Texte à méditer :  Trop de repos n'a jamais fait mourir personne.    Tristan BERNARD
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

23 Mai 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Didier


C'était aussi un 23 / 5
1949

Naissance de la RFA, capitale Bonn. La RDA sera créée cinq mois plus tard.


Né(e) un 23 / 5 / 1908
Hélène BoucherCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


IS-miltanten proberen Filipijnse stad te veroveren

In de Zuid-Filipijnse stad Marawi City zijn gevechten uitgebroken tussen het leger en islamitische militanten. Zo'n vijftien leden van een groep die zich Maute noemt, hebben de stad bestormd. Deze groep wordt sinds kort gesteund door IS en staat ook bekend als Islamic State of Lanao.

Volgens lokale berichtgeving lopen de militanten door de straten van schieten ze op huizen. Ook zouden ze het ziekenhuis hebben ingenomen. De vlag van IS zou boven het gebouw wapperen.

Gouverneur Mamintal Adiong Jr. roept inwoners van Marawi City op thuis te blijven en op de grond te gaan liggen wanneer ze schoten horen. Ook vraagt hij hen hun huis goed af te sluiten.

De Filipijnse regering heeft extra militairen en speciale politie-eenheden naar de stad gestuurd.

President Duterte

De Filipijnse president Duterte riep in maart de hulp in van moslims in het zuiden om eind te maken aan radicale islamitische groeperingen als Maute.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Pechtold en Segers al uren bij informateur

D66-leider Pechtold en ChristenUnie-voorman Segers praten onder leiding van informateur Schippers al uren met elkaar. Het gesprek is bedoeld om te verkennen of de partijen willen onderhandelen over een kabinet van de twee met VVD en CDA.

Beide leiders kregen vanochtend groen licht van hun fractie om het gesprek aan te gaan. Er zijn grote verschillen van mening tussen D66 en de ChristenUnie, maar informateur Schippers constateerde gisteren dat een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de enige overgebleven meerderheidsvariant is.

Het gesprek in de Tweede Kamer onder leiding van Schippers begon rond half vier vanmiddag. Als er een basis is voor verdere besprekingen, is er waarschijnlijk later vandaag nog een onderhoud van de informateur met de vier partijleiders. Mogelijk presenteert Schippers daarna haar eindverslag aan de Kamer.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Dader was 22-jarige Salman Abedi uit Manchester

De dader van de aanslag in Manchester was de 22-jarige, in Manchester geboren Salman Abedi. De Britse politie onderzoekt of hij alleen heeft gehandeld. Abedi zou bekend zijn geweest bij de veiligheidsdiensten.

De politie wil verder geen details geven zolang het onderzoek door de lijkschouwer nog niet is afgerond.

De man zou gisteren in Londen de trein naar Manchester hebben genomen, waar hij zich omstreeks 23.15 uur opblies. Volgens de Britse krant The Telegraph is hij een kind van Libische vluchtelingen, die voor het regime van Khadafi de wijk naar Groot-Brittannië namen.

IS

De aanslag werd vandaag opgeëist door IS. De zelfmoordterrorist blies zichzelf gisteravond op in een hal van de Manchester Arena, waar zangeres Ariana Grande net haar concert afsloot. Eerder zei premier May dat de identiteit van de dader bekend is, maar nog niet wordt prijsgeven.

De politiek directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten zegt dat de Amerikaanse regering er niet zeker van is dat IS achter de aanslag zit. Volgens Dan Coats eist IS ook vaak de verantwoordelijkheid op voor terroristische aanslagen die het niet heeft gepleegd. IS roept geregeld op om aanslagen op burgers te plegen.

De Amerikanen werken nauw samen met de Britten in het onderzoek naar de aanslag.

May ter plaatse

De Britse premier May heeft zich in Manchester persoonlijk van de situatie op de hoogte gesteld. Samen met minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd bezocht ze eerst het hoofdbureau van de politie.

"Ik heb met de politie gesproken over het onderzoek, en zowel de politie als de veiligheidsdiensten onderzoeken of hier sprake is van een netwerk," zei May na afloop. Verder zei ze dat de autoriteiten de veiligheidsmaatregelen bekijken bij alle openbare evenementen die voor de zomer gepland staan.

De politie heeft in het kader van het onderzoek naar de aanslag een gecontroleerde explosie uitgevoerd in een wijk ten zuiden van het centrum van Manchester. Wat er tot ontploffing is gebracht, is niet bekendgemaakt. Er zijn twee huiszoekingen gedaan. Ook is er een 23-jarige man gearresteerd.

Veel kinderen

Op de dag na de zelfmoordaanslag is de identiteit van drie van de 22 doden bekend geworden. Een van hen is een meisje van 8 dat met haar moeder en zusje bij het concert was. Die liggen nog in het ziekenhuis. Een vrouw van 18 overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Twee dagen geleden schreef ze nog op Twitter hoezeer ze zich verheugde op het concert. Ook is een man van 26 geïdentificeerd.

Vermist

Veel van de 59 gewonden die bij de aanslag vielen, zijn er slecht aan toe. Volgens hulpverleners zijn er onder de gewonden twaalf kinderen onder de 16.

Er wordt nog steeds gezocht naar vermisten. Volgens de Britse krant The Telegraph is met nog zeker vijftien mensen geen contact geweest. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er ook Polen zijn vermist. Hij weet niet hoeveel het er zijn.

Medeleven

Vanuit de hele wereld zijn blijken van medeleven geuit met de slachtoffers van de aanslag en hun naasten. Koningin Elizabeth heeft met prins Philip, prins Charles en diens vrouw Camilla stilgestaan bij de tragedie. Ze hielden een moment stilte boven aan de trappen van Buckingham Palace. Daarna klonk het Britse volkslied.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Guterres, heeft de aanslag scherp veroordeeld en sprak van onverdedigbaar geweld tegen jonge mensen. Paus Franciscus noemt de aanslag barbaars. In een telegram heeft hij zijn medeleven betuigd.

NAVO-topman Stoltenberg zegt op de website van het militaire bondgenootschap: "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden en naar de mensen in Manchester en in heel Groot-Brittannië." Hij zegt verder dat alle NAVO-landen gezamenlijk vechten tegen terrorisme en samen de open samenlevingen verdedigen.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Jullie vragen over de impact van de aanslag in Manchester

Bij de aanslag in de Manchester Arena waren gisteren veel kinderen en jongeren betrokken. Bovendien gaf Ariana Grande vorige week nog twee optredens in de Amsterdamse Ziggo Dome. Voor veel mensen - en vooral kinderen - komt de aanslag daardoor erg dichtbij en ook op Facebook roept het veel reacties op.

Wij legden jullie vragen in een Facebook Live voor aan psychiater Michiel Bosman en jeugdpsycholoog Mariken Spuij.

Psychiater Michiel Bosman, je hebt zelf kinderen. Heeft u ze er al over gesproken?

Bosman: "Het was het eerste wat ik deed vanmorgen. Ze zaten net een boterham te eten voor school. Beter dat ze het thuis horen dan in een hectische omgeving. Mijn kinderen waren een beetje geschrokken, maar aan de andere kant is het wéér een aanslag.

Op een gegeven moment, en dat klinkt raar, gaat het normaal worden. Ze weten dat het verschrikkelijk is als zoiets gebeurt en ze voelen dat ook. Maar ze beseffen dat het doel van zo'n aanslag is mensen bang te maken. We moeten ons hier met z'n allen niet door gek laten maken."

Maar wat als kinderen wél bang zijn?

Spuij: "Het is goed om te zeggen dat het normaal is om bang of boos te zijn, maar ook te vertellen dat de kans heel klein is dat dit jou overkomt. Op school is het bijvoorbeeld belangrijk om samen te praten over de angsten die leven."

Bosman: "We weten dat het wegstoppen van problemen - zowel voor volwassenen als kinderen - betekent dat het letterlijk gaat borrelen in je buik en dat het steeds groter wordt. In een veilige omgeving erover praten en iemands angst respecteren, zorgt ervoor dat de spanning afneemt."

Is het belangrijker om kinderen de heldere waarheid te vertellen of de heftigheid ervan te bagatelliseren?

Bosman: "Dat is heel erg afhankelijk van de leeftijd van je kind en hoe je normaal gesproken communiceert. Maar over het algemeen onderschatten we hoeveel je met kinderen op een open manier kunt bespreken. Enge dingen horen nu eenmaal bij het leven, hoe vervelend ze ook zijn."

Wat als praten niet genoeg is?

Bosman: "Als je er 's nachts wakker van ligt en je komt er samen niet meer uit, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een huisarts of psychiater. We weten hoe sneller er professionele behandeling komt, hoe beter het resultaat is."

Spuij: "Maar bij de meeste mensen worden de angsten na verloop van tijd, wanneer de aanslag langer geleden is, vanzelf minder."

Heel vaak zie je beelden keer op keer herhaald worden op tv, wat doet dat met mensen?

Spuij: "Je moet jezelf beschermen door niet de hele dag het nieuws te volgen. Dat belast je brein en het is goed om afstand te nemen en afleiding te zoeken."

Bosman: "Vergeet niet: er zit een (uit)knop op je tv. Ik kan ook geobsedeerd naar deze beelden kijken. Maar je kan daarmee ook je angst en trauma voeden."

Moeten we er dan wel zoveel aandacht aan besteden in het nieuws?

Spuij: "Mensen zijn continu op zoek naar informatie, dus het als nieuwsorganisatie negeren gaat niet werken. Maar we moeten het ook niet groter maken dan het is en de boodschap afgeven dat we ook door moeten gaan met ons leven."

Wat moeten we zeggen als kinderen vragen waarom mensen dit doen?

Bosman: "Overleg met ze wat de reden zou kunnen zijn. Waarom doet iemand zoiets? Je kunt samen tot de conclusie komen dat we sommige dingen gewoon niet begrijpen. De enige zekerheid is dat terroristen ons bang willen maken."

Ik vind het best eng om nu nog naar een concert te gaan. Hoe moet ik daarmee omgaan?

Spuij: "Ik snap heel goed dat je geschrokken of bang bent en daardoor liever niet meer naar een evenement gaat. Maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat de kans dat je betrokken raakt bij een aanslag best wel klein is. Als je je dat realiseert, wordt de angst vanzelf een stuk minder. Bovendien is het zonde om juist leuke dingen als een concert te missen."

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Hof: Google moet zoekresultaten over veroordeelde verwijderen

Google moet zoekresultaten uit 2012 waarin wordt geschreven over een veroordeelde advocaat verwijderen. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag bepaald.

De man was in januari 2012 een avondje gaan stappen in Londen en had in een dronken bui met een machete gezwaaid. Die was afkomstig van zijn hotelkamer. De rechtbank in Londen heeft hem toen een voorwaardelijke celstraf, een taakstraf en een boete vanwege verboden wapenbezit gegeven.

Tijdens de zitting bleek er een lokale blogger aanwezig te zijn die de naam, functie en een foto van de man op zijn site 'Square Mile News' publiceerde. Daardoor werd de pagina geïndexeerd door Google en konden mensen bij het googelen op de naam van de man uitkomen en lezen dat hij was veroordeeld.

Afwijzingen

De man uit Rotterdam heeft in mei 2015 aan Google gevraagd of de verwijzing verwijderd kan worden. De zoekgigant wees het verzoek af, met als argument dat recht om vergeten te worden niet geldt voor veroordeelden.

Bemiddeling van het College Bescherming Persoonsgegevens (inmiddels Autoriteit Persoonsgegevens) hielp de advocaat niet. De privacywaakhond wees het verzoek af omdat de veroordeling van recente datum was en berichtgeving daarover een publiek belang dient.

Daarop stapte de man naar de rechter. Die koos vorig jaar de kant van de veroordeelde advocaat, waarna Google in beroep ging. Ook het hof geeft de advocaat dus gelijk. De zoekgigant is de uitspraak van het hof aan het bestuderen.

Corrupte ministers

Even leek het erop dat de rechtszaak grote gevolgen zou hebben voor de vraag wie vergeten mag worden, vertelt jurist Frederik Zuiderveen Borgesius .

"De uitspraak van de lagere rechtbank had het voor bijvoorbeeld corrupte ministers mogelijk gemaakt om zichzelf uit de zoekresultaten van Google te laten halen. Maar het hof heeft dat rechtgezet, waardoor het per geval moet worden bekeken. Daarmee is dit een prima uitspraak, ik verwacht dat alle partijen hiermee kunnen leven."

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Anti-terreurchef Schoof: maatregelen bij evenementen opnieuw nalopen

Alle geplande veiligheidsmaatregelen bij de grote evenementen worden nog een keer nagelopen. Dat is de uitkomst van het overleg dat de Nationaal Coà¶rdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, vanmiddag heeft gehad met de evenementensector en de politie.

Schoof noemt het voorstelbaar dat bij "soft targets", zoals concerten, aanslagen worden gepleegd, zoals gisteravond in Manchester gebeurde. Maar het uitgangspunt is dat alle evenementen gewoon door kunnen gaan, zegt de Nationaal Coà¶rdinator. Volgens hem zijn alle partijen na de aanslag in Manchester extra alert.

De aanslag was gisteravond aan het eind van een optreden. "De meeste veiligheidsmaatregelen in de sector gelden bij de entree. Nu vond de aanslag plaats aan het eind van de avond. Het is nog te vroeg om te beoordelen of dat een zwakke plek is in de beveiliging", zegt Schoof.

Dreigingsniveau

Vanochtend maakte Schoof al bekend dat het dreigingsniveau in Nederland niet omhoog gaat. "We hebben overlegd met de inlichtingendiensten, het Openbaar Ministerie en de politie. Het dreigingsniveau blijft 4 op een schaal van 5. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is."

Volgens Schoof is er geen sprake van serieuze dreiging. "We gaan pas naar niveau 5 als er serieuze informatie is voor een aanslag. Die informatie hebben we niet."

Bij de aanslag in Manchester, gisteravond, blies een zelfmoordterrorist zichzelf op aan het eind van een popconcert van Ariana Grande. Er vielen 22 doden en 59 mensen raakten gewond. Ook is nog een aantal bezoekers vermist.

Museumplein

De gebeurtenissen in Manchester hebben geen gevolgen voor morgen, als veel mensen bij elkaar komen op het Museumplein in Amsterdam om naar de finale van de Europa League tussen Ajax en Manchester United te kijken.

"Amsterdam kijkt bij zulke gelegenheden altijd naar de veiligheidsmaatregelen. De aanslag in Manchester is niet bepalend voor wat er morgen gebeurt. Ongetwijfeld zal Amsterdam nog eens door het draaiboek gaan, maar er zullen geen heel nieuwe maatregelen genomen worden", zegt de Nationaal Coà¶rdinator.

Schoof roept bezoekers van evenementen wel op tot waakzaamheid. "Beveiligers, politiemensen maar ook de bezoekers zelf moeten het gedrag van mensen in de gaten houden. Als je vreemd gedrag ziet, waarschuw dan de beveiliging of de politie. Beter een keer te veel gewaarschuwd dan een keer te weinig."

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Airbnb roept op tot protest tegen gemeente Amsterdam

Airbnb roept gebruikers van de huizenverhuursite op om bezwaar maken tegen de door de gemeente Amsterdam voorgestelde meldplicht.

Volgens deze nieuwe regel die de gemeente wil invoeren moeten verhuurders het bij de gemeente melden als ze hun huis verhuren. Als ze dat niet doen, dan krijgen ze een boete.

De gemeente wil de regel invoeren om beter bij te kunnen houden of woningen niet te vaak worden verhuurd. Huiseigenaren mogen maximaal 60 dagen per jaar hun woning verhuren aan toeristen via airbnb.

Airbnb vindt deze regelgeving buitensporig. "Verschillende verhuurders hebben ons verteld dat zij deze voorgestelde meldplicht onnodig belastend vinden en de nieuwe regel zien als een inbreuk op hun privacy", schrijft het bedrijf op de website in een oproep. Daarom wil airbnb dat verhuurders hun beklag doen bij de gemeente.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Miljoenenbuit bij overval met bijlen op chique juwelier in Parijs

Gewapend met bijlen en een pistool hebben in Parijs drie mannen een chique juwelier overvallen op een van de duurste winkellocaties van de stad. De overval was aan de luxe winkelstraat Rue de la Paix, niet ver van de Place Vendôme, waar het befaamde hotel Ritz staat.

De overvallers hebben naar schatting voor 5 miljoen euro aan sieraden weggehaald bij Buccellati, een dure Italiaanse juweliersketen.

De overvallers gingen betrekkelijk eenvoudig te werk. Een van hen belde rond 13.00 uur aan bij de winkel. Nadat een bewaker de deur had geopend, sprongen achter de zogenaamde klant twee gemaskerde mannen vandaan.

Carnavalsmasker

Met de meegebrachte bijlen sloegen twee overvallers vervolgens vitrines en displays aan stukken waar ze de dure sieraden uit gristen, terwijl de derde man het personeel en de klanten onder schot hield. Daarna namen de drie hun buit onder de arm mee en ontsnapten in een gestolen auto.

Volgens media in Parijs droeg een van de overvallers een carnavalsmasker, een andere was onherkenbaar door een trainingsjack met capuchon. Over de derde overvaller zijn geen bijzonderheden bekendgemaakt.

Bij de overval op de juwelier is niemand gewond geraakt.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Vaak giftige metalen in sieraden

In ruim 20 procent van de verkochte sieraden in de goedkopere sector zit te veel cadmium, lood of nikkel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na onderzoek.

De giftige zware metalen zaten in 24 van 113 onderzochte kettingen en oorbellen. Bij veertien sieraden was de overschrijding van de normen zo groot dat de NVWA het dragen ervan afraadt.

De onderzochte sieraden waren gekocht in warenhuizen, kledingwinkels, drogisterijen en bijouteriewinkels. De lijst met sieraden is te vinden op de website van de NVWA.

Risico's

Giftige stoffen in de sieraden kunnen ziektes veroorzaken. Cadmium hoopt zich op in de organen. Wanneer de concentratie te hoog wordt, kan het bijvoorbeeld de nieren schaden.

Lood kan de vruchtbaarheid schaden. Door het dragen van sieraden kan lood ook in moedermelk komen. Blootstelling aan lood kan ernstige, onomkeerbare neurologische gevolgen hebben.

Nikkel kan bij contact met de huid eczeem en andere huidklachten veroorzaken. .

De verkoop van sieraden met te veel zware metalen is verboden.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Roger Moore: ik was er niet zo goed in, maar vond acteren heerlijk

De meeste mensen kennen de Britse acteur Roger Moore vooral als James Bond. Hij speelde geheim agent 007 in zeven Bondfilms, tussen 1973 en 1985.

Hij speelde ook rollen in zo'n dertig andere speelfilms, maar die hadden geen van allen veel succes. Wat hem wel veel bekendheid opleverde, waren zijn rollen in televisieseries als Ivanhoe en The Saint.

Roger Moore overleed vandaag op 89-jarige leeftijd in Zwitserland. Hij had kanker.

Terugkijkend op zijn leven zei hij een paar jaar geleden in een interview met The Telegraph dat hij het liefst hersenchirurg had willen worden. Maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kon hij niet verder leren.

"Ik had het liefst medicijnen gestudeerd", zei hij. Maar uiteindelijk had ik het geluk dat ik een beroep kreeg waarvan ik ook houd. Ik was er dan wel niet zo goed in, maar ik vond het heerlijk om te acteren."

In 1945 was Roger Moore voor het eerst te zien op het witte doek als figurant in Caesar and Cleopatra. Ook was hij in die periode model in verschillende reclamecampagnes, variërend van gebreide truien tot tandpasta.

Begin jaren 50 kreeg hij een contract bij filmmaatschappij MGM. Hij kreeg voornamelijk figurantenrollen toebedeeld en de films waarin hij speelde werden niet goed ontvangen. "At MGM, RGM (Roger George Moore) was NBG (no bloody good)", zei hij daar later over.

Een goede zet bleek zijn overstap naar de televisie. In 1958 en 1959 speelde hij Ivanhoe in de gelijknamige serie, die vanaf 1961 ook in Nederland werd uitgezonden en goede kritieken kreeg.

Na rollen in The Alaskans en de in Amerika zeer succesvolle western-serie Maverick volgde in 1962 zijn internationale doorbraak. Hij kreeg de rol van detective Simon Templar in The Saint. Toen de serie in 1969 na 118 afleveringen stopte, was hij een wereldster.

Er volgden ook nog twee films over The Saint, maar toen had Moore genoeg van deze rol en probeerde hij zijn filmcarrière weer op te pakken. Opnieuw leek die niet van de grond te willen komen.

Live and Let Die

Moore keerde weer terug naar de televisie als Lord Brett Sinclair in The Persuaders!. Deze serie, die later in Nederland werd uitgezonden onder de naam De Versierders, werd een groot succes in Europa, maar sloeg niet aan in Amerika. Na een jaar besloot de producent met de serie te stoppen.

Achteraf bezien is dat waarschijnlijk een geluk bij een ongeluk voor Moore, want daardoor was hij beschikbaar toen hem in 1973 de rol van James Bond wordt aangeboden. Hij mocht 's wereld bekendste geheim agent spelen in Live and Let Die, als opvolger van Sean Connery.

Wenkbrauwen

Hij speelde de hoofdrol in zeven Bondfilms, waarmee hij de acteur werd die de rol van 007 het langst heeft gespeeld. Hij was 45 toen hij debuteerde als Bond en 58 toen hij afscheid nam in A View to a Kill.

Moores Bond staat bekend om zijn gevoel voor humor en de geestige oneliners. Ook het gebruik van zijn wenkbrauwen is beroemd. Zelf zei Moore dat het gezicht van zijn James Bond maar drie uitdrukkingen had: een opgetrokken rechterwenkbrauw, een opgetrokken linkerwenkbrauw en gefronste wenkbrauwen toen hij door huurmoordenaar Jaws werd gegrepen.

Over zijn ervaringen als 007 bracht hij drie boeken uit waarvan de laatste, Bond over Bond, in 2013 verscheen.

Kritiek

In zijn Bondjaren speelde Moore, opnieuw zonder veel succes, ook af en toe in andere films, zoals That Lucky Touch (1975), North Sea Hijack (1979) en The Cannonball Run (1981).

Hij kreeg veel kritiek toen hij in de jaren 70 meewerkte aan drie films die tijdens het Apartheidsregime in Zuid-Afrika werden opgenomen (Gold, Shout at the Devil en The Wild Geese).

Meer flops

Na zijn Bondperiode verdween hij vijf jaar uit de schijnwerpers. Daarna pakte hij zijn filmcarrière weer op. Een aantal van zijn films flopten, zoals Fire, Ice & Dynamite (1990) en The Quest met Jean Claude van Damme (1996). Als dieptepunt van zijn carrière wordt wel zijn rol in de film Spice World (1997) gezien.

In 2009 zei hij dat hij definitief was gestopt met acteren. Hij was bang dat hij zijn teksten niet meer kon onthouden. Wel was zijn stem af en toe nog te horen in een film. Voor het laatst in Christmas at Castleburry Hall uit 2011. Ook stond hij in 2012 keer zeven keer op het podium in de theatertour Evenings With.

Moore trouwde vier keer en kreeg met zijn derde vrouw, Luisa Mattioli, een dochter en twee zoons. Zijn laatste huwelijk was in 2002 met de Zweedse Kristina Tholstrup.

Vanaf 1991 was Roger Moore Goodwill Ambassador voor Unicef en in 2003 werd hij voor zijn werk voor deze organisatie benoemd tot ridder in de Orde van het Britse Rijk.

Ook voerde hij voor dierenrechtenorganisatie PETA actie tegen de productie en verkoop van ganzenleverpaté. Hij kreeg het Britse warenhuis Selfridges zover dat ze geen foie gras meer verkopen.

Martini

De laatste jaren van zijn leven bracht Moore door in zijn huizen in Zwitserland, Monaco (hij was goed bevriend met prins Albert) en Zuid-Frankrijk, die hij al eind jaren 70 kocht om aan de hoge belastingen in Engeland te ontsnappen.

In 2013 werd bij hem diabetes geconstateerd. Daardoor moest hij de door hem zo geliefde martini's laten staan, vertelde hij in 2014 in een interview in The Telegraph. Op de vraag van de interviewer of hij die ook 'shaken, not stirred' dronk, antwoordt hij "dat was Sean Connery's Bond. De mijne bestelde nooit een martini".

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

(Nog) geen crisissfeer in Griekenland

Ze kwamen er niet uit gisteren, de eurogroep, Griekenland en het IMF. Na zeven uur onderhandelen waren verschillende voorstellen op tafel gekomen. Maar weer zijn de partijen uit elkaar gegaan zonder akkoord. De volgende afspraak is op 15 juni. Waar gaat het om?

Geld nodig

Griekenland heeft begin juli 7,5 miljard euro nodig om oude leningen uit het begin van de eurocrisis af te lossen. Dat gaat om geld dat toen is uitgeleend door het IMF en om Griekse staatsleningen die indertijd werden opgekocht door de ECB om de druk van de ketel te halen en die nu aflopen. Een flink deel van het geld is ook bedoeld voor het aflossen van leningen aan private partijen.

Als dat geld niet tijdig in Athene is, dan krijgen we dezelfde crisissituatie als in de zomer van 2015, toen Griekenland op het punt stond om failliet te gaan en een gedwongen grexit, een vertrek uit de euro, dreigde. Maar zover is het nog lang niet.

Afspraken nagekomen

In 2015 haalde de linkse minister van Financiën Varoufakis eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en andere ministers van Financiën uit de eurozone het bloed onder de nagels vandaan met zijn uitdagende opstelling. Na het vertrek van Varoufakis is de sfeer grondig veranderd.

Dijsselbloem en de zijnen prezen Griekenland gisteren juist uitvoerig voor de stappen die het land de afgelopen weken heeft gezet. Afgelopen donderdag nam het Griekse parlement een hele serie wetten aan die neerkomen op nóg meer belastingverhogingen, bezuinigingen op de pensioenen en verkoop van overheidsbezit. Ondanks stakingen en felle protesten zette de regering van de linkse Siryza-premier Tsipras door.

Griekenland is 115 van de 144 afspraken nagekomen, stelde iedereen vast, maar de vraag is nu wat de eurogroep daar tegenover stelt.

Schuldsanering

En dat is precies waar het gisteren misging. Tsipras belooft zijn achterban al anderhalf jaar dat er licht gloort aan het einde van de tunnel. Nog éven de broekriem aan, maar dan gaat er eindelijk iets gebeuren aan de enorme schuldenlast van Griekenland. Het land heeft een schuld van bijna 180 procent van het BBP, drie keer zo hoog als is toegestaan in de eurozone.

Maar vooral Duitsland en Nederland verzetten zich tegen een al te rigoureuze schuldverlichting. Kwijtschelding van (een deel van) de schuld is sowieso onbespreekbaar. Mogelijk dat er afspraken te maken zijn over een langere looptijd of verlaging van de rente, maar dat gebeurt dan pas in augustus volgend jaar, als het huidige lening-pogramma is afgelopen.

Dat was niet de boodschap waar de Griekse minister van financiën mee naar huis wilde terugkeren. Griekenland wil nu al harde afspraken over schuldverlichting. Door de onzekerheid van de afgelopen maanden is de economie weer in een recessie gekomen. Het land heeft stabiliteit nodig om weer investeerders te kunnen trekken.

Eurogroep versus IMF

Het IMF vindt al veel langer dat Griekenland zijn schulden nooit op eigen kracht kan aflossen. Europa zou de situatie in Griekenland veel te rooskleurig voorstellen om het schuldenprobleem maar voor zich uit te kunnen schuiven. Griekenland hoopt dan ook dat het IMF de komende drie weken de druk opvoert op de eurogroep om alsnog met schuldverlichting over de brug te komen.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Kamer: centrale in Tihange moet dicht

De Tweede Kamer wil dat de kerncentrale in Tihange in België dichtgaat. Tegen de zin van minister Schultz vraagt de Kamer het kabinet zich te scharen achter de oproep van Duitsland en Luxemburg om de centrale te sluiten.

Volgens de meerderheid zijn er zoveel veiligheidsproblemen dat het niet verantwoord is Tihange nog langer in werking te laten. De centrale wordt geregeld stilgelegd.

In een motie van Partij voor de Dieren-Kamerlid Wassenberg en anderen wordt benadrukt dat de Belgische toezichthouder zware kritiek heeft op het veiligheidsbeleid in Tihange en dat bij een kernramp Nederland, Duitsland en Luxemburg zwaar worden getroffen. Tihange ligt niet ver over de Nederlandse grens.

Minister Schultz zei vorige week in de Kamer dat er ondanks de onrust over incidenten nu geen reden is om tot sluiting over te gaan. Ze benadrukte dat Belgische en internationale instanties de veiligheid controleren en dat ook de Nederlandse toezichthouder meekijkt. En Schultz zit er naar eigen zeggen zelf ook bovenop.

Maar de Kamer is daardoor niet overtuigd. De motie werd gesteund door een kleine meerderheid van D66, SP, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en SGP.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

James Bond-acteur Roger Moore (89) overleden

De Britse acteur Sir Roger Moore (89) is overleden. Hij is vooral bekend van zijn rol als James Bond in zeven Bondfilms, waaronder Live and Let Die en The Spy Who Loved Me.

Moore brak eind jaren 50 wereldwijd door op televisie met de jeugdserie Ivanhoe, over een middeleeuwse ridder. Elke aflevering begon met een jongen die heel hard 'Ivanhoe' riep. Het klonk hetzelfde als 'Aanvalluh', dat op het EK in 1988 later de aanmoedigingskreet voor het Nederlands elftal werd.

In de jaren 60 volgden The Saint en The Persuaders, die in Nederland als De Versierders werd uitgezonden.

In de jaren 70 en 80 speelde hij in Bondfilms. A View to a Kill (1985) was zijn laatste. Hij was toen al 57.

Moore zei ooit dat achter zijn masker van zelfverzekerdheid een verlegen en timide persoonlijkheid schuilging, die doodsbang was voor de seksscènes die hij als James Bond moest spelen.

In 2003 werd hij geridderd, in het bijzonder voor zijn werk voor goede doelen. Sindsdien mocht hij zich Sir noemen, hoewel hij vanwege de belastingen naar Monaco verhuisde.

Moore stierf in Zwitserland aan de gevolgen van kanker, zo laat zijn familie weten.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

D66 en ChristenUnie, een wereld van verschillen?

D66-leider Pechtold gaat vanmiddag praten met partijleider Segers van de ChristenUnie. Hij heeft dat met zichtbare twijfel en na lang beraad met de Kamerleden toegezegd.

Want D66 en de ChristenUnie staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om medisch-ethische dossiers en levensbeschouwelijke vraagstukken.

Euthanasie

De ChristenUnie is tegen de euthanasiewet en vindt dat een overheid niet wettelijk zou mogen toestaan dat artsen iemands leven beëindigen. "Euthanasie kunnen wij nooit als normaal medisch handelen beschouwen", staat in het verkiezingsprogramma.

D66 heeft zich de afgelopen decennia juist ingezet om de euthanasie-wet in Nederland doorgevoerd te krijgen. Bij euthanasie moet er sprake zijn van ondraaglijk lijden. Het D66-Kamerlid Dijkstra heeft onlangs een initiatiefwet ingediend die dezelfde rechten moet geven aan mensen die vinden dat hun leven voltooid is, zonder dat zij medisch gezien ondraaglijk lijden.

Abortus

De ChristenUnie is ook tegen de legalisering van abortus. In het verkiezingsprogramma staat daarover: "Het is hartverscheurend dat ieder jaar in ons land meer dan 30.000 zwangerschappen (1 op de 7) worden afgebroken." De partij wil het recht op abortus inperken, ook voor vrouwen die zwanger zijn van een kind dat bepaalde aandoeningen zal hebben.

Abortus moet "laagdrempelig zijn", schrijft D66 in het verkiezingsprogramma. D66 wil daarom de wettelijke bedenktijd van vijf dagen schrappen. De abortuspil moet bij de huisarts te krijgen zijn. En prenatale screening om te onderzoeken of de foetus iets mankeert, moet aan elke zwangere aangeboden worden en vergoed worden.

Embryo's

De ChristenUnie is er heel kort over: "onderzoek met embryo's past niet bij de menselijke waardigheid en wijzen we af", zo staat in het verkiezingsprogramma.

D66 wil het verbod op het maken van embryo's opheffen, onderzoek faciliteren door onder meer embryoselectie en in de toekomst (onder voorwaarden) embryomodificatie toestaan.

Donorregistratie

De ChristenUnie is tegen het Actief Donorregistratiesysteem: wie niets aangeeft is vanzelf orgaandonor. "Het lichaam is niet van de overheid of van artsen, maar van mensen zelf, door God aan hen gegeven."

D66 is juist in de Tweede Kamer de grote voortrekker van actieve donorregistratie. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder moet kiezen of hij donor wil worden. Wie zijn keuze niet doorgeeft aan de overheid is automatisch orgaandonor. Een initiatiefwetsvoorstel van Kamerlid Pia Dijkstra hierover werd vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen.

Vluchtelingen

Ook op het gebied van legalisering van (soft)drugs liggen de partijen ver uit elkaar. En de ChristenUnie zet zich in voor inkomensvoordelen voor gezinnen en een gezinsbeleid, waar D66 juist gericht is op individuen.

Maar die verschillen zijn er niet bij het vluchtelingenbeleid en asiel, het dossier waarop de gesprekken met GroenLinks stuk liepen. Daarin lijkt de ChristenUnie op GroenLinks. Dus dat standpunt zal niet het struikelblok zijn voor D66 om te willen beginnen met onderhandelen.

Pechtold en Segers spreken op dit moment met informateur Schippers.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Bijna-match oud-directeur spermadonorkliniek met 18 donorkinderen

Achttien mensen zijn vrijwel zeker biologische kinderen van de oud-directeur van een spermadonorkliniek in Barendrecht. Dat heeft het instituut voor ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen FIOM vastgesteld.

De zaak is van belang in verband met een rechtszaak die 22 donorkinderen hebben aangespannen. Zij eisen dna op van de eerder dit jaar overleden directeur van de donorkliniek, omdat zij vermoeden dat hij hun biologische vader was.

Zelf noemde hij, de arts Jan Karbaat, dat "te krankzinnig voor woorden". Zijn weduwe weigert gebruiksvoorwerpen van haar overleden man beschikbaar te stellen voor dna-afname.

Sterke aanwijzing

Een wettig kind van de oud-directeur stelde echter eigen dna beschikbaar voor vergelijking met het dna van de donorkinderen. De 18 matches die dat opleverde, vormen een sterke aanwijzing dat de overleden directeur wel degelijk hun vader is.

Een 100 procent-bevestiging is alleen mogelijk als dna van de oud-directeur zelf beschikbaar komt. De uitspraak in de rechtszaak daarover is op 2 juni.

Van de meeste donorkinderen die vermoeden dat de oud-directeur hun vader is, is geen dna opgeslagen.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Gemeentemedewerker overleden bij ongeval met afvalcontainer

In Venlo is een gemeentemedewerker overleden na een ongeval op een bedrijventerrein waar hij aan het werk was. Volgens 1Limburg ging de man over een container hangen toen de klep dichtviel, maar dat verhaal wil een woordvoerder van de gemeente niet bevestigen.

Het ongeluk zou rond 10.40 uur zijn gebeurd. Een traumahelikopter werd nog opgeroepen om het slachtoffer te helpen, maar de hulp kwam te laat. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De woordvoerder van de gemeente laat weten dat de familie van het slachtoffer inmiddels is ingelicht.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Huishoudens verspillen minder voedsel

Nederlanders verspillen steeds minder voedsel. Staatssecretaris Van Dam heeft twee onderzoeken naar de Tweede Kamer gestuurd en daaruit blijkt dat consumenten vorig jaar 41 kilo voedsel per persoon weggooiden. In 2010 was dat nog 48 kilo.

Brood en zuivel worden het meest onnodig weggegooid. Volgens de onderzoekers zijn van alle schakels in de voedselketen consumenten de grootste verspillers. Zij zijn verantwoordelijk voor ruim 30 procent van het totale aantal. Behalve 41 kilo aan vast voedsel gooiden ze per persoon ook nog 57 liter aan drank in de gootsteen of in het toilet.

Ook de totale hoeveelheid voedsel die in de keten wordt verspild, is licht gedaald. Van Dam benadrukt dat we er nog niet zijn. "Verspilling moeten we samen aanpakken: overheid, bedrijfsleven en consumenten."

De staatssecretaris pleit al langer voor het weglaten van houdbaarheidsdata op producten die nog langer te gebruiken zijn. Als dat zou gebeuren, belanden producten veel minder snel in de vuilnisbak.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

RUG en Hanzehogeschool pleiten voor gedragscode tijdens ontgroening

Zwijgcontracten bij ontgroeningen moeten als het aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool ligt verdwijnen. De scholen vragen studentenverenigingen een zelfgemaakte gedragscode te ondertekenen waarin dat staat.

De gedragscode is opgesteld na incidenten, onder meer bij studentenvereniging Vindicat in Groningen. Bij een ontgroening vorig jaar stond een ouderejaars van die vereniging op het hoofd van een aspirant-lid. Het slachtoffer raakte zwaargewond. Het OM onderzoekt de zaak.

Boete

Tot vorig jaar moesten leden van Vindicat een hoge boete betalen als ze met anderen spraken over de introductietijd. Na ophef daarover schrapte de vereniging die regel. Ook andere verenigingen hebben geheimhoudingscontracten, meldt RTV Noord.

In de nieuwe gedragscode staat dat de onderwijsinstellingen aangifte doen als er strafbare feiten worden gepleegd. Er staat ook in dat het bestuur er bij de introductie en na die tijd voor moet zorgen dat leden respectvol met elkaar moeten omgaan. Verder zouden aspirant-leden voortaan van tevoren moeten horen wat in grote lijnen het programma van de ontgroening is en wat de stijl en sfeer wordt.

Sancties

Als studentenverenigingen zich niet aan de regels houden, kunnen ze de subsidie verliezen die ze van de RUG en de Hanzehogeschool krijgen. In het uiterste geval verbreken de onderwijsinstellingen alle banden met de vereniging.

De scholen kunnen nu ook al maatregelen nemen als studentenverenigingen over de schreef gaan, maar volgens een woordvoerder van de RUG is er met zo'n gedragscode toch een verschil. "Bij zo'n gedragscode is er een wederzijdse intentie om te veranderen. Bovendien staat er in de gedragscode meer, bijvoorbeeld ook dat er een klachtencommissie moet komen."

De woordvoerder laat weten dat het document nog moet worden ondertekend, maar ze "verwacht dat de verenigingen er positief tegenover staan".

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Aandeelhouders Shell stemmen activistische groene resolutie weg

Aandeelhouders van Shell hebben met een overgrote meerderheid de 'groene resolutie' van de activistische aandeelhoudersgroep Follow This weggestemd. Met 94 tegen 6 procent verwierpen de beleggers de oproep om concrete doelen te stellen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsmaatschappijen, willen wel dat Shell het klimaatakkoord van Parijs uitvoert, maar vinden dat de resolutie meer van Shell vraagt dan het bedrijf kan waarmaken.

Om die reden onthielden Aegon, NN Investment en pensioenfonds PPMG zich en stemden vermogensbeheerder Robeco en pensioenfonds ABP tegen. "We willen acceptabele rendementen voor acceptabele pensioenen", zei een woordvoerder van het ABP. MN Investments stemde wel voor.

"De hele wereld moet naar nul procent broeikasgasuitstoot, dus waarom Shell niet", zei oprichter Mark van Baal van Follow This, dat 3000 kleine aandeelhouders telt. "Shell is koploper in het terugdringen van de uitstoot, dus wij hebben het volste vertrouwen in Shell. Maar nu jullie zelf nog." De steun voor Follow This is wel wat toegenomen. Vorig jaar kreeg Follow This de handen op elkaar van drie procent van de aandeelhouders.

Te optimistisch

Op de aandeelhoudersvergadering werd uitvoerig stilgestaan bij de klimaatdiscussie. Topman Ben van Beurden zei dat Shell erop gebrand is om het klimaatverdrag van Parijs uit te voeren. Maar niet alles gaat en kan, waarschuwde hij.

"Als we de aarde twee graden minder willen laten opwarmen, moeten we in 2070 de uitstoot teruggebracht hebben naar nul. Dat is een ambitieus doel voor de maatschappij, maar haalbaar denk ik. Als we de opwarming willen beperken tot 1,5 graden moeten we in 2050 al de uitstoot teruggebracht hebben naar nul. Dat lijkt mij een wensdroom", aldus Van Beurden.

Niet alles helpt

In de klimaatdiscussie in het bedrijfsleven wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende 'scopes'. Scope-1 is de directe uitstoot van CO2 door bedrijven. Scope-2 is de uitstoot door toeleveranciers. En scope-3 zijn de emissies van afnemers, bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van auto's die op Shell-benzine rijden. Voor Shell betekent het dat de benzineverkoop teruggeschroefd moet worden om de Scope-3 emissie terug te dringen.

De Shell-topman wees erop dat niet alle maatregelen helpen. Sommige programma's dringen de CO2-emissie elders in de wereld terug, maar vergroten die van Shell.

Als voorbeeld noemde hij de levering van vloeibaar aardgas aan Pakistan voor de elektriciteitscentrales. Die vervangt de meer vervuilende olie. Dat levert CO2-winst op voor Pakistan, maar verhoogt wel de Scope-3 emissies voor Shell.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Verdachten miljoenendiefstal Schiphol opgepakt

De marechaussee heeft drie mannen opgepakt die ervan worden verdacht dat ze voor miljoenen aan Apple-apparatuur hebben gestolen. De apparatuur verdween in december van een bedrijventerrein op Schiphol.

De drie mannen reden met een vrachtwagen het bedrijventerrein op, waar 46 pallets met telefoons en tablets van Apple klaarstonden. De totale waarde van de apparatuur was zo'n 7 miljoen euro. De marechausse wil niet zeggen of de mannen op Schiphol werkten.

Internet en telefoonwinkels

Een deel van de telefoons en tablets werd aangeboden via internet en aan telefoonwinkels. Een ander deel is teruggevonden in een loods in Delft.

Twee van de drie verdachten, uit Hoofddorp, Soest en Amsterdam, zitten nog vast. De andere man is na verhoor vrijgelaten, maar hij blijft wel verdachte. De politie sluit niet uit dat meer arrestaties zullen volgen.

(3 / 2/Tue, @ Ma:y )

Dernière mise à jour : 23/05/2017 @ 13:50
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette