Texte à méditer :  "Les hommes naissent et demeurent libres et égaux en droits"   Déclaration des droits de l'homme et du citoyen, 1789.
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

29 Juin 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Pierre - Paul


C'était aussi un 29 / 6
1949

Premier journal télévisé français en direct présenté par Pierre Sabbagh.


Né(e) un 29 / 6 / 1921
Frédéric DardCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Oplichters verkochten ook nep-Grolsch in vat en op de tap

Oplichters hebben merkloos bier verkocht als Heineken- , Amstel- en Grolschbier. Woordvoerder Koen van 'Hof van Grolsch zegt dat er duizenden vaten ten onrechte als merkbier zijn verkocht.

Volgens hem onderzoekt Grolsch met het Openbaar Ministerie en 'andere partijen' hoe groot de schade is voor de brouwerijen. "Het speelt voor Grolsch hier, maar ook in andere delen van het land," zegt hij tegen RTV Oost.

Gisteren deed de FIOD invallen in Nijkerk, Putten, Rotterdam, Heusden en Linne. Er is administratie in beslag genomen, net als digitale gegevensdragers en stoppen voor vaten (in jargon: krimpdoppen).

Mogelijk nog meer

De bierbrouwer heeft nog geen aangifte gedaan van de fraude. De kans bestaat dat het onderzoek uitwijst dat de fraude nog veel omvangrijker is.

De FIOD verdenkt de verdachten van merkfraude en valsheid in geschrifte. Zij zouden merkloos bier als merkbier hebben verkocht door biervaten en -tappen te voorzien van een merknaam en een beeldmerk van een bekende brouwerij.

Als wordt gefraudeerd met voedsel, kan de overheid geen toezicht houden op de voedselveiligheid. Het kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid omdat niet precies bekend is wat in het product zit.

(29/06/2017 @ 12:30)

Koning bij opening Nationaal Monument MH17

Koning Willem-Alexander en koningin Mà¡xima zullen aanwezig zijn bij de openingsplechtigheid van het Nationaal Monument MH17 op 17 juli. Ook premier Rutte is een van de aanwezigen.

Het Nationaal Monument MH17 staat in Park Vijfhuizen, dat grenst aan Schiphol. Het bos is een initiatief van de nabestaanden.

Lint

Elk slachtoffer wordt herdacht met een eigen boom, voorzien van een naamplaatje. Met elkaar vormen de 298 bomen een bos in de vorm van een lint. In het midden staat een gedenkteken met de namen van alle slachtoffers.

Maandag 17 juli is het precies drie jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oekraïne werd neergeschoten. Het toestel was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren 193 Nederlanders.

De ceremonie wordt live uitgezonden vanaf 13.55 uur op NPO 1.

(29/06/2017 @ 12:24)

'Ontvoerde' monteur geldautomaat nu zelf verdachte

De flappentapmonteur die in maart zei dat hij was ontvoerd, is nu zelf als verdachte aangehouden. Bij de vermeende ontvoering werd een groot geldbedrag van de Rabobank in Aalten gestolen. De recherche heeft naast de storingsmonteur nog iemand aangehouden.

De storingsmonteur wordt ervan verdacht dat hij zelf het geld heeft gestolen en een valse aangifte heeft gedaan.

De 37-jarige storingsmonteur verklaarde op 23 maart dat hij bij een viaduct in Varsseveld was klemgereden. Hij zei dat hij onder bedreiging van een vuurwapen door twee mannen werd gedwongen om achter in zijn eigen busje te stappen. De monteur was op dat moment onderweg naar een geldautomaat in Aalten. Hij zou diezelfde middag in zijn bus zijn achtergelaten in Doetinchem.

Twijfels aan verklaring

Na technisch onderzoek en een reconstructie ging de politie twijfelen aan zijn verklaring, meldt Omroep Gelderland. Ook kwam er geen enkele reactie op getuigenoproepen van de politie.

Het vermeende slachtoffer werd zelf verdachte en is op 13 juni aangehouden, samen met een andere 37-jarige Arnhemmer. Die wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal en het in scene helpen zetten van de ontvoering. Beide mannen zijn twee weken in bewaring gesteld. Vanmorgen zijn ze vrijgelaten maar ze blijven nog wel verdachte in het onderzoek.

(29/06/2017 @ 12:21)

Treinkaartje niet duurder door miljoenenboete NS

De NS heeft een boete van bijna 41 miljoen euro opgelegd gekregen vanwege fraude bij de aanbesteding van het streekvervoer in Limburg. Moeten treinreizigers nu vrezen voor een verhoging van het treinkaartje om de boete te betalen? "Nee", reageert Bartho Boer van de NS. "Dat kan niet en dat willen we ook niet."

Ter vergelijking, de boete die door de Autoriteit Consument en Markt is opgelegd, kost evenveel als 16 miljoen Railrunnerkaartjes, zegt Boer. De spoorwegen mogen deze boete niet doorberekenen aan de reiziger. "Voor de verhoging van het treinkaartje zijn strenge regels opgesteld. Het grootste deel is inflatiecorrectie. Daarnaast kunnen we investeringen in nieuwe treinen of personeelskosten doorberekenen."

De NS heeft genoeg geld om de boete te betalen. Vorig jaar maakte het vervoersbedrijf 212 miljoen winst en op 31 december 2016 was er 709 miljoen euro in kas.

Het geld moet de NS binnen 24 weken betalen aan de ACM en komt uiteindelijk terecht in de begroting van het ministerie van Financiën. Dit ministerie heeft dus een onverwachte meevaller van 41 miljoen. "Wat gaat het ministerie met dit geld doen? Misschien investeren ze het wel weer in het spoor", zegt Boer.

De NS heeft al aangekondigd bezwaar te maken tegen de boete. "Daarmee vragen we of de ACM het besluit heroverweegt", zegt Boer. Als de ACM dat niet doet kan de NS de boete nog aanvechten bij de rechter.

Prijsverhoging

Begin dit jaar verhoogde NS de prijs voor een treinkaartje met 0,39 procent. Abonnementen werden 0,49 procent duurder. De tarieven gingen omhoog vanwege 0,60 procent inflatie, zeggen de spoorwegen.

(29/06/2017 @ 12:18)

Iraakse leger neemt al-Nuri-moskee in

Iraakse legertroepen hebben in Mosul de plek heroverd waar de verwoeste historische al-Nuri-moskee stond. De overwinning is vooral symbolisch belangrijk. In 2014 riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi er het kalifaat uit.

Het Iraakse leger begon vorig jaar met de aanval op Mosul. Vorige week viel het leger de binnenstad binnen. Toen de Iraakse troepen daar oprukten, vernietigden IS-strijders de moskee, die ook wel Grote Moskee word genoemd.

Van de moskee en de kenmerkende scheve minaret is niet veel meer over.

(29/06/2017 @ 12:16)

Systemen werken weer, maar TNT en APM merken nog steeds gevolgen cyberaanval

De gevolgen van de wereldwijde cyberaanval die dinsdag ook Nederlandse bedrijven trof zijn nog steeds zichtbaar, al is een groot deel van de activiteiten weer opgepakt.

FedEx, het moederbedrijf van pakketbezorger TNT, zegt dat er nog steeds problemen zijn. Bijna alles werkt, maar de systemen zijn nog erg traag. Daardoor zijn er ook vertragingen bij de bezorging.

Ook bij containerterminal APM in Rotterdam zijn nog problemen. Moederbedrijf Maersk zegt dat de systemen trager dan normaal zijn.

Beide bedrijven kunnen geen duidelijkheid geven over de precieze gevolgen.

(29/06/2017 @ 12:12)

Hof: OM mocht kroongetuigen inzetten in Passageproces

Het Openbaar Ministerie mocht in het onderzoek tegen de tien verdachten in het Passageproces gebruikmaken van de kroongetuigen Peter la S. en Fred Ros. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

De verdediging van de verdachten heeft aangevoerd dat de verklaringen van de kroongetuigen onbetrouwbaar zijn, omdat hun in ruil een groot geldbedrag en strafvermindering in het vooruitzicht is gesteld.

Het hof gaat daar niet in mee. Of het hof de verklaringen inhoudelijk betrouwbaar vindt, blijkt vanmiddag.

Cruciaal

De verklaringen van La S. en Ros zijn cruciaal voor de bewijsvoering die het Openbaar Ministerie heeft opgebouwd. Tegen hoofdverdachte Dino Soerel en drie andere verdachten is levenslang geëist. Vanmiddag maakt het hof bekend of het daarin meegaat.

Het Passageproces gaat over liquidaties en pogingen daartoe in de Amsterdamse onderwereld tussen 1993 en 2006. De verdachten zijn vermeende opdrachtgevers, tussenpersonen en huurmoordenaars. Door de rechtbank werd Soerel vrijgesproken voor betrokkenheid bij de moorden, drie anderen kregen levenslang.

Ros kreeg 30 jaar. Het OM eist nu 14 jaar, omdat hij in het hoger beroep optreedt als kroongetuige. Peter la S. kreeg in eerste aanleg 8 jaar. Hij kreeg strafvermindering omdat hij destijds al kroongetuige was.

De zaak loopt al tien jaar. Het OM en de verdachten kunnen nog in cassatie bij de Hoge Raad.

(29/06/2017 @ 12:09)

'Kabinet moet budgettaire ruimte niet overschatten'

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn vanmorgen bijgepraat door president Knot van De Nederlandsche Bank en directeur Van Geest van het Centraal Planbureau.

Zij herhaalden nog eens dat het nieuwe kabinet niet te veel geld moet uitgeven. Knot zei na afloop van het gesprek dat de budgettaire ruimte niet moet worden overschat en dat een intensivering hier betekent dat er ergens anders geld moet worden gevonden.

Ze gaven kort na de verkiezingen van 15 maart al een presentatie voor de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Maar de nieuwe onderhandelingspartner, de ChristenUnie, had de boodschap nog niet uit eerste hand vernomen.

DNB-man Knot wil dat de onderhandelingen dit keer wel slagen. "Ik heb de hoop uitgesproken dat ik hier niet over drie maanden weer sta."

Woensdag hadden de onderhandelaars al een kennismakingsgesprek met informateur Zalm, die toen net het stokje had overgenomen van zijn voorganger Tjeenk Willink.

(29/06/2017 @ 11:58)

Shell in Nederland aangeklaagd voor moorden in Nigeria

Vier Nigeriaanse weduwen klagen Shell in Nederland aan voor medeplichtigheid aan de executie van hun echtgenoot. Ze eisen excuses en schadevergoeding.

De vier mannen maakten deel uit van de Ogoni 9, negen mensenrechtenactivisten die tijdens de militaire dictatuur in Nigeria zijn opgehangen wegens moord na wat door velen als een schijnproces wordt beschouwd.

Een van die geëxecuteerden was de schrijver Ken Saro-Wiwa. Hij en anderen van de Ogoni 9 verzetten zich tegen de oliewinning van Shell in Ogoniland in Nigeria, die volgens hen tot milieuvervuiling leidde.

Amnesty: genoeg bewijs

Amnesty International staat de weduwen bij. Volgens Amnesty is er genoeg bewijs voor betrokkenheid van Shell. Zo zou Shell de regering om veiligheidstroepen hebben gevraagd om in te grijpen bij de protesten, terwijl Shell wist dat dat zou uitdraaien op mensenrechtenschendingen. En nadat de Ogoni 9 gevangen werden genomen sprak Shell zich niet uit over hun lot.

Ook zijn er twee mensen die zeggen dat de overheid hen wilde omkopen om als getuige de Ogoni 9 te beschuldigen. Een advocaat van Shell zou aanwezig zijn geweest bij die poging tot omkoping.

Interne documenten

Amnesty zegt ook interne Shell-documenten te hebben ingezien, die aantonen dat het bedrijf wist dat het proces tegen de Ogoni 9 oneerlijk was. Toch hield het bedrijf nauwe banden met de Nigeriaanse regering.

Shell heeft altijd alle betrokkenheid ontkend. "We hebben de aantijgingen in deze tragische zaak altijd in de sterkst mogelijke bewoordingen ontkend", zegt een woordvoerder van Shell Nigeria tegen de Volkskrant.

Het staat niet vast dat een Nederlandse rechter de zaak in behandeling neemt. Eerder probeerde een van de Nigeriaanse weduwen Shell in de VS voor de rechter te brengen. Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde echter in 2013 dat de Amerikaanse rechter niet over de zaak kon oordelen omdat er geen Amerikanen bij betrokken zijn.

(29/06/2017 @ 11:53)

19-jarige Amerikaanse schiet vriend dood voor YouTube-stunt

Er zijn wel vaker YouTube-pranks waarin dingen fout gaan, vaak aangekondigd in hoofdletters om meer views te verzamelen. Maar afgelopen maandag ging het in de Amerikaanse staat Minnesota echt goed fout.

YouTuber Monalisa Perez (19) en haar vriend Pedro Ruiz (22) wilden graag meer kijkers trekken voor hun kanaal en bedachten daarom een nieuwe stunt: een kogel tegenhouden met een boek.

Om zijn vriendin, die zeven maanden zwanger is, te overtuigen liet Ruiz een ander boek zien waar al eens op was geschoten. Daar ging de kogel niet doorheen.

Vanaf ongeveer 30 centimeter schoot Perez met een Desert Eagle-pistool op haar vriend die een boek voor zijn borst hield. Om je een idee te geven wat voor wapen dat is:

Tegen hun verwachting in stopte het boek de kogel niet en overleed Pedro ter plekke. Hun dochter van 3 was getuige van de stunt.

Monalisa wordt nu beschuldigd van doodslag en kan een gevangenisstraf tot maximaal 10 jaar krijgen.

(29/06/2017 @ 11:43)

Hoe verhuis je een zeekoe? Nou, zo!

Drie zeekoeien van Burgers' Zoo zijn vanochtend overgeplaatst naar een nieuw bassin met 1 miljoen liter lauw water. Ze zijn de eerste bewoners van de nieuwe mangrovehal van de Arnhemse dierentuin.

"Ze zitten nu in een luxe omgeving," vertelt woordvoerder Bas Lukkenaar. "Het water is 25 graden Celsius; het zijn ideale omstandigheden voor voortplanting." In de honderden Europese dierentuinen bevinden zich nog 26 van deze dieren.

De verhuizing was een behoorlijke operatie. De dieren zijn zwaar: de jongste weegt iets meer dan 200 kilo, de zwaarste - "een dame"- bijna 600.

Waadpakken

Zes verzorgers zijn met waadpakken het oude bad ingegaan. Daar hebben ze de dieren één voor één in een visnet gelokt. Dat net is met een hijskraan op de kant getakeld. Daar kregen de zeekoeien een natte doek over de ogen: "Tegen de stress. Anders raken ze overprikkeld."

Op de kant is bloed afgenomen voor DNA-registratie in het stamboek. De jongste is ook gechipt. Daarna gingen de dieren in een transportkist met een laagje van 20 centimeter mangrovewater.

De kisten werden daarna overgebracht naar het nieuwe bassin. Dat gebeurde met een vorkheftruck en een verreiker, een soort kraan met een uitschuif-arm.

"Ze wachtten even na het openen van de klep. Waren ze tijdens het transport superrustig, nu zwemmen ze speels en opgewonden rond om hun nieuwe omgeving te verkennen. De eerste tekenen zijn goed, maar we monitoren ze de komende tijd extra."

(29/06/2017 @ 11:33)

'We downloaden minder illegaal door aanbod streamingdiensten'

Nederlanders weten steeds beter op legale wijze films en series te vinden. Daardoor neemt het illegaal downloaden sterk af, schrijft onderzoeksbureau Telecompaper. In 2013 deed 41 procent van de ondervraagden dit nog, nu is dat 27 procent

In het onderzoek spreekt Telecompaper zelf over 'gratis downloaden'. In een toelichting zegt het onderzoeksbureau dat niet letterlijk aan mensen is gevraagd of ze illegaal downloaden, maar dat de afname daarvan wel wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van de afname van het gratis downloaden.

Netflix en Spotify

Telecompaper schrijft de daling van het aantal gratis downloads toe aan de opkomst van streamingdiensten. Sinds 2013 hebben gebruikers de beschikking gekregen over Netflix, Videoland, Pathé Thuis en Amazon. Bij muziek zijn dat onder meer Spotify en Apple Music.

Ook wijst het bureau erop dat auteursrechtenorganisaties, met name Stichting Brein, websites en platforms die illegale content aanbieden onder druk zetten.

Zo loopt er al jaren een zaak tussen Brein en The Pirate Bay. De copyrightwaakhond wil dat de Nederlandse internetproviders Ziggo en Xs4all de site blokkeren. Onlangs heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat de site handelt in strijd met de wet. Waarschijnlijk besluit de Nederlandse rechter daarom binnenkort tot een blokkade.

Minder downloaden

Van de 27 procent die op dit moment nog wel zonder te betalen downloadt, zegt 77 procent dat ze dit het afgelopen jaar minder zijn gaan doen. Een kleine gedeelte, 23 procent, is juist meer gaan downloaden. 8 procent van de mensen die minder zijn gaan downloaden, geeft aan dat het moeilijker is geworden om te vinden wat ze zoeken.

Site als The Pirate Bay blijven de belangrijkste bron om zonder te betalen aan content te komen.

(29/06/2017 @ 11:25)

Israëlische oud-premier Olmert vervroegd vrij

De Israëlische oud-premier Ehud Olmert komt eerder vrij uit de gevangenis vanwege goed gedrag. Dat heeft een commissie bepaald die zich buigt over vervroegde vrijlatingen. Volgens Israëlische media komt hij zondag vrij. Olmert zat sinds februari 2016 vast.

De minister van Justitie is tegen de beslissing, omdat Olmert zich achter de tralies schuldig zou hebben gemaakt aan een misdrijf. Zo zou Olmert passages van zijn nieuwe boek naar buiten hebben laten smokkelen door zijn advocaat. Daarin zou gevoelige informatie staan over de beveiliging.

Borstpijn

Dinsdag werd Olmert met spoed naar het ziekenhuis gebracht vanwege borstpijn tijdens het sporten. Inmiddels gaat het beter met hem, melden Israëlische media. Of de vervroegde vrijlating iets met zijn gezondheidsprobleem te maken heeft, is onbekend.

De 71-jarige oud-premier is veroordeeld tot een straf van 27 maanden voor corruptie. In zijn tijd als burgemeester van Jeruzalem had hij steekpenningen aangenomen.

Olmert was premier van 2006 tot en met 2009. Hij is de eerste Israëlische oud-premier die vast heeft gezeten.

(29/06/2017 @ 11:14)

DNB na NOS-berichtgeving overstelpt met telefoontjes van spaarders

De Nederlandsche Bank krijgt veel telefoontjes van oud-spaarders van DSB en andere failliete banken. De bellers willen weten of ze nog recht hebben op rente op hun tegoeden.

Vanmorgen meldde de NOS dat spaarders bij de failliete banken DSB, Icesave, Van der Hoop Bankiers en Indover bij elkaar 700.000 euro aan rente hebben laten liggen. Ze konden bij De Nederlandsche Bank aanspraak maken op achterstallige rente op de spaartegoeden die ze uitgekeerd hebben gekregen vanwege het depositogarantiestelsel. Een groot deel heeft zich de afgelopen maanden nooit gemeld. Een formulier op de site van De Nederlandsche Bank om de rente terug te vragen is inmiddels offline gehaald.

Na de berichtgeving hierover op nos.nl en Teletekst kreeg De Nederlandsche Bank tientallen telefoontjes van rekeninghouders die nog denken recht te hebben op rente. De Nederlandsche Bank heeft daarom besloten informatie over die regeling terug te plaatsen op de site. Mensen kunnen bellen om een formulier aan te vragen.

Geen recht

Een woordvoerder benadrukt wel dat mensen goed moeten kijken of ze aanspraak kunnen maken op de regeling. "Het is niet zo dat iedereen die een DSB-rekening had ook recht heeft op een uitkering."

Vier op de vijf telefoontjes zijn van mensen die geen recht hebben op de uitkering van de rente, zegt de woordvoerder.

(29/06/2017 @ 11:01)

'Druk op de paus zal alleen maar groter worden'

Dat de Australische kardinaal George Pell wordt beschuldigd van seksueel misbruik, brengt paus Franciscus opnieuw in moeilijkheden. "Dit is een grote klap", zegt Vaticaankenner Stijn Fens van Trouw in het NOS Radio 1 Journaal.

"Pell is in het Vaticaan aangesteld bij het secretariaat van de economie. Dat is een orgaan dat door de paus is ingesteld om transparanter te worden over de financiën van het Vaticaan", zegt Fens. "Hij is niet zomaar iemand. Het is de hoogstgeplaatste gezagsdrager binnen de kerk die wordt vervolgd voor misbruik."

Op de paus is al langer kritiek. "Er wordt gezegd dat hij veel mooie woorden en zero tolerance-beleid heeft richting misbruik, maar dat hij de kardinalen en bisschoppen die worden beschuldigd van misbruik gewoon laat zitten. De druk op de paus zal na dit nieuws alleen maar groter worden", denkt Fens.

En dat terwijl Franciscus de kardinaal hard nodig heeft. Fens: "Dat het Vaticaan transparanter wil worden, stuit op veel weerstand. Pell offeren zou een grote klap zijn voor dat beleid."

De verhalen over seksueel misbruik door Pell gaan al jaren rond. Het misbruik zou zijn gebeurd toen hij nog priester was in de Australische stad Ballarat. "Maar het kwam nooit tot een rechtszaak", zegt correspondent Robert Portier. "Dat hij nu alsnog voor de rechter moet komen, zal goed vallen in Australië. Dat betekent hopelijk dat wordt aangetoond wat er is gebeurd. Schuldig, of onschuldig."

Pell moest vorig jaar getuigen voor een onderzoekscommissie die zich bezighoudt met de omgang van de kerk richting slachtoffers van seksueel misbruik. Portier: "Hij trok toen het boetekleed aan en zei dat de kerk zich meer bezighield met het beschermen van hun naam dan met de slachtoffers."

De kardinaal heeft gezegd mee te willen werken met het onderzoek. Of dat ook allemaal gaat gebeuren, is de vraag. "Vorig jaar zeiden zijn artsen dat hij te zwak was om te reizen en toen getuigde hij via een videoverbinding", zegt Portier. "Veel mensen vragen zich af of hij nu niet weer met een list of een truc komt, waardoor hij niet hoeft af te reizen naar Melbourne."

(29/06/2017 @ 10:56)

Erdogan wil Turkse Duitsers toespreken tijdens G20

President Erdogan wil de Turken in Duitsland toespreken tijdens de G20 in Hamburg volgende week. De Turkse president heeft daar een officieel verzoek voor ingediend.

De Duitse regering vindt dat gezien de spanningen tussen de twee landen ongepast. Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zegt dat hij Erdogan onlangs nog heeft gevraagd af te zien van zo'n optreden.

De spanning tussen de twee landen is opgelopen door de harde koers van Erdogan. Duitsland verbood een aantal Turkse verkiezingsbijeenkomsten in Duitsland en Turkije zette twee Duitse journalisten vast.

Ook besloot Duitsland begin deze maand een aantal Duitse militairen terug te trekken uit Turkije. Op een basis in Inçirlik zaten 260 militairen die vanuit Turkije tegen Islamitische Staat strijden. De Duitse militairen op een andere basis blijven nog wel.

(29/06/2017 @ 10:50)

Werkzaamheden op het spoor en op de weg: waar staat het vast deze zomer?

Weggebruikers en treinreizigers moeten in juli en augustus rekening houden met overlast, want Rijkswaterstaat en ProRail gaan in de zomermaanden op meerdere plekken aan het spoor en aan de weg werken.

Wegwerkzaamheden

Rijkswaterstaat heeft in juli, augustus en september een aantal grote werkzaamheden op de agenda staan. Het meest ingrijpend is het groot onderhoud aan de A10 West bij Amsterdam, die zes weken lang dicht gaat. Ook de Heinenoordtunnel bij Rotterdam gaat in de zomer een aantal weekenden dicht voor onderhoud.

Werkzaamheden aan het spoor

Spoorbeheerder ProRail werkt van juni tot eind augustus op veertig plekken aan vernieuwing en onderhoud van het spoor, waardoor op meerdere trajecten treinen uitvallen. De werkzaamheden zijn nodig om ervoor te zorgen dat er meer treinen sneller over het spoor kunnen, zegt ProRail.

De spoorbeheerder kiest ervoor een kwart van alle reparatie- en vernieuwingswerkzaamheden in de zomer te doen, omdat dan veel mensen op vakantie zijn.

De werkzaamheden die voor de meeste overlast zorgen, zijn die rond Den Haag, Utrecht, Eindhoven, de Moerdijkbrug en Gouda.

"Het zijn grote projecten op plekken waar meer reizigers daar last van kunnen hebben. Dat de mensen langer onderweg zijn is zeker. Hoeveel langer, hangt af van het traject", zegt een woordvoerder van ProRail. "Dit jaar is het meer dan vorig. Er is meer overlast omdat er meer werk in de Randstad is."

Voor reizigers betekent het dat zij moeten moeten omrijden of overstappen op de bus om op hun bestemming te komen.

(29/06/2017 @ 10:24)

Nog twee leerlingen opgepakt voor verspreiden gas in school

Na de aanhouding van een scholier gisteren, zijn er nog twee leerlingen opgepakt voor het verspreiden van een onbekende stof in het Martinuscollege in Grootebroek. De middelbare school werd gisteren aan het eind van de ochtend ontruimd, omdat 33 leerlingen en docenten onwel werden.

De scholieren en docenten werden duizelig en misselijk. Een van hen werd met hyperventilatieklachten naar het ziekenhuis gebracht. De anderen met klachten werden buiten bij de school behandeld.

De scholier die gisteren werd aangehouden omdat hij betrokken zou zijn bij de verspreiding van de stof, hoeft van de directeur niet meer terug te komen. "Pubers doen dingen waar ze niet over nadenken, maar dit is wel heel erg over de schreef."

Het is niet duidelijk om wat voor materiaal het gaat, maar mogelijk is het traangas of een stof die daaraan verwant is. Metingen van de brandweer brachten geen gevaarlijke stoffen aan het licht, schrijft regionale omroep NH.

Inmiddels gaat het goed met de onwel geworden docenten en leerlingen. Ook de leerling die naar het ziekenhuis is gebracht, is weer thuis en maakt het goed. Vanwege de gebeurtenis geldt vandaag een aangepast rooster op de school.

(29/06/2017 @ 10:13)

Australische kardinaal 'even weg' uit Vaticaan om kindermisbruikzaak

De Australische kardinaal George Pell trekt zich tijdelijk terug uit het Vaticaan, om in Australië de aanklacht tegen hem wegens kindermisbruik aan te vechten. Afgelopen nacht werd bekend dat Pell op 18 juli in de rechtbank wordt verwacht.

Pell regelt de financiën van het Vaticaan en wordt daar gezien als de derde man. Hij is de hoogste katholieke geestelijke tot nu toe die verdacht wordt van kindermisbruik.

'Karaktermoord'

Waar hij precies van beschuldigd wordt, moet nog blijken. Volgens de politie zijn er meerdere mensen die Pell willen aanklagen. Twee mannen van in de 40 hebben al verklaard dat Pell hen eind jaren 70 in een zwembad in Melbourne seksueel heeft bejegend.

Pell zei vanochtend dat hij zijn naam zal zuiveren. Hij houdt vol dat hij onschuldig is en beschuldigt de media van "een onophoudelijke karaktermoord" op hem.

(29/06/2017 @ 10:09)

Winkeliers zijn helemaal klaar met straatverkopers

Het is een bekend beeld in drukke winkelstraten: mensen die je een krantenabonnement of een lidmaatschap van een milieuorganisatie proberen aan te smeren. De brancheorganisatie van winkeliers wil van ze af.

"Het steekt ontzettend de kop op", zegt Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland. "Onze klanten willen onbekommerd kuieren door de winkelstraten en rustig naar etalages kijken. En dan is het buitengewoon irritant als je om de twee of drie meter wordt aangesproken en opgejaagd door straatverkopers."

Minder klandizie

Volgens Van Golberdinge lopen winkeliers zelfs geld mis door de straatventers. "Voor sommige consumenten is het zelfs zo ergerlijk dat ze wegblijven uit winkelstraten waar er veel staan. Je zou als winkelier maar net in die ene straat zitten en er zou maar net zo'n relatief agressieve verkoopclub voor je deur staan waardoor je minder klandizie en minder omzet hebt."

Detailhandel Nederland wil dat gemeenten in actie komen tegen de verkopers. "Een gemeente kan bijvoorbeeld met vergunningen komen en op die manier bepalen hoe vaak en waar je mag verkopen. Je kan als gemeente ook een verbod doorvoeren. Of het bijvoorbeeld alleen op zaterdagochtend toestaan."

De winkeliersclub is niet voor een algeheel verbod. "We kunnen ons heel goed voorstellen dat het soms ook leuk en nuttig is. Maar je moet er wel regels aan stellen."

(29/06/2017 @ 09:49)

Dernière mise à jour : 29/06/2017 @ 04:55
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette