Texte à méditer :  L’intelligence en politique consiste à dire à l’avance ce qui va arriver demain, la semaine prochaine, le mois prochain et l’an prochain. Et d’avoir ensuite l’intelligence d’expliquer pourquoi cela ne s’est pas produit.    Winston Churchill
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

15 Juillet 2020

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Donald


C'était aussi un 15 / 7
1373

Siège du château de Montorgueil à Jersey par Du Guesclin (Echec).


Né(e) un 15 / 7 / 1867
Jean-Baptiste CharcotCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


De Jonge of Omtzigt: het CDA heeft straks een nieuwe leider

Nog een paar uur en dan wordt bekend wie de nieuwe leider van het CDA wordt: Hugo de Jonge of toch Pieter Omtzigt. De strijd om het leiderschap kent een onverwacht spannende finish, de twee kandidaten zouden wel eens heel dicht bij elkaar kunnen eindigen.

De Jonge, vanaf het begin gezien als favoriet, zette voor het weekend nog een fles wijn op zijn winst in één ronde. Maar underdog Omtzigt wist hem dicht te naderen en sommige CDA'ers denken inmiddels dat het ook mogelijk is dat hij er met de winst vandoor gaat.

De leden konden tot gisteren stemmen. Rond 12.00 uur komt de partij met de uitslag. Die is live te volgen op NOS.nl, de NOS-app en NPO Politiek.

Verschillen

Van De Jonge is bekend dat hij liever geen lijsttrekkersstrijd had gevoerd, maar toen het toch moest ging hij op tournee om zijn verhaal te vertellen. Dat sluit aan bij het partijstuk Zij aan Zij over de koers voor de komende tien jaar. De Jonge ("Ik wil geen tegenstellingen zoeken maar overeenkomsten") ziet het CDA als een middenpartij, wil zich meer profileren in de steden en sluit samenwerking met Forum voor Democratie uit.

Zijn tegenstrever Omtzigt ziet het CDA ook als een middenpartij, maar zet zich meer af tegen de bestuurderscultuur en de overheid an sich. Sinds hij zich vastbeet in de kinderopvangtoeslagaffaire bij de Belastingdienst heeft hij het vaak over de "onbetrouwbare overheid" en het "onvermogen van de overheid om fouten te herstellen."

Angst voor tweedeling

Politiek verslaggever Xander van der Wulp zag de laatste dagen dat "Omtzigt de wind mee heeft en veel geprezen wordt om zijn werk in de toeslagenaffaire". "Terwijl De Jonge soms kwetsbaar oogde en zich vaak moet verdedigen voor dingen die in de coronacrisis niet helemaal goed zijn gegaan."

Extra spannend is het doordat afvaller Mona Keijzer, die in de eerste ronde als laatste eindigde, haar achterban heeft opgeroepen om op Omtzigt te stemmen. Haar boodschap had weinig meer van doen met het aanvankelijke voornemen van kandidaten om elkaar en de partij heel te houden.

Zowel Keijzer als Omtzigt - die zelf in de Kamer wil blijven- noemen minister Hoekstra van Financiën nu als hun favoriet voor in het kabinet. Daarmee is Hoekstra, die zich half juni afmeldde voor de strijd om het partijleiderschap, met een omweg toch weer in beeld is als mogelijke premier in een volgend kabinet.

In een laatste debat, maandagavond bij Op1, probeerden De Jonge en Omtzigt uit te stralen dat de strijd de partij "energie geeft" en er "één team-CDA is". Maar achter de schermen hoort Xander van der Wulp andere geluiden.

"Veel prominente CDA'ers vragen zich af wat er met de partij gebeurt als Omtzigt deze verkiezing wint. Ze vrezen een tweedeling. Tegelijkertijd is er bij de aanhangers van Omtzigt irritatie over de manier waarop de partijtop, gesteund door veel CDA-bestuurders, de kandidatuur van De Jonge heeft willen doordrukken."

Kijk hier hoe De Jonge en Omtzigt in Op1 spraken over "team-CDA" en de rol van Hoekstra:

Bij CDA'ers rondom De Jonge ziet Van der Wulp is grote irritatie over de manier waarop Hoekstra zich heeft opgesteld in de race. Ze hadden op meer steun gerekend. Van der Wulp: "Hoekstra is zelf geen kandidaat en officieel wil hij niet kiezen tussen de Jonge en Omtzigt. Toch liet hij zich gewillig in het kamp-Omtzigt trekken".

Ook ziet Van der Wulp dat sommige CDA'ers vrezen voor de stabiliteit van de partij als Omtzigt wint. "De authentieke politicus wil een volkspartij, met een meer kritische houding tegenover de macht. De macht waar zijn eigen CDA al decennia onderdeel van is."

Maar wie er ook wint, als de verschillen zo klein zijn als het er nu naar uitziet zal bijna de helft van de partij niet tevreden zijn. Van der Wulp: "Hugo de Jonge is nog steeds de favoriet voor de winst, maar hij zal niet ongeschonden uit deze strijd komen. En Omtzigt kan voor een grote verrassing zorgen, maar zal daarna als partijleider nog vele, machtige partijgenoten moeten overtuigen van zijn koers."

(15/07/2020 @ 04:31)

Tbs-klinieken slepen extra bedden aan, toch wachtlijst

Tbs-instellingen moeten extra bedden bijplaatsen omdat er steeds meer aanvragen voor behandeling zijn. Jarenlang daalde de bezetting, maar in 2019 is het aantal tbs'ers dat in een kliniek verblijft voor het eerst weer toegenomen. Dat komt naar voren uit cijfers van tbs-klinieken die vandaag worden gepubliceerd.

Omdat de klinieken geen plek hebben, zitten tbs'ers langer zonder behandeling in de gevangenis. Ook moeten ze na hun behandeling in de instelling langer wachten op een terugkeer in de maatschappij omdat woonruimte moeilijk te vinden is. "Deze bedden kosten heel veel geld en het wachten is per definitie slecht voor de behandeling", zegt Harry Beintema, behandeldirecteur van tbs-kliniek Van Mesdag in Groningen en voorzitter van TBS Nederland.

Wachtlijst in de gevangenis

In 2015 zaten er 1655 tbs'ers voor een door de rechter opgelegde behandeling in een instelling. Dat aantal daalde in de navolgende jaren, maar liep vorig jaar weer op naar 1504.

Op dit moment zitten er 45 mensen in de gevangenis te wachten op een tbs-plek. Ze komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van enkele honderden euro's per maand als ze langer dan vier maanden op een wachtlijst staan. Vorig jaar was de gemiddelde wachttijd nog ongeveer drie maanden.

De Van Mesdagkliniek in Groningen heeft zelfs een afdeling die al tijden leeg stond opnieuw geopend. Sinds kort zijn daar twaalf extra kamers ingericht. Die uitbreiding betekent dat de kliniek 25 extra medewerkers nodig heeft, terwijl de sector met een personeelstekort kampt.

Meer tbs, minder uitstroom

De hogere bezetting is een gevolg van de ontwikkeling dat de rechter steeds vaker een verplichte behandeling oplegt. Maar de capaciteit is daar nog niet op berekend, zegt behandeldirecteur Beintema. "De instroom is berekend op 100 patiënten per jaar, maar het zijn er de laatste jaren 100 tot 150 per jaar, dan loop je op een gegeven moment klem."

Maar ook de doorstroom is een probleem. Steeds minder tbs-patiënten verlaten de kliniek als hun behandeling klaar is. Dat komt volgens de instellingen vooral doordat er steeds moeilijker een woonplek buiten de kliniek voor hen te vinden is.

Michael P.-effect

Advocaten en klinieken spreken van het 'Michael P.-effect'. P. werd veroordeeld voor het verkrachten en doden van Anne Faber in september 2017 terwijl hij op dat moment in een open kliniek zat omdat hij tbs wist te ontlopen. Rechters zijn sindsdien vaker tbs op gaan leggen. "Dat effect zie je heel duidelijk", zegt Beintema. "Enerzijds toont dit de populariteit van de maatregel. Maar het draagvlak om mensen uit te laten stromen is eerder afgenomen dan toegenomen."

Klinieken stuiten vaker op verzet als ze met een gemeente gaan praten over het huisvesten van tbs'ers. "Je krijgt steeds minder medewerking van het openbaar bestuur en ook de buurt zit er niet op te wachten. Iedereen vindt dat het ergens moet, maar zodra ergens 'hier' wordt, dan is het een probleem."

Ook de Van Mesdagkliniek probeert woningen te regelen voor uitbehandelde tbs'ers. Zo zijn er onlangs in het Drentse Zuidlaren negen plekken geopend en mogelijk worden dat er veertig. Maar er is veel verzet. Een petitie van tegenstanders, 'Geen Michael P. in Zuidlaren', is inmiddels 2200 keer getekend. Ook de burgemeester heeft zich uitgesproken tegen de komst van meer tbs'ers. Tbs-directeur Beintema heeft er een hard hoofd in dat er nog meer woonplekken kunnen worden gerealiseerd in Zuidlaren.

Tbs-klinieken willen zich vooral richten op het bevorderen van de uitstroom van patiënten, blijkt uit onderzoek. Ze vinden het openen van nieuwe klinieken zinloos, omdat het aantal aanmeldingen over de jaren heen steeds stijgt en dan weer daalt.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie dat het de problemen erkent en in gesprek is met gemeenten en ggz-instellingen om meer woonplekken voor tbs'ers te realiseren.

(15/07/2020 @ 04:00)

Dode en tientallen gewonden bij treinbotsing Tsjechië

Bij een treinongeluk in Tsjechië is een dode gevallen en zijn tientallen inzittenden gewond geraakt. Het gebeurde in Cesky Brod, een stad die zo'n 30 kilometer ten oosten van Praag ligt.

Bij het ongeluk botste een passagierstrein op een goederentrein. Er zijn 35 mensen naar het ziekenhuis gebracht, veelal met botbreuken en kneuzingen. Twee van hen zijn er slecht aan toe. Het dodelijke slachtoffer is volgens lokale media een van de machinisten, die klem was komen te zitten in de locomotief.

In de trein zaten zo'n 200 mensen. Wat de oorzaak is van het ongeluk, is nog onduidelijk. Mogelijk miste de machinist een sein, aanwijzingen voor een technisch probleem zijn er vooralsnog niet, zeggen de autoriteiten.

(15/07/2020 @ 02:55)

Criminaliteit na coronadip terug op oude niveau, meer fraude via WhatsApp

Dat het na de corona-uitbraak lange tijd stil was op straat, is duidelijk terug te zien in de misdaadcijfers van de politie over de maanden maart tot en met juni. Inmiddels zijn de cijfers weer terug op het oude niveau.

"We zagen wekenlang geen zakkenrollerij, winkeldiefstallen of straatroven. Verkeersincidenten waren er nauwelijks", zegt Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie.

Tegelijkertijd steeg het aantal meldingen van online criminaliteit. Behalve fraude met online shoppen, waarbij de klant helemaal niets ontving of een ondeugdelijk product, zag de politie fraude via WhatsApp explosief stijgen. De meldingen stegen van zo'n 100 per week naar 100 per dag.

"We hebben per april een digitaal loket ingesteld, omdat mensen thuis moesten blijven en zo toch aangifte konden doen. Die stijging kan dus mede te maken hebben met de aangiftebereidheid en het gemak", nuanceert Huyzer.

Meer tijd voor opsporing

Er werd in de vier 'coronamaanden' ook vaker melding gedaan van burenruzies, geluidshinder en jeugdoverlast: van ruim 161.000 meldingen in dezelfde periode vorig jaar naar 226.000 nu. Wijkagenten gingen daarom vaker de straat op.

Ook had de politie tussen maart en eind juni meer tijd voor opsporing, zegt plaatsvervangend korpschef Huyzer. "We hebben achterstanden in opsporingszaken kunnen oplossen, omdat andere vormen van criminaliteit uitbleven. Het onderzoek naar Encrochat, waarbij de politie maandenlang live kon meelezen met meer dan 20 miljoen chatberichten van criminelen, hebben we in deze coronaperiode kunnen doen."

'Geweld als uitlaatklep'

Handhavers en de politie hebben in de afgelopen vier maanden zo'n 16.500 bekeuringen uitgeschreven vanwege het negeren van coronamaatregelen zoals de anderhalvemeterregel en het verbod op samenscholing.

Geweld tegen politie en andere mensen met een publieke taak nam toe. "Veel mensen krijgen toch een kort lontje. Dat zie je ook aan de demonstraties, het is voor veel mensen een uitlaatklep", zegt Huyzer. Ze verwijst naar de demonstratie van Viruswaanzin in Den Haag, waarbij zeker 400 mensen werden aangehouden en in de stad rellen uitbraken.

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, ziet de politie dat de misdaadcijfers weer terug zijn op het oude niveau. Daarbij gaat het vooral om woninginbraken, winkeldiefstal en straatroof. Huyzer: "We zien de digitale criminaliteit nu iets terugvallen, maar ik verwacht niet dat het verdwijnt. Als we in de toekomst thuis blijven werken, zal dat effect hebben. Daar waar mensen zijn, opereren criminelen."

(15/07/2020 @ 01:18)

Trump: Hongkong krijgt vanaf nu zelfde behandeling als Chinese vasteland

De Verenigde Staten zullen Hongkong vanaf nu net zo behandelen als het Chinese vasteland, heeft president Trump gezegd. "Geen speciale privileges meer, geen economische voordelen en geen export van gevoelige technologieën", zei hij in een persconferentie naar aanleiding van het aannemen van de omstreden Chinese veiligheidswet voor Hongkong.

Trump heeft ook zijn handtekening gezet onder een wet die in het Congres is aangenomen die sancties mogelijk maakt tegen Chinese functionarissen die de veiligheidswet implementeren.

De president maakte de maatregelen bekend tijdens een persconferentie in de tuin van het Witte Huis:

Ruim twee weken geleden werd de veiligheidswet doorgevoerd. Volgens China is die bedoeld om de orde te handhaven, maar de verwachting is dat Peking de wet zal misbruiken om te tornen aan democratische vrijheden die Hongkongers hebben sinds de Britten in 1997 de kolonie afstonden aan China.

De VS heeft een groot handelsoverschot met Hongkong, vorig jaar ging het om ruim 26 miljard dollar. Er zitten meer dan 1300 Amerikaanse bedrijven, vooral gericht op de financiële sector, meldt persbureau AP.

Trump haalde ook opnieuw uit naar China vanwege de manier waarop het land reageerde op de uitbraak van het coronavirus. "We houden China volledig verantwoordelijk voor het verhullen van het virus waardoor het de wereld over ging. Ze hadden het kunnen stoppen, ze hadden het moeten stoppen. Het was heel gemakkelijk geweest om dat bij de bron te doen."

(14/07/2020 @ 23:41)

Ook apothekers gaan paracetamol onderzoeken

Ook de beroepsvereniging van apothekers gaat onderzoek doen naar kankerverwekkende stoffen in paracetamol. Aris Prins, de voorzitter van de Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) zegt dat tegen NRC.

De krant onthulde onlangs samen met tv-programma Zembla dat er in de paracetamol-pillen van Anqiu Lu'an Pharmaceutical de stof 4-chlooranilline zit (afgekort PCA). Die is kankerverwekkend bij bepaalde concentraties.

De Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zag aanvankelijk geen noodzaak om een onderzoek te starten, maar minister Van Ark (Volksgezondheid) besloot dat dat alsnog moet gebeuren. Nu hebben dus ook de apothekers, los daarvan, besloten om de paracetamol aan een onderzoek te onderwerpen.

Fabrikant grondstof geheim

"Vanuit die nieuwsgierigheid zeg ik: wij gaan de paracetamol in ons eigen laboratorium onderzoeken. Ik kan zó aan tien doosjes komen die bij de supermarkt, drogist en apotheek verkocht worden", zegt Prins tegen NRC. Hij vermoedt dat er sowieso weinig risico is bij incidenteel gebruik van de pijnstiller, maar bij chronisch gebruik zou dat anders kunnen zijn.

Prins zegt dat paracetamol alleen vervuild kan raken als die gemaakt is met chloorbenzeen, niet als die gemaakt wordt via fenol. De laatste methode is duurder en apothekers kunnen niet weten of chloorbenzeen of fenol is gebruikt omdat de fabrikant van de grondstof geheim is. Prins pleit ervoor om daar open over te zijn, ook om zichtbaar te maken dat middelen vaak uit China of India komen.

(14/07/2020 @ 22:30)

Storing bij Whatsapp, veel klachten over problemen met de verbinding

WhatsApp heeft vanavond enige tijd te maken gehad met een storing. Daardoor was de dienst niet of niet goed te gebruiken. Ook werkte de desktop-versie van WhatsApp niet.

Zoals het nu lijkt werkt de app weer, maar het is nog onduidelijk wat de oorzaak is en of de storing blijvend is verholpen. WhatsApp was niet meteen bereikbaar voor een reactie.

Iets na 22.00 uur kwamen er bijna 100.000 meldingen binnen via de website allestoringen.nl. Ook op social media regende het klachten. Mensen klaagden vooral over problemen met de verbinding.

Het is onduidelijk op welke schaal de storing zich heeft voorgedaan, maar volgens de website downdetecor.com zijn er meldingen vanuit verschillende landen, met name in West-Europa.

(14/07/2020 @ 20:48)

Twee aanhoudingen om dode na woningbrand in Haarlem

De politie heeft twee verdachten aangehouden na een woningbrand in Haarlem. In het huis troffen hulpdiensten vanavond een overleden persoon aan. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven is gekomen.

De melding van de brand in de Romolenstraat kwam rond 18.00 uur bij de hulpdiensten binnen. De brandweer had het vuur na ruim een uur onder controle, meldt het Haarlems Dagblad.

De politie heeft niet bekendgemaakt waarvan de aangehouden personen worden verdacht.

(14/07/2020 @ 20:37)

Mortiergranaten en oude munitie gevonden bij recyclingbedrijf in Venlo

Bij een bedrijf voor metaalrecycling in Venlo is een grote hoeveelheid mortiergranaten en oude munitie gevonden. De politie viel het pand zaterdag binnen vanwege een verdenking van witwassen en het overtreden van milieuregels.

Ook werden de woningen van drie werknemers en een accountantskantoor doorzocht. Bij de invallen werden 400.000 euro aan contant geld en enkele dure auto's in beslag genomen.

Het terrein van het recyclingbedrijf blijft de komende dagen afgesloten en wordt beveiligd, laat het Openbaar Ministerie weten aan 1Limburg. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de komende dagen nog nodig om de explosieven veilig af te voeren.

De bedrijfsvoering van het bedrijf is stilgelegd. Het onderzoek naar het bedrijf wordt uitgevoerd door de FIOD, de politie, een speciaal zoekteam van Defensie, de gemeente Venlo en het Openbaar Ministerie. Justitie verwacht morgen meer te kunnen zeggen over wat er bij het bedrijf is gevonden.

(14/07/2020 @ 20:33)

Koolmees kan door met nieuw pensioenstelsel, wel vragen over uitwerking

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat in principe achter de invoering van een nieuw pensioenstelsel. Wel zijn er nog allerlei vragen over de exacte uitwerking van het systeem dat vanaf 2022 ingevoerd moet worden. Partijen willen bijvoorbeeld weten of de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel voor een groep werknemers geen veel slechtere oudedagvoorziening oplevert.

In principe krijgt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid steun van de vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SGP. De SP, PVV, 50Plus en het Kamerlid Krol zijn en blijven tegen het nieuwe pensioenstelsel, zo bleek vandaag tijdens het in de zomervakantie ingelaste debat in de Tweede Kamer.

Generaties

Over een nieuw pensioenstelsel is zo'n tien jaar onderhandeld tussen het ministerie, werkgevers en vakbonden. Minister Koolmees vindt dat er een evenwichtig voorstel ligt "met oog voor de belangen van alle generaties". Vooral de jongere generatie vreesde dat bij handhaving van het huidige stelsel de pensioenpot nagenoeg leeg zou zijn als zij er over tientallen jaren aanspraak op willen maken.

Beurzen

Het nieuwe systeem moet tot een eerlijker verdeling voor oudere en jongere werknemers leiden. Er worden geen harde beloften meer gedaan over de hoogte van de pensioenuitkering.

Het pensioen dat alle werknemers verplicht opbouwen, naast hun AOW, zal in het nieuwe stelsel meebewegen met de beurzen; gaat het goed met de aandelen en andere investeringen, dan krijgen de deelnemers van het fonds een hoger pensioen. Als het tegen zit op de beurzen, gaat het toekomstige pensioen sneller omlaag. Ook kunnen werknemers met een zwaar beroep eerder met pensioen en komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.

Minister Koolmees benadrukt dat iedere werknemer een veel beter inzicht krijgt in zijn of haar eigen pensioenpot. "Transparantie is heel belangrijk. Je kunt precies zien hoe het er voorstaat", benadrukte hij. Nu is dat heel moeilijk te zien.

De minister zegt begrip te hebben voor alle vragen van de Kamer over de precieze gevolgen van de hervorming. "Er komt nog heel veel wetgeving. We gaan dit in grote en kleine stappen invoeren."

1500 miljard

CDA-Kamerlid Omtzigt wil na de zomer twee hoorzittingen om deskundigen te horen over de effecten van het nieuwe systeem, zoals het zogenoemde "invaren" van pensioenfondsen, wat er met zo'n fonds gebeurt bij de overstap van het oude naar het nieuw systeem. Omtzigt zegt dat met de hervorming zo'n 1500 miljard euro gemoeid is. "Een astronomisch bedrag en dan is een debat van vier minuten zonder hoorzitting niet het grondig behandelen wat ik voorstel", aldus Omtzigt.

Oppositiepartij PvdA steunt in principe het nieuwe stelsel, omdat de AOW minder snel omhoog gaat, de zware beroepen drie jaar eerder kunnen stoppen er er een regeling komt voor zelfstandigen. Maar het kabinet moet wel zijn beloften nakomen, waarschuwt de partij.

Gokpensioen

In het debat lukte het Koolmees niet om de tegenstanders over de streep te trekken. De SP denkt dat werknemers en gepensioneerden, niet de werkgevers, de risico's gaan dragen. "We willen geen gokpensioen, maar een solidair pensioen", aldus de SP. 50Plus denkt dat vooral gepensioneerden die al jaren niet geïndexeerd zijn, opnieuw gedupeerd worden.

(14/07/2020 @ 20:26)

Ghislaine Maxwell, rechterhand van Epstein, moet proces in cel afwachten

Ghislaine Maxwell, onder meer verdacht van medeplichtigheid aan kindermisbruik door de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, moet haar rechtszaak in de cel afwachten. De rechterhand van Epstein is volgens de rechter vluchtgevaarlijk.

Maxwell verscheen vandaag via een videoverbinding voor de rechter en zei onschuldig te zijn. De eerste zitting staat gepland op 12 juli 2021.

De Britse socialite wordt verdacht van zes misdrijven, allemaal verband houdend met zedendelicten van Epstein. Die pleegde vorig jaar zomer zelfmoord in zijn cel in New York.

Borgsom

De 58-jarige Maxwell werd begin juli in New Hampshire gearresteerd. Haar advocaten hoopten dat ze tegen een borgsom van 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) voorlopig zou vrijkomen om besmetting met het coronavirus in de gevangenis te voorkomen.

De rechter zei dat er, gezien haar leeftijd en gezondheid, geen verhoogd risico op besmetting met het virus is voor Maxwell. Terwijl de kans dat ze zou vluchten, volgens de rechter "te groot" is. Maxwell zou veel connecties hebben in het buitenland en meerdere paspoorten in bezit hebben. Eerder noemde het Openbaar Ministerie haar "extreem vluchtgevaarlijk".

Tienermeisjes

Maxwell is aangeklaagd voor het werven van tienermeisjes voor Epstein tussen 1994 en 1997. De minderjarigen zouden door haar zijn uitgenodigd in huizen van Epstein in New York, Palm Beach of Santa Fe om hem te masseren. Daarbij zou hij de meisjes misbruikt hebben. Maxwell zou daar in sommige gevallen bij aanwezig zijn geweest.

Het proces zal vermoedelijk drie weken duren, zei de aanklager. Als Maxwell schuldig wordt bevonden, kan ze tot 35 jaar gevangenisstraf krijgen.

(14/07/2020 @ 19:38)

Ggz-activist Charlotte Bouwman krijgt behandeling na 1047 dagen wachten

Na een wachttijd van bijna drie jaar kan de suïcidale Charlotte Bouwman (27) binnenkort starten met een behandeling voor haar complexe stoornis. Op de dag van het intakegesprek heeft Bouwman, bekend van haar acties tegen de lange wachtlijsten voor psychiatrische patiënten, 1047 dagen op de wachtlijst gestaan. Ook tijdens de behandeling gaat ze door met actievoeren.

Bouwman is sinds acht jaar suïcidaal. Vandaag kreeg ze te horen dat er in september plek voor haar is binnen een instelling die haar kan helpen met haar dissociatieve stoornis. Daardoor heeft ze vaak het gevoel alsof haar persoonlijkheid "in stukjes uit elkaar valt" en ze het contact met haar omgeving verliest.

Ze is opgelucht, maar "het voelt ook raar. Ik weet dat het zwaar gaat worden."

Begin dit jaar kreeg Bouwman media-aandacht vanwege haar zit-actie in de hal van het ministerie van Volksgezondheid. Met protestborden vroeg ze aandacht voor de wachtlijsten binnen de ggz voor patiënten met complexe psychiatrische aandoeningen.

Als gevolg van haar actie heeft de samenleving volgens Bouwman nu aandacht voor het probleem. "Mensen hebben meer begrip gekregen. Zelfs de coalitiepartijen willen nu dat er een plan komt voor meer aanbod in de specialistische ggz." Ook krijgt ze berichten van andere patiënten met complexe psychische problemen. "Ze durven meer voor zichzelf op te komen."

Ggz in verkiezingsprogramma

Toch zijn de problemen binnen de geestelijke gezondheidszorg wat haar betreft nog niet opgelost. Omdat er "niet veel meer te halen valt" bij staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid richt ze zich op de aankomende verkiezingen. "We dringen er bij partijen op aan dat ze ggz in hun programma opnemen."

Ook stelde Bouwman samen met anderen het 'Manifest voor een betere jeugdzorg en ggz' op en openden ze de website Lijm de Zorg. De petitie is inmiddels ruim 70.000 keer ondertekend.

(14/07/2020 @ 17:50)

'Groenstrook bij nieuwbouwwijk in Muiden bezaaid met stukken asbest'

Op een voormalig volkstuinenterrein in Muiden liggen stukken asbesthoudend materiaal, meldt NH Nieuws. Omwonenden van een naburige nieuwbouwwijk maken zich zorgen. "Het is een terrein waar kinderen lopen en mensen hun hond uitlaten", zegt Roeland van Dijk namens de bewonersvereniging. Asbestdeeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid.

In 2018 werden de volkstuinen weggehaald. Op termijn moeten er op het terrein weer tuinen komen, die mensen kunnen kopen. Maar voorlopig ligt de groenstrook er verlaten bij.

Een bedrijf dat onder meer asbestinspecties doet heeft op verzoek van NH Nieuws verschillende stukken materiaal die op het terrein lagen onderzocht. Alle onderzochte delen bleken tien tot vijftien procent witte asbest te bevatten.

De mensen die voorheen een tuintje hadden op het terrein zijn niet verbaasd. Volgens hen werden er jarenlang asbesthoudende platen gebruikt in de afscheidingen tussen de tuintjes en een sloot. In schuurdaken zat de stof ook. Volgens hen is de grond niet goed schoongemaakt na de sloop.

Jurist Yvonne Waterman, die gespecialiseerd is in asbestzaken, is geschrokken van de vondst. "Het is beslist niet gebruikelijk en wenselijk voor de gezondheid dat asbest zo open en bloot en voor iedereen toegankelijk blijft liggen. Het is niet veilig en beslist bevreemdend dat dit door de Omgevingsdienst zo lang is toegelaten."

Om de gezondheidsrisico's in te schatten, moet er volgens Waterman meer onderzoek worden gedaan. "Dat hangt van de omstandigheden af. Of de elementen van asbest gestapeld zijn, verbrokkeld zijn of dat ze in de grond verpoeierd zijn."

Berg afval

Op het terrein ligt ook een hoop met een zeil erover. Volgens NH Nieuws ligt ook daar allemaal asbest onder, dat al verzameld is. Meerdere Muiders hebben gezien dat er inderdaad schoonmaakwerkzaamheden zijn geweest. "Er is een asbestteam daar geweest. Mensen met witte pakken. Tot vorige week liepen er nog mensen met emmertjes rond, die stukken asbest aan het oprapen waren", zegt Roeland van Dijk.

Dat werk heeft er dus niet toe geleid dat alles is opgeruimd. Waterman vindt dat er direct actie moet worden ondernomen. "Ik zou het terrein onmiddellijk afzetten en het asbest zoveel mogelijk afdekken. Daarna voortvarend inventariseren wat de werkelijke risico's zijn. Daar kan je niet nog twee jaar mee wachten."

(14/07/2020 @ 17:21)

Nieuwegein 'ontvriendt' Poolse partnerstad: 'Homovrije zones zijn not done'

Nieuwegein verbreekt per direct de vriendschapsband met de Poolse stad Pulawy. De stad stelde onlangs, net als in bijna 30 procent van de Poolse gemeenten, een homovrije zone in. Gisteravond nam de gemeenteraad van Nieuwegein een motie aan om de zusterstad te 'ontvrienden'.

"Het instellen van die homovrije zones is een serieuze zaak en onze gemeenteraad heeft een heel duidelijk statement afgegeven: dit kan niet", zegt wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) in het radioprogramma Nieuws en Co.

De gemeenteraad liet gisteren bijna unaniem horen tegen het invoeren van homovrije zones te zijn, plekken waar lhbti'ers niet voor hun geaardheid mogen uitkomen. Dat staat haaks op de visie van Nieuwegein, dat juist inclusiviteit nastreeft.

"Wij zijn een regenboogstad", zegt Schouten. "En we zijn beide onderdeel van Europa, waarin we vinden dat wie je ook bent, ongeacht je geaardheid, je er mag zijn in de publieke ruimte. Daar hoort zo'n homovrije zone niet bij."

Symbolisch plakte de wethouder een sticker over Pulawy op de welkomstborden van Nieuwegein. "Hiermee willen we onze boodschap zichtbaar maken", zegt ze bij RTV Utrecht.

Volgens Schouten heeft de gemeente geprobeerd in gesprek te gaan met het bestuur van Pulawy. In maart stuurde burgemeester Backhuijs zijn Poolse collega een brief waarin hij zijn zorgen uitte. "Daar is niet op gereageerd", zegt Schouten.

Via lokale media lieten politici wel weten "dat Nieuwegein zich niet met de Poolse politiek moet bemoeien". Schouten: "We hopen daarom vooral dat de mensen om wie het gaat, die behoren tot de lhbti-gemeenschap in Polen, zich door ons gesteund voelen."

Stedenband

Een stedenband is een formele of informele vriendschapsband tussen twee steden, die er op is gericht om kennis uit te wisselen en lokaal bestuur te versterken, of voor culturele uitwisseling. Veel banden in Europa zijn na de Tweede Wereldoorlog ontstaan, bij wijze van vredesopbouw. Na de uitbreiding van de Europese Unie zijn er nieuwe banden tot stand gekomen, ook met Poolse gemeenten.

De stedenband tussen Nieuwegein en Pulawy stopte in 2015 al formeel, na ruim 21 jaar. Sindsdien onderhielden de twee steden vooral een informele vriendschapsband. Maar door de actuele ontwikkelingen in Polen stond die al langer onder druk.

Nieuwegein heeft ook een stedenband met Rundu in Namibië. In dit Afrikaanse land is homoseksualiteit strafbaar. Dit najaar wordt in de gemeenteraad besproken of de stedenband met Rundu in stand moet blijven.

(14/07/2020 @ 17:09)

Weekcijfers corona: daling besmettingen stokt, vooral in Zuid-Holland

Na een lange periode waarin het aantal nieuwe coronagevallen bleef dalen, is die afname nu tot stilstand gekomen. Het aantal positief geteste mensen steeg licht, vooral in Zuid-Holland.

Sinds het ruimere testbeleid op 1 juni van start ging daalde het aantal positieve tests van ruim 1200 per week naar ruim 400 in de voorlaatste week. Afgelopen week steeg dat cijfer naar zo'n 500.

De afgelopen week zijn er ook meer mensen getest, wat een verklaring kan zijn voor de lichte stijging. Het percentage mensen dat positief testte op het virus bleef landelijk namelijk hetzelfde: 0,6 procent. Ook dat was begin juni veel hoger: 2,1 procent.

Op het toppunt van de pandemie was het percentage positief geteste patiënten nog veel hoger: bijna een derde van het aantal tests dat werd afgenomen.

De afgelopen twee weken werden in Zuid-Holland de meeste nieuwe besmettingen geteld: 392 mensen werden positief getest (11 op de 100.000). Ter vergelijking: in Groningen werden in deze periode slechts 5 mensen positief getest (1 op de 100.000), in Drenthe 2 (0,4 op de 100.000).

Op onderstaande kaart staat het aantal positieve tests per provincie van de afgelopen twee weken. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het aantal per 100.000 inwoners.

Afgelopen week is er melding gemaakt van 19 patiënten met corona die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Een week eerder waren dat er 9. Van 8 personen is doorgegeven dat ze zijn overleden. Een week eerder waren dat er 19. Het gaat hier om meldingen: een ziekenhuisopname of overlijden kan eerder hebben plaatsgevonden, maar pas deze week zijn gemeld.

IC stabiel

Op de intensive care lagen afgelopen week evenveel mensen als een week eerder: ruim 20. Sinds de piek in april daalde het aantal covidpatiënten op de IC.

Op andere verpleegafdelingen in ziekenhuizen liggen 80 coronapatiënten. Een week geleden waren dat er nog 100. De afgelopen dagen steeg het aantal gevallen wel weer: waar er vrijdag 69 coronapatiënten buiten de IC lagen, waren dat er vandaag alweer 94.

Tegelijkertijd komt het normale leven steeds meer op gang, blijkt ook uit cijfers van Google. Gebruikers van smartphones die hun locatie met de zoekgigant delen blijven in Nederland minder vaak thuis, reizen vaker met het openbaar vervoer en gaan ook vaker naar winkels en supermarkten.

Wel brengen we nog altijd meer tijd thuis door dan begin dit jaar, al kan dat deels worden verklaard doordat het toen simpelweg kouder was. Daarmee kan ook het enorm toegenomen bezoek aan parken worden verklaard.

De toename van het aantal bezoeken aan werkplekken is gestokt en blijft circa 30 procent onder het 'normale' niveau. Dat kan dan weer worden verklaard door het begin van de zomervakantie.

(14/07/2020 @ 16:57)

Snelle afname antistoffen tegen corona 'geen reden voor paniek'

Alom stellen onderzoekers vast dat voormalige covidpatiënten de antistoffen die ze hebben aangemaakt snel weer kwijtraken. Gisteren bracht een Brits onderzoek deze conclusie naar buiten, zondag een Duits, eerder al een Chinese studie en de opsomming is niet uitputtend.

Maar wat betekent dat eigenlijk voor die ex-patiënten? Kunnen ze opnieuw covid-19 krijgen omdat ze even vatbaar zijn als mensen die nog niet besmet geraakt zijn?

Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig. Antistoffen zijn maar één onderdeel van het menselijk afweersysteem dat een complex samenspel is van verschillende elementen.

Aangeboren afweer

Het immuunsysteem bestaat uit een aangeboren afweersysteem en een aangeleerd afweersysteem. Als zich een infectie voordoet, reageert in eerste instantie het aangeboren afweersysteem van de besmette persoon. Vervolgens reageert het aangeleerde afweersysteem dat uit twee elementen bestaat: de antistoffen en de zogeheten T-cellen. De laatste zijn witte bloedcellen die proberen de infectie de kop in te drukken.

Het lijkt erop dat dit zeker bij mild verlopende corona-infecties goed lukt. Amerikaanse wetenschappers publiceerden daar twee maanden geleden een klein onderzoek naar. Het merendeel van de patiënten in de studie die een milde variant van covid-19 achter de rug hadden, bleken T-cellen in hun bloed te hebben die het coronavirus herkenden.

De onderzoekers leveren niet het onomstotelijke bewijs dat die de infectie in bedwang hielden, maar dat wordt wel aannemelijk geacht.

Behalve T-cellen spelen ook antistoffen een belangrijke rol. Als er voldoende antistoffen zijn en ze voldoende actief zijn, dan kunnen ze het virus neutraliseren en raakt iemand niet opnieuw besmet. Uit verschillende studies blijkt nu dat die immuniteit door antistoffen van kortdurende aard is.

Eerder bleek al dat mensen die een milde variant van covid-19 doormaken weinig antistoffen aanmaken. "Dat is ook logisch", zegt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdam UMC en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Immunologie. "Een milde infectie geeft vaak een minder sterke afweerreactie."

Over het snel verdwijnen van antistoffen uit het bloed zegt Van Egmond: "Je had het natuurlijk liever anders gehad, dat die antistoffen twee jaar op niveau blijven en mensen beschermen tegen besmetting. Maar nu dat niet zo blijkt te zijn, betekent dat niet per se dat die mensen geen immuniteit hebben opgebouwd tegen covid-19 toen ze de ziekte hadden."

Geheugenrespons

En daar komt het derde element van het immuunsysteem om de hoek kijken. Als je zo'n infectie oploopt, bouwt het afweersysteem in principe ook een geheugenrespons op. Dringt het virus voor de tweede keer het lichaam binnen, dan wordt het geheugen van het aangeleerde afweersysteem geactiveerd, waardoor opnieuw antistoffen en T-cellen worden geproduceerd. Hierdoor worden mensen bij een tweede infectie niet of minder erg ziek.

Het is nog niet duidelijk of het immuunsysteem ook op deze manier werkt bij covid-19. Daarvoor is dit coronavirus te nieuw, er is nog veel onderzoek nodig, maar de eerste aanwijzingen zijn hoopvol.

Meer moeite doen

Dat antistoffen snel uit het bloed van ex-covid-patiënten verdwijnen lijkt geen goed nieuws voor vaccin-ontwikkelaars. Gaat zo'n vaccin dan wel langdurige bescherming bieden tegen het coronavirus?

"Je kan deze onderzoeksresultaten niet één op één vertalen naar vaccins", zegt Van Egmond. "Daarbij kun je aan allerlei knoppen draaien. Je kunt een vaccin een andere samenstelling geven, meer actieve stof zodat je ook meer antistoffen krijgt. Of je kunt het vaccin - als het er eenmaal is - niet één maar bijvoorbeeld twee of drie keer toedienen en zo een krachtiger geheugenrespons opbouwen."

Er zijn meer vaccins die vaker dan één keer worden gegeven, zoals dktp (vier keer) en bmr (twee keer). De griepvaccinatie wordt zelfs jaarlijks gegeven, overigens elk jaar met een aangepaste samenstelling.

Van Egmond vindt de Britse en Duitse onderzoeksresultaten "niet per se reden tot paniek". Maar, zegt ze, "het betekent wel dat we waarschijnlijk meer moeite moeten doen".

Kosten opgedreven

In een situatie waarin de hele wereld probeert vaccins te kopen wordt het er niet bepaald makkelijker op als het vaccin twee of drie keer moet worden gegeven. Dat vergroot de druk op de productiecapaciteit van de farmaceutische industrie enorm.

Ook logistiek is het nadelig als iedereen vaker dan een keer gevaccineerd moet worden. Het drijft de kosten van het vaccin verder op.

(14/07/2020 @ 16:20)

Italië geeft gestolen Banksy terug aan Frankrijk, ter ere van '14 juli'

Italië heeft een gestolen kunstwerk van graffiti- en straatkunstenaar Banksy teruggegeven aan Frankrijk, ter ere van de Franse nationale feestdag 'Quatorze Juillet'.

De afbeelding van een rouwend meisje, die stond op een nooduitgang van concertzaal Bataclan in Parijs, werd vorige maand teruggevonden op de zolder van een verlaten boerderij in de Italiaanse plaats Teramo. De complete deur was door dieven in 2019 losgezaagd uit het pand en sindsdien onvindbaar.

Met het kunstwerk herdacht Banksy de negentig concertbezoekers die in november 2015 in de Bataclan werden gedood door terroristen van Islamitische Staat. In juni werden zes verdachten aangehouden in Frankrijk: twee op verdenking van roof, vier op verdenking van het aannemen van het gestolen kunstwerk.

Vandaag werd het kunstwerk tentoongesteld in het Palazzo Farnese in Rome, waar de Franse ambassade is gevestigd. Hierna wordt het vervoerd naar Frankrijk. Wanneer precies is nog niet duidelijk, waar het kunstwerk uiteindelijk terechtkomt evenmin.

(14/07/2020 @ 16:20)

Aardbeving met kracht van 2,7 bij Loppersum

In Loppersum heeft zich vanmiddag een aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 2,7. Daarmee is het de zwaarste aardbeving van dit jaar.

De aardbeving was rond 17.15 uur. Volgens RTV Noord is de beving gevoeld in de stad Groningen, Loppersum, Leermens, Middelstum en Zeerijp.

De gemeente Loppersum roept inwoners op om schade te melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen.

Inwoners van de gemeente vertellen dat ze enorm zijn geschrokken van de onverwacht zware beving:

De zwaarste beving in de provincie Groningen tot nu toe dit jaar was op 2 mei bij Zijldijk. Die had een kracht van 2,5 en leidde tot bijna honderd schademeldingen.

De zwaarste beving ooit in Groningen was in 2012 bij Huizinge, met een kracht van 3,6.

87 aardbevingen

De bevingen worden veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen al vele jaren gas wordt opgepompt. In het gaswinningsgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbevingen voor. Van de bevingen hadden er elf een kracht van meer dan 1,5.

Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022. Burgemeester Hans Engels van Loppersum zegt op Twitter dat er in Den Haag meer actie ondernomen moet worden.

(14/07/2020 @ 15:50)

Franse agenten hebben nieuwe aanpak: sporten met jongeren in banlieues

Bij de Franse politie is een opmerkelijk initiatief genomen om het vertrouwen terug te winnen van bewoners van de achterstandswijken, de banlieues. Agenten gaan in hun vrije tijd de wijk in. Niet in uniform, maar in sportkleding met bokshandschoenen.

De 17-jarige Yannis loopt in zijn trainingspak tussen de hoge flats van Cachan, een banlieue ten zuiden van Parijs. "Er zijn wel eens jongeren hier in de wijk die dingen doen die niet mogen. Dan komt de politie, ja.'' Hij kijkt opzij en knikt naar een pleintje. "Maar dà¡t daar, dat is leuk, dat zijn aardige agenten.''

Op het pleintje lopen zo'n 20 à  30 politiemensen, ook allemaal in trainingspakken net als Yannis zelf. Mannen en vrouwen, wit en zwart, jong en oud. De één geeft boksles, de ander speelt een partijtje voetbal met kinderen. Een andere agent demonstreert hoe je handboeien omdoet. "Mag ik?'', vraagt Yannis. Hij pakt de boeien, doet ze om de polsen van de agent en schiet zelf in de lach. "Zo, komt u maar mee, agent!''

De politieagenten zijn een hele middag in Cachan. Ze doen het vrijwillig en in hun vrije uurtjes. "Het is hard nodig'', zegt initiatiefnemer Bruno Pomart. "Er zijn in Frankrijk zoveel spanningen in de banlieues tussen jongeren en agenten. Die twee begrijpen helemaal niets van elkaar.''

Pomart, zelf oud-agent, zette een organisatie op, Raid Aventure. Daarmee gaat hij met politiemensen in burger bijna dagelijks probleemwijken in. "Ik wil het vertrouwen herstellen tussen de bewoners en agenten.''

In Cachan kunnen de jongeren een aangepaste stormbaan doen: met politiehelm en wapenstok leggen ze rennend en kruipend een parcours af. Een ander laat zien hoe je moet reanimeren. Met belegde stokbroodjes, cola en hiphopmuziek wordt er veel gepraat en uitgelegd.

Kijk hier hoe de agenten te werk gaan in de voorsteden:

De Franse banlieues hebben in binnen- en buitenland een slechte reputatie. In 2005 waren er enorme rellen en nog steeds slaat regelmatig de vlam in de pan. De werkloosheid en de criminaliteit zijn er hoger dan in de rest van het land. Agenten die de probleemwijken in gaan, worden vaak bekogeld door jongerenbendes die drugs verkopen. Mensen uit banlieues worden vaak op basis van hun naam of woonplaats gediscrimineerd, bijvoorbeeld als ze een baan zoeken.

Vorige maand publiceerde Human Rights Watch een onderzoek waaruit blijkt dat jongeren uit een banlieu met een zwart of Noord-Afrikaans uiterlijk meer dan gemiddeld het slachtoffer zijn van discriminatie en geweld door politie. Die opeenstapeling van problemen en spanningen leidt tot wederzijds wantrouwen tussen de politie en de bewoners.

Geen wijkagent meer

"Een paar jaar geleden is in Frankrijk de wijkpolitie afgeschaft. Dat is de oorzaak van veel problemen'', legt ex-agent Pomart uit. In banlieues zijn vaak geen agenten meer te bespeuren. Alleen als er iets aan de hand is komen ze de wijk binnenrijden, vaak met getrokken wapens en kogelvrije vesten.

De agent die dagelijks patrouilleert en contact heeft met de bewoners is verdwenen. "De regering-Macron is wel bezig die wijkagent weer in te voeren, maar dat moet sneller en grootschaliger gebeuren", zegt Pomart.

De ex-agent wilde daar niet op wachten en begon daarom een paar jaar geleden met zijn wijkbezoeken. Nu worden in banlieues verspreid over heel Frankrijk voetbalveldjes neergezet, sportlessen gegeven en mogen jongeren in politieauto's zitten. Enkele honderden agenten doen inmiddels mee, die vaak zelf ook zwart of Noord-Afrikaans zijn. "Daarmee willen we laten zien dat de politie ook gewoon en afspiegeling van de samenleving is.''

(14/07/2020 @ 15:35)

Twaalf jaar cel voor man die zijn zwangere vrouw wurgde

Een 31-jarige man uit Leens (Gr) is in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het wurgen van zijn zwangere echtgenote.

De man belde eind februari vorig jaar midden in de nacht het alarmnummer met de mededeling dat zijn vrouw was overleden. In de slaapkamer troffen de hulpdiensten de overleden vrouw aan. De man zat verdwaasd in de woonkamer terwijl hun twee andere kinderen, van 2 en 4 jaar oud, lagen te slapen in een andere kamer.

Het stel had die avond ruzie gemaakt omdat de man dacht dat zijn 23-jarige vrouw een affaire had. De man herinnert zich dat hij haar sloeg en zijn handen om haar keel deed. Wat er daarna gebeurde, weet hij naar eigen zeggen niet meer.

Levensvatbaar kind

De rechtbank in Groningen veroordeelde de man vorig jaar tot veertien jaar cel. De man vond de straf te hoog en ging in hoger beroep. Het gerechtshof is het grotendeels eens met het oordeel van de rechtbank. Volgens het hof is de man ook verantwoordelijk voor de dood van het ongeboren kind, omdat het op dat moment al levensvatbaar was.

Een lange celstraf is volgens het hof op zijn plaats, maar geen veertien jaar. Het hof heeft daarbij gekeken naar de hoogte van de straffen die in Nederland zijn opgelegd in vergelijkbare zaken, meldt RTV Noord.

(14/07/2020 @ 15:33)

Dernière mise à jour : 14/07/2020 @ 17:36
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette