders in Spanje. Bijna de helft van de lijken werd nooit geïdentificeerd.

Het is zeer de vraag of de onderzoeken die vandaag beginnen daar iets aan veranderen. "Het is allemaal een eerste stap waardoor we meer te weten komen over de huidige staat van de grafnissen", zegt Emilio Silva van de Vereniging voor Behoud van het Historisch Erfgoed. "De lichamen zaten in houten kisten, maar die hebben vermoedelijk veel te verduren gekregen doordat het graniet van de Dodenvallei ook water doorlaat."

Op de foto's van een aantal jaren geleden na inspectie in opdracht van de Spaanse regering waren volgens Silva alleen stapels botten te zien. "De vraag is of dat in alle grafkamers van de vallei zo is, en of ze ons niet alleen het ergste hebben willen tonen, om te voorkomen dat veel meer nabestaanden hun omgebrachte familieleden willen weghalen. We zullen nu te weten komen hoe de huidige situatie is. Daarna kunnen forensisch specialisten wellicht overgaan tot identificatie."

Ook generaal Franco werd na zijn dood in 1975 in het monument bijgezet. Zijn tombe is bij het altaar tegenover het graf José Antonio Primo de Rivera, de oprichter van de fascistische Falangebeweging. Het bestuur over de vallei ligt in handen van monniken van de naastgelegen abdij. Maar wie daarna in registers duikt, komt op een wirwar van organisaties en kerken, die allemaal iets te zeggen hebben over het massagraf.

Concentratiekamp

"Er is van de zijde van de kerk enorm veel verzet geweest tegen een interventie in de Dodenvallei", vertelt Silva. "Ze laten de zaak liever zoals hij is. Ze zijn ook bang dat de discussie begint om de kist van Franco uit de basiliek weg te halen. Toch is hij de eerste die daar weg moet. Het is onbegrijpelijk dat in een Europees land de slachtoffers van een dictatuur met belastinggeld het graf van de overleden tiran onderhouden."

"Is Franco eenmaal weg dan kunnen we beginnen om de geschiedenis van de Dodenvallei te vertellen. Dat is de geschiedenis van een concentratiekamp, waar mensen gedwongen werden een basiliek in een rots te hakken, waar bouwbedrijven zich verrijkten door politieke gevangenen in te zetten. Alle families die willen, moeten in staat zijn hun familieleden daar weg te halen."

Plannen om van de vallei een oorlogsmuseum te maken zijn nooit van de grond gekomen. Alleen een bordje bij de ingang waarop de tekst 'Gevallen voor Spanje' is de enige uitleg over de betekenis van de plek. Het monument wordt per jaar door zo'n 250 duizend mensen bezocht, al is het al jaren extreemrechtse organisaties en fascistische groepen verboden de vallei te gebruiken voor bijeenkomsten op de sterfdag van Franco.

(23/04/2018 @ 04:56)

Veel Chinese toeristen omgekomen bij busongeluk Noord-Korea

Bij een ongeluk met een bus in Noord-Korea zijn volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken veel Chinese toeristen om het leven gekomen. Hoeveel slachtoffers er zijn is niet duidelijk. Volgens de autoriteiten gaat het om een groot ongeluk.

Het Engelstalige Twitteraccount van het Chinese staatspersbureau meldde dat de bus van een brug is gestort en dat er meer dan dertig doden en veel gewonden zijn, maar die tweet werd later verwijderd. De staatstelevisie heeft beelden uitgezonden van kort na het ongeluk.

Het ongeluk gebeurde in de provincie Hwanghae, die grenst aan Zuid-Korea. Noord-Korea is een populaire bestemming voor toeristen uit China.

(23/04/2018 @ 04:25)

'Tientallen bedrijven te laat met jaarrekening'

Tientallen Nederlandse bedrijven overtreden de wet doordat zij niet op tijd de jaarrekening opmaken of publiceren. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van onderzoek door een hoogleraar externe verslaggeving en een expert van de Autoriteit Financiële Markten.

Als bedrijven te laat zijn met de jaarrekening, is het voor klanten, burgers en politici lastig om te controleren hoe de ondernemingen ervoor staan. De onderzoekers noemen de uitkomsten van het onderzoek "zorgwekkend".

De experts onderzochten ruim duizend grote en middelgrote bedrijven. 12 procent van de bedrijven maakte de jaarrekening over 2015 niet op binnen de toen geldende termijn van elf maanden na afloop van het boekjaar. 41 procent was te laat met de publicatie. Bedrijven overtreden daarmee de wet en riskeren een boete van 20.000 euro.

Ontsnappingsmogelijkheden

Volgens de onderzoekers geldt voor de meeste onderzochte bedrijven dat ze niet de wet overtreden, maar maximaal gebruikmaken van de ontsnappingsmogelijkheden in de wet. Bedrijven gebruiken allerlei vrijstellingen om informatie niet of met veel vertraging te kunnen publiceren, zeggen de onderzoekers.

Bijna twee derde van de bedrijven laat bijvoorbeeld na om het bestuursverslag te verstrekken. Daarin worden de belangrijkste cijfers uit de jaarrekening geduid, zoals de omzet en de stand van de kas. Bedrijven zijn niet verplicht het bestuursverslag bij de jaarstukken te voegen. Het verslag mag ook ter inzage gelegd worden op kantoor.

De onderzoekers pleiten ervoor dat Nederlandse bedrijven wettelijk verplicht worden het bestuursverslag bij de jaarstukken te voegen, zoals in bijna alle EU-landen het geval is. Ook willen ze dat ondernemingen verplicht worden om te motiveren waarom ze meer tijd nodig hebben om de jaarrekening op te maken.

(23/04/2018 @ 02:14)

Zuid-Korea zet propagandaluidsprekers uit

Zuid-Korea heeft in aanloop naar de besprekingen met Noord-Korea de propagandaluidsprekers in het grensgebied uitgezet. De Zuid-Koreaanse president Moon heeft vrijdag een historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en het zuiden wil door de luidsprekers uit te zetten een vreedzaam klimaat creëren, zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

Zowel Zuid- als Noord-Korea heeft in de grensregio luidsprekers staan, waarmee propagandateksten naar de andere kant van de grens worden verzonden. Het is niet duidelijk of ook de Noord-Koreaanse luidsprekers zijn uitgezet.

Het is voor het eerst in twee jaar dat het zuiden de propagandateksten staakt. In 2015 werden de luidsprekers uitgezet, maar sinds de vierde nucleaire test van Noord-Korea in januari 2016 werden de boodschappen weer verspreid. De Zuid-Koreaanse propaganda bestaat uit nieuws, Zuid-Koreaanse popmuziek en kritiek op het Noord-Koreaanse regime.

Opgeschort

Afgelopen weekend maakte Noord-Korea bekend zijn nucleaire programma op te schorten. Er komen geen nieuwe kernproeven en rakettesten, zei het staatspersbureau. Ook sluit het regime van Kim Jong-un de nucleaire testlocatie Punggye-Ri in het noorden van het land.

Zuid-Korea sprak in een eerste reactie van een "betekenisvolle stap" en een "positieve basis" voor de topontmoeting van Kim en Moon.

(23/04/2018 @ 01:34)

Tien jaar of langer bij dezelfde baas; dat geldt vooral voor ambtenaren

Een op de drie werknemers zit tien jaar of langer bij dezelfde werkgever, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral bij de overheid gebeurt dat vaak; bijna 60 procent van de ambtenaren heeft z'n tienjarig jubileum al gehaald.

Ook in de industrie, het onderwijs, de financiële sector en de bouw zijn medewerkers honkvast. Ruim 40 procent werkt al meer dan tien jaar bij hetzelfde bedrijf, al dan niet in dezelfde functie. Het gaat om cijfers van eind 2016, de meest recente die beschikbaar zijn.

Vast contract

Een 'baan voor het leven' is al lang niet meer vanzelfsprekend, maar langdurige dienstverbanden zijn er dus nog wel degelijk. Het gaat volgens het CBS dan meestal om werknemers die wat ouder zijn en relatief vaak een vast contract hebben. Bij de overheid heeft ruim 85 procent van de medewerkers een arbeidscontract voor onbepaalde duur.

De dienstverbanden zijn het kortst in de horeca en de categorie 'overige zakelijke dienstverlening'. Daaronder vallen bijvoorbeeld callcenters, verhuurbedrijven, de beveiliging en schoonmaakbedrijven. Meer dan de helft van de werknemers zit daar korter dan twee jaar bij hetzelfde bedrijf. Hooguit 10 procent heeft de tien jaar gehaald.

(23/04/2018 @ 00:42)

President Nicaragua schrapt hervormingen na dodelijke protesten

De omstreden hervorming van het socialezekerheidsstelsel in Nicaragua, die leidde tot massale protesten, wordt geschrapt. Dat heeft president Ortega zondagavond gezegd in een toespraak op televisie.

Volgens Ortega heeft het bestuur van het socialezekerheidsstelsel van het Midden-Amerikaanse land besloten dat de nieuwe wet, waarin de sociale premies worden verhoogd en tegelijkertijd de pensioenuitkeringen worden gekort, wordt teruggetrokken. De wet werd vorige week ingevoerd.

De wet leidde tot felle protesten in Nicaragua. De afgelopen dagen vielen daarbij zeker tien doden, onder wie een journalist. Zaterdagavond liet Ortega voor het eerst sinds de protesten van zich horen. In een televisietoespraak zei hij te willen onderhandelen over de hervormingen.

(22/04/2018 @ 21:48)

Naakte schutter Nashville eerder gearresteerd bij Witte Huis

De man die ervan wordt verdacht dat hij in de Amerikaanse staat Tennessee vier mensen heeft doodgeschoten, is vorig jaar gearresteerd bij het Witte Huis. Dat zegt de politie van Nashville. De schutter opende vanochtend naakt het vuur op bezoekers van een wegrestaurant in een voorstad van Nashville. Daarbij vielen vier doden en drie gewonden.

De politie heeft de man waarschijnlijk geïdentificeerd, omdat de auto die hij gebruikte op zijn eigen naam stond. Er wordt nog steeds gezocht naar de dader. Het zou gaan om dezelfde man die afgelopen jaar bij het Witte Huis in Washington DC staande werd gehouden omdat hij zich op een plek bevond waar het publiek niet mag komen.

Wapenvergunning ingetrokken

Zijn wapenvergunning zou eerder zijn ingetrokken op verzoek van de federale politiedienst FBI. Waarom die dat verzoek heeft gedaan, is niet bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de politie had de 29-jarige man vier wapens toen hij zijn wapenvergunning kwijtraakte. Die zijn daarna ter bewaring aan zijn vader gegeven, die inmiddels heeft toegegeven dat hij ze heeft teruggegeven aan zijn zoon.

Na de schietpartij heeft de politie een aanvalsgeweer van het type AR-15 en een ander vuurwapen teruggevonden. Vermoedelijk gebruikte de schutter dat wapen. Twee andere wapens die hij in zijn bezit zou hebben zijn nog niet teruggevonden en de politie sluit niet uit dat de voortvluchtige schutter die nog bij zich draagt.

AR-15

De Democraat Jim Cooper, die namens de staat Tennessee lid is van het Huis van Afgevaardigden, heeft na de schietpartij opgeroepen tot strengere wapenwetten. Onder die wetten zouden burgers minder makkelijk aan aanvalswapens als de AR-15 kunnen komen.

Sinds de schietpartij op een middelbare school in Florida in februari is er veel protest tegen particulier bezit van de AR-15, die voor militair gebruik is ontworpen.

(22/04/2018 @ 20:36)

Feest in Rotterdam na bekerwinst, dertig aanhoudingen

Een jaar na het kampioenschap vierde Rotterdam vanavond weer feest. Na de dertiende bekerwinst van Feyenoord sprongen veel fans traditiegetrouw in de Hofpleinfontein.

Bekijk hieronder hoe fans de bekerwinst ervaren:

Ook even verderop op het Stadhuisplein werd de 3-0 overwinning op AZ flink gevierd. "Maar eigenlijk was het daar van tevoren al feest", zegt verslaggever Marjolein Hogervorst. "De mensen gingen ervan uit dat Feyenoord zou winnen."

Volgens de politie was er een gemoedelijke sfeer in de stad. Wel zijn er volgens RTV Rijnmond 27 mensen aangehouden voor openbare dronkenschap, belediging en het afsteken van vuurwerk.

Op de snelweg A16 is een bus met AZ-aanhangers tegengehouden omdat er bierblikjes naar buiten werden gegooid. Twee inzittenden werden aangehouden.

Bekijk hieronder een samenvatting van de finale, met een stiftje van Van Persie:

(22/04/2018 @ 20:01)

D66 wil dat bemiddelingsbureaus pgb's verdwijnen

D66 wil af van bemiddelingsbureaus voor het persoonsgebonden budget (pgb). D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp heeft samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis en belangenorganisatie Per Saldo een plan opgesteld waarmee fraude met pgb's wordt teruggedrongen.

"Het is verschrikkelijk dat geld dat bedoeld is voor goede zorg, door sommige mensen misbruikt wordt voor auto's en een flinke bankrekening", schrijft Bergkamp in een persverklaring. Daarom willen de drie partijen dat de bemiddelingsbureaus binnen twee jaar verdwijnen en dat er gewaarborgde hulp komt voor pgb-houders die hun eigen administratie niet kunnen doen.

In de verklaring schrijven de opstellers van het plan dat vorig jaar vermoedens van fraude waren bij 20 procent van de 12.000 pgb's die via Zilveren Kruis zijn uitbetaald. Directeur Gerrits van de verzekeraar vindt dat er iets tegen moet worden gedaan. "Het pgb is een prachtig instrument dat klanten veel vrijheid geeft in het regelen van zorg. Helaas wordt daar soms misbruik van gemaakt."

Fraudegevoelig

Mensen met een pgb hebben de mogelijkheid zelf hun langdurige zorg in te kopen. Bemiddelingsbureaus kunnen ze daarbij helpen met advies, hulp bij de administratie en bemiddeling bij het vinden van een zorgverlener. Vaak gaat het om budgetten van duizenden euro's per jaar.

Er bestaan gevallen waarbij de bureaus alles voor de pgb-houders doen, inclusief het innen van het geld en het leveren van de zorg. Dat maakt de bemiddelingsbureaus fraudegevoelig. Er zijn geen diploma's of een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig om een zorgbedrijf te beginnen en het pgb te beheren van cliënten met een psychiatrische achtergrond of lichte verstandelijke beperking.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) riep eerder op tot het creëren van meer mogelijkheden om fraude met de pgb's aan te pakken. Dat deed de NZa na onderzoek naar problemen met het terugvorderen van onterecht uitbetaald pgb-geld. Eerder was ontdekt dat er in 2016 18,9 miljoen euro onterecht is gedeclareerd in de zorg. 13,5 miljoen euro daarvan betrof fraude met pgb's.

(22/04/2018 @ 19:00)

Dernière mise à jour : 22/04/2018 @ 16:37
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette