Texte à méditer :  La guerre serait un bienfait des dieux si elle ne tuait que des professionnels.   Jacques Prévert
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

22 Septembre 2020

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Maurice


C'était aussi un 22 / 9
1994

Découverte en Ethiopie du plus vieil hominidé (à ce jour) 4,4 millions d'années.


Né(e) un 22 / 9 / 1953
Ségolène RoyalCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Kamer waarschuwt kabinet: 'Vertrouwen in coronabeleid staat op spel'

Het kabinet moet er hard aan werken om het vertrouwen in het coronabeleid niet te verliezen. De aanpak en communicatie moeten beter. Dat hebben partijen in de Tweede Kamer gezegd over het toenemend aantal besmettingen in het land en de maatregelen van het kabinet. Niet eerder was de kritiek in de Kamer zo hard.

Vooral het gebrek aan testcapaciteit en de soms onduidelijke communicatie kregen kritiek. Niet alleen van oppositiepartijen maar ook van regeringsfracties. Partijen vroegen zich bovendien af of het kabinet wel eerlijk is geweest over de mondkapjesrichtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg.

Eerder op dinsdag meldde het RIVM dat het aantal besmettingen afgelopen week fors is toegenomen. RIVM-directeur Van Dissel sprak van de vooravond van een tweede golf.

Meer zorgelijke regio's

Afgelopen vrijdag werden voor de regio's met de meeste besmettingen nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo moeten cafés eerder de deuren sluiten. Partijen vroegen zich af of dat wel voldoende is. PvdA-leider Asscher denkt van niet. "Wie denkt werkelijk dat het schrappen van het laatste rondje in de kroeg deze trend gaat keren?"

Nieuwe maatregelen kondigde de regering evenwel nu niet aan. Het kabinet houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten, zei Rutte. Hij verwacht dat er deze week acht regio's bij komen, waar mogelijk ook meer maatregelen nodig zijn. Welke dat zijn, zei hij niet. In ieder geval komen er weer vaker persconferenties, waarschijnlijk iedere twee weken. De Kamer drong daar ook op aan.

Schaarste mondkapjes

Veel kritiek was er in de Kamer over het ontbreken van mondkapjes voor zorgmedewerkers tijdens het begin van de uitbraak. Volgens de premier had dat niets te maken met schaarste, maar was de richtlijn gebaseerd op medische oordelen van het RIVM.

Nieuwsuur berichtte afgelopen vrijdag dat de mondkapjesrichtlijn op 17 augustus stilzwijgend was veranderd, van niet noodzakelijke bescherming naar wel 'noodzakelijk'. Volgens Rutte is dat alleen veranderd omdat de richtlijn onduidelijkheid opleverde. In ziekenhuizen waren de beschermingsmiddelen wel verplicht.

"De enige fout die het RIVM heeft gemaakt is dat het er niet expliciet bij is gezegd", aldus Rutte. Er was volgens hem geen sprake van zorgmedewerkers die hun werk onveilig hebben gedaan, omdat het risico op besmetting bij vluchtige contacten klein is. "De sector vroeg aan het RIVM: zijn mondkapjes noodzakelijk? Het antwoord was: medisch gezien niet. Vervolgens is er wel gevraagd ze dan ook niet te gebruiken omdat er schaarste was", zei Rutte.

Oppositiepartijen vonden het een zwak verhaal. Volgens PVV-leider Wilders zijn zorgmedewerkers misleid. "Eerst was een mondkapje niet nodig en op 17 augustus ineens wel!" Wilders wees erop dat 18.000 zorgmedewerkers ziek werden.

PvdA-leider Asscher was geïrriteerd dat de premier de mondkapjeskwestie afdeed als "administratieve kwestie". 50Plus-fractievoorzitter Van Brenk vroeg zich af wanneer het kabinet eens excuses ging maken. Jesse Klaver vond dat Rutte zich in zijn uitleg bleef "vastdraaien". "Geef uw fout toch toe", zei de GroenLinks-leider. Rutte bleef bij zijn uitleg.

Gebrek aan testen

Er was ook toenemende kritiek op het gebrek aan testen en de lange wachttijden. GGD-voorman De Gouw zei vandaag dat tienduizenden mensen niet getest kunnen worden.

Minister De Jonge verklaarde dat voor een deel doordat er in Nederland "minder grootschalige testlaboratoria zijn". Volgens hem was het tot half augustus nog rustig in de teststraten, maar daarna is de vraag ineens steil omhoog gegaan, "steiler dan verwacht".

Duitse laboratoria

De Jonge erkende dat het had kunnen helpen als er "eerder was ingezet" op contracten met grote Duitse laboratoria. "Maar in de context die we toen hadden, lag dat niet voor de hand. Maar er wordt snoeihard gewerkt, we kunnen niet alles regelen waar we op hoopten". De Jonge herhaalde zijn belofte dat er in oktober weer meer getest kan worden.

PVV-leider Wilders vindt dat De Jonge gefaald heeft. "U had zeven maanden de tijd om alles te regelen. U komt steeds met smoesjes. Bent u wel in staat om uw werk te doen?"

VVD en GroenLinks dienden een voorstel in wat er toe moet leiden dat het kabinet "zo snel mogelijk en zo veel mogelijk" sneltesten aankoopt.

'Kabinet verliest grip'

Het kabinet moet dus harder zijn best gaan doen, vindt de Kamer. "Want het gaat niet goed, en het kabinet verliest zijn grip op het virus en het vertrouwen in de samenleving", stelde SP-leider Marijnissen. Het kabinet moet volgens ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber "echt eerlijker" gaan communiceren. "Liever het eerlijke verhaal dan stoere taal."

D66-fractievoorzitter Jetten vroeg zich af of alle onduidelijkheid niet leidt tot acties op sociale media als #ikdoenietmeermee. "Zolang het overheidsbeleid om het virus in te dammen niet op orde is, is er minder perspectief en helderheid voor mensen".

Kijk hier de verschillende video's van het debat terug.

(22/09/2020 @ 23:02)

200.000 doden en in de helft van de Amerikaanse staten stijgt aantal besmettingen

Een negatieve mijlpaal in de Verenigde Staten. Het aantal doden als gevolg van een coronabesmetting is daar opgelopen tot boven de 200.000, maakte de Johns Hopkins University bekend. Die Amerikaanse universiteit houdt data bij over coronagevallen wereldwijd.

De eerste 100.000 doden vielen in ruim 80 dagen tijd. De eerste officiële coronadode werd geregistreerd op 29 februari, op 23 mei werd de grens van 100.000 gepasseerd. De tweede 100.000 doden vielen in de 121 dagen daarna.

De VS zijn als je naar de officiële cijfers kijkt in absolute zin het zwaarst getroffen land. Wereldwijd zijn er 966.000 bevestigde coronadoden, dus meer dan 20 procent daarvan was in de VS.

Wat betreft het aantal besmettingen zie je gelijke verhoudingen. In de VS testten sinds het begin van de pandemie 6,9 miljoen mensen positief op het coronavirus, ongeveer 22 procent van het wereldwijde aantal van 31,4 miljoen.

In het begin van de pandemie was het de staat New York waar de meeste gevallen waren en de meeste slachtoffers vielen. Daarna volgde een flinke toename in de zuidelijke staten, zoals Texas en Florida. Inmiddels grijpt het virus ook om zich heen in dunner bevolkte noordelijke staten.

Bijvoorbeeld Idaho. Daar testten in de afgelopen week gemiddeld 23 mensen op de 100.000 positief op corona. In North Dakota waren dat er 38 op de 100.000 inwoners. Maar ook in het zuiden blijft corona zich sterk verspreiden. Texas rapporteerde 75 positieve gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen week.

In 27 staten neemt het aantal coronagevallen toe. Voor 12 staten geldt dat het aantal gevallen in de laatste week is afgenomen. In de rest van de Amerikaanse staten is het min of meer gelijk gebleven.

Immunoloog Anthony Fauci, de belangrijkste adviseur op medisch gebied van de Amerikaanse regering, zei in een reactie tegen CNN dat het het aantal van 200.000 doden "ontnuchterend en in sommige opzichten verbluffend" is. Hij had in maart al gezegd rekening te houden met 100.000 tot 200.000 Amerikaanse coronadoden. President Trump liet toen ook weten dat "we het heel goed gedaan hebben" als er in totaal 100.000 tot 200.000 coronadoden in de VS zouden vallen.

Maar de pandemie is nog verre van voorbij. Fauci zei zich behoorlijk zorgen te maken over de aankomende herfst en winter. Om de verwachte toename van besmettingen in die periode van het jaar aan te kunnen, is het nodig dat aantal besmettingen de komende tijd sterk daalt, zegt hij. Volgens Fauci is dat mogelijk als Amerikanen zich beter houden aan de coronavoorschriften, zoals regelmatig handen wassen en het dragen van mondkapjes.

Fauci: "We kunnen niet onze handen in de lucht steken en zeggen: 'Het is hopeloos, het zal sowieso gebeuren'. Die benadering is onacceptabel. Aan de andere kant is het ook onacceptabel om ons niet te realiseren dat we een risicoperiode ingaan en we moeten daar naar handelen."

'A+'

President Trump zei maandag bij Fox News dat hij vindt dat hij de coronacrisis uitmuntend aanpakt: "We doen geweldig werk. Niet goed werk, geweldig werk. Behalve pr-technisch, maar dat is omdat ik te maken heb met fake news. Op het gebied van pr geef ik mezelf een krappe voldoende. Maar als het gaat om het werk zelf, verdienen we een 10."

Fauci ging daar bij CNN nog kort op in, nadat een kijker de vraag had gesteld welk cijfer hij Trump zou geven: "Kijk naar de getallen en beslis zelf. Jullie hebben geen soundbite van mij nodig."

China

Trump sprak vandaag ook de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe, in een vooraf opgenomen videoboodschap. De jaarlijkse bijeenkomst van de VN is dit jaar grotendeels virtueel, vanwege de coronacrisis.

In zijn speech haalde Trump uit naar China. Hij noemde het virus "het Chinavirus" en beschuldigde de Chinezen ervan "deze plaag over de wereld te hebben uitgestort". Hij riep de VN op China verantwoordelijk te houden.

(22/09/2020 @ 20:50)

Actie tegen illegale goederen: 179 arrestaties, waarvan 8 in Nederland

Bij een internationale actie tegen de verkoop van illegale goederen op het darkweb zijn 179 mensen opgepakt, onder wie acht Nederlanders. Meer dan 6,5 miljoen dollar (ruim 5,5 miljoen euro) aan contant geld en virtuele valuta zijn in beslag genomen.

DisrupTor, zoals de operatie wordt genoemd, volgt op het offline halen van de website Wall Street Market in mei vorig jaar. Dat was de op een na grootste illegale online marktplaats op het dark web.

Met nieuwe informatie wisten rechercheurs de mensen achter de dark web-accounts op de sporen. Met de operatie is de "gouden eeuw van de darkweb-marktplaats voorbij", schrijft de politieorganisatie Europol.

Illegale goederen

De 179 verkopers hielden zich volgens de politie bezig met de handel in tienduizenden illegale goederen in Europa en de Verenigde Staten. 121 arrestanten zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, 42 uit Duitsland, vier uit het Verenigd Koninkrijk, drie uit Oostenrijk en een uit Zweden.

Ook werden wapens en aanzienlijke hoeveelheden drugs in beslag genomen, waaronder amfetamine, cannabis, heroïne, cocaïne, MDMA en medicijnen die verslavende stoffen bevatten.

Wat het dark web precies is, legt NOS op 3 in deze video uit:

(22/09/2020 @ 20:41)

Vliegmaatschappijen moeten binnen zeven dagen geld teruggeven bij annulering

Vanaf begin oktober moeten vliegmaatschappijen weer binnen zeven dagen klanten hun geld teruggeven als ze een vlucht annuleren. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na gesprekken met KLM, Transavia, Vueling, Corendon en TUI.

De afgelopen maanden klaagden veel mensen dat ze heel lang moesten wachten op hun geld. Europese regels schrijven voor dat bij annulering een consument binnen een week geld terug moet krijgen. Van maart tot september kwamen er bij de ILT meer dan 1300 klachten binnen dat dit niet gebeurde. Een deel van de klachten ging over het feit dat mensen een voucher kregen in plaats van geld. Een ander deel van de klachten betrof het lange wachten op geld.

Op verzoek van het kabinet handhaafde de ILT in het begin van de coronacrisis de Europese regels niet, omdat de vliegmaatschappijen het zeer zwaar hadden. Bijna alle vluchten werden geannuleerd en de ILT stond toe dat maatschappijen een voucher gaven in plaats van geld.

Eerder al werd besloten dat vliegmaatschappijen ook weer geld terug moeten geven als de klant dat wil. Vanaf oktober gaat de ILT dus ook weer eisen dat dat binnen zeven dagen gebeurt.

(22/09/2020 @ 19:34)

Kamer start met voorbereiding parlementaire enquête aardgaswinning

De Tweede Kamer heeft de commissie geïnstalleerd die de parlementaire enquête gaat voorbereiden naar de gaswinning in de provincie Groningen en de gevolgen daarvan. De enquête moet duidelijk maken welke risico's bij de gaswinning zijn genomen, hoe er als gevolg van de winning aardbevingsschade is ontstaan, wat anders had gekund en welke lessen er getrokken kunnen worden.

De leden van de tijdelijke commissie Aardgaswinning Groningen kozen Tom van der Lee van GroenLinks tot voorzitter. Van der Lee diende in maart vorig jaar een motie in waarin werd uitgesproken dat een parlementaire enquête wenselijk was.

De tijdelijke commissie moet binnen een halfjaar een onderzoeksopzet opstellen, compleet met de vragen die de enquête beantwoord moet krijgen. Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument dat de Tweede Kamer kan inzetten.

Iedereen in Nederland is verplicht om mee te werken als de Kamer daarom vraagt. Getuigen kunnen onder ede worden gehoord. Het plegen van meineed en het weigeren van medewerking zijn strafbaar.

Andere leden van de commissie zijn Stieneke van der Graaf (ondervoorzitter, ChristenUnie), Dennis Wiersma (VVD), Roy Van Aalst (PVV), Anne Kuik (CDA), Tjeerd de Groot (D66), Peter Kwint (SP) en Kirsten van den Hul (PvdA).

(22/09/2020 @ 19:21)

Schrijver Sam - Raad eens hoeveel ik van je hou - McBratney overleden

Schrijver Sam McBratney, van het prentenboek Raad eens hoeveel ik van je hou, is overleden. Hij is 77 jaar geworden.

De in Noord-Ierland geboren auteur overleed afgelopen vrijdag, maakte zijn uitgeverij Walker Books bekend.

Het kinderboek uit 1994 waarin Hazeltje en Grote Haas hun liefde voor elkaar beschrijven, werd in 57 talen vertaald. Van het boek, met illustraties van Anita Jeram, werden zo'n 50 miljoen exemplaren verkocht.

"Ik hou van jou tot aan de maan en terug", is vermoedelijk de bekendste zin. Over het avontuur van de twee bruine hazen is ook een tekenfilm en een toneelstuk gemaakt.

'Luchtig verhaaltje'

McBratney noemde het wereldberoemde boek zelf eens een "luchtig verhaaltje dat een groot en een klein iemand moet helpen om samen plezier te beleven". Hij had verwacht dat het na vijf, zes jaar al niet meer te koop zou zijn, zei McBratney in een interview met Reading Rockets.

Een vervolg op het verhaal wordt eind deze maand verwacht. Dat boek, waarin Hazeltje een nieuwe vriend maakt, heet Wil je mijn vriend zijn.

McBratney schreef ruim vijftig boeken. Hij was leraar voordat hij zich volledig toelegde op het schrijven.

(22/09/2020 @ 19:13)

FinCEN Files: 'ING probeerde sancties tegen Rusland te omzeilen'

ING heeft in augustus 2014 45 miljoen dollar overgemaakt voor een Russische staatsbank die toen net op een Amerikaanse sanctielijst stond.

Dat schrijven journalisten van Investico en Trouw, in een nieuwe publicatie over de FinCEN Files: 2600 documenten die gelekt werden aan nieuwssite Buzzfeed, die ze deelde met journalistenplatform ICIJ.

Die Russische bank, Vnesheconombank, stond op de sanctielijst omdat Rusland eerder in 2014 de Krim had geannexeerd.

Twee pogingen

ING probeerde op 7 augustus 2014 voor het eerst de betaling te doen, schrijven de journalisten. Maar Bank of America, die dollartransacties afhandelt voor ING, weigerde de betaling uit te voeren vanwege de sancties.

Een week later probeerde ING het weer, zonder vermelding van de naam van het dochterbedrijf van Vnesheconombank. Er was niet meer te zien waar het geld vandaan kwam of waar het naartoe ging. Een paar maanden later meldde Bank of America de transactie bij de Amerikaanse autoriteiten en schreef erbij: "Dit lijkt een poging om sancties te ontwijken."

Of de transactie ook echt onder de Amerikaanse sancties viel, is volgens Investico niet zeker. "Niet alle betalingen aan het Russische staatsbedrijf zijn verboden. Maar Bank of America heeft onderzoek gedaan naar de betaling en de onderliggende facturen, en besloot toen de betaling te weigeren."

ING zegt in een reactie tegen Trouw en Investico geen uitspraken te doen over individuele klanten of transacties. Op een verzoek tot een reactie kreeg de NOS nog geen antwoord.

619 miljoen boete

ING moest twee jaar eerder in een schikking met Amerikaanse autoriteiten 619 miljoen dollar betalen, omdat de bank zich niet had gehouden aan sancties tegen een ander land: Cuba.

Via dochterbedrijf Netherlands Caribbean Bank deed ING namelijk tot 2007 zaken met het communistische Cuba.

(22/09/2020 @ 18:58)

Schildpad van 2,5 meter zwemt in Oosterschelde

In de Oosterschelde in Zeeland is een lederschildpad ontdekt. Agenten op een boot van de Landelijke Eenheid van de politie zagen het reptiel zwemmen en maakten er deze beelden van:

Volgens Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren gaat het om een een volwassen schildpad van zo'n 2,5 meter. De lederschildpad hoort thuis in de Atlantische Oceaan, maar wordt volgens hem ook af en toe in de Noordzee gezien. Langs de Nederlandse kust worden ze nauwelijks waargenomen.

Zorgen over het dier maakt Van der Hiele zich niet. "Zo lang er voldoende voedsel is, kwallen in dit geval, is er geen enkel probleem. Hij was vanmiddag ook volop aan het jagen", zegt hij tegen Omroep Zeeland.

(22/09/2020 @ 18:25)

Akwasi kondigt oprichting Omroep Zwart aan

Akwasi heeft op Instagram de oprichting van Omroep Zwart aangekondigd. De rapper en andere BN'ers roepen mensen op om lid te worden.

Op de website van de omroep staat dat het gaat om een omroep "waar iedereen wordt gehoord, en iedereen wordt gezien". "Wij zijn omroep Zwart. Een klapper van een omroep", valt te lezen.

"Hoe snel hebben we een nieuwe omroep gestart?"

Akwasi en filmregisseur Gianni Grot zijn de initiatiefnemers van de omroep. Ze zitten ook in het bestuur, maar zullen volgens een woordvoerder op de achtergrond blijven waar het gaat om de programmering.

De omroep is voor mensen van alle kleuren. "Dat zie je ook in de campagne op sociale media." Onder anderen kickbokser Remy Bonjasky, acteur Achmed Akkabi en presentatrice Tanja Jess hebben op sociale media hun steun uitgesproken.

Ook wil de omroep opkomen voor het samenbrengen van mensen met verschillende opleidingen en ervaringen.

'Alle kleuren samen'

Het woord 'zwart' in de naam refereert aan "alle kleuren samen", zegt de woordvoerder. "Zwart heeft vaak een negatieve connotatie: zwartgallig, zwartkijker. Terwijl het iets vrolijks kan zijn, iets moois."

De omroep heeft tot 1 januari om genoeg leden te werven voor een plek in het publieke bestel. Daarvoor zijn minstens 50.000 betalende leden nodig. Het lidmaatschap kost 10 euro per jaar.

Donderdag wordt meer bekendgemaakt over de nieuwe omroep. Onder meer Ongehoord Nederland, Omroep Groen en Omroep M24 proberen ook een plek te bemachtigen in het bestel.

Rapper Akwasi kwam onlangs onder vuur te liggen vanwege oude tweets over Zwarte Piet en zijn toespraak bij een anti-racismeprotest op de Dam in Amsterdam.

(22/09/2020 @ 17:04)

GGD: tienduizenden mensen kunnen niet getest worden op corona

Veel meer mensen willen zich laten testen dan mogelijk is, blijkt uit cijfers die GGD-directeur Sjaak de Gouw vandaag bekendmaakte in de Tweede Kamer. "Wij krijgen dagelijks zo'n 38.000 tot 39.000 telefoontjes van mensen die zich willen laten testen", zei hij. Nu is de capaciteit 28.000 per dag.

De problemen liggen volgens De Gouw niet bij de GGD's, maar bij de laboratoria. "Een aantal GGD's heeft de afgelopen tijd maar op 70 procent kunnen draaien. Ze waren bijvoorbeeld maar open tot 13.00 uur omdat daarna de materialen bij de labs op waren." Volgens hem staan ze klaar om op te schalen en dubbele aantallen te doen.

Edwin Boel van het Landelijk Coà¶rdinatiestructuur Testcapaciteit (LCDK) zei in de Kamer dat er volgende maand veel extra testmaterialen beschikbaar komen. "We verwachten in oktober op het niveau te zitten zoals verwacht door het RIVM", zei hij. Dat betekent dat er dan zo'n 50.000 coronatesten per dag beschikbaar moeten zijn.

Zelf contacten bellen

De GGD heeft wel problemen bij het uitvoeren van bron- en contactonderzoek, erkende De Gouw. Het aantal besmettingen stijgt veel sneller dan kan worden bijgebeend met het opleiden van nieuwe contactonderzoekers. "Het einde is nog niet in zicht en het virus schaalt sneller op dan het snelste opschalingsplan", zei hij.

Vanwege het grote aantal besmettingen en het tekort aan personeel zijn de meeste GGD's overgeschakeld op een beperkte vorm van het bron- en contactonderzoek. Deze aanpak noemt de GGD 'risicogestuurd'. Het betekent dat de belangrijke onderzoeken die de verspreiding van het virus moeten voorkomen nog wel worden gedaan, maar dat besmette mensen zelf hun nauwe contacten moeten bellen.

Tweede golf

Ook Jaap van Dissel, RIVM-directeur infectieziektenbestrijding, was gevraagd de Kamer uitleg te geven over de forse toename van het aantal besmettingen de laatste weken. Hij sprak voor het eerst van "een tweede golf".

We vroegen Van Dissel waarom hij die term nu gebruikt:

Volgens Van Dissel is in heel Nederland het reproductiegetal al een aantal weken boven de 1. Dat betekent dat het aantal besmettingen overal toeneemt. "Het heeft zich vanuit het westen naar de rest van het land verspreid. Ook in bijvoorbeeld Groningen zien we haarden. Wat we natuurlijk moeten proberen, is dat cijfer weer onder de 1 te krijgen."

"We staan op een kantelpunt", waarschuwde hij. Het RIVM verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting van de IC-bedden blijven oplopen, al is het niet in het tempo van maart.

Van Dissel zei dat Nederland niet het enige land is waar het coronavirus weer in opmars is. Hij wees onder meer op Denemarken, maar vooral op Zuid-Frankrijk, waar de ziekenhuizen weer moeten opschalen. Hij verwacht hetzelfde patroon in Nederland. "Na de jongeren komen de ouderen. Al zie je wel dat die laatste groep zich meer bewust is van de risico's en vaak aan een soort zelfisolatie doet."

Mondkapjes

Van Dissel ging ook in op de gang van zaken rond mondkapjes in de ouderenzorg. "Dit had anders gemoeten. Buitengewoon ongelukkig."

Pas sinds kort geldt het advies om ook bij vluchtig contact met mogelijke coronapatiënten in verpleeghuizen en de thuiszorg een mondneusmasker te dragen, ontdekte Nieuwsuur. Tot half augustus vond het RIVM deze beschermingsmaatregel niet nodig. De sector zelf zei niet op de hoogte te zijn van deze wijziging.

Van Dissel gaf toe dat het leek alsof het beleid stilletjes was aangepast; er werd niet over gecommuniceerd. Maar in zijn optiek is het niet bewust nagelaten. De reden van de wijziging was volgens hem de onrust die was ontstaan bij personeel in de ouderenzorg en het feit dat de richtlijn voor ziekenhuizen strenger was.

(22/09/2020 @ 16:58)

Bulgaren gaan al maanden de straat op, ook voor ons belastinggeld

Coronavirus of niet, in Bulgarije wordt al 72 dagen lang iedere dag gedemonstreerd tegen de regering. Ook in Den Haag was vanmiddag een kleine betoging van Bulgaarse Nederlanders om aandacht te vragen voor de situatie in het Zuidoost-Europese land.

De corruptie in Bulgarije is veel te groot, vinden de demonstranten. Het land geldt als de armste lidstaat van de EU, waar het in 2007 lid van werd. Volgens de betogers worden overheidsfondsen en subsidiegeld er volop misbruikt. Voor een groot deel gaat het daarbij om Europees - en dus ook Nederlands - geld.

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia staan de meeste dagen een paar honderd man te demonstreren, maar ongeveer eens per week is het protest veel groter en komen er tienduizenden mensen op af. Hun voornaamste kreet: "Aftreden!"

Een van de deelnemers aan het protest in Sofia is een vrouw die met haar negenjarige dochter de straat op is gegaan. "Bulgarije verliest ieder jaar miljarden aan corruptie", zegt ze. "Dat is deels Europees geld dat wordt gegeven om ons land te ontwikkelen, zodat we op een Europees welvaartsniveau komen. Maar in plaats daarvan staan we laatste in elke Europese ranglijst."

Volgens een andere demonstrant, de jonge makelaar Alisa, kan de EU beter helemaal geen geld meer geven aan Bulgarije. "Het geld wordt toch niet op de juiste manier gebruikt."

Bekendste schandaal

Er zijn in Bulgarije meerdere schandalen met EU-geld aan het licht gekomen, waarvan het bekendste gaat over guesthouses. In tegenstelling tot wat die term doet vermoeden, blijken gasten daar lang niet altijd welkom. Terwijl de verblijven deels bekostigd zouden zijn met geld van de EU.

Een voorbeeld van zo'n 'guesthouse' ligt op een kleine twee uur rijden van de protesten in hoofdstad Sofia, in een toeristische bergregio. Vanaf de weg is het nauwelijks te zien. De eigenaar, oud-staatssecretaris van Economische Zaken Manolev, heeft doeken aan de hekken gehangen. "Waarschijnlijk om media het zicht te ontnemen", zegt onderzoeksjournalist Marieta Dimitrova.

Zij kreeg anderhalf jaar geleden een tip over dit guesthouse. "We probeerden te reserveren, maar vonden geen telefoonnummer. We konden nergens een kamer reserveren in dit huis." Het guesthouse blijkt helemaal geen guesthouse, maar een buitenverblijf voor de oud-staatssecretaris zelf. Met zwembad, persoonlijke fitnessruimte en een riante tuin.

Dit is de villa waar het om gaat:

Van dit soort verblijven zijn er tientallen in Bulgarije, vooral in het bezit van politici of mensen die goed met hen bevriend zijn. "Een groot deel van het EU-geld dat naar Bulgarije gaat, verdwijnt op deze manier", zegt Dimitrova. "Niet alles, maar wel een groot deel."

Onwaar, zegt minister Danitsa Sacheva van Sociale Zaken. Ook haar ministerie krijgt veel Europese subsidies en daar gebeuren goede dingen mee, zegt ze. "Komende winter krijgen een half miljoen Bulgaren voedselpakketten, deels betaald uit Brussel. En we gaan geld lenen uit Brussel om de werkloosheid aan te pakken."

Uitzonderingen

Toch kan ook zij niet ontkennen dat het schandaal met de guesthouses groot was en dat Bulgarije ook andere schandalen met EU-subsidies heeft gekend. Maar voor haar blijven dat uitzonderingen, die ook nog eens stevig worden aangepakt.

"In het algemeen gaat het goed met Bulgarije. De feiten bewijzen dat. De economie van ons land is de afgelopen tien jaar bijna 2,5 keer zo groot geworden. Denkt u dat dat echt mogelijk is als er zo veel corruptie is? Nee, dat is niet mogelijk."

'Vertrouw niet op papierwerk'

In het Europees Parlement klinkt al jaren de roep om dit soort fraude harder aan te pakken. Nu wordt de controle op EU-subsidies nog voornamelijk uitgevoerd door nationale autoriteiten, maar veel Europarlementariërs willen dat Brussel veel strenger toezicht houdt.

"Vertrouw niet op het papierwerk, Brusselse ambtenaren moeten gewoon naar dit soort projecten toe", zegt ook Elena Yoncheva, Europarlementariër van een Bulgaarse oppositiepartij. "Bulgarije kan perfecte documenten inleveren, waarin alles klopt, voor een weg die al na een jaar begint te slijten. Dat is omdat tot de helft van het geld achterover wordt gedrukt." Alleen vertrouwen op nationale controles vindt ze naïef.

Proces

Manolev, de staatssecretaris die een guesthouse kocht met EU-geld, moest overigens snel nadat zijn fraude uitkwam opstappen. Voor zover bekend is de EU-subsidie die hij kreeg nog niet terugbetaald. Er loopt nog een proces tegen hem en anderen, maar onderzoeksjournalist Dimitrova heeft weinig vertrouwen in de uitkomst.

"Ik denk dat de onderzoeken nooit zouden zijn gestart, als wij zelf geen onderzoek hadden gedaan. Een manier om dit op te lossen, misschien wat extreem, is dat Brussel tijdelijk de subsidie aan Bulgarije vermindert", verzucht ze. Ze weet dat dat betekent dat de goede Bulgaren onder de kwade moeten lijden. "Maar het geld wordt nu gebruikt voor corruptie, om macht te kopen en vooral in het voordeel van een kleine groep."

(22/09/2020 @ 16:24)

Trump neemt eerste horde voor kandidaat Hooggerechtshof

President Trump is verzekerd van genoeg Republikeinse stemmen in de Senaat om zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof te kunnen voordragen.

Er moet een nieuwe rechter worden benoemd, omdat rechter Ruth Bader Ginsburg vrijdag is overleden. De Democraten vinden dat er in een verkiezingsjaar geen nieuwe rechter kan worden benoemd, en zeker niet zo kort voor de verkiezingen in november.

Tot nu toe was niet zeker of er wel genoeg Republikeinen waren die ermee instemden dat er nu een nieuwe rechter zou worden voorgedragen.

Steun Romney

De Republikeinse senator Mitt Romney zou naar verwachting één van de sceptici zijn. In het verleden heeft hij verschillende aanvaringen gehad met Trump. Maar vandaag zei Romney dat hij nou eenmaal de wet moet volgen. "Als de kandidaat wordt voorgesteld, zal ik toetsen of die geschikt is," zei hij in een verklaring.

En hierdoor zijn er maar twee Republikeinen die tegen de benoeming vóór de verkiezingen zijn en is een meerderheid ervoor om te gaan stemmen over Trumps kandidaat.

Bekendmaking zaterdag

Trump zegt dat hij de naam zaterdag bekend zal maken. Rechters van het Hooggerechtshof worden voorgedragen door de president van de VS, maar moeten worden goedgekeurd door de Senaat. Verwacht wordt dat Trump de kans grijpt om een een conservatieve rechter te benoemen ter vervanging van de liberale Ginsburg.

(22/09/2020 @ 16:04)

Jarige VN staat onder druk, 'maar we hebben elkaar meer dan ooit nodig'

De Verenigde Naties bestaan dit jaar 75 jaar, maar van een feestelijke stemming is geen sprake. De wereld staat in het teken van de coronapandemie, een enorme economische crisis en meerdere oorlogen en conflicten. 75 jaar na oprichting rijst de vraag: hoe belangrijk is de VN voor onze wereld?

Volgens diplomatiekundige en VN-kenner Robert van de Roer vormt de VN de enige plek waar de hele wereld een kans heeft om samen te werken. "Als de VN vandaag wordt opgeheven, dan wordt ze morgen opnieuw opgericht. Er is geen alternatief." Maar het samenwerkingswerkingssysteem, opgericht na de Tweede Wereldoorlog, staat onder druk.

Dat komt volgens Van de Roer onder meer door de opkomst van autocratische leiders, "die de verdragen aan hun laars lappen en een hekel hebben aan internationale samenwerking, tenzij het hun eigen belang ten goede komt". "En als het op oorlog en vrede aankomt, heeft vooral de Veiligheidsraad te maken met een samenwerkingsblokkade.''

Dat werd volgens Van de Roer vooral duidelijk door de oorlog in Syrië. "Syrië heeft een verlammende werking op de Veiligheidsraad. Vooral door de diplomatieke en militaire afwezigheid van Amerika. Amerika blinkt normaal gesproken uit door zijn unieke combinatie van politieke, economische, militaire en diplomatieke macht om druk uit te oefenen in de VN. Dat doen ze nu niet, waardoor Rusland meer en meer ruimte krijgt voor zijn eigen koers. Dit alles heeft een verlammend effect op de effectiviteit van de VN als geheel."

Gevolg is dat Rusland vaak tegen bepaalde sancties of onafhankelijke onderzoeken stemt, waarbij China vaak met Rusland meestemt. "De teller in Syrië staat nu op zestien Russische veto's. Op die manier kan de VN niets meer, waardoor bijvoorbeeld de gifgasaanvallen in Syrië nog steeds kunnen doorgaan", aldus Van de Roer.

Fabrizio Hochschild-Drummond, bijzonder adviseur van secretaris-generaal Guterres, ziet ook dat landen niet meer dezelfde moeite steken in samenwerkingsverbanden. "Bij concurrentie tussen de grootste spelers houden de kleinere spelers hun hoofd gebogen. Zij willen niet worden meegetrokken in de rivaliteit. Hoe sterker de supermachten zijn, hoe moeilijker samenwerken wordt". "Maar", zegt hij, "geen enkel land kan alleen alle conflicten oplossen. Het westen niet, maar ook Rusland niet, ook China niet".

Volgens Van de Roer heeft de VN haar glans verloren. "Er hangt een sfeer van bezorgdheid". Om de wereldwijde samenwerking te herstellen moet er gewerkt worden aan zichtbare successen, zegt Van de Roer. "De VN is niet of nauwelijks meer actief in de grote brandhaarden met troepen op de grond. Neem Afghanistan, Libië, Jemen en natuurlijk Syrië. Zolang de lidstaten hun handen niet ineen kunnen slaan en successen uitblijven, zorgt dat voor scepsis om bij te dragen aan de VN-missies. Er is politieke consensus nodig met vertrouwenwekkende maatregelen, zichtbaar voor de wereldbevolking".

'Neem de VN niet voor lief'

Wat volgens Hochschild-Drummond ook niet bijdraagt aan het imago van de VN zijn de mislukte missies, zoals die in Rwanda en Srebrenica in de jaren 90, die wereldwijd veel aandacht kregen. "Maar onze successen zijn minder zichtbaar: op veel plekken heerst vrede en zijn dodelijke ziektes uitgeroeid."

Hij hoopt dat de wereldbevolking de VN niet voor lief neemt. "We hoeven maar 75 jaar terug in de tijd te gaan om te beseffen waar we vandaan komen. In een wereld voor de VN heersten grootmachten, zonder respect voor mensenrechten. Er was hongersnood, en martelingen en massamoorden waren normaal. Het leidde tot de Spaanse Griep en de Eerste en Tweede Wereldoorlog".

Juist nu, zegt hij, moeten landen zich blijven inzetten voor de VN. Hij vindt dat het vooral de kleinere spelers aan leiderschap ontbreekt. "Het is net als in de boksring; je moet bereid zijn wat blauwe plekken op te lopen. Kleinere landen laten het nu over aan de grote machten. Dat terwijl internationale samenwerking juist nu belangrijker is dan ooit".

Samen sterk

"De oprichters van de VN hadden te maken met de reële dreiging van een Derde Wereldoorlog. Zij slaagden erin een mechanisme op te zetten dat de wereld decennialang veilig wist te houden. Maar zij hadden niet te maken met klimaatverandering, digitale oorlogvoering en een wereldwijde pandemie. Als er één ding is dat het coronavirus ons laat zien, is het wel dat we elkaar meer dan ooit nodig hebben", aldus Hochschild-Drummond.

"Alleen als alle landen samenwerken kunnen we de wereld een betere plek maken voor de toekomstige generaties - en zo de oorspronkelijke missie van de oprichters van de VN volbrengen".

Gisteren kwam koning Willem-Alexander met een 'verjaardagsboodschap' voor de VN, waarin hij aandacht vroeg voor jongeren:

(22/09/2020 @ 15:58)

Inktspotprijs voor beste politieke tekening voor Len Munnik

De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar is gewonnen door Len Munnik. Hij krijgt de prijs voor de tekening 'Alles wordt weer normaal', die in juni in dagblad Trouw verscheen.

Het was de 28ste keer dat de Inktspotprijs werd uitgereikt. De verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door de Stichting Pers en Prent.

De winnende tekening heeft als thema de situatie rond corona. Volgens het juryrapport is het knappe van deze cartoon dat hij niet zozeer confronteert als wel tot nadenken dwingt. De jury noemt Munnik "iemand die de gevolgen van de pandemie zowel dichtbij haalt als doortrekt tot een mondiaal probleem".

Er waren 108 inzendingen van 36 tekenaars. Volgens de jury was het ook voor tekenaars een moeilijke tijd. "Die arme tekenaars moesten, zoals altijd, in één beeld iets duiden, iets overweldigends, waarvan niemand de afloop wist. Maar ze bleven overeind."

Het is de tweede keer dat Munnik de Inktspotprijs wint; de eerste keer was in 1996.

(22/09/2020 @ 15:48)

Toename opnames door corona zet reguliere zorg in Leiden en Amsterdam onder druk

Nu het aantal coronabesmettingen weer sterk oploopt en daarmee ook het aantal covidpatiënten in ziekenhuizen, dreigt de reguliere zorg opnieuw de dupe te worden. Zo erg als tijdens de eerste golf is het nog niet - toen moesten poliklinieken weken dicht en konden operaties niet worden uitgevoerd - maar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft al meerdere geplande ingrepen bij patiënten verzet. In de regio Amsterdam zit dat er volgens ziekenhuizen ook aan te komen.

Om te voorkomen dat de reguliere zorg verder in gevaar komt, wordt vanaf morgen weer gebruik gemaakt van het netwerk om patiënten over ziekenhuizen in het land te spreiden, maakte het Landelijk Coà¶rdinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vandaag in een verklaring bekend.

Bypass-operaties

In Leiden is een aantal bypass-operaties uitgesteld, zegt cardioloog Martin Schalij van het LUMC: "We moesten de IC's opschalen door het toenemende aantal patiënten." Na een bypass wordt een patiënt opgenomen op de IC, maar vanwege het proces van opschalen was daar tijdelijk dus geen ruimte voor.

Schalij denkt "dat we een moeilijke periode tegemoet gaan":

Het gaat nog altijd om een klein aantal patiënten dat met covid-19 in het LUMC ligt. Volgens Schalij zijn ze "op twee à  drie handen te tellen". En toch komt de reguliere zorg al in gevaar: "Het gaat niet om de poliklinieken, maar om ingrepen waarbij we patiënten moeten opnemen. Als het aantal coronapatiënten toeneemt, moeten we verpleegkundigen van andere afdelingen afhalen om bij te springen op de covid-afdeling."

Voor corona is specialistische zorg nodig. Niet alleen op de IC, maar ook als patiënten met corona op een gewone verpleegafdeling belanden. Schalij: "Daarvoor heb je goed opgeleide verpleegkundigen nodig, maar je hebt niet gelijk honderd van dat soort verpleegkundigen extra ter beschikking. Die moeten opgeleid worden."

In de regio Amsterdam zijn er nog geen directe consequenties voor de reguliere zorg. Maar, zegt Frank Bloemers van het Amsterdam UMC: "Met de stijging die we nu hebben, is dat wel te verwachten. Of afschalen van de reguliere zorg nodig is, wordt per dag bekeken."

Volgens het RIVM kan de tweede golf nog worden omgebogen, zeggen ze in reactie op de nieuwste besmettingscijfers:

Bloemers coà¶rdineert ook de spreiding van patiënten in de regio Amsterdam. Als het ene ziekenhuis te maken krijgt met te veel coronapatiënten, worden die naar een ander ziekenhuis in de regio overgebracht. Daar is al sprake van geweest in de afgelopen weken, zegt Bloemers.

In de regio liggen 77 patiënten op gewone verpleegafdelingen en 20 op de IC. Van 66 patiënten in het ziekenhuis wordt vermoed dat ze corona hebben. Ook vanuit Leiden zijn al patiënten overgeplaatst naar minder drukke ziekenhuizen. "Er is een aantal patiënten naar Brabant gebracht", zegt Martijn Schalij.

Landelijke spreiding

Vanaf morgen is een landelijke spreiding van patiënten ook weer mogelijk. Dan is het LCPS weer actief, liet voorzitter Ernst Kuipers weten. "Uitgangspunt bij een tweede golf covid-patiënten is steeds geweest om de reguliere zorg door te laten gaan. Dat betekent dat we, wanneer de druk toeneemt, laagdrempelig patiënten verplaatsen zodat ziekenhuizen geen reguliere zorg hoeven afschalen."

Kuipers heeft geen signalen dat er buiten Leiden en Amsterdam ziekenhuizen spelen met de gedachte om de reguliere zorg af te schalen, zegt hij tegen de NOS: "Er kunnen inderdaad individuele ziekenhuizen zijn die dat doen, maar we gaan nu weer van start zodat dat landelijk niet meer nodig is."

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt zich zorgen te maken over de mogelijke gevolgen voor de reguliere zorg. "Tijdens de eerste golf hebben veel mensen niet de zorg gehad die zij nodig hadden. Mensen hebben hierdoor, soms ernstige, gezondheidsschade opgelopen. We moeten met elkaar koste wat kost voorkomen dat de reguliere zorg nog een keer zo sterk wordt afgeschaald. Maar als we nu niet ingrijpen is dat wel een realistisch scenario."

Personeel met besmettingen

Volgens de ziekenhuizen ligt het niet aan een gebrekkige voorbereiding dat de reguliere zorg in het geding is. Frank Bloemers: "Het komt doordat er toch onverwachte dingen gebeuren, zoals personeel met besmettingen. Daardoor is er minder ruimte om patiënten op te vangen."

Of personeel is niet zelf besmet, maar zit in quarantaine omdat kinderen of partners kampen met coronagerelateerde klachten, constateert Martin Schalij: "We gaan een moeilijke periode tegemoet, die veel vraagt van het personeel. Als het aantal besmettingen blijft schommelen rond de huidige getallen kunnen we het aan, maar als het echt gaat toenemen voorzie ik grote problemen."

(22/09/2020 @ 15:02)

Verdachte in zaak-McCann ook in beeld voor verkrachting Ierse

De Duitser die is aangehouden voor de verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann wordt nu ook verdacht van de verkrachting van een Ierse vrouw. De politie kwam haar op het spoor door de oproep in juni aan getuigen in de McCann-zaak om zich te melden.

Het gaat waarschijnlijk om Hazel Behan. The Guardian schreef een week na de politie-oproep dat zij 2004 in Portugal door een onbekende man in haar appartement werd verkracht. De dader werd nooit gevonden. Behan woonde op 30 kilometer van de plaats in de Algarve waar Madeleine McCann in 2007 met haar ouders op vakantie was. Ze verdween spoorloos uit hun appartement, toen haar ouders even verderop bij vrienden aan het eten waren.

In juni werd in verband met de verdwijning van Madeleine een 43-jarige Duitse zedendelinquent opgepakt, die zich tussen 1995 en 2007 geregeld in de Algarve ophield. Hij bleek in 2005 in Portugal een Amerikaanse vrouw van 72 te hebben verkracht. Behan ontdekte overeenkomsten met de manier waarop zij zelf destijds was verkracht.

Madeleine McCann is vrijwel zeker dood. Haar lichaam is nooit gevonden.

(22/09/2020 @ 15:02)

Acht jaar cel en tbs voor doodsteken man in Amsterdam

De rechter heeft een 50-jarige man uit Almere veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van een 29-jarige man. Dat gebeurde vorig jaar juni in de Warmoesstraat in het centrum van Amsterdam.

De dader rende op het slachtoffer af en stak hem vanuit het niets een aantal keren met een mes in de borst. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis. Het geweld werd geregistreerd door bewakingscamera's.

Wat hem tot zijn daad heeft gedreven, is niet duidelijk geworden. Tijdens het proces twee weken geleden zweeg hij. Wel is in de rechtszaak meegenomen dat hij op de dag van de steekpartij zijn buurman in Almere met een mes had bedreigd.

Psychische stoornis

De rechter nam in zijn overwegingen mee dat de steekpartij op klaarlichte dag in een drukke straat was. Veel mensen zagen het gebeuren. Deskundigen hebben vastgesteld dat de man lijdt aan een psychische stoornis. Hij is eerder veroordeeld voor geweldsmisdrijven.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

(22/09/2020 @ 14:56)

Weekcijfers corona: ruim 100.000 Nederlanders besmettelijk, schat RIVM

Het aantal mensen in Nederland dat anderen kan besmetten met het coronavirus, was op 18 september grofweg op een derde van het absolute hoogtepunt van 22 maart.

Het RIVM denkt dat er op dit moment zo'n 100.000 Nederlanders besmettelijk zijn voor anderen. Onzeker is dat getal wel: de bandbreedte loopt volgens het RIVM van 70.000 tot 140.000 mensen.

Op 22 maart waren er zo'n 275.000 besmettelijke coronadragers, al was ook dat een schatting. Het RIVM denkt dat het aantal besmettelijke virusdragers toen in ieder geval tussen de 200.000 en 340.000 lag.

Sinds begin juli stijgt het aantal besmettelijke mensen weer, na een aanvankelijke daling tot ongeveer 3000 besmettelijke mensen.

De afgelopen week werden er 13.741 mensen positief getest, waarmee er voor de derde week sprake was van een aanzienlijke stijging. Die toename heeft geen verband met de toename van het aantal tests; ook het percentage positieven nam aanzienlijk toe. Inmiddels is dat 6,1 procent van de mensen die zich melden bij de teststraten van de GGD.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt 5 procent als een acceptabel percentage; daarboven hebben landen de uitbraak onvoldoende onder controle.

De toename van het aantal besmettelijke mensen vertaalt zich inmiddels ook in een stijging van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en doden. De opnames stegen de afgelopen week naar 152, tegenover 92 een week eerder. En het aantal sterfgevallen verdubbelde: van 14 naar 33.

Jaap van Dissel van het RIVM zei vandaag in de Tweede Kamer te verwachten dat het aantal opnames verder zal toenemen; het duurt enige tijd voordat infecties terug te zien zijn in de ziekenhuizen.

De ontwikkelingen zijn zorgelijk, zegt een RIVM-woordvoerder, maar er is nog tijd om de tweede golf om te buigen:

Er liggen inmiddels weer 420 covidpatiënten in een ziekenhuisbed, van wie 91 op de IC. Dat is geen hoog aantal vergeleken met het hoogtepunt van de epidemie, toen er 1400 IC-bedden bezet waren. Maar het worden er wel iedere dag meer. Sinds gisteren kwamen er zes covidpatiënten bij op de IC's.

Vanaf morgen is het Landelijk Coordinatiepunt Patiënten Spreiding (LCPS) weer actief om covid-patiënten over het land te verspreiden, mochten sommige ziekenhuizen vol komen te liggen. Doel is te voorkomen dat opnieuw andere cruciale zorg moet worden geschrapt om de coronadruk aan te kunnen.

Ook in de verpleeghuizen loopt het aantal besmettingen al een paar weken op. En is er volgens de nieuwste cijfers ook een lichte stijging van het aantal overlijdens.

De meeste besmettingen zijn ook hier in de GGD-regio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands Midden (onder meer Leiden) en Amsterdam Amstelland.

En ook bij deze meldingen is er een achterstand, hoe recenter de gegevens in onderstaande grafiek, hoe groter de kans dat er nog een aanzienlijk aantal gevallen bij komt.

(22/09/2020 @ 14:50)

Hoekstra doet navraag in Polen over witwaspraktijken

Minister Hoekstra wil van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten horen of er genoeg instrumenten zijn om op te treden tegen 'spiegeltransacties'. Dat zijn operaties waarbij gelijktijdig effecten in de ene valuta worden gekocht en worden verkocht in een andere.

De minister deed die toezegging in de Tweede Kamer in antwoord op kritische vragen na nieuwe onthullingen over betrokkenheid van ING bij verdachte transacties. Het FD, Trouw en onderzoeksplatform Investico meldden dat een Pools dochterbedrijf van ING klanten heeft geholpen geld uit Rusland weg te sluizen en daarbij zou sprake zijn geweest van spiegeltransacties.

De journalisten berichtten ook dat dat de Russische miljardair Abramovitsj voor 1 miljard euro aan verdachte betalingen heeft gedaan bij ING Nederland.

Poolse toezichthouder

Hoekstra heeft ING op de recente onthullingen aangesproken en hij heeft contact opgenomen met de Poolse regering. Hij benadrukte dat het ingewikkeld is om in Nederland uitgebreid onderzoek te doen naar de betrokkenheid van de Poolse tak van ING, omdat De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank in die zaak niet bevoegd zijn: "De Poolse toezichthouder moet hier met informatie komen." Hoekstra zei verder dat zijn ministerie zelf geen onderzoek kan doen of boetes kan opleggen.

De minister wees er ook dat het hier om een relatief oude kwestie gaat en dat ING en andere banken inmiddels weten dat het de politiek menens is om witwassen tegen te gaan. Twee jaar geleden trof ING een schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, omdat de bank nalatig was geweest bij het voorkomen van witwaspraktijken.

Georganiseerde misdaad

Hoekstra noemde het witwassen in Nederland en de rest van Europa een levensgroot probleem. "Dit gaat uiteindelijk ook over hoe de georganiseerde misdaad erin slaagt vanuit de onderwereld de bovenwereld aan te vreten".

Hij voegde eraan toe dat hij wel degelijk maatregelen heeft genomen om deze praktijken aan te pakken en dat het toezicht al is verbeterd. "Maar we moeten niet naïef zijn en er is meer nodig. Er moet meer in Europees verband worden gedaan."

PvdA-woordvoerder Van Dijk had het in de Kamer over het illegaal verplaatsen van miljarden aan Russisch geld naar het westen en over een vorm van witteboordencriminaliteit. Ook andere Kamerleden spraken hun onvrede en ongemak uit.

(22/09/2020 @ 13:50)

Zeven jaar cel voor vader verdronken peuter

Een 40-jarige man uit Utrecht moet zeven jaar de cel in voor de dood van zijn 3-jarige zoon in december. De jongen belandde in Ubbena ten noorden van Assen in het kanaal waar zijn vader bij was. Het kind overleed twee weken later.

De rechter gaat mee in de eis van het Openbaar Ministerie. Dat verweet de verdachte dat hij zijn zoon bewust in een gevaarlijke situatie heeft gebracht, op een steile kant bij het kanaal. Ook zou hij niet genoeg gedaan hebben om zijn zoon zo snel mogelijk uit het water te halen. De jongen viel in het water tijdens het plassen.

"Hij heeft door zijn handelen het prille leven van zijn zoon ontnomen en intens en onherstelbaar leed toegebracht bij zijn moeder", oordeelt de rechter. Behalve een celstraf heeft hij ook een contactverbod van 5 jaar opgelegd gekregen en moet hij een schadevergoeding betalen, meldt RTV Drenthe.

Plassen in het kanaal

De Utrechter verklaarde eerder dat het een ongeluk was. Hij wilde zijn zoon in het kanaal laten plassen en omdat de oever steil was verloren ze hun evenwicht, waarbij het kind in het water belandde.

De verdachte klom eruit en zegt vervolgens eerst op de kant en daarna in het water te hebben gezocht naar zijn zoon. Daarna liep hij naar zijn telefoon en belde hij 112.

Politieagenten haalden het kind uiteindelijk uit het ijskoude water. Naar schatting heeft hij 53 minuten in het water gelegen. Op 31 december overleed het jongetje aan zijn verwondingen.

Bewust in gevaar gebracht

Volgens de officier van justitie heeft de man niet alles op alles gezet om zijn zoon te vinden. "Sven kon nog niet zwemmen, het was heel donker. Hij hield hem niet vast: dan breng je hem in gevaar. Dat is niet het gedrag dat van een vader verwacht mag worden. En als hij dan in het water valt, spring je direct in het water om te zoeken en klamp je iedereen aan die voorbijkomt om om hulp te vragen", zei hij bij een eerdere zitting.

De ex van de man deed na een vechtscheiding eerder meerdere keren aangifte van stalking. Het contact met zijn zoontje was in december net weer opgebouwd, daarvoor zag hij hem een tijd niet. Op de dag van het incident was het jongetje voor het eerst weer een hele dag bij hem.

(22/09/2020 @ 12:59)

Dernière mise à jour : 21/09/2020 @ 10:03
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette