Texte à méditer :  Tout avantage a ses inconvénients et réciproquement.   Les SHADOKS
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

25 Juin 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Prosper


C'était aussi un 25 / 6
1064

Sièges et prises de Dol et Combourg par Conan II de Bretagne
1804
Execution de Cadoudal


Né(e) un 25 / 6 / 1931
GlenmorCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Bijna 2 miljoen kijkers zien Maarten van der Weijden finishen

De finish van de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden werd gisteravond door bijna 2 miljoen mensen op televisie bekeken. Dat zijn iets meer kijkers dan vorig jaar. Toen keken er 1,4 miljoen mensen naar de huldiging van Van der Weijden nadat hij na 163 kilometer was gestrand.

In totaal volgden 4,2 miljoen mensen de afgelopen dagen de tocht van Maarten van der Weijden via de televisie. Ook de internetplatforms van de NOS werden goed bekeken. Het live-blog werd gisteren 2,6 miljoen keer bezocht en de livestream 4,5 miljoen keer.

Genoten

Maarten van der Weijden voltooide gisteravond zijn Elfstedenzwemtocht. Hij finishte rond 19.30 uur na 195 kilometer op de Bonkevaart in Leeuwarden. Hij haalde met zijn zwemtocht ruim 3,9 miljoen euro op voor onderzoek naar kanker.

De verwachting is dat Van der Weijden later vandaag zijn verhaal zal doen. In een korte reactie zei hij gisteren dat het vorig jaar een lijdensweg was geweest en dat hij dit jaar had genoten.

(25/06/2019 @ 09:31)

Mazelen vastgesteld in Urk: negen kinderen en een volwassene ziek

In Urk is mazelen vastgesteld bij één volwassene en negen kinderen, meldt de GGD. Het gaat om leden van twee gezinnen die nauw met elkaar in contact staan. Drie van de kinderen hadden zeker één vaccinatie tegen de mazelen gehad. De overige kinderen en de volwassene waren niet gevaccineerd.

Als iemand die gevaccineerd is toch de mazelen krijgt, verloopt de ziekte veel milder.

De gezondheidsdienst bekijkt nu of het nodig is om mensen die in contact zijn geweest met de patiënten in te enten of antistoffen toe te dienen. Wie ingeënt is tegen mazelen, of de ziekte al heeft gehad, is beschermd. De tien mazelenpatiënten zijn intussen hersteld en er zijn nog geen andere besmettingen geconstateerd.

Ongevaccineerden

In Urk zijn lang niet alle kinderen gevaccineerd tegen dit soort besmettelijke ziektes. Volgens Omroep Flevoland kreeg volgens de laatste cijfers bijna 60 procent van de tweejarige kinderen in de gemeente alle beschikbare vaccinaties.

De laatste uitbraak van mazelen in Urk was in 2013. In dat jaar hebben in heel Nederland ongeveer 30.000 mensen de mazelen gehad. In dit geval gaat het niet om een uitbraak van de ziekte, maar om een cluster van ziektegevallen bij mensen die in nauw contact met elkaar staan. Bij een uitbraak raken mensen besmet die geen directe band met elkaar hebben.

(25/06/2019 @ 09:20)

Hoger beroep zaak-Wilders van start, advocaat wil meteen uitstel

De advocaat van PVV-leider Wilders in de 'minder Marokkanen'-zaak wil dat het hoger beroep dat vanochtend is begonnen, direct weer wordt uitgesteld. Knoops wil vier getuigen horen, onder wie toenmalig minister van Justitie Opstelten, "om de onderste steen boven te krijgen". De rechter besluit vandaag of dat gaat gebeuren.

Volgens Knoops is er bewijs dat Opstelten druk heeft uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV-leider te vervolgen voor zijn uitspraak op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Knoops vindt dat dat eerst moet worden onderzocht, voordat de zaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Ook wil hij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) van RTL Nieuws afwachten. In die procedure heeft het medium alle documenten opgeëist over het besluit van het OM om Wilders te vervolgen. Volgens Knoops wil Justitie sommige stukken niet vrijgeven.

Vertraging

Het hoger beroep liep al eerder vertraging op, doordat het gerechtshof vorig jaar door de verdediging werd gewraakt. Wilders vond dat de rechters vooringenomen waren en dat hij geen eerlijk proces zou krijgen. De wrakingskamer wees dat verzoek toe.

Wilders werd in 2016 door de rechtbank veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep.

Het gerechtshof in Den Haag is voor het hoger beroep uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol en heeft twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. De uitspraak staat gepland op 11 oktober.

(25/06/2019 @ 09:04)

Straten staan blank in Leusden na breuk waterleiding

In Leusden staan straten blank door een lek in een waterleiding.

"Het lijkt wel een vaart voor mijn huis", zegt een bewoner tegen RTV Utrecht. Auto's moeten noodgedwongen over het fietspad rijden.

Volgens waterbedrijf Vitens gaat het om een spontane breuk in een kleine leiding. "Je ziet dat door zo'n kleine leiding al heel veel water stroomt", zegt een woordvoerder. "Maar het zal als het goed is snel weglopen via putten."

32 huishoudens hebben last van de breuk. Vitens verwacht het lek binnen een aantal uur te hebben gerepareerd.

(25/06/2019 @ 08:31)

Vredesplan voor het Midden-Oosten: veel geld, weinig enthousiasme

Geld lost niet alle problemen op, wordt er weleens gezegd. Maar Jared Kushner laat zich niet weerhouden. Kushner, schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, is architect van een plan voor het Midden-Oosten dat vandaag in de Arabische eilandstaat Bahrein wordt besproken.

Hij probeert zo'n 50 miljard dollar los te krijgen om de welvaart van de Westelijke Jordaanoever, Gaza, Jordanië, Egypte en Libanon te stimuleren. Dat klinkt als een puur economisch plan, maar het is bedoeld als eerste aanzet naar vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Afwezig

De beoogde geldschieters van het project zijn in Bahrein vertegenwoordigd: zowel de Golfstaten Saudi-Arabië en Qatar als privé-investeerders. Andere Arabische landen zijn ook aanwezig: onder andere Egypte, Marokko en Jordanië.

De EU stuurt een "technische deskundige". Maar er ontbreken ook een paar cruciale gezichten, want de Palestijnen gaan niet in op de uitnodiging en de Israëlische regering is bewust niet uitgenodigd.

De afwezigheid van deze twee centrale spelers komt Kushner niet slecht uit. Hij wil namelijk alle netelige politieke kwesties pas in een latere fase aan de orde stellen. Naar zijn idee zal economische voorspoed de angel uit het conflict halen. Zijn plannen worden schertsend de deal of the century genoemd, maar Kushner zegt zelf dat het gezien moet worden als de "kans van de eeuw".

De ambitieuze economische stimuleringsplannen van de Amerikanen voorzien onder meer in een miljoen nieuwe banen voor Palestijnen, het liberaliseren van de Palestijnse economie en miljardeninvesteringen in de infrastructuur. Onderwijs, zorg en openbaar bestuur worden ingrijpend vernieuwd.

De Palestijnen zijn resoluut tegen de aanpak van Kushner. De Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat schrijft in een verklaring dat "het volle economische potentieel van Palestina alleen kan worden bereikt door het opheffen van de Israëlische bezetting en het respecteren van het internationale recht en de resoluties van de VN". Met andere woorden: eerst vredesonderhandelingen, daarna pas de economische situatie aanpakken.

"Een gemiste kans", zegt Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). "Weer wordt de Palestijnen iets aangereikt en weer zeggen ze nee."

De afwezigheid van de Palestijnen stemt Luden somber over de levensvatbaarheid van Kushners plannen. "Ik kan me het wantrouwen van de Palestijnen voorstellen, want ze zijn misschien bang dat de voorstellen die er gaan komen niet zullen bevallen. Maar je kunt alleen onderhandelen over je toekomst als je aan tafel zit. Als je me vraagt of Kushners plan gaat lukken, ben ik bang van niet."

Ludens pessimisme wordt gedeeld door het Joodse persagentschap Jewish Telegraphic Agency, dat in een redactioneel commentaar schrijft dat "de deal van de eeuw er steeds meer uitziet als een kletspraatje met koffie".

Een deel van de brede kritiek op de plannen van de Amerikanen heeft te maken met de boodschapper zelf. Jared Kushner wordt in veel kringen niet serieus genomen, legt de Nederlandse diplomaat Angélique Eijpe uit.

"Om vrede te bereiken in het Midden-Oosten heb je expertise nodig. Als onroerendgoedmagnaat is hij niet de eerste waar je aan denkt wat dat betreft. Daarnaast wordt hij met name door de Palestijnen niet gezien als neutrale bemiddelaar, en dat is hij in feite ook niet."

Ambassade

Eijpe doelt onder meer op Kushners nauwe en langdurige banden met Israël, de steun die een lid van zijn team heeft uitgesproken voor Israëlische annexatie van Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever en zijn eigen twijfels over de bestuurlijke competentie van de Palestijnen.

Daarnaast heeft de VS veel goodwill onder de Palestijnen verspeeld door de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en het stopzetten van miljoenen dollars steun aan de Palestijnse Autoriteit en de VN-hulporganisatie in Palestijns gebied, de UNRWA.

Maar ook de verwachte miljardendonaties en inhoud van de besprekingen in Bahrein overtuigen veel waarnemers niet. "Dit plan is een voorbeeld van zogeheten economic peace", zegt Eijpe. Geld ertegenaan smijten lost het echte probleem niet op, stelt de diplomaat. "Dat werkt niet. Dat is het paard achter de wagen spannen."

Hanna Luden van het CIDI ziet daarentegen de aanpak van Kushner wel zitten. "Wij signaleren dat ook Arabische landen beseffen dat het anders moet. De Palestijnen moeten niet alleen maar eerste hulp krijgen, maar de kans om economische vooruitgang te boeken en onafhankelijk te worden. Nu zijn ze afhankelijk van andere landen. Dat moet veranderen."

De argwaan tegen Kushner begrijpt ze wel, zegt ze. "Ik kan me het wantrouwen wel voorstellen, want hij heeft ook zijn belangen. Dat heeft iedereen. Maar het feit dat hij bemiddelt wil niet zeggen dat hij bepaalt."

Door de politieke aspecten van zijn vredesplan achter te houden, verhoogt Jared Kushner de spanning. Hij zegt zelf het juiste moment te willen bepalen voor dat controversiëlere deel van het proces. Volgens Israëlische kranten wil hij het premier Netanyahu ook niet moeilijk maken door een vredesoverleg te starten tijdens de verkiezingscampagne in Israël.

Maar sommige critici geloven niet eens dat er een politiek deel van het plan bestaat. Onder wie Mouin Rabbani, onafhankelijk Midden-Oostendeskundige in Washington. "Je kunt mij niet wijsmaken dat als de Amerikanen echt bezig waren met zo iets belangrijks, dat het niet zou uitlekken. Maar er is geen lek. Dat komt omdat er ook geen inhoudelijk vredesplan is."

(25/06/2019 @ 07:29)

Iraanse president Rouhani noemt het Witte Huis achterlijk

Iran heeft hard uitgehaald naar de Amerikaanse regering, die gisteravond nieuwe sancties instelde tegen de Iraanse leider Khamenei en mensen in zijn omgeving. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Iran zegt dat de diplomatieke weg tussen Teheran en Washington definitief is gesloten.

Volgens president Rouhani blijkt uit het Amerikaanse Iran-beleid dat de regering-Trump wanhopig is. In een tv-toespraak noemde hij het Witte Huis achterlijk.

Verder zei Rouhani dat de grotendeels economische sancties buitensporig en idioot zijn en dat hij zich geen zorgen maakt, omdat Teheran "strategisch geduld" heeft. Daarnaast zijn de sancties volgens Rouhani zinloos, omdat ayatollah Khamenei geen tegoeden heeft in het buitenland.

Open deur

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei vanochtend dat de deur nog steeds open staat voor onderhandelingen over het volledig afbouwen van het Iraanse kernwapenprogramma. Iran hoeft alleen maar naar binnen te lopen, zegt hij.

Maar volgens Rouhani wil de VS helemaal niet in gesprek met Iran. De nieuwe sancties zijn daar in zijn ogen het bewijs van. "Jullie stellen sancties in tegen de minister van Buitenlandse Zaken, maar zeggen tegelijkertijd dat jullie in gesprek met ons willen?", vroeg de president zich af.

Drone

President Trump stelde de sancties gisteravond in als reactie op het neerhalen van een Amerikaanse drone door Iran vorige week. Iran zegt dat het toestel uit de lucht werd geschoten toen het in Iraans luchtruim vloog. Volgens de Amerikanen gebeurde dat in internationaal luchtruim boven de Straat van Hormuz.

De sancties zijn vooral financieel van aard. De VS zou voor miljarden aan Iraanse tegoeden hebben bevroren.

Druk

Trump noemde de maatregelen gisteravond "een stevige, maar proportionele vergelding", maar hij sloot niet uit dat er nog andere volgen.

Minister Mnuchin van Financiën zei dat er al langer werd gewerkt aan de sancties. Ze zijn volgens hem niet alleen bedoeld als reactie op de neergehaalde drone, maar ook om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens in handen krijgt. Door hooggeplaatste Iraniërs persoonlijk te raken, wil de VS zo veel mogelijk druk uitvoeren op de Iraanse commandostructuur.

Atoomakkoord

Vorig jaar trok president Trump de VS terug uit het atoomakkoord dat Iran in 2015 sloot met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Hij vond het akkoord rampzalig en kondigde een pakket aan economische sancties af tegen het land.

President Trump zegt dat hij graag een nieuw akkoord wil sluiten met Iran. "Uiteindelijk willen we alle sancties opheffen en hopen we dat Iran een welvarend land wordt. Maar dan moeten ze ons wel bellen, zodat we kunnen onderhandelen over een nieuw atoomakkoord."

(25/06/2019 @ 07:11)

Storing Albert Heijn opgelost: alle kassa's doen het weer

De grote kassastoring bij Albert Heijn is opgelost. De reguliere kassa's bij de supermarkten konden tijdelijk niet gebruikt worden. Alleen de zelfscanners werkten nog.

De storing werd ontdekt toen de filialen vanochtend opengingen. Door een intern technisch probleem konden de boodschappen bij de reguliere kassa's niet worden gescand. Volgens Albert Heijn zijn de kassa's inmiddels gereset en is het probleem daarmee verholpen.

Firewall KPN

Twee weken geleden had Albert Heijn te maken met een landelijke pinstoring. Die werd veroorzaakt door het uitvallen van een firewall van KPN. Er stonden lange rijen bij de kassa en de schade voor Ahold liep in de miljoenen.

Albert Heijn zegt dat er geen verband is tussen de storing van vandaag en die van twee weken geleden. Ook heeft het niets te maken met de grote storing bij KPN van gisteren.

(25/06/2019 @ 07:06)

'Bijna 1 miljard euro extra voor vergroening land- en tuinbouw'

Het kabinet zal tot 2030 naar verwachting bijna 1 miljard euro extra uittrekken voor vergroening van de land- en tuinbouwsector. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving hierover in De Telegraaf en het AD. De plannen worden waarschijnlijk vrijdag besproken in de ministerraad.

Het bedrag wordt uitgetrokken in verband met het klimaatakkoord, waarover het kabinet nog voor de zomervakantie de knoop wil doorhakken Daarnaast ligt er de Urgenda-uitspraak, waarin de rechter stelde dat er volgend jaar 25 procent minder CO2 moet worden uitgestoten ten opzichte van 1990.

Veenweidegebieden

Een groot deel van het geld is bedoeld voor boeren in de veenweidegebieden die willen stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen. Door de droogte vinden in deze gebieden verzakkingen plaats. Daarom moet snel worden ingegrepen. Als veen verdroogt, komen er broeikasgassen (vooral CO2) vrij.

Verder is het de bedoeling dat er 60 miljoen euro extra wordt gestoken in een stopregeling voor varkensboeren. Zij kunnen zich hiervoor vanaf augustus vrijwillig aanmelden. Boeren in gebieden met veel stankoverlast, zoals Noord-Brabant, komen het eerst in aanmerking.

De maatregelen passen bij de kringlooplandbouw met minder vee, die minister Schouten voorstaat. Daarbij moeten alle afval en restproducten opnieuw worden gebruikt.

(25/06/2019 @ 06:47)

'Studenten kopen vragen tentamens'

Studenten aan de universiteit kunnen via internet vragen en antwoorden kopen die voor tentamens worden gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het AD.

Het gaat om bestanden van grote uitgeverijen van Engelstalige studieboeken en lesmethodes. Die bieden naast de boeken ook zogenoemde testbanks aan met vragen en antwoorden.

Deze testbanks zijn eigenlijk bedoeld als oefenmateriaal voor docenten, maar studenten blijken er ook gebruik van te maken. Het zou vooral gebeuren bij economische studies, meldt het AD.

De krant kwam erachter dat de informatie voor studenten verkrijgbaar is via de site van de uitgeverijen en via websites waar samenvattingen van de boeken aangeboden worden. Studenten zouden in sommige gevallen gebruikmaken van de inloggegevens van docenten. Het AD heeft screenshots gezien van WhatsApp- en Facebookgroepen waarin de vragen door studenten worden uitgewisseld.

Ongewenst

Het probleem is bekend bij de Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar viel het daar op dat veel studenten van tevoren op de hoogte waren van vragen en antwoorden. "Dit is ongewenst. We hebben hebben het breed onder de aandacht gebracht van ons personeel", zegt een woordvoerder van de universiteit in de krant.

Volgens de woordvoerder is het sowieso niet de bedoeling dat docenten de vragen uit de testbanks gebruiken bij tentamens. Het AD meldt echter op basis van een bron binnen de universiteit dat het nog steeds gebeurt.

(25/06/2019 @ 06:21)

Topman KPN stapt op, 'geen relatie met grote storing'

De Colombiaans-Italiaanse topman van KPN, Maximo Ibarra, stopt eind september als bestuursvoorzitter. Hij stapt op vanwege dringende familiezaken. KPN benadrukt dat zijn vertrek niets te maken heeft met de grote storing van gisteren, waardoor onder meer noodnummer 112 onbereikbaar was.

Het telecombedrijf zegt verrast te zijn door het besluit van Ibarra. Hij was pas sinds vorig jaar bestuursvoorzitter en werkte in totaal twee jaar bij KPN. Ibarra zegt het jammer te vinden dat hij zijn taken moet neerleggen. Hij verhuist terug naar Italië waar hij een andere functie gaat bekleden. Wat hij precies gaat doen, is niet bekendgemaakt.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica maakt Ibarra kans om topman van de Italiaanse tak van het Britse mediabedrijf Sky te worden, dat in Italië streaming- en telefoniediensten wil aanbieden. Volgende week zal er volgens de krant een keuze gemaakt worden tussen Ibarra en een andere kandidaat.

Ibarra wordt al langer in verband gebracht met Sky. In april viel zijn naam ook al in Italiaanse media.

Persoonlijk doel

De Italiaan volgde begin 2018 Eelco Blok op, die zeven jaar de hoogste baas was bij KPN. De keuze was opmerkelijk. Het bedrijf profileerde zich steeds meer als een Nederlands telecombedrijf, maar zocht voor de hoogste functies toch iemand van buiten de landsgrenzen.

Begin dit jaar gaf Ibarra zijn eerste tv-interview in zijn functie. Hij zei KPN een "supermerk" te vinden en noemde het zijn belangrijkste taak om het bedrijf succesvol te maken. "Mijn doel is om de jarenlange daling van de omzet te stoppen", zei de topman in het Engels. "Mijn persoonlijke doel is om het volgende interview in het Nederlands te geven."

Van een volgend interview komt het waarschijnlijk niet. Het bedrijf moet nu op zoek naar een nieuwe topman. In de raad van bestuur van KPN zitten verder Jan Kees de Jager en Joost Farwerck.

XS4ALL

Onder leiding van Ibarra zijn er plannen gemaakt om de merken Telfort en XS4ALL te schrappen. Die gaan verder onder het merk KPN. Wat het opstappen van Ibarra voor die plannen betekent, is onduidelijk. Momenteel overlegt KPN met de ondernemingsraden over het voorstel.

(25/06/2019 @ 05:56)

Wekdienst 25/6: hoger beroep proces-Wilders en Oranje-vrouwen tegen Japan

Goedemorgen! Vandaag komen er mogelijk meer antwoorden op de vragen die gisteren ontstonden bij de KPN-storing. Ook begint het hoger beroep in de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders en voetballen vanavond de Oranje-vrouwen tegen Japan.

Na een erg warme nacht wordt het vandaag erg heet met maxima tussen de 30 en 36 graden. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind. Op de stranden kan een zeewind opsteken.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Bij de rechtbank op Schiphol begint het hoger beroep in de rechtszaak tegen Geert Wilders. De PVV-leider werd in 2016 schuldig verklaard aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, na zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij kreeg geen straf opgelegd. Het is 10 jaar geleden dat Michael Jackson overleed. De zanger wordt in Nederland op verschillende plaatsen herdacht via billboards die de actiegroep MJ Innocent geregeld heeft. Ook is er vanavond een concert ter ere van de zanger in de Melkweg. Onder andere zanger Bo Saris treedt op. En de Oranje-vrouwen spelen in de achtste finale van het WK voetbal tegen Japan. De wedstrijd in Rennes begint om 21.00 uur en is live te volgen op NPO 3, NOS.nl en de NOS-app.

Wat heb je gemist?

De directie van KPN moet vandaag aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid uitleggen wat er gisteren is misgegaan. Door een landelijke telefoniestoring was alarmnummer 112 urenlang onbereikbaar, tot groot ongenoegen van de minister en veel Kamerleden. Er wordt gesproken over de gang van zaken en mogelijke oplossingen.

De grote storing van gisteren komt ook aan bod in het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Kamerleden reageerden gisteren verbaasd en geschrokken op het feit dat het alarmnummer niet werkte. "Dit moet niet mogen", zei CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil weten waarom er geen werkend backupsysteem was.

Ander nieuws uit de nacht:

NS waarschuwt voor mogelijk hinder in ochtendspits: door meerdere storingen op maandagavond staat een deel van de treinen op andere plekken dan gepland. 's Nachts slachten bij hitte beter, maar het mag nog niet: diverse organisaties zeggen dat dit beter is voor mens en dier, maar toezichthouder NVWA houdt dit vooralsnog tegen. Aantal zelfdodingen afgenomen, dankzij daling onder mannen: het aantal zelfdodingen ging 5 procent omlaag. Verder valt op dat het aantal zelfdodingen onder mensen van 10 tot 20 jaar flink is afgenomen.

En dan nog even dit:

Een lichte aardbeving die zondagnacht werd geregistreerd in de buurt van het Duitse Limburg an der Lahn, tussen Keulen en Frankfurt, blijkt te zijn veroorzaakt door een bom van 250 kilo uit de Tweede Wereldoorlog. Die ontplofte spontaan en sloeg een krater van tien meter in een graanveld.

De beving was tegen 04.00 uur. In de loop van de dag meldden zich steeds meer bewoners van het gebied die 's nachts een harde knal hadden gehoord. Ook werd de krater ontdekt. De explosie is waarschijnlijk veroorzaakt door corrosie van het ontstekingsmechanisme. Zo'n spontane ontploffing komt volgens Duitse media gemiddeld één keer per jaar voor in Duitsland.

Fijne dag!

(25/06/2019 @ 04:58)

's Nachts slachten bij hitte beter, maar het mag nog niet

Varkensslachterijen moeten bij warm weer eerder in de nacht kunnen beginnen met de slacht, omdat de temperatuur anders te hoog oploopt. Dat zeggen diverse organisaties, bedrijven en betrokkenen tegen de NOS.

Door de hitte dreigt de productie van varkensvlees vast te lopen. Overdag is het nu te warm om de levende dieren te vervoeren naar het slachthuis. Maar de inspecteurs die naast dierenartsen bij de slacht aanwezig moeten zijn, kunnen vanwege hun arbeidsovereenkomst niet 's nachts werken.

Verplichte controle

De op een na grootste vleesverwerker in Nederland, Van Rooi Meat uit Helmond, diende een verzoek in bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zodat de slachters om middernacht kunnen beginnen met hun werk. De autoriteit zegt dat verzoek wel te willen inwilligen, maar het niet te kunnen. De oorzaak: er kan 's nachts geen inspecteur van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) aanwezig zijn om de karkassen te controleren. En dat is verplicht.

Een uurtje eerder - in plaats van om 05.00 uur om 04.00 uur met de slacht beginnen - is wat de slachter tot nu voor elkaar kreeg bij de instantie. Maar dat biedt geen soelaas, zegt mede-eigenaar Addy van Rooi. Volgens hem gaat het om een sectorbreed probleem.

"Hoe eerder je 's nachts begint, des te koeler het in de hitteperiode is", zegt hij. "We moeten doorwerken omdat de varkensstallen bij de boer anders overvol raken. Die hebben een productie waarbij er telkens jonge dieren bij komen. Die moeten op hun beurt worden vervoerd naar de slachterij. Gebeurt dat niet, dan komen er dus steeds meer dieren in de stal. Dan wordt het daar steeds warmer, en dat is niet goed voor het dierenwelzijn."

Dat de varkensboeren, de chauffeurs voor het transport en het personeel van de slachterij dan ook 's nachts moeten werken, moet dan op de koop toe worden genomen, vindt Van Rooi. "Ik denk dat ook chauffeurs liever in de koelte van de nacht werken."

Tropenrooster voor varkens

Naast de vereiste toestemming van de NVWA om eerder te beginnen met de slacht, zijn er tal van andere zaken waar een slachter van vee aan moet voldoen, zeker bij warmer weer. Als het warmer is dan 27 graden treden hitteprotocollen van verschillende vee- en vleessectoren in werking. Er mogen minder dieren worden vervoerd, vrachtwagens moeten gekoeld zijn en bij de slachthuizen moeten gekoelde wachtstallen ingericht zijn om dieren niet onnodig te laten lijden.

En hoewel elke varkensslachter zich aan de Europese norm moet houden, pakt dit alsnog vaak slecht uit voor dierenwelzijn als het kwik stijgt, zegt dierenrechtenorganisatie Eyes on Animals. De organisatie rijdt vandaag langs verschillende slachterijen om te kijken hoe er in de hitte met de dieren wordt omgegaan.

Eyes on Animals is al drie jaar in gesprek met de NVWA, maar die wijst of naar de KDS of naar de slacht. "In ieder geval wijst de vinger telkens naar de ander", zegt directeur Lesley Moffat. "Inmiddels hebben zoveel dieren geleden, het duurt veel te lang terwijl het een enorm probleem is. Het lastige is: wij weten niet wie verantwoordelijk is. Wij hebben bijvoorbeeld nooit een rechtstreekse reactie gehad van de KDS of het klopt wat er wordt beweerd. Veel andere beroepen kunnen 's nachts wel werken. Een politieman kan niet zeggen: ik kom mijn bed niet uit. Waarom hier dan wel?"

Hittestress

Ook Frans Wouters, voorzitter van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV), maakt zich grote zorgen om de vleesverwerkers en dieren. Vooral als hoge temperaturen vaker voorkomen en langer aanhouden. "Er moet daarom niet alleen globale medewerking zijn van instanties zoals de NVWA maar veel concretere ondersteuning: dit zijn calamiteiten. Als de hitte vaker voorkomt, moeten er ook structureel meer uren ter beschikking komen om de dieren te controleren."

Tijdens de hete zomer afgelopen jaar constateerde de VSV ook problemen met dieren. "In hoeverre dat uit de hand is gelopen weet ik niet. Wel weet ik dat de mindere capaciteit om te slachten leidt tot problemen elders in de keten en elke schakel is belangrijk. Leveranciers komen zo overvol te zitten en ook het transport kan niet verder. Varkens krijgen met die warmte gezondheidsproblemen: van hittestress tot hartproblemen."

Verandering

De NVWA reageert dat de wil om de werktijden van de controleur te veranderen er is. De instantie gaat er met de slachterij in Helmond over praten.

KDS zegt de lijn van de NVWA te volgen en stelt dat "aanpassing naar aanleiding van een evaluatie altijd bespreekbaar is".

(25/06/2019 @ 04:35)

KPN-top naar minister, ook Kamer buigt zich over 112-storing

De directie van KPN moet vandaag aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid uitleggen wat er gisteren is misgegaan. Door een landelijke telefoniestoring was alarmnummer 112 urenlang onbereikbaar, tot groot ongenoegen van Grapperhaus en veel Kamerleden.

De KPN-top was gisteravond al op het ministerie om Grapperhaus bij te praten. Vandaag wordt verder gesproken over de gang van zaken en mogelijke oplossingen. Ook de Nationaal Coà¶rdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wordt daarbij betrokken, zei KPN-bestuurder Joost Farwerck gisteren in Nieuwsuur.

De grote storing van gisteren komt naar verwachting ook aan bod in het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Kamerleden reageerden gisteren verbaasd en geschrokken op het feit dat het alarmnummer niet werkte. "Dit moet niet mogen", zei CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil weten waarom er geen werkend back-up-systeem was.

Ook Arne Weverling (VVD) en Kathelijne Buitenweg (GroenLinks) hebben veel vragen:

In 2012 was er ook een grote 112-storing; later bleek dat daardoor een of twee mensen om het leven waren gekomen.

Volgens Grapperhaus was het gisteren nog te vroeg om te overzien wat zich in de uren van de storing heeft afgespeeld. De prioriteit lag bij het oplossen van de problemen en het organiseren van hulp, zei hij.

(25/06/2019 @ 03:44)

Trump ontkent verkrachting opnieuw: 'Ze is niet mijn type'

President Trump heeft opnieuw ontkend dat hij in de jaren 90 columniste E. Jean Carroll heeft verkracht. In een interview met de politieke nieuwssite The Hill spreekt hij de aantijgingen tegen met de woorden: "Een, ze is niet mijn type. En twee, het is nooit gebeurd."

Carroll (75) doet de beschuldigingen aan het adres van Trump in een boek. Eind vorige week verscheen een fragment daarvan al in New York Magazine. Volgens Carroll heeft Trump haar halverwege de jaren 90 verkracht in een pashokje in een warenhuis in New York. Ze deed geen aangifte, maar zou het verhaal wel hebben gedeeld met twee bevriende journalisten. Die hebben haar lezing bevestigd tegenover New York Magazine.

'Leugens'

Trump zei vrijdag al dat er niets klopt van het verhaal en spreekt van leugens. "Ik weet niets over deze vrouw", zegt hij nu tegen The Hill. "Het is vreselijk dat mensen zulke verklaringen kunnen doen."

Carroll reageerde bij CNN op de opmerkingen van Trump. "I love that I'm not his type", zei ze.

De beschuldigingen van Carroll kregen afgelopen weekend veel aandacht in Amerikaanse media. De hoofdredacteur van The New York Times reageerde gisteren op kritiek dat zijn krant de zaak niet serieus genoeg had genomen door er geen prominente plek voor in te ruimen; hij zei dat de redactie inderdaad "te voorzichtig" was geweest.

(25/06/2019 @ 02:42)

Rusland krijgt weer stemrecht in Raad van Europa

De Raad van Europa heeft voor een volwaardig lidmaatschap van Rusland gestemd. Met 116 stemmen voor, 62 tegen en 10 onthoudingen werd in Straatsburg een resolutie aangenomen waardoor de Russen weer stemrecht krijgen.

Rusland raakte het stemrecht kwijt in de Raad van Europa, de grootste Europese organisatie voor mensenrechten en democratie, na de annexatie van de Krim in 2014. Moskou boycotte daarop de bijeenkomsten en betaalde geen contributie meer. Duitsland en Frankrijk wilden de Russen het stemrecht in de Raad teruggeven omdat ze naar eigen zeggen liever een dialoog hebben met Rusland dan dat het land aan de zijlijn blijft staan.

MH17

Niet bij iedereen valt de terugkeer van Rusland in goede aarde. Zo heeft Oekraïne fel geprotesteerd en ook in Nederland waren er bezwaren, omdat de Russen nog altijd niet goed zouden meewerken aan het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

De Stichting Vliegramp MH17, die nabestaanden vertegenwoordigt, had de Raad van Europa een brief geschreven met de oproep om het stemrecht van Rusland tegen te houden tot er harde garanties waren dat de Russen zouden meewerken aan het MH17-onderzoek.

(25/06/2019 @ 02:07)

Johnson uitgebreid op tv, maar geen woord over ruzie

Boris Johnson, een van de twee kanshebbers om volgende maand de Britse premier May op te volgen, is in een BBC-interview opnieuw niet ingegaan op vragen over de veelbesproken huiselijke ruzie van afgelopen donderdag. De Conservatieve politicus wordt sinds vrijdag achtervolgd door vragen over de toedracht van de ruzie met zijn partner. Johnson zei tegen de Britse omroep dat hij uit principe niets loslaat over zijn naasten. Die zouden anders "ergens in worden meegetrokken" en dat zou hij "niet fair" vinden.

Johnson kreeg donderdagavond bezoek van de politie, die van buren een melding hadden gekregen over geluidsoverlast. Zijn partner zou in de ruzie hebben geschreeuwd "ga van me af" en "mijn huis uit". Gisteren verschenen in Britse kranten foto's waarop het stel in goede sfeer te zien is; wanneer die zijn gemaakt en hoe ze bij de pers zijn gekomen, is onduidelijk.

Johnsons uitdager in de campagne om premier May op te volgen, Jeremy Hunt, vindt dat Johnson vragen over de ruzie moet beantwoorden. Ook een belangrijke geldschieter van de Conservatieve Partij heeft Johnson opgeroepen om zich te verantwoorden. "Hij kan er niet van uitgaan dat we hem steunen als hij niet ieder detail heeft verklaard", zegt de steenrijke ondernemer John Griffin. "Als ik iets fout deed, zou ik dat moeten uitleggen. Hij heeft dat niet gedaan en dat is een zorg."

Eerste interview

Johnson, oud-burgemeester van Londen en oud-minister van Buitenlandse Zaken, strijdt samen met de huidige minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt om het partijvoorzitterschap van de Conservatieve Partij. De winnaar wordt automatisch ook premier. Johnson heeft volgens politieke volgers verreweg de beste kansen. Wel was er kritiek op hem dat hij zich verstopte; het optreden bij de BBC was het eerste langere tv-interview sinds hij zich een maand geleden kandidaat stelde. Ook sloeg hij een debat met andere kandidaten over.

In het BBC-interview herhaalde Johnson verder de belofte dat het Verenigd Koninkrijk onder zijn leiding op 31 oktober de Europese Unie verlaat, ongeacht of er een uittredingsakkoord is. Ook zei hij opnieuw met Brussel te willen onderhandelen over zo'n brexit-deal. Het akkoord dat May eerder met de EU sloot, is volgens hem "dood".

(25/06/2019 @ 00:44)

Aardbeving blijkt spontane ontploffing WO2-bom

Een lichte aardbeving die zondagnacht werd geregistreerd in de buurt van het Duitse Limburg an der Lahn, tussen Keulen en Frankfurt, blijkt te zijn veroorzaakt door een bomexplosie. Een bom van 250 kilo uit de Tweede Wereldoorlog ontplofte daar spontaan en sloeg een krater van tien meter in een graanveld.

Deze boer hoorde een knal en wist niet wat er aan de hand was:

De beving, met een kracht van 1,7, was tegen 04.00 uur. In de loop van de dag meldden zich steeds meer bewoners van het gebied die 's nachts een harde knal hadden gehoord. Ook werd de krater in het graanveld ontdekt. Opgetrommelde bomexperts konden aanvankelijk geen sporen van een bom vinden, maar kwamen maandag tot de conclusie dat er toch een oud explosief was ontploft.

De explosie is waarschijnlijk veroorzaakt door corrosie van het ontstekingsmechanisme. Zo'n spontane ontploffing komt volgens Duitse media gemiddeld één keer per jaar voor in Duitsland.

(24/06/2019 @ 23:21)

NS: verwachte hinder in ochtendspits valt mee

De Nederlandse Spoorwegen zeggen dat de hinder op het spoor vanochtend meevalt. Door storingen gisteravond stond een deel van de treinen op andere plekken dan de bedoeling was. Daardoor kon de dienstregeling niet overal volgens plan worden opgestart, maar dat heeft nauwelijks gevolgen gehad.

Het kan wel dat treinen korter en daardoor voller zijn. De NS adviseert om kort voor vertrek de reisplanner te checken.

Verstoring Utrecht

Op het spoor waren er in de avondspits meerdere problemen. Rond Utrecht Centraal reden veel minder treinen na een aanrijding met een persoon; in het station werd het daarna zo druk dat reizigers werd gevraagd om het station te mijden. De storing bij KPN bemoeilijkte bovendien een snelle oplossing.

Verder waren er treinen gestrand en reden er vanwege een sein- en wisselstoring urenlang geen treinen vanuit Amersfoort en Lelystad naar Zwolle. Spoorbeheerder ProRail zegt dat ook de hitte tot problemen leidde.

(24/06/2019 @ 22:45)

Aantal zelfdodingen afgenomen, dankzij daling onder mannen

Het aantal zelfdodingen is vorig jaar met bijna 5 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maakten 1829 mensen een einde aan hun leven. In 2017 waren dat er 88 meer.

Het aantal zelfdodingen onder mannen is al jaren ongeveer twee keer zo hoog als onder vrouwen, maar opvallend is dat er vorig jaar 10 procent minder mannen hun leven beëindigden. Het waren er 1176 in 2018. Onder vrouwen nam het aantal zelfdodingen juist iets toe, tot 653.

Verder valt op dat het aantal zelfdodingen onder mensen van 10 tot 20 jaar ook flink is afgenomen, van 81 in 2017 naar 51 vorig jaar. Ook bij mensen tussen 40 en 60 jaar daalde het aantal, maar bij personen tussen 20 en 40 jaar steeg het aantal zelfdodingen juist iets.

Niveau van 2012

Een verklaring voor de verschillen tussen 2017 en 2018 geeft het CBS niet. Met 1829 zelfdodingen vorig jaar is het zelfdodingscijfer terug op het niveau van 2012: per 100.000 inwoners zijn er 10,6 mensen die zichzelf van het leven hebben beroofd. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw was het cijfer het hoogst: toen waren er 14,5 zelfdodingen per 100.000 Nederlanders.

(24/06/2019 @ 22:41)

KPN-storing legt telefonie urenlang plat en leidt vooral tot veel verwarring

Door een landelijke storing bij KPN konden veel mensen vanmiddag urenlang niet bellen. Ook alarmnummer 112 was niet bereikbaar.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Minister Grapperhaus wil dat de KPN-directie naar het ministerie komt voor een gesprek. "Het moet niet morgen weer fout gaan", zei hij.

Op sociale media hebben veel mensen vragen over de manier waarop de informatie over de storing naar buiten werd gebracht. Waarom kregen sommige mensen direct een NL-Alert, terwijl anderen er lang op moesten wachten of hem zelfs helemaal niet kregen? De één had er aan het eind van de dag vier, de ander niet één.

"Dat is vreemd, want het idee is juist dat iedereen, ongeacht provider, het NL-Alert zou moeten krijgen", legt Marco Zannoni uit. Hij is directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). "Het ziet ernaar uit dat het bericht is blijven hangen, maar het is gissen naar de oorzaak."

Volgens Zannoni zou het dan ook niet uit moeten maken of iemand KPN als provider heeft of niet, zoals op sociale media werd gesuggereerd.

"Providers nemen berichten van elkaar over in het geval van een storing, dus dat zou niet moeten uitmaken", zegt Zannoni. "Maar omdat de aard van de storing nog onduidelijk is, is daar moeilijk iets over te zeggen."

Er is wel een verschil tussen alerts die landelijk worden verstuurd en regionaal. "In dat laatste geval moet de meldkamer aangeven waar het bericht naartoe moet worden verstuurd. Het blijkt dat dat in veel gevallen niet of pas veel later is gelukt."

Zannoni vermoedt dat het ministerie van Justitie en Veiligheid de zaak grondig gaat evalueren. "Het is natuurlijk vrij essentieel dat je iedereen met een NL-Alert bereikt. Het gaat vaak goed, maar je onthoudt de keren dat het misgaat. Dat schaadt het vertrouwen."

Ook ontstond er veel verwarring door verschillende noodnummers die per regio werden verspreid. Zo bracht de regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland het nummer 020-6212121 naar buiten voor medische noodgevallen, terwijl de politie Nederland twee landelijke nummers naar buiten toe communiceerde: een voor 'spoed' en de ander voor 'geen spoed, wel politie'.

Veel mensen wisten daardoor niet welk nummer ze moesten bellen. "De regionale telefoonnummers worden juist gedeeld om de bereikbaarheid van hulpdiensten in de regio te vergroten, pas daarna wordt een nationaal nummer naar buiten gebracht", zegt Zannoni.

Normaal gesproken word je na het bellen van het landelijke noodnummer doorgeschakeld naar de regio, legt Zannoni uit. "Als ik in Den Haag 112 bel, word ik doorgeschakeld naar de politie Haaglanden. Dus welk nummer je ook belt, je komt op dezelfde plek uit. Maar ik snap dat het verwarrend overkomt."

De verwarring was compleet toen in een NL-Alert per ongeluk het nummer van De Telegraaf-redactie werd verspreid. Er werd daarna een nieuwe NL-Alert verstuurd, waarin het correcte nummer werd doorgegeven.

"Uiterst pijnlijk natuurlijk", zegt Zannoni. "Maar het doet geen recht aan de hele werkelijkheid. Er is vandaag met man en macht gewerkt, brandweerkazernes werden bemand en politie ging de straat op. Ik heb veel improvisatie gezien en de problemen waren relatief snel opgelost."

Toch blijft hij kritisch. "Het is belangrijk om te leren van wat er misging bij het NL-Alert. Waarom kwam dat bij veel mensen later of helemaal niet? Het kan een zaak van leven of dood zijn."

(24/06/2019 @ 20:07)

Dernière mise à jour : 24/06/2019 @ 18:29
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette