Texte à méditer :  Dans le passé, il y avait plus de futur que maintenant.    Philippe GELUCK
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

20 Février 2018

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Aimée


C'était aussi un 20 / 2
1966

Le 'Anne Mildred Brovig' libère 16 800 tonnes de brut en marée noire en Mer du Nord.


Né(e) un 20 / 2 / 1966
Cindy CrawfordCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Overleg over cao middelbare scholen mislukt, stakingen dreigen

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor docenten in het middelbaar onderwijs zijn stukgelopen. Vakbond CNV roept zijn leden op om in actie te komen.

CNV Onderwijs eiste een loonsverhoging van 3,5 procent en vermindering van de werkdruk, door leraren minder uren voor de klas te laten staan. De vereniging van middelbare scholen (VO-Raad) wilde niet verder gaan dan een structurele loonsverhoging van 2,35 procent, zegt CNV. De vakbond vond dat te weinig en zegt dat de werkgevers ook niet bereid waren om een "betekenisvolle stap te zetten" om de werkdruk te verminderen.

Lobby

De VO-raad wijst erop dat het kabinet, in tegenstelling tot bij de basisscholen, geen extra geld heeft geïnvesteerd in het middelbaar onderwijs en dat het verminderen van lessen op andere punten weer tot werkdrukverhoging zou leiden. De raad wil de komende tijd gebruiken om bij het kabinet te lobbyen voor extra investeringen.

De huidige cao is nog niet opgezegd door de sociale partners, dat betekent dat de arbeidsvoorwaarden in ieder geval nog tot 1 oktober dit jaar gelden.

De onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst waren in oktober begonnen en zijn dus na vier maanden gestrand. Volgens CNV Onderwijs zijn de leraren bereid om actie te voeren. De bond vertegenwoordigt zo'n 52.000 docenten.

Ook in het basisonderwijs is er onvrede over de werkdruk en salarisverhogingen. Leraren in Noord-Nederland staakten vorige week. De onderhandelingen over een nieuwe cao lopen daar nog, die zijn pas deze maand van start gegaan.

(20/02/2018 @ 15:34)

Grapperhaus: Nederland is geen narcostaat

Minister Grapperhaus is het niet eens met politiebond NPB, die zegt dat Nederland een 'narcostaat' dreigt te worden omdat de recherche overbelast is. "Dat is niet de betiteling die ik zou gebruiken", zei Grapperhaus.

De NPB kwam vanmorgen met een rapport op basis van gesprekken met bijna vierhonderd rechercheurs. Die zeggen dat drugscriminelen vaak ongemoeid gelaten worden, omdat er bij de recherche te weinig capaciteit is.

Volgens Grapperhaus is er in Nederland juist sprake van een "succesvolle bestrijding van de georganiseerde criminaliteit en de drugshandel". Toch vindt ook hij dat er geïnvesteerd moet worden in de capaciteit van de recherche.

Erg hoog getal

De politiebond wil er 2000 rechercheurs bij, maar Grapperhaus vindt dat "wel een erg hoog getal". Aan hoeveel mensen hij wel denkt, werd niet duidelijk.

"Ik ga niet ontkennen dat er zaken blijven liggen waarvan we vinden dat we die wel zouden moeten doen", zei de minister. Volgens hem is het kabinet druk bezig met extra investeren in de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Uiteindelijk gaat daar structureel 267 miljoen euro per jaar extra naar toe.

(20/02/2018 @ 15:04)

Oxfam meldt 26 nieuwe gevallen van seksueel wangedrag

Het schandaal over Oxfam-hulpverleners die zich seksueel misdragen op kosten van donateurs breidt zich nog steeds uit. De Britse Oxfam-topman Mark Goldring heeft tegenover een Britse parlementscommissie verklaard dat er 26 nieuwe gevallen zijn gemeld sinds de publicaties over seksfeesten na de aardbeving in Haïti.

Tien meldingen gaan over zaken in het Verenigd Koninkrijk en zestien speelden zich af in andere landen. Het zou gaan om recente en minder recente gevallen. Details over de aard en omvang van het grensoverschrijdende seksuele gedrag maakte Goldring niet bekend.

Sinds de berichten over seksschandalen naar buiten kwamen hebben 7000 donateurs hun giften stopgezet.

Onder vuur

Goldring en twee andere topfunctionarissen werden flink onder vuur genomen door de parlementaire commissie. Zij verontschuldigden zich diverse keren voor het gedrag van Oxfam-medewerkers op Haïti.

Topman Goldring sprak tegen dat Oxfam heeft geprobeerd om het schandaal in 2011 onder het tapijt te vegen. Na een intern onderzoek over de gang van zaken in Haïti na de aardbeving in 2010 zei de organisatie toen dat er sprake was geweest van ernstige misdragingen, waaronder machtsmisbruik.

Seksueel fout gedrag werd echter niet genoemd. "We dachten toen dat we transparant waren. We weten nu dat het niet genoeg was," zei Goldring, die toen nog niet de topman was.

(20/02/2018 @ 14:42)

Letse centralebankpresident weigert op te stappen

De president van de centrale bank van Letland weigert op te stappen, ook al is hij daartoe opgeroepen door zowel de Letse president als de premier en de minister van Financiën. Ilmar Rimsevics werd zaterdag aangehouden op verdenking van corruptie. Hij is dit weekend urenlang verhoord en maandag weer vrijgelaten.

"Ik heb besloten om niet af te treden, omdat ik niet schuldig ben", zegt hij. Volgens persbureau AP heeft Grigori Goeselnikov, de topman van de commerciële bank Norvik, verklaard dat Rimsevics sinds 2015 om smeergeld heeft gevraagd. Volgens Goeselnikov wilde Rimsevics ook dat de Norvik-bank 100 miljoen dollar aan zwart geld uit Rusland zou witwassen.

Onafhankelijk

"Mijn terugtreden zou betekenen dat een man als Goeselnikov zou winnen", zegt Rimsevics in reactie op die beschuldigingen. De Letse regering wil dus dat Rimsevics opstapt, in ieder geval zolang het onderzoek naar hem gaande is. Maar omdat de Letse centrale bank onafhankelijk is kan hij niet worden afgezet.

Letland maakt deel uit van de eurozone, maar ook de Europese Centrale Bank (ECB) kan de Letse bankpresident niet ontslaan. Rimsevics is ook lid van de raad van bestuur van de ECB, net als alle andere centralebankpresidenten van de eurolanden. Door een veroordeling zou hij wel zijn baan kunnen verliezen.

In de Letse bankensector komen de laatste jaren regelmatig corruptie- en witwaszaken aan het licht. Zwart geld uit Rusland wordt vaak witgewassen via Letse banken.

(20/02/2018 @ 14:38)

Raad van State: geen referendum over afschaffen referendum kan

De wetgever is bevoegd om te besluiten dat er geen referendum wordt gehouden over het afschaffen van het raadgevend referendum. Dat schrijft de Raad van State in een nadere toelichting op verzoek van de Tweede Kamer.

Vorige week debatteerde de Kamer over het plan van het kabinet om het raadgevend referendum af te schaffen. Oppositiepartijen hadden veel kritiek en waren vooral fel tegen het voorstel om het onmogelijk te maken de afschaffingswet zelf aan een referendum te onderwerpen. Minister Ollongren verdedigde dat plan, maar uiteindelijk werd het debat geschorst in afwachting van nadere uitleg door de Raad van State.

Juridisch effectief, geen politiek oordeel

De Raad noemt de in het wetsvoorstel opgenomen constructie "in juridische zin effectief". Het adviescollege benadrukt dat de wetgever binnen de grenzen van de Grondwet altijd van eerder vastgestelde wetten kan afwijken.

Maar het adviescollege wil er niet over oordelen of het wenselijk is om over de intrekkingswet geen referendum te houden. "Dat is een politieke vraag, die door de wetgever moet worden beantwoord". De Raad wijst er nog wel op de eerdere motivering van het kabinet ontoereikend te hebben gevonden, en dat het kabinet naar aanleiding daarvan met een nadere toelichting is gekomen.

Vanavond gaat het debat in de Tweede Kamer verder. Donderdag is de stemming over het wetsvoorstel. Als de Tweede Kamer akkoord is gegaan, moet ook de Eerste Kamer nog instemmen met de afschaffing van het raadgevend referendum.

(20/02/2018 @ 14:33)

Smokkelaars Syrische vluchtelingen krijgen celstraffen tot vijf jaar

Een bende mensensmokkelaars is veroordeeld voor de smokkel van 58 Syrische vluchtelingen naar Noord-Europese landen. De rechtbank in Zwolle heeft de vier, die opereerden vanuit Eindhoven, celstraffen opgelegd tot vijf jaar. De bendeleider, Zeiad D., moet de staat zijn veronderstelde winst van 181.000 euro terugbetalen.

Het OM vermoedt dat de bende 370 Syriërs heeft gesmokkeld, daarvan acht de rechtbank 58 zaken bewezen. De bende ronselde via tussenpersonen vluchtelingen in Turkije. Zij werden met busjes opgehaald in Italië, Griekenland en Hongarije.

7700 euro

De totale tocht vanuit Turkije kostte tot wel 7700 euro, waarvan zo'n 700 euro voor de rit door Europa was. Vluchtelingen werden naar onder meer Nederland, Denemarken en Zweden gebracht.

Zeiad D. werkte samen met zijn neef Khalid. Die kreeg twee jaar cel, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk. De twee anderen zijn veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk, en drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk.

(20/02/2018 @ 14:08)

OM eist celstraf tegen ontuchtige eigenaar christelijk zorgcentrum

Het Openbaar Ministerie heeft achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, geëist tegen de 77-jarige eigenaar van een voormalige christelijke zorgboerderij in Meerkerk. Aaldert van E. zou zijn patiënte Thirza, die in 2016 op 29-jarige leeftijd overleed, jarenlang seksueel hebben misbruikt. Het OM eist een proeftijd van vijf jaar.

Na Thirza's dood deden haar vader en twee mensen binnen het kerkgenootschap alsnog aangifte van ontucht. Haar overlijden werd aanvankelijk als zelfmoord gezien, maar de zaak wordt nu in een andere rechtszaak als moordzaak behandeld. De ontuchtzaak tegen Van E. staat daar los van.

Van E. was vanaf de jaren 80 een bekend prediker bij een kerkgenootschap in Zwijndrecht dat behoorde tot de pinkstergemeente. Hij kwam een paar keer in opspraak vanwege seksueel misbruik.

Van E. heeft Thirza volgens het OM van 2011 tot en met 2015 misbruikt. De eigenaar en oprichter van de evangelische zorginstelling Hoeve Jedidja was toen al met pensioen, maar werd naar eigen zeggen gevraagd "mee te denken" over Thirza.

Zij had zich met persoonlijke problemen gemeld bij De Neshoeve in Ridderkerk, een andere vestiging van het centrum. Volgens het OM kampte ze al vijftien jaar met stoornissen en angsten.

Van E. zegt dat hij zich ontfermde over Thirza, maar hij ontkent dat hij een seksuele relatie met haar heeft gehad. "Zij voelde zich twintig jaar ouder, ik twintig jaar jonger. Dus we pasten perfect bij elkaar", zei Van E. bij de rechtszitting. "Ik leek op haar grootvader, die net was overleden. Ik zag mezelf als grootvader-vriendfiguur." Thirza was volgens Van E. suïcidaal.

Seksueel getinte Skype-gesprekken tussen Van E. en Thirza, maar ook tussen Van E. en Thirza's moeder, deed de verdachte in de rechtszaal af als "grapjes" en "codetaal". Volgens Van E. vertelde de moeder van Thirza haar dochter over haar seksuele relatie met Van E., waarna Thirza "van streek" raakte. Ze maakte later bij het pastorale team van de zorginstelling melding van misbruik.

Nabestaanden van Thirza kregen tijdens de zitting geen spreekrecht; dat kan alleen als de zaak gaat over het overlijden van het slachtoffer. De uitspraak van de rechter volgt over twee weken.

Eerdere veroordeling

Eind 2002 deden werknemers van zorgcentrum Jedidja aangifte tegen hun directeur. Zij beweerden dat tien jaar lang door hem te zijn misbruikt. Van E. werd verschillende keren aangehouden, maar door gebrek aan bewijs moest justitie hem steeds laten gaan. In 2006 werd hij vrijgesproken. Nadat het OM in beroep was gegaan, sprak ook het gerechtshof hem vrij.

In 2016 werd Van E. wél veroordeeld. Hem werd drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, opgelegd voor ontucht met vier patiëntes. Van E., die seks gebruikte als therapievorm, werd vrijgesproken van verkrachting. Twee patiënten hadden aangifte tegen hem gedaan.

Ook zus Thirza mogelijk vermoord

In de zaak die vandaag voor de rechter kwam, stond alleen het mogelijk misbruiken van Thirza door Van E. centraal, maar er speelt nog meer. Thirza is namelijk de dochter van Linda den H., die ook werkzaam was in Jedidja. Zij wordt samen met haar echtgenote Leo den H. verdacht van het vermoorden van haar andere dochter, Joëlle, in 2012.

Joëlle kwam net als haar zus op 29-jarige leeftijd om het leven. In eerste instantie werd gedacht aan zelfmoord, maar naar aanleiding van de dood van Thirza startte een coldcaseteam van de politie Rotterdam een onderzoek naar deze zaak.

Dat onderzoek leidde twee weken geleden tot de arrestatie van het echtpaar. Het stel uit het Noord-Hollandse Zwaag wordt verdacht van moord, dan wel het opzettelijk toedienen van een dodelijk of euthanasiemiddel.

Bovendien wordt onderzocht of het echtpaar in 2016 bij drie andere sterfgevallen in de zorginstelling betrokken was. Daaronder valt ook de dood van Thirza, die tot nu toe dus als zelfmoord werd beschouwd.

(20/02/2018 @ 14:03)

Hijskraan doorboort dak Rotterdamse studentenvereniging

Bij werkzaamheden is een hijskraan door het dak van studentenvereniging Laurentius in Rotterdam gevallen. De 60 meter lange kraan hangt op het dak van het gebouw.

"De last is uit de kraan gevallen, dus ik verwacht dat hij niet verder zal zakken", zegt Kees van den Berg van de brandweer tegen RTV Rijnmond. Er zijn twee andere hijskranen onderweg om de gevallen kraan te bergen.

Er is niemand gewond geraakt. Er waren geen mensen aanwezig in het pand; het bestuur was bij de uitvaartdienst van oud-premier Lubbers, die erelid was van de vereniging. Op het gebouw van Laurentius hangen de vlaggen halfstok vanwege zijn overlijden.

Hoe de kraan kon omvallen is nog niet bekend.

(20/02/2018 @ 13:48)

Straf voor Nijmeegse doodrijders blijft vier jaar

Twee mannen zijn terecht veroordeeld tot vier jaar cel voor het doodrijden van een voetganger op een zebrapad in Nijmegen, heeft de Hoge Raad besloten.

Acht jaar geleden wilden de twee een overval plegen op een hotel. Op de vlucht voor de politie reden ze iets verderop een 50-jarige man uit Arnhem aan. Hij overleefde die botsing niet.

De twee verdachten bleven elkaar aanwijzen als bestuurder van de scooter. Het hof in Arnhem sprak de twee vanwege deze onduidelijkheid in 2012 vrij, schrijft Omroep Gelderland. Justitie ging tegen die beslissing in beroep.

Daarna veroordeelde het hof de twee alsnog voor dood door schuld in het verkeer. Daar maakten de mannen opnieuw bezwaar tegen bij de Hoge Raad. Die heeft nu bepaald dat de twee hun straffen alsnog moeten uitzitten.

(20/02/2018 @ 13:46)

Vijf Iraanse agenten gedood bij rel met derwisjen

In Iran zijn vijf veiligheidsagenten omgekomen bij ongeregeldheden met leden van de Gonabadi Derwisjen, een tak van de islamitische soefibeweging. Die beweging wordt door de religieuze leiders van Iran als een bedreiging gezien. De derwisjen probeerden gisteren in Noord-Teheran het huis van hun leider te beschermen tegen ordetroepen die verschillende mensen wilden oppakken.

"Dat kwam tot een clash waarbij een van deze derwisjen een bus pakte en drie agenten omver reed", zei correspondent Thomas Erdbrink op NPO Radio 1. De agenten waren vrijwel op slag dood. Daarna reed een derwisj met een auto op een agent in, die ook overleed. De vijfde agent werd door een derwisj doodgestoken.

"Het was een avond vol geweld dat op zich los staat van protesten die we eerder hebben gezien", zei Erdbrink. "Maar het past in het plaatje dat veel mensen ontevreden zijn. Mensen vinden dat het land op een slechte manier wordt geleid. De economie is heel slecht, er is hoge werkloosheid en de mensen zijn ontevreden over de strenge leefregels die ze krijgen opgelegd. En dan is er ook nog corruptie, machtsmisbruik, ga zo maar door. Aan zo'n protest van gisteravond kan je zien dat de vlam zo in de pan kan slaan."

In het geval van de derwisjen ging daar een periode van onderdrukkende maatregelen aan vooraf. "Als dan een leider van deze beweging dreigt te worden opgepakt, staan zijn volgelingen op straat en krijg je wat we gisteravond zagen: vijf doden aan de kant van de politie en driehonderd arrestaties aan de kant van de demonstranten", aldus Erdbrink.

(20/02/2018 @ 13:45)

Met een rammelende maag schuilen voor de bommen in Oost-Ghouta

De 400.000 inwoners van de Syrische enclave Oost-Ghouta kampen met ernstige honger, leven praktisch in de schuilkelder én ondergaan nu zware bombardementen. De situatie is er volgens de VN erger dan ooit tevoren.

Sinds zondag kwamen 190 mensen om het leven door de beschietingen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Daarmee is het een van de dodelijkste reeks beschietingen in jaren. De voorstad ten oosten van Damascus is sinds 2013 in handen van rebellen. En dat is een doorn in het oog van president Assad.

"Het is een belangrijke plek - vlakbij zijn hoofdstad - die hij graag weer in handen krijgt", zegt correspondent Marcel van der Steen. Het lijkt er volgens hem op dat het regeringsleger zich opmaakt voor een grondoffensief. Dat zou verklaren waarom de bombardementen op de wijk worden opgevoerd.

Al vijf jaar is Oost-Ghouta praktisch afgesloten van de buitenwereld. Vorige week kwam het eerste hulpkonvooi in twee maanden eindelijk aan in de noodlijdende enclave. Goed nieuws, maar een druppel op een gloeiende plaat, zegt de chef van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties in Syrië.

In een interview met het Duitse dagblad Tagesspiegel vertelt Jakob Kern dat het in de voorstad nog nooit zo slecht is gegaan. Bewoners leven noodgedwongen min of meer ondergronds. "Ze durven niet naar buiten te gaan, omdat er altijd bombardementen zijn. Er is bijna niets meer te eten en het laatste beetje voedsel is haast onbetaalbaar."

'Zelfs verkoudheid is levensbedreigend'

De VN kwam eind vorig jaar al met een rapport over de schrijnende situatie in Oost-Ghouta. 175.000 inwoners zijn ondervoed, er is een groot tekort aan medicijnen en medische zorg. Volgens Kern kan onder deze omstandigheden "zelfs een verkoudheid" levensbedreigend zijn.

De weinige, gebrekkige medische centra in de wijk zijn door de luchtaanvallen overbelast. Er zijn honderden gewonden, soms volledig bedolven onder het puin. De onderstaande beelden zouden zijn gemaakt door reddingswerkers, vlak na een van de recente beschietingen:

Unicef reageert op de bombardementen met een blanco verklaring. Een lege pagina met als enig begeleidende tekst: "We hebben er geen woorden meer voor om het lijden en de woede van deze kinderen uit te drukken".

De Verenigde Naties pleiten al maanden voor een wapenstilstand. Pas dan kan het transport van hulpgoederen en medicijnen op gang komen en de bewoners worden geëvacueerd uit het oorlogsgebied.

De oproep tot een staakt-het-vuren vindt nog geen gehoor bij de strijdende partijen. In Oost-Ghouta zijn meerdere groeperingen actief. Een ervan is het Vrije Syrische Leger. Deze rebellengroep werd aan het begin van de opstand in 2011 opgericht. Al-Nusra is een andere grote speler in de enclave. Dit is een jihadistische beweging die gelieerd is aan al-Qaida.

Correspondent Van der Steen legt uit dat het een aflopende zaak is voor de rebellen. Oost-Ghouta en de plaats Idlib in het noordwesten van Syrië zijn de laatste, grote bolwerken van de oppositiepartijen. "Er is niet veel meer van over en ze zijn omsingeld", zegt van der Steen.

Zo moeilijk als de hulpgoederen binnenkomen, zo lastig is het ook voor de rebellen om aan wapens te komen. En ook zij lijden onder de voedseltekorten. Ondertussen wint Assads leger terrein. De afgelopen twee maanden werden westelijke delen van de enclave heroverd op rebellen.

De hevige bombardementen zijn volgens Van der Steen een voorbode voor de naderende eindstrijd. "Assads leger zal straat voor straat proberen dat gebied weer in handen te krijgen. En de inwoners van Oost-Ghouta zitten in de val."

(20/02/2018 @ 13:26)

'Wat in Italiaanse politiek gebeurt, is voorbode voor heel Europa'

Nog een kleine twee weken en dan mogen de Italianen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Binnen Europa wordt er met enige bezorgdheid naar de verkiezingen gekeken, want eurosceptische en populistische partijen lijken hoge ogen te gaan gooien. Het land wordt vaak gezien als een conservatief land dat politiek achterloopt, met showpremier Berlusconi en de komiek Beppe Grillo als voorbeelden, maar volgens historici Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn is dat onterecht.

Italië loopt juist voor op alle andere Europese landen, vertellen zij in NOS Met het Oog op Morgen. "Het is de proeftuin van het continent. Politieke experimenten ontstaan hier eerder dan waar dan ook."

Die 'experimenten' hebben de Italië-kenners gebundeld in het boek Proeftuin Italië, dat vandaag verschijnt. Het land werd eerder een centralistische eenheidsstaat dan elders, de fascist Mussolini greep eerder de macht dan Hitler in Duitsland en Franco in Spanje en de populist Silvio Berlusconi kwam al in de jaren 90 op. Inmiddels staat de Vijfsterrenbeweging, met haar euroscepsis en internetdemocratie, bovenaan de peilingen. Opnieuw een Europees unicum.

De positie als Europese voorloper dankt Italië aan de enorme kloof tussen de elite en het volk, volgens Weststeijn. "Dat speelt in heel Europa, zoals nu ook weer in Nederland in het debat over de afschaffing van het referendum. Maar in Italië is die kloof altijd al extreem groot."

Het vertrouwen in de staat en het parlement behoort tot het laagste van Europa, de corruptie tiert welig en er wordt massaal belasting ontdoken. "Daarom worden, soms extreme, experimenten vrij vroeg gelanceerd om die kloof te overbruggen", aldus de historicus.

Ineenstorting en versplintering

Het lijkt dus leerzaam om de Italiaanse ontwikkelingen op de voet te volgen. Zo verdwijnen er ook zaken eerder dan elders. De grote volkspartijen, de christendemocraten en de socialisten, storten al in de jaren 90 ineen, waar dat elders in Europa nu pas plaatsvindt. De onttakeling was onvermijdelijk, volgens Corduwener. "Zij waren na decennia aan de macht verstrengeld geraakt in het bestuur en vervreemd van de achterban. Precies het argument dat je nu ook vaak in Nederland hoort."

Silvio Berlusconi sprong in het gat dat de volkspartijen achterlieten en werd al in 1994 als premier verkozen. "Hij kwam met een volledig nieuwe vorm van politiek, die volledig op zijn eigen persoon was gericht, met een directe band met het volk", analyseert Weststeijn. Berlusconi werd een trendsetter, maar is minder rechts dan de huidige generatie populisten als Wilders, Le Pen en UKIP-leider Farage. "Hij zit in het Europarlement immers in de christendemocratische fractie. Pim Fortuyn komt dan meer in de buurt van hem."

Hoewel het populisme in heel Europa nog groeit (in Oostenrijk zit sinds vorig jaar de rechts-populistische regering zelfs in de regering), loopt in 'thuisland' Italië het experiment alweer op de laatste benen. "Letterlijk zelfs", grapt de historicus, "want Berlusconi is heel oud".

Nieuw: de Vijfsterrenbeweging

Nadat Berlusconi in 2011 van het politieke toneel verdween, dook komiek Beppe Grillo in het gat met een nieuw 'politiek experiment': zijn Vijfsterrenbeweging. De partij is om twee redenen interessant, vindt Weststeijn. "Ze werken met internetdemocratie (mensen kunnen online ideeën voordragen) en de leider zit zelf niet in de politiek. Grillo is vanaf het begin niet verkiesbaar geweest."

Berlusconi is weliswaar inmiddels in de politieke arena teruggekeerd, maar moet volgens Corduwener niet overschat worden. "Hij is veranderd, hij is nu de brave optie."

Of de huidige Italiaanse politiek opnieuw een voorbode voor Nederland en Europa is? "Dat zou heel goed kunnen" aldus de historici. "Maar de essentie is dat de kloof tussen elite en burger aangegrepen wordt voor politieke experimenten. Dat is goed nieuws", besluiten de heren in hun boek.

(20/02/2018 @ 13:05)

Advocaat verhoort Sonja Holleeder: 'U schetst een gitzwart beeld van uw broer'

16.30 uur

Na de pauze ondervraagt advocaat Janssen Sonja Holleeder over geldkwesties. Hij heeft twijfels over wat zij vertelt over de afwikkeling van de erfenis van haar man Cor van Hout. De discussie gaat over prostitutiepanden in Alkmaar, die zijn aangekocht met het losgeld van de Heineken-ontvoering. Sonja heeft hier eerder bij de politie over gelogen en de advocaten vermoeden dat ze nog steeds niet de waarheid vertelt.

Ze zegt dat dat is omdat ze van haar broer Willem niet de waarheid mag vertellen. Maar in dezelfde periode beschuldigde ze hem ook al van de moordopdrachten. De advocaten snappen niet waarom die geldkwestie er dan nog toe deed. Het loopt uit op bekvechten. Sonja snapt de vragen niet, of doet alsof ze niet snapt.

Sonja tegen advocaat Janssen: "Ik zal je zeggen, ik snap je hele vraag niet. Ja, je kunt wel een hele snoet trekken (...) Jij wil het niet snappen. Janssen: "Waarom zou u niet vertellen over het losgeld als u Willem Holleeder al beschuldigde van moorden?"

Jokken

Ze praten langs elkaar heen. Rechters en officieren van justitie bemoeien zich ermee en proberen op een andere manier dezelfde vragen te stellen. Volgens de advocaat zit Sonja te jokken. En dan klinkt haar hoge stem weer vanuit de cabine: "Ik zit niet te jokken".

De advocaten willen meer weten over de deals die de zussen met justitie en de belastingdienst hebben gesloten. Ze vermoeden dat de zussen niet de waarheid vertellen, en dat ze daarom niet betrouwbaar zijn als getuigen. Ook vinden ze het van belang omdat Willem Holleeder volgens de zussen uit was op de prostitutiepanden in Alkmaar. Dat zou zijn motief geweest zijn om Cor van Hout te laten vermoorden.

14.36 uur

Advocaat Janssen citeert uit tientallen telefoontaps waaruit volgens hem blijkt dat Sonja en haar kinderen helemaal geen hekel hadden aan Willem. Hij leest met een lieflijk toontje sms'jes van de kinderen van Sonja aan hun "oompie" voor. Ze bedanken hem voor de cadeau's, vragen hulp, sturen hem kusjes.

Janssen: "U zegt steeds dat de verstandhouding zo slecht was, dat blijkt niet uit deze gesprekken."

Sonja : "We moesten gewoon blijven doen. Dat kun je niet begrijpen als je het niet zelf hebt meegemaakt. Het is voor niemand te begrijpen hoe dat was."

Sonja zegt dat ze geen keuze had. "Willem bleef maar zeggen: je weet wat ik met Corretje heb gedaan." En dan stond volgens haar het schuim op zijn mond.

Sonja: "U doet nu alsof hij een gewone familieman was, maar dat gaat hem niet worden (...) U kunt me wel honderden gesprekken voorhouden waaruit dit blijkt."

Janssen: "Dat klopt, ik heb er wel honderden."

Rechter: "Laten we even pauzeren, dan kunt u even op adem komen mevrouw."

14.00 uur

Advocaat Janssen spreekt Sonja met u aan, Sonja tutoyeert hem. Het gesprek escaleert als de advocaat een vraag stelt over het gehandicapte kindje van Sonja en Cor van Hout, dat naar een pleeggezin ging.

Sonja raakt overstuur, huilt en gilt. De voorzitter van de rechtbank adviseert haar een slok water te nemen. Sonja zegt geen vragen te willen beantwoorden hierover.

13.25 uur

Sonja Holleeder zit in een speciale getuigencabine. Alleen de rechters, officieren van justitie en een van de advocaten van Willem Holleeder kunnen haar zien.

Namens de verdediging begint advocaat Sander Janssen met vragen stellen. Hij begint bij de verstandhouding tussen Sonja en Willem. Sonja verklaarde eerder dat ze altijd bang voor hem is geweest. Maar de advocaat confronteert haar met tapgesprekken die volgens hem een ander beeld geven. Willem regelde zaken voor haar en zij belde hem ook geregeld op.

Janssen: "U heeft in uw verklaringen een gitzwart beeld geschetst van uw broer (...) Maar uit die telefoontaps blijkt dat het zo slecht niet ging tussen u en uw broer."

De sfeer is meteen stekelig. Sonja klinkt erg op haar hoede en geïrriteerd over de de vragen. Ze verheft haar stem.

Sonja: "Ik zal u uit de droom helpen met al uw tapjes. Het kan dat ik hem wel belde (...) Ik moest dat contact goed houden."

Advocaat Sander Janssen: "Als ik dit zo lees, krijg ik niet de indruk van een problematische familieverhouding."

Sonja: "Je moet het niet zo zien. Als je je gedrag veranderde bij Willem dacht hij meteen dat je met de politie praatte."

Janssen: "Je zou denken dat u heel goed kon doen alsof u het goed kon vinden met elkaar."

Sonja: 'Ik had geen keuze!"

(20/02/2018 @ 12:45)

Straffen in Valkenburgse zedenzaak blijven gelijk

De zes straffen die zijn uitgedeeld in de Valkenburgse zedenzaak, blijven gelijk. De mannen die seks hadden met een minderjarig meisje houden een dag cel en een taakstraf, oordeelde de Hoge Raad.

Justitie was het niet eens met de straf en ging in beroep tegen de eerdere uitspraak. De mannen moeten volgens justitie langer de cel in, maar de Hoge Raad geeft ze daarin geen gelijk.

De mannen werden veroordeeld voor het hebben van seks met een 16-jarig meisje dat in 2014 in een hotelkamer in Valkenburg gedwongen werd tot betaalde seks. Haar pooier Armin A. werd eerder al veroordeeld tot 2 jaar cel.

De zaak bracht veel commotie teweeg, schrijft 1Limburg. Zo pleegden twee verdachten nog voor het begin van het proces zelfmoord.

(20/02/2018 @ 12:43)

Iraanse militairen vinden neergestort vliegtuig

Iraanse militairen hebben op de berg Dena wrakstukken gevonden van het passagiersvliegtuig dat zondag neerstortte. Ze werden ontdekt door een drone van de Revolutionaire Garde, de elitetroepen van het Iraanse regime.

"Het toestel raakte de top van de berg en kwam dertig meter lager terecht", zei een woordvoerder op de staatstelevisie. De rampplek ligt op een hoogte van zo'n 4000 meter en is zeer moeilijk bereikbaar. Helikopters kunnen er niet landen, reddingswerkers moeten springen.

De autoriteiten hopen snel de zwarte dozen met vluchtgegevens en gespreksopnamen uit de cockpit te vinden. Die geven mogelijk opheldering over de vraag waarom het toestel tegen de berg vloog.

Het tweemotorige ATR-72-propellertoestel van Aseman Airlines maakte een binnenlandse vlucht van Teheran naar Yasuj, een stad in het zuidwesten van Iran. Het had 59 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord. Niemand heeft het overleefd.

(20/02/2018 @ 12:27)

Straf Utrechtse serieverkrachter houdt stand bij Hoge Raad

De straf voor de Utrechtse serieverkrachter Gerard T. is definitief. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. T. werd door de rechtbank Arnhem en in hoger beroep veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van 16 jaar voor vier verkrachtingen in 1995 en 2001. De Hoge Raad handhaaft die straf.

De inmiddels 54-jarige T. verkrachtte jonge vrouwen in Utrecht, De Bilt en Bunnik, maar volgens zijn advocaat was het proces niet eerlijk. Met name het bewijs voor een verkrachting in 2001 zou niet goed zijn. De Hoge Raad acht de verkrachtingen bewezen en ziet geen aanleiding het vonnis van Arnhem te vernietigen.

T. kreeg geen tbs opgelegd, omdat hij niet wilde meewerken met een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Momenteel bekijkt minister Dekker of het mogelijk is veroordeling tot tbs zonder medewerking van de verdachte makkelijker te maken.

(20/02/2018 @ 12:12)

'Heel af en toe houden we ons niet in en dan is het: yes!'

"De Olympische Spelen zijn eigenlijk het aller- allerleukst om te doen", zegt Dione de Graaff, die voor de NOS de olympische schaatsuitzendingen vanuit het schaatsstadion in Gangneung presenteert, tegen het NOS Jeugdjournaal. "De sporters kijken er vier jaar naar uit, maar ik doe dat stiekem ook."

Dat zegt ze in een vlog dat het Jeugdjournaal maakte. Daarin spreekt verslaggever Malou Petter ook met Martin Hersman, een van de commentatoren, en regisseur Astrid Wisman. Zij bepaalt wat de Nederlandse tv-kijker te zien krijgt. "Je weet wat het verhaal is en je wil de mensen in Nederland zoveel mogelijk laten zien wanneer hun favoriete schaatser komt."

Bekijk hieronder het vlog:

(20/02/2018 @ 11:59)

Podcast #DeDag: 'Pijn van ouders Nicky Verstappen raakt je in ziel'

Zaterdag start een ultieme poging om de moordenaar van Nicky Verstappen te vinden: het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) neemt in het grootste dna-verwantschapsonderzoek ooit het dna van 21.500 Limburgse mannen onder de loep.

Journalist Claire van Dyck van Dagblad de Limburger, die zich al 20 jaar met de zaak bezighoudt, weet nog precies waar ze was toen ze voor het eerst over Nicky hoorde. "Op de redactie kwam een vermissingsbericht binnen. Toen hadden we nog de hoop dat hij levend zou worden teruggevonden", vertelt ze in De Dag.

Volgens Van Dyck zijn de belangrijkste vragen over de vermissing en de dood van Nicky nog steeds niet ingevuld. "Dat is gekmakend voor zijn ouders", vervolgt ze. "Ze vragen zich dag in dag uit af wat zijn laatste woorden waren, of hij pijn heeft gehad en waarom juist hun Nicky verdween. Dat maakt zoveel indruk. Hun pijn raakt je in de ziel."

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween in 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunsummerheide. Hij ging 's avonds om 22.00 uur slapen en bleek de volgende ochtend verdwenen. Een dag later werd hij dood teruggevonden.

Verder in De Dag

Het is een heikel punt: de afschaffing van het raadgevend referendum. Vanavond debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de referendumwet. Hoogleraar Frank Hendriks van de Tilburg Universiteit denkt dat de kans groot is dat de wet het loodje legt. In De Dag legt hij uit waarom.

Dat je ook met krimpende voeten aan de Olympische Spelen kan meedoen, bewees Sjinkie Knegt maandag. De shorttracker stapte tijdens zijn training van het ijs af om te sleutelen aan zijn schaats. Wat er precies aan de hand was? "Het klinkt heel stom, maar dat komt door vochtverlies en dan worden mijn schoenen te groot. Die moest ik met foam opvullen om te voorkomen dat ze te veel om mijn enkels zou zwikken."

(20/02/2018 @ 11:43)

Drukste week van winterseizoen verwacht op de weg

Wintersporters moeten komende week rekening houden met de drukste week op de weg van het winterseizoen. De ANWB verwacht vanwege de voorjaarsvakantie lange files op de snelwegen in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Ongeveer 450.000 Nederlanders gaan met de krokusvakantie naar de sneeuw. De grootste drukte wordt aanstaande zaterdag verwacht.

Nederlanders die naar Duitsland gaan moeten rekening houden met files in het zuiden. De grote knelpunten zijn de rondweg van Mà¼nchen (A99) en de A8 van Karlsruhe naar Salzburg.

Alpen

In Oostenrijk wordt veel drukte verwacht op de Fernpasroute en bij Salzburg-Villach (A10), net als op tolwegen richting Tirol, Vorarlberg en het Salzburgerland. Op de Franse wegen staan naar verwachting files op de wegen richting de Alpen, met name in de regio rond Moûtiers. Ook in Zwitserland zal het druk zijn bij de Gotthardtunnel en de autotreinstations.

De ANWB waarschuwt terugkerende wintersporters voor drukte bij de Duitse grensovergangen.

(20/02/2018 @ 11:18)

Uitvaart en begrafenis Lubbers in besloten kring

Oud-premier Ruud Lubbers wordt vanmiddag in familiekring begraven in Rotterdam. Ook de herdenkingsdienst om 12.00 uur in de Laurentius- en Elisabethkathedraal was uitsluitend voor genodigden. Lubbers overleed afgelopen woensdag op 78-jarige leeftijd. Hij had al geruime tijd gezondheidsproblemen.

Verschillende politici met wie Lubbers samenwerkte arriveerden vanmorgen bij de kerk, zoals Elco Brinkman, Wim Deetman, Bram Peper en Minister van Staat Jos van Kemenade. Ook oud-premiers Van Agt, Kok en Balkenende zijn aanwezig, net als de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

In verband met de uitvaart van de oud-staatsman hangen de vlaggen op hoofdgebouwen van de overheid halfstok. Premier Mark Rutte heeft hiervoor een vlaginstructie gegeven. Hij is aanwezig, evenals een aantal van zijn voorgangers.

Belangstellenden konden gisteren terecht in de Laurentius- en Elisabethkathedraal, waar de kist stond opgesteld in een zee van bloemen en wat kaarsen. Enkele honderden hebben van de mogelijkheid gebruikgemaakt en het condoleanceregister getekend.

Ruud Lubbers was de jongste premier van Nederland ooit en ook de langstzittende. De CDA'er leidde tussen 1982 en 1994 drie kabinetten. Ook was hij twee keer informateur bij een kabinetsformatie, in 2006 en 2010.

(20/02/2018 @ 10:29)

Dernière mise à jour : 19/02/2018 @ 07:09
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette