Texte à méditer :  Je suis aveugle, mais on trouve toujours plus malheureux que soi...J'aurais pu être noir    Ray CHARLES
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

18 Juin 2018

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Léonce


C'était aussi un 18 / 6
1940

Depuis Londres, le général de Gaulle lance son fameux appel à la résistance.


Né(e) un 18 / 6 / 1975
Marie GillainCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Ontvanger Willems-Orde: 'Ik ben niet dapper, ik deed gewoon mijn werk'

"Mijn eerste reactie was: wat is dit nu weer? En de tweede: dit is te veel eer voor mij." Roy de Ruiter kon het niet geloven toen hij te horen kreeg dat hij wordt voorgedragen voor de Militaire Willems-Orde, de belangrijkste Nederlandse dapperheidsonderscheiding.

De Ruiter vindt zichzelf niet dapper. "Voor mij zijn de mannen en vrouwen op de grond dapper, die elke keer weer de poort uit gingen. Dapper voor mij zijn de jongens en meiden in de veldhospitaals, die geregeld de meest afgrijselijke dingen te zien kregen. En dapper zijn de gewonden die thuis komen en ondanks alle tegenslagen zichzelf er mentaal en fysiek weer bovenop werken", zegt hij.

"Ik heb me in Afghanistan nooit bezig gehouden met dapperheid. Mijn enige taak was ervoor zorgen dat mannen en vrouwen weer veilig thuis kwamen. Daar heb ik me keihard voor ingezet, elke dag weer. Het interesseerde me niet of ik nou dapper bezig was of niet."

Majoor De Ruiter is de derde Afghanistan-veteraan die de Militaire Willems-Orde krijgt. De reden daarvan weet hij nog niet. Dat hoort hij van koning Willem-Alexander op 31 augustus, wanneer hij geridderd wordt.

De Apache-piloot denkt dat het in ieder geval niet met moed te maken heeft. "Ik denk dat het in mijn geval meer gezocht moet worden in beleid en trouw", zegt hij, verwijzend naar het motto van de Militaire Willems-Orde: moed, beleid en trouw.

De Ruiter heeft een tijd getwijfeld of hij het ereteken moest accepteren of niet. Hij vond het veel te veel eer en daarnaast zit hij niet op de aandacht te wachten.

"Ik houd er niet van om het middelpunt van aandacht te zijn. Ik ben expres getrouwd in alle stilte, zonder familie erbij. Ik heb mijn ouders met een smoes misleid, zodat ze niet bij mijn diploma-uitreiking waren op de middelbare school", vertelt hij.

Uiteindelijk ging De Ruiter toch overstag omdat hij de Willems-Orde ziet als een erkenning voor de luchtmachtoperatie in Afghanistan. Daarnaast is zijn voordracht opgestart vanuit de landmacht, waarvoor De Ruiter veel respect heeft, "want dat zijn de mannen en vrouwen op de grond".

(18/06/2018 @ 16:41)

Googles investering in China is 'politiek signaal in tijd van handelsoorlog'

Google heeft een ingang gevonden in China, een markt die steeds belangrijker wordt voor buitenlandse partijen en dus ook techbedrijven. De zoekgigant kondigde vanochtend aan ruim een half miljard dollar te zullen investeren in JD.com.

JD is het op een na grootste e-commercebedrijf in China. Alleen Alibaba moet het voor zich dulden.

Aandelen en toegang

In ruil voor de financiële injectie krijgt Google aandelen, bijna 1 procent van het totale bedrijf. Het zorgt daarmee ook voor een band met een andere Chinese reus: Tencent. Dat bedrijf, bekend van bijvoorbeeld chat-app WeChat, heeft 20 procent van de aandelen in handen.

JD.com krijgt op zijn beurt iets heel anders: toegang tot de Amerikaanse en Europese markt. Het is de bedoeling dat producten van het concern straks via Google Shopping te vinden zijn en zo makkelijker consumenten in het Westen bereiken.

"Dit is een enorme ontwikkeling", is de eerste conclusie van Dirk Mulder, retaildeskundige bij ING. "JD.com is wereldberoemd in China, maar daarbuiten minder. Het bedrijf heeft wel altijd de wens gehad om in de EU en de VS te opereren. Het wordt nog wel interessant om te zien wat de Chinese censuur voor dit verhaal gaat betekenen."

'Dooi in relatie'

Dat China akkoord is gegaan met deze deal is een teken van een langzame dooi in de relatie tussen China en Google, concludeert Peter Ho, professor Chinese economie aan de TU Delft. "Die is lange tijd slecht geweest", zegt hij. "Aan verbetering van de relatie met Google werkt de Chinese overheid al een paar jaar, maar dat deze deal nu naar buiten komt is een signaal naar Trump."

Sinds januari 2010 is het Amerikaanse internetbedrijf niet meer op het Chinese vasteland te vinden. De zoekgigant verplaatste zijn activiteiten naar Hongkong vanwege een meningsverschil over online vrijheid en een aanval van hackers die zou hebben plaatsgevonden. Sindsdien zijn Googles diensten in China geblokkeerd.

Volgens Ho lijkt daar nu verandering in te komen en zijn Google en Gmail weer makkelijker toegankelijk. Het is afwachten of dit een verfijning is van de censuur of daadwerkelijk meer vrijheid betekent. Google benadrukte vanochtend tegen persbureau Reuters dat de samenwerking niet betekent dat Google zijn diensten naar het Chinese vasteland gaat brengen.

"Dat de Chinese overheid hiermee heeft ingestemd is een teken", zegt Eric Bartelsman, hoogleraar Economie aan de VU. Volgens hem is het een politiek signaal, nu de VS en China in een handelsoorlog zijn verwikkeld. Daarin heeft de VS China ervan beschuldigd dat hun markt gesloten is voor buitenlandse investeerders: "Dit laat zien dat er wel een opening is."

Bartelsman noemt het bedrag dat Google investeert "peanuts". Het is inderdaad niet de grootste investering die het bedrijf ooit heeft gedaan. Die deed het jaren geleden, in 2008. Toen stak het 3,2 miljard dollar in internetprovider Clearwire.

Google heeft de afgelopen jaren tientallen investeringen gedaan. Dit waren de grootste:

(18/06/2018 @ 16:23)

Stakingen bij onder meer ASML, VDL en Fokker voor nieuwe cao

Werknemers van onder meer ASML, VDL en Fokker leggen komende woensdag het werk 24 uur neer. Dat hebben de vakbonden aangekondigd. Vorige week staakten werknemers van DAF al een etmaal. Ook Fokker-personeel voerde toen actie.

De nieuwe stakingen zijn bij bedrijven uit de zogenoemde metalektro-sector in het hele land. De medewerkers willen een nieuwe cao met onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Ook willen ze meer zeggenschap en meer werkzekerheid.

De FNV vindt dat het personeel wordt benadeeld. "Ze verdienen een eerlijke cao met maatregelen om fit de finish te halen waarbij overwerk eerlijk wordt betaald en vaste en flexwerkers gelijk betaald worden", zegt FNV-bestuurder Petra Bolster. De cao geldt voor circa 150.000 werknemers.

(18/06/2018 @ 16:23)

Celstraf geëist voor aanrijden kind (12) na belletje trekken

Tegen een man uit Purmerend is een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist voor het opzettelijk aanrijden van zijn 12-jarige buurjongen. De jongen brak bij de aanrijding in januari vorig jaar een been en moest lang revalideren.

De buurman van Ivano was boos omdat de jongen en zijn vriendjes aan het belletje trekken waren, meldt NH Nieuws. "Ik kom hier de bocht om en hij snijdt me af, waardoor ik val. Dan remt hij en vervolgens rijdt hij over mijn been heen", vertelde Ivano vorige week aan de regionale omroep. Na de aanrijding ging de verdachte, een inmiddels 54-jarige man uit Purmerend, ervandoor. Kort na het incident meldde de automobilist zich bij de politie.

De gebeurtenis speelt nog altijd een belangrijke rol in het leven van de inmiddels 13-jarige jongen uit Purmerend. Volgens zijn moeder zit hij tegenwoordig vooral achter de spelcomputer en speelt hij bijna nooit meer buiten. "Dat wil hij gewoon niet."

(18/06/2018 @ 16:18)

'Veiligheid patiënten en medewerkers forensische klinieken in gevaar'

De zorg aan veroordeelden in tbs-klinieken en psychiatrische instellingen staat zwaar onder druk. Als gevolg daarvan zijn er grote risico's voor de veiligheid van patiënten en medewerkers, staat in een rapport dat deze week naar de Tweede Kamer gaat.

Het onderzoek is gedaan op verzoek van de Tweede Kamer en uitgevoerd in opdracht van GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het gevangeniswezen. In het onderzoek is de beleving van personeel in kaart gebracht en gekeken naar relevante data en rapportages, bijvoorbeeld over het aantal patiënten.

Grens voorbij

De conclusies van het rapport zijn hard: "Wij concluderen dat de kwaliteit van zorg en de veiligheid van patiënten en medewerkers in de forensische zorg onder druk staan. De sector kent een grens in de maximale belastbaarheid die medewerkers en patiëntenzorg aankunnen. Deze grens is overschreden."

Het gevolg is dat de veiligheid van patiënten en medewerkers in het geding komt, stellen de onderzoekers. Ook zijn behandelingen daardoor minder effectief. De werkdruk is hoog en klinieken hebben grote moeite goed personeel vast te houden.

Ook is er bezuinigd en zijn er veel veranderingen doorgevoerd, terwijl de patiënten steeds zwaardere problemen hebben.

Tijd tikt

"Het is tijd dat er niet meer gesproken wordt over of er gehandeld wordt, maar hoe", schrijven de onderzoekers. Ze doen daartoe ook aanbevelingen, zoals investeren in opleiding en werving en betere ict-systemen.

De onderzoekers waarschuwen dat het stabiel blijven van het aantal gemelde incidenten geen compleet beeld geeft van de problemen. Zij zeggen dat "professionals in de sector een duidelijke ontwikkeling op uitkomstmaten zien die zorgen geeft; een stijgend aantal incidenten en een stijgend aantal heropnames."

GGZ Nederland is geschrokken van de uitkomsten en noemt het een "verontrustend beeld op de werkvloer en een verminderde kwaliteit van zorg". In een reactie op het onderzoek laten GGZ Nederland en de VGN de Tweede Kamer weten dat "doorgaan op deze voet een toename van het aantal incidenten met zich meebrengt". Ze willen minder regels en meer geld voor maatregelen.

Meer onderzoek

De Inspectie Justitie en Veiligheid doet momenteel ook onderzoek naar de organisaties die zich bezighouden met forensische zorg. Dat onderzoek wordt later dit jaar verwacht. Naar aanleiding van de steekpartij in tbs-kliniek Kijvelanden concludeerde de inspectie wel dat dit incident kon gebeuren "door een samenloop van omstandigheden die risicoverhogend werkten", zoals personeelskrapte.

(18/06/2018 @ 16:07)

Engelse voetbalfans laten het nog afweten in Volgograd

Aan de oevers van de Wolga in Volgograd, is het voetbalcircus nu ook neergestreken. Aan het water is een FIFA Fanzone ingericht. Hier is het een komen en gaan van voetbalsupporters die de wedstrijden op een groot scherm willen volgen. De dag voor de wedstrijd tussen Tunesië en Engeland, die vanavond in Volgograd wordt gespeeld, was het er ook al druk.

Maar op dit streng beveiligde plein, tussen de kraampjes van de FIFA sponsors, ontbreekt een belangrijke groep. De Britten, die normaal gesproken massaal op dit soort voetbalkampioenschappen afkomen, laten het vandaag nog afweten.

Britse media

Wat plukjes Tunesische voetbalsupporters hebben zich bij de Russen aangesloten om te kijken naar de wedstrijd tussen Mexico en Duitsland.

Een van de weinige Britten die wel op het plein is te vinden, denkt een verklaring te hebben voor het ontbreken van zijn landgenoten. "Sommige van mijn vrienden zijn bang, ze durven niet naar Rusland te komen. Maar ik heb zelf met niemand problemen, Ik ben hier goed ontvangen", vertelt de Londenaar.

De angst van zijn vrienden is volgens hem aangewakkerd door Britse media. Die hadden het in aanloop naar het WK over Russische hooligans, die van plan waren om Britse fans aan te vallen. Maar van die agressie heeft hij tot dusver niets gemerkt.

'Sfeer is fantastisch'

Gevechten tussen Britse en Russische hooligans tijdens het vorige Europees kampioenschap in Frankrijk, zorgden vooraf voor nervositeit. Tel daarbij op; het diplomatieke conflict dat beide landen nu aan het uitvechten zijn, na de vergiftiging van dubbelspion Skripal. En je hebt het recept voor een eventueel rampscenario.

Maar in Volgograd is niets te merken van die spanning of het doorsudderende diplomatieke conflict. Sinds de aankomst van de buitenlandse fans is de sfeer in de stad fantastisch, merkt een van de locals op. "Ik voel elke dag meer positieve energie rond dit evenement, Ik hoop dat onze gasten hiervan genieten", zegt hij.

Hij is ook te spreken over de vooruitgang die zijn stad doormaakt tijdens dit WK. "Dit evenement zorgt voor positieve energie in de stad en onze infrastructuur zal hierdoor verbeteren."

De lokale inwoners zijn blij met hun buitenlandse gasten. Tunesiërs, Mexicanen en IJslanders slenteren door het centrum van het voormalige Stalingrad.

Jongeren

In een van de kroegen tegenover de fanzone zitten nog wat Britse fans. Vier vrienden van middelbare leeftijd, hebben ondanks de hoge temperaturen buiten, toch besloten om binnen in de kroeg te zitten. En dat is niet omdat ze ergens bang voor zijn. "Mijn maten zaten hier en ik heb me bij hen aangesloten", vertelt een van de vier vrienden.

De verhalen over een naderende clash tussen Britse en Russische hooligans, daar kunnen zij niets mee. Zij denken dat door de samenstelling van de Brits voetbalfans, een scenario zoals in Marseille dit keer ondenkbaar is.

"De Engelse onruststokers, die ook voor problemen hebben gezorgd in Frankrijk, dat zijn vooral jongeren geweest. Financieel gezien, kunnen zij het zich waarschijnlijk niet veroorloven om naar Rusland af te reizen. Het zullen voornamelijk oudere Engelsen zijn, die alles al hebben gezien en hier vooral zijn om te genieten", vertellen de vrienden.

Verwachtingen

De Britten in de kroeg zijn vooral bezig met de wedstrijd tegen Tunesië. En ondanks de hoge verwachtingen rond het Engelse voetbalelftal, vrezen zij voor een verlies tegen de Noord-Afrikanen.

Ze hebben dan ook meer vertrouwen in de Russische autoriteiten, dan in hun eigen team. "We hebben tot nu toe geen problemen gehad. En ik denk dat als Poetin zegt: er zullen geen problemen zijn, dan zullen die er ook niet zijn."

(18/06/2018 @ 15:55)

Malieveld Den Haag deze zomer afgesloten voor opknapbeurt

Het Malieveld in Den Haag wordt deze zomer opgeknapt. In juli en augustus zijn er daarom geen evenementen en demonstranten moeten voorlopig een andere plek zoeken als ze in Den Haag willen protesteren. Het terrein wordt geëgaliseerd, er wordt nieuw gras gezaaid en er komt een nieuw afwateringssysteem zodat er geen plassen meer ontstaan.

Door het intensieve gebruik van het Malieveld zijn er door de jaren heen forse kuilen ontstaan en na hoosbuien vormen zich daardoor grote plassen. Een nieuwe grasmat met daaronder een drainagesysteem en natuursteenkorrels moeten daar een einde aan maken. Het opknappen van het terrein van ruim tien hectare gaat volgens beheerder Staatsbosbeheer zo'n 650.000 euro kosten.

De Veteranendag op 30 juni is voorlopig het laatste evenement. Een deel van het Malieveld wordt voor het eerst in september weer gebruikt tijdens de kermis. Om het ingezaaide gras rust te geven wordt een ander deel pas in oktober weer opengesteld.

(18/06/2018 @ 15:32)

'Nederlander vervangt opgepakte Audi-topman'

Duitse media melden dat een Nederlander de nieuwe interim-topman van Audi wordt. Het is de bedoeling dat Bram Schot voorlopig de taken waarneemt van de gearresteerde Rupert Stadler. Audi heeft nog niet op de berichten gereageerd.

De in Rotterdam geboren Schot (56) begon zijn loopbaan bij ABN Amro en stapte vervolgens over naar Daimler waar hij diverse hoge functies bekleedde bij onder meer Mercedes-Benz. In 2011 verhuisde hij naar Volkswagen, het moederbedrijf van Audi. Sinds vorig najaar zit hij in het bestuur van Audi, waar hij verantwoordelijk is voor verkoop en marketing.

De huidige Audi-topman Rupert Stadler werd vanochtend opgepakt en zit nog vast. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij gesjoemel met de uitstootwaarden van dieselauto's. Justitie heeft zijn arrestatie bevolen omdat wordt gevreesd dat Stadler met bewijsmateriaal knoeit of getuigen wil beïnvloeden.

(18/06/2018 @ 15:20)

Trump, onder vuur in eigen land, haalt uit naar immigratiebeleid EU

President Trump heeft hard uitgehaald naar het immigratiebeleid in Europa. Op Twitter waarschuwt hij dat de Verenigde Staten immigratieproblemen moet voorkomen, omdat het anders net zo afloopt als in Europa.

Trump zegt dat migranten politieke instabiliteit veroorzaken in Duitsland. Hij zegt ook dat migranten de cultuur veranderen in Europa. "Wij willen niet dat wat nu gebeurt in Europa met immigratie, ook bij ons gebeurt", schrijft hij. Trump noemt het een grote fout dat Europa miljoenen migranten heeft toegelaten.

Volgens Trump is de criminaliteit in Duitsland fors toegenomen na de komst van de migranten. Uit criminaliteitscijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de opmerking van Trump niet klopt. Met 5,8 miljoen strafbare feiten in 2017 zijn de criminaliteitscijfers in 26 jaar niet zo laag geweest.

Onder vuur

De regering-Trump ligt in eigen land onder vuur vanwege het immigratiebeleid van zijn regering, waarbij kinderen van hun ouders worden gescheiden. Ook binnen zijn eigen Republikeinse partij is verdeeldheid over de gang van zaken. Zelfs Melania Trump zei dat ze dit verafschuwt. Zij laat zich zelden uit over politieke zaken.

Trump geeft de Democraten de schuld en zegt dat slechts de wet wordt uitgevoerd. Nergens in de Amerikaanse wetgeving staat dat ouders en kinderen moeten worden gescheiden als ze illegaal het land binnenkomen.

Nederlandse regering

De Nederlandse regering is van plan om via diplomatieke kanalen vragen te stellen aan de Amerikaanse regering over de migratiepolitiek, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Dat moet nog voor het geplande bezoek van premier Rutte op 2 juli aan het Witte Huis gebeuren.

De SP heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Kamerlid Van Dijk spreekt van "een grof schandaal".

(18/06/2018 @ 15:13)

Vitens: Geldermalsen moet drinkwater koken voor gebruik

Waterbedrijf Vitens adviseert inwoners van de gemeente Geldermalsen de komende dagen drinkwater drie minuten te koken voor gebruik. In het water zit een bacterie waar mensen met een lage weerstand ziek van kunnen worden.

Zo'n 1500 keer per dag worden metingen bij het kraanwater uitgevoerd. Uit een van de metingen bleek dat in het water de enterokokken-bacterie zit. "Het is een bacterie die veel voorkomt in sloten en plassen. Je wilt hem liever niet in je drinkwater hebben", zegt een woordvoerder van Vitens.

Het advies geldt voor 8000 huishoudens in de dorpen Geldermalsen, Tricht, Deil, Meteren en Buurmalsen. Mensen met een verminderde weerstand die het water drinken kunnen lust krijgen van hun maag of darmen. "We willen geen risico nemen met de gezondheid van onze klanten en daarom hebben we het kookadvies gegeven."

Schoonspoelen

Waardoor de bacterie in het drinkwater terecht is gekomen, is niet duidelijk. Vitens hoopt daar nog achter te komen. Het waterbedrijf is nu bezig met het schoonspoelen van de leidingen. Woensdag moet blijken of dat heeft geholpen.

Sommige klanten van het waterleidingbedrijf vinden dat ze te laat zijn gewaarschuwd. "Als ik niet door een kennis gebeld was, had ik het nog niet geweten. Kan dat niet beter geregeld worden? Ik heb mijn buren verwittigd en die wisten ook nergens van", zegt een inwoner van de gemeente tegen Omroep Gelderland.

Vitens zegt dat mensen zonder gevaar kunnen douchen of in bad kunnen.

(18/06/2018 @ 14:58)

Helikopterpiloot Roy de Ruiter krijgt Militaire Willems-Orde

Het ministerie van Defensie heeft majoor-vlieger Roy de Ruiter voorgedragen voor de Militaire Willems-Orde. De Ruiter wordt op 31 augustus geridderd door koning Willem-Alexander.

Het is niet duidelijk waar De Ruiter (36) de onderscheiding voor krijgt. Dat wordt pas bij de uitreiking bekendgemaakt door de koning. Het is wel duidelijk dat de Afghanistan-veteraan meerdere dappere daden heeft verricht.

Minister Bijleveld van Defensie zegt dat ze erg trots is op wat De Ruiter heeft gedaan. Op de vraag waarom juist de apache-helikopterpiloot de Militaire Willems-Orde krijgt, zegt de minister: "Dat kan van alles zijn: heldhaftig zijn, keuzes die hij heeft gemaakt of speciale acties die hij heeft verricht. Van alles."

De Ruiter (36) is sinds 1999 betrokken bij Defensie. Hij volgde de verkorte officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Op 20-jarige leeftijd werd hij operationeel vlieger van Apache-helikopters.

In 2004 werd De Ruiter als co-piloot twee keer uitgezonden naar Afghanistan. Hij was aan boord van de Nederlandse helikopters die daar als eerste onder vuur werden genomen. Er volgden meer uitzendingen naar Afghanistan in 2006, 2007, 2008 en 2009.

Reservist

In de loop der jaren klom De Ruiter op naar gezagvoerder en leidinggevende die vliegtuigen mag aansturen tijdens gevechtsoperaties, zowel in de lucht als vanaf de grond. Ook leidde hij vliegers en instructeurs op en was hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van trainingsscenario's en het evalueren van alle operationele Apache-helikopters.

In 2013 kreeg De Ruiter eervol ontslag. Hij werkt momenteel als instructeur-vlieger bij de Royal Oman Police. Binnen Defensie is hij nog actief als reservist in de rang van majoor.

(18/06/2018 @ 14:34)

Foto van 2-jarig meisje voedt verontwaardiging over immigratiebeleid VS

In de Verenigde Staten zwelt de kritiek aan tegen het immigratiebeleid van president Trump. Ook Melania Trump en voormalig first lady Laura Bush keren zich nu tegen de praktijk om kinderen van hun ouders te scheiden als ze illegaal de grens oversteken.

En als er één beeld is dat die verontwaardiging voedt is dat de bovenstaande foto van de Amerikaanse fotojournalist John Moore. Een aantal Amerikaanse kranten heeft die gepubliceerd en de foto wordt veel gedeeld op sociale media.

We zien een meisje van 2 jaar uit Honduras dat huilend opkijkt naar haar moeder, die op dat moment wordt gearresteerd door de grenspolitie. Ze maakten deel uit van een groep van zo'n twintig mensen die de grens met Texas waren overgestoken. De grenspolitie betrapte ze op 12 juni bij de plaats McAllen.

De Amerikaanse fotograaf John Moore was erbij. Hij werkt al tien jaar langs de Mexicaanse grens. "Toen de grenspatrouille de namen van de mensen noteerde, zag ik een moeder die een jong kind vasthield. Ze vroegen of ze haar kind op de grond wilde zetten en toen brak het meisje in huilen uit."

"Ik ging door mijn knieën en maakte een paar foto's. Ik werd zelf bijna overmand door emoties. Ze pakte haar dochter weer op en moest in een busje stappen, waarna ze allemaal werden weggevoerd. Ik moest een paar keer diep ademhalen om bij te komen."

De moeder vertelde nog dat ze uit Honduras kwamen. Ze waren een maand onderweg geweest en uitgeput. "Ik ben zelf vader en ik vond het erg moeilijk om te zien hoe deze families werden opgepakt," zegt Moore. "Omdat ik dacht dat ze snel van elkaar zouden worden gescheiden. Ik zag aan hun gezichten dat ze geen idee hadden wat er met ze zou gebeuren."

Het is overigens niet duidelijk of dit meisje ook echt van haar moeder is gescheiden. Dat gebeurt meestal niet onmiddellijk bij de arrestatie. Het gebeurt wel als de ouders worden vervolgd omdat ze de grens illegaal zijn overgestoken. Dan mogen ze hun kinderen niet bij zich houden in de gevangenis.

De Amerikaanse regering voert sinds kort een zero tolerance-beleid. Sinds april zijn al bijna 2000 kinderen van hun familie gescheiden. Volgens de regels zouden kinderen onder de 5 jaar bij hun ouders mogen blijven. Maar dat lijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Door taalproblemen of personeelsgebrek in de opvangcentra gaat het weleens mis.

Onbekend waar het meisje is

Het Amerikaanse BuzzFeed News deed afgelopen weekend navraag bij de Amerikaanse grenspolitie. Een woordvoerder wist niet wat er met dit meisje was gebeurd. Maar ze zou niet van haar moeder gescheiden zijn omdat ze nog zo klein is.

Dat zou alleen gebeuren als er een "criminele- of immigratie-achtergrond is van een volwassene in deze familie of bewijs van misbruik dat aan zou geven dat de veiligheid van het kind in gevaar is, of als er te weinig detentieruimte is om een gezin met beide ouders op te vangen."

Ook fotograaf John Moore weet niet hoe het haar is vergaan. "Ik zou het erg graag willen weten. Ik denk er vaak aan terug en dat is elke keer emotioneel voor me."

(18/06/2018 @ 14:29)

Cliffhanger GTST aangepast 'vanwege parallellen met de werkelijkheid'

RTL gaat de cliffhanger van Goede Tijden, Slechte Tijden opnieuw opnemen. Volgens de zender heeft het seizoenseinde van de soap "te veel overeenkomsten met een recente gebeurtenis in het echte leven".

De laatste aflevering van het seizoen werd opgenomen op de NDSM-werf in Amsterdam. Daar kwam eind vorige maand een 32-jarige man om het leven door een val tijdens een besloten dancefeest in het Faralda Crane Hotel.

Parallellen

RTL wil "uit respect voor de betrokkenen" niet zeggen of het om dat voorval gaat. De zender zegt wel dat het met de aanpassing "eventuele pijnlijke parallellen met de werkelijkheid wil voorkomen".

Het is nog wel even wachten op de nieuwe cliffhanger. Die wordt namelijk op 6 juli uitgezonden. Normaal is de uitzending tegen betaling vooruit te bekijken via streamingdienst Videoland, maar dat gaat nu niet meer lukken, omdat de nieuwe opnames te veel tijd in beslag nemen.

(18/06/2018 @ 13:30)

Rutte bezoekt de Amerikaanse president Trump op 2 juli

Premier Rutte bezoekt op 2 juli de Amerikaanse president Trump. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat het om een kennismakingsgesprek gaat waarbij onder meer wordt gesproken "over de goede onderlinge relaties, de handelsbetrekkingen en wederzijdse investeringen, en samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid".

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reist mee naar Washington en vergezelt Rutte bij het bezoek aan het Witte Huis.

Het was al bekend dat de twee elkaar zouden ontmoeten. Het exacte programma is nog niet bekend, maar bepaalde onderwerpen komen zeker ter sprake, zoals de economie en het bedrijfsleven, de NAVO en de internationale veiligheidssituatie.

Rutte noemde onlangs de maatregelen van Trump om heffingen in te voeren op staal en aluminium uit de Europese Unie "zeer onverstandig" en "schadelijk voor het wereldhandelssysteem". Hij noemde de beslissing van de Amerikaanse president om zich terug te trekken uit de Iran-deal "lomp".

(18/06/2018 @ 13:28)

De Rode Duivels spelen, maar in België 'zie je daar weinig van'

Belgische pleinen en kroegen maken zich klaar voor de eerste WK-wedstrijd van de Rode Duivels. Om 17.00 uur is de aftrap van de wedstrijd tegen Panama.

Supermarkten verwachten dat ze fors meer bier en barbecuevlees verkopen en er zal op veel plekken gezamenlijk gekeken worden, schrijven Belgische media. Maar daar is vooraf nauwelijks iets van te zien, zegt correspondent Sander van Hoorn, die de wedstrijd op een plein in Brugge gaat kijken.

Deze supporters in Sotsji zitten klaar voor de wedstrijd:

"Her en der zijn plekken bekendgemaakt waar je de wedstrijd op grote schermen kan volgen, maar verder is er enorm weinig. Er rijden geen auto's rond met vlaggetjes eraan. Speciale beschermkapjes voor achteruitkijkspiegels zie ik maar op één op de 400 auto's. In Vlaamse dorpen buiten Brussel hangen wel een paar vlaggen uit de ramen van huizen, maar ook heel weinig", zegt Van Hoorn.

Het verschil met Nederland, waar voor grote toernooien straten oranje versierd worden, is groot. "Voor een deel heeft dat ermee te maken dat Belgen over het algemeen niet zo uitbundig zijn, ook niet qua voetbal. En ze hebben een beetje een kater van het vorige EK en WK." Beide keren strandde België in de kwartfinales.

Voorzichtige hoop is er wel, hoort Van Hoorn om zich heen. "Omdat ze in de eerste ronde eigenlijk alleen Engeland als serieuze tegenstander hebben, durft iedereen te hopen. Op radio en televisie wordt zelfs gesproken over kwart- of halve finales."

In hoofdstad Brussel werden de wedstrijden normaal gesproken op het Beursplein gekeken. Maar om veiligheidsredenen is het grote scherm uit voorzorg verplaatst naar een stadion aan de rand van de stad.

Omdat Oranje dit keer niet aan het WK meedoet, is ongeveer een derde van de Nederlanders voor de Rode Duivels. Daarmee is de club van de zuiderburen onze favoriet, bleek vorige week. In kroegen in Noord-Brabant is dit goed te zien. In biercafé Anvers in Tilburg bijvoorbeeld wordt de wedstrijd op groot scherm getoond.

"Vier jaar geleden waren we voor Nederland, maar toen droegen we de Belgen ook een warm hart toe", zegt manager Arjan Visser voordat hij begint met versieren. "Nu Nederland ontbreekt, zijn we al helemaal voor de Rode Duivels."

(18/06/2018 @ 13:10)

Vier jaar cel voor internetoplichter met honderden slachtoffers

Een 37-jarige man uit Leeuwarden is veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor grootschalige oplichting via internet. De ict-expert maakte in het hele land slachtoffers. Ruim vijfhonderd bedrijven en particulieren deden aangifte tegen hem.

De man bouwde vanuit Leeuwarden en Sneek webshops voor bedrijven. Hij bouwde daar achterdeurtjes in, waarmee hij de gegevens van klanten kon achterhalen.

Deed zich voor als zijn slachtoffers

Met die mailadressen en wachtwoorden bestelde hij dure spullen bij webwinkels, die hij vervolgens weer verkocht. Ook verdiepte hij zich urenlang in de levens van gedupeerden. Via Facebook deed hij zich voor als een van zijn slachtoffers, om hun vrienden en familie geld afhandig te maken.

De man liep tegen de lamp doordat hij te zien was op camerabeelden van de winkels waar hij zijn online bestellingen liet afleveren. In 2016 werd hij opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij ruim 100.000 euro buitgemaakt. Dat geld gebruikte hij voor zijn drugs- en gokverslaving.

De rechtbank oordeelt dat er sprake is van grootschalige en professionele cybercriminaliteit. Met de straf wil de rechtbank een signaal afgeven vanwege het leed dat de slachtoffers is aangedaan. Het Openbaar Ministerie had vier jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de man geëist, meldt Omrop Fryslân.

(18/06/2018 @ 13:08)

Raad voor de rechtspraak ziet niets in nieuwe wet voorwaardelijk vrijkomen

De Raad voor de rechtspraak ziet niets in het wetsvoorstel van minister Dekker, die de regels rond de voorwaardelijke invrijheidstelling van gedetineerden wil aanscherpen. De huidige regeling rond de terugkeer van gedetineerden draagt beter bij aan de bescherming van de samenleving dan het wetsvoorstel, concludeert de raad in een advies.

De raad reageert op een wetsvoorstel dat Dekker vorige maand heeft ingediend. De minister benadrukte vandaag nog eens dat gevangenen hun verlof meer moeten "verdienen".

Op dit moment komen gedetineerden met een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf voorwaardelijk vrij nadat zij twee derde van hun straf hebben uitgezeten. Dekkers wetsvoorstel houdt in dat gedetineerden niet meer automatisch in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling: dat moet per individu worden bepaald door het Openbaar Ministerie. "Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag wordt bestraft", zegt de minister.

'Minder tijd voor resocialisatie'

De periode van voorwaardelijke invrijheidstelling mag volgens het wetsvoorstel maximaal een derde beslaan van de opgelegde straf en niet langer duren dan twee jaar. Zo komt een gedetineerde met een celstraf van twaalf jaar op dit moment in principe na acht jaar voorwaardelijk vrij, terwijl hij straks tien jaar moet zitten.

Volgens de raad maakt het beperken van de duur van de voorwaardelijke invrijheidstelling tot maximaal twee jaar een veilige terugkeer naar de samenleving moeilijker, omdat er veel minder tijd is voor behandeling en resocialisatie.

'Huidige praktijk werkt goed'

De raad zegt zich bewust te zijn van het maatschappelijk onbegrip dat is ontstaan over de huidige regeling. Toch vindt de raad dat de huidige praktijk goed werkt, hierbij onder meer wijzend op de ons omringende landen met "soortgelijke - soms nog ruimere - regelingen". Bovendien, zegt de raad, scoort het huidige systeem goed op het gebied van het terugdringen van de kans op herhaling.

De raad spreekt tegen dat het huidige systeem neerkomt op een automatische voorwaardelijke invrijheidstelling. Ook het voorstel om het besluit tot terugkeer volledig bij het OM neer te leggen en de rol van de rechter verder in te perken, stuit op verzet. "Voor de veroordeelde resteert dan nog slechts de mogelijkheid van een marginale rechterlijke toets."

(18/06/2018 @ 13:04)

Merkel krijgt tijd van zusterpartij CSU voor asieloverleg op EU-top

Bondskanselier Merkel krijgt van coalitiegenoot CSU de kans om op de Europese top van volgende week afspraken te maken over het asielbeleid. Dat is de uitkomst van intern overleg binnen de afzonderlijke partijen. Daarmee is een directe regeringscrisis afgewend.

Merkel (CDU) en CSU-minister Seehofer van Binnenlandse Zaken liggen al enige tijd overhoop over het asielbeleid. Seehofer heeft een 'masterplan' gemaakt dat strenger is dan Merkels ruimhartige toelatingsbeleid van de afgelopen jaren. Zo wil hij de grens sluiten voor alle asielzoekers die zich al eerder in een ander EU-land hebben laten registreren.

Merkel wil daar echter niet aan. Ze vreest dat een solistisch optreden van Duitsland de samenwerking binnen Europa op het spel zet.

Rugdekking

Vanochtend kwam de CSU-top in Mà¼nchen bijeen voor overleg. Besloten werd om Merkel de zaak op 28 en 29 juni te laten bespreken in Brussel. De bondskanselier, die tegelijkertijd partij-overleg voerde in Berlijn, ging daarmee akkoord.

"Ik heb ondersteuning en rugdekking gekregen om rond de EU-top eind juni bilaterale afspraken te maken over de omgang met vluchtelingen", zei Merkel op een persconferentie.

62,5 punten

Merkel zei dat CDU en zusterpartij CSU op 1 juli gaan overleggen over de resultaten van de EU-top in Brussel. Volgens haar is het zeker niet zo dat op die datum het terugsturen begint.

Op een gelijktijdige persconferentie in Mà¼nchen zei Seehofer dat hij hoopt dat Merkel harde afspraken kan maken in Brussel. Zo niet, dan moet Duitsland asielzoekers kunnen terugsturen, aldus de minister. Verder zei Seehofer blij te zijn dat de CDU "62,5 van de 63 punten" uit zijn asielplan ondersteunt.

(18/06/2018 @ 12:58)

'Ufo' gespot boven Friesland

Een bijzonder wolkendek gisteravond boven Friesland. Ooggetuigen stuurden massaal foto's in van wat volgens veel mensen een ufo zou lijken. Maar dat was het natuurlijk niet, zegt Weerplaza. "Maar wel een verschijnsel dat met deze uitmuntende kwaliteit niet vaak wordt waargenomen."

Onschuldig, maar 'zeer mooi'. "Geen ufo, tornado, of ander noodweer, maar een onschuldige wolk die als het ware zijn ei niet kwijt kan, of beter gezegd zijn kop", aldus meteoroloog Raymond Klaassen.

Volgens Klaassen gaat het om een forse stapelwolk die wil doorgroeien naar hogere sferen. "Maar dat lukt niet omdat er sprake is van inversie", zegt Klaassen. "Dat wil zeggen: een warme luchtlaag boven een koude luchtlaag. Lucht kan opstijgen zolang de omgevingslucht kouder is, maar als de omgevingslucht warmer wordt, dan lukt dit niet meer."

Dus helaas voor mensen die dachten een echte ufo te hebben gespot. Het fenomeen leverde wel mooie plaatjes op:

(18/06/2018 @ 12:23)

Graven uit de zevende eeuw gevonden in Leiden: 'Echt fantastisch!'

Bij opgravingen in Leiden zijn twee graven uit de zevende eeuw ontdekt. De goed geconserveerde graven zijn volgens onderzoekers interessant, omdat er nog weinig bekend is over de tijd vlak na de Romeinse overheersing.

De graven werden bij toeval gevonden door studenten archeologie van de Universiteit Leiden. Zij zijn in het gebied op zoek naar een nederzetting uit de tiende eeuw.

Dna-onderzoek

De botresten in de graven zijn goed bewaard gebleven en dat is goed nieuws voor de onderzoekers. "Moderne technieken zoals dna-testen en isotopenonderzoek kunnen ontzettend veel zeggen over het aangetroffen skelet", zegt professor middeleeuwse archeologie Frans Theuws van de Universiteit Leiden tegen Omroep West.

In elk geval is al duidelijk dat het in beide gevallen om een jonge man gaat. Het skelet dat als eerste werd gevonden, droeg een kort zwaard aan een gordel. De tweede was begraven met allerlei voorwerpen zoals kledingspelden en een gordel met gesp. Het was in deze tijd gebruikelijk om de doden volledig gekleed en met hun persoonlijke wapens en sieraden te begraven.

Resten naar Limburg

Burgemeester Lenferink van Leiden spreekt van een belangrijke vondst. "Ik vind dit echt fantastisch. Van deze tijd weten we nog niet veel, we zijn buitengewoon nieuwsgierig wat er in de periode na het Romeinse Rijk hier gebeurde. Stapje voor stapje beginnen we een verhaal te krijgen, mede dankzij deze graven."

Het onderzoeken van de graven zal nog veel tijd in beslag nemen. Ze zijn daarom in het geheel geborgen en overgebracht naar een laboratorium in Limburg. Daar worden ze verder onderzocht.

(18/06/2018 @ 12:16)

Dernière mise à jour : 18/06/2018 @ 12:49
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette