Texte à méditer :  "Sans la liberté de blâmer, il n'est point d'éloge flatteur."   Beaumarchais
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

19 Février 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Gabin


C'était aussi un 19 / 2
2001

Décès de Charles Trénet, chanteur et acteur..


Né(e) un 19 / 2 / 1473
Nicolas CopernicCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Politie vindt bij toeval gevangene die in vuilniszak ontsnapte

De man die anderhalve maand geleden met hulp van een ander in een vuilniszak ontsnapte uit Penitentiaire Inrichting De Schie is in Rotterdam opgepakt. Agenten hielden in verband met een andere zaak een bedrijf in Rotterdam in de gaten, toen ze tot hun grote verbazing de ontsnapte gevangene (26) herkenden.

Hij wist eind december uit te breken met hulp van een vriend van 26, die net was vrijgelaten. De gevangene had zich verborgen in een grote blauwe vuilniszak, waarin gedetineerden hun spullen na het uitzitten van hun straf mee naar huis kunnen nemen. Later die dag bleek dat de net ontslagen man zijn vriend in de zak had meegezeuld.

De handlanger werd na ruim drie weken in Rotterdam gearresteerd en opnieuw achter de tralies gezet, omdat helpen bij een ontsnapping strafbaar is.

Omdat ontsnappen zelf niet onwettig is, krijgt de teruggevonden gevangene geen extra celstraf. Wel moet hij de rest van zijn straf voor diefstal uitzitten. Die loopt tot december.

(19/02/2019 @ 14:28)

Woede in Tweede Kamer over verkeerde voorspelling energierekening

De Tweede Kamer is woedend over de fout die het kabinet maakte bij de voorspelling van de energierekening voor 2019. "Dit is voor ons niet acceptabel", zegt Kamerlid Mulder van regeringspartij CDA. Coalitiepartner VVD vindt de fout ook onvergeeflijk. "Er zijn sommen gemaakt op basis van oude gegevens, dat mag niet gebeuren."

Vanochtend werd bekend dat het kabinet achterhaalde gegevens heeft gebruikt bij de ramingen van de gemiddelde energienota van burgers. Op basis van die gegevens deed staatssecretaris Keijzer in december een forse stijging van de rekening nog af als bangmakerij, maar ze erkent nu dat ze het mis had.

Slecht voor het vertrouwen

Ook de oppositiepartijen zijn kwaad en voelen zich in hun hemd gezet omdat zij bijna allemaal hadden gewaarschuwd voor een hogere energierekening in 2019. SP-leider Marijnissen: "Dit is een grof schandaal, het kabinet liegt dat het barst. We werden weggehoond met onze waarschuwingen." Ook de PVV spreekt van liegen en bedriegen.

Volgens regeringspartijen ChristenUnie en D66 is de fout slecht voor het vertrouwen van de burger in de overheid, en dan met name het klimaatbeleid van de overheid. "Wordt bij de doorrekening van het klimaatakkoord wel van de juiste cijfers uitgegaan?" vraagt D66-Kamerlid Sienot zich af.

"Wat een ongelofelijke stommiteit", zegt ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber. "Dit zorgt voor onrust in de samenleving. Hoe gaan we ervoor zorgen dat burgers weer vertrouwen gaan krijgen?"

Compensatie

De oppositiepartijen willen dat het kabinet nu al de toezegging doet dat de hogere energierekening wordt gecompenseerd als de koopkracht voor veel huishoudens daardoor lager blijkt uit te pakken dan voorgespiegeld.

Maar nu al een compensatie beloven gaat minister Wiebes te snel. Hij verwacht volgende maand nieuwe ramingen van de koopkrachtcijfers over 2019. Hij heeft ook het Planbureau voor de Leefomgeving "een update" gevraagd van de verwachte energiekosten. Wat hem betreft gaat de discussie daarna verder.

Wiebes verklaarde eerder vandaag al dat het kabinet duidelijker had moeten zeggen dat de inschattingen voor de energienota van 2019 waren gebaseerd op cijfers van meer dan een jaar oud.

(19/02/2019 @ 14:14)

Taxichauffeurs demonstreren in Den Haag

Zo'n vijfhonderd taxichauffeurs hebben betoogd op het Malieveld in Den Haag. Ze protesteerden er tegen de hoge verzekeringspremies en de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Uber.

De rit naar Den Haag was al onderdeel van het protest. Met 60 kilometer per uur reden de taxichauffeurs in colonne vanuit Rotterdam en vanaf Schiphol naar het Malieveld.

Dat leidde tot files op onder meer de A13 en de A4:

De concurrentie van Uber is voor de taxichauffeurs het grootste probleem. Het feit dat verzekeraars onlangs de premies hebben verhoogd, komt volgens de chauffeurs bijvoorbeeld door een aantal dodelijke ongevallen in Amsterdam en omgeving waarbij Uber-taxi's waren betrokken.

Petitie

De protesterende taxichauffeurs werden in Den Haag onder meer toegesproken door een collega. "De taxiwet is voor taxi's en Uber niet gelijk", zei hij. "Als een taximeter niet is gekeurd of geijkt is dat een economisch delict. Een Uber-chauffeur rijdt op gps en dat is zeker niet geijkt. Waarom krijgt een taxichauffeur een boete van 800 euro en mag een Uber-chauffeur gewoon doorrijden?"

Ook politici waren naar het Malieveld toegekomen. "Er is geen eerlijk speelveld meer", zei SP Tweede Kamerlid Cem Lacin tegen de demonstranten. "Daarom komen chauffeurs die al tientallen jaren aan het werk zijn in moeilijkheden en kunnen ze de verzekeringen niet meer betalen. En Uber-chauffeurs maken lange dagen om een normaal loon te verdienen. Dat is niet hun schuld maar wel van het systeem van Uber en van de overheid."

Om 13.30 uur werd een petitie met de eisen van de taxichauffeurs overhandigd aan de Tweede Kamer. Ook willen de chauffeurs een gesprek met de minister of staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

(19/02/2019 @ 14:03)

Advocaat vraagt om groot gezondheidsonderszoek veteranen

Advocaat Michael Ruperti pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een alomvattend en periodiek uit te voeren gezondheidsonderzoek onder veteranen die de afgelopen veertig jaar in dienst zijn geweest. Het onderzoek moet worden uitgevoerd door een universitair medisch centrum.

De advocaat, gespecialiseerd in militaire zaken, schrijft dat er ongerustheid is onder veteranen over mogelijke gezondheidsschade die zij op missies hebben opgelopen. Vorige week deden Dutchbat-militairen die in de Bosnische burgeroorlog in de jaren 90 waren gelegerd in het hoofdkwartier in Potocari aangifte omdat ze zouden zijn blootgesteld aan giftige stoffen.

Maar ook veteranen uit andere, recentere missies denken dat zij mogelijk blootgesteld zijn geweest aan giftige stoffen. Het zou bijvoorbeeld gaan om asbest, verarmd uranium dat onder meer in munitie zit, verontreinigde lucht door brandende afvalhopen ('burnpits') en straling.

Defensie verantwoordelijk

De meest voorkomende klachten zijn volgens Ruperti aandoeningen aan de longen, luchtwegen, maag en darmen. Vele veteranen leggen een verband met de locaties waar zij verbleven, zoals Libanon, voormalig Joegoslavië, Irak, Afghanistan, Mali en Litouwen. Ruperti wijst erop dat tot op heden geen overkoepelend onderzoek is gedaan en dat het daarom moeilijk is causale verbanden te leggen.

Ook bij andere juristen melden zich geregeld veteranen met gezondheidsklachten. Een van die juristen, Ferre van de Nadort, is ook voorstander van zo'n groot gezondheidsonderzoek. Hij kaartte aan dat tientallen Nederlandse militairen denken dat ze tijdens hun uitzending in Afghanistan kanker hebben gekregen door burnpits.

Dat aantal loopt inmiddels flink op. Binnen twee weken hebben 110 militairen zich gewend tot een meldpunt omdat ze denken dat ze ziek zijn geworden door die burnpits of zich daar zorgen over maken. Van de Nadort is naar eigen zeggen door honderden veteranen benaderd.

Dat er geregeld onrust is, merkt ook het Veteraneninstituut. Bij dat instituut, dat het veteranenbeleid van Defensie uitvoert, komen vaker telefoontjes binnen van ongeruste veteranen. "Wij voeren alleen de wet uit, maar dat er zorgen zijn is evident", zegt een woordvoerder. "We kunnen alleen wat doen als de causaliteit tussen uitzending en gezondheidsschade is aangetoond. Bij acute zorg helpen we, de rest melden we bij Defensie."

Valse verwachtingen

Militaire vakbonden pleiten naar aanleiding van Ruperti's oproep voor een uitgebreide inventarisatie van de klachten van veteranen. "Het zou goed zijn om een onafhankelijke organisatie te laten inventariseren wat de omvang en de aard van de klachten van de veteranen zijn, die in dezelfde uitzendgebieden en werklocaties hebben gediend", zegt VBM-voorzitter Debie. "Om vervolgens op vrijwillige basis gezondheidsonderzoek naar de klachten te laten doen, indien daarvoor aanleiding bestaat."

Daarnaast merkt Debie op dat gevaarlijke stoffen waaraan militairen mogelijk zijn blootgesteld vaak niet meer goed terug te vinden zijn. "De zorg van militairen kan ik me goed voorstellen. Er is niets op tegen om deze zorg door wetenschappelijk onderzoek te proberen weg te nemen."

Voorzitter Kropf van de vakbond ACOM sluit zich aan bij Debie. Hij herkent de zorgen: "Het zijn dingen die enorm leven onder veteranen. Zo'n onderzoek zou dan door het Rijk betaald moeten worden en niet per se door Defensie zelf. Gezondheidsklachten zijn een enorm zorgpunt bij mensen die op missie zijn geweest. Echt heel veel mensen hebben het idee: ik ben veteraan, maar ik kan nergens terecht met mijn klachten."

AFMP-voorzitter Snels zegt dat Defensie-werknemers het in elk geval moeten melden als ze in aanraking zijn geweest met gevaarlijke stoffen. "Goede registratie is van wezenlijk belang omdat sommige ziekten zich op lange termijn uiten. Ik vraag me wel af of zo'n breed, alomvattend onderzoek mogelijk is en of het geen valse verwachtingen wekt."

Periodieke controle

Het Veteranenplatform is voorstander van een periodieke keuring zoals die er vroeger was, zegt voorzitter Hein Scheffer. Hij vindt dat Ruperti te veel wil. "Laten we nu eerst eens gezondheidsonderzoek doen onder militairen die nu nog actief in dienst zijn. Ik ben voor periodiek, bijvoorbeeld eens in de vijf jaar, een controle van bloed, urine, longen en hart. Daaruit zouden al veel gegevens gehaald kunnen worden."

Ruperti schrijft in zijn brief aan de Kamer dat veteranen om de drie tot vijf jaar gemonitord moeten worden. Zo kan bekeken worden of deze groep, die medisch gekeurd is voordat ze worden uitgezonden, afwijkt van een controlegroep uit de reguliere bevolking.

"Tweede Kamerleden hebben opdracht gegeven tot de missie en moeten nu de minister opdracht geven dit gezondheidsonderzoek uit te voeren. Ik denk dat daarvoor wel een meerderheid te vinden is", zegt de advocaat.

(19/02/2019 @ 13:56)

Legalisering online gokken een feit: ook Eerste Kamer stemt in

Gokbedrijven kunnen vanaf volgend jaar een vergunning aanvragen voor het aanbieden van gokspellen via internet. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met legalisering van online gokken. Een ruime meerderheid stemde voor de wetswijziging, maar de coalitie was verdeeld.

De tegenstanders, waaronder de regeringspartijen CDA en ChristenUnie, denken dat door het legaliseren het aantal gokverslaafden zal toenemen. Volgens minister Dekker voor Rechtsbescherming is dat juist niet de bedoeling. Strikte voorwaarden aan een vergunning moeten de spelers beschermen tegen gokverslaving.

Meer dan een half miljoen Nederlanders gokken nu al via internet, meestal op illegale, buitenlandse sites. Volgens het kabinet lopen ze daarbij de kans ongemerkt het slachtoffer te worden van kwaadwillende aanbieders die zich schuldig maken aan fraude en witwassen. Door de wetswijziging wordt het aanbod gereguleerd, zegt het kabinet.

Profiel aanmaken

Aanbieders die een vergunning krijgen, moeten spelers beter in de gaten houden en hen waarschuwen als ze te lang spelen of veel geld inzetten. Spelers moeten een profiel aanmaken waarin ze aangeven hoeveel ze willen vergokken. Probleemspelers worden geregistreerd en kunnen tijdelijk uitgesloten worden van deelname aan een spel.

Niet iedere aanbieder komt automatisch in aanmerking voor een vergunning. Illegale partijen die actief zijn geweest op de Nederlandse markt mogen pas na een afkoelingsperiode een aanvraag indienen bij de Kansspelautoriteit. Die organisatie krijgt meer mensen en mogelijkheden om toezicht te houden op het online gokken.

Minister Dekker wilde tegelijk met het legaliseren van het online gokken ook Holland Casino privatiseren. Vorige week bleek dat daar in de Eerste Kamer geen steun voor is. Dekker heeft dat wetsvoorstel nu aangehouden en belooft met aanpassingen te komen.

(19/02/2019 @ 13:40)

Miljoenenjachtspeler krijgt ook in hoger beroep geen gelijk

Producent Endemol liet Miljoenenjacht-kandidaat Arrold van den Hurk zes jaar geleden terecht niet doorspelen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam geoordeeld.

Van den Hurk drukte in 2013 naar eigen zeggen per ongeluk op de rode knop door de zenuwen en accepteerde daarmee een bod van 125.000 euro.

De deelnemer zei in de uitzending meteen dat hij zich had vergist, waarop presentatrice Linda de Mol zei: "Dan doen we toch net of je het niet hebt gedaan?" Maar een notaris achter de schermen stak daar een stokje voor. Later bleek in de koffer 5 miljoen euro te zitten.

De rechter in Amsterdam gaf twee jaar geleden Endemol ook al gelijk: er was geen reden om het spel over te doen. Door zenuwen op de knop drukken hoort nu eenmaal bij het spelletje. Daarnaast zag de rechtbank het als een duidelijke spelregel dat het drukken op de knop het einde van het spel betekent. Van den Hurk is daarna in hoger beroep gegaan, maar heeft dus opnieuw geen gelijk gekregen.

(19/02/2019 @ 13:04)

Geld voor medisch specialisten blijft op de plank liggen

De subsidie waarmee medisch specialisten in loondienst kunnen worden genomen, is de afgelopen twee jaar nauwelijks aangesproken. In 2017 en 2018 hebben twee artsen gebruik gemaakt van de regeling.

Artsen die een eigen bedrijf hebben maar in dienst willen treden van een ziekenhuis , kunnen een beroep doen op de subsidie. Per persoon kunnen ze 100.000 euro krijgen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in totaal 10 miljoen euro beschikbaar gesteld, in de veronderstelling dat meer artsen belangstelling zouden hebben. Maar dat geld ligt dus voor het grootste deel nog op de plank.

Aantrekkelijk

Voor de overheid is het aantrekkelijk dat artsen in loondienst zijn. De kosten van artsen in loondienst zijn lager dan voor artsen die bijvoorbeeld in een maatschap zitten.

Oud-minister Schippers stelde de subsidieregeling in 2015 in. Met het geld konden zogeheten vrijgevestigde medisch specialisten worden overgehaald om in loondienst te komen. Het zou de kosten van het opgeven van het eigen bedrijf moeten opvangen.

In het eerste jaar maakten 449 specialisten gebruik van de subsidie. Het jaar erna daalde dat aantal al naar 16.

Over de streep

Het ministerie besloot in 2017 nog eens 10 miljoen euro vrij te maken om specialisten over de streep te trekken. Maar in dat jaar was er maar een arts die een aanvraag deed. Ook in 2018 maakte er maar een specialist gebruik van.

De huidige minister voor Volksgezondheid Bruins weet niet waarom er maar zo weinig aanvragen binnenkomen. Hij laat er onderzoek naar doen.

Dit jaar loopt de subsidieregeling af. Artsen die er nog gebruik van willen maken kunnen tot 1 maart een aanvraag doen.

Nederland telt ruim 20.000 medisch specialisten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is meer dan de helft daarvan in loondienst bij een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum. 8000 medisch specialisten werken voor zichzelf en ruim 2000 combineren de twee vormen.

(19/02/2019 @ 13:01)

Bestuurder van auto-ongeluk Pinkpop vervolgd

De bestuurder van een auto die in de nacht na Pinkpop inreed op een groepje mensen in Landgraaf, wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd. Bij die aanrijding kwam een 35-jarige man uit Heerlen om het leven, nog eens drie mensen raakten zwaargewond.

Het OM vervolgt de man voor het veroorzaken van een ongeluk met een dodelijk slachtoffer en meerdere zwaargewonden. Ook wordt hem doorrijden na een ongeluk ten laste gelegd. Volgens het OM is het aan de verdachte te wijten dat het ongeluk is gebeurd, omdat hij onvoorzichtig of onoplettend zou hebben gereden.

De 35-jarige bestuurder van de auto reed op 18 juni vorig jaar om 04.00 uur 's nachts in op een groepje mensen dat op de Mensheggerweg in Landgraaf was gaan zitten. Hij ging er daarna vandoor en meldde zich uren later op een politiebureau in Amsterdam.

Van opzet is volgens het OM geen sprake, daarom is er geen verdenking voor poging tot doodslag. Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog niet bekend.

(19/02/2019 @ 12:38)

Huawei-topman: VS kan ons niet verpletteren

De oprichter en topman van Huawei, Ren Zhengfei, heeft in een interview met de BBC hard uitgehaald naar de VS. "Het land kan ons onmogelijk verpletteren", zegt hij. Het Chinese concern ligt de laatste maanden onder een vergrootglas, het wordt verdacht van spionage. Hard bewijs is er tot nu toe niet.

De ceo van Huawei is mediaschuw en geeft weinig interviews, maar treedt sinds de arrestatie van zijn dochter en de Amerikaanse verdachtmakingen vaker naar buiten.

"Zelfs als de VS andere landen ertoe beweegt om tijdelijk geen zaken met ons te doen, kunnen we gewoon afschalen. En doordat de VS ons blijft aanvallen dwingt het ons om onze producten en diensten te verbeteren", zegt de topman. "Amerika vertegenwoordigt de wereld niet", voegde hij daaraan toe. "Het land representeert alleen een deel van de wereld."

De VS laat de Chinese fabrikant niet toe bij de bouw van zijn 5G-netwerken en roept bondgenoten op om hetzelfde te doen. Minister Pompeo van Buitenlandse Zaken waarschuwde deze maand dat zaken blijven doen met Huawei de samenwerking met de VS kan bemoeilijken.

'Bij spionage sluit ik het bedrijf'

Zhengfei ging in het gesprek ook in op de beschuldiging van spionage. "De Chinese overheid heeft altijd gezegd dat er geen achterdeurtje geïnstalleerd zal worden. En dat zullen wij ook niet doen." Via zo'n achterdeurtje zou communicatie kunnen worden afgeluisterd. De topman stelt dat zijn onderneming dit nooit zal doen. "Ons bedrijf zal nooit spionageactiviteiten ondernemen, dan sluit ik het bedrijf."

De BBC vroeg Zhengfei ook naar de situatie rond zijn dochter, de financieel topvrouw van het bedrijf. Die is in Canada gearresteerd op verdenking van het schenden van de sancties tegen Iran en riskeert uitlevering aan de VS.

Hij noemt de actie van Amerika politiek gemotiveerd: "De VS houdt ervan om anderen sancties op te leggen, wanneer er problemen zijn zullen ze dat soort methoden gebruiken. Daar verzetten wij ons tegen. Maar nu we op dit pad zitten, zullen we de rechters over deze zaak laten beslissen."

Risico's aankunnen

Zondag meldde de Financial Times dat het Verenigd Koninkrijk denkt de risico's van Huawei's 5G-netwerk aan te kunnen. Het interview met de topman volgde een dag later. De boodschap van het VK zou ertoe kunnen leiden dat andere landen in Europa ook anders tegen het Chinese concern aan gaan kijken.

Onder meer Duitsland overweegt juist om het bedrijf uit te sluiten bij de aanleg van 5G. Het Nederlandse kabinet komt naar verwachting voor de zomer met een besluit, als onderdeel van de zogeheten 'China-strategie' waarin staat hoe Nederland wil samenwerken met China en Chinese bedrijven. Eerder zei staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken dat Nederland niet naïef moet zijn over de mogelijke gevaren.

Nieuw-Zeeland liet gisteren weten dat Huawei nog niet helemaal is uitgesloten als deelnemer bij de aanleg van 5G-netwerken. In november had de veiligheidsdienst van het land telecomprovider Spark nog verboden om in zee te gaan met het Chinese bedrijf.

(19/02/2019 @ 12:05)

Bernie Sanders opnieuw kandidaat Amerikaanse presidentsverkiezingen

Politicus Bernie Sanders doet opnieuw een gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten. De onafhankelijke politicus deed in 2016 ook mee aan de Democratische voorverkiezingen. Toen verloor hij van Hillary Clinton.

De VS gaat in 2020 opnieuw naar de stembus om een president te kiezen. De 77-jarige senator uit Vermont mengt zich in een veld met veel Democratische kandidaten, die hopen het tegen de zittende president Trump te mogen opnemen. Trump wordt vrijwel zeker de kandidaat van de Republikeinen.

"We begonnen de politieke revolutie tijdens de campagne van 2016 en het is nu tijd om de revolutie voort te zetten", zei Sanders. Hij spreekt van een belangrijk en gevaarlijk moment in de Amerikaanse geschiedenis. "Onze president is een pathologische leugenaar, een fraudeur, een racist, een seksist, een xenofoob, en iemand die de Amerikaanse democratie ondermijnt door ons in een autoritaire richting te leiden."

'Feel the Bern!'

In 2016 wist Sanders veel jongeren te trekken met zijn roep om verandering en de campagneslogan "Feel the Bern!". Hij pleitte voor een zorgverzekering voor alle Amerikanen en toonde zich wars van Wall Street. Ook wilde hij een minimumloon van 15 dollar per uur invoeren. Zijn bijeenkomsten trokken tienduizenden aanhangers en hij legde Clinton, de favoriet van de partijtop, het vuur aan de schenen.

De zelfbenoemde "democratische socialist" Sanders lijkt voor de Democratische nominatie voor 2020 een aantal voordelen te hebben ten opzichte van andere kandidaten: hij heeft al een grote naamsbekendheid en kan profiteren van zijn campagne-operaties uit 2016. Toen kreeg hij veel geld voor zijn campagne van kleine donoren.

Het nadeel is dat hij zich toen als uitgesproken linkse kandidaat makkelijker kon afzetten tegen Clinton. Zijn populistische boodschap van toen duwde de Democratische partij naar links, schrijft The New York Times. Nu zijn er een heleboel kandidaten die in dezelfde hoek als Sanders zitten.

Onder hen zijn collega-senator Elizabeth Warren, die haar kandidatuur al heeft aangekondigd, en twee andere vrouwelijke senatoren, Kirsten Gillibrand en Kamala Harris. Iemand die zich mogelijk nog meldt, is voormalig vicepresident Joe Biden.

Mocht Sanders de Democratische voorverkiezingen deze keer wel winnen, dan wordt hij de oudste Democratische of Republikeinse presidentskandidaat ooit.

(19/02/2019 @ 11:57)

Van Afropopster tot dansers: deze artiesten zijn niet welkom in Nederland

Een leeg podium op het latinfestival Pal Mundo. De geannuleerde wereldpremière van een theaterstuk van een bekende Congolese regisseur. En een incompleet circus in de Melkweg. Door strenge Europese visumregels wordt jaarlijks niet-westerse kunstenaars de toegang geweigerd. Ook tot Nederland. Op Europees niveau proberen kunst- en cultuurnetwerken daar iets aan te doen.

Op donderdag 10 januari komen hiphopdansers Hamza (20 jaar), Omar en Ahmed (21 jaar), met hun Schengenvisum bij de paspoortcontrole op Eindhoven Airport. Ze zijn uitgenodigd om mee te doen aan een internationale dance battle in het Parktheater in de stad, maar zullen die wedstrijd niet halen.

In plaats daarvan worden de drie naar een detentiecentrum voor illegalen in Rotterdam gebracht. Twee van hen blijven daar vijf dagen en één een week. Daarna worden ze op het vliegtuig terug naar Marrakesh gezet.

'Alsof we terroristen waren'

"Ze deden net alsof wij zware criminelen of terroristen waren. Ze fouilleerden ons tot aan onze schoenen", vertelt Hamza aan de NOS. Het incident leidt sinds het vorige week naar buiten kwam tot commotie in Noord-Afrika. Diverse Marokkaanse en Pan-Afrikaanse media schrijven over "de drie hiphopdansers die in Nederland als criminelen behandeld zijn".

Het incident staat niet op zichzelf. Ook deze artiesten kwamen recentelijk Nederland niet (compleet) binnen:

Wat er precies is gebeurd, wil de Koninklijke Marechaussee vanwege privacyredenen niet zeggen. Wel bevestigen zij dat de mannen inderdaad zijn geweigerd. De drie voldeden niet aan de voorwaarden die gelden om Nederland in te reizen. Dat de mannen vervolgens dagenlang vastgehouden werden in Rotterdam komt volgens de marechaussee doordat er geen eerdere terugvlucht naar Marokko beschikbaar was.

Hamza heeft wel een idee van wat er gebeurd kan zijn. Op de flyer die de hiphopdansers bij zich hadden om aan te tonen wat ze kwamen doen stond dat het festival op 5 januari zou beginnen. "Maar omdat wij pas heel laat een visum kregen, konden we pas op 10 januari vliegen. We wilden de laatste twee dagen nog meedoen."

Ook was er twijfel over de verblijfplaats en de mannen hadden niet genoeg geld bij zich, zegt Hamza. Wie Nederland bezoekt met een Schengenvisum moet 34 euro per dag per persoon op zak hebben of op een bankrekening hebben staan. De drie mannen hadden precies genoeg geld mee voor een persoon. Hamza: "Maar niemand had ons dat verteld toen we ons visum kregen."

Strengere regels

Voor Michiel van der Padt, die werkt voor het informatiepunt mobiliteit bij de organisatie DutchCulture, is het voor het eerst dat hij een verhaal hoort over kunstenaars die in Nederland naar een detentiecentrum gebracht worden. "Meestal krijgen artiesten die geweigerd worden gewoon geen visum."

De laatste jaren zijn de regels alleen maar strenger geworden, zegt hij. Een probleem is volgens de organisatie dat artiesten aan dezelfde regels moeten voldoen als bijvoorbeeld zakenmensen. "Zoals een brief van de werkgever en een bewijs van een stabiel salaris. De meeste artiesten hebben beide niet."

Samen met andere Europese kunst- en cultuurnetwerken pleit DutchCulture voor andere regels, zoals een speciaal kunstenaarsvisum of een witte lijst voor artiesten die al eerder hebben opgetreden in Europa.

Dat ambassades visumaanvragen voor een kort verblijf sinds 2013 hebben uitbesteed aan particuliere bureaus werkt ook niet mee, zegt DutchCulture. Eerder kon je een visum aanvragen bij de Nederlandse ambassade, maar dat kan nu niet meer. Ook in landen als Marokko, dat een Nederlandse ambassade heeft, moeten aanvragen gedaan worden bij zo'n bureau.

Daar liep ook Arnold de Boer tegen aan. Hij is gitarist van punkband The Ex. Bij het optreden afgelopen week in de Melkweg was het Ethiopische circus waarmee de band zou optreden niet compleet. De visumaanvraag moest via een particulier bedrijf in Ghana.

De Boer: "Dat maakt alle communicatie onmogelijk. Sowieso is het al raar dat je je paspoorten vanuit Ethiopië naar Ghana moet sturen. Vroeger kon je overleggen met mensen van de ambassade en kreeg je uitleg, of zij konden je vertellen wat er nog ontbrak voor een aanvraag. Nu is het gissen waarom je geen visum krijgt doordat de aanvraag via een particulier bedrijf gaat."

Artiest komt, familie blijft

Ook grote festivals krijgen hiermee te maken, blijkt uit de afgelopen editie van Pal Mundo, het grootste Latin en Caribbeanfestival van Europa. Hoewel de organisatie iemand in dienst heeft die fulltime bezig is met visumaanvragen kwam de Nigeriaanse zanger Tekno toch Nederland niet in.

"Het ging allemaal heel moeilijk, via de Franse ambassade", zegt Manuel Acosta van het festival. "Maar het is altijd lastig met artiesten uit Afrika." En voor kleinere festivals is dat nog stukken moeilijker. "Ze kijken daarom zeker wel wie ze uitnodigen, maar dat komt ook omdat er soms misbruik gemaakt wordt van een visum", zegt Acosta. "Wij zien ook weleens met Dominicaanse artiesten dat de helft van de mensen die meekomen met een artiest als ensemble gewoon familie is, die hier dan blijft."

Dat zal best, zegt Michiel van der Padt van DutchCulture. "Maar dat is niet het punt. Veruit de meeste artiesten keren gewoon weer terug naar hun land."

Hij wijst op hun rechten. In een Unesco-overeenkomst, die Nederland heeft getekend, staat dat het een recht is van artiesten uit ontwikkelingslanden om hier hun kunstuitingen te vertonen. Van der Padt: "Hoe kunnen we van internationale uitwisseling spreken, wanneer een aanzienlijk deel van de wereldwijde kunstenaars en artiesten niet eens hun eigen land mag verlaten voor een werkbezoek?"

Ook Hamza is helemaal niet van plan om Marokko definitief te verlaten. "Ik studeer hier en ik heb ook al eerder opgetreden in Rotterdam. Toen ben ik ook teruggegaan."

Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op wat hem overkomen is. "Mijn ouders waren heel erg bezorgd en wij voelden ons ook onterecht behandeld als criminelen." Toch vond hij de tijd in het detentiecentrum niet per se negatief. "Al die mensen hadden een heel bijzonder verhaal. Dus voor ons als jongeren was dit ook wel echt een levenservaring om zoiets mee te maken."

(19/02/2019 @ 11:51)

ANWB: meeste bestelautobanden halen geen voldoende

De meeste banden voor bestelbusjes presteren onder de maat. Dat blijkt uit de zomerbandentest van de ANWB, die voor het eerst ook bestelautobanden behandelt. Slechts vijf van de zestien geteste banden halen een voldoende, geen enkele scoort goed.

Het merendeel van de geteste banden heeft op nat wegdek te weinig grip en elke band heeft in die situatie een te lange remweg.

Volgens de ANWB lijkt het erop dat bij het maken van de banden vooral gelet wordt op een zo groot mogelijk draagvermogen en zo min mogelijk brandstofverbruik. Dat lijkt ten koste te gaan van de veiligheid op de weg.

Dezelfde bandenmaat komt ook voor onder personenbusjes en campers. Het gaat om zomerbanden met maat 215/65 R 16 C, kortweg C-banden. De C staat voor commercial of cargo (bedrijfsauto's).

In Nederland rijden bijna een miljoen bestelwagens rond. De ANWB maakt zich zorgen, zeker nu het aantal busjes in woonwijken groeit.

ANWB-bandenspecialist Chris Hottentot adviseert op NPO Radio 1: "Bandenfabrikanten moeten een betere balans vinden tussen veiligheid en economische factoren".

(19/02/2019 @ 11:38)

Modeontwerper Karl Lagerfeld overleden

De Duitse mode-ontwerper Karl Lagerfeld is overleden. De couturier was 85 jaar. Lagerfeld kampte al langere tijd met een slechte gezondheid. Hij overleed in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine.

Lagerfeld was decennialang een van de belangrijkste mode-ontwerpers. Ook was hij een befaamd fotograaf; hij fotografeerde onder meer zijn eigen reclamecampagnes.

Lagerfeld was te herkennen aan zijn paardenstaart, zonnebril en hooggesloten overhemd:

In 2010 werd hij door de Franse president Sarkozy benoemd tot Commandeur in het Legioen van Eer, de hoogste nationale onderscheiding van Frankrijk.

Zwart kostuum

Karl Otto Lagerfeld werd in 1933 geboren in Hamburg, maar woonde en werkte sinds 1952 vooral in Parijs. In het openbaar droeg hij altijd een zwart pak en een wit overhemd met hoge boord. Ook liet hij zich zelden zonder zonnebril zien.

Lagerfeld werkte vanaf 1955 als ontwerper voor onder meer de modehuizen Balmain, Valentino en Fendi. In 1983 werd hij de hoofdontwerper van Chanel.

De eigenaar van Fendi zegt dat Lagerfeld ervoor heeft gezorgd dat Parijs de modehoofdstad van de wereld is geworden. "De mode en cultuur hebben een inspirator verloren."

(19/02/2019 @ 11:33)

Wiebes: kabinet had duidelijker moeten zijn over energierekening

Minister Wiebes vindt dat het kabinet duidelijker had moeten zijn over zijn berekening van de energierekening voor dit jaar. Het had moeten zeggen dat er gebruik is gemaakt van ramingen uit 2017, die dus "niet meer kakelvers" waren. Dat zegt hij in reactie op het bericht dat de gemiddelde nota voor gas en elektriciteit veel meer stijgt dan verwacht.

Het CBS meldde afgelopen weekend dat Nederlanders dit jaar gemiddeld 334 euro meer gaan betalen dan vorig jaar. Staatssecretaris Keijzer deed een stijging van ruim 300 euro in december nog af als bangmakerij, maar nu blijkt dat zij zich op cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2017 baseerde. Dat bureau had geen recentere cijfers beschikbaar.

Koopkracht

Wiebes geeft toe dat de hogere stijging een negatief effect kan hebben op de koopkracht. "Want energie is een van de dingen die koopkracht bepalen." Hij zegt daar in augustus, in aanloop naar Prinsjesdag nog eens goed naar te zullen kijken. "Want we passen altijd goed op de koopkracht."

De minister baalt ervan dat het kabinet niet wat meer slagen om de arm heeft gehouden, "Zo van: jongens, denk eraan dat dit ramingen zijn en dat het zeker niet zeker is dat het bij deze getallen blijft". Hij vindt het ook vervelend dat de energierekening zoveel hoger uitvalt, "want ik ben ervoor dat we gewoon koopkrachtverbetering gaan zien. Mensen hebben daar behoefte aan en dan helpt dit niet."

(19/02/2019 @ 11:25)

Man na dna-match aangehouden in 17 jaar oude verkrachtingszaak

Een 57-jarige man is vanmorgen in Limburg aangehouden voor de verkrachting van een 18-jarige vrouw in 2002. Dat gebeurde na een dna-match.

De man en de vrouw waren in 2002 betrokken bij een aanrijding in Horst. De auto van de vrouw raakte daarbij zo beschadigd dat ze er niet verder mee kon rijden. De man bood aan haar naar huis te brengen, maar nam haar in plaats daarvan mee naar een bosgebied, waar hij haar verkrachtte.

Op de plek waar dat gebeurde werd dna-materiaal veiliggesteld. Maar na uitgebreid onderzoek en aandacht in opsporingsprogramma's van de politie was er geen verdachte in beeld.

Begin dit jaar bleek er een match tussen het dna-materiaal en de verdachte. Zijn dna was opgeslagen na een veroordeling voor vernieling.

(19/02/2019 @ 10:46)

Ruim honderd klachten over 'burnpits' Defensie

Binnen twee weken hebben zich al 110 militairen gemeld die denken dat ze ziek zijn geworden door zogenoemde burnpits of die zich daar zorgen over maken. Burnpits zijn kuilen die werden gebruikt om afval te verbranden in missiegebieden in Afghanistan.

Onder uitgezonden militairen ontstond onrust, nadat collega's gezondheidsklachten hadden gemeld die verband zouden houden met die burnpits. Aanvankelijk zei minister Bijleveld dat niemand zich bij Defensie had gemeld, maar later bleek dat militairen wel degelijk hun zorgen hadden uitgesproken tegen bijvoorbeeld defensieartsen. Dat was alleen niet aangemerkt als officiële melding.

Bijleveld stelde daarop een meldpunt in dat op 4 februari van start ging. Inmiddels hebben zich daar dus 110 mensen gemeld. Als de meldingen daarvoor aanleiding geven wil de minister onafhankelijk onderzoek instellen naar de gezondheidsklachten, laat ze de Tweede Kamer weten. Ze wil daar in april een beslissing over nemen.

Kanker

In de burnpits werd afval verbrand in de open lucht. Militairen claimen dat ze door de schadelijke stoffen die daarbij vrijkwamen kanker of andere ziektes hebben opgelopen.

In haar brief schrijft Bijleveld dat het niet ongebruikelijk is om in missiegebieden afval op deze manier te verwerken. Vaak is het de enige manier om van afval af te komen. Ook de lokale bevolking doet het zo.

Ze wijst erop dat de Tweede Kamer al in 2011 op de hoogte is gesteld over luchtmetingen die toen zijn gedaan bij een vliegveld in Kandahar. Dat gebeurde na berichten over mogelijke nadelige effecten van afvalverbranding. Uit die metingen is toen niet gebleken dat er schadelijke stoffen aanwezig waren.

(19/02/2019 @ 10:34)

Ministerie kritisch over D66-Kamerlid Bouali als ambtenaar

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een maatregel genomen tegen oud-medewerker Achraf Bouali, die voor D66 in de Tweede Kamer zit. Het ministerie zegt dat naar aanleiding van een bericht daarover in NRC, zonder te willen ingaan op details.

De maatregel gaat pas in als Bouali eventueel terugkeert op het ministerie. Ambtenaren die in de Kamer komen hebben in principe het recht om terug te keren naar een ministerie als hun Kamerlidmaatschap ophoudt.

Ambassade in Havana

Het ministerie stelde een integriteitsonderzoek in naar Bouali, nadat er een melding over zijn functioneren was binnengekomen. Hij werkte in die tijd op de Nederlandse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana en de klacht zou gaan over zijn autoritaire stijl van leidinggeven.

Een woordvoerder van D66 in de Tweede Kamer benadrukt dat Bouali meteen na het begin van het onderzoek de partij op de hoogte heeft gesteld.

Ontwikkel- en leerpunten

Volgens D66 heeft Buitenlandse Zaken, toen Bouali al in de Kamer zat, geconcludeerd dat er "ontwikkel- en leerpunten" zijn voor zijn stijl van leidinggeven. De partij vindt dat dit zijn functioneren als Kamerlid niet in de weg staat.

Bouali zit sinds de verkiezingen van twee jaar geleden in de Kamer. Daarvoor was hij diplomaat in verschillende landen. Hij voert als Kamerlid onder meer het woord over buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.

(19/02/2019 @ 10:22)

Ook vrachtwagens moeten minder CO2 uitstoten, EU bereikt akkoord

Vrachtwagens in Europa moeten minder CO2 gaan uitstoten. De landen van de Europese Unie hebben daarover een akkoord bereikt. Het is voor het eerst dat er afspraken zijn gemaakt over uitstootlimieten voor de transportsector.

"Ondanks forse tegenwerking van de Duitse regering zetten we een flinke stap om ook de transportsector in Europa een stuk klimaatvriendelijker te maken", zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Volgens hem moeten vrachtwagens in 2025 15 procent minder CO2 uitstoten. In 2030 moet dat 30 procent zijn. Vrachtwagens, bussen en touringcars zijn nu nog verantwoordelijk voor 6 procent van de totale CO2-uitstoot in Europa.

Minder streng

De afspraken zijn minder streng dan het Europees Parlement aanvankelijk wilde. In november werd er een voorstel aangenomen om de uitstoot van nieuwe vrachtwagens in 2025 met 20 procent terug te dringen en in 2030 met 30 procent.

Vrachtwagenbouwer Scania is tevreden dat de doelstellingen naar beneden zijn bijgesteld. "Die zijn realistischer. Het wordt nog aanpoten, maar we kunnen deze doelen daadwerkelijk halen." Ook brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) steunt de normen.

Elektrische vrachtwagens

Natuur & Milieu is redelijk optimistisch over de gemaakte afspraken. "Wat ons betreft hadden de normen ambitieuzer gemogen, maar we zijn blij dat er nu een serieus begin wordt gemaakt met het verminderen van de uitstoot door vrachtwagens", zegt directeur Marjolein Demmers.

De milieuorganisatie gaat ervan uit dat het akkoord ook leidt tot meer elektrische vrachtwagens op de weg. "Er is nu voor het eerst een doelstelling voor vrachtwagens zonder uitstoot. Dat moet de productie stimuleren, zodat er straks voldoende aanbod is als de vraag naar bijvoorbeeld elektrische vrachtwagens gaat stijgen."

Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten nog stemmen over het akkoord.

(19/02/2019 @ 09:57)

Opnieuw verdachten aangehouden op verdenking drugssmokkel Schiphol

De marechaussee heeft opnieuw twee mensen gearresteerd in een grote drugssmokkelzaak op Schiphol, die sinds augustus 2017 wordt onderzocht. Het gaat om twee mannen uit Amsterdam van 33 en 44 jaar, die werken op de luchthaven.

Eerder werden al 12 mensen aangehouden, van wie er 9 op Schiphol werken.

De nieuwe verdachten werkten samen met al eerder aangehouden verdachten in het beveiligde gedeelte van de luchthaven. Een criminele organisatie plaatste koffers met heroïne en cocaïne in vliegtuigen die vanuit Afrika en Zuid-Amerika naar Schiphol vlogen.

Ongezien

Als medewerkers van de bagagekelder, catering en schoonmaakdienst zouden de verdachten ervoor gezorgd hebben dat de koffers ongezien uit de vliegtuigen werden gehaald. Die kwamen uiteindelijk terecht bij een vrouw in Almere, die in contact stond met de criminele organisatie.

Tijdens het onderzoek is ruim 100 kilo aan cocaïne en heroïne aangetroffen. Ook werd bij de doorzoeking van een woning 100.000 euro aan contact geld en goederen in beslag genomen. Er loopt nog een onderzoek naar bezittingen in het buitenland. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

(19/02/2019 @ 09:44)

Maduro laat 300 ton Russische hulpgoederen Venezuela wel binnen

De Venezolaanse president Maduro zegt dat zijn land 300 ton aan hulpgoederen krijgt van Rusland. Eerder weigerde hij Amerikaanse hulpgoederen het land binnen te laten en ontkende hij dat er een humanitaire crisis in zijn land is.

Maduro is in een politieke machtsstrijd verwikkeld met zelfverklaard interim-president Guaidó. Die laatste wordt erkend door onder meer de VS en een aantal Europese landen, waaronder Nederland. Rusland, China en nog een aantal andere landen steunen Maduro.

De president zei in een tv-toespraak dat de Russische hulpgoederen morgen arriveren op de luchthaven van Caracas. Volgens de president komen er elke dag hulpgoederen Venezuela binnen en betaalt het land daarvoor.

Venezuela zucht onder een economische en humanitaire crisis en kampt met hyperinflatie. Vele Venezolanen zijn gevlucht. Guaidó eiste dat hulpgoederen het land worden binnengelaten om de bevolking te helpen en had daarvoor een deadline gesteld aan de regering.

De VS heeft al veel hulpgoederen naar de grens met Colombia gestuurd in samenspraak met Guaidó, maar Maduro heeft een brug die Venezuela met Colombia verbindt laten blokkeren. Die wordt bewaakt door militairen. Hij vreest dat de hulp van de Amerikanen uitmondt in zijn val. "Ze willen slaven van ons maken. Dat is de waarheid", zei Maduro.

Het Venezolaanse leger steunt de president nog steeds. De Amerikaanse president Trump zei gisteravond in een toespraak in Miami dat de Venezolaanse militairen een keus moeten maken: amnestie of alles verliezen. Opnieuw sloot hij een militaire ingreep niet uit. "Wij willen een vreedzame overdracht van de macht, maar alle opties liggen op tafel."

Maduro omschreef Trumps toespraak als "bijna nazi-achtig". Hij benadrukte dat hij de baas is van het leger en "niet Donald Trump in Miami".

De Amerikanen hebben Curaçao, dat voor de kust van Venezuela ligt, dit weekend gevraagd om logistieke hulp bij het verdelen van hulpgoederen.

Om geld op te halen voor de aanpak van de humanitaire crisis in Venezuela, organiseert miljardair en Virgin-oprichter Richard Branson, die Guaidó steunt, een concert in Colombia. Dat is tegen het zere been van Maduro. De minister van Informatie, Rodriguez, heeft aangekondigd dat Venezuela aan zijn kant van de grens zaterdag en zondag een groot 'tegenconcert' houdt.

(19/02/2019 @ 09:15)

Dernière mise à jour : 18/02/2019 @ 22:29
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette