Texte à méditer :  Un homme plein de vices finit un jour ou l'autre sous écrou.    Marc ESCAYROL
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

22 Janvier 2020

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Vincent


C'était aussi un 22 / 1
1963

Signature du traité franco-allemand par de Gaulle et Adenauer.


Né(e) un 22 / 1 / 1728
Lord ByronCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Boete voor Nijmeegse huisbaas die Tim Hofman mishandelde

De rechtbank heeft de Nijmeegse vastgoedhandelaar Ton H. veroordeeld tot een boete van 1250 euro voor het mishandelen van BNNVARA-presentator Tim Hofman en zijn cameraman. De zoon van H. krijgt een taakstraf van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Het ging mis toen Hofman en zijn cameraman in augustus 2017 een onverwacht bezoek brachten aan het kantoor van de handelaar in vastgoed, voor zijn YouTubeprogramma #BOOS. De ontmoeting liep uit de hand, er vielen klappen en Hoffman belandde met onder meer een gebroken kaak in het ziekenhuis. Ook de cameraman moest behandeld worden.

Straf

Het Openbaar Ministerie eiste 140 uur (waarvan 80 uur voorwaardelijk) taakstraf tegen de 75-jarige H. De straf voor zijn 43-jarige zoon is nagenoeg gelijk aan de eis. Hij was volgens de officier van justitie verantwoordelijk voor de ontsporing en de zwaarste verwondingen van Hofman, meldt Omroep Gelderland.

De rechter houdt bij de veroordeling rekening met het feit dat de presentator en cameraploeg onverwacht en ongevraagd het kantoor binnenkwamen. De 75-jarige Nijmegenaar zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan bedreiging, maar dat acht de politierechter niet bewezen. Dat geldt ook voor de beschuldiging dat de zoon van H. een camera zou hebben vernield. De rechter heeft in de straf voor de zoon meegewogen dat deze al eerder is veroordeeld voor mishandeling.

Boos

In het programma #BOOS van Hofman komen mensen aan het woord die boos zijn. Een aantal Nijmeegse studenten hadden zich beklaagd over de slechte staat van hun woning. Deuren konden niet op slot, de brandbeveiliging was niet op orde en de cv-ketel was sterk verouderd. Ze confronteerden huisbaas Ton H. daarmee in diens kantoor. De sfeer werd plots grimmig en de man deelde samen met zijn zoon rake klappen uit.

Hofman zat maanden thuis. Naast een gebroken kaak liep hij een hersenschudding en nekletsel op. De rechter spreekt van zwaar lichamelijk letsel. De huisbaas heeft spijt betuigd.

(22/01/2020 @ 17:45)

'Tanja Nijmeijer uit Colombiaanse rebellengroep FARC gestapt'

Tanja Nijmeijer is volgens Colombiaanse media uit de voormalige guerrillagroep FARC gestapt. Ze zou hebben gezegd dat ze niet meer bij de beweging past.

De Nederlandse vrouw sloot zich na haar studie aan bij de Colombiaanse strijdgroep. Aan haar voormalige strijdmakkers heeft ze naar verluidt laten weten dat ze zeker is van haar vertrek. "De partij is gemuteerd tot iets dat ik misschien nooit meer zal begrijpen."

Ook zou ze hebben gezegd: "Wanneer je jaren ergens bij zit zonder je goed te voelen bij wat er wordt besloten, besproken of gepland, dan is het tijd om te vertrekken voor je een obstakel wordt."

De FARC was een ultralinkse rebellengroep in Colombia, die decennialang terreur zaaide in het land. In 2017 kwam er een vredespact tussen de beweging en de Colombiaanse regering. Sindsdien is het geen gewapende strijdgroep meer, maar een legale politieke partij.

Nijmeijer was als vertaler en onderhandelaar betrokken bij het akkoord tussen Colombia en de guerrillabeweging. In de Verenigde Staten is ze aangeklaagd voor terrorisme.

(22/01/2020 @ 17:39)

Zoektocht naar stoffelijke resten vermiste Tanja Groen levert niets op

De zoekactie naar stoffelijke resten van de sinds 1993 vermiste studente Tanja Groen op een kerkhof in Maastricht heeft niets opgeleverd.

Afgelopen najaar kreeg het coldcaseteam van de politie Limburg informatie dat het stoffelijk overschot van de 18-jarige Groen mogelijk in een graf zou liggen. Dat graf is vandaag geopend en laag voor laag onderzocht door forensisch onderzoekers, zonder resultaat. Inmiddels is het graf weer dicht. De steen wordt zo snel mogelijk teruggeplaatst.

De familie is op de hoogte gebracht, zegt de politie. "Die is zwaar teleurgesteld, net als het team dat hier heeft gezocht." Het onderzoek naar de vermissing gaat verder als de politie nieuwe aanknopingspunten ziet. "We hopen dat we een keer de juiste informatie binnen krijgen en de ouders van Tanja rust kunnen geven."

Verdwijning na studentenfeest

Misdaadjournalist Peter R. de Vries, die woordvoerder is van de nabestaanden, zei eerder vandaag dat Groen mogelijk in een graf is gelegd. "Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween, is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene, en het graf is dichtgegooid."

Tanja Groen was op dinsdag 31 augustus 1993 onderweg naar huis. Ze was die avond naar een feest geweest van een studentenvereniging en vertrok rond middernacht naar het dorp Gronsveld, zo'n acht kilometer ten zuiden van Maastricht. Vanaf dat moment ontbrak ieder spoor. Ze werd een paar dagen later door haar ouders als vermist opgegeven.

Dit zijn beelden van het onderzoek op het kerkhof in Maastricht:

(22/01/2020 @ 17:22)

Zeeuwen willen zekerheid van kabinet over marinierskazerne

Zeeuwse bestuurders willen dat het kabinet bevestigt dat de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen doorgaat. Het kabinet nam in 2012 het besluit dat de mariniers van Doorn naar Vlissingen zouden worden overgeplaatst. Maar de definitieve verhuizing is daarna verschillende keren uitgesteld, onder meer omdat veel mariniers het korps verlaten. Onder de militairen is veel weerstand tegen overplaatsing naar Zeeland.

Gedeputeerde Staten van Zeeland, burgemeester en wethouders van Vlissingen en de dijkgraaf van het Waterschap Scheldestromen willen nog deze week de verzekering van het kabinet dat verplaatsing van de kazerne naar Vlissingen niet ter discussie staat. Ze hebben daarover een brief gestuurd aan staatssecretaris Visser en premier Rutte.

Apeldoorn in plaats van Vlissingen

Volgens de provincie, de gemeente en het waterschap gaan er geruchten dat het kabinet vorige week heeft gepraat over vestiging van de nieuwe kazerne in Apeldoorn, bij Nieuw-Milligen, in plaats van in Vlissingen.

De briefschrijvers noemen de vestiging van de kazerne in Vlissingen van groot belang: "De Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne is immers een compensatie voor de circa 1600 hoogwaardige arbeidsplaatsen die door het vertrek van tal van overheidsdiensten uit Zeeland verloren zijn gegaan in de periode tussen 2000 en 2012."

2000 banen

Volgens provincie, gemeente en waterschap levert de kazerne in Vlissingen direct zo'n 2000 banen op en circa 28 miljoen euro per jaar aan extra bestedingen. Ze benadrukken ook dat bijvoorbeeld al land is onteigend, dat mensen hun huis hebben moeten verlaten en dat de infrastructuur is aangelegd. De ondertekenaars gaan ervan uit dat "een betrouwbare rijksoverheid zich aan de gemaakte afspraken houdt".

De gemeente Apeldoorn zegt desgevraagd van niets te weten over vestiging van de kazerne daar en het ministerie van Defensie wil niet reageren op geruchten.

(22/01/2020 @ 17:10)

Hoe ASML een grote gok waagde en daarmee monopolist werd

Al jaren is het Nederlandse ASML wereldwijd een dominante speler op de markt van chipmachines. In 2000 werd de start gemaakt met een project waardoor het de komende jaren nóg dominanter kan worden: het ontwikkelen van machines die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht. Een techniek die belangrijk is om ook in de toekomst de meest geavanceerde chips te kunnen maken.

Het was een gok waar bijna twintig jaar aan is gewerkt en die nu enorm wordt beloond. ASML is op dit moment de enige speler die EUV-machines, die ongeveer zo groot zijn als een stadsbus, voor massaproductie kan leveren.

Juist daardoor is er meer aandacht voor het concern dan dat het zelf zou willen. De EUV-machines zijn essentieel voor de toekomst van de chipindustrie. Met zo'n machine worden chips gemaakt door fabrikanten als Samsung en Intel. Die uiteindelijk bijvoorbeeld in je smartphone, auto of wasmachine belanden.

Geopolitiek krachtenveld

Het is daarnaast een machine die China heel graag wil hebben, in eerste instantie om te ontdekken hoe het apparaat werkt. Amerika wil voorkomen dat China de machines krijgt, zo bevestigde de Amerikaanse ambassadeur in Nederland vorige week.

De Chinese ambassadeur wees op zijn beurt op de mogelijke gevolgen als een Chinese bestelling bij ASML niet in China aankomt. Daarmee is ASML plotseling gevangen in een geopolitiek krachtenveld met een vooralsnog ongewisse uitkomst.

"Wij bezorgen de machine", zegt ASML-topman Peter Wennink daarover vandaag tegen de NOS. "Welke chips erin worden geproduceerd en waarvoor die zijn bedoeld, is aan de klant." Ook wijst Wennink erop dat China toch wel aan de chips komt, ook als ze geen EUV-machine hebben. Het land importeert jaarlijks voor zo'n 200 miljard dollar aan chips.

Het conflict dat nu speelt draait dus om de nieuwste machine, de EUV. Daarmee kunnen andere fabrikanten op grote schaal en tegen een lage prijs chips kunnen produceren. ASML is de enige in de wereld die de machines kan leveren. Wat is er zo speciaal aan?

Hoe groot het risico is dat ASML heeft genomen, blijkt uit een verhaal van Het Financieele Dagblad van bijna vijf jaar geleden. Daarin staat dat experts twijfelen of de EUV-machines, waar het bedrijf dan aan werkt en waar miljarden in is geïnvesteerd, ooit op grote schaal gebruikt zullen worden. Het concern is er dan al vijftien jaar mee bezig.

De ontwikkeling is zó belangrijk dat fabrikanten die machines van het bedrijf afnemen, besluiten om zelf ook geld te stoppen in de ontwikkeling van EUV. Dat gebeurt in 2012. Intel, Samsung en TSMC steken samen omgerekend 5,4 miljard euro in ASML. Het laat zien hoe belangrijk de ontwikkelingen bij ASML ook voor hun toekomst zijn.

Het hele EUV-project is bijzonder, zegt chiplithografie-expert Chris Mack telefonisch vanuit de VS. Hij volgt de chipsector al 35 jaar. "De tijd die ASML in het project heeft gestoken is twee keer zolang dan verwacht en de investeringen waren vijf tot tien keer groter dan verwacht."

Vorig jaar kwam de EUV-machine op de markt. "Een bijzondere prestatie die niemand verwachtte", zegt Mack. "Maar hoezeer je hun huidige succes kunt prijzen, dit betekent niet dat de uitdagingen weg zijn. Het wordt alleen maar moeilijker om nieuwe successen te behalen."

Tegelijkertijd heeft ASML op het gebied van concurrentie weinig te vrezen. Het heeft 100 procent marktaandeel op de markt van EUV-machines, op de totale lithografie-markt heeft het bedrijf zo'n 85 procent in handen. Het is dus een gigant. Daarnaast heeft het om zich heen in Veldhoven een sterke toeleveringsketen; bedrijven die onderdelen maken voor in de machines.

Militair gebruik

Het belangrijkste argument van de VS is dat de EUV-machines ook gebruikt kunnen worden voor het maken van chips voor militaire doelen. Daar ziet het land een gevaar in. Hierover zijn tussen 42 landen, waaronder Nederland en de VS, afspraken gemaakt in het Wassenaar Arrangement.

Tegelijkertijd klinkt er twijfel of het de VS echt te doen is om de veiligheid of gewoon wil voorkomen dat China met een EUV-machine een sterkere technologische positie verwerft. China wil de komende jaren alles op alles zetten om zelf op grote schaal chips te kunnen maken, zodat ze minder afhankelijk zijn van het buitenland.

De bal ligt in ieder geval nu bij Nederland. Minister Kaag van Buitenlandse Handel moet een besluit nemen over de exportvergunning. Wanneer dat moment komt is onduidelijk. Voorlopig lijkt het erop dat ASML in de wachtkamer zit.

(22/01/2020 @ 17:09)

Macron gaat tekeer tegen Israëlische agenten in Jeruzalem

De Franse president Emmanuel Macron is in Jeruzalem boos geworden op Israëlische agenten. Naar verluidt wilde Macron de Sint-Annakerk in, die onder Frans grondgebied valt, waarop de Israëlische politie hem volgde.

"Iedereen weet de regels", riep de Franse president tegen de Israëlische beveiliging. "Ik vind het niet leuk wat je voor m'n neus deed. Ga naar buiten. We weten de regels. Niemand hoeft iemand te provoceren. Respecteer de regels zoals ze al eeuwen zijn, ze zullen onder mij niet veranderen."

Macron was hoorbaar gepikeerd:

De Sint-Annakerk in de Oude Stad van Jeruzalem is sinds 1856 Frans grondgebied. Het Ottomaanse Rijk schonk de kerk toen aan de Franse keizer Napoleon de Derde. Frankrijk ziet Israëlische politie in de kerk als een provocatie.

De gebeurtenis lijkt op een situatie in 1996, met de toenmalige Franse president Jacques Chirac. Die werd ook kwaad op Israëlische agenten bij de kerk. Hij dreigde toen terug naar Frankrijk te vliegen als de agenten de plek niet verlieten.

Oordeel zelf:

Macron is in Jeruzalem voor een Holocaust-herdenking, waar allerlei wereldleiders bij zijn. Ook koning Willem-Alexander is erbij.

(22/01/2020 @ 17:07)

'Eén verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor werknemers en zzp'ers'

Mensen die arbeidsongeschikt worden moeten in de toekomst allemaal onder dezelfde basisverzekering gaan vallen. Of ze nu in vaste dienst werken of zelfstandig zijn. Regeringspartijen willen toe naar één basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid voor iedereen.

De partijen komen tot de conclusie dat deze grote omslag gemaakt moet worden om desastreuze problemen op de arbeidsmarkt en in de economie in de toekomst te voorkomen. Het grote aantal zzp'ers dat onverzekerd is vormt een te groot risico, vinden ze.

Er zijn naar schatting rond de 1,3 miljoen zelfstandig werkenden in ons land.

Voorstellen voor collectieve verzekering

Bronnen rond het kabinet bevestigen dat het kabinet het komende half jaar met voorstellen voor zo'n collectieve verzekering aan de slag gaat. Volgende week zou daar het eerste overleg over zijn.

CDA en ChristenUnie pleiten al langer voor een verplichte verzekering voor zzp'ers. De collectieve verzekering gaat nog een stap verder, en opmerkelijk is dat nu ook D66 en VVD inzien dat er iets moet gebeuren. Zij zullen het uitwerken van een voorstel niet blokkeren.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Het is een grote politieke omslag. Steeds meer partijen vinden dat het systeem met zzp'ers is doorgeslagen. De risico's worden te groot, voor de mensen zelf maar ook voor de samenleving."

Zowel de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid als de commissie Borstlap adviseerden eerder al om de verschillen tussen vaste en flexmedewerkers te verkleinen, waarbij een volksverzekering een goede eerste stap zou zijn.

Onverzekerden vormen groot risico

Nu steeds meer bedrijven met zzp'ers werken wordt het als een groot risico gezien dat deze groep niet verzekerd is voor ongevallen of ziektes met langdurige gevolgen.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat rond de 40 procent helemaal niets geregeld heeft: geen spaarpot, geen verzekering, geen broodfonds of bezit waar ze op terug kunnen vallen bij problemen. Van de andere zelfstandigen is het maar de vraag of ze genoeg verzekerd zijn.

Veel zelfstandigen geven aan dat dat simpelweg te duur is om van hun inkomen te betalen. Sommigen zijn ook niet verzekerd omdat ze door leeftijd of een verhoogd gezondheidsrisico geen betaalbare verzekering aangeboden krijgen.

Steeds meer bedrijven en ondernemers beseffen het risico daarvan. Als mensen niets geregeld hebben, kunnen ze slechts terugvallen op de bijstand als vangnet. Een koopkrachtdaling van zo'n grote groep mensen met hun gezinnen zou de economie in grote problemen kunnen brengen.

Tot 1998 iedereen verzekerd

Tot 1998 bestond een algehele verzekering die alle werkenden beschermde tegen langdurige arbeidsongeschiktheid. Die werd afgeschaft met het idee dat bij zelfstandigheid ook vrijheid hoorde.

Maar in de praktijk zitten te veel zzp'ers dus zonder goede verzekering. Kabinet, werkgevers en vakbonden spraken in het pensioenakkoord daarom al af dat zelfstandigen weer verplicht verzekerd moeten zijn tegen arbeidsongeschiktheid. De Stichting van de Arbeid werkt op verzoek van minister Koolmees een voorstel uit. Dat wordt binnen een maand verwacht.

Regeringspartijen willen dus nu een stap verder gaan, in de richting van één basisverzekering. Er lijkt politiek draagvlak voor het plan, alhoewel het uiteindelijk zal afhangen van de invulling van de nieuwe verzekering. Politiek verslaggever Ron Fresen: "Het voorstel is er echt niet een-twee-drie. Wat gaat het kosten voor zzp'ers en wat betekent het voor de mensen die nu al wel verzekerd zijn? Allemaal politiek gevoelige vragen, maar de beweging deze kant op, is ingezet".

Naar verluidt wil het kabinet voor de zomer een uitwerking van de plannen presenteren.

Morgen komt de commissie Borstlap - een commissie van hoogleraren en beleidsadviseurs - met belangrijke adviezen voor de toekomstige arbeidsmarkt. Het kabinet vroeg de commissie te onderzoeken of de huidige wettelijke regels rond werk nog wel passen bij de wereld van nu en straks.

(22/01/2020 @ 17:00)

Franse topeconoom Piketty praat over zijn eigen #metoo-schandaal

De wereldberoemde Franse econoom Thomas Piketty heeft voor het eerst details gegeven over het huiselijk geweld dat hij gebruikte tegen zijn voormalige partner. Het is voor het eerst in tien jaar dat de econoom, en ook de vrouw in kwestie, zich publiekelijk uitlaten over de zaak.

Piketty zegt zijn ex-partner Aurélie Filipetti, een oud-minister, een keer "het huis uit te hebben geduwd". Dat was omdat zij zijn dochters slecht behandelde, zegt hij. "Ze is toen tegen een deurslot aangevallen en viel, maar de dag erna ging ze gewoon weer aan het werk. Maar het spijt me wel", aldus Piketty. Volgens hem was zijn ex-partner "extreem gewelddadig" tegen de kinderen.

Filippetti heeft naar aanleiding van die uitlatingen een aanklacht tegen Piketty ingediend wegens laster. Ze zegt "extreem gechoqueerd" te zijn. Dat onthulde de Franse nieuwssite Mediapart, die beiden heeft gesproken.

In 2009 diende Filippetti een aanklacht in tegen Piketty wegens huiselijk geweld. Hij zou haar een jaar lang regelmatig hebben geslagen. De zaak werd, na bemiddeling van een advocaat, geschikt.

Piketty deed een schuldbekentenis. "Ik heb verscheidene keren mijn zelfbeheersing verloren en je geweld aangedaan", schreef hij in de stukken die Mediapart nu onthult. Filippetti trok daarop haar aanklacht in. Maar de econoom kreeg wel een officiële waarschuwing van de Franse justitie. Het stel besloot er verder nooit meer in het openbaar over te spreken.

YouTube-video

Twee maanden geleden werd Piketty echter gevraagd naar de zaak door een studente, bij een lezing aan de Universiteit van Toulouse. Daarop antwoordde hij voor het eerst publiekelijk met het verhaal over de duw- en valpartij bij de voordeur. De video daarvan is door de universiteit van YouTube verwijderd, maar de inhoud ervan werd onthuld door Mediapart.

De site vroeg beide partijen om een reactie. Piketty zegt niets terug te nemen van zijn woorden in Toulouse. Filippetti was destijds "enorm agressief tegenover mijn dochters en tegenover zichzelf", liet hij weten. Hun relatie was "verbaal, psychologisch en fysiek gewelddadig", schrijft Mediapart op basis van de documenten die het in handen heeft.

Filippetti zegt tegen de site dat Piketty "fabeltjes vertelt terwijl hij toentertijd heeft bekend huiselijk geweld te hebben gepleegd". Volgens haar draait hij de rollen om. "Het slachtoffer wordt nu in de beklaagdenbank gezet." Ze eist 15.000 euro aan schadevergoeding van hem.

Rijk en arm

Thomas Piketty (48) werd wereldberoemd met zijn boek Kapitaal in de 21e Eeuw dat in 2013 verscheen. Daarin legt hij, onderbouwd met statistieken, bloot hoe de verschillen tussen rijk en arm in de wereld zijn toegenomen.

(22/01/2020 @ 16:42)

Spitzer-telescoop maakte het onzichtbare zichtbaar en gaat nu met pensioen

De Spitzer-telescoop van NASA beëindigt binnenkort zijn missie. De telescoop werd in 2003 gelanceerd. De verwachting was dat hij 2,5 jaar zou opereren, maar dat is uiteindelijk 16 jaar geworden. "Elke missie moet ooit eindigen", zegt NASA.

"De Spitzer heeft een tip van de sluier opgelicht van veel verborgen objecten in bijna elk hoekje van het universum", schreef NASA eerder. "Van een nieuwe ring rond Saturnus tot observaties van de verste bekende sterrenstelsels. Hij heeft sterren bespioneerd in elk stadium van hun leven, ons eigen sterrenstelsel in kaart gebracht, prachtige foto's gemaakt van sterrennevels en nieuwe planeten onderzocht."

Onzichtbaar met het blote oog

De ruimtetelescoop is een satelliet die zich buiten de dampkring bevindt en vanaf daar foto's maakt van het universum met een infraroodcamera. Daarmee kunnen vormen van licht worden vastgelegd die door een normale camera (of met het blote oog) niet kunnen worden gezien.

We maakten een selectie van foto's genomen door de Spitzer-telescoop:

De Spitzer is een de vier Great Observatories van NASA, samen met de Hubble-telescoop, het Compton Gamma Ray Observatory en het Chandra X-ray Observatory. Elke telescoop fotografeert andere vormen van licht of straling: infrarood, ultraviolet, gammastraling, rà¶ntgenstraling en 'gewoon' licht.

De telescoop heeft de sterrenkunde veel kennis gebracht over zogenaamde 'exoplaneten', planeten die om een andere ster draaien dan de zon. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling om de satelliet op die manier te gebruiken, maar dankzij aanpassingen heeft de telescoop ver boven zijn oorspronkelijk verwachtingen gepresteerd, zegt NASA.

Op 30 januari zwaait de telescoop officieel af, maar vandaag houdt NASA, het Amerikaanse ruimtevaartagentschap, al een afscheidsfeestje. Om 19.00 vanavond (Nederlandse tijd) komt er een live-programma met NASA-wetenschappers en leden van de Spitzer-missie. Via sociale media kunnen vragen aan de wetenschappers worden gesteld.

NASA maakte deze video over de missie van de Spitzer-telescoop:

(22/01/2020 @ 16:02)

Taakstraf voor verzekeringsfraude Rotterdams raadslid

Het voormalige Rotterdamse gemeenteraadslid Kevin van Eikeren (PvdA) is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Hij is schuldig bevonden aan verzekeringsfraude.

RTV Rijnmond meldt dat Van Eikeren valse claims had ingediend voor camera's, laptops, schoenen en brillen die zogenaamd gestolen waren. In totaal zou het om een bedrag van meer dan 10.000 euro gaan. Van Eikeren heeft alles bekend.

Toen hij op 6 januari opstapte als raadslid liet hij in een schriftelijke verklaring weten: "Ik heb mij schuldig gemaakt aan verzekeringsfraude. Door persoonlijke en financiële problemen heb ik dingen gedaan die niet mogen. Daar heb ik enorm veel spijt van."

De bedragen die Van Eikeren had geïncasseerd, heeft hij teruggestort.

De rechter zegt dat een celstraf "passend" was geweest. Maar hij weegt in zijn oordeel mee dat Van Eikeren negatief in de publiciteit is gekomen en zijn raadslidmaatschap heeft moeten opgeven. Naast zijn taakstraf is het raadslid ook veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden,

(22/01/2020 @ 15:36)

Spakenburg-fans klaar voor uniek bekerduel tegen Ajax: 'We verwachten geen stunt'

Al sinds de loting in december leven ze er in Spakenburg naartoe. Vandaag is het zover: de dag waarop SV Spakenburg in een uitverkochte Johan Cruijff Arena tegenover Ajax staat in de strijd om de KNVB-beker.

Spakenburger Hille Beekhuis (53), oud-jeugdtrainer, al decennia supporter en nog steeds vrijwilliger bij SV Spakenburg, verwacht dat de straten in zijn dorp leeg zullen zijn vanavond. Iedereen zit of in de Arena, of voor de tv. Beekhuis is er vanavond bij. Hij zit vanavond in een van de dertig bussen die vanuit het Utrechtse dorp aan het Eemmeer naar de hoofdstad afreizen. "Het zijn er zo veel dat ze niet allemaal tegelijk kunnen vertrekken. Om het half uur gaan er tien bussen."

Beekhuis hoopt dat het een groot feest wordt. "Het is uniek voor een amateurclub om dit mee te maken en dan ook nog eens een keer voor een volledig uitverkochte Arena."

Veel vertrouwen dat de tweededivisionist enige kans maakt tegen de nummer één van de eredivisie heeft hij niet. Veel fans hadden liever Eindhoven als tegenstander gehad, of Go Ahead Eagles. Die laatste club treedt morgen aan tegen IJsselmeervogels, de andere club uit Spakenburg. Er is rivaliteit tussen de twee Tweede Divisionisten, maar die is heel subtiel, zegt Beekhuis. "Misschien is het feit dat Ajax en IJsselmeervogels dezelfde kleur shirts hebben wel extra motivatie voor ons vanavond."

Maar hij betwijfelt of motivatie genoeg zal zijn. "Natuurlijk is er altijd een klein stemmetje dat zegt 'stel dat'. Maar ja, er is een klein wonder nodig en sprookjes bestaan misschien, maar daar mag je niet van uitgaan."

Sterker, de teneur in het dorp is meer dat Sportvereniging Spakenburg ervoor moet zorgen om niet met te veel punten verslagen te worden, zegt Beekhuis. En het zou natuurlijk erg leuk zijn als we een goaltje kunnen meepikken. Maar de verwachting is totaal niet dat Spakenburg gaat stunten."

Benen sparen

Zelfs niet nu Ajax niet met het sterkste team aantreedt? "Dat is juist een nadeel. We hebben liever de sterkste opstelling. Dat zou betekenen dat men na 0-3 of 0-4 denkt, laat ik mijn benen maar sparen voor de volgende wedstrijd, dan zou die score nog enigszins op een acceptabel niveau kunnen blijven."

Dorpsgenoot Stephanie Gilkes (36) verwacht ook niet dat Spakenburg voor een grote verrassing gaat zorgen, maar ze hoopt wel dat het spannend wordt. Gilkes herinnert zich de wedstrijd tegen AZ van tien jaar geleden. "Het was toen lang spannend of er een verlenging zou komen." Die kwam er, en pas na de verlenging wist AZ het bekerduel te beslissen.

Gilkes gaat er niet van uit dat Spakenburg vanavond een kans maakt, maar ze hoopt in ieder geval op een geweldige ervaring. Als klein meisje kwam ze al met haar vader naar wedstrijden van Spakenburg en vanavond zit ze - weer samen met haar vader - net als de rest van de fans in de clubkleuren in het uitvak. "Het is een geweldige ervaring dat je voor zoveel mensen speelt. Ik ben benieuwd hoe ze met die spanning omgaan."

(22/01/2020 @ 15:34)

Aantal doden door nieuw coronavirus stijgt naar zeventien

Het aantal mensen dat in China is overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus is opgelopen tot zeventien. Dat melden de autoriteiten van de provincie Hubei, waar alle overleden patiënten vandaan kwamen. Tot nu toe stond het dodental op negen.

In Hubei ligt de miljoenenstad Wuhan, waar het virus vorige maand voor het eerst opdook. Bij zeker 444 mensen is de ziekte vastgesteld.

Het virus is ook in andere Chinese steden als Peking en Shanghai geconstateerd. Buiten China zijn besmettingen gemeld in Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Thailand en de VS. In alle gevallen gaat het om mensen die onlangs in Wuhan waren.

Ook in het noorden van Mexico is mogelijk iemand besmet. Autoriteiten onderzoeken of het daadwerkelijk om de nieuwe variant van het coronavirus gaat.

Besmetting van mens op mens

Over het nieuwe virus is nog veel onduidelijk. Wel is bekend dat het kan worden overgedragen van mens op mens. Wie ermee besmet raakt, krijgt koorts, hoestbuien en ademhalingsproblemen. Ook kan het virus een longontsteking veroorzaken.

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties praat vandaag in Genève in een spoedoverleg over de uitbraak. In Nederland roept het RIVM vrijdag het zogeheten Outbreak Management Team bij elkaar. Dat team van deskundigen adviseert het ministerie van Volksgezondheid over het virus en eventuele maatregelen.

Bij dit treinstation in Wuhan staan infraroodthermometers om de temperatuur van passagiers te meten:

(22/01/2020 @ 15:29)

Vrouw en kinderen ontvoerd in Amsterdam, 'rapper JoeyAK verdacht'

Een 31-jarige vrouw is op Oudejaarsdag met haar twee jonge kinderen ontvoerd in Amsterdam-Noord. De politie heeft hen een dag later bevrijd uit een woning in Almere, zo is vandaag bekendgemaakt.

De ontvoerde vrouw wist via een bekende de politie te alarmeren, meldt AT5. Het opsporingsonderzoek leidde naar de verblijfplaats van de vrouw. Zij werd met haar kinderen (3 en 7 jaar) op Nieuwjaarsdag bevrijd door een gespecialiseerde politie-eenheid.

In de zaak zijn inmiddels tien verdachten aangehouden. Een van hen is volgens Het Parool de 22-jarige rapper Joël H., beter bekend als JoeyAK. Ook een aantal andere verdachten zouden deel uitmaken van de rapscene in Amsterdam-Zuidoost, aldus NH Nieuws.

Zes verdachten zitten nog vast: vijf mannen en een vrouw in de leeftijd van 19 tot 28 jaar. Zij komen uit Amsterdam, Lelystad en Purmerend. Bij de verdachten zijn vijf vuurwapens en ongeveer 200.000 euro aan contanten gevonden.

Idool van jongeren

Volgens het Parool beschuldigt H. de ontvoerde vrouw ervan dat ze geld van hem heeft gestolen. H. is eerder vervolgd voor onder meer diefstal en wapenbezit. De rapper is een idool voor jonge fans en is de laatste jaren steeds populairder geworden.

Een van de verdachten zat tot dinsdag nog in beperkingen; dat wil zeggen dat hij of zij geen contact mocht hebben met de buitenwereld. Daarom is de ontvoering nu pas gemeld, aldus de politie.

(22/01/2020 @ 15:15)

Journalist Glenn Greenwald in Brazilië aangeklaagd voor hacken

De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald is in Brazilië aangeklaagd voor betrokkenheid bij het hacken van telefoons van honderden ambtenaren die verdacht worden van corruptie. Greenwald spreekt de beschuldigingen tegen en noemt het een aanval op de persvrijheid door de regering-Bolsonaro.

Greenwald is oprichter van het online-tijdschrift The Intercept Brasil waarin de nationalistische Braziliaanse president Bolsonaro kritisch wordt gevolgd. Dit platform heeft de laatste maanden meerdere telefoongesprekken gepubliceerd die corruptie binnen de Braziliaanse overheid aan het licht brengen.

In de aanklacht tegen Greenwald, die gisteren bekend werd, wordt de journalist verweten dat hij onderdeel uitmaakt van een criminele groep van zes mensen die de telefoons van lokale autoriteiten heeft gehackt.

Greenwald zegt dat de inhoud van de telefoongesprekken naar hem is gelekt. Met de aanklacht zou de regering wraak willen nemen op de journalist vanwege diens onthullingen over minister van Justitie Sérgio Moro. De rol van deze bewindsman in het enorme omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras wordt momenteel onderzocht.

Aanval op persvrijheid

Greenwald moemt de aanklacht ook een aanval op de persvrijheid. "De regering Bolsonaro en de groep die hem steunt heeft meerdere keren duidelijk gemaakt geen respect te hebben voor fundamentele persvrijheden", laat de journalist in een statement via Twitter weten. "We zullen ons niet laten intimideren door deze tirannieke pogingen om journalisten het zwijgen op te leggen", voegt hij daaraan toe.

Lees hier de hele verklaring die Greenwald op zijn Twitterpagina deelde:

De Amerikaanse journalist werd internationaal bekend in 2013 toen hij de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden openbaar maakte. Snowden werkte voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en voor de veiligheidsdienst NSA. In 2013 vluchtte hij naar Hongkong, waar hij geheime documenten over de grootscheepse spionage door de NSA deelde met een journalist van The Guardian. Snowden woont al jaren in ballingschap in Rusland.

Of Greenwald ook daadwerkelijk terecht moet staan, is nog niet bekend. Een rechter moet nog bepalen of de aanklacht wordt aanvaard.

(22/01/2020 @ 15:00)

Vrouwen in onderzeeër voelden zich snel 'one of the guys'

"Ik deed een melding over de intercom en het viel volledig stil", vertelt Sam. "De mannen waren helemaal niet gewend om een vrouwenstem te horen." De 26-jarige wachtofficier is een van de vijf vrouwen die afgelopen jaar al meevoeren aan boord van een onderzeeër. Vandaag werd bekend dat de marine per direct vrouwen toelaat op onderzeeboten, de laatste plek binnen Defensie waar ze werden geweerd.

Of het niet wennen was, tussen al die mannen? Voor Sam is het haar eerste functie binnen de marine. "Het is natuurlijk wennen om aan boord van een onderzeeboot te stappen, maar ik kan het niet vergelijken. Ik weet niet beter dan dit."

Dat geldt ook voor Sitara Hartsteen, eveneens wachtofficier. Zij is verantwoordelijk voor de navigatie tijdens het varen, dat de duikboot veilig van a naar b komt.

Sinds ze in 2003 toetrad tot de marine wordt ze omringd door mannen. "Ik was de enige vrouw in mijn klas", vertelt de 35-jarige. "Ik ben het dus wel gewend. Je bent al snel one of the guys."

Voor Marieke van Dijk (25) was meedoen aan de proef met vrouwen aan boord een uitgelezen kans om van haar functie aan de wal af te komen. "Ik wilde graag varen en dit was een mooie gelegenheid. Het was eigenlijk varend ontdekken en het is een heel leuk jaar geworden."

Van Dijk werkt als wapenspecialist op de Zr. Ms. Zeeleeuw. Niet alleen houdt ze de technische staat van de torpedo's in de gaten, maar ook van alle sensoren en communicatiesystemen.

Ze meldde zich in 2012 bij de marine. "Ik wilde werken en wat van de wereld zien. De schoolbanken waren niets voor mij en toen zag ik filmpjes van de marine op YouTube. Zo is het gekomen."

Het langst dat ze aan boord van een onderzeeër zat, was negen weken. De keren dat ze uitvoer, ging het nog niet om missies, maar om opleidingsreizen en oefeningen met andere eenheden. "De mooiste ervaring was toen we afgelopen najaar vanaf de boot in de Middellandse Zee sprongen."

Aan boord is er, op een gordijntje hier en daar, niet veel aangepast. Ook niet in de werkzaamheden. Van Dijk: "Het is zes uur op en zes uur af. Dus je begint om middernacht tot 06.00 uur en dan weer van 12.00 uur tot 18.00 uur. Er staan wel een roeiapparaat en een fiets ergens, maar als je dienst erop zit is het meestal eten en snel naar bed."

Alle drie zijn ze erg enthousiast over het werken in de onderzeeër. Sam en Hartsteen willen dit jaar zeker hun Flipper halen, een felbegeerd insigne dat staat voor kennis en vaardigheid aan boord.

Marieke van Dijk heeft hem al. "Het betekent dat je een groot deel van de basiskennis hebt", legt ze uit. "Met een Flipper hoor je er meer bij."

(22/01/2020 @ 14:52)

NikkieTutorials bij Ellen DeGeneres: 'Dankbaar dat het is gebeurd'

Het kostte NikkieTutorials veel moeite om haar coming-outvideo online te zetten, zo vertelt de Nederlandse youtuber in de talkshow van Ellen DeGeneres, die vanavond in de VS wordt uitgezonden. De populaire 25-jarige maker van make-upfilmpjes werd er uitgenodigd om te praten over de video waarin ze onthult dat ze transgender is.

Die video, van vorige week maandag, is inmiddels meer dan 31 miljoen keer bekeken:

"Ik dacht dat ik het niet kon en begon te huilen", vertelt de Brabantse, die in het echt Nikkie de Jager heet. Haar verloofde Dylan hielp haar: "Hij heeft me echt gepusht om het te posten. Hij vertelde me dat ik het kon en dat we er wel doorheen zouden komen."

Dat ze haar verhaal mag doen bij DeGeneres, die vooral Hollywoodsterren en andere beroemdheden interviewt, vindt De Jager nog altijd moeilijk te geloven. "Kun je me knijpen? Oh mijn God, dat doet pijn", grapt ze op de bank naast de presentatrice. Het fragment is pas vanavond op de Amerikaanse televisiezender NBC te zien, maar staat nu al online.

De Jager vertelt in het interview ook meer over haar eerdere uitspraak dat ze gechanteerd werd. "Een paar weken geleden kreeg ik e-mails van een bepaald persoon, die het er niet mee eens was dat ik loog over mijn achtergrond", vertelt ze. "Hij had een zeer dwingende ondertoon." Als de youtuber het zelf niet bekend zou maken, zou deze man het doen. "Het voelde alsof het zijn doel was om mijn leven kapot te maken."

Ze zegt dat ze nerveus was vanwege de reacties die de video zou kunnen opleveren, maar die waren vooral positief. "Mensen zeiden dat ze van me houden en dat ze me accepteren. Ik ben zo blij dat het 2020 is en de acceptatie echt is."

'Kleine Nikkies inspireren'

De Jager heeft geen spijt van haar bekendmaking en is er zelfs dankbaar voor. "Ik was altijd al van plan om met mijn verhaal naar buiten te treden, maar ik vond het moeilijk om de juiste timing te vinden", vertelt ze. "Ik ben de persoon die dit heeft gedaan niet dankbaar, maar ik ben wel dankbaar dat het is gebeurd."

Hoe de toekomst eruitziet weet de De Jager nog niet. Wel hoopt ze veel mensen met haar verhaal te kunnen inspireren. "Ik weet niet waar in deze magische wereld ik thuishoor, maar zolang ik mezelf kan zijn en kleine Nikkies kan inspireren zichzelf te zijn, dan is dat alles wat ik kan doen."

Check hieronder de hele coming out-video van NikkieTutorials:

(22/01/2020 @ 14:33)

Rechter tikt Zaans ziekenhuis op de vingers bij uitbraak bacterie

Het Zaans Medisch Centrum heeft Pharmafilter, een leverancier van zuiveringssystemen voor ziekenhuizen, ten onrechte in een kwaad daglicht gezet. De rechtbank heeft het ziekenhuis opgedragen om een persbericht over maatregelen tegen de uitbraak van een antibiotica-resistente darmbacterie te rectificeren.

Het ziekenhuis liet in september weten rigoureuze stappen te zetten bij het bestrijden van de resistente bacterie. Zo wilde het ziekenhuis overgaan op een ander systeem voor afvalverwerking.

Het ziekenhuis maakt sinds 2017 gebruik van een afvalverwerkingssysteem dat afval vermaalt. In een persbericht schreef het ziekenhuis dat het systeem pulp produceert die op allerlei plekken in het rioolsysteem van het ziekenhuis verstoppingen veroorzaakt, waardoor er een groter risico op verspreiding van de bacterie bestond.

Kort geding

Pharmafilter weerspreekt dat de bacterie iets met het systeem te maken had en spande een kort geding aan, schrijft NH Nieuws. Zo legde het Zaans MC volgens de leverancier ten onrechte een verband tussen de uitbraak van de bacterie en het afvalverwerkingssysteem.

De rechter noemt het persbericht van het Zaans MC "ongenuanceerd en onevenwichtig" omdat het ziekenhuis zijn eigen aandeel in de verstoppingen van de riolering in het midden heeft gelaten. In het persbericht staat volgens de rechtbank niet "dat de reinheid en functionaliteit van het riool en de aard van het afval dat in de vermalers wordt gegooid ook van invloed zijn op de verstoppingen".

Het Zaans MC heeft na de uitspraak de rectificatie op de website geplaatst.

Resistente bacterie

Sinds februari 2018 is de resistente darmbacterie Citrobacter freundii inmiddels bij 46 patiënten aangetroffen. De bacterie heeft een gen bij zich, NDM, dat ervoor zorgt dat alle gangbare antibiotica geen effect hebben. Een patiënt die een infectie opliep door de bacterie is overleden.

(22/01/2020 @ 13:29)

Monty Python-acteur Terry Jones (77) overleden

De Britse Monty Python-acteur en auteur Terry Jones is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden, meldt zijn agent aan de BBC. Hij leed al sinds 2016 aan een vorm van dementie, een hersenziekte die onder meer zijn spraak aantastte.

Jones stond aan de wieg van de Britse populaire absurdistische serie Monty Python's Flying Circus die vanaf de jaren 70 op tv was en vele keren werd herhaald. De zin "And now for something completely different" werd klassiek.

"Terry is overleden na een lange, extreem dappere, maar altijd humoristische strijd tegen een zeldzame vorm van dementie", staat in een verklaring. "We hebben allen een aardig, grappig, warm, creatief en oprecht liefhebbend mens verloren. Zijn compromisloze individualiteit, ongenadige scherpzinnigheid en uitzonderlijke humor hebben miljoenen mensen decennialang plezier geschonken."

Al voordat hij grote faam verwierf met Monty Python speelde Jones in een aantal comedyprogramma's. Naast zijn werk voor de vermaarde serie was Jones ook schrijver en regisseur.

Zijn regiedebuut maakte hij als co-regisseur voor de film Monty Python and the Holy Grail, de eerste film van het gezelschap. Hij regisseerde ook twee van hun latere films Life of Brian en Monty Python's The Meaning of Life.

Monty Python-collega John Cleese dankt Jones voor zijn werk en zijn regie voor Life of Brian in het bijzonder:

Jones was afgestudeerd als historicus aan de universiteit van Oxford. Vanuit die achtergrond maakte hij ook documentaires en schreef hij boeken over de Middeleeuwen en de antieke oudheid. Hij laat een vrouw en drie kinderen na, van wie twee uit een eerder huwelijk.

Terry Jones is de tweede acteur van het zeskoppige Monty Python-collectief die is overleden. Graham Chapman ging hem al in 1989 voor. Collega-acteur John Cleese twittert dan ook: "Two down, four to go."

(22/01/2020 @ 13:16)

Elektrische fiets maakt vak van fietsenmaker weer sexy

Nog maar vijf jaar geleden overwoog de mbo-opleiding tot fietstechnicus om te stoppen wegens gebrek aan belangstelling, maar nu is de opleiding tot fietsenmaker een van de snelstgroeiende studies aan het ROC Noorderpoort in Groningen.

Het is vooral de doorbraak van de elektrische fiets die voor die omslag heeft gezorgd, "We verwachten een enorme groei", zegt docent Jop de Ruijter bij RTV Noord. "De stad wordt auto-onvriendelijk gemaakt. De hele toekomst moet duurzamer. We verwachten veel van onze nieuwe opleidingen."

In 2014 kreeg het ROC nog maar een handjevol aanmeldingen voor de opleiding tot fietsenmaker. "Een fietsenmaker had een imago dat het niet sexy is. Toen was iedereen nog niet echt met elektrisch bezig. Het was gewoon het repareren van een fiets", aldus De Ruijter. Veel kandidaat-fietsenmakers kozen liever voor de opleiding tot auto-technicus.

Elektrische fietsen zijn leuker

Het tij is nu gekeerd. "Ik vind elektrische fietsen leuker dan die andere fietsen. Het is interessanter. Je kunt er meer uit halen met software en zo; storingen verhelpen", zegt Bjarne de Vries (17). Hij is een van de 46 studenten die een werk-leertraject volgt aan het ROC Noorderpoort,

De Vries, maar ook alle andere studenten zijn nu al zeker van een baan. "Ik kan ze zelf niet allemaal gebruiken, maar voor iedereen is er wel een baan", reageert Matthijs Vels van Bike Centre Dik, een fietsenwinkel in Groningen. Hij schat dat ongeveer de helft van alle verkochte fietsen nu elektrisch is. Als gevolg daarvan is zijn vak technischer geworden. Vels: "Het is een stuk gecompliceerder. Aan je oude drieversnellingenfiets hoefde je geen laptop te hangen. We gaan nu vijf keer per jaar op cursus om onze techniek bij te houden."

Fiets vaak in beeld

Gazelle, de grootste fietsenproducent in Nederland, bevestigt de snelle opkomst van de elektrische fiets. In podcast De Spaak zegt directeur marketing Mirjam van Coillie dat op dit moment de helft van de fietsen die bij Gazelle van de band rolt, elektrisch is.

"Je merkt dat de fiets in het straatbeeld gigantisch is. De speed-pedelecs, de snelle jongens. Ook bedrijven die stoppen met lease-auto's en zeggen: laat ze maar op de fiets gaan. Er komt een heel andere beleving", vindt ook docent De Ruijter. ROC Noorderpoort bereidt zich daarop voor. De school wil uitgroeien tot een 'kenniscentrum voor noordelijke fietsenzaken'. Op de school zelf komt een grote, nieuwe werkplaats.

(22/01/2020 @ 13:00)

Luigi Di Maio treedt af als partijleider Italiaanse Vijfsterrenbeweging

Luigi di Maio is opgestapt als partijleider van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, de grootste partij in de regering van premier Conte. Di Maio heeft dat vanmiddag bekendgemaakt op een partijbijeenkomst. "Mijn werk zit erop. Dit is het einde van een tijdperk voor de partij", zei hij.

De 33-jarige Di Maio is ook minister van Buitenlandse Zaken. Het lijkt erop dat hij aanblijft in die functie.

Op de bijeenkomst zei hij "veel vertrouwen te hebben in zijn opvolger". Volgens Di Maio is de partij aan vernieuwing toe.

Arrogant

De politicus stond al tijden onder druk, zegt correspondent Angelo van Schaik: "Hij heeft als partijleider al drie verkiezingen op rij verloren en ook voor de regionale verkiezingen van zondag in Emilia Romagna staat zijn partij er niet best voor. Daardoor heeft partij-oprichter Beppe Grillo het vertrouwen in hem al verloren."

Twee jaar geleden kreeg de Vijfsterrenbeweging 33 procent van de stemmen. In de landelijke peilingen is de partij inmiddels gehalveerd tot 16 procent. Di Maio ligt ook niet goed onder de parlementariërs van zijn partij. "Ze verwijten hem arrogantie en autoritair gedrag. Bovendien zinspeelden ze erop dat hij eerder veel te veel hooi op zijn vork heeft genomen met al die extra ministersposten", zegt Van Schaik.

Leegloop

Sinds de vorige verkiezingen zijn al 31 parlementariërs van de partij vertrokken, zegt Van Schaik. "Voor de Vijfsterrenbeweging zitten er zo'n 300 in de Italiaanse senaat en kamer, dus dat betekent dat de partij ruim 10 procent van zijn mensen is kwijtgeraakt. Een aantal leden is uit de partij gezet omdat ze zich niet hielden aan de regels, maar het grootste deel is zelf opgestapt uit onvrede over de manier waarop de partij wordt geleid."

Premier Conte zegt dat een eventueel vertrek van Di Maio als partijleider geen gevolgen zal hebben voor de regering, die sinds september wordt gevormd door de Vijfsterrenbeweging en het centrumlinkse PD.

Twee opvolgers

Wie de Vijfsterrenbeweging nu gaan leiden, wordt waarschijnlijk bekendgemaakt op een partijcongres in maart. Van Schaik: "Di Maio zelf heeft gezegd dat hij in de toekomst een co-leiderschap voor zich ziet: een man en een vrouw die de partij samen leiden."

Volgens Van Schaik circuleert er nog maar een naam. "Die van Alessandro di Battista. Hij was jarenlang samen met Di Maio het gezicht van de Vijfsterrenbeweging. Hij ging op wereldreis, maar is sinds kort weer terug. Dus het zou mij niet verbazen als die straks een van de leiders van de partij zal zijn."

Persbureau ANSA zegt dat bronnen melden dat partijlid Vito Crimi het voorzitterschap tijdelijk overneemt.

(22/01/2020 @ 12:49)

Dernière mise à jour : 22/01/2020 @ 16:58
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette