Texte à méditer :  "Ne crains pas d'avancer lentement, crains seulement de t'arrêter."    Sagesse chinoise
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

14 Octobre 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Juste


C'était aussi un 14 / 10
1066

Guerres dynastiques en Bretagne : participation des bretons à la Bataille d'Hastings.


Né(e) un 14 / 10 / 1967
Gérard De PalmasCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Boerenprotest woensdag niet voor gebouw RIVM vanwege veiligheid

Het aangekondigde boerenprotest van overmorgen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wordt verplaatst naar een sportpark aan de rand van De Bilt. Volgens de gemeente is dat nodig vanwege de veiligheid en gebeurt dat "in goed overleg" met de actievoerders.

"Het is een heel krappe bedoening bij het RIVM", zegt een woordvoerder van de gemeente. Bovendien moet het instituut permanent goed bereikbaar zijn.

Er liggen bijvoorbeeld vaccins en geneesmiddelen opgeslagen die snel nodig kunnen zijn en er staan voertuigen van de milieuongevallendienst die snel moeten kunnen uitrukken om gevaarlijke stoffen te meten bij branden.

Begrip

De boeren hebben begrip voor de verplaatsing. "We zijn er niet op uit om herrie te schoppen", zegt Micha Bouwer van Farmers Defence Force (FDF).

Op de website van de actiegroep staat een oproep om naar het RIVM-gebouw te komen, maar dat wordt aangepast. De meeste boeren zijn inmiddels via WhatsApp-groepen al op de hoogte gesteld van de nieuwe locatie.

De boeren willen protesteren bij het RIVM omdat ze de stikstofberekeningen van het instituut wantrouwen. Brouwer verwacht dat zeker duizend boeren zullen meedoen aan de actie. Net als bij eerdere protesten verzamelen zij zich per regio om dan gezamenlijk met trekkers, auto's en bussen naar De Bilt te rijden.

Verkeersmaatregelen

Om de demonstratie in goede banen te leiden, neemt de gemeente verkeersmaatregelen. Actievoerders worden met tekstkarren naar het demonstratieterrein gestuurd. Ook worden verkeersregelaars en agenten ingezet.

De gemeente waarschuwt inwoners dat De Bilt in de ochtend slecht bereikbaar zal zijn, schrijft RTV Utrecht. De boeren verwachten rond het middaguur te vertrekken, ze rijden dan door naar Den Haag voor een protest voor het Tweede Kamergebouw.

(14/10/2019 @ 15:25)

Paniek bij gamers: Fortnite verdwijnt in zwart gat en is onspeelbaar

Het razend populaire videospel Fortnite is offline. Gamers zien sinds gisteravond een leeg scherm met een zwart gat in het midden en horen achtergrondgeluiden, maar kunnen het spel niet starten. Verwacht wordt dat gamemaker Epic binnenkort een nieuw hoofdstuk lanceert.

Fortnite is een van de populairste games ter wereld. Het wordt gespeeld door zo'n 250 miljoen mensen, vooral jonge gamers. Het spel draait om een eiland waar honderd spelers elkaar moeten uitschakelen.

Toen gisteravond het tiende seizoen van de game ten einde liep, werd de wereld van Fortnite tijdens het evenement 'The End' geraakt door een meteoor. Daarna verdween alles in een zwart gat. Sindsdien is de game onspeelbaar.

Paniek

Dat veroorzaakt bij veel jonge gamers grote paniek, zo is op sociale media te zien. Zij hebben geen idee wanneer het zal terugkeren, of zijn bang dat de game 'voorgoed' is verdwenen.

Een stuk waarschijnlijker is dat het zwarte gat een stunt is ter promotie van een nieuw deel van Fortnite: seizoen elf, of hoofdstuk twee. Officieel is er nog niets bekendgemaakt.

(14/10/2019 @ 14:24)

Amerikaanse leger verplaatst zich met groot materieel door Nederland

Zo'n 3500 militairen, 85 Abrams-tanks en 80 Blackhawk-, Apache- en Chinookhelikopters trekken vanaf vandaag dwars door Nederland heen. Allemaal behoren ze toe aan twee grote Amerikaanse legereenheden, die komen oefenen in Europa.

Vanmiddag kwamen de legervoertuigen aan in Zeeland:

De militairen en het materieel worden over de weg, per trein en via binnenvaartschepen vervoerd en ze hebben Duitsland als eindbestemming. Daar gaan ze de komende negen maanden oefenen.

Het transport hoort bij de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa, die volgens defensie het afgelopen jaar is vergroot vanwege de toenemende geopolitieke spanningen met Rusland. Op basis van afspraken binnen de NAVO ondersteunt defensie het transport met tientallen militairen.

Beveiliging

Het Nederlandse leger beveiligt onder meer de plekken in de havens van Rotterdam en Vlissingen waar de Amerikanen aankomen. Ook levert defensie brandstof en vervoert het een deel van het Amerikaanse materieel met militaire vrachtwagens.

Marechaussees begeleiden de militaire colonnes over de Nederlandse wegen. Ook maken de Amerikanen gebruik van defensielocaties als onderkomen en kantoor.

Het is een grote logistieke operatie, vertelt majoor Tom Kievit. "In de recente geschiedenis hebben we dit alleen nog gezien in de Golfoorlog. Toen ging het om Amerikaanse eenheden uit Duitsland die naar de Golf gingen en via Vlissingen werden vervoerd naar buiten Europa", zegt Kievit.

De gevolgen voor bijvoorbeeld het verkeer op de weg en het spoornet zijn groot, daarom is er afgestemd wanneer het materieel verplaatst wordt. "85 Abrams-tanks krijg je niet ongemerkt door het land. Ook de helikopters zullen tot vragen leiden."

Tegelijk met deze actie verplaatst een andere Amerikaanse eenheid met 1700 militairen en 80 Blackhawk-, Apache- en Chinook-helikopters zich in tegengestelde beweging vanuit Duitsland, via de Rotterdamse haven, terug naar de VS. Zij gaan naar hun thuisbasis in Fort Stewart in de staat Georgia. De eenheden die via Nederland naar Duitsland reizen komen uit Fort Hood in Texas.

De verplaatsing duurt tot begin november. De grote colonnes worden volgens Kievit vooral 's nachts vervoerd om de consequenties voor het verkeer te beperken.

(14/10/2019 @ 14:12)

Negen militairen opgepakt voor harddrugs

De Koninklijke Marechaussee heeft negen militairen aangehouden op verdenking van het bezitten en verstrekken van harddrugs.

Vijf militairen werden aangehouden op een kazerne in Havelte, een zesde op een kazerne in Schaarsbergen. De andere drie werden thuis aangehouden.

De verdachten zitten nog vast.

(14/10/2019 @ 13:53)

OM eist 16 jaar cel en tbs voor moord op bejaarde moeder

Het Openbaar Ministerie wil dat Ton L. zestien jaar de gevangenis in gaat en tbs krijgt voor de moord op zijn moeder Mona Baartmans (79) uit Delft, schrijft Omroep West.

De 61-jarige man uit Oud-Beijerland zou zijn moeder met voorbedachten rade om het leven hebben gebracht om te voorkomen dat ze vragen zou stellen over de 40.000 euro die hij had vergokt. Het geld had hij van de rekening van zijn moeder gehaald.

Het lichaam van Mona Baartmans werd in november vorig jaar gevonden in een bos bij Heinenoord, in de buurt van Rotterdam. Ton L. heeft bekend zijn moeder te hebben gewurgd met een tiewrap na een bezoek aan haar man in een verpleeghuis in Den Haag.

(14/10/2019 @ 13:16)

Podcast De Dag: waarom seksueel misbruik bij jongens vaak verborgen blijft

Jongens die seksueel worden misbruikt moeten beter worden geholpen. Dat zeggen organisaties die zich inzetten voor kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt tegen het Jeugdjournaal. In De Dag gaan we het hebben over de impact die misbruik kan hebben op mannen.

De focus ligt namelijk vaak op seksueel misbruik van meisjes. Verslaggever Bart Tuinman sprak met Mark. Toen hij 15 was, is hij door een oudere man misbruikt. En Obed Brinkman maakte in zijn jeugd misbruik mee. Pas sinds deze zomer durft hij zijn verhaal te vertellen.

(14/10/2019 @ 12:12)

EU schort wapenleveranties aan Turkije op

De 28 EU-landen hebben unaniem besloten de wapenleveranties aan Turkije op te schorten. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken veroordeelden tijdens hun overleg in Luxemburg de Turkse militaire operatie in Noordoost-Syrië en riepen Ankara opnieuw op zich terug te trekken uit Syrië.

Volgens de lidstaten ondermijnt Turkije met de inval de stabiliteit in de regio, met meer burgerslachtoffers en ontheemden tot gevolg. Ook het vernietigen van Islamitische Staat wordt erdoor bemoeilijkt.

'Stap vooruit'

Enkele Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, hadden eerder al afzonderlijk besloten geen wapens meer te leveren. Minister Blok noemt het "een enorme stap vooruit" dat de EU nu eensgezind is.

"De Europese Unie heeft nog nooit een NAVO-land veroordeeld", zegt Blok. "Een heel duidelijk signaal, ik ben blij dat het gelukt is." Hij sluit verdere sancties niet uit.

Voorafgaand aan het overleg liet Blok weten dat onder de IS-vrouwen en kinderen die dit weekend zijn ontsnapt en weggestuurd uit opvangkampen in Syrië, geen Nederlanders zijn. Dat wordt wel nog verder onderzocht, aldus Blok.

Vrijlaten IS'ers

Koerdische strijders lieten eerder weten dat het bewaken van IS'ers geen prioriteit meer is, nu Turkije de aanval heeft geopend. Ankara spreekt tegen dat het Turkse offensief het ontsnappen van IS'ers uit Koerdische gevangenissen en kampen tot gevolg heeft.

De Turkse minister van Defensie Akar beschuldigde de Koerdische militanten vandaag van het weghalen van IS'ers uit een gevangenis. "Toen we er aankwamen, zagen we dat hij was leeggehaald door de YPG en dat de IS-strijders waren ontvoerd. We hebben dit vastgesteld met foto's en videobeelden."

De Amerikaanse president Trump stelde, zonder daarvoor bewijs te leveren, dat de Koerdische milities met het vrijlaten van IS'ers de VS weer bij het conflict proberen te betrekken. Hij dreigde opnieuw met zware sancties voor Turkije.

Turkije begon vorige week met de militaire operatie in Noordoost-Syrië. Volgens president Erdogan is het doel uitsluitend het verdrijven van de Koerdische YPG-militie, en niet het opdelen van Syrië. Gisteravond begon ook het Syrische leger aan een opmars in de regio, na een akkoord met Koerdische milities.

Kamer niet tevreden

De Tweede Kamer is niet tevreden met de stappen die de EU zet tegen Turkije. Voor veel Kamerleden gaan de maatregelen niet ver genoeg. Vorige week nam het parlement moties aan voor het instellen van economische sancties tegen Turkije, maar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen dus niet zo ver gaan.

Regeringspartijen VVD, D66 en ChristenUnie vinden dat teleurstellend. VVD-Kamerlid Sven Koopmans noemt het allemaal niet genoeg:

Ook Joël Voordewind van de ChristenUnie windt zich op over de houding van de EU:

En D66'er Sjoerd Sjoerdsma vraagt zich af of dit wel genoeg is om Turkije te stoppen:

(14/10/2019 @ 12:04)

‘Huawei mag meebouwen aan 5G-netwerken in Duitsland'

De Duitse regering laat het Chinese Huawei meebouwen aan 5G-netwerken. Dat schrijft de krant Handelsblatt op basis van een gelekt document waarin beveiligingseisen worden beschreven. Het besluit zou over een paar dagen worden bekendgemaakt.

In het document staat volgens Handelsblatt dat providers als Deutsche Telekom en Vodafone de kritieke plekken in het netwerk moeten aanwijzen. Voor die plekken gelden dan scherpere beveiligingseisen. De inspecties worden gedaan door het Federale Bureau voor Informatieveiligheid (BSI).

Een clausule die de Chinese techreus de toegang tot de Duitse markt zou ontzeggen, is er volgens de zakenkrant uitgehaald. Bondskanselier Merkel heeft volgens bronnen van de krant persoonlijk voorkomen dat er strengere eisen zouden komen.

Breuk met China

Ze vreest dat zo'n besluit zal leiden tot een breuk met China, aldus de krant. Hiermee negeert Merkel de lobby van de VS om Huawei wél de toegang te ontzeggen. De Amerikanen pleiten hier al maanden voor.

"We hebben niks aan ons standpunt veranderd", zei Steffen Seibert, de woordvoerder van Merkel. "We sluiten geen individuele aanbieders uit, maar houden iedereen aan dezelfde hoge veiligheidsvoorschriften."

De regering van president Trump waarschuwt dat Huawei door de Chinese overheid kan worden gebruikt voor sabotage-acties of spionage-activiteiten. Huawei heeft altijd bestreden dit te zullen doen en hard bewijs ontbreekt. Huawei hoort samen met Nokia en Ericsson tot de top drie netwerkleveranciers van 5G. Velen zien Huawei zelfs als de beste van de drie.

Het besluit van Duitsland leidt tot kritiek bij politici, tekent Handelsblatt op. "Een besluit van zo'n strategisch belang mag niet op ambtelijk niveau worden genomen", zegt Norbert Rà¶ttgen (CDU), voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken. De buitenlandwoordvoerder van de SPD, Nils Schmid, noemt het "een serieuze fout" om Huawei te laten meebouwen aan 5G-netwerken.

Huawei in Nederland

In Nederland is er nog altijd onduidelijkheid over wat Huawei wel niet mag. Eerder schreef minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer dat hij telecomproviders gaat verplichten aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen.

Naar verwachting eind dit jaar maakt het kabinet in de vorm van een zogeheten algemene maatregel van bestuur bekend aan welke beveiligingseisen leveranciers in Nederland moeten voldoen.

(14/10/2019 @ 11:41)

Vijf arrestaties in verband met dodelijke steekpartij politiebureau Parijs

De Franse politie heeft vijf mensen opgepakt in verband met de dodelijke steekpartij, eerder deze maand, in het hoofdkwartier van de politie in Parijs. Volgens Franse media gaat het om mensen die banden zouden hebben met de dader. Waarvan de vijf mensen verdacht worden is nog niet bekend.

De 45-jarige dader, politiemedewerker Mickaël Harpon, stak begin deze maand vier collega's dood op het politiebureau waar hij werkte. Hij werd na zijn daad ter plekke doodgeschoten. Volgens de Franse terreuraanklager Jean-François Ricard bekeerde de man zich ongeveer tien jaar geleden tot de islam en werd hij steeds radicaler.

Ook had Harpon volgens Ricard contact met salafisten, wilde hij niet meer met vrouwelijke collega's praten en verdedigde hij de terroristische aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in 2015.

De verdachten zouden in Val-d'Oise zijn aangehouden, een departement bij Parijs waar de dader zelf ook woonde. De aanhoudingen volgen op het onderzoek van de computer en de smartphone van de dader. Vorige week werd in het huis van Harpon een usb-stick gevonden met daarop tientallen gegevens van zijn collega's en propagandavideo's van Islamitische Staat.

Staatsgevaarlijke imam

Franse media melden op basis van bronnen dichtbij het onderzoek dat een van de vijf arrestanten een controversiële imam uit Gonesse, een gemeente ten noorden van Parijs, is. De imam, die predikte in de gebedsruimte die Harpon ook bezocht, zou voorkomen in een database van staatsgevaarlijke individuen. De burgemeester van Gonesse zei vrijdag dat het contract met de moslimvereniging die de imam aanstelde per direct is beëindigd.

(14/10/2019 @ 11:40)

Ruim 26 jaar voor aanslagpleger Amsterdam CS, bijna 3 miljoen schadevergoeding

De man die vorig jaar op station Amsterdam Centraal twee Amerikaanse toeristen neerstak, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar en acht maanden. De rechtbank acht Jawed S. schuldig aan een tweevoudige poging tot moord met terroristisch motief en de bedreiging van drie agenten. De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, een celstraf van 25 jaar.

Ook moet S. een schadevergoeding betalen van ruim 2,8 miljoen euro aan een van de slachtoffers. Die man liep een dwarslaesie op en zit waarschijnlijk de rest van zijn leven in een rolstoel. Aan de andere Amerikaan moet hij meer dan 38.000 euro betalen.

Bekijk in de eerste video wat de rechter zei over de schadevergoeding, in de tweede video wordt de strafmaat bekendgemaakt.

Over de vraag of S. de bijna 3 miljoen euro wel kan betalen, hoeven de slachtoffers zich geen zorgen te maken. De staat schiet vergoedingen voor slachtoffers van geweldsmisdrijven en zedendelicten namelijk helemaal voor, legt NOS-justitieredacteur Remco Andringa uit. "De overheid probeert daarna om het bedrag te verhalen op de dader. Maar omdat Jawed S. als asielzoeker én gedetineerde niet veel geld zal hebben, zal het in de praktijk de overheid zijn die de schadevergoeding aan de slachtoffers betaalt."

'We zijn dus met zijn allen miljoenen kwijt', stelt advocaat Feride Tosun op Twitter:

De in Afghanistan geboren Jawed S. (20) is een in Duitsland uitgeprocedeerde asielzoeker. Hij nam een jaar geleden vanuit Duitsland de trein naar Amsterdam om wraak te nemen voor uitlatingen van Geert Wilders. Met de aankondiging van een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed beledigde Wilders volgens S. zijn geloof.

S. werd een dubbele poging tot moord met terroristisch motief ten laste gelegd. Alle ten laste gelegde feiten zijn volgens de rechter bewezen. S. handelde volgens haar met een vooropgezet plan. "Hij kwam naar Nederland om zo veel mogelijk mensen te doden", zei ze. "Het herhalingsgevaar is erg hoog. De rechtbank moet de maatschappij beschermen." Daarom is volgens haar alleen de hoogst mogelijke straf passend.

S. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

Volledig toerekeningsvatbaar

Volgens de aanklager maakte de Afghaan zich schuldig aan een terroristisch misdrijf. Een psychische stoornis kon niet worden vastgesteld. Dat maakt dat hij volledig toerekeningsvatbaar is voor wat hij heeft gedaan. S. zei bij een zitting dat hij van plan was om "oneerlijke en wrede mensen" te doden.

De slachtoffers waren willekeurige voorbijgangers. Zij overleefden de aanval, maar raakten zwaargewond.

De vrouw van een van de slachtoffers legde deze verklaring af. Zij was elf weken zwanger toen de aanslag werd gepleegd:

(14/10/2019 @ 11:31)

Albanië heeft op weg naar de EU 'last van een negatief imago'

Moet Albanië lid worden van de Europese Unie? Deze week wordt besloten of gesprekken daarover moeten beginnen. Duitsland was lange tijd tegen, maar is nu om. Nederland en Frankrijk zien die toetreding niet zitten. De staat van de rechtspraak in Albanië is een van de redenen waarom tegenstanders van de toetreding twijfelen.

In de rechtszaal van de Hoge Raad in Tirana staat een levensgroot portret van Moeder Teresa op de muur geschilderd. Naast haar gezicht staat in het Albanees een gebed voor rechters.

"Het gebed gaat over integriteit", legt rechter Ardian Dvorani uit. "Dat mensen gerechtigheid verdienen, dat een rechter een grote verantwoordelijkheid heeft." Dvorani staat even stil, kijkt naar het portret en zucht. "Het is jammer dat mijn collega's niet naar haar hebben geluisterd".

Dvorani is de enige overgebleven rechter in de Hoge Raad van Albanië. Geen van zijn collega's heeft het zogenoemde vetting-proces doorstaan. Er waren twijfels over hun integriteit als rechters. Het is onderdeel van een radicale opschoning van de gerechtelijke macht in het land, dat twee jaar geleden is begonnen.

De 'vetting' is een langdurige en diepe screening van elke rechter, aanklager, officier van justitie. Hun hele verleden wordt onder de loep genomen. Als dubieuze inkomsten of bezittingen aan het licht komen die kunnen wijzen op corruptie of vriendjespolitiek: is dat nu een reden om een rechter te kunnen ontslaan.

De één na de ander kwam niet door de screening heen. De methode werkte een beetje té goed. Want nu de corrupte rechters eruit zijn, dient zich een nieuw probleem aan: er zijn bijna geen rechters over. Omdat Dvorani de Hoge Raad nu in zijn eentje moet bestieren, zijn er al twee jaar geen zittingen geweest. Om een zaak te kunnen voeren, moeten er minstens drie rechters aanwezig zijn. En die zijn er niet.

Zaken stapelen zich op

De dossiers van onbehandelde zaken stapelen zich wel op. Dvorani houdt het aantal exact bij. "35483 zaken wachten op berechting. Het zijn civiele, administratieve en criminele zaken, Die liggen maar te wachten", verzucht hij. "Mensen zijn niet blij."

Nodig was het wel, benadrukt hij. Want als je de corruptie en criminaliteit wil aanpakken, dan moet je beginnen met het opschonen van de rechtbanken. "Alle problemen in Albanië zijn terug te voeren op de rechtspraak. En daar moet je het aanpakken, bij de wortels." Albanezen waren het vertrouwen in de rechtspraak kwijtgeraakt door corrupt gedrag van hoge rechters, gaat hij verder. "We hebben nu een rechtbank zonder rechters, maar dit is beter dan hoe het was: een rechtbank zonder integriteit."

Albanië had gehoopt beloond te worden voor deze rigoureuze aanpak van het rechtssysteem. De Europese Commissie en een meerderheid van de EU-lidstaten beschouwen Albanië als één van de zes Balkanlanden die op termijn onderdeel van de Europese familie zal uitmaken. Dan is het openen van toetredingsgesprekken, een proces dat minimaal tien jaar zal duren, een logische eerste stap. Maar naast Frankrijk, blijft ook Nederland grote bezwaren hebben.

Ondernemer Wouter van Rooij streek vijf jaar geleden neer in de historische UNESCO-beschermde stad Gjirokaster en opende daar een hostel voor backpackers. Hij wordt deze dagen regelmatig op de Nederlandse strengheid aangesproken. "Mensen komen op me af en willen weten waarom Nederland Albanië blijft blokkeren. Wat moet ik daarop zeggen? Ik kan uitleggen dat het te maken heeft met dat er in Nederland veel criminaliteit met Albanezen is. Maar een hoop mensen begrijpen het niet, en vinden dat Nederland hun vooruitgang dwars zit. Mensen willen echt graag toetreden."

Albanië heeft ook last van een negatief imago, zegt hij. "Veel mensen zien Albanië als zwart gat, maar dat beeld is totaal niet meer representatief tegenwoordig. Dat maakt het wel lastig voor Albanië om te groeien."

Weg naar toetreding

Minister Blok zei eerder dat Albanië "nog stappen moet maken, vooral op het gebied van corruptie en de hervorming van het rechtssysteem". Volgens Rechter Ardian Dvorani is dat precies waar Albanië de afgelopen jaren zo hard aan heeft gewerkt. Hij hoopt dat het gezien wordt.

"Je moet mensen niet ontmoedigen," zegt hij. Beginnen met toetredingsgesprekken betekent niet dat Albanië al lid wordt, benadrukt hij. "Onze politici zullen harder gaan werken aan hervormingen als ze weten dat de weg naar toetreding is geopend."

De kans is aanzienlijk dat ook dit keer geen groen licht komt. Naast Nederland, is ook Frankrijk tegen de opening van het proces naar toetreding.

Dvorani weet dat. Toch is hij hoopvol. Hij krijgt namelijk binnenkort nieuwe collega's. Op dit moment worden vier nieuwe rechters gescreend. Als dat goed gaat, kan de Hoge Raad begin 2020 weer operationeel zijn.

"Als je het mij vraagt hebben we een enorme stap vooruit gezet", zegt hij. "En natuurlijk kost het tijd. Maar Nederland moet begrijpen dat wij dit serieus nemen. En dat het resultaat er echt aan komt."

Bekijk ook deze reportage die Sander van Hoorn maakte in Albanië.

(14/10/2019 @ 11:22)

Leerlingen mishandelen leraar op school Bergen op Zoom

Vier leerlingen van het Aventurijncollege in Bergen op Zoom hebben donderdag een leraar opgewacht na de pauze en mishandeld. Ze probeerden de man ook bij de keel te grijpen.

Andere leraren en leerlingen die het zagen gebeuren, schoten te hulp. De politie pakte de vier scholieren (15 en 16 jaar) op.

Het Aventurijncollege is een speciale vmbo-school voor leerlingen met onder meer gedragsproblemen. "We zijn vreselijk geschrokken. Een gecoà¶rdineerde actie zoals deze hebben wij nog nooit meegemaakt", zegt een woordvoerder van de school tegen Omroep Brabant.

De leraar maakt het volgens de woordvoerder fysiek goed, "Wel is hij enorm geschrokken. Hij kon zich niet verweren tegen de vier jongeren." Het incident speelde zich vlak voor het begin van de herfstvakantie af. De jongeren waren kort voor het incident aangesproken op 'storend gedrag'.

School een dag dicht

De school bracht ouders direct op de hoogte via een brief. Daarin werd gesproken over 'een groot incident met veel fysieke agressie' dat 'dermate heftig' was, dat de politie eraan te pas moest komen.

De school bleef de dag na het incident dicht, behalve voor leerlingen die 'de spanning kwijt wilden raken' door te praten met hun mentor.

Geschorst

De vier leerlingen zijn voorlopig geschorst, in elk geval tot en met de week na de herfstvakantie. Over verdere sancties zijn nog geen beslissingen genomen. "We hebben hier geen ervaring mee en zullen het per jongere gaan bekijken. Maar eerst even rust", aldus de woordvoerder van de school.

De jongeren zullen moeten verschijnen tijdens een zogeheten TRIP-zitting voor minderjarigen. Het OM stelt dan een taakstraf of boete voor. Als de jongeren daarmee akkoord gaan, hoeven ze niet naar de kinderrechter.

(14/10/2019 @ 11:00)

Coalitie verdeeld, kabinet blijft erbij: geen IS-strijders terughalen

Het kabinet blijft erbij dat uit Nederland afkomstige IS-strijders die in Syrië gevangen zitten, niet worden teruggehaald naar Nederland. Dat zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na het wekelijkse coalitieberaad.

ChristenUnie en D66 dringen aan op onderzoek naar het terughalen van strijders, nu ze door de gevechten in Noord-Syrië mogelijk weten te ontsnappen. Maar het kabinet is dat niet van plan. Daarmee staat de verdeeldheid in de coalitie over de kwestie op scherp.

Volgens minister Grapperhaus is het "heel onveilig" om mensen die kant op te sturen en strijders op te halen.

De minister laat zich voortdurend op de hoogte houden en heeft "persoonlijke bevestiging" van het Rode Kruis dat het nu "heel gevaarlijk is".

De VVD is faliekant tegen het terughalen van strijders. Ook het CDA ziet het, gezien de chaos in het gebied, niet zitten. "We kunnen daar geen mensen heen sturen", zegt Kamerlid Van Toorenburg.

Bij de inloop van het coalitieoverleg vanmorgen zei ChristenUnie-leider Segers de dreigende ontsnapping van IS-strijders een "directe bedreiging voor onze veiligheid en de veiligheid in de regio" te vinden. Er is volgens Segers een "nieuwe situatie" waarnaar gekeken moet worden.

D66-Kamerlid Sjoerdsma spreekt van "een kantelpunt" nu Turkije aanvallen op het gebied uitvoert.

Dag tot dag

D66-leider Jetten erkent dat het nu gevaarlijk is maar roept het kabinet op de situatie van dag tot dag te bekijken. "Waar de mogelijkheid zich voordoet moet ook worden gekeken of er in Europees verband kinderen en vrouwen kunnen worden teruggehaald."

Volgens Grapperhaus zijn er op dit moment geen berichten over ontsnapte Nederlandse IS-strijders. Op de vraag of het kabinet niet bezorgd is dat deze mensen alsnog naar Nederland komen, zei de minister dat er al maatregelen genomen zijn. "De paspoorten van Nederlandse uit-reizigers zijn ongeldig, ze kunnen ons land legaal niet in."

"Mochten mensen in Turkije belanden dan kan de marechaussee ze daar oppakken. We zijn voortdurend met onze EU-partners in gesprek. Maar we gaan niet naar een volstrekt onveilig en onoverzichtelijk gebied om deze mensen op te halen."

In totaal zijn de afgelopen jaren ongeveer 300 Nederlandse jihadisten uitgereisd. Negentig van hen zijn omgekomen. Zestig personen zijn teruggekeerd naar Nederland.

VRT-journalist Rudi Vranckx is in het noorden van Syrië en maakt melding van "totale chaos" bij het kamp Ain Issa. Daar worden vooral vrouwen en kinderen van IS-strijders vastgehouden. Vranckx vertelde aan Nieuwsuur dat er voor de Turkse invasie nog 700 bewakers waren en nu 60.

(14/10/2019 @ 10:37)

Provincie Noord-Holland voert druk tegen slakverwerker Harsco op

De provincie Noord-Holland dreigt met nieuwe dwangsommen tegen slakverwerkingsbedrijf Harsco in Velsen-Noord. Het bedrijf moet de stofoverlast voor de omgeving terugdringen.

Als dat niet gebeurt volgen boetes van 5.000 of 20.000 euro per dag, afhankelijk van het bedrijfsproces, schrijft NH Nieuws.

Harsco zit op het terrein van Tata Steel en verwerkt restproducten die vrijkomen bij de productie van staal. Het bedrijf moest al eerder dwangsommen betalen voor het overtreden van de milieuregels.

Tot maximaal 900.000 euro

Vanaf zaterdag 19 oktober moet Harsco voorkomen dat stof van op het terrein opgeslagen slak in de omgeving terechtkomt. Lukt dat niet, dan kan de provincie het bedrijf een dwangsom van 5.000 euro per dag opleggen.

Ook bij het verplaatsen van materiaal op het terrein mag vanaf die datum geen stof meer vrijkomen. Als dat toch gebeurt, moet het bedrijf 20.000 euro per dag betalen.

Harsco loopt ook kans op een dwangsom van 20.000 euro per dag als er stof vrijkomt bij het verwijderen van de toplaag in de slakputten. Het bedrijf krijgt tot 30 november de tijd om daar maatregelen tegen te treffen.

De dwangsommen kunnen oplopen tot een totaalbedrag van 900.000 euro.

(14/10/2019 @ 10:07)

Greenpeace bezet olieplatforms Shell in de Noordzee

Activisten van Greenpeace hebben zich vanochtend vastgeketend op twee grote olieplatforms van Shell ter hoogte van de Shetlandeilanden. Het gaat om de Brent Alpha en de Brent Bravo die tussen Schotland en Noorwegen liggen in Brits territoriale wateren.

De activisten van Greenpeace zijn vanaf het zeilschip de Rainbow Warrior met rubberboten naar de olieplatforms gevaren waar klimmers uit Denemarken, Duitsland en Nederland zich aan de platforms hebben vastgeketend. Hoe lang de actie zal duren, is nog niet bekend.

Shell zegt dat de veiligheid van de activisten en medewerkers op de platforms goed in de gaten wordt gehouden.

Platforms ontmantelen

Greenpeace protesteert tegen het voornemen van het Verenigd Koninkrijk om Shell toestemming te geven om de resten van de platforms die zich onder water bevinden in zee te laten na de ontmanteling van de olie-installaties.

Komende vrijdag is er internationaal overleg over tussen alle Noordzeelanden in Londen. Volgens het zogenoemde OSPAR-verdrag moet in principe alles wat er in de Noordzee is neergezet ook weer opgeruimd worden nadat de productie gestopt is. Als een land hier een uitzondering op wil maken, moeten alle andere landen geraadpleegd worden. Onder meer Nederland en Duitsland vinden dat Shell de resten moet verwijderen.

Beton, staal en chemicaliën

Het gaat om grote hoeveelheden beton en staal maar ook om resten olie en chemicaliën die in bassins op de zeebodem zitten. Volgens Shell is het beter voor het zeemilieu om de resten te laten staan en zou het levensgevaarlijk zijn voor duikers om alles op te ruimen. Deze opvatting wordt bestreden door een onderzoek dat VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen liet uitvoeren door de Technische Universiteit Denemarken. Shell zegt zich te baseren op honderden onderzoeken.

De afspraken in het OSPAR-verdrag zijn aangescherpt naar aanleiding van de discussie over de Brent Spar van Shell in 1995 toen Greenpeace ook een bezetting uitvoerde omdat Shell het platform wilde laten afzinken.

(14/10/2019 @ 09:58)

Nobelprijs economie voor onderzoek naar armoedebestrijding

De Nobelprijs voor de economie gaat dit jaar naar drie economen die onderzoek hebben gedaan naar de bestrijding van armoede. Voor de tweede keer in de geschiedenis ontvangt een vrouw de prijs.

De drie gelauwerde economen zijn Esther Duflo en Abhijit Banerjee (beiden verbonden aan het MIT) en Michael Kremer (Harvard).

In een eerste reactie liet Duflo, geboren in 1972, merken dat ze verrast was over het nieuws. "Ik dacht dat we te jong waren voor de prijs. De meeste winnaars zijn veel ouder."

Armoede

De commissie noemt de bestrijding van wereldwijde armoede, in al haar vormen, een van de meest urgente vraagstukken van de mensheid. Ondanks aanzienlijke vooruitgang in de afgelopen decennia moeten nog altijd meer dan 700 miljoen mensen leven van een extreem laag inkomen. Elk jaar sterven er circa 5 miljoen kinderen onder de vijf aan ziektes die vaak goedkoop behandeld of voorkomen hadden kunnen worden.

Volgens Duflo wordt er vaak een karikatuur gemaakt van armen, ze worden als "wanhopig, lui of niet ondernemend" afgeschilderd. Zelfs mensen die graag willen helpen begrijpen niet waar armoede vandaan komt, aldus Duflo. Haar onderzoek, en dat van haar collega's, probeert alle aspecten van armoede afzonderlijk te onderzoeken om een effectieve oplossing te vinden.

Vernieuwend onderzoek

De drie onderzoekers ontvangen de prijs voor hun vernieuwende onderzoeksmethoden. Ze toonden aan dat de beste oplossingen gevonden kunnen worden, als een onderzoek in meer specifieke vragen wordt opgedeeld, die vervolgens met behulp van kleine experimenten onderzocht worden.

Neem bijvoorbeeld het probleem dat veel mensen laag of niet geschoold zijn, een van de belangrijke oorzaken van armoede. In landen met lage inkomens zijn schoolboeken schaars, en gaan kinderen vaak zonder genoeg te eten naar school. Is het dan het meest effectief om voor meer boeken te zorgen, of zijn gratis schoolmaaltijden de beste oplossing?

Het was Michael Kremer die met zijn collega's in de jaren 90 besloot om hun onderzoek te verplaatsen van de universiteit naar de plek waar het probleem speelde: het platteland van West-Kenia. Daar onderzochten ze verschillende mogelijke oplossingen.

Zo bleek dat meer boeken of gratis schoolboeken de leerresultaten niet echt verbeterden. Er waren andere experimenten voor nodig om erachter te komen wat wél werkt. Hieruit werd duidelijk dat het grootste probleem is dat het onderwijs in deze gebieden niet goed aansluit bij de behoeften van leerlingen.

Esther Duflo en Abhijit Banerjee liepen voorop in die onderzoeken, en voerden ook in India experimenten uit met begeleidingsprogramma's. Dat bleek duidelijk effect te hebben.

Geld

Volgens de Nobel-commissie hebben de drie winnaars de weg gebaand voor een effectievere bestrijding van armoede. Inmiddels is hun aanpak leidend geworden voor het hele veld.

Onder de drie onderzoekers wordt een geldbedrag van ruim 800.000 euro verdeeld. Op de vraag wat Duflo met het geld gaat doen, verwees ze naar de tweevoudig Nobelprijswinnares Marie Curie, een natuur- en scheikundige.

"Toen ze won kocht ze een gram radium. We zullen met zijn drieën overleggen en kijken naar wat onze gram radium is."

(14/10/2019 @ 09:55)

Te vroeg geboren kinderen houden veel langer achterstand dan gedacht

Kinderen die te vroeg worden geboren hebben daar op latere leeftijd veel langer last van dan gedacht. Zelfs in de puberteit merken ze daar nog de gevolgen van. Tot die conclusie komt Sabrina Twilhaar van de Vrije Universiteit in Amsterdam in een onderzoek waarop ze vandaag promoveert.

"Die kinderen hebben meer moeite om op school mee te komen", vertelt Twilhaar in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze hebben gemiddeld een lagere intelligentie en ze hebben vaker last van sociale problemen en aandachtsproblemen."

De schade ontstaat omdat de hersenen in de laatste drie maanden van de zwangerschap een belangrijke ontwikkeling doormaken, die bij vroeggeboorte dus wordt verstoord. "Een kindje wordt dan geboren met een lichaam dat nog lang niet klaar is om blootgesteld te worden aan de wereld buiten de baarmoeder", legt Twilhaar uit. "Daardoor is het kwetsbaar voor infecties en complicaties, dat heeft een ongunstig effect op de hersenontwikkeling en kan zelfs leiden tot hersenschade."

Voorkomen dat kinderen veel te vroeg worden geboren zou dus het gunstigste scenario zijn, maar dat is nog niet mogelijk. Het aantal vroeggeboorten neemt nog niet af en steeds meer vroeggeboren kinderen blijven in leven. Toch is er wel iets te doen aan de problemen, denkt Twilhaar. "Heel belangrijk is dat we veel beter in staat zullen zijn te voorspellen welke kinderen problemen krijgen en welke niet. Binnen de groep te vroeg geboren kinderen zijn er heel grote verschillen."

"Op dit moment kunnen we eigenlijk helemaal niet voorspellen welke kinderen ontwikkelingsproblemen zullen ervaren. Als we dat beter kunnen, kunnen we die kinderen beter in de gaten houden en hopelijk problemen eerder signaleren, zodat we tijdig hulp kunnen bieden. Dat kan al voordat ze naar school gaan. Hoe vroeger je de juiste ondersteuning kunt bieden, hoe beter je grote problemen kunt voorkomen."

(14/10/2019 @ 08:51)

Grootscheepse reddingsoperatie Japan, angst voor meer modderlawines

Duizenden reddingswerkers in Japan zoeken naar mensen die vermist worden na de overstromingen als gevolg van orkaan Hagibis. Autoriteiten waarschuwen voor meer modderlawines in de komende dagen. Er zijn al 126 aardverschuivingen geregistreerd.

Het dodental door het natuurgeweld is volgens Japanse media inmiddels opgelopen tot zeker 55. Nog zeker zestien mensen zijn vermist en er zijn honderden gewonden. Ook zijn duizenden huizen beschadigd en is er op veel plekken geen stroom meer.

Meer dan 30.000 mensen moeten nog worden geëvacueerd, zegt premier Abe. Hij heeft opgeroepen tot hulp aan de getroffenen en een speciaal reddingsteam opgezet. Ook zijn meer dan 110.000 politieagenten, brandweermensen, soldaten en mensen van de kustwacht opgeroepen voor reddingsoperaties.

Er zijn grote reddingsoperaties op touw gezet om mensen te redden die vastzitten als gevolg van de overstromingen:

Het getroffen gebied is volgens NOS-correspondent Kjeld Duits enorm. "Meer dan 1000 kilometer lang en honderden kilometers breed", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De hoeveelheden regen gaan het voorstellingsvermogen te boven." De afgelopen dagen is 30 tot 40 procent van de jaarlijkse gemiddelde hoeveelheid regen gevallen.

Nieuw regenrecord

De orkaan heeft volgens Weerplaza tot een nieuw regenrecord in Japan geleid. In Hakone, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tokio, is in 24 uur tijd 922,5 millimeter gevallen. Dat is ruim 70 millimeter meer dan het oude record uit 2011. Twintig rivieren zijn buiten hun oevers getreden.

Volgens Weerplaza is de hoeveelheid neerslag in Hakone bij lange na nog geen wereldrecord. Op 7 januari 1966 viel op de eilandengroep Réunion, bij Madagaskar, ongeveer 1825 millimeter.

De orkaan is inmiddels overgewaaid, maar het is wel opnieuw gaan regenen, aldus correspondent Duits. Dat levert risico's voor modderlawines op. "De reddingsacties gaan vandaag gewoon weer door. Het noodweer is nog aan de orde van de dag. De nieuwe regen zorgt voor problemen op plekken waar de dijken zijn doorgebroken en waar de dijken zwak zijn." Autoriteiten waarschuwen mensen voorzichtig te zijn bij rivieren en alert te zijn op mogelijke aardverschuivingen.

(14/10/2019 @ 08:35)

Stikstofregels in nog drie provincies bezwijken onder druk van boeren

Binnen een week na het afspreken van nieuwe stikstofregels door de provincies, zijn de regels in vier provincies alweer van tafel. Vorige week gebeurde dat in Friesland nadat honderden boeren met trekkers bij het provinciehuis hadden gedemonstreerd, vandaag volgden Drenthe, Overijssel en Gelderland. Ook daar was de intrekking het gevolg van protesten van boeren.

De boeren zijn vandaag met tractoren naar acht provinciehuizen getrokken. In Assen, Arnhem, Groningen, Haarlem, Den Haag, Lelystad, Utrecht en Zwolle hebben ze zich verzameld. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

In Groningen zijn de regels vooralsnog niet ingetrokken, maar daar werd het protest wel grimmig terwijl op het provinciehuis werd overlegd. Boze boeren bestormden het gebouw en wisten binnen te dringen nadat ze met een tractor de deur hadden geforceerd. Voorman Ate de Jong heeft de boeren gemaand op te houden met de bestorming, waar ze gehoor aan gaven. Een boer is volgens hem gewond geraakt.

Mobiele Eenheid aanwezig

De politie zegt dat de boeren te ver zijn gegaan door de deur van het provinciehuis open te breken. De ME is ingezet om de demonstratie verder zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. Hoewel boerenbrancheorganisatie LTO Noord zegt dat er morgen pas weer wordt overlegd, weigeren de boeren weg te gaan bij het provinciehuis.

Zie hier hoe de deur van het provinciehuis wordt opengebroken.

Ook in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht wil de verantwoordelijke gedeputeerde de regels niet intrekken in reactie op het protest. De ruim honderd boeren die naar Lelystad zijn gekomen, weigeren te vertrekken.

Zuid-Holland doet geen toezeggingen, maar gaat wel met de honderden protesterende boeren in gesprek. Afgelopen vrijdag was er behalve de succesvolle demonstratie in Friesland ook een boerenprotest bij het provinciehuis in Noord-Brabant.

Landbouworganisatie LTO Noord had opgeroepen tot de acties. Volgens LTO lopen de regels voor de uitstoot van stikstof die sommige provincies hebben opgesteld, voor op beleid van het Rijk. Die extra regels moeten daarom van tafel, vinden de boeren. Volgens de boeren komen die regels neer op diefstal van hun stikstofruimte..

Veel files

Vanochtend leidde het boerenprotest op veel snelwegen tot files. Op de A7 richting Groningen, de A12 naar Arnhem, de A27 richting Utrecht, de A28 en A37 naar Assen en de A32 richting Zwolle reed een lange stoet tractoren. Ook in de genoemde steden zelf is verkeersoverlast.

Dat zorgt voor drukte op de wegen, NH Nieuws reed een stuk mee met een van de boeren:

Minister Schouten van Landbouw zegt dat de provincies zelf mogen weten welke vergunningen zij uitgeven. "Uiteindelijk gaat de provincie er zelf over", zei de minister bij inloop van het wekelijkse coalitieoverleg. "Als provincies andere opvattingen hebben, blijf ik met ze in gesprek." Ze hoopt met de provincies tot goede afspraken te komen om de stikstof terug te brengen en de natuur te verbeteren.

(14/10/2019 @ 08:31)

De Nobelprijs voor de economie: al vijftig jaar prestigieus

Aan het eind van de ochtend wordt voor de vijftigste keer de Nobelprijs voor de economie bekend gemaakt. Dat betekent ook dat het vijftig jaar geleden is dat de Nederlander Jan Tinbergen met een Noorse collega voor het eerst de prijs mocht ontvangen. We blikken terug én kijken alvast vooruit.

Waarom was Tinbergen belangrijk?

Hij was een van de eersten die met een wiskundige blik naar de economie keek. Door data te verzamelen over bijvoorbeeld lonen, prijzen, werkgelegenheid en productie probeerde hij patronen te herkennen in het op en neer gaan van de economie.

Met behulp van wiskunde kon hij die patronen in formules vatten, en modellen maken die inzicht geven in wat er in de nabije toekomst kan gebeuren. Zodat op tijd kan worden ingegrepen.

Beleidsmakers, centrale bankiers, het ministerie van Financiën, ze gebruiken deze modellen nog steeds om te bepalen hoe ze moeten ingrijpen om bijvoorbeeld grote werkloosheid of sterke inflatie zo goed mogelijk te voorkomen.

Ook voor hedendaagse economische vraagstukken zijn de modellen van Tinbergen nog heel relevant, zegt Eric Bartelsman, professor economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam én directeur van het Tinbergen Instituut. "De beste modellen die we nu gebruiken om bijvoorbeeld te zien wat het effect is van artificiële intelligentie, van robotica, van zelfrijdende auto's op onze banen, zijn gebaseerd op dingen die Tinbergen zestig, zeventig jaar geleden ontwikkelde."

Wat voor Nobelprijzen voor de economie zijn er sindsdien uitgereikt?

Inmiddels zijn er nog 79 mensen bekroond met de prijs (er kunnen meerdere winnaars per jaar zijn). Sommigen werden gelauwerd voor hun theorie over economische groei, andere bijvoorbeeld voor ideeën over financiële markten of gedragseconomie. Wat ze met elkaar gemeen hebben: ze leverden allemaal baanbrekende inzichten in hoe de economie werkt.

Heel divers zijn de laureaten overigens niet. Met uitzondering van een man uit India en twee Israëliërs (van wie er een half Amerikaans is), kwamen ze allemaal uit Europa en Noord-Amerika. Verreweg de meesten kwamen uit de VS.

En op één na (Elinor Ostrom) waren het allemaal mannen. Er zijn inmiddels wel veel meer jonge vooraanstaande vrouwelijke economische denkers, maar toch kan het nog even duren voordat dat terug te zien zal zijn in de prijzen, legt Bartelsman uit. Een Nobelprijs ontvang je doorgaans namelijk pas aan het eind van je carrière.

Wat zijn vanmiddag de kanshebbers voor de prijs?

Een officiële shortlist met namen is er niet. Wel zingen er namen rond.

Bartelsman kan wel een hoek beredeneren waarin kanshebbers zitten. "Het is al een tijdje geleden dat er iemand een prijs heeft gewonnen voor werk op het gebied van internationale handel." Door de huidige mondiale handelsoorlog is dat een actueel thema. "Dus het zou mij niet verbazen als internationale handel, en ook handelspolitiek, terug op de agenda komt."

Daarbij worden namen genoemd als Jagdish Bhagwati, een professor aan de Columbia University in de VS, die inzicht heeft gegeven in de belangen bij handelsverdragen. Ook is er een vrouwelijke kanshebber: de eveneens Amerikaanse Anne Krueger, voormalig afdelingsdirecteur bij het IMF, oud hoofdeconoom bij de Wereldbank en op dit moment verbonden aan verschillende economische instituten.

Geen officiële Nobelprijs

Er zijn vijf 'echte' Nobelprijzen. Dat zijn de prijzen die Alfred Nobel eind negentiende eeuw in zijn testament liet opnemen.

De Nobelprijs voor de economie is goed beschouwd dus geen Nobelprijs. Officieel heet de prijs de 'Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in memory of Alfred Nobel', ter nagedachtenis dus aan Alfred Nobel. Deze is pas in 1969 toegevoegd, ter ere van de 300e verjaardag van de Zweedse centrale bank.

Dat maakt de prijs voor economen niet minder prestigieus. Rond 11.45 uur wordt duidelijk wie hem dit jaar mee naar huis mag, of mogen, nemen.

(14/10/2019 @ 08:12)

Dernière mise à jour : 13/10/2019 @ 23:09
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette