Texte à méditer :  Paresse : habitude prise de se reposer avant la fatigue.    Jules RENARD
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

17 Octobre 2018

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Baudoin


C'était aussi un 17 / 10
1967

Mort de Puyi, le dernier empereur de Chine, devenu simple archiviste à Pékin.


Né(e) un 17 / 10 / 1915
Arthur MillerCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Fondsen: stagnerend pensioen is niet meer uit te leggen

Er moet snel een nieuw pensioenstelsel komen, want dat pensioenen ondanks de economische groei niet verhoogd worden is niet meer uit te leggen. Dat zeggen de twee grootste pensioenfondsen van het land.

"We zien dat onze financiële positie stap voor stap verbetert", zegt Corien Wortmann-Kool, voorzitter van ambtenarenfonds ABP. "Maar de pensioenen van werkenden en gepensioneerden kunnen we de komende jaren niet verhogen met de inflatie. Ik kan dat niet meer uitleggen aan onze deelnemers."

'Economie op volle toeren'

Ook het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, Zorg & Welzijn, denkt er zo over. "De pensioenen kunnen al veel te lang niet meegroeien met de stijgende prijzen", zegt Zorg & Welzijn-directeur Peter Borgdorff. "Dat is steeds moeilijker uit te leggen, nu de economie op volle toeren draait. Het wordt de hoogste tijd dat werknemers die pensioen opbouwen en gepensioneerden daar ook wat van gaan merken. Daarom wachten wij met smart op een goed pensioenakkoord."

Er wordt al lange tijd onderhandeld tussen vakbonden, werkgevers, de politiek en De Nederlandsche Bank over een nieuw pensioenstelsel. Bronnen rond het overleg bevestigen dat minister Koolmees van Sociale Zaken later vandaag zelf bij de onderhandelingen aanschuift om het belang van een akkoord te benadrukken. Voordien zaten zijn ambtenaren bij het overleg.

Lage rente

Veel pensioenfondsen mogen de pensioenen nu niet verhogen vanwege het huidige systeem van dekkingsgraden en rekenrente. Die rekenrente kun je vergelijken met de spaarrente op een spaarrekening. Net als de spaarrente is de rekenrente van pensioenfondsen nu erg laag, namelijk 1,5 procent.

Door die lage rente moeten fondsen ervan uitgaan dat hun vermogen de komende jaren niet hard groeit, moeten ze dus veel geld in kas houden en kunnen ze pensioenen niet verhogen. Als de rekenrente stijgt, hoeft een fonds minder in kas te houden en kunnen pensioenen sneller verhoogd worden.

Wortmann-Kool wil dat de pensioenuitkeringen in een nieuw stelsel minder afhankelijk worden van die rekenrente en bijbehorende dekkingsgraad. "De pensioenen lopen totaal uit de pas met het verbeterende economisch klimaat. Wat mij betreft een zeer fikse aansporing voor kabinet en sociale partners om werk te maken van een nieuw pensioenstelsel. Een stelsel waarbij de pensioenen verhoogd kunnen worden als het economisch beter gaat en verlaagd worden als het tegenzit."

Lang wachten

Al meerdere malen leek een pensioenakkoord nabij. Maar de onderhandelende partijen kunnen het nog steeds niet eens worden over hoe een nieuw stelsel eruit komt te zien. Zo wil de FNV alleen akkoord gaan als de AOW-leeftijd minder hard stijgt.

Hete hangijzers zijn verder een mogelijk verplicht pensioen voor zzp'ers en aanpassingen aan de hoogte van de premie. Want nu betalen jongeren eigenlijk te veel en ouderen te weinig pensioenpremie.

Dekkingsgraden te laag voor indexatie

De pensioenfondsen hebben ook hun dekkingsgraad bekendgemaakt. Bij Zorg & Welzijn is de zogeheten beleidsdekkingsgraad 101,5 procent en bij ABP 104,7 procent. Dat is te laag om de pensioenen volgend jaar te verhogen. Bij Zorg & Welzijn dreigt in de toekomst zelfs nog een verlaging van de pensioenen, als de dekkingsgraad tot eind 2020 onder de 104,3 procent blijft.

Ook bij de metaalpensioenfondsen PME (101,8%) en PMT (102,5%) bestaat de kans dat pensioenen verlaagd moeten worden.

Het pensioenfonds van de bouwsector, bpfBOUW, staat er met een dekkingsgraad van 118,7 procent stukken beter voor dan de andere grote pensioenfondsen. Begin dit jaar kon het fonds de pensioenen al verhogen met 0,59 procent. En als de dekkingsgraad eind dit jaar nog steeds boven de 110 procent staat, dan krijgen gepensioneerde bouwvakkers waarschijnlijk opnieuw een pensioenverhoging.

(17/10/2018 @ 22:02)

Voorlopig geen vooruitgang in brexit-onderhandelingen

De Europese regeringsleiders zijn geen stap dichterbij een brexit-deal gekomen. Voorlopig komt er geen nieuwe bijeenkomst van de regeringsleiders. Volgens premier Rutte hebben ze nog tot het eind van dit jaar om een deal te bereiken.

Hij was na afloop van een diner in Brussel waar over de brexit gepraat werd, niet al te teleurgesteld. "Dit was het maximaal mogelijke resultaat", aldus de premier. "Er zijn geen grote nieuwe ontwikkelingen."

Brexit-onderhandelaar Michel Barnier heeft van de regeringsleiders de opdracht gekregen om de komende tijd verder te onderhandelen met de Britten. Pas als hij zegt dat er "beslissende vooruitgang" is geboekt, wordt een nieuwe top georganiseerd. "Er moet aan verschillende knoppen worden gedraaid", zo vatte Rutte het samen.

Geen zorgen

Er circuleert een voorstel om de overgangsperiode, nadat de Britten uit de EU zijn gestapt, van twee jaar te verlengen naar drie jaar. In die overgangsperiode krijgen bedrijven de mogelijkheid om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.

Rutte wilde daar niet echt op ingaan, maar zei wel dat het een van de mogelijkheden is. "Maar we kunnen ook nog meer praktische afspraken maken en nog meer juridisch vastleggen. Dat is aan de onderhandelaar. "Ik maak me in ieder geval geen zorgen."

Voorafgaand aan de top waren de regeringsleiders al niet erg optimistisch dat er binnenkort een brexit-deal ligt. De brexit staat gepland voor 29 maart. De afgelopen maanden is vooruitgang geboekt in gesprekken, maar de grens tussen Ierland en Noord-Ierland blijft een obstakel. Die grens moet open blijven en de vraag is hoe dat kan samengaan met de brexit.

Alles wat je wil weten over brexit en misschien nog wel wat extra dingen in deze special:

(17/10/2018 @ 20:46)

007 in de polder: 'Bij terreurbestrijding moet je echt dit risico nemen'

Het is nieuws met een hoog James Bond-gehalte: de infiltratie in een terreurcel door politiemensen. Twee infiltranten hadden maandenlang toegang tot de groep van zeven mannen die in Nederland een grote aanslag wilden plegen. Drie weken geleden werd de groep opgepakt, kort nadat ze van de infiltranten vuurwapens hadden gekregen. Die waren door de politie onklaar gemaakt.

De actie roept de vraag op hoe ver de politie mag gaan bij het voorkomen van een terreurdaad. "Het beeld dat ik heb is dat ze ver zijn gegaan, maar dat is in dit soort zaken ook echt nodig", zegt Renske van der Veer. Ze is directeur van het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) in Den Haag en werkte eerder bij de Nationaal Coà¶rdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. "Volgens de wet mogen infiltranten geen strafbare feiten uitlokken, mogen ze de verdachten niet op andere ideeën brengen dan die ze al hadden. Het leveren van wapens is dan een interessante. Ik kan me voorstellen dat de advocaten van de verdachten nu gaan kijken in hoeverre dat geoorloofd was."

Na de arrestatie maakten politie en het Openbaar Ministerie bekend dat bij de verdachten kunstmest en vuurwapens waren gevonden. De wapens die op het vakantiepark in Weert werden gevonden, waar vier verdachten werden opgepakt, kwamen van de politie-infiltranten. Dat de wapens onklaar waren gemaakt, kan in de rechtszaak veel uitmaken, denkt Van der Veer. "Maar in principe is het verstrekken van wapens door een infiltrant ingewikkeld."

Wet BOB

Wat de politie mag in een onderzoek als dit, is vastgelegd in de Wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden, kort BOB. Daarin staat dat rechercheurs in bepaalde situaties verdachten mogen volgen, nog voordat er een strafbaar feit is gepleegd. Dat kan bij vermoedens van het organiseren van een terreurdaad, zoals nu, maar ook bij bijvoorbeeld grote drugszaken. "De wet heeft geen aparte bepalingen over terreuronderzoeken", zegt Van der Veer. Wat dat betreft mag de politie dus niet meer dan anders.

Maar de zwaarte van de verdenking kan wel van invloed zijn op hoe ver agenten gaan. "Het moet altijd proportioneel zijn. Je schaadt soms wel grondrechten van mensen. Dat moet je altijd afzetten tegen de verdenking." In dit specifieke geval lijken de grenzen wel te zijn opgezocht, zegt Van der Veer. "De infiltranten waren echt onderdeel van die groep, maandenlang."

Overigens is niet duidelijk of de infiltranten zelf bij de politie werken. "In principe kan iedereen infiltrant worden. De politie kan eigen mensen sturen, wat volgens de wet de voorkeur heeft. Maar het is onder voorwaarden ook mogelijk om burgers in te zetten."

Om de terreurcel op te rollen hadden ook de inlichtingendiensten kunnen worden ingeschakeld. Die hebben ruimere bevoegdheden, dan was het 'echt spionnenwerk' geworden. Dat dat niet is gebeurd, zou onder meer te maken kunnen hebben met de komende rechtszaak. "Als dit onderzoek via de Inlichtingenwet was gelopen, en niet via de BOB, dan had het bewijs niet in een rechtszaak gebruikt kunnen worden. Vooraf speelt ongetwijfeld de vraag: gaat het alleen om het voorkomen van een terreurdaad? Of ook om het vastzetten en berechten van de verdachten?"

Infiltraties door de politie zijn niet ongewoon, zegt Van der Veer. Dat zo'n zaak in de openbaarheid komt, wel. Zulke operaties varen wel bij zo min mogelijk aandacht, al was het maar vanwege het veiligheidsrisico voor de infiltranten. "Bronbescherming is in zo'n zaak echt een groot goed, anders denkt zo'n infiltrant straks wel twee keer na. Infiltratie is een ingewikkeld middel om in te zetten. Maar je moet soms echt deze risico's nemen."

(17/10/2018 @ 20:33)

Fel protest bij Indiase tempel nu 'onreine' vrouwen binnen mogen

Bij een hindoetempel in het zuiden van India weerhouden honderden demonstranten vrouwen ervan het heiligdom binnen te gaan. Voor het eerst sinds eeuwen mogen vrouwen van alle leeftijden de tempel in, maar orthodoxe hindoes verzetten zich fel hiertegen.

Eeuwenlang was de Sabarimala-tempel in de zuidelijke deelstaat Kerala verboden voor menstruerende vrouwen tussen de 10 en 50 jaar. Vorige maand besliste het Indiase Hooggerechtshof dat alle vrouwen voortaan de tempel binnen mogen.

Sindsdien protesteren duizenden conservatieve hindoes, mannen én vrouwen, tegen dit besluit.

Gedwongen terugkeer

Vandaag opende het hindoeïstische heiligdom voor het eerst sinds het besluit van het Hooggerechtshof zijn deuren. Hordes actievoerders blokkeerden de weg naar de tempel, om zo de vrouwen toegang te weigeren. Auto's en bussen werden gecontroleerd op vrouwelijke passagiers, die vervolgens gedwongen werden rechtsomkeert te maken.

Honderden agenten zijn ingezet om de vrouwelijke gelovigen te beschermen tegen de actievoerders.

Onrein

De Indiase wet ziet goden als rechtspersonen. Ayyappa, de godheid waar de tempel aan gewijd is, is volgens de traditie strikt celibatair. Volgens de orthodoxe hindoes worden de rechten van Ayyappa geschonden nu vruchtbare en menstruerende vrouwen de tempel mogen betreden. Sommige hindoes zien menstruerende vrouwen als onrein.

De Sabarimala-tempel is een van de belangrijkste pelgrimsoorden voor hindoes en trekt jaarlijks miljoenen gelovigen.

(17/10/2018 @ 19:30)

Russische trollen twitterden 1400 keer over MH17

Twitter-accounts die werden aangestuurd door de Russische trollen uit Sint-Petersburg hebben 1400 keer over vliegramp MH17 getweet. Dat blijkt uit een analyse van de NOS, op basis van tweets die Twitter vandaag heeft vrijgegeven.

Het gaat om een database met in totaal 9 miljoen berichten van Russische trollen en nog eens 1 miljoen tweets van Iraanse trollen. Dat is inclusief retweets. Trollen zijn veelal nep-accounts die als doel hebben om maatschappelijke onrust te stoken of om een bepaalde (politieke) boodschappen te verspreiden.

De berichten zijn verstuurd door 3814 accounts die Twitter in verband heeft gebracht met het in Sint-Petersburg gevestigde Internet Research Agency. Nog eens 770 accounts komen uit Iran. Twitter en Facebook maakten in augustus van dit jaar bekend Iraanse nep-accounts te hebben verwijderd.

Eerste tweet op dag van crash

In totaal vond de NOS 2693 tweets waarin het trefwoord 'MH17' was te vinden, dit is inclusief retweets. De eerste tweet werden verstuurd op 17 juli 2014, op de dag van de crash. De laatste tweet die werd gevonden is verstuurd op 28 mei van dit jaar. De Iraanse trollen noemen MH17 in 157 berichten.

Het bericht dat het meest werd gedeeld - 283 retweets - is geschreven in het Russisch, op de dag dat het onderzoeksteam JIT bekendmaakte dat de Buk-raket uit Rusland kwam en afgeschoten was in rebellengebied: "Belangrijkste conclusie van het MH17-rapport: we wijzen de Russische kant als schuldige aan, maar zolang we nog niet alle details hebben, wacht tot 2018."

Het bericht dat daarna het meest werd gedeeld - 202 keer - is afkomstig van dezelfde maker, die de gebruikersnaam 'DonetskNovosti' heeft: "De MH17 is neergeschoten boven het dorp Grabovo. Wie hersens in zijn hoofd heeft en geen zaagsel begrijpt dat Oekraïne hem heeft neergeschoten." Het account had ruim 45.000 volgers.

Afgezien van MH17 lijkt Nederland niet zo interessant te zijn voor de Russen. PVV-leider Geert Wilders wordt wel 245 keer genoemd. Door de Iraanse trollen wordt het Twitter-account van Wilders, @geertwilderspvv, acht keer aangeschreven.

Meeste tweets in het Russisch

De tweets over Nederland zijn maar een fractie van het totale aantal van 10 miljoen. Het digitale forensische lab van denktank Atlantic Council kreeg eerder al toegang tot alle tweets en kon zo de belangrijkste zaken op een rij zetten.

De denktank constateert dat verreweg de meeste berichten in het Russisch zijn geschreven, met een piek in het tweede kwartaal van 2014. De Iraanse trollen propageerden berichten van het regime in het buitenland.

Daarnaast zeggen de onderzoekers dat de Russen "meerdere doelen" hadden. Waaronder het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen om te verhinderen dat Hillary Clinton zou winnen. Tegelijkertijd waren ze gericht op het polariseren van online gemeenschappen in Amerika.

Ook zegt de denktank dat de trollen zich op iedereen richtten: ras, politieke of bijvoorbeeld seksuele voorkeur maakte niet uit. Een andere belangrijke conclusie - die al wel vaker getrokken is - is dat de trollen buiten de VS weinig impact lijken te hebben gehad.

(17/10/2018 @ 18:33)

Eva Jinek wint Sonja Barend Award voor interview Denk-politicus

Eva Jinek heeft de Sonja Barend Award 2018 gewonnen. Ze kreeg de vakprijs voor haar interview met Denk-politicus Farid Azarkan. Het gesprek ging over een 'nepadvertentie' waarmee Denk de PVV in een kwaad daglicht wilde stellen.

Interview-veteraan Sonja Barend reikte de onderscheiding voor het beste tv-interview van het jaar uit in De Wereld Draait Door.

Jinek, begin september bevallen van een zoon, nam de prijs geëmotioneerd in ontvangst:

"Jinek is alert, streng en oprecht geïnteresseerd. Ze laat haar sluwe gesprekspartner niet ontsnappen. Een spannend spel om naar te kijken, mede dankzij het sfeerverhogende element van live televisie", oordeelde jurylid Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant.

Sonja Barend noemde Eva Jinek "de gedroomde winnaar":

Onder de tien genomineerden waren Adriaan van Dis en Coen Verbraak. Van Dis was genomineerd voor zijn gesprek met de Britse acteur Stephen Fry over zijn leven. Verbraak was in de race voor zijn interview in het programma Kijken in de ziel met de gereformeerde predikant Floris van Binsbergen. Van Dis eindigde als tweede, Verbraak als derde.

Van der Laan

Het was de tiende keer dat de interviewprijs, georganiseerd door de VARAgids, werd uitgereikt. Vorig jaar won Janine Abbring de award voor haar gesprek in Zomergasten met de zieke burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

(17/10/2018 @ 18:16)

Wildlife-fotograaf van het jaar had het perfecte plaatje al in zijn hoofd

"Mooier kon ik het niet hebben. De mannetjesaap met zijn behaarde rug naar me toe, zijn blauwe kop gedraaid." De Nederlandse fotograaf Marsel van Oosten wist direct dat dit het moment was toen hij de twee apen zag zitten. "Ik moet nu als de donder die foto maken, dacht ik, want dit is bijzonder."

En het bleek zo te zijn. Van Oostens foto van twee stompneusapen bracht hem gisteren de prijs van Wildlife Photographer of the Year 2018. In Londen bleek hij niet alleen de winnaar in de categorie 'Dierenportretten', maar werd hij ook uitgeroepen tot overall winnaar. "De prijs kwam als de spreekwoordelijke donderslag bij heldere hemel. Ik liep als een soort zombie naar het podium en gaf daar vervolgens een super slechte speech. Ik kon echt niks uitbrengen."

Van Oosten maakte zijn winnende foto twee jaar geleden, in het zuidwesten van China in het Qinling-gebergte. "In eerste instantie waren mijn vrouw en ik van plan om landschappen te fotograferen", vertelt Van Oosten. "Maar als ik er dan toch ben, vind ik het leuk om te zien wat voor dieren er in die omgeving de moeite waard zijn om te fotograferen. Toen stuitte ik op deze apen."

Van Oosten vond de apen niet alleen bijzonder, hij ontdekte ook dat ze bedreigd zijn. "Vanaf dat moment was ik vastbesloten om ze op te zoeken en er foto's van te maken."

Het maken van een foto zit voor Van Oosten voor het grootste deel in de voorbereiding. "Foto's maak ik heel vaak al in mijn hoofd, voordat ik aankom op zo'n locatie." Dat was in dit geval ook zo. Zo'n twee weken lang verzamelde Van Oosten zoveel mogelijk informatie over wat hij kon verwachten. Hij las over de apen, probeerde hun gedrag te begrijpen en zocht uit in welke situaties hij terecht kon komen.

"Ik had snel door: hun leefomgeving is heel bosrijk. Dus dat betekent veel bomen en groen." Eigenlijk een omgeving die Van Oosten normaliter niet opzoekt. "Ik hou van opgeruimde, bijna klinische foto's. Tot een paar jaar geleden vermeed ik daarom bossen, daar is zoveel afleiding." Maar om de stompneusapen vast te leggen, moest hij wel de natuur in.

Hij las zich ook in over het klimaat van het gebied. "De frisse groene kleur van de bomen heb je natuurlijk niet het hele jaar door." Was hij in een droger seizoen gegaan, dan had hij een totaal andere achtergrond gekregen.

En ook het gedrag van de dieren bestudeerde hij vooraf. "Ze hebben de irritante gewoonte om hoog in de bergen te zitten", vertelt Van Oosten. Voor die apen daar is het makkelijk om te bewegen, maar voor mensen is het een stuk minder makkelijk. "Het werd dus klauteren over omgevallen bomen en berghellingen."

Het plaatje in zijn hoofd

Om te voorkomen dat hij als een kip zonder kop door het bos zou trekken, ging Van Oosten heel gericht op zoek naar het plaatje in zijn hoofd.

"Ik wilde per se een mannetjesaap. De mannetjes hebben heel lang haar op hun rug, dat is zo bijzonder, het zijn bijna manen. Dat wilde ik heel graag op de foto zetten." Met die voorwaarde betekende het dus dat hij de apen van achter moest vastleggen. "Maar dan zie je de kop niet", gaat Van Oosten verder. Ook die wilde hij graag op de foto. "Hun kop is blauw, dat is zo raar." Tot slot wilde hij graag dat de "verzadigde warme kleur" van de dieren goed naar voren zou komen.

Met een lokale onderzoeker ging hij het leefgebied van de apen in, op zoek naar een kleine groep. Meestal leven de stompneusapen in grote groepen. "Als ik daar tussen ga lopen dan is het totale chaos", wist Van Oosten. Dus volgde hij een kleinere groep, van zo'n vijftig apen, wachtend tot hij het mannetje op de rug kon fotograferen, met zijn blauwe gezicht naar voren.

"Als die scène dan op je pad komt, moet je paraat zijn en meteen die foto kunnen maken. Zo'n scène duurt misschien 1 of 2 seconden en dan is het weg."

Moment van de foto

Met alles wat Van Oosten van tevoren had gelezen, ging hij met zijn camera in zijn hand op pad. "Ik moest manoeuvreren tussen de bomen door en zorgen dat ik op een positie kwam dat ik zowel de rug als de kop kon zien."

Dat moment kwam er, toen een mannetjesaap en een vrouwtje naast elkaar plaatsnamen op een rots. "Ik had het geluk dat bij beide apen de aandacht werd getrokken door een gevecht tussen andere apen. Daardoor draaiden ze hun hoofd", legt Van Oosten uit.

De apen hebben een hele hiërarchische structuur, gaat hij verder. "De mannetjesapen zijn continu hun positie aan het bevechten in zo'n groep en dat gaat met kabaal en agressie gepaard. Als dat gebeurt dan kijken de de andere apen op naar zo'n opstootje." Dat gebeurde ook op het moment dat Van Oosten de foto maakte.

De scène die hij van te voren had bedacht matchte perfect met het beeld van dat moment. Dan zijn er een paar stressvolle seconden, beschrijft Van Oosten. "Ga ik alles perfect doen, bedenk je dan. Want de natuur heeft het perfecte plaatje aangeleverd, maar ik moet het nog wel vastleggen op mijn manier."

De beste

Het lukte Van Oosten. De jury noemt zijn foto een 'sensationeel portret'. Uit meer dan 45.000 foto's vanuit 95 verschillende landen was Van Oostens foto de allerbeste.

"Het is een symbolische herinnering aan de schoonheid van de natuur en die laat zien hoe uitgeput we raken als de natuur afneemt. Het is een kunstwerk dat het waard is om in elke galerij in de wereld opgehangen te worden", zei de jury.

Benieuwd naar de concurrerende foto's? Bekijk ze hier allemaal of zie hieronder een selectie:

(17/10/2018 @ 18:14)

Eerlijke Groningers brengen geld verwarde man naar politie

Na een oproep van de politie Groningen hebben mensen ruim duizend euro naar het politiebureau gebracht. Het geld is afkomstig van een verwarde man, die gisteren briefjes van twintig en vijftig euro rondstrooide.

Volgens een ooggetuige vlogen omstanders direct op het geld af. Daardoor ontstond zelfs even een verkeersopstopping.

De biljetten die nog op straat lagen, werden door agenten meegenomen. Daarna vroeg de politie via Facebook alle betrokkenen om het gevonden geld bij het bureau in te leveren. Daaraan gaven sommigen gehoor.

"We zijn echt blij met de mensen die het geld teruggebracht hebben. We hopen dat nog veel meer mensen zich bedenken en afstand doen van het geld. Besef alsjeblieft wel dat de verwarde man het mogelijk in de toekomst zelf nodig zou kunnen hebben."

Voor welk bedrag de man aan bankbiljetten op straat heeft gegooid, is niet duidelijk, meldt RTV Noord.

(17/10/2018 @ 17:49)

Rijnreisjes in gevaar door laagwater: 'Er moet echt water bij'

Echt nijpend is de situatie nog niet, maar voor aanbieders van Rijncruises wordt het steeds moeilijker om de rivier op en af te varen. Door de historisch lage waterstand moeten vakantiegangers soms al genoegen nemen met aangepaste programma's of andere schepen. En als het niet snel gaat regenen, dreigen grote problemen in de belangrijke decembermaand.

"Dan zijn er kerstmarktreizen, kerstreizen en oud-en-nieuwreizen", zegt directeur Teun Sijbrands van SijFa Cruises. De hutten op zijn schepen naar Dà¼sseldorf en Keulen zitten dan altijd vol. "Maar als we in november geen regen krijgen, kunnen wij in december niet varen. En dus ook geen omzet genereren."

Nauwelijks regen verwacht

Voorlopig ziet het er niet goed uit. Om ervoor te zorgen dat het water in de Rijn stijgt, moet het vooral in Zuidwest-Duitsland en Zwitserland gaan regenen. De komende twee weken wordt daar amper neerslag verwacht; alles komt dus aan op de maand november.

Vanwege het lage waterpeil moet de bouwsector rekening houden met een stop op de aanlevering van zand en grind. Op pontjes over de IJssel, een zijrivier van de Rijn, worden zware voertuigen geweerd omdat de pontjes anders vastlopen.

De riviercruises hebben tot nu toe slechts beperkte overlast. Sijbrands heeft bijvoorbeeld sommige passagiers moeten omboeken naar een schip met een kleinere diepgang, zodat hun reis kon doorgaan. "Een hoop geregel", zegt hij. "En volgens de wet hebben ze dan recht op een deel van de reissom." Op termijn kan al dat omboeken dus een hoop geld kosten. Ook omdat het schip met de grotere diepgang nu werkloos aan de kade ligt, en reizigers soms per bus moeten worden vervoerd.

Feenstra Rijn Lijn moet ook cruises over de Rijn aanpassen, simpelweg omdat de schepen niet meer overal veilig kunnen komen. "Er moet wel wat water bijkomen", zegt directeur Nico Arnts. Geluk bij een ongeluk is dat het seizoen voor nu bijna is afgelopen; november is altijd een rustige maand. "Volgende week gaan de eerste schepen naar de kant. En tot dan redden we het wel."

Maar, geeft Arnts toe: de komende weken worden spannend. De feestmaand is voor de branche een belangrijke periode, dus moet er voor die tijd regen vallen. "We kijken steeds hoe het ervoor staat en of we nog wat kunnen verwachten. Maar als het eenmaal gaat regenen, is het peil zo weer op orde."

Sijbrands is iets somberder, al heeft ook hij goede moed dat het goedkomt. "We hebben echt een week of twee nodig om de rivieren op een normale stand te krijgen", denkt hij. "Maar negen van de tien keer gaat het in november wel regenen. Laten we daar van uitgaan, dat is voor iedereen beter."

(17/10/2018 @ 17:19)

16 jaar geëist tegen verdachte schietpartij beachclub Best

Tegen een 40-jarige verdachte van een dodelijke schietpartij bij een club in Best is 16 jaar celstraf geëist. Het slachtoffer werd begin november op de parkeerplaats van Beachclub Sunrise doodgeschoten. De verdachte wordt ook een poging tot doodslag op een beveiliger ten laste gelegd.

In de nacht van de schietpartij was bij de club een salsafeest aan de gang. Daarbij kwam het meermalen tot opstootjes tussen verschillende groepen bezoekers. Tegen het eind van het feest gingen de feestvierders op de parkeerplaats voor de club met elkaar op de vuist.

Door het hoofd

Een man rende daarbij op de verdachte af, maar werd tegengehouden door een beveiliger. De verdachte pakte zijn wapen en schoot de man die op hem was afgestormd, door zijn hoofd. Daarmee nam hij volgens het OM niet alleen het risico zijn slachtoffer te doden, maar ook de beveiliger.

De verdachte zegt dat hij handelde uit noodweer. Hij had een wapen bij zich omdat hij signalen had gekregen dat het autobedrijf van zijn zoon zou worden overvallen, meldt Omroep Brabant.

Camerabeelden

Hij zou de bewuste avond bang zijn geworden door het agressieve gedrag van een groep bezoekers en was daarom in zijn auto gaan zitten. Toen er volgens hem 20 à  30 mensen op hem afkwamen, stapte hij uit en haalde hij de trekker over.

Onder meer op basis van camerabeelden van die avond acht de officier van justitie het relaas van de verdachte niet geloofwaardig. De uitspraak is over twee weken.

(17/10/2018 @ 17:18)

Koopkrachtcijfers 2018 kloppen niet door rekenfout

De koopkrachtcijfers die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde voor 'voorbeeldgezinnen' in 2018 kloppen niet. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken bekendgemaakt.

Alleenverdieners met kinderen blijken er dit jaar op achteruit te gaan. De meeste andere werkenden, met of zonder kinderen, gaan er minder op vooruit dan was voorgespiegeld.

Ouderen met alleen AOW of AOW met een klein pensioen gaan er dit jaar juist op vooruit, in plaats van achteruit. Dat geldt ook voor sociale minima.

Koolmees zegt dat er iets is misgegaan bij het verrekenen van het eigen risico voor de zorg. GroenLinks spreekt van een "pijnlijke rekenfout". SP-Kamerlid Leijten spreekt van een "foute polonaisepolitiek" omdat koopkrachtcijfers achteraf al vaak niet uitkomen, "zeker als er ook nog eens verkeerde cijfers gepresenteerd worden. De PVV heeft er ook geen goed woord voor over:

"Net als vorig jaar werd de eenverdiener een plusje beloofd, maar krijgt hij een min. Onverteerbaar", zegt SGP-Kamerlid Stoffer.

Gisteren merkte partijleider Van der Staaij al op dat hij de belastingplannen van het kabinet voor bedrijven een stap op de goede weg vindt, maar dat de eenverdienersgezinnen nog te veel belasting betalen. Voor de SGP is dit een belangrijk onderwerp als in de Eerste Kamer het Belastingplan moet worden goedgekeurd.

Maar volgens partijleider Segers van regeringspartij ChristenUnie komt het volgend jaar goed met de gezinnen die leven van één inkomen

De minister benadrukt dat de rekenfout maar één keer is gemaakt. "Het betreft dus een eenmalige omissie die geen invloed heeft op het koopkrachtbeeld 2019", schrijft hij aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is met de nieuwe cijfers - een selectie staat in de tabel hieronder - de fout volledig hersteld.

(17/10/2018 @ 16:56)

Lange pinnen moeten dijken beter beschermen tegen extreem hoog water

In Amsterdam moet een nog niet eerder toegepaste techniek ervoor gaan zorgen dat een waterkerende dijk steviger wordt. Door er enorme stalen pinnen in aan te brengen, wordt de Ringdijk in de wijk Watergraafsmeer van binnenuit vastgenageld aan de ondergrond.

In onderstaande video kun je zien hoe de nieuwe techniek voor stevigere dijken zorgt:

De dijk is wel hoog genoeg, maar niet sterk genoeg om opgewassen te zijn tegen extreem hoge waterstanden. Deze techniek met dijkstabilisatoren zorgt ervoor dat het minder lang duurt om dijken te verstevigen. Verder is het goedkoper en is er minder overlast voor de omgeving.

Het project is volledig gefinancierd door het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen. Tot 2028 worden er nog 1100 kilometer aan dijken versterkt en nog eens 486 sluizen en gemalen aangepakt. Voor het project is 7,4 miljard euro uitgetrokken.

(17/10/2018 @ 16:49)

Man die met kogelwerend vest werd aangehouden is weer vrij

Een man die gisteren op het stadskantoor van de gemeente Utrecht werd aangehouden omdat hij zich verdacht gedroeg, is weer vrij. De man droeg een kogelwerend vest.

Volgens de politie is uit de verhoren gebleken dat de 30-jarige Utrechter geen bedreiging was voor omstanders. Ook waren er geen aanwijzingen voor een terroristisch motief.

De man voelde zich naar eigen zeggen al langere tijd bedreigd en droeg daarom het vest. Hij had ook een zware tas bij zich, met daarin een gasalarmpistool en een ploertendoder. Het bezit van die verboden wapens wordt nog wel onderzocht, meldt RTV Utrecht.

Volgens de politie was de man keurig op zijn beurt aan het wachten toen hij werd aangehouden. Hij werd niet agressief en er was geen gevaar voor andere aanwezigen.

(17/10/2018 @ 16:34)

Tata Steel snijdt in productie ruw ijzer om grafietuitstoot

Tata Steel gaat de productie van ruw ijzer fors verminderen. Het bedrijf wil dat mensen in de buurt van de hoogovens in IJmuiden, Beverwijk en Wijk aan Zee geen last meer hebben van grafiet. Volgens het bedrijf is dat nu wel het geval.

"Er is enige tijd geleden geconstateerd door omwonenden en door ons dat er in het stof dat neerkwam grafietdeeltjes zaten. Dat is hetzelfde als wat in een potlood zit."

Het grafiet kwam terecht op woningen en auto's, meldt NH Nieuws. "Ik zat heerlijk buiten want het was hartstikke mooi weer. En plotseling begon het te regenen. Maar het was geen regen, het was geen water. Het waren allemaal glinsterende deeltjes", zegt een buurtbewoner tegen de regionale omroep. Het grafiet ziet er zo uit:

Om het probleem op te lossen werd het productieproces in de hoogovens enige tijd geleden aangepast. Die maatregel kost 8 miljoen euro per jaar. Tata Steel hoopte op deze manier het probleem op te lossen. "Maar de maatregel bleek niet waterdicht", zegt de woordvoerder.

"De enige waterdichte oplossing op de korte termijn is het verminderen van de productie. Als je de pieken in je proces wegneemt en je dus niet voluit produceert, is de maatregel wél waterdicht."

De productie wordt volgens de woordvoerder verminderd met maximaal 20 procent. "Dat is echt een forse vermindering."

Kosten

Hoeveel de extra maatregel kost, kan de woordvoerder niet zeggen. "We balen als een stekker dat de vorige oplossing niet waterdicht was. We doen dit omdat we een goede buur willen zijn. Dit moest stoppen."

Hoe lang de productie van ruw ijzer op een lager pitje blijft staan, is nog niet bekend. Het bedrijf gaat op zoek naar een oplossing voor langere termijn.

(17/10/2018 @ 16:31)

75 kilo mortierbommen gevonden in kelderbox Hoofddorp

In de garagebox van een appartementencomplex in Hoofddorp is een grote hoeveelheid vuurwerk gevonden. Er lag 275 kilo knalvuurwerk, waaronder 75 kilo mortierbommen. Zo'n bom heeft een explosiekracht die te vergelijken is met die van een granaat.

Volgens de politie had het vuurwerk een 'niet te overziene explosie' kunnen veroorzaken. Agenten kwamen de voorraad op het spoor toen ze afgelopen nacht door een voorbijganger werden getipt over een sterke wietgeur die uit een woning kwam.

Verdachte warmtebron

Toen er met een warmtecamera een verdachte warmtebron was waargenomen, besloot de politie de 39-jarige bewoner van zijn bed te lichten. In het huis werd een dertigtal wietplanten gevonden, maar de grootste vondst deden de agenten in de garagebox. Daar lag een flink aantal dozen met vuurwerk.

De bewoner is meegenomen voor verhoor. Het vuurwerk is in beslag genomen en de wietplantage is ontmanteld.

(17/10/2018 @ 16:17)

Justitie gebruikte in 14 zaken dwangmiddelen tegen de pers

In een periode van ruim drie jaar heeft het Openbaar Ministerie in veertien zaken dwangmiddelen ingezet tegen journalisten. Dat blijkt uit een onderzoek van het College van procureurs-generaal naar aanleiding van een beroep van NRC op de Wet openbaarheid van bestuur. Minister Grapperhaus heeft de bevindingen van het College naar de Tweede Kamer gestuurd. De resultaten gaan over de periode van 1 januari 2015 tot en met 20 juli 2018.

Volgens het OM zijn onder meer 'verkeersgegevens' van een journalist opgevraagd om de verblijfplaats van een vermiste jongen te achterhalen, en zijn foto's en video's gevorderd in verband met het onderzoek naar een dodelijk verkeersongeluk.

Regels geschonden

De afgelopen maanden werd duidelijk dat het OM in drie gevallen zich niet aan de regels heeft gehouden: dat ging onder meer over de manier waarop belgegevens werden opgevraagd van een journalist die berichtte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Ook bij het afluisteren van een verslaggever in de zaak van de moord op een kroongetuige en bij het afluisteren van een journalist om een lek bij de politie te achterhalen ging het OM buiten zijn boekje.

Deze drie zaken staan ook in de vandaag gepubliceerde lijst en Grapperhaus erkent dat in die gevallen de 'bronbescherming' in het geding was. In de lijst staat nog één andere zaak waarvoor dat volgens de minister geldt: die gaat over het aanhouden van een fotograaf en het in beslag nemen van zijn camera waarop foto's stonden van een schermutseling tussen een demonstrant en een militair. Die zaak is geseponeerd en het OM heeft excuses aangeboden.

Volgens de minister was bij de andere gevallen de inbreuk op de bronbescherming gerechtvaardigd of was de bescherming van bronnen niet in het geding.

Nieuwe wet

Het College maakt bij de cijfers wel een voorbehoud. Volgens de procureurs-generaal wordt niet geautomatiseerd bijgehouden of een dwangmiddel tegen een journalist is ingezet. Dat betekent dat de cijfers zijn gebaseerd op de geheugens van individuele medewerkers.

Sinds 1 oktober gelden strengere regels: toen is de nieuwe wet voor bronbescherming van journalisten in werking getreden. Sindsdien staat met zoveel woorden in de wet dat journalisten zich op bescherming van bronnen kunnen beroepen.

Nu mogen uitsluitend dwangmiddelen worden ingezet als de rechter-commissaris daar toestemming voor geeft. Die doet dat alleen als het belang om de informatie te krijgen duidelijk zwaarder weegt dan het belang van vrije nieuwsgaring.

(17/10/2018 @ 16:15)

Meer asielzoekers naar Nederland, COA zoekt opvangplekken

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is op zoek naar gemeenten die ruimte beschikbaar stellen voor nieuwe asielzoekerscentra. In totaal zijn 5000 extra plaatsen nodig. Sinds de zomer stijgt het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt.

In de eerste negen maanden van dit jaar vroegen 14.545 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland. In heel 2017 waren dat er 14.716.

Om iedereen tijdelijk te huisvesten in afwachting van de asielprocedure heeft het COA nieuwe opvangplekken nodig. Dat is opvallend omdat er dit jaar nog elf locaties zijn gesloten.

Jan Willem Anholts van het COA vertelt in een vrijwel vol asielzoekerscentrum in Harderwijk hoe het komt dat er nu toch meer plekken nodig zijn:

De grootste groep asielzoekers kwam in september uit Iran (320), gevolgd door Syrië (276). Ook uit Turkije komen steeds meer asielzoekers, vooral de laatste twee maanden. Opvallend is dat nog steeds veel mensen uit veilige landen een asielvergunning proberen te krijgen. Zo is er een duidelijke toename te zien van het aantal asielaanvragen van Albanezen en Algerijnen.

Aanvragen van deze 'veilige-landers' worden er bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uitgepikt en via een snelle procedure afgewezen. Staatssecretaris Harbers (VVD) beschrijft de toename van het aantal asielzoekers als "de gebruikelijke seizoenspiek", maar dat verklaart niet dat het aantal eerste asielaanvragen nu al bijna het totaal van 2017 evenaart. Ook de overvolle asielzoekerscentra getuigen niet van slechts 'een seizoenspiek'.

Wel blijven, geen huis

Bijkomend probleem voor het COA is dat er nog 6500 vluchtelingen met een verblijfsvergunning in asielzoekerscentra wonen. Zij wachten op een huis in de gemeente waaraan zij zijn gekoppeld.

Gemeenten moeten statushouders huisvesten, naar rato van hun aantal inwoners. Zij horen twee keer per jaar hoeveel vergunningshouders er voor het volgende half jaar van woonruimte moeten worden voorzien.

(17/10/2018 @ 16:10)

Politie infiltreerde in terreurcel die grote aanslag wilde plegen op jongeren

De zeven mannen die worden verdacht van het voorbereiden van een grote aanslag, zijn gepakt met behulp van twee politie-infiltranten. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door NRC en RTL Nieuws.

Het gaat om een infiltratieactie die meerdere maanden duurde. De infiltranten voorzagen de terreurcel van vuurwapens die vooraf onklaar waren gemaakt. Bronnen rond het onderzoek naar de terreurverdachten melden de NOS dat het na de levering onverantwoord was om de verdachten door te laten gaan met hun voorbereidingen, ook uit vrees voor onveilige situaties met de onbruikbare vuurwapens.

Daarom is de groep een uur na de wapenlevering gearresteerd. Dat gebeurde op 27 september, op het moment dat een deel van de groep met een busje het vakantiepark verliet waar vier van de zeven opgepakte verdachten verbleven.

Jongeren

Ook melden de bronnen dat de intentie van de groep was om zo veel mogelijk jongeren te treffen, voor een zo groot mogelijke maatschappelijke ontwrichting.

NRC schrijft dat een infiltrant zich voordeed als 'aanslagplanner' van IS. Hij zou de verdachten hebben geholpen bij het voorbereiden van een aanslag. RTL meldt dat er uiteindelijk een tweede infiltrant bij kwam.

De zeven zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen met bomvesten en kalasjnikovs tijdens een groot evenement in Nederland. De voorbereidingen zouden zich hebben afgespeeld in een afgelegen gebied in de buurt van Rotterdam.

Rechtszaak

Het Openbaar Ministerie zegt tegen de NOS dat er gebruik is gemaakt van bijzondere opsporingsmiddelen en dat er op dit moment geen verdere mededelingen over worden gedaan. Bij de rechtszaak tegen de verdachten wordt te zijner tijd duidelijk welke middelen zijn ingezet.

Bekijk hier de beelden van de arrestatie:

(17/10/2018 @ 16:09)

Geen contact meer met vader na scheiding, 'ik wist niet beter'

Twintig procent van de volwassenen tussen de 25 en 46 jaar die als kind een scheiding van hun ouders meemaakten, hebben geen contact meer met hun vader. Het percentage dat geen contact meer heeft met de moeder is met vijf procent een stuk lager. "Die cijfers verbazen mij niet heel erg", zegt Margreet Visser, klinisch psycholoog bij Kenter Jeugdhulp. "Het gaat om een groep die opgroeide in een tijd waarin het heel normaal was dat kinderen bij hun moeder gingen wonen na een scheiding."

Hoewel het onderzoek zich richt op kinderen die nu volwassen zijn, ziet Visser dat het tegenwoordig niet heel anders is. "Vooral bij vechtscheidingen herken ik dit beeld. Kinderen worden gek van de stress die tussen ouders speelt en kiezen er dan soms voor om het contact met één van de ouders te verbreken. Ze kiezen er dan vaker voor om bij hun moeder te gaan wonen dan bij hun vader."

'Wat is van mezelf?'

Toch is het voor de ontwikkeling van een kind belangrijk om contact met beide ouders te houden, stelt Visser. "Als je een identiteit gaat ontwikkelen dan ga je je leren verhouden tot je vader en je moeder. Je wil graag uitzoeken: op wie lijk ik? Op wie wil ik lijken? Wat is van mezelf? Op die manier ontwikkel je een stevige identiteit."

Hoe schadelijk het is om zonder vader of moeder op te groeien is per kind verschillend, zegt Visser. "We moeten vooral niet vergeten dat veel kinderen weerbaar zijn. Er zijn genoeg kinderen met een minder stevige identiteit die het later toch goed gaan doen in het leven."

De 43-jarige Elsje van Dijk weet hoe het is om op te groeien zonder vader. Ze was vijf jaar toen haar ouders gingen scheiden. "Eerst zag ik mijn vader één dag in het weekend en later helemaal niet meer." Voor haar voelde het op ene gegeven moment heel normaal. "Als je geen vader hebt, kan je hem ook niet missen."

Nu heeft Van Dijk zelf drie kinderen en is ze gescheiden van haar man. Haar kinderen zien hun vader nog wel. "Door wat ik zelf heb meegemaakt, vind ik het uiterst belangrijk dat mijn kinderen opgroeien met een vader. Uiteindelijk is het aan de kinderen om te beslissen hoe dat contact dan moet zijn."

Van Dijk herinnert zich vooral de rol van haar moeder. "Zij sprak heel slecht over mijn vader. Zo zei ze dat mijn vader mij niet meer wilde zien. Als kind geloof je die verhalen, maar je vraagt je ook af of alles wat wordt gezegd wel waar is. Toch durf je als kind niet tegen je moeder in te gaan. Ik hoop dat ouders dat meer gaan beseffen. Het draait uiteindelijk om het beste voor het kind."

Haar vader is inmiddels overleden. "Hoewel ik als kind soms boos was, heb ik nu geen haatgevoelens jegens hem. Ik denk ook dat hij geen contact opnam uit zelfbescherming, omdat hij een drankprobleem had."

Dat een kind van gescheiden ouders een goede band kan hebben met beide ouders én stiefouders, weet Anne. Zij is stiefmoeder van een meisje van 7. Zes jaar geleden kreeg ze een relatie met haar vriend, dus ze kent haar stiefdochter al van kleins af aan. Inmiddels is er een goede regeling getroffen zodat het kind beide ouders even veel ziet, maar dat was eerst anders. "Mijn vriend heeft hard moeten knokken om zijn dochter te blijven zien. Er waren veel ruzies."

Volgens Anne zag de ex van haar vriend haar als een bedreiging. "Dat deed me wel pijn, maar ik probeerde me er niet te veel in te mengen. Het belangrijkste was dat er een goede regeling werd getroffen voor het kind."

En dat is nu dus gebeurd. Alle partijen beseften dat ze het beste voor het kind wilden. "Mijn stiefdochter is nu ongeveer de helft van de tijd bij ons en de andere helft bij haar moeder, die inmiddels ook een nieuwe vriend heeft. We zitten met z'n vieren in een groepsapp, daar bespreken we ook met welke regels we haar willen opvoeden, zodat we wat dat betreft ook op één lijn zitten. Ik hou net zo veel van mijn stiefdochter als ik van mijn eigen kind zou houden."

(17/10/2018 @ 15:45)

ING voor Kamerleden door het stof over witwassen

ING is in de Tweede Kamer door het stof gegaan voor de witwasaffaire, waarover de bank een recordschikking van 775 miljoen euro heeft gesloten met het Openbaar Ministerie.

ING-bestuurder Van Rijswijk zei tijdens een hoorzitting: "We hebben over een lange periode fouten gemaakt, grote fouten". Hij voegde eraan toe zich persoonlijk verschrikkelijk te voelen over de zaak. "Dit is niet wat ik wil. Niet als ING'er, maar ook niet als klant."

Klanten konden jarenlang rekeningen van de ING gebruiken om geld wit te wassen. Volgens het OM was het maken van winst belangrijker dan het voldoen aan de regels. Van Rijswijk bevestigde dat: "De bank is ernstig tekortgeschoten en het is aan ons om het vertrouwen te herwinnen".

Geen bonus

Toen het nieuws over de schikking begin vorige maand naar buiten kwam, reageerde de Tweede Kamer furieus. Vooral het feit dat de meeste verantwoordelijke mensen gewoon op hun plek blijven is veel Kamerleden een doorn in het oog. Alleen financieel topman Koos Timmermans ruimde het veld.

Volgens Van Rijswijk worden functionarissen wel gestraft, bijvoorbeeld door ze geen loonsverhoging of bonus te geven. Maar ontslag ligt niet voor de hand. "Wat er fout is gegaan was een heel proces. Daar zijn heel veel personen bij betrokken, die maar een deel van het proces doen."

Breukink sprak op persoonlijke titel

De Kamerleden zijn ook woedend over uitspraken van ING-commissaris Breukink. Die zei begin deze maand dat politici hun toon moeten matigen over de schikking. Door onnodig hard te reageren voeden ze volgens hem het wantrouwen tegenover het bedrijfsleven.

Van Rijswijk nam afstand van de uitlatingen van Breukink. "De commissaris sprak op persoonlijke titel, niet voor ING."

Ook het OM was uitgenodigd voor de hoorzitting. Procureur-generaal Van der Burg verdedigde de schikking met de bank. 775 miljoen euro was volgens hem het maximum, omdat niet aangetoond kon worden dat er sprake was van opzet.

Kamerleden wilden weten of het OM niet had kunnen eisen dat de verantwoordelijken zouden opstappen. Van der Burg: "Het OM gaat niet over het personeelsbeleid van de bank".

(17/10/2018 @ 15:27)

Dernière mise à jour : 17/10/2018 @ 04:33
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette