Texte à méditer :  Un concerné n'est pas forcément un imbécile en état de siège pas plus qu'un
concubin n'est obligatoirement un abruti de nationalité cubaine.   Pierre Dac
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

13 Décembre 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Lucie


C'était aussi un 13 / 12
1957

Premiers téléviseurs portables mis en vente en Allemagne : 12 kg.


Né(e) un 13 / 12 / 1941
Catherine TascaCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Nederlands geld voor troepenmacht in de Sahellanden

Nederland gaat meebetalen aan een nieuwe troepenmacht in het Sahel-gebied, in het noorden van Afrika. Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor 5 miljoen euro toegezegd. Zo'n troepenmacht is in het belang van Nederland, zei hij op een top over de Sahellanden in Parijs. Door in dat gebied terrorisme, internationale criminaliteit en mensensmokkel aan te pakken, moet ook Europa veiliger worden.

De Sahel, een gebied zo groot als Europa, omspant de landen Mali, Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad. De Franse president Macron had Afrikaanse en Europese leiders uitgenodigd in Parijs om geld in te zamelen voor een troepenmacht die de Sahel militair en politiek stabieler maakt. De vijf Sahellanden zelf hebben geen geld om zo'n troepenmacht te bekostigen. Saudi-Arabië kwam op de top met een opmerkelijk hoge bijdrage van 100 miljoen euro voor de Afrikaanse missie.

NOS-correspondent Frank Renout sprak in Parijs met minister Zijlstra. Die zei tegen hem dat Nederland belang heeft bij de missie omdat ons land aan het eind van de pijplijn van de mensensmokkel zit, terwijl de Sahel het midden van die pijplijn is.

Geen gevolgen voor Nederlandse missie in Mali

Het eerste deel van de troepenmacht is er al, zei Zijlstra. Dat zijn zo'n 500 militairen, maar het moeten er minimaal 5000 worden. Volgens Zijlstra hadden die al eind dit jaar ingezet moeten worden, maar zijn er nog praktische problemen, waardoor ze pas in het voorjaar actief zullen zijn.

Zijlstra zei dat dat de Nederlandse bijdrage geen gevolgen heeft voor de Nederlandse militairen die actief zijn in Mali. Die doen mee aan de missie Minusma, die defensief is, bedoeld om de orde te handhaven. De Sahelmissie is meer offensief; de militairen gaan actief terroristen en criminelen opsporen.

(13/12/2017 @ 16:21)

Files door vorstschade aan het wegdek

Op de A1, A2 en A27 zijn rijstroken afgesloten vanwege schade aan het wegdek als gevolg van de vorst en sneeuwoverlast van de afgelopen dagen. Op de A1 is een gat ontstaan van ongeveer een meter. Rijkswaterstaat voert spoedreparaties uit.

Met ongeveer 23 kilometer was de file op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort iets voor 17.00 uur het langst. Daar zijn de herstelwerkzaamheden inmiddels voorbij en is de weg weer geopend. Richting Apeldoorn, bij het Gelderse dorp Stroe, is de schade groter en zal een rijstrook tot 20.00 uur gesloten blijven.

Hoewel het vandaag op veel plekken nog glad was door opgevroren sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen, waren de snelwegen sneeuwvrij. Op secundaire wegen bleef het wat langer glad, vooral in het oosten. Verzekeraars en ziekenhuizen zeggen dat er desondanks weinig problemen zijn ontstaan in de regio door de gladheid.

(13/12/2017 @ 16:01)

Pluimveesector daagt toezichthouder om fipronilaffaire

De pluimveesector stelt gezamenlijk toezichthouder NVWA verantwoordelijk voor de miljoenenschade van de fipronilaffaire. Landbouworganisatie LTO Nederland en vier advocatenkantoren doen dat namens zo'n 120 kippenboeren.

Vandaag ontvangt de NVWA een dagvaarding waarin de organisatie "onrechtmatig handelen" wordt verweten. Ook de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) doet mee aan de rechtsgang.

De sector vindt dat de Voedsel- en Waren Autoriteit op verschillende momenten gefaald heeft als toezichthouder, onder andere door de bedrijven niet tijdig te informeren over signalen dat er iets mis was. Als gevolg zou de schade door het illegale gebruik van het bestrijdingsmiddel onnodig zijn vergroot.

Schadeclaims

Stelt de rechter straks vast dat de NVWA inderdaad aansprakelijk is, dan is de weg vrij voor schadeclaims van de individuele bedrijven. Volgens Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij van LTO, loopt de schade inmiddels op tot honderdduizenden euro's per bedrijf. "En ik schat dat het totaal oploopt tot zo'n 50 miljoen euro."

Nog altijd zijn 95 stallen volledig en 379 stallen gedeeltelijk geblokkeerd. De afgelopen maanden hebben honderd bedrijven hun dieren laten doden. In totaal gaat het om 3,5 miljoen kippen. Groot probleem is dat fipronil uiterst moeilijk uit de stallen te verwijderen blijkt.

In de fout

Eind juli werd de gifstof aangetroffen in eieren. Verantwoordelijk bleek het bedrijf Chickfriend uit Barneveld, dat fipronil tegen alle regels had gebruikt om bladluis te bestrijden in kippenhokken. De twee eigenaren werden in augustus opgepakt, maar kwamen twee maanden later weer vrij. Zij zijn nog wel verdachte.

De verwachting is dat het kleine Chickfriend niet het geld heeft om gedupeerde pluimveehouders te compenseren. Daarom richt de sector zijn pijlen op de NVWA, die met name op twee momenten in de fout zou zijn gegaan.

"Paniek"

De eerste keer was in november vorig jaar, toen er twee anonieme tips binnenkwamen bij de NVWA over de illegale praktijken van Chickfriend. De Voedsel- en Warenautoriteit ondernam toen geen actie tegen het bedrijf. "Als er toen was ingegrepen, hadden we heel wat ellende kunnen voorkomen", stelt Hubers namens de sector.

Een ander belangrijk moment was het optreden van een topman van de NVWA in Nieuwsuur aan het begin van de crisis. Hij raadde daarin mensen aan terughoudend te zijn met het eten van eieren, terwijl alleen de eieren met een bepaalde code niet mochten worden gegeten.

Volgens Hubers moesten daardoor minstens 1,5 miljoen eieren onnodig worden vernietigd en sloten Duitse supermarkten hun schappen voor Nederlandse eieren. "Deze paniek en schade aan de totale sector had niet mogen gebeuren."

Vrijwel geen bedrijven failliet

Van de bijna 360 pluimveebedrijven die op de een of andere manier met de fipronilaffaire te maken hebben gekregen, zijn er tot op heden slechts 118 volledig vrijgegeven. Toch is slechts een handvol klanten van de Rabobank failliet. De Rabobank is financier van 150 getroffen bedrijven.

Volgens een woordvoerder teren de bedrijven natuurlijk wel in op hun vermogen. Maar een "aanzienlijk deel" heeft nog wel enige inkomsten, omdat ze ook andere dingen doen dan alleen kippen houden. Maximaal 75 pluimveehouders worden geholpen met tijdelijk uitstel van hun aflossing of met een overbruggingskrediet.

Eerder beloofde de bank al zich te zullen inspannen om het aantal bedrijven dat zou moeten stoppen vanwege de affaire "zo laag mogelijk te houden".

(13/12/2017 @ 16:00)

Ruim 1 miljoen euro voor gouden tips blijft liggen

Heb je informatie over een ernstig misdrijf die de doorslag kan geven in een politieonderzoek? Dan kan een beloning misschien een zetje geven om je kennis te delen met de politie. Vandaag nog loofde de politie 20.000 euro uit voor de gouden tip in een Amsterdamse liquidatiezaak.

In totaal stelde het Openbaar Ministerie dit jaar al in 68 zaken een beloning in het vooruitzicht voor de gouden tip. Melders kunnen bij elkaar één miljoen en dertigduizend euro aan tipgeld ophalen.

Tippen kan dus lucratief zijn. "Moord of doodslag is meestal 15.000 euro, liquidaties liggen op 20.000", aldus Wim de Bruin van het Landelijk Parket. "Bij overvallen gaat het om zo'n 10.000 euro. Heel veel lager wordt het niet in de praktijk."

Goudzoekers

Of er in een onderzoek een beloning wordt uitgeloofd, bepaalt de hoofdofficier van het arrondissementsparket in de regio waar het misdrijf onderzocht wordt. Die kan bij uitzondering ook kiezen voor een hogere beloning. Zoals bij de dubbele liquidatie voor het pannenkoekenhuis in Leiderdorp in 2009, toen de beloning 30.000 euro was.

Hoeveel tips er dagelijks binnenkomen vindt de politie moeilijk te schatten. Vaak leveren ze niets op. Bijvoorbeeld omdat het 'goudzoekers' zijn die bellen, zegt een woordvoerder: mensen die niet precies weten hoe de zaak in elkaar steekt, maar hopen dat de informatie die ze hebben toch wat oplevert.

Om geld voor je informatie te krijgen hoef je niet altijd de gouden tip te geven, zegt De Bruin. "Als de informatie niet doorslaggevend maar toch waardevol is, kan ook een deel van de beloning worden uitgekeerd."

Geen doorbraken

Dit jaar hebben de beloofde beloningen nog geen effect: een gouden tip in een van de 68 zaken is nog niet binnen. "Er is nog niets uitgekeerd", zegt De Bruin van het Landelijk Parket.

Een beloning uitloven levert maar zelden doorslaggevende informatie op: in minder dan tien procent van de gevallen betaalt het OM uiteindelijk uit.

Toch is de regeling zinvol, vindt De Bruin. "Elke zaak staat op zichzelf, en het gaat altijd om een ernstig misdrijf." Hij benadrukt bovendien dat als de gouden tip niet komt, het ook geen geld kost. "Baat het niet dan schaadt het niet."

Wel vindt De Bruin dat iedereen die meer weet over een misdrijf die kennis ook met de politie moet delen zonder dat er een beloning tegenover staat. "Dat is een burgerplicht. Maar de harde werkelijkheid laat wel zien dat dit lang niet altijd gebeurt."

Dat kan ermee te maken hebben dat mensen die in aanmerking willen komen voor de beloning niet anoniem kunnen blijven. De gever van de gouden tip moet een verklaring afleggen bij de politie en vervolgens bij een eventuele openbare rechtszitting getuigen. Alleen onder heel bijzondere omstandigheden, wanneer de tipgever bedreigd wordt, kan dat anoniem.

Medeplichtigen die denken met een goede tip een slaatje uit hun misdrijf te kunnen slaan, zullen van een koude kermis thuiskomen, denkt De Bruin. "Dat kun je heel kort volhouden. Als de politie de tip onderzoekt, komt de betrokkenheid al snel boven. En dan houdt het op."

(13/12/2017 @ 15:47)

Jongeren ontslagen na gooien sneeuwballen op auto's

Drie jongeren zijn hun baan kwijt na het gooien van sneeuwballen. De drie werkten als uitzendkracht bij het bedrijf Mediq Medeco in Oud-Beijerland.

Ze mikten tijdens de lunchpauze vanaf het dakterras sneeuwballen op voorbijrijdende auto's. Een van de automobilisten kon daar niet om lachen en diende een klacht in bij het bedrijf.

"Vervolgens hebben we hen tot de orde geroepen", zegt een woordvoerder van Mediq Medeco tegen RTV Rijnmond. "Maar de heren toonden geen enkel berouw. Ze begrepen niet wat ze hadden misdaan. Toen hebben we ze naar huis gestuurd. Ze hoeven ook niet meer te komen."

(13/12/2017 @ 15:32)

Van Engelshoven: meer vrijheid voor mbo-opleidingen

Minister Van Engelshoven van Onderwijs wil mbo-instellingen meer vrijheid geven om te bepalen aan welke eisen studenten aan het eind van hun opleiding moeten voldoen. In de Tweede Kamer kondigde ze een proef aan die het scholen mogelijk moeten maken om af te wijken van de nu geldende regels voor 'kwalificatiedossiers'.

Het is een van de manieren waarop de aansluiting van mbo en bedrijfsleven beter van de grond moet komen. Door scholen meer ruimte te bieden, kunnen ze beter inspelen op wat de arbeidsmarkt vraagt, denkt Van Engelshoven.

Veranderende beroepen

Veel instellingen en ook de Kamer maken zich zorgen over de vraag of scholen wel genoeg opleiden voor de praktijk. Een van de problemen is dat veel beroepen zich snel ontwikkelen en dat soms moeilijk te voorspellen is welke eisen er moeten worden gesteld.

Als scholen meer zelf de kwalificatie-eisen mogen gaan bepalen, kunnen ze bijvoorbeeld ook de 'keuzedelen' uit de mbo-opleiding laten meetellen voor het examen. Keuzedelen zijn 'verdiepende' onderdelen van de opleiding. Studenten zijn wel verplicht de keuzedelen te volgen, maar die tellen nu nog niet mee voor het examencijfer.

Vooral regeringspartij VVD zou graag zien dat die verplichting nu al overal gaat gelden. Maar de minister is daar niet voor; ze wil de keuzedelen pas over een paar jaar verplicht laten meetellen. Scholen die dat nu al willen, mogen in de proeffase de keuzedelen laten meewegen voor het examenresultaat.

(13/12/2017 @ 15:31)

Wegbezuinigd bij Shell? Kom voor de klas!

Universiteiten en middelbare scholen bieden een versnelde lerarenopleiding aan voor mensen uit het bedrijfsleven die een overstap willen maken naar het onderwijs.

De opleiding moet een oplossing zijn voor mensen die bij een reorganisatie worden wegbezuinigd, en tegelijk helpen het lerarentekort te bestrijden. De overstapper betaalt zelf niets: de kosten worden gedragen door het bedrijf, de overheid en de universiteiten.

Tekort

De komende jaren zal er een tekort aan academisch geschoolde leraren ontstaan. "Daarom proberen we nu mensen die moeten afvloeien bij hun huidige baan voor de klas te krijgen," legt Pieter Duisenberg van de vereniging van universiteiten VSNU uit. Hij is een van de initiatiefnemers.

"Met deze versnelde opleiding proberen wij drempels weg te nemen, zodat we zoveel mogelijk mensen uit het bedrijfsleven kunnen aantrekken voor het onderwijs."

Shell

De opleiding wordt nu aangeboden aan alle werknemers van Shell die willen of moeten vertrekken. Zo snijdt het mes aan twee kanten, zegt Marloes Michon, HR-directeur van Shell Nederland. "Wij zijn een groot bedrijf waar uiteraard ook uitstroom plaatsvindt."

Ook mensen die aan het einde of in het midden van hun carrière de overstap naar het onderwijs willen maken, wil het bedrijf zo ondersteunen. Eenmaal in het onderwijs kunnen ze weer nieuw technisch personeel opleiden, en daar profiteert Shell ook van.

Het idee is dat ook andere bedrijven, zoals Siemens, Tata Steel en financiële dienstverleners deze opleiding aanbieden aan hun boventallige personeel.

(13/12/2017 @ 15:23)

Deense dierentuin doodt gezonde bruine beren

De dierentuin in de Deense stad Aalborg heeft twee bruine beren laten inslapen, omdat ze te oud waren geworden. De dieren waren gezond, maar bleken met hun 20 en 21 jaar niet meer bruikbaar voor het fokprogramma.

Naar beren van die leeftijd is weinig vraag bij andere dierentuinen en daarom was het niet logisch om te proberen om een ander park voor ze te vinden, schreef de Aalborg Zoo in een bericht op Facebook.

Op de pagina van de dierentuin kwamen honderden verontwaardigde reacties, met teksten als: "Niemand zou de dierentuin nog moeten bezoeken", "De leiding van de dierentuin van Aalborg heeft geen respect voor levende wezens" en "Jullie zijn de grootste klootzakken die ik ooit in mijn leven heb gezien".

Onderzoek

De dierentuin zegt juist het beste met de dieren voor te hebben. "Het sturen van een onvruchtbaar stel naar een andere dierentuin zou de ruimte van andere, genetisch belangrijke en vruchtbare dieren innemen. Nu dragen ze bij aan het onderzoek en krijgt de bruine beer waar hij recht op heeft."

De lichamen van de twee beren worden beschikbaar gesteld aan de wetenschap in binnen- en buitenland. Zo gebruiken onderzoekers het lichaam voor onderzoek naar de winterslaap; hoe het bijvoorbeeld kan dat het bloed van beren niet stolt, zoals bij mensen in de kou wel gebeurt. De huiden en schedels worden gedoneerd aan het onderwijs.

(13/12/2017 @ 15:06)

Vliegtuig 'tekent' kerstboom boven Duitsland

Een Airbus A380 van luchtvaartmaatschappij Emirates heeft een bijzondere testvlucht boven Duitsland gemaakt. De piloot tekende een kerstboom, was te zien via de site van Flightradar24.

Het gebeurt vaker dat piloten in december hun liefde voor kerst laten zien. Vorig jaar werden er boven Noord-Holland en Engeland kerstbomen getekend.

(13/12/2017 @ 14:58)

Opnieuw grote vertraging bij ombouw Hoekse Lijn

De ombouw van de Hoekse Lijn tot metrolijn loopt opnieuw enorme vertraging op. De metro gaat pas in het laatste kwartaal van volgend jaar op de voormalige spoorverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland rijden, melden bronnen aan de NOS en RTV Rijnmond.

De Rotterdamse gemeenteraad wordt vanavond vertrouwelijk over het debacle geïnformeerd. Het nieuwe uitstel gaat vele tientallen miljoenen euro extra kosten. Voor het project was een kleine 400 miljoen euro beschikbaar. Wie voor de extra kosten gaat opdraaien, is nog onduidelijk.

Sinds april word er gewerkt aan de ombouw van de spoorlijn tot metroverbinding. Aanvankelijk werd gemeld dat de verbouwing in september klaar zou zijn maar dat bleek al snel veel te optimistisch. Er waren onder meer problemen met de software voor de spoorwegbeveiliging. Ook werden er op onverwachte plaatsen kabels en leidingen aangetroffen en was er sprake van bodemvervuiling.

Langer met de bus reizen

De opening werd daarom met vijf maanden uitgesteld tot februari. Maar ook dat scenario is onhaalbaar, blijkt nu. De metrolijn wordt pas eind volgend jaar in gebruik genomen. Dat betekent dat ov-reizigers langer gebruik moeten blijven maken van bussen.

De Rotterdamse VVD-fractieleider Jan-Willem Verheij weet van het nieuwe uitstel tot eind volgend jaar uit de wandelgangen. "Het is schrikbarend. Het is slecht nieuws voor al die reizigers die nu met de bus moeten en daardoor veel tijd verliezen. Maar het is ook funest voor de ondernemers op het strand van Hoek van Holland die het nog een zomer zonder trein- of metroverbinding moeten doen."

(13/12/2017 @ 14:57)

Derde aanhouding na misstanden Oranjekazerne in Schaarsbergen

De Koninklijke Marechaussee heeft een derde man aangehouden in het onderzoek naar de misstanden in de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Het gaat om een oud-militair die van dezelfde strafbare feiten wordt verdacht als de twee mannen die gisteren zijn opgepakt.

De twee zouden zich in 2013 schuldig hebben gemaakt aan mishandeling, aanranding, ontucht, bedreiging, dwang, belediging en verduistering. Die aanhoudingen volgden op de aangifte van een slachtoffer. Een van mannen is na verhoor weer vrijgelaten, maar blijft wel verdachte.

Een deel van de misstanden zou te maken hebben gehad met de ontgroening van nieuwkomers. Daarvoor zijn vier militairen uit hun functie ontheven en intern gestraft.

De Volkskrant sprak eerder dit jaar met drie slachtoffers. Ze vertelden dat ze gedwongen waren drugs te gebruiken, seksueel zijn misbruikt en dat er een doorgeladen wapen op hen is gericht tijdens de ontgroening. Ook zou er onder toeziend oog van een sergeant over hen heen zijn geplast.

(13/12/2017 @ 14:18)

Huilende Mark de J.: 'Ik heb het écht niet gedaan'

Mark de J. heeft in zijn slotwoord in de zaak-Everink opnieuw gezegd dat hij onschuldig is. Het Openbaar Ministerie heeft maandag 18 jaar cel tegen De J. geëist. Huilend ontkende hij dat hij de moord heeft gepleegd: "Ik heb het echt niet gedaan."

De J. zei hij dat er een verkeerd beeld van hem bestaat en dat hij zijn vriend Koen Everink niet heeft vermoord. "Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar ik heb het echt niet gedaan", zo begon De J. zijn betoog.

"Er wordt een onterecht beeld van mij de wereld in geslingerd." Tijdens het voorlezen van de zinnen hield hij het niet droog, schrijft RTV Utrecht.

"Domme keuzes"

De J. had verder spijt dat hij niet direct een complete versie heeft verteld van wat er de avond van de moord volgens hem is gebeurd. Hij heeft delen van zijn getuigenis aangepast in de loop van de tijd. De verdachte noemde dat in de rechtszaal een domme keus.

Dat geldt ook voor de keus om een horloge van Everink mee te nemen na diens dood. Dat heeft hij aanvankelijk ook niet aan de politie verteld.

De J. betuigde tot slot zijn medeleven met de nabestaanden van Everink. "Koen was mijn vriend, van wie ik op 3 maart 2016 met een knuffel afscheid heb genomen."

Hij vroeg de rechtbank om vrijspraak.

(13/12/2017 @ 14:02)

Berlijn draait Airbnb-verbod terug

Sinds mei 2016 was het in Berlijn verboden om hele appartementen met een woonbestemming aan toeristen te verhuren. Maar de deelstaatregering komt daar nu van terug. Huiseigenaren, maar ook huurders van appartementen, mogen straks maximaal 60 dagen per jaar hun woning verhuren via sites als Airbnb.

Met het maximum wil Berlijn bereiken dat appartementen niet het hele jaar door verhuurd worden aan toeristen, maar dat er ook mensen in blijven wonen. Mensen die willen gaan verhuren moeten bij hun stadsdeel een registratienummer aanvragen en dat nummer bij hun advertentie zetten. Zo kan de stad in de gaten houden wie er wat verhuurt. Mensen die zich niet aan de regels houden, kunnen boetes tot 50.000 euro krijgen.

Airbnb blij

Airbnb is blij met het plan. "Dit is goed nieuws en een stap vooruit voor Berlijners die hun huis willen delen", zegt Alexander Schwarz, manager Duitsland van Airbnb. "Bezoekers willen tegenwoordig authentieke ervaringen in woningen."

Om de woningnood in Berlijn tegen te gaan komen er ook strengere regels tegen leegstand. Woningen mogen nu nog maximaal zes maanden leeg staan, dat wordt drie maanden.

Net als veel andere toeristensteden worstelde Berlijn de afgelopen jaren met de groei van Airbnb. Amsterdam heeft al jaren geleden een maximum ingesteld van 60 dagen. Sinds begin dit jaar werkt Airbnb ook mee aan het handhaven van dat maximum. En sinds oktober moeten bewoners het iedere keer bij de gemeente melden als ze hun huis aan toeristen verhuren.

(13/12/2017 @ 13:59)

Fabrieken dà¶nervlees komen weg met heimelijk fosfaatgebruik

Producenten van rollen dà¶nervlees, die stiekem fosfaat aan hun vlees toevoegden, komen daar op het nippertje mee weg. Tegenstanders van fosfaat binnen het Europees Parlement kwamen vandaag drie stemmen tekort om de mogelijk schadelijke toevoeging aan ingevroren dà¶nerrollen te verbieden.

Broodjes dà¶ner zijn populair. In veel Europese steden is de van oorsprong Turkse snack op iedere straathoek te vinden. Veel van de rollen schaafvlees komen ingevroren uit fabrieken. Door fosfaat toe te voegen aan het lams-, rund-, kalfs-, schapen- of kippenvlees, blijft het vlees sappiger en valt het niet van het spit. Het gebruik van fosfaat in vlees was tot dusver verboden, maar in sommige Europese lidstaten werd het toch toegevoegd.

De Europese Commissie wilde fosfaatgebruik al toestaan in industrieel geproduceerd dà¶nervlees, maar een aantal Europarlementariërs was het daar niet mee eens vanwege mogelijke risico's voor de gezondheid.

Toegevoegd fosfaat wordt in een onderzoek uit 2012 in verband gebracht met hart- en vaatziekten. De Europese voedselwaakhond EFSA acht dat verband nog niet bewezen, maar doet wel nieuw onderzoek. Dat is naar verwachting eind volgend jaar klaar.

(13/12/2017 @ 13:55)

Doden bij ongeluk in Gotthard-tunnel, verkeer al uren gestremd

Bij een ongeval in de Gotthard-tunnel in Zwitserland zijn twee mensen om het leven gekomen. Vier anderen raakten gewond, waarvan twee zeer ernstig. De tunnel is sinds 9.30 uur afgesloten in beide richtingen, wat leidt tot lange files.

Een zwarte personenauto kwam door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht en botste daar frontaal op een vrachtwagen. De auto heeft een Duits kenteken, de vrachtwagen komt uit Zwitserland.

De Gotthard-tunnel ligt aan de snelweg van Bazel naar Italië en is 17 kilometer lang. Veel Nederlanders rijden door de tunnel tijdens hun zomer- of wintersportvakantie.

De weg is naar verwachting weer open vanaf 16.00 uur, meldt verkeersorganisatie TCS. Tot die tijd wordt aanbevolen via de San Bernardino-tunnel om te rijden.

(13/12/2017 @ 13:47)

Europees Parlement: Nederland geen belastingparadijs

Het scheelde maar één stem, anders was Nederland vandaag door het Europees Parlement in Straatsburg officieel tot belastingparadijs gebombardeerd. Bij de stemming over een voorstel van de Nederlandse Europarlementariër Paul Tang staakten de stemmen. 327 leden stemden voor en precies evenveel tegen. De regel luidt dat een voorstel dan is verworpen.

Opmerkelijk is dat vooral de christendemocraten verdeeld stemden. Het CDA was tegen het plaatsen van Nederland op een lijst van belastingparadijzen, terwijl de Duitse christendemocraten vinden dat als er één paradijs op het gebied van belastingen is, je naar Nederland moet kijken.

Concurrentievoordeel grote landen

Initiatiefnemer Paul Tang (PvdA) baalt dat zijn voorstel niet is aangenomen. "We waren er zo dichtbij, maar de strijd voor een eerlijke belasting gaat keihard door." Hij is wel hoopvol: "Overal in de Europese wandelgangen hoor ik kritiek op belastingpiraten zoals Ierland en Nederland."

"Er is een stevig conflict aan het ontstaan tussen grote en kleine landen", zegt CDA'er Esther de Lange. "Grote landen hebben een concurrentievoordeel ten opzichte van kleine landen, omdat het aantrekkelijker is voor buitenlandse bedrijven om zich te vestigen in een grotere markt, dus door het Nederlands vestigingsklimaat te bekritiseren preken ze vooral voor eigen parochie. Deze strijd helpt de discussie en de noodzakelijke aanpak niet vooruit."

(13/12/2017 @ 13:21)

Medisch wonder: Britse baby herstelt na drie zware hartoperaties

Een Britse baby van drie weken oud heeft in haar prille leven al drie zware operaties ondergaan. Vanellope Hope Wilkins werd geboren met haar hart buiten het lichaam. Een uur later lag ze al op de operatietafel. Maar nu, drie weken later, maakt ze het redelijk goed.

Vanellope kwam in een ziekenhuis in Leicester ter wereld met ectopia cordis: een zeldzame aandoening waarbij het hart buiten de borstkas ligt. Vaak gaat er bij deze aandoening tijdens de zwangerschap al wat mis. Kinderen die er levend mee geboren worden, komen in veel gevallen later alsnog te overlijden door complicaties bij de zware operaties.

"Het was een schok toen de echo liet zien dat haar hart buiten haar lichaam zat", zegt moeder Naomi tegen de BBC. "En heel eng, want we wisten niet wat er zou gebeuren."

Abortus

Ondanks adviezen om het kind te aborteren, deden de ouders dat niet. Er waren namelijk geen afwijkingen gevonden in het dna van het meisje. "De overlevingskansen werden op nihil geschat", zegt vader Dean. "Niemand geloofde dat ze het zou halen. Behalve wij."

Via een keizersnede kwam Vanellope uiteindelijk drie weken te vroeg ter wereld. Binnen een uur na de geboorte volgde al een operatie, waarbij haar hart in het lichaam werd geplaatst. Later volgden nog twee operaties. Tijdens de laatste werd het gat in haar borstkas gedicht met haar eigen huid, omdat ze geen borstbeen heeft. Allemaal succesvol.

Met de baby gaat het nu al een stuk beter. "Ze is een echte vechter", vinden haar ouders. En daar komt ook de naam Vanellope vandaan, naar het personage uit de Disney-film Wreck-It Ralph. Daar verandert Vanellope van een 'echte vechter' naar een prinses. "We vonden dat een gepaste naam", zegt Naomi. ​​

Ook haar artsen zijn positief, maar toch zijn er risico's. Zo heeft het kind nog kans op infecties en moet de beademingsmachine nog worden afgekoppeld.

Het is waarschijnlijk de eerste Britse baby die de bijzondere aandoening heeft overleefd. Wel zijn er in de Verenigde Staten gevallen bekend van baby's die met hun hart buiten het lichaam wisten te overleven.

(13/12/2017 @ 13:09)

Slechte wifi via provider? Kabinet wil klant router laten kiezen

Het kabinet wil dat een klant straks zelf kan bepalen of hij de wifi-router neemt die standaard door een provider wordt geleverd. Providers kiezen namelijk niet altijd de beste of meest uitgebreide router.

Dat staat in een voorstel van de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer. "Zie het als een telefoonabonnement: je zou een telefoon kunnen nemen die door de provider wordt uitgekozen of kunnen zeggen dat je zelf liever een iPhone of Samsung wilt", zegt een woordvoerder.

Nu is er wel verschil tussen smartphones en routers: een telefoon heb je dagelijks in handen, en naar de wifi-router kijk je vaak niet meer om na installatie. Tegelijkertijd is goed internet in huis steeds belangrijker. Providers hebben dat de afgelopen jaren ook wel erkend door betere routers te leveren.

Verschillende abonnementen

Volgens de woordvoerder kan het voorstel ertoe leiden dat je verschillende abonnementen krijgt: één waar een door de provider uitgekozen router bij zit, een variant waarbij je uit verschillende routers kunt kiezen, of een vorm waarbij je zelf een router koopt en het abonnement dus bijvoorbeeld goedkoper wordt. Het ministerie hoopt dat de verandering meer concurrentie en daarmee een beter aanbod uitlokt.

Het idee van Keijzer is mede het gevolg van Europese wetgeving, die stelt dat modems, routers en tv-ontvangers onderdeel zijn van privénetwerken zodat huishoudens dus zelf moeten kunnen bepalen wat ze in huis halen.

Het plan is nog niet definitief. Het ministerie is vandaag een consultatie gestart, die tot 15 februari volgend jaar loopt.

Mogelijke zorgen

Een woordvoerder van KPN laat weten dat het voorstel wordt bestudeerd en dat ze voor de sluitingsdatum van de consultatie zullen reageren. Ziggo was nog niet bereikbaar voor commentaar. De twee bedrijven hebben beide een eigen vast netwerk in Nederland.

De kans bestaat dat zij zorgen hebben over de voorgenomen verandering. Het betekent namelijk dat ze minder controle hebben over welke apparatuur wordt aangesloten.

(13/12/2017 @ 12:49)

Grote verzekeraar: Parkinsonpatiënt gebaat bij gespecialiseerde fysio

Parkinsonpatiënten hebben baat bij gespecialiseerde fysiotherapie. Dat bleek al uit eerdere onderzoeken, maar opmerkelijk is dat het nu een zorgverzekeraar is die deze conclusie publiceert in een toonaangevend medisch vakblad, The Lancet Neurology.

Zorgverzekeraar CZ bekeek samen met het Radboudumc de zorgdeclaraties van ruim 4000 parkinsonpatiënten, over een periode van drie jaar. "Patiënten met gespecialiseerde fysiotherapie krijgen minder last van complicaties, zoals botbreuken door een val", zegt Jan Ypinga, voormalig fysiotherapeut en onderzoeker bij CZ.

Als zorginkoper van zogenoemde 'paramedische' zorg is hij bij de grote verzekeraar onder meer verantwoordelijk voor het sluiten van contracten met fysiotherapeuten. "Deze resultaten laten zien dat er echt wat te kiezen is voor de patiënt", zegt hij.

Argwanend

Bas Bloem, hoogleraar neurologie aan het Radboudumc en mede-onderzoeker, noemt de samenwerking tussen zorgverzekeraar en de academische wereld belangrijk. "Het is bijzonder is dat het initiatief lag bij de zorgverzekeraar. De verzekeraar is door de politiek steeds meer als hoeder van kwaliteit bestempeld", zegt Bloem.

"Daar is erg wisselend op gereageerd, overwegend argwanend. Bijvoorbeeld uit vrees voor privacy-schending. Maar deze gegevens zijn natuurlijk geanonimiseerd. Deze studie laat zien dat de verzekeraar de handschoen oppakt. Dat vind ik een belangrijke ontwikkeling in een tijd waarin we samen voor enorme uitdagingen staan in de zorg."

ParkinsonNet

Pieter Vink is 66 jaar en kreeg zo'n negen jaar geleden klachten. Trillende armen, trillende benen. Een paar jaar later werd vastgesteld dat die klachten kwamen door de ziekte van Parkinson. De ziekte is een hersenaandoening.

Doordat bepaalde zenuwcellen langzaam beschadigd raken en afsterven, ontstaan uiteenlopende klachten, waaronder problemen met bewegen. Klachten kunnen met behandeling wel verminderen, maar parkinson is op dit moment niet te genezen.

Vink kwam in aanraking met ParkinsonNet, een platform waarbinnen zorgverleners die patiënten behandelen nauw samenwerken en geschoold worden tot parkinsonspecialisten binnen hun eigen vak. Onder die zorgverleners zijn bijvoorbeeld neurologen en fysiotherapeuten. Bas Bloem is mede-oprichter van ParkinsonNet.

Vink gaat inmiddels wekelijks naar een fysiotherapeut die zich speciaal heeft toegelegd op het behandelen van parkinsonpatiënten, en daartoe is aangesloten bij ParkinsonNet. "Het klinkt misschien wat gek, maar ik kan hier echt mijn parkinson-ei kwijt", zegt hij. "Ik vind het prettig dat de fysiotherapie hier zo op parkinson is ingericht."

"Bij parkinson valt de automatische piloot als het ware uit", zegt zijn fysiotherapeut uit. "Parkinsonpatiënten moeten veel nadenken als ze bewegen. We doen hier bijvoorbeeld balansoefeningen, en leren mensen trucs en tips om de klachten te verminderen"

Bloem is ervan overtuigd dat mensen met "een complexe ziekte als parkinson" het best door zorgverleners met specialistische kennis behandeld kunnen worden. "Je kunt met deze resultaten in de hand niet met droge ogen volhouden dat je een fysiotherapeut die net en ongespecialiseerd van school komt al een patiënt met parkinson laat begeleiden.

Er komt een pan-epidemie parkinson op ons af en die vraagt om een specialistische benadering", zegt Bloem. Ook voor andere ziekten ziet hij toepassingen. "We hebben van voormalig zorgminister Schippers geld gekregen om de ParkinsonNet-aanpak te vertalen naar andere aandoeningen, zoals reuma en diabetes."

Meerwaarde

De beroepsvereniging voor fysiotherapeuten, het KNGF, is er geen voorstander van om fysiotherapie steeds meer rondom één aandoening te organiseren. "Ik denk dat je ervoor moet waken dat je mensen gaat opknippen in bepaalde ziekten en bepaalde lichaamslocaties. Daarmee ga je mensen ook heel eenzijdig benaderen. Dat doet geen recht aan de groeiende groep mensen met meerdere, vaak chronische aandoeningen. De kern blijft dat mensen bij de juiste expertise terecht moeten komen", zegt Karin Heijblom, beleidsadviseur bij het KNGF in het NOS Radio 1 Journaal.

Daar is wat haar betreft niet per se een netwerkconstructie voor nodig. Wel ziet ze meerwaarde in de aanpak met verschillende zorgverleners. "Binnen ParkinsonNet wordt samenwerking tussen de verschillende betrokken zorgverleners gefaciliteerd, dat geeft goede resultaten", zegt Heijblom.

"Maar het is niet zo dat er alleen bij het ParkinsonNet fysiotherapeuten zitten. We vinden het belangrijk dat zorg op rollatorafstand toegankelijk is, in ieder geval zo dichtbij mogelijk. Dat is nu niet altijd mogelijk", zegt Heijblom. "Wij zijn in gesprek met het ParkinsonNet om te zorgen het een opener netwerk wordt dan het nu is, dus dat fysiotherapeuten die aan de voorwaarden voldoen, zich er makkelijker bij aan kunnen sluiten."

(13/12/2017 @ 12:44)

Abbas: Jeruzalem-besluit is misdadig, VS buitenspel bij vredesoverleg

De Palestijnse president Abbas vindt dat president Trump Jeruzalem heeft weggegeven alsof het een Amerikaanse stad is. Hij noemt de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël misdadig en vindt dat de VS niet langer mee mag doen aan de vredesgesprekken in het Midden-Oosten.

"Jeruzalem is altijd de hoofdstad geweest van Palestina en zal dat ook altijd blijven", zei Abbas. Hij vindt dat Trump het internationale recht heeft geschonden en roept de Verenigde Naties op om de leidende rol in de vredesgesprekken over te nemen van Washington. De Palestijnse leider zegt dat hij naar de VN-Veiligheidsraad gaat om daar te praten over volledig VN-lidmaatschap voor de Palestijnen.

Vorige week maakte Trump bekend dat hij breekt met het beleid van zijn voorgangers, en Jeruzalem als hoofdstad erkent. Eerdere Amerikaanse presidenten vonden dat die erkenning alleen mogelijk was na onderhandelingen met de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat willen.

Onrust

Direct na Trumps aankondiging zei Abbas al dat de VS zich hiermee diskwalificeert als bemiddelaar in het conflict, maar vandaag lijkt hij de VS dus volledig uit te sluiten. De harde taal van Abbas aan het adres van Trump is opvallend, omdat de Palestijnse Autoriteit zich in het verleden relatief welwillend opstelde richting de bemiddeling door de VS.

Vertegenwoordigers van twintig islamitische landen waren vandaag bijeen op een speciale Jeruzalem-top. De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) riep andere landen daar op om de Palestijnse staat te erkennen. Volgens de OIC geeft Trump extremisten een reden om onrust te veroorzaken met het Jeruzalem-besluit.

Oost-Jeruzalem

In de slotverklaring van de top zeggen de islamitische landen dat ze Oost-Jeruzalem erkennen als hoofdstad van de Palestijnse staat. Andere landen worden opgeroepen om dat ook te doen. Net als Abbas zien de landen Trumps Jeruzalem-besluit als de Amerikaanse terugtrekking uit het vredesproces.

De Turkse president Erdogan, de initiatiefnemer van de Jeruzalem-top van de OIC, noemde de erkenning van Jeruzalem "een beloning voor de terreurdaden van Israël". Ook onder meer Iran, Jordanië, Qatar, Koeweit en Indonesië waren op de top vertegenwoordigd.

(13/12/2017 @ 12:30)

Dernière mise à jour : 13/12/2017 @ 02:57
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette