Texte à méditer :  "Ne crains pas d'avancer lentement, crains seulement de t'arrêter."    Sagesse chinoise
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

26 Avril 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Alida


C'était aussi un 26 / 4
1994

Découverte du 12ème quark. Toutes les particules sont en principe connues.


Né(e) un 26 / 4 / 1906
Xavier de LanglaisCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Michael Wolf, fotograaf van megasteden, overleden

In zijn woonplaats Hongkong is de Duitse fotograaf Michael Wolf onverwacht overleden. Wolf werd bekend door zijn series over megasteden zoals Tokio, Chicago en Hongkong, de stad die hij als zijn muze beschouwde. Hier schoot hij een van zijn beroemdste fotoseries, Architecture of Density, dat ook als fotoboek een klassieker werd. Zijn foto's van façades van eindeloze rijen wolkenkrabbers brachten hem wereldfaam.

In zijn foto's focuste hij ook op de levens van de bewoners van grote steden. Zo toonde hij in Tokyo Compression de opeengepakte mensenmassa in de metro van Tokio, met Japanners die met hun wangen tegen de raampjes van coupés gedrukt staan.

Wolf won in 2005 en 2010 de eerste prijs in de World Press Photo-wedstrijd en kreeg in 2011 een eervolle vermelding. In 2017 presenteerde het Fotomuseum Den Haag zijn eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland: Michael Wolf - Life in Cities.

Begonnen als persfotograaf

Michael Wolf, in 1954 geboren in Mà¼nchen, groeide op in de VS maar keerde voor zijn opleiding weer terug naar Duitsland. Hij werkte jarenlang als persfotograaf voor de tijdschriften Geo en Stern, maar legde zich sinds 2003 toe op werk naar eigen keuze.

Zijn werk maakt onderdeel uit van de vaste collecties van grote musea als het Museum of Modern Art in New York en het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Wolf overleed in zijn slaap, heeft zijn galeriehouder in Hongkong laten weten. Hij is 64 geworden.

(26/04/2019 @ 11:37)

Honderden vluchten SAS geschrapt door staking piloten

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS annuleert vandaag 673 vluchten vanwege een personeelsstaking. Duizenden passagiers komen hierdoor in de problemen. Op Schiphol vervallen de tien SAS-vluchten van en naar Stockholm, Oslo en Kopenhagen. Ook vanaf Brussel Airport zijn vluchten geannuleerd.

Tussen de piloten en de SAS-leiding speelt een loonconflict. Gesprekken daarover zouden vanochtend zijn stukgelopen, meldt persbureau AP. Op verschillende luchthavens helpen SAS-medewerkers gestrande passagiers om hun vluchten om te boeken of hun geld terug te krijgen.

Mogelijk hebben reizigers ook de komende tijd nog last van vertraging en geannuleerde vluchten bij de Scandinavische luchtvaartmaatschappij. De staking is namelijk een zogenoemde open-einde-staking. Er is dus nog geen einddatum bekendgemaakt.

Overigens zijn vluchten van SAS Ireland en andere partners van de Scandinavische vliegmaatschappij niet geannuleerd.

(26/04/2019 @ 11:19)

Nederland klaar voor regenachtige Koningsdag: 'Neem droge kleren mee'

Nederland maakt zich op voor een natte Koningsdag morgen. Op veel plekken gaat het vermoedelijk regenen. Sommige feesten gaan vanwege de verwachte neerslag niet door en het Rode Kruis waarschuwt voor onderkoeling. Het wordt morgen vermoedelijk zo'n 12 graden.

Oranje-feestvierders doen er volgens de hulporganisatie goed aan om droge kleren en schoenen mee te nemen als ze Koningsdag gaan vieren. "Eenmaal een nat pak gehaald, is er een grotere kans op onderkoeling, zeker in combinatie met overmatig alcoholgebruik." De organisatie vraagt ook om te zorgen voor warme kleren voor kinderen die op de vrijmarkten op kleedjes op de koude en natte grond gaan zitten.

RTV Noord zette nog meer tips op een rijtje voor mensen die morgen naar een vrijmarkt gaan. Er wordt onder meer geadviseerd om van tevoren naar het toilet te gaan, want er zijn vaak niet veel wc's op de vrijmarkt. Daarnaast wordt geadviseerd te letten op de kwaliteit van eten dat wordt verkocht. "Is het er schoon? Kan de verkoper zijn handen schoonmaken?"

Optredens tijdens Koningsnacht en Koningsdag in het Stadspark in Maastricht werden gisteren al afgelast vanwege het slechte weer, meldt 1Limburg. Er wordt naast regen ook onweer verwacht. Het veld waarop de feesten gegeven zouden worden is door de regenval "te zompig", zegt de organisatie.

In Zuidland, in de buurt van Rotterdam, zijn de meeste festiviteiten voor Koningsdag naar binnen verplaatst. Ook in Sliedrecht worden tenten geplaatst, meldt RTV Rijnmond.

In Tholen in Zeeland zijn ook feesten afgelast. Sommige festiviteiten zijn naar binnen verplaatst, schrijft Omroep Zeeland.

Weer of geen weer: in Amersfoort gaan de voorbereidingen van Koningsdag intussen door. De koninklijke familie gaat daarheen.

Politiechef André Becker legde gisteren bij RTV Utrecht uit hoe de politie zich voorbereidt op zo'n dag. "Ik kan me nog herinneren dat ik gebeld werd door de burgemeester, met het bericht dat Koningsdag in 2019 in Amersfoort zou zijn", memoreerde Becker. "Dat is een mooi bericht en zo wordt het ook ervaren binnen de politie. Je moet een beroep doen op collega's uit het land, ondersteunende diensten. Het is een behoorlijke operatie, maar eentje die we graag aangaan."

De politie neemt in Amersfoort allerlei maatregelen. Een ervan is dat er om de 15 tot 20 meter een zogenoemde spotter staat. "Die staan allemaal met de rug naar de stoet. Ze kijken vooral het publiek in."

Aanslag op Koninginnedag

Dat er zo groot wordt uitgepakt, heeft ook te maken met de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn tien jaar geleden. Een auto reed toen door een mensenmassa heen. Acht mensen kwamen om het leven, onder wie de dader van de aanslag.

Omroep Gelderland sprak gisteren met dominee Rob Visser, die na de aanslag in de Grote Kerk in Apeldoorn acht kaarsjes brandde, dus ook een voor de dader. Die kaars veroorzaakte veel commotie.

Amersfoort aan Zee

Op Koningsdag zullen er ook demonstraties zijn. Actiegroep Extinction Rebellion wil in een gracht springen om te protesteren tegen de klimaatverandering. "Dit jaar bezoekt de koninklijke familie Amersfoort, maar zolang de ecologische crisis nog wordt genegeerd zal dit straks Amersfoort aan Zee zijn. Daar gaan wij de koning aan helpen herinneren tijdens deze feestdag", laat de groep weten. Extinction Rebellion belooft het feest niet te verpesten. Ergens langs de route springen aanhangers "massaal" het water in.

Het Republikeins Genootschap, dat tegen een koning is, komt meestal wel, maar dit jaar niet. Volgens voorzitter Hans Maessen moet je niet elk jaar hetzelfde doen. "Dan word je folklore en onderdeel van een oubollig mediaspektakel, zonder dat het over de inhoud gaat."

De tweelingzussen Jolanda en Linda uit Apeldoorn gaan elk jaar op Koningsdag naar de plek waar de leden van het koninklijk huis zijn. Ook dit jaar zijn ze, ondanks de regen, van de partij. Omroep Gelderland sprak met ze. De twee hebben een belangrijke tip voor wie dit jaar in Amersfoort een glimp wil opvangen van de koning en koningin: eet en drink van tevoren niet te veel. "Want als je naar het toilet moet, is het opgestaan, plaatsje vergaan."

(26/04/2019 @ 11:15)

Man die inreed op stadhuis Harderwijk heeft privéproblemen, zegt politie

De man die gisteren inreed op het stadhuis van Harderwijk, heeft persoonlijke problemen en had niet de intentie om anderen iets aan te doen. Dat zeggen de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Harderwijk in een gezamenlijke verklaring.

Gistermiddag reed de 32-jarige man net na 14.30 uur tegen de ingang van het stadhuis van Harderwijk en sloeg op de vlucht. Er vielen geen gewonden. Uit voorzorg werd het hele gebouw ontruimd. De man werd later opgepakt in het huis van een familielid in Harderwijk, waar hij sinds kort verbleef. Hij zou al van plan zijn geweest zich bij de politie te melden.

Volgens de autoriteiten houdt de actie van de man geen verband met gemeentezaken. Het stadhuis is vanochtend gewoon opengegaan. Burgemeester Van Schaik van Harderwijk zegt dat de schade aan het gebouw beperkt is gebleven.

(26/04/2019 @ 10:46)

Nederlandse ontfermde zich 'als een oma' over Jonas na familiedrama Tenerife

De Nederlandse Annelies Brouwer die op Tenerife woont, is vanwege haar hulp bij het oplossen van een gezinsdrama op het eiland Tenerife inmiddels een bekende verschijning in de Spaanse media. Ze sprak als eerste met Jonas, het 7-jarige Duitse jongetje dat wist te ontkomen aan de gezinsmoord die zijn vader aanrichtte in een grot. Daarbij kwamen Jonas' moeder en oudere broer Jacob (10) om het leven.

De 43-jarige Duitse vader die op het eiland woont, wordt vandaag aan de rechter voorgeleid.

Een buurvrouw van de Nederlandse zag Jonas dinsdag met schrammen op zijn benen op straat lopen in het dorp Adeje en waarschuwde de politie. "Daarna kwamen agenten bij mij aan huis", vertelt Brouwer aan correspondent Rop Zoutberg. Toen ze hoorde dat het kind uit Duitsland kwam, vertelde ze de agenten dat zij het Duits voor hen kon vertalen. "Toen kwamen ze met het kereltje hier naartoe en heb ik me 24 uur over hem ontfermd." Ze gaf het relaas van Jonas aan de politie door, waarna de zaak snel kon worden opgelost.

"Hij was heel open tegen mij. Ik was meer een oma voor hem dan een ondervrager", zegt Brouwer (59). "Hij was heel blij dat iemand zijn taal sprak."

Het kind was opvallend rustig, zegt ze. "Voor wat er allemaal gebeurd is, was hij eigenlijk best relaxt. Hij heeft met mijn kleinzoontje gespeeld en we zijn naar de McDonald's geweest."

Cadeautjes verstopt in een grot

Het Duitse stel ging scheiden, de man woonde in de winter op Tenerife. Zijn vrouw en de twee kinderen kwamen op Tweede Paasdag op bezoek. Een dag later nam de vader zijn gezin mee voor een picknick naar een grot in de buurt. Daar zouden ze ook paascadeautjes gaan zoeken, vertelde de vader aan zijn kinderen. In of bij de grot viel de man vervolgens zijn vrouw en kinderen aan.

Jonas vertelde aan Annelies Brouwer dat zijn moeder op de grond viel en niet meer opstond. Hij zei dat zijn moeder waarschijnlijk zwaargewond was, "maar hij weet nog steeds niet dat zij en zijn broertje dood zijn". Toen de man zich daarna tegen zijn oudste zoon keerde, gooide Jonas een steen naar zijn vader en rende hij hard weg.

'Hij rende voor zijn leven'

"Het kereltje heeft voor zijn leven gerend en is gelukkig de goede kant opgelopen. Want als hij de weg had gekozen die hij met zijn vader omhoog was gelopen, was hij er ook niet meer geweest", vertelt Brouwer.

In totaal heeft de jongen zo'n 4 kilometer door bossen en over rotsen afgelegd voor hij in Adeje aankwam. Hij zag wel eerder huizen, maar durfde daar niet aan te bellen omdat er waakhonden waren, vertelde hij aan de Nederlandse vrouw.

Dankzij het verhaal van de jongen kon de zaak woensdag worden opgelost. De Guardia Civil trof de Duitser slapend in zijn woning aan. "Het sporenonderzoek is nog aan de gang, de Duitser ontkent nog steeds", zegt correspondent Zoutberg.

Over het motief voor het gezinsdrama is nog niets bekend. Omwonenden vertellen dat de man na de moord nog met een biertje in zijn hand door het dorp liep.

Jonas wordt vandaag door zijn opa en oma uit Duitsland opgehaald. Zij moeten hem vertellen dat zijn moeder en broertje niet meer in leven zijn. "Het is een verschrikkelijke afloop voor het ventje maar ik ben blij dat hij het gered heeft. Het is duidelijk dat die vader erop uit was om de hele familie te vermoorden", zegt Brouwer.

"Wat hij tegen mij zei, en dat ging me aan mijn hart: 'Beter mijn leven gered dan de paascadeautjes'. Dat zei hij, die kleine pop."

(26/04/2019 @ 10:17)

Boa's Amsterdam mogen morgen niet staken

De rechtbank heeft een staking op Koningsdag van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Amsterdam verboden. Volgens de rechter is de veiligheid en openbare orde in het geding als de boa's gaan staken.

Handhavers waren van plan morgen het werk tussen 18.00 en 21.00 uur neer te leggen, omdat ze een betere uitrusting willen krijgen om zich te verdedigen tegen agressie. Ze willen bijvoorbeeld de beschikking krijgen over een wapenstok, handboeien of pepperspray. Volgens de gemeente Amsterdam is Koningsdag niet het juiste moment en gaat de actie te ver.

De rechter zei dat de boa's "begrijpelijke gronden" hebben om actie te voeren. "Maar aan de andere kant: hun inzet en beschikbaarheid, juist op Koningsdag, is zo essentieel dat die onmisbaar is", zei de rechter. "Ze kunnen daarin een erkenning zien van hun eigen rol."

Vakbond BOA ACP zegt dat de bonden zich beraden op alternatieve acties.

(26/04/2019 @ 09:54)

65 meter hoge zendmast van illegale zender weggehaald uit natuurgebied

In een natuurgebied bij Neede in Gelderland is een zendmast van 65 meter hoog ontdekt. De mast bleek te horen bij een illegale radiozender en is weggehaald.

De zender stond met wat andere apparatuur en drie zeecontainers opgesteld achter een paar bomen. Agentschap Telecom heeft de installatie weggehaald en het materiaal in beslag genomen. Het is niet duidelijk hoelang de mast er al stond.

Bij de ontmanteling assisteerde de politie het agentschap met meerdere eenheden. Waarom dat gebeurde is niet duidelijk. "Als het Agentschap Telecom ons dat vraagt, doen we dat", zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland. Meer wil de politie er niet over zeggen. Onderzoek moet uitwijzen van wie de zender was.

(26/04/2019 @ 09:40)

Sri Lanka meldt dood vermoedelijke terroristenleider

De Sri Lankaanse politie meldt dat de vermoedelijke leider van de moslimextremisten die op Eerste Paasdag bomaanslagen pleegden, daarbij zelf ook om het leven is gekomen. De politie schrijft op Twitter dat de man, Mohamed Zahran, omkwam in het Shangri-La hotel in Colombo.

Zahran was de leider van de radicaal-islamitische organisatie National Thowheeth Jama'ath (NTJ), die door de regering samen met Jammiyathul Millathu Ibrahimaan verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen. Hij plaatste vaak opruiende commentaren op sociale media. De plaatsvervangend leider van de NTJ is gearresteerd.

Militaire training

Uit onderzoek is verder gebleken dat de terroristen die met Pasen toesloegen zijn getraind door iemand die de politie aanduidt als 'leger-moedjahedien'. Ze zouden hun militaire training hebben gekregen in zowel het buitenland als in het oosten van Sri Lanka.

Ook meldt de politie de arrestatie van de eigenaar van een koperfabriek in het land, die ervan verdacht wordt dat hij materiaal heeft geleverd voor het maken van explosieven.

Dodental verlaagd

Gisteravond maakte het ministerie van Volksgezondheid in Sri Lanka bekend dat het dodental van de aanslagen veel lager ligt dan de opgegeven 359. Het werkelijke aantal is "bij benadering" 253.

Voor het grote verschil is geen verklaring gegeven. Waarschijnlijk is het ontstaan door dubbeltellingen van lijsten met slachtoffers.

(26/04/2019 @ 09:36)

Legerofficier in Cyprus bekent zeven moorden

Een 35-jarige man heeft in Cyprus bekend dat hij vijf vrouwen en twee meisjes heeft vermoord. Het gaat om een Grieks-Cypriotische legerofficier, zo melden media in het land.

Twee stoffelijke overschotten werden vorige week gevonden in een verlaten mijnschacht. Het gaat om de lichamen van vrouwen van Filipijnse afkomst, van 28 en 38 jaar oud. Ook de 6-jarige dochter van de 38-jarige vrouw is om het leven gebracht door de man. Haar lichaam is nog niet gevonden.

Onder de slachtoffers zijn ook een Roemeense vrouw, haar dochter van 8 en een vrouw die van Indiase of Nepalese afkomst is. Wat de identiteit van het zevende slachtoffer is, is niet bekend.

Datingsite

Volgens Cypriotische media heeft de man de vrouwen ontmoet via datingsites. In Cyprus wordt gesproken van de eerste seriemoordenaar van het land. Onderzocht wordt of hij nog meer doden op zijn geweten heeft.

Organisaties in Cyprus die zich inzetten voor migranten, hebben kritiek op het handelen van de politie. Ze stellen dat die veel te laat is begonnen met de zoektocht naar de vrouwen. De twee vrouwen die in de mijnschacht werden gevonden, werden bijna een jaar geleden al als vermist opgegeven.

Een woordvoerder van de politie vindt dat verwijt niet terecht. Hij zei tegen een lokaal tv-station dat het Cypriotische parlement afgelopen jaar een wet heeft tegengehouden, waardoor de politie geen toegang heeft tot gegevens van vermiste personen.

(26/04/2019 @ 09:27)

Lintjes voor Tan en Spong, bijzondere penning voor Utrechtse agent

Ze brengen eten rond voor bejaarden, zijn al jaren jeugdtrainer, geven Nederlandse les aan nieuwkomers of zijn actief binnen de kerk: 2881 Nederlanders die een bijzondere bijdrage leveren aan de samenleving worden vandaag onderscheiden met een lintje bij de jaarlijkse lintjesregen.

Het aantal gedecoreerden is ongeveer gelijk aan vorige jaren. Wel zijn er nog altijd veel minder vrouwen dan mannen die er een krijgen. In Caribisch Nederland is het aantal lintjes dit jaar flink gestegen.

Een paar gedecoreerden kennen we allemaal, maar verreweg de meeste onderscheidingen gaan naar onbekende mensen in heel Nederland. Een selectie van nieuwe lintjesdragers:

Humberto Tan

Een van de prominentste nieuwe lintjesdragers is Humberto Tan. De tv-presentator werd in Amstelveen onderscheiden voor het vrijwilligerswerk dat hij doet. Tan is nu onder meer ambassadeur van de Stichting Wereld Natuur Fonds, het Rode Kruis en de Johan Cruijff Foundation. Hij zet zich ook in voor andere initiatieven op het gebied van sport en lezen en schrijven.

"Je bent een hele bijzondere man", kreeg Tan te horen:

Bjà¶rn Kuipers

De scheidsrechter is onderscheiden in zijn thuisplaats Oldenzaal. Omdat Kuipers met de KNVB op trainingskamp is in Griekenland, werd hij toegesproken via een videoverbinding. Kuipers fluit voetbalwedstrijden op EK's, WK's, in de Champions League en natuurlijk in de Eredivisie. In Oldenzaal ondersteunt hij goede doelen financieel. Kuipers is nu Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Zefanja Engberts

In Utrecht is een 'Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon' uitgereikt aan agent Zefanja Engberts. De Erepenning is een van de hoogste dapperheidsonderscheidingen, bedoeld voor "hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering". Engberts kreeg de onderscheiding voor een actie op 21 juni vorig jaar. Hij ging toen een brandend appartementencomplex in om naar mogelijke slachtoffers te zoeken. Hij raakte ingesloten door de brand en klom uit een raam. Toen hij zich liet vallen brak hij allebei zijn benen.

Beelden van het incident maakten meteen grote indruk:

Gerard Spong

Advocaat Gerard Spong kreeg een lintje uit handen van burgemeester Halsema van Amsterdam. Hij is onder meer onderscheiden voor zijn bijdrage aan de cassatierechtspraak. Halsema benadrukte bij de uitreiking Spongs maatschappelijke betrokkenheid. "En dat slechts met een vleugje ijdelheid."

Spong moest wel lachen om die typering:

Carla Maria Long Feng Tsang

Ook mode-ontwerpster Carla Maria Fong Leng Tsang, bekend van haar kleurrijke jurken, is onderscheiden. "Uw modellen liepen niet maar dansten", zei Halsema over haar creaties. Een van de bekendste dragers was in de jaren 70 society-figuur Mathilde Willink. Fong Leng richtte zich later op interieurontwerpen en sieraden; nu is ze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Oprichters van SIRE

Frits Baylé en Paul Mertz zijn onderscheiden in Amsterdam en benoemd tot leden in de Orde van Oranje-Nassau. Ze stonden in 1967 aan de wieg van SIRE, de Stichting Ideële Reclame. "Verweesde onderwerpen komen dankzij SIRE onder de aandacht van een groot publiek", zei Halsema daarover.

Ricardo Tuinfort

In Rotterdam is Ricardo Tuinfort benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zet zich al 25 jaar in voor de promotie van de Surinaamse en Caribische cultuur. Zo is hij de drijvende kracht achter Tropical Rythem Connection en organiseert niet-westerse kunst- en cultuuruitingen, vooral theaterproducties. "Hij zet alles op alles om die kunstuitingen tot een succes te maken", zegt burgemeester Aboutaleb over Tuinfort. Belangrijk, want de afro-Surinaamse gemeenschap heeft een culturele schatkist die voor een groot deel verborgen is, aldus Aboutaleb.

De burgemeester riep op om meer vrijwilligers uit minderheidsgroepen in aanmerking te laten komen voor een lintje. "Kijk om u heen en meld ze aan."

In de provincie Noord-Brabant zijn de meeste lintjes uitgereikt (536), gevolgd door Zuid-Holland (522) en Gelderland (398). De gemeente Zutphen is de enige plaats waar maar één onderscheiding wordt uitgereikt.

Opvallend is het hoge aantal onderscheidingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dat komt doordat de commissie op Aruba die mensen voordraagt voor een lintje, veel actiever is geworden na de toetreding van nieuwe leden. Vorig jaar kregen nog acht mensen op het eiland een koninklijke onderscheiding. Dit jaar is dat aantal gestegen naar 35. Op Curaçao worden 14 mensen gedecoreerd, op Bonaire één en op Sint-Maarten drie.

Minder vrouwen

Nog steeds krijgen minder vrouwen (1008) een lintje dan mannen (1873). Een verklaring hiervoor heeft de Kanselarij der Nederlandse Orden niet. De organisatie gaat over de toekenning van de onderscheidingen.

De Kanselarij vindt de man-vrouw-verhouding "raar", omdat volgens directeur Van Grieken uit onderzoek blijkt dat in Nederland net zoveel mannen als vrouwen vrijwilligerswerk doen. Al jaren ligt het vrouwelijke aandeel bij de gedecoreerden op zo'n 35 procent. De Kanselarij wil onderzoek doen naar de oorzaak van deze scheve verhouding, maar zegt er zelf niets aan te kunnen doen. "Wij moeten onafhankelijk zijn en beoordelen aanvragen die binnenkomen. We zijn niet meer onafhankelijk als we aanvragen beoordelen op geslacht."

Honderden aanvragen afgewezen

Er worden ieder jaar ook enkele honderden aanvragen afgewezen. Dit jaar 365, zo'n 11 procent van het totaal. Die mensen voldoen (nog) niet aan de eisen om in aanmerking te komen. Het gaat dan meestal om mensen die zich nog niet lang genoeg inzetten voor het vrijwilligerswerk dat ze doen. Ook het aantal uren per week dat iemand zich inzet wordt meegewogen. Het kan ook zijn dat iemand voor wie een aanvraag is ingediend een strafblad blijkt te hebben.

(26/04/2019 @ 08:54)

SOS International en reisverzekeraars halen backpackers uit Sri Lanka

Hulporganisatie SOS International gaat in samenwerking met Nederlandse reisverzekeraars zelfstandige reizigers die vastzitten in Sri Lanka terughalen. De komende dagen worden reizigers, die contact op hebben genomen met de alarmcentrale van hun reisverzekering, op bestaande lijnvluchten geboekt.

De reiskosten voor de terugvlucht naar Nederland worden volledig vergoed door de reisverzekeraar, mits de reiziger verzekerd is. "We gaan de komende dagen kijken hoeveel reizigers we kwijt kunnen in bestaande lijnvluchten. Als het nodig is, kijken we naar alternatief transport in de vorm van een extra lijnvlucht", laat Nico Dekker van SOS International aan de NOS weten.

Het Verbond van Verzekeraars adviseerde eerder vandaag al alle reisverzekeraars om de zelfstandige reizigers in Sri Lanka te helpen. Deze reizigers werden eerder niet financieel geholpen door hun reisverzekering. Terwijl reizigers die met een reisorganisatie naar Sri Lanka zijn gekomen wel de komende dagen al zouden worden opgehaald.

Actief contact opnemen

De zelfstandige reizigers moeten contact opnemen met de alarmcentrale van hun reisverzekering. Daar worden ze verder geholpen. "Vanochtend hadden ongeveer honderd zelfstandige reizigers zich bij de alarmcentrale van hun verzekering gemeld", zegt Dekker van SOS International.

Maar, zegt Dekker, de overige reizigers worden niet actief opgezocht door hun verzekeraars. "Verder worden ze alleen gecompenseerd voor hun vlucht, voor andere dingen krijgen ze het geld niet terug."

Risico op vervolgaanslagen

Gisteren paste het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Sri Lanka aan van geel naar oranje. Volgens het ministerie zijn er nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen of religieuze wraakacties groot is. "De noodtoestand duurt voort, de klopjacht duurt voort en de spanning in het land neemt toe", laat een woordvoerder van het ministerie weten. "Als het geen noodzakelijke reis is, word je geadviseerd nu terug naar Nederland komen."

Tientallen backpackers uiten al de hele dag hun zorgen in verschillende Facebookgroepen. "Wij kunnen hier helemaal niets, alleen maar wachten", zegt de Nederlandse Jill tegen de NOS. "Onze verzekering haalt zijn handen ervan af", schreef iemand op Facebook vanochtend.

Reis-en annuleringsverzekeringen dekken normaal gesproken indirecte schade door terrorisme niet. In dit geval hebben de verzekeraars dus een uitzondering gemaakt.

Niet helpen

Eerder was al bekend dat de vijfhonderd reizigers die via een reisbureau hun reis naar Sri Lanka hebben geboekt, via het Calamiteitenfonds overkoepelend verzekerd zijn. Hun vlucht naar huis wordt betaald. Ook krijgen ze geld terug voor elke vakantiedag die ze mislopen door deze repatriëringsactie.

Voorzitter Frank Oostdam van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) zei eerder al geen zicht te hebben op de individuele of zelfstandige reizigers. "Die kunnen we niet helpen. Deze repatriëringsvlucht valt onder de voordelen van pakketreizen. Ik kan alleen zeggen: boek de volgende keer een pakketreis. Maar wij maken ons ook zorgen erover."

Jill (niet haar echte naam) is al urenlang in Sri Lanka aan het wachten op het verlossende telefoontje. Ze wilde haar echte naam liever niet in dit artikel, omdat ze niet wil dat het thuisfront nog ongeruster wordt. "Vanochtend vroeg werden we meteen gebeld door mijn familie, dat we meteen naar huis moesten komen. Maar wij kunnen hier niets, dus mijn vader is al de hele dag aan het bellen met allerlei instanties."

Die instanties, waaronder haar verzekeraar, zeggen op dit moment nog niks te kunnen doen. "Iedereen zegt: we weten nog niets, we moeten afwachten. Dat maakt het zo moeilijk." Dat maakt de situatie voor Jill angstig en vervelend. "Nee, ik heb absoluut geen vakantiegevoel meer."

Volgens Jill is er momenteel een tweestrijd gaande onder de toeristen in het land. "De ene helft zegt dat het wel goed komt en reist gewoon door en de andere helft wil zo snel mogelijk naar huis en is bang." Verder heeft Jill nog geen enkele georganiseerde reiziger in Sri Lanka gezien, ze heeft alleen backpackers ontmoet. "Veel mensen plannen hier hun eigen reis omdat dat zo goed te doen is hier."

Jill vindt het oneerlijk dat alleen een deel van de Nederlandse reizigers in het land wordt teruggehaald. "Wij kunnen hier helemaal niets, alleen maar wachten. En als we horen dat we opeens op een vlucht mee mogen, kan dat waarschijnlijk niet eens zo last minute, vanwege de avondklok. Geen enkele taxi wil ons zo laat nog naar het vliegveld brengen."

In Facebookgroepen voor reizigers in Sri Lanka geven sommige reizigers aan gewoon zelf een nieuw ticket te hebben geboekt, ook al zijn ze niet verzekerd voor de extra kosten. "Maar die tickets gaan hard. Dus er moeten echt knopen worden doorgehakt", zegt Lou op Facebook.

"Mijn moeder heeft het Calamiteitenfonds gebeld", zegt Julia. "Ze geven geen advies. Ze zeiden wel dat het vliegveld nu chaos is, dus dat je waarschijnlijk helemaal het land niet uit kan. Mensen staan daar massaal te wachten op een ticket."

(26/04/2019 @ 08:53)

Marineschip Zeeland keert terug na 'redelijk succesvolle drugsjacht'

Zo'n 2500 kilo drugs. Dat is de buit van het marineschip Zr. Ms. Zeeland, dat vandaag na ruim vijf maanden patrouille in het Caribisch gebied terugkomt in Nederland.

De 'drugsjacht' van het Nederlandse marineschip is onderdeel van de internationale samenwerking tegen drugssmokkel. Volgens Paul Bijleveld, commandant van het schip, was de patrouille "redelijk succesvol".

Op de zeebodem

De bemanning van de Zr. Ms. Zeeland onderschepte de afgelopen maanden twee grote transporten met in totaal 2500 kilo drugs, vooral cocaïne. Ook zijn er twee drugstransporten verstoord. Daarbij zijn drugspakketten niet ingenomen, omdat ze na een achtervolging overboord zijn gegooid door de bemanning van een verdacht schip.

"Je weet dus niet precies om hoeveel kilo het gaat, maar wel dat er waarschijnlijk drugs in de pakketten zaten", vertelt een woordvoerder van Defensie. "De bemanning van een verdacht schip gooit ze in zee, omdat ze dan moeilijker berecht kunnen worden."

Commandant Bijleveld schat in dat de bemanning van de verstoorde drugstransporten ruim 1200 kilo drugs vervoerden. Die pakketten liggen dus voorlopig op de zeebodem. "De pakketten zijn dusdanig verzwaard met stenen dat ze op minimaal drieduizend meter diepte liggen. Dus dat dat aanspoelt, lijkt me sterk", zei hij vanmorgen op NPO Radio 1.

Drugs en geld

Bijleveld wijst erop dat de Zr. Ms. Zeeland naast drugsbestrijding ook andere taken had in het Caribisch gebied. "We hebben ook een boot onderschept met een grote hoeveelheid geld. En op de laatste dag van onze patrouille hebben we leiding gegeven aan twee reddingsoperaties."

Toch trekken de drugsacties de meeste aandacht, erkent hij. Maar is 2500 kilo drugs niet een druppel op de gloeiende plaat? "Wat gevonden wordt in containers kunnen wij op zee natuurlijk niet evenaren", aldus Bijleveld. "Maar er zijn nu eenmaal verschillende manieren waarop drugssmokkel plaatsvindt. Dit is daar een van, en ik merk aan de manier waarop mensen reageren als we drugs onderscheppen dat het pijn doet."

Van Zeeland naar Groningen

De Zr. Ms. Zeeland wordt in het Caribisch gebied afgelost door een ander Nederlands marineschip, de Zr. Ms. Groningen. Die blijft daar veel langer dan de Zeeland, namelijk twee jaar. Het idee is dat het schip blijft liggen en dat de bemanning iedere vier maanden wisselt.

Patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland komt vanochtend rond 10.00 uur aan in Den Helder.

(26/04/2019 @ 07:57)

Europese rechter kraakt hoge aantal brievenbusfirma's

Het Europees Hof van Justitie zegt dat niet-Europese investeerders die via allerlei tussenbedrijfjes in Nederland en Luxemburg vestigingen in de EU hebben, geen recht hebben op belastingvoordelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de duizenden brievenbusfirma's die Nederland telt. Het Financieele Dagblad schrijft over een arrest van het hof van 26 februari, dat niet eerder in de media kwam.

Volgens het FD dreigt de grootste financiële klap voor investeerders van buiten de EU. Vaak gaat het om private investeerders, ofwel private equity, die via brievenbusfirma's aandelen hebben in bedrijven binnen de EU. Maar ook dienstverleners die dit soort bedrijven adviseren en beheren worden getroffen. De investeringsmaatschappijen hebben hun vestiging in belastingparadijzen, zoals de Kaaimaneilanden. Alleen al in Nederland zijn er zo'n 15.000 brievenbusfirma's.

In de huidige Europese belastingrichtlijnen staat dat bedrijven binnen de EU geen bronbelasting hoeven te betalen op dividenden, rente en royalty's. Maar die voordelen vervallen als dat geld via een brievenbusfirma wordt doorgesluisd naar een bedrijf buiten de EU, zo oordeelde het hof in een zaak van de Deense belastingdienst tegen een Deens bedrijf, dat in handen is van zo'n investeringsfonds.

Wel betalen

Het bedrijf vond dat het geen bronbelasting had hoeven betalen, omdat het dividend uitkeerde aan een brievenbusfirma in Luxemburg. Maar, zo zegt het hof, Denemarken had het volste recht om wél belasting te heffen.

Volgens de Europese rechter moet een bedrijf dat geld verdient met royalty's, rente of dividend zelf over dat bedrag kunnen beschikken. Dat kunnen brievenbusbedrijven niet. Die sluizen het geld rechtstreeks door naar de moederorganisatie, zonder dat ze er zelf iets mee kunnen.

Het hof zegt volgens het FD zelfs dat Europese belastingdiensten moeten gaan bekijken of bedrijven misbruik maken van de huidige fiscale richtlijnen. Dat zou moeten worden onderzocht vanwege een "reeks aanwijzingen", zegt de rechter, zoals het bestaan van brievenbusfirma's.

Zware uitspraak

In Het Financieele Dagblad zeggen deskundigen dat men zich op de Amsterdamse Zuidas grote zorgen maakt. Paul Sleurink van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek spreekt van een "zware uitspraak". "Private equity moet terug naar de tekentafel", zegt hij. "Daar is iedereen het over eens."

Hoogleraar internationaal belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam zegt in de krant dat het arrest van het hof "is ingeslagen als een bom".

(26/04/2019 @ 07:57)

Vertrouwensbreuk en karaktermoord: hoe moet het nu verder bij Forum?

Niets aan de hand. Dat was eerder deze week de houding van Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie, nadat zijn partijgenoot en medeoprichter Henk Otten in een weekendkrant had laten weten dat de stijl van Baudet niet altijd de zijne is. Otten stelde dat de partij wat minder naar nationalistisch rechts moet trekken en dat partijleden in de regio niet te veel in moeilijkheden moeten worden gebracht door gewaagde uitspraken.

Niets aan de hand, het is een conclusie die weinigen nu, een paar dagen later, nog zullen trekken. Otten stapte op als bestuurslid en woorden als "vertrouwensbreuk" en "karaktermoord" zijn al gevallen.

Kan Otten, lijsttrekker voor de Eerste Kamerfractie, nog wel verder bij de partij? Wil hij nog voor Forum voor Democratie de senaat in of trekt hij zijn kandidatuur in? Volgens Forum-Kamerlid Theo Hiddema is dat aan Otten zelf.

Namen staan vast

De lijst waarop Otten als nummer één staat, is al ingeleverd. "Dat kan ook niet meer veranderd worden", laat een woordvoerder van de Kiesraad weten. Volgende week worden de definitieve lijsten vastgesteld, maar dat is omdat partijen nog de tijd hebben gekregen om zogeheten "verzuimen" of ontbrekende informatie aan te vullen. Namen zelf kunnen niet meer worden gewijzigd.

Eind mei kiezen de Statenleden de Eerste Kamerleden. De kans dat Otten dan door een gecoà¶rdineerde actie niet gekozen wordt, is volgens staatsrechtgeleerde Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen "heel klein". Er is een theoretische kans, als alle Statenleden op de andere kandidaten stemmen. Maar het is ingewikkeld en nog nooit vertoond.

Als de fractie eind mei gekozen is, wordt een fractievoorzitter aangewezen. Als ze Otten niet kiezen, hoeft hij niet uit de fractie, maar is hij geen voorzitter. Zelfs als hij uit de partij wordt gezet, zou hij als individueel Kamerlid alsnog in de senaat kunnen blijven.

Open discussie

Maar zover is het allemaal nog lang niet. Terug naar dinsdag. Baudet reageert ogenschijnlijk kalm op het interview met Otten in NRC. Dat de partij nuchterder, zakelijker en oplossingsgerichter moest worden, dat Baudets speech op de overwinningsavond niet de goede toon had, dat het lerarenmeldpunt een misser van de partij was geweest: het leek allemaal of het wel gezegd mocht worden.

"Op sommige punten zaten er dingen in waarvan ik dacht, nou daar kunnen we het eens over hebben", zegt Baudet tegen de verslaggever van Nieuwsuur. Ook spreekt hij van "een open discussie".

Maar donderdag is er van een sfeer voor een open discussie weinig meer te merken.

In een persbericht van de partij wordt gesproken over een vertrouwensbreuk in het bestuur. Baudet zit ziek thuis met wat Hiddema als "iets met voedsel" beschrijft. Hiddema staat als vervanger van Baudet in de hal voor de plenaire zaal van de Tweede Kamer de verzamelde pers te woord.

'Geldakkefietje'

De vertrouwensbreuk zou niet voortkomen uit de openlijke kritiek van Otten zoals geuit in het NRC-interview, maar uit wat Hiddema een "geldakkefietje" noemt. Niet eerder naar buiten gebracht om "Ottens reputatie te sparen".

Hiddema wist het zelf al die tijd niet, zegt hij, maar de twee bestuursleden wel: Otten heeft geld naar zichzelf overgemaakt. 30.250 euro om precies te zijn. Eerder op de dag heeft Otten dan al aan NRC bevestigd dat dat klopt en dat het om een vergoeding voor "bovenmatige uren" ging. Gemaakt voor onder meer de fondsenwerving van Forum voor Democratie en voor ledenwerving.

Hij heeft het bedrag terugbetaald, en dat zou de reden kunnen zijn waarom Hiddema sussend van een akkefietje spreekt. Maar Hiddema realiseert zich ook dat zulke geldzaken blijven kleven en hij beaamt dat de zaak tot een vertrouwensbreuk binnen het bestuur heeft geleid.

Toch is Hiddema dan, het loopt tegen zessen, nog hoopvol dat er "iets te lijmen valt". "Misschien kan ik de rust brengen in de tent", zegt hij. "Ik ga er mijn best voor doen".

Of Hiddema met Otten gesproken heeft of niet is niet duidelijk, maar amper twee uur later valt het woord "karaktermoord" in een tweet van Otten, waarin hij ook zegt in het partijbelang terug te treden uit het bestuur.

"Dit zo lezende", zegt politiek verslaggever Ron Fresen, "heb je niet het idee dat dit een conflict is dat nog bijgelegd kan worden."

Maar hoe dan nu verder? Otten staat nog wel als nummer één op de lijst voor de Eerste Kamer.

Ruim een jaar geleden was het Baudet zelf die zei "heel veel vertrouwen" in Otten te hebben. Betrokken bij een groot deel van de organisatie van de partij en contacten onderhoudend met veel regionale kandidaten. "Ik ben ervan overtuigd dat dit een groot succes zal worden", zei Baudet maart vorig jaar.

Lars Benthin, die eerder opstapte bij Forum en nu bij de VVD-jongeren actief is, noemde Otten eerder ook "onmisbaar voor de partij". Is de rol van Otten, zo'n centraal persoon in de partij en medeoprichter, dan nu helemaal uitgespeeld?

Het is de vraag wat Otten, een week nadat hij openlijk de confrontatie met partijleider Baudet heeft gezocht, van plan is. In zijn tweet zei Otten dat hij op het juiste moment op de gang van zaken in zal gaan. Wanneer dat is, weet alleen hij.

(26/04/2019 @ 07:41)

Dood Palestijnse jongen in Belgisch asielcentrum mogelijk afrekening

Een 9-jarige Palestijnse jongen, die woensdag dood werd gevonden in een Belgisch asielzoekerscentrum, is mogelijk vermoord als afrekening voor een openstaande schuld. In een sms zou de familie zijn gevraagd om losgeld, melden Belgische media.

"100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug." Dat bericht ontving de tante van de jongen dinsdagmorgen, schrijft onder meer De Morgen. Daniël was op dat moment al twaalf uur vermist.

Het telefoonnummer kon worden getraceerd en vrijwel meteen werd een verdachte aangehouden. Nog vier andere verdachten werden in de loop van de dag gearresteerd. Het zou gaan om vijf Palestijnse mannen tussen de 19 en 34 jaar.

Vastgebonden

Ruim een etmaal na het losgeld-sms'je werd Daniël teruggevonden. Zijn handen en voeten waren vastgebonden. Zijn lichaam was deels verborgen in een gracht. De familie zegt tegen De Morgen niet te weten waarom het losgeld werd geëist. De politie houdt er rekening mee dat zij een schuld hadden.

De jongen is enig kind van een Palestijnse moeder en Libanese vader. Het gezin zat in een Libanees vluchtelingenkamp. Toen de ouders scheidden nam de moeder van de jongen hem mee naar België. Sinds vier maanden verbleven zij in het asielzoekerscentrum in Broechem.

Daniël stond volgens De Morgen bekend als een vrolijke jongen die veel zong. Toen hij maandagavond een stukje ging fietsen, kwam hij niet meer terug. Zijn fiets werd die avond gevonden in een speeltuintje van het centrum. Twee dagen later werd hij gevonden.

(26/04/2019 @ 07:40)

Vastgebonden man gevonden bij brandende auto Amsterdam

In Amsterdam Nieuw-West is vannacht op een parkeerterrein bij een brandende auto een man aangetroffen die was vastgebonden aan een hek. De brand was vannacht rond 03.30 uur gemeld.

Brandweermannen die de brand aan het blussen waren, hoorden geroep om hulp en maakten de man los. Een ambulance heeft de 33-jarige man, die langdurig in de rook van de auto heeft gestaan, naar het ziekenhuis gebracht.

De politie roept getuigen op zich te melden. Een politiehelikopter heeft vanuit de lucht foto's gemaakt van de situatie op het parkeerterrein, dat niet ver van Halfweg ligt. Over de toedracht is nog niets bekend.

(26/04/2019 @ 07:34)

KPN wil gedeeltelijk samenwerken met Huawei voor 5G-netwerk

KPN heeft een voorlopige overeenkomst met het Chinese Huawei gesloten voor de levering van 5G-technologie. Dat maakt het Nederlandse telecombedrijf bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Om straks snelle 5G-diensten te kunnen aanbieden moet KPN een deel van zijn netwerk vernieuwen. Daarbij maakt het bedrijf onderscheid tussen het 'kernnetwerk', dat wat beveiliging betreft gevoelig is, en minder spionage gevoelige technologie.

Kern en bijzaak

Wat het eerste betreft wil KPN alleen met een 'westerse' partij in zee gaan. Als dat doorgaat, dan zal volgens het bedrijf de kern van het mobiele netwerk voor 5G niet door een Chinese partij geleverd worden.

Wat betreft de radio- en antennetechnologie ligt dat anders. Daarvoor heeft KPN nu voorlopig afgesproken dat Huawei die mag leveren.

Spionage

De beslissing over wie welke technologie voor het nieuwe netwerk in Nederland mag leveren ligt op dit moment erg gevoelig. Critici vrezen dat de Chinese overheid het Nederlandse communicatieverkeer via technologie van het eveneens Chinese Huawei kan beïnvloeden, afluisteren of stopzetten.

Bewijs voor spionage via de technologie van Huawei is tot dusver niet geleverd. Wel waarschuwde AIVD-baas Dick Schoof begin deze maand in algemene zin nog dat Nederland niet te afhankelijk moet worden van Chinese apparatuur.

"We moeten niet afhankelijk zijn van landen die een offensieve cyberstrategie hebben tegen onze belangen, in het bijzonder Rusland en China", zei Schoof toen. Ook hij maakte daarbij onderscheid tussen kerntechnologie en andere diensten: "Zorg dus dat je dat soort software niet in de kern van je systeem hebt, want dan ben je daar afhankelijk van."

Nog niet definitief

De overeenkomst tussen KPN en Huawei is nog niet definitief. Mocht de Nederlandse overheid er bezwaar tegen hebben, dan kan KPN het contract nog kosteloos aanpassen of opzeggen, vertelt financieel topman Jan Kees de Jager in het NOS Radio 1 Journaal.

Het onderzoek naar veiligheidsrisico's bij 5G-netwerken in Nederland door de Nationaal Coà¶rdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid loopt nog.

Naar verwachting zal het kabinet de criteria voor 5G over een paar weken bekendmaken. Minister Blok zei vanochtend dat dan duidelijk wordt of de stap van KPN binnen de richtlijnen valt. Hij wilde daar niet op vooruitlopen.

"Want de richtlijnen zijn we nu nog aan het maken. Het is aan telecombedrijven om beslissingen te nemen. Het is aan de Nederlandse overheid om criteria te hanteren voor 5G."

Weer minder omzet

Naast de verklaring over Huawei heeft KPN ook de resultaten van het eerste kwartaal van dit jaar bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat zowel de omzet als de winst opnieuw gedaald zijn. Dat is in lijn met hoe het bedrijf de laatste jaren presteerde. De omzet daalde de afgelopen tien jaar.

Om toch winst te kunnen blijven maken heeft KPN afgelopen november een reorganisatie aangekondigd. Daarmee moet de komende jaren 350 miljoen euro aan kosten worden bespaard. Waarschijnlijk zullen rond de 1500 banen verdwijnen.

Mocht het KPN komende tijd niet lukken om winst te maken, dan zal de top toch een deel van de bonussen krijgen. Het bedrijf veranderde namelijk onlangs de beloningsregels. Of een bonus wordt uitgekeerd is afhankelijk van verschillende doelen, zoals klanttevredenheid en klimaatbeleid. Dat er ook winst gemaakt werd was tot voor kort een voorwaarde, maar die is nu losgelaten.

(26/04/2019 @ 07:24)

'Ik waarschuwde al jaren voor radicaliserende moslims in Sri Lanka'

"Iedereen is erg gespannen. Wij zijn nog in shock." Dat zegt Reyyaz Salley, voorzitter van een van de oudste islamitische gebedshuizen in Sri Lanka. "We hebben geen geschiedenis van geweld tussen moslims en christenen in dit land."

Na de aanslagen door moslimextremisten, waarbij ruim 250 mensen omkwamen, vonden er op Sri Lanka christelijke wraakacties plaats tegen moslims. The New York Times doet verslag van vergeldingsacties door christenen in de stad Negombo, waar meer dan de helft van de slachtoffers viel.

De afgelopen dagen werden moslims belaagd door christelijke mannen die huizen binnendrongen en mensen in elkaar sloegen. Veel slachtoffers zouden ahmadi-moslims zijn, die vanwege hun geloof uit Pakistan gevlucht waren. Honderden vluchtelingen zijn gisteren Negombo ontvlucht om aan de wraakacties te ontkomen.

Om te voorkomen dat de situatie nog meer uit de hand loopt hebben de aartsbisschop, de belangrijkste imams en andere religieuze leiders gisteren op het kantoor van de Sri Lankaanse president besproken hoe ze de vrede kunnen bewaren.

Moslimgeleerde Akram Nooramith, bestuurslid van de landelijke organisatie van moslimgeestelijken, is heel tevreden met de reactie van de kerkleiding. "De kerk heeft heel duidelijk gemaakt dat de aanslagen met Pasen niet de schuld zijn van de moslimgemeenschap, maar van een klein aantal misleide mensen."

De moslimgeleerde heeft namens zijn geloofsgenoten toegezegd dat moslims vandaag na het vrijdagavondgebed "onze mouwen gaan opstropen en meehelpen met de wederopbouw van de kerken en huizen van de christenen."

Het is de vraag of de verzoening tussen de moslims en christenen in Sri Lanka hierdoor op gang komt en het geweld zal afnemen. Tussen moslims onderling ziet het er sowieso minder rooskleurig uit, vertelt Reyyaz Salley. Hij laat de Dewata-Gaha moskee in de hoofdstad Colombo streng bewaken. "Het voornaamste gevaar voor ons komt van de moslimfundamentalisten," zegt hij.

"We zijn soefi-moslims en onze moskee is een heiligdom die door mensen van alle religies wordt erkend. Behalve door de fundamentalisten: die noemen het een tempel of zelfs een kerk."

De frustratie in Salleys stem klinkt duidelijk door als hij telefonisch zijn verhaal doet tegenover de NOS. Hij vertelt dat hij en zijn broer, die de gouverneur is van de dichtstbevolkte provincie van het land, de Western Province, regelmatig worden bedreigd door moslimextremisten.

Een paar maanden geleden waarschuwde Salley de inlichtingendiensten. "Ik had video's gezien waarin extremistische jongeren gematigde moslims bedreigden. Maar de inlichtingendiensten deden er niets mee."

Hij zegt dat het probleem, en de ontkenning daarvan, al jaren speelt.

"In 2008 ben ik samen met mijn broer naar de pers gestapt om te zeggen dat extremistische moslimgroeperingen in opkomst waren. Maar in plaats van dat ze naar ons luisterden, werden we zelf beschuldigd van het opstoken van religieuze haat. En nu is mijn moskee ook doelwit."

(26/04/2019 @ 07:00)

Prins William: terrorist Nieuw-Zeeland heeft niets bereikt

De Britse prins William heeft in Nieuw-Zeeland gezegd dat de Australische terrorist die in Christchurch vijftig mensen doodschoot, niet is geslaagd in zijn doel om haat te verspreiden. De hertog van Cambridge sprak in een moskee in Christchurch honderd mensen toe, onder wie premier Jacinda Ardern en enkele moslimleiders.

"Hij probeerde verdeeldheid en haat te zaaien in een ruimte die staat voor saamhorigheid en onbaatzuchtigheid, maar dat is hem niet gelukt", zei William.

William volgde het voorbeeld van premier Ardern door de naam van de terrorist niet te noemen. Hij bezocht ook de andere moskee waar de extremist had toegeslagen.

De prins zei dat hij aanvankelijk niet kon geloven dat zoiets was gebeurd in een land dat leek te ontsnappen aan de mondiale trend van verdeeldheid en woede en dat voor hem van jongs af aan garant staat voor optimisme.

Ardern zei na afloop tegen verslaggevers dat het bijzonder is dat zo'n belangrijk lid van de koninklijke familie zijn afspraken opzij zet om naar Nieuw-Zeeland te komen en daar respect aan de slachtoffers te betuigen.

(26/04/2019 @ 06:25)

Kabinet wil designerdrugs aanpakken

Het kabinet gaat designerdrugs aanpakken. Dat zijn drugs die in laboratoria worden gemaakt en waarbij een structuur wordt gebruikt die net niet illegaal is. Ze hebben ongeveer dezelfde werking als bijvoorbeeld xtc of speed, maar in samenstelling zijn ze net anders.

Minister Grapperhaus en staatssecretaris Blokhuis willen de Opiumwet zo veranderen dat het voortaan mogelijk is niet alleen specifieke drugs te verbieden, maar ook "stofgroepen".

Daardoor kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de precieze samenstelling. Volgens het kabinet heeft deze aanpak in het buitenland al succes.

Blokhuis kondigde verder aan dat hij met diverse partijen gaat overleggen hoe hij de stijging van het drugsgebruik in het algemeen kan tegengaan. Hij vindt het onwenselijk dat het gebruik steeds meer wordt genormaliseerd en nog altijd toeneemt.

De staatssecretaris wil kijken hoe de preventie kan worden uitgebreid. Daarbij gaat hij bijzondere aandacht besteden aan gebruik op het werk.

(26/04/2019 @ 06:17)

Dernière mise à jour : 26/04/2019 @ 09:08
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette