Texte à méditer :  Le verbe aimer est difficile à conjuguer : son passé n'est pas simple
son présent n'est qu'indicatif, et son futur est toujours conditionnel.   Jean Cocteau
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

22 Août 2018

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Fabrice


C'était aussi un 22 / 8
851

défaite de Charles-le-Chauve aux environs du Grand-Fougeray face à Erispoë.


Né(e) un 22 / 8 / 1862
Claude DebussyCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Honderden accounts verwijderd vanwege Iraanse propaganda

Facebook en Twitter hebben honderden accounts verwijderd omdat ze nepnieuws en propaganda zouden verspreiden. De meeste accounts waren gevestigd in Iran en Rusland. Facebook haalde 652 pagina's offline, Twitter deed hetzelfde met 284 accounts.

De sociale mediabedrijven kregen een tip van cyberbeveiligingsbedrijf FireEye dat de accounts Iraanse propaganda verspreidden in onder meer de VS en Groot-Brittannie.

Twitter zegt dat het ging om gecoà¶rdineerde pogingen om de publieke opinie te beïnvloeden, maar volgens FireEye was dat niet specifiek gericht op de verkiezingen die later dit jaar in Amerika worden gehouden.

Facebook geeft de laatste tijd meer prioriteit aan het tegengaan van misbruik. In juni maakte het bedrijf bekend dat het al 583 miljoen nepaccounts heeft verwijderd.

(22/08/2018 @ 02:20)

Dode na explosie auto in gemeentehuis Lingewaard

In Bemmel in Gelderland is een dode gevallen nadat een auto het gemeentehuis van Lingewaard was ingereden. Een gasfles in de auto is ontploft. Bij de brand die daarna ontstond is de hal van de receptie van het gemeentehuis verwoest.

De brandweer gaat ervan uit dat het slachtoffer de bestuurder van de auto is, maar dat is nog niet zeker. In de auto is ook een tweede gasfles gevonden. Deze was niet ontploft.

De auto reed het gebouw rond 2 uur 's nachts binnen bij de achteringang. De brand is inmiddels onder controle en het gebouw wordt geventileerd. Volgens de brandweer kan het gemeentehuis vanochtend niet opengaan.

De politie onderzoekt de zaak.

(22/08/2018 @ 01:52)

Treinstoring Amsterdam voorbij, wel kortere treinen

De treinstoring rond Amsterdam is verholpen. Daardoor rijden de treinen in de ochtendspits weer volgens dienstregeling, zegt de NS.

Wel kan het extra druk zijn in treinen, omdat die korter zijn dan normaal. Dat komt doordat gisteravond niet alle treinstellen op de juiste plek konden komen.

Gisteravond zei de NS nog te verwachten dat er ook in de ochtendspits problemen zouden zijn. Zelfs als de storing verholpen zou zijn, moesten reizigers rekening houden met vertragingen en uitval van treinen.

Seinen en wissels

De storing in het besturingssysteem van de seinen en wissels van ProRail ontstond aan het begin van de avond. Even leek het probleem verholpen, maar kort daarna vielen de systemen weer uit.

Aan het eind van de avond konden mondjesmaat treinen rijden, doordat ProRail-medewerkers seinen en wissels handmatig bedienden. NS en ProRail zeiden dat hierdoor alle gestrande reizigers waarschijnlijk gisteravond thuis zouden komen, maar het is niet duidelijk of dat is gelukt.

Voor reizigers die niet op eigen gelegenheid naar huis konden reizen, beloofde de NS een oplossing te zoeken.

De storing leidde bij sommige reizigers tot frustratie:

Schiphol

De treinstoring leidde ook tot problemen op en rond Schiphol. Reizigers die net geland waren konden niet weg van de luchthaven. Hulpdiensten werden opgeroepen om de mensenmassa in goede banen te leiden.

Doordat veel reizigers met de auto werden gebracht of gehaald, liep het verkeer rond Schiphol ook vast. De ANWB riep automobilisten die passagiers afzetten op om gestrande reizigers een lift te geven.

(22/08/2018 @ 01:05)

Koning Marokko geeft gratie aan 188 politieke gevangenen

188 politieke gevangenen uit de Rif in Marokko zijn gisteravond vrijgelaten. Koning Mohammed de Zesde gaf de jongeren een koninklijk pardon vanwege het offerfeest dat woensdag begint.

Samen met honderden anderen waren ze vorig jaar opgepakt na protesten tegen de achterstelling van de Rif. Ze wilden vooral een einde aan de corruptie, armoede en slechte gezondheidszorg en educatie in regio.

De protesten gingen regelmatig gepaard met geweld. Een aantal keer sloeg de politie de demonstraties hard neer en er braken ook enkele rellen uit. Dit gebruikte de staat als aanleiding om de jongeren op te pakken en vast te zetten in gevangenissen in de Rif. De vermeende leiders van de protesten belandden in Casablanca.

In de Rif en grote steden in de rest van Marokko waren afgelopen jaar protesten om de gevangenen vrij te laten.

Volksfeest

Dat de koning nu gratie verleent, leidt tot een klein volksfeest in de stad Al Hoceima, waar de protesten begonnen. Jongeren lopen zingend en klappend door de straten.

"Ik ben uitzinnig van blijheid", zegt Mohamed Jawharati, een vriend van de gevangenen. "Maar ook ontbreekt er iets, want nog steeds zitten er honderden vast."

Elf van de vrijgelaten politiek gevangenen komen uit de gevangenis in Casablanca. De rest zat in gevangenissen in Taza, Fes en andere steden in en rondom de Rif. De Marokkaanse mensenrechtenorganisatie CNDH beloofde de jongeren gisteravond nog thuis te brengen.

(21/08/2018 @ 23:47)

Venezuela getroffen door zware aardbeving

Venezuela is getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,3. Het epicentrum lag vlak bij de kustplaats Yaguaraparo in het noordoosten van het land.

Na de beving renden mensen in paniek de straat op. De omvang van de schade is nog onduidelijk.

Volgens minister Néstor Reverol van Binnenlandse Zaken zijn er geen doden gemeld. Hij zegt dat alle hulpdiensten in Venezuela klaar staan en hij roept de bevolking op tot kalmte.

Caracas

Ook in de hoofdstad Caracas vluchtten mensen uit hoge gebouwen. Een torenflat in aanbouw stortte deels in. Een brandweercommandant zegt tegen persbureau AP dat er verder in de stad geen grote beschadigingen zijn en dat er geen gewonden zijn gemeld.

In 1997 werd het noordoosten van Venezuela getroffen door een aardbeving met ongeveer dezelfde kracht. Toen kwamen tientallen mensen om het leven.

(21/08/2018 @ 22:47)

Opbrengst Maarten van der Weijden nu 3,5 miljoen euro

Zwemmer Maarten van der Weijden heeft tot nu toe 3,5 miljoen euro opgehaald met zijn Elfsteden-zwemtocht. Dat heeft hij bekendgemaakt in talkshow Laat op één.

In de talkshow blikte de zwemmer met zijn vrouw, coach en arts terug op zijn zwemtocht. Gisteren moest de olympisch kampioen vroegtijdig zijn benefietactie staken. De teller stond toen nog op 2,5 miljoen euro. "Maar die is sinds gisteren blijven stijgen", zei Van der Weijden op tv. De nieuw tussenstand is 3.521.344,08 euro.

Van der Weijden begon zaterdag aan de tocht. In drie dagen en nachten legde hij al zwemmend de Elfstedentocht af om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Maandagmiddag moest hij de tocht staken na 163 kilometer en 55 uur zwemmen. Hij was ziek geworden en daardoor was het medisch niet verantwoord om door te gaan.

(21/08/2018 @ 22:07)

Jury acht oud-campagneleider Trump schuldig aan fraude

De voormalige campagneleider van Donald Trump, Paul Manafort, is schuldig bevonden aan fraude. De jury acht hem op acht punten schuldig, bij de overige tien aanklachten kon de jury niet tot een eensluidende conclusie komen.

Manafort is schuldig bevonden aan belastingfraude, bankfraude en het verbergen van geld op een geheime buitenlandse rekening. De jury deed er vier dagen over om tot een beslissing te komen.

Door het besluit van de jury is de kans groot dat Manafort lang achter de tralies belandt. Voor elke aanklacht kan hij 30 jaar krijgen, dus in theorie hangt hem een gevangenisstraf van 240 jaar boven het hoofd.

Gevolgen Trump

Volgens correspondent Arjen van der Horst is het jurybesluit een grote opsteker voor speciaal aanklager Robert Mueller, die mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt. "Dit was als eerste grote zaak een belangrijke test. Deze zaak heeft natuurlijk niets te maken met de presidentsverkiezingen, maar Mueller kan deze veroordeling wel gebruiken als drukmiddel."

Tot nu toe weigerde Manafort mee te werken aan de onderzoeken over inmenging. "Nu Mueller hem onder druk kan zetten om dat alsnog te doen, kan dat grote gevolgen hebben voor het onderzoek en voor president Trump", aldus Van der Horst.

Eerder vanavond werd bekend dat Trumps voormalige privé-advocaat, Michael Cohen, een schuldbekentenis heeft afgelegd in het onderzoek naar bankfraude, belastingontduiking en het overtreden van regels rond campagnefinanciering,

(21/08/2018 @ 20:50)

Voormalig advocaat Trump bekent schuld in ruil voor strafvermindering

De voormalig privé-advocaat van president Trump, Michael Cohen, heeft bekend schuldig te zijn aan bankfraude, belastingontduiking en het overtreden van regels rond campagnefinanciering. Hij heeft dat gedaan in ruil voor strafvermindering.

Cohen was jarenlang de privé-advocaat van Trump. Zijn schuldbekentenis kan ook Trump in de problemen brengen. Hij bekende namelijk ook schuldig te zijn aan het overtreden van regels rond campagnefinanciering. Het gaat daarbij vrijwel zeker om betalingen aan porno-actrice Stormy Daniels en ex-Playboy-model Karen McDougal. Beide vrouwen zeggen een buitenechtelijke relatie met Trump te hebben gehad.

Volgens Cohen zijn de betalingen gebeurd met medeweten van Trump. Hij heeft ook verklaard dat Trump hem opdracht gaf om een misdrijf te plegen, zei Cohens advocaat. Die zei ook dat Cohen schuld heeft bekend "zodat zijn familie verder kan naar het volgende hoofdstuk".

Cruciale getuige?

Cohen is een potentieel cruciale getuige voor speciaal aanklager Robert Mueller, die mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt, zegt correspondent Arjen van der Horst. Trump heeft altijd ontkend daar iets mee te maken te hebben gehad.

Het is niet duidelijk of Cohen ook verklaringen zal afleggen in het onderzoek van Mueller. Mocht hij aan dat onderzoek meewerken, dan kan hij mogelijk nog meer strafvermindering tegemoet zien, schrijft The New York Times.

Cohen kwam in het vizier van de aanklagers in New York door speciaal aanklager Robert Mueller. Die kwam in zijn onderzoek informatie op het spoor over Cohen en speelde dat door aan de FBI.

In april viel de FBI het kantoor, het huis en de hotelkamer van Cohen in New York binnen. De Amerikaanse politiedienst zou onder meer op zoek zijn geweest naar documenten over betalingen aan porno-actrice en stripper Stormy Daniels, die beweert in 2006 een relatie met Trump te hebben gehad.

Cohen betaalde Daniels een maand voor de verkiezingen in 2016 130.000 euro, mogelijk zodat zij zou zwijgen over haar seksuele relatie met Trump. Ook aan voormalig Playboy-model Karen McDougal werd zwijggeld betaald.

(21/08/2018 @ 19:56)

Uitzonderlijk transport stilgelegd omdat lading dreigt te vallen

In Geertruidenberg is een uitzonderlijk transport stilgelegd. Volgens de politie bestaat het gevaar dat de lading van de oplegger valt.

De oplegger vervoert een grote metalen opslagtank. Omstanders zeggen tegen Omroep Brabant dat er tijdens het rijden een knik in de tank gekomen is. Als de bestuurder van de oplegger verder rijdt, kan de knik groter worden en kantelt het hele gevaarte. De truck is daarom stilgezet bij een kruispunt en mag niet meer verder.

Uit voorzorg is de weg afgezet door de politie. Verkeersregelaars laten het verkeer omrijden. Volgens de politie wordt in overleg met de vervoerder en de opdrachtgever van het transport gezocht naar een oplossing. De gemeente Geertruidenberg verwacht dat de problemen tot morgenavond zullen duren.

(21/08/2018 @ 19:38)

Proces dreigt voor voorvechter wietolie

Justitie is een onderzoek begonnen naar de stichting Suver Nuver die wietolie verspreidt. Oprichter Rinus Beintema moet zich donderdag melden op het politiebureau. Hij wordt verdacht van het maken, versturen en op voorraad hebben van wietolie. Ook de voormalige penningmeester van de stichting moet zich binnenkort melden op het bureau.

Beintema heeft er zin in, zegt hij. "Ik voer al een tijdje een legalisatiecampagne. Het moet voor medicinaal en recreatief gebruik van wietolie goed geregeld worden in Nederland. Ik ben vooral bezig om maatschappelijk draagvlak te realiseren hiervoor."

Hopen op een proces

Hij hoopt dan ook dat het verhoor zal leiden tot een proces. "Om twee redenen", zegt Beintema tegen RTV Noord. "Het is belangrijk er een uitspraak over te krijgen van de rechters en ik vind dat iedereen moet weten wat er speelt." Het uiteindelijke doel van Beintema is dat het cannabisbeleid in Nederland wordt aangepast.

De stichting van Beintema verstrekt al bijna drie jaar wietolie. Inmiddels heeft hij zo'n 11.000 klanten die online bestellen. Ook zijn er op acht plekken in het land zogenoemde Social Clubs waar mensen zich kunnen laten informeren over de wietolie. "Ik vroeg me al af hoe groot dit moest worden voordat justitie het zou oppakken", zegt de oprichter.

Pijnverlichting

De olie wordt gemaakt uit een extract van wiet, verdund met bijvoorbeeld kokosolie. Het wordt vooral gebruikt door mensen die ziek zijn en pijnverlichting willen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met MS, de ziekte van Crohn of kankerpatiënten.

De meningen over het middel zijn verdeeld. Sommige artsen schrijven het voor, maar bijvoorbeeld het huisartsengenootschap spreekt zich er tegen uit omdat de werking niet bewezen is. Maar daar wordt aan gewerkt, zegt Beintema.

"We hebben ingezet op een wetenschappelijke benadering. We hebben een vergunningsaanvraag lopen voor het wetenschappelijk opkweken van planten. Door een goed product in een klinische setting te maken, hopen we dat er wetenschappelijke onderbouwing komt." Het onderzoek moet ook meer duidelijkheid geven over de bijwerkingen.

Stoppen?

Voor het zover is, volgt eerst het gesprek op het politiebureau. "Ik ga er open en transparant in", zegt Beintema. Rest de vraag wat hij doet als de rechter hem in het ongelijk stelt. "Ik houd me in principe aan de uitspraak. Ik denk dat het zo hoort. Als het maar wel op een normale, eerlijke manier verloopt."

Of hij dan ook stopt met het maken van wietolie, kan Beintema nog niet zeggen. "Dat overweeg ik dan zeker, maar wel op voorwaarde dat er een vangnet is. Als de overheid niet voor een goed vangnet zorgt, dan voel ik me wel verplicht om door te gaan tot er wel een goed alternatief is."

(21/08/2018 @ 19:14)

#MeToo-prominent Asia Argento ontkent seks met minderjarige acteur

De Italiaanse actrice Asia Argento (42), een van de aanjaagsters van de #MeToo-discussie, ontkent stellig dat ze seksueel contact heeft gehad met Jimmy Bennett, een collega-acteur. Ze ontkent niet dat Bennett 380.000 dollar heeft gekregen, maar ze zegt dat haar toenmalige vriend, de tv-kok Anthony Bourdain, dat uit eigen beweging heeft betaald.

The New York Times schreef zondag dat Bennett Argento had afgeperst vanwege seksueel misbruik in 2013. Hij was toen 17 en zij 37. Ze zou hem hebben gezoend, daarna oraal hebben bevredigd en vervolgens seks met hem hebben gehad.

Exorbitant

Volgens Argento klopt daar helemaal niets van. Bennett zou haar "onverwacht" hebben benaderd nadat ze vorig jaar naar voren was gekomen met haar beschuldiging dat filmmogol Harvey Weinstein haar had verkracht. Daarbij zou Bennett een exorbitant bedrag hebben geëist, naar verluidt 3,5 miljoen dollar. In haar verklaring schrijft ze ook dat haar verhouding met Bennett altijd louter vriendschappelijk was.

Over de betaling aan Bennett zegt Argento dat dat een initiatief was van haar toenmalige partner, de tv-kok Anthony Bourdain. Uit "compassie" met de in financiële problemen zittende Bennett had het paar besloten hem financieel te steunen, op voorwaarde dat hij Argento en Bourdain daarna met rust zou laten.

Anthony Bourdain pleegde in juni zelfmoord.

Bewijzen

The New York Times blijft erbij dat het verhaal van zondag over Argento en Bennett klopt. Volgens de krant heeft het daarvoor de bewijzen in handen. Drie bronnen zouden de echtheid van de betreffende documenten hebben bevestigd.

Bennett en Argento kennen elkaar al jaren. In 2004, Bennett was toen 7, speelde hij de zoon van Argento in de film The Heart Is Deceitful Above All Things. Argento was ook de regisseur van die film. De film gaat over de relatie tussen een drugsverslaafde prostituee en haar zoon. Aan het einde van het verhaal verkleedt de moeder haar zoon als dochter en wordt het jongetje verkracht.

Asia Argento was een van de eerste vrouwen die naar voren kwam in de #MeToo-beweging. Ze vertelde vorig jaar in het blad The New Yorker dat filmproducent Harvey Weinstein haar verkrachtte op het filmfestival van Cannes in 1997. Ze bleef daarna een relatie houden met Weinstein, naar eigen zeggen omdat ze bang voor hem was.

(21/08/2018 @ 19:06)

Danny Boyle ziet af van regisseren volgende James Bond-film

Oscarwinnaar Danny Boyle zal toch niet de volgende James Bond-film regisseren. Volgens hoofdrolspeler Daniel Craig en producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli heeft Boyle vanwege een "artistiek meningsverschil" besloten de 25e Bondfilm niet te regisseren.

In maart werd bekend dat Boyle, onder meer bekend van The Beach, Slumdog Millionaire en Trainspotting, de volgende Bondfilm zou regisseren. De film komt volgend najaar uit. In december zouden de opnames starten. Het is onbekend of het vertrek van Boyle gevolgen heeft voor het draaischema.

(21/08/2018 @ 17:54)

Mondjesmaat treinen rond Amsterdam; morgen mogelijk ook problemen

Het treinverkeer rondom Amsterdam ligt al uren plat door een storing bij ProRail in het besturingssysteem van de seinen en wissels. De storing leek rond 20.30 uur opgelost, maar de systemen vielen daarna opnieuw uit.

Er rijden inmiddels mondjesmaat treinen, maar de verwachting is dat de storing deze avond niet meer opgelost wordt. In alle vijf de richtingen rijdt nu gemiddeld een keer per uur een trein. De seinen en wissels voor deze treinen worden door medewerkers van ProRail handmatig bediend. NS en ProRail verwachten zo alle reizigers die nu nog op de stations staan thuis te kunnen brengen.

#treinpoolen

Mensen die ergens naar toe willen in de regio Amsterdam, krijgen het advies hun reis uit te stellen of alternatief vervoer te zoeken, bijvoorbeeld door te liften via de hashtag #treinpoolen.

Voor gestrande reizigers die niet op eigen gelegenheid verder kunnen reizen, worden oplossingen gezocht, schrijft NS op zijn website.

De NS en ProRail weten nog niet of de problemen morgenochtend zijn opgelost. Reizigers krijgen morgenvroeg het advies om de reisplanner te raadplegen.

Reizigers op Amsterdam Centraal balen van de storing, maar ze kunnen nog lachen, ziet verslaggever Ardy Stemerding:

Op Schiphol is het inmiddels zo volgelopen met mensen die niet weg kunnen van de luchthaven dat de hulpdiensten zijn opgeroepen om de mensenmassa in goede banen te leiden.

"Het station op Schiphol is afgesloten en op het plein ervoor is het erg druk geworden", meldt Robbert Pouw van de Veiligheidsregio Kennemerland. Ook is er veel drukte bij de bussen en zijn er files rond Schiphol ontstaan.

"Alle vluchten gaan gewoon door, maar de passagiers die anders met de trein zouden komen of vertrekken, doen dat nu met auto's. Daardoor slibben de wegen rondom Schiphol langzaam dicht. Mensen die nu nog naar Schiphol moeten, raad ik aan om voor de zekerheid een uur eerder te vertrekken", zegt Pouw.

De ANWB roept automobilisten die op Schiphol passagiers afzetten op om gestrande reizigers een lift te geven.

Winkeldief

Eerder vandaag werd het treinverkeer in de Schipholtunnel stilgelegd omdat een winkeldief de Schipholtunnel was ingerend. Tussen 17.45 uur en 18.30 reed er al geen enkele trein van of naar Schiphol Airport. De dief is door de marechaussee opgepakt.

Door dit incident stonden er nog veel gestrande treinen rondom Schiphol.

(21/08/2018 @ 17:17)

In Rusland werk je straks tot aan je dood

Het besluit kwam als een duveltje uit een doosje. Op een tactisch gekozen moment, de dag voor het begin van het WK voetbal in Rusland, kondigde premier Medvedev een drastische verhoging van de pensioenleeftijden aan. Vanaf 2019 moeten Russen langer doorwerken. Voor vrouwen van 55 nu naar 63 in 2034. Voor mannen van 60 naar 65 in 2028.

En daar zit meteen een van de grote problemen. In ruim de helft van de Russische regio's halen mannen hun 65ste helemaal niet.

Het overgrote deel van de Russen is woedend. Er is een spoor van protestbijeenkomsten over Rusland getrokken, ook in plaatsen waarvan de inwoners normaal gesproken nooit de straat opgaan. Zo ook in Saratov:

Vandaag hield de Doema een hoorzitting over de voorstellen. Het Russische parlement is in eerste lezing al akkoord met de verhoging, maar de uitslag van de stemming was uitzonderlijk. Alleen de Poetin-partij Verenigd Rusland, die een overweldigende meerderheid heeft in het parlement, stemde voor.

De andere partijen, normaal gesproken toonbeelden van volgzaamheid, verwierpen de voorstellen. Vooral de Communistische Partij verzet zich hevig.

Dat laatste is niet zo verwonderlijk. Het staatspensioen gold, samen met gratis onderwijs en gezondheidszorg, tijdens de decennia van de Sovjet-Unie als een van de belangrijkste verworvenheden van het communisme.

De ineenstorting van het Sovjet-rijk begin jaren 90 sleurde veel van die verworvenheden mee in zijn val. Maar het pensioen, hoe karig (gemiddeld 180 euro per maand) ook, met zijn extreem lage pensioenleeftijden bleef fier overeind. Het was een van de weinige zekerheden die Russische werknemers nog over hadden.

Maar niet alleen de Communistische Partij heeft bezwaren tegen de voorstellen van Medvedev. Uit een opiniepeiling van het onafhankelijke Levada Centrum blijkt dat maar liefst 89 procent niets van de verhoging wil weten, een ongekend hoog percentage.

Toch moet er wel iets gebeuren. De pensioenen worden rechtstreeks uit de Russische schatkist betaald. Individuele of collectieve regelingen bij pensioenfondsen bestaan nauwelijks.

Extra overheidsfondsen, bedoeld als appeltje voor de dorst in economisch magere tijden, zijn leeggezogen om de pensioenen te kunnen betalen. Dat komt mede doordat Rusland vergrijst. Steeds minder mensen moeten de pensioenen voor steeds meer ouderen ophoesten. Dat wordt nog eens versterkt door de hoge werkloosheid onder jongeren.

De voorzitter van de Doema, Vjatsjeslav Volodin, reist stad en land af om de Russen te wijzen op de noodzaak van de pensioenhervorming. Hij zei onlangs in Saratov dat het pensioensysteem "een enorm gat" vertoont. Volgens hem stort het stelsel volledig in als er nu niet wordt ingegrepen. En dan zijn er helemaal geen pensioenen meer, concludeerde hij.

Hoewel president Poetin zelden zwijgt over belangrijke kwesties, houdt hij zich nu op de achtergrond. De hervormingen zijn een zaak van de regering, zei zijn woordvoerder kort nadat de voorstellen bekend waren gemaakt. Dat is niet zo gek. Er is maar weinig waar Russen zich zulke zorgen over maken als hun pensioen.

Poetins aanhang is onder grote delen van de bevolking te vinden, maar juist de groep die tegen het pensioen aanzit, wordt zwaar getroffen. En dat is een risico voor de president die alle uitingen van protest zoveel mogelijk wil uitbannen. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat hij de regering opdracht geeft om de pijn te verzachten, als hij al geen streep door de voorstellen zet.

Dat zal zijn populariteit, getaand door de ophef rond de pensioenen, ongetwijfeld ten goede komen. Maar het plaatst de regering voor de onmogelijke opdracht om het geld dan maar ergens anders te vinden.

(21/08/2018 @ 17:15)

Zweeds gevechtsvliegtuig stort neer na botsing met zwerm vogels

In het zuiden van Zweden is een Gripen-straaljager van het leger neergestort. De piloot heeft zich met de schietstoel in veiligheid gebracht. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed.

Het toestel vloog vrij laag toen het in botsing kwam met een zwerm grote vogels. Daarna kreeg de piloot problemen met de besturing van het vliegtuig. Het lukte hem niet om terug te keren naar het vliegveld van Ronneby en hij besloot zijn schietstoel te gebruiken.

Het toestel stortte met een harde klap neer in de buurt van het vliegveld waarna brand ontstond. Omwonenden kregen het advies uit de buurt te blijven omdat de rook die bij de brand vrijkwam giftig was.

Onontkoombaar

Een voormalige Gripen-piloot zei tegen de Zweedse omroep SVT dat een botsing met vogels in Zweden onontkoombaar is. "Uiteindelijk gebeurt het iedere piloot wel een keer." Maar meestal levert het geen problemen op. Piloten hebben de instructie om na een botsing met vogels terug te keren naar het vliegveld.

Waarom het dit keer mis ging, is nog niet duidelijk. Er wordt een onderzoek ingesteld naar het ongeluk.

(21/08/2018 @ 16:55)

Winkeldief vlucht Schipholtunnel in: treinverkeer stilgelegd

Het treinverkeer bij Schiphol is aan het begin van de avond stilgelegd omdat een winkeldief de Schipholtunnel was ingerend. De dief had op het vliegveld iets gestolen en probeerde via de tunnel te ontkomen. Hij is aangehouden, zei een woordvoerder van de marechaussee tegen NH Nieuws.

Uit voorzorg werd het treinverkeer in de tunnel tijdelijk stilgelegd. Vanaf 17.45 uur reed er daarom geen enkele trein van of naar station Schiphol Airport.

Rond 18.30 uur werd het spoor weer vrijgegeven. Volgens spoorbeheerder ProRail staan veel gestrande treinen nog te wachten voor Schiphol. Als deze treinen weg zijn, kan het treinverkeer weer worden hervat. "Dat gaat even duren", aldus ProRail.

(21/08/2018 @ 16:51)

India strijdt niet alleen tegen overstromingen, maar ook tegen nepnieuws

Het water stond er in honderd jaar nog nooit zo hoog. 800.000 Indiërs zijn dakloos geworden, bijna 400 vonden de dood. En nu kampt de regering ook met een tweede probleem in de deelstaat Kerala. Op sociale media verspreiden zich continu berichten met valse informatie over de overstromingen in het gebied.

'Dammen staan op het punt van doorbreken', 'de overheid staakt de reddingswerkzaamheden' of 'het geld uit het centrale noodhulpfonds wordt niet gebruikt'. Zulke claims, verkondigd in tekst of beeld, worden in Kerala in korte tijd duizenden keren verspreid . Ze veroorzaken soms grote paniek onder de bevolking.

De overheid roept de Indiërs op om te stoppen met de verspreiding van alle ongegronde geruchten. Maar nepnieuws is een probleem dat zich maar moeilijk laat aanpakken, vooral in India.

Neplegerofficier en lekkende dammen

In een van de voorbeelden van nepnieuws is een man te zien, gehuld in een legeruniform, die in een filmpje 'bekendmaakt' dat het leger de reddingswerkzaamheden in Kerala staakt. Het filmpje kwam de afgelopen week voorbij in talloze WhatsApp-groepen en werd ook op Facebook duizenden keren gedeeld.

Het leger reageerde op het bericht met een eigen tweet: de man is een "oplichter" en verspreidt "desinformatie". Verder roepen ze op om het bericht niet verder te verspreiden en is er een nummer ingesteld waarop nepnieuws kan worden gemeld, ook weer via WhatsApp.

"Veel meer dan proberen de geruchten te ontkrachten, kunnen ze niet doen," zegt India-correspondent Aletta André. "Het is vaak moeilijk, zo niet onmogelijk, om te achterhalen wie er achter de berichten zit."

In de veel WhatsApp-groepen van buurtbewoners en families gaan bijvoorbeeld ook veel oude foto's en filmpjes rond. Een voorbeeld is de zogenaamd ondergelopen parkeerplaats van een Renault-dealer in Kochi, een stad in de deelstaat.

Ook dit bericht ging als een lopend vuurtje rond op WhatsApp en Twitter. De autodealer in Kochi kwam de berichten op het spoor en heeft inmiddels laten weten dat het om een oude foto gaat. Zijn parkeerplaats is gewoon droog, zegt hij.

Op de grootste factcheck-website van India, BOOM, staan verschillende artikelen waarin geruchten worden ontkracht. Zo blijkt een video van een ondergelopen vliegveld afkomstig uit Mexico. Een filmpje van auto's die worden meegesleurd door een krachtige stroming, zijn gemaakt tijdens de tsunami in Japan in 2011.

Sommige berichten zijn minder onschuldig. Via WhatsApp werd in een audiobericht gewaarschuwd voor het mogelijke doorbreken van de Mullaperiyar-dam. Volgens de afzender, van wie onbekend is wie het is, zouden er scheuren in het betonnen werk zitten en "zou er water doorheen lekken".

De deelstaatregering laat in een brief weten dat de geruchten over de dam ongegrond zijn en dat er onderzoek is begonnen naar wie er aan de basis van de geruchten staat.

Niets nieuws

In India worstelt de overheid al langere tijd met het fenomeen 'nepnieuws'. In mei en juni werden 27 mensen vermoord door woedende menigtes. Zij waren opgejut door doorgestuurde WhatsApp-berichten waarin werd gewaarschuwd voor kinderlokkers of verkrachters. Vreemdelingen werden het slachtoffer.

Zo'n appje ziet er zo uit:

India-correspondent Aletta André legt uit waarom nepberichten zo kunnen floreren in het land. "Het vertrouwen in de media is in India erg groot", vertelt ze. "Als je dat combineert met bestaande vooroordelen tegen bepaalde groepen binnen India, dan krijg je een levensgevaarlijk cocktail."

Al in 2013 was dat effect te zien, bij rellen tussen Hindoestanen en moslims. "Video's die de rondte gingen moesten 'bewijzen' dat de ene groep de ander iets erg aandeed." Later bleken die filmpjes een paar jaar daarvoor te zijn opgenomen in Afghanistan.

Ook onwetendheid speelt een grote rol, zegt André. "Mensen gaan ervan uit dat de berichten echt zijn, want waarom zouden ze anders worden verspreid?"

Maar in sommige berichten is een duidelijk politiek motief terug te vinden, ook bij het nepnieuws uit Kerala. "Zo ging het gerucht de rondte dat het centrale noodfonds, dat is opgericht om hulp te bieden bij de overstromingen, het geld niet uitgaf", zegt André. "In plaats daarvan, zo raadde de schrijver van het bericht aan, kon er beter geld worden overgemaakt naar andere organisaties."

Harder aanpakken

Voor de Indiase regering is het dweilen met de kraan open. Volgens André sturen ze voor elk nepbericht een bericht de deur uit waarin ze de aantijgingen ontkennen. "Maar deze berichten gaan vaak niet zo viraal als de nepberichten. Ze bereiken dus veel minder mensen."

Van invloed is volgens onze correspondent ook dat de bevolking in Kerala momenteel een kwetsbare groep is. "Ze zijn bang. Velen zijn net hun huis kwijtgeraakt." In de hechte Indiase gemeenschappen voelen ze zich verantwoordelijk voor elkaar, legt ze uit.

In enkele gevallen lukt het de politie om te achterhalen wie het bericht verspreidde. Dan kan er een aanklacht worden ingediend. Dat was het geval bij de man die zich voordeed als legerofficier. Hij bleek werkzaam bij een organisatie voor voormalig soldaten. De oud-militair is nu aangeklaagd.

(21/08/2018 @ 16:45)

'Champignons zijn te goedkoop, de kwekers gaan eraan onderdoor'

Champignons worden voor veel te weinig geld verkocht. Kwekers gaan eraan onderdoor, zegt land- en tuinbouworganisatie LTO. "Ik heb de afgelopen vier jaar 25 bedrijven zien stoppen of failliet zien gaan vanwege de lage prijs en dat willen we niet meer", zegt Ko Hooijmans, belangenbehartiger voor champignonkwekers.

In de winkel betaalt de consument gemiddeld 82 cent voor een bakje champignons van Nederlandse kwekers, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar dat moet volgens Hooijmans minimaal 99 cent zijn. De prijzen van nu zijn volgens hem "Nederland onwaardig". "Het doet geen recht aan de hoogwaardigheid van het product."

Als de prijzen die kwekers voor hun champignons krijgen niet stijgen, bestaat de Hollandse champignon over 5 jaar niet meer, vreest Hooijmans.

"We zitten op een punt dat de kosten alsmaar stijgen en de prijzen zakken", zegt champignonkweker Marc van Doremaele. Het gaat dan bijvoorbeeld om arbeidskosten en energiekosten. Hij krijgt naar eigen zeggen zo'n 40 cent voor 250 gram champignons, maar dat moet naar minimaal 50 cent om toekomstbestendig te zijn. "Dit is een doodlopende weg".

Volgens Hooijmans kunnen kwekers niet simpelweg meer vragen voor hun champignons, doordat producenten tegen elkaar uitgespeeld worden. Kopers bieden alsmaar minder, maar kwekers gaan akkoord omdat ze dan in ieder geval leveringszekerheid hebben, vertelt hij. "Het is een race to the bottom. En dat betekent uiteindelijk dat een kweker onder de kostprijs aan het produceren is", zegt Hooijmans. Dat kunnen bedrijven niet volhouden.

De afgelopen jaren is de Nederlandse champignonsector al behoorlijk geslonken, blijkt uit cijfers van het CBS. Op dit moment zijn er nog 115 champignonbedrijven. In 2000 waren het er nog meer dan 500.

Supermarkten

Volgens LTO moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden over de prijs van champignons. Supermarkten moeten er collectief meer voor gaan betalen. Hooijmans denkt dat klanten ook best iets meer willen betalen voor het Hollandse product. "Ik hoop dat één supermarkt mee wil gaan in een prijsverhoging en de rest dan snel volgt", zegt hij.

Supermarkten lijken vooralsnog niet van plan om meer te gaan betalen. Albert Heijn zegt bijvoorbeeld goede prijsafspraken te maken met de veelal Nederlandse champignonleveranciers "die naar ieders tevredenheid zijn". Lidl zegt geen negatieve geluiden te hebben gehoord van kwekers waar ze mee samenwerken.

(21/08/2018 @ 16:30)

Nederlanders met plezierjacht vol cocaïne in wateren Mallorca gepakt

Vier Nederlanders en een Duitser zijn zondag in de buurt van Mallorca opgepakt door de Spaanse douane. Ze waren aan boord van een plezierjacht en hadden 300 kilo cocaïne bij zich.

Een van de aangehouden Nederlanders is een 54-jarige man uit Schagen. Hij is de eigenaar van het jacht. In Nederland is hij de hoofdverdachte in een groot witwasonderzoek.

In het kader van dat onderzoek zijn gisteren invallen gedaan in Heerhugowaard, Nieuwe Niedorp, Schagen en Zaandam. Daarbij is beslag gelegd op 38 panden. Het gaat volgens NH Nieuws om kantoren en huizen. Ook zijn 5 kilo goud, gouden sieraden, een Harley Davidson, dure horloges, administratie en 82.000 euro contant geld in beslag genomen.

Onduidelijke geldstromen

De man trok in 2016 de aandacht van justitie toen hij het plezierjacht kocht, zonder dat duidelijk was hoe hij aan het geld kwam. In het onderzoek dat volgde, ontdekten FIOD en recherche dat de man ook allerlei panden had gekocht, terwijl onduidelijk was waar het geld vandaan kwam.

Ook de Spaanse opsporingsdiensten hielden de man al langere tijd in de gaten. Afgelopen zondag werd hij op heterdaad betrapt toen hij met zijn schip vol drugs onderweg was van Mallorca naar Ibiza. De cocaïne komt volgens de Spaanse autoriteiten uit Colombia.

(21/08/2018 @ 16:08)

Onzekerheid of vlees halal is bij eerste Offerfeest met nieuwe slachtregels

Onder Nederlandse moslims bestaat onzekerheid of de manier waarop dieren geslacht worden nog wel halal is, nu bij de slacht strengere regels gelden. Dit speelt extra nu het driedaagse Offerfeest is begonnen, waarbij moslims traditiegetrouw een onverdoofd schaap slachten.

Sinds dit jaar moeten dieren die 40 seconden na het begin van de slacht nog bewustzijn hebben, alsnog worden verdoofd. Het hele slachtproces gebeurt onder toezicht van een dierenarts die in dienst is van de NVWA. Met die maatregelen moet het dierenleed worden verminderd.

"De meningen of het na die 40 seconden met een verdoving nog wel halal is, zijn verdeeld", zegt Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). "Maar het geluid dat het dan niet meer halal is, is sterker. Geestelijken moeten hier nog een debat over voeren."

Eerder deze zomer riepen moskeeën op tot een boycot van Nederlandse slachterijen. Ze adviseerden een dier in het buitenland te laten slachten en het vlees daar weg te geven. Dit gebeurde via WhatsApp-groepen en sociale media, zegt Bouharrou. "Dat keuren wij af. Als je in het buitenland laat slachten, weet je niet hoe dat gaat en of er rekening wordt gehouden met dierenwelzijn. Het is beter om bij het slachthuis te informeren hoe zij het doen."

In veel gevallen is het dier ruim binnen die 40 seconden dood en hoeft het niet verdoofd te worden, zeggen meerdere slachterijen. "Maar veel mensen dachten ten onrechte dat het sowieso met verdoving gebeurt", zegt Bouharrou. "Een communicatiemisverstand."

Slachterijen hebben minder opdrachten dan tijdens eerdere Offerfeesten. Frans Wouters van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV), zelf ook slachter, wijt dit aan de verscherpte regels, die tot extra kosten leiden.

De slachterijen moeten namelijk zelf betalen voor het toezicht door de dierenartsen. Hun starttarief is 164 euro en ze krijgen 34 euro per kwartier. Slachterijen moeten dat doorberekenen aan hun klanten.

"Sommige leden slachten normaal 1800 of 2000 beesten, en nu maar 300 of 400", zegt Wouters, die door zes slachterijen is gebeld. "Anderen houden het niet meer vol om nog halal te blijven slachten. Treurig voor de slachterijen die het financieel niet meer op kunnen brengen."

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft een andere mogelijke verklaring voor de afgenomen vraag naar geslachte dieren van dit jaar. "Het is vakantietijd, sommige moslims zijn nog op vakantie. Het Offerfeest schuift ieder jaar tien dagen naar voren op."

(21/08/2018 @ 16:00)

Dernière mise à jour : 20/08/2018 @ 22:09
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette