Texte à méditer :  "Les hommes naissent et demeurent libres et égaux en droits"   Déclaration des droits de l'homme et du citoyen, 1789.
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

11 Décembre 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Daniel


C'était aussi un 11 / 12
1941

L'Allemagne et l'Italie déclarent la guerre aux Etats-Unis.


Né(e) un 11 / 12 / 1803
Hector BerliozCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Water halen bij de pomp in Amsterdam, 'want uit de kraan komt vergif'

Veel bewoners van Amsterdam-Noord halen hun drinkwater noodgedwongen bij een pomp aan het Wognummerplantsoen. Uit testen blijkt dat het leidingwater dat uit hun kranen komt, is vervuild met lood. In een aantal gevallen is een loodgehalte gemeten van 80 microgram lood per liter, de norm is 10 microgram.

Een van de getroffen bewoners is Floor Hallema. Zij gaat meermalen per dag naar het watertappunt. Hallema haalt niet alleen schoon water voor zichzelf maar ook voor haar kat. "Die hebben heel kleine niertjes, hè", zegt ze bij AT5.

De problemen met het leidingwater werden afgelopen zomer voor het eerst duidelijk, toen een bewoner op eigen initiatief een test deed en bleek dat er te veel lood in zat. In oktober startte woningbouwvereniging Ymere een onderzoek. Elke huurder kon een watertest aanvragen. Nu de eerste uitslagen daarvan bekend worden, leidt dat tot onrust.

Bij Floor Hallema bleek dat er 14 microgram lood in een liter drinkwater zit. "Met 14 ben je nog bijna een mazzelaar", zegt ze. "Sommigen hebben 30 of zelfs 80. Maar ik zit wel boven de norm. Er is zelfs sprake van dat ze die norm naar 5 microgram willen zetten. Dan zit je er dus ver boven."

Geen echte antwoorden

Ymere laat weten dat het onderzoek nog in volle gang is. "Op dit moment is van 373 watermonsters de uitslag bekend. Bij 19 procent daarvan voldoet het water niet aan de wettelijke norm, maximaal 10 microgram lood per liter. We werken hard om dat op te lossen", verzekert een woordvoerder. "Maar we beseffen ook dat zoiets helaas tijd kost en dat die tussenliggende periode voor alle betrokken bewoners geen leuke tijd is en tot de nodige ongemakken leidt."

Bij de pomp zijn de bewoners ontevreden: "Ik vind dat het te lang duurt, niemand krijgt echte antwoorden", zegt Hallema. Buurvrouw Sietske van Ebel vindt dat Ymere z'n verantwoordelijkheid moet nemen. Ze stuurt de corporatie mails met vragen, krijgt een ontvangstbevestiging, maar als ze belt om te vragen hoe het ervoor staat, hoort ze dat haar berichten niet ontvangen zijn. "Ze kunnen me ook een mail sturen dat ik naar de pomp moet lopen, dan is het duidelijk. Maar dat doe ik dus al."

Ymere benadrukt dat het onderzoek tijd kost. "Dat doen we zorgvuldig, precies en in het belang van alle bewoners. We weten al veel, maar nog niet alles. Het is daarom nog niet mogelijk te zeggen wanneer dit deel van de operatie is afgerond. Het gaat om vele honderden woningen."

"Vergif komt uit de kraan in Buikslood", heeft buurtbewoonster Fiona Luck op een spandoek geschreven. De 'd' aan het eind van Buiksloot, de wijk in Amsterdam-Noord, is een woordspeling om haar woede te uiten. Volgens Luck worden de problemen veroorzaakt door een oude, loden waterleiding die in de jaren zestig in de buurt is aangelegd. "Wij zijn hier heel boos over. We kwamen hier als jong gezin wonen en niemand heeft ons dit verteld, terwijl het heel schadelijk is."

Huurkorting van 60 procent

Ymere wacht verder onderzoek af voordat maatregelen worden genomen. Wel zegt de woningbouwvereniging dat bewoners bij wie de wettelijke norm van 10 microgram per liter kraanwater wordt overschreden, in aanmerking komen voor een huurkorting van 60 procent. Huurders krijgen persoonlijk bericht.

Huck heeft de toezegging al, maar is niet tevreden. "We krijgen die huurkorting vanaf de meting," zegt ze bij NH Nieuws. "Maar ik zou dat eigenlijk met terugwerkende kracht willen. Ik woon hier al zes jaar en al die tijd loop ik al deze gezondheidsrisico's."

(11/12/2019 @ 09:17)

Bougainville kiest bijna unaniem voor afscheiding Papoea-Nieuw-Guinea

Bewoners van Bougainville, een eilandengroep in Papoea-Nieuw-Guinea, hebben massaal voor onafhankelijkheid gestemd. Bijna 98 procent van de kiezers op het Pacifische eiland wil dat de regio zich afscheidt, liet de referendumcommissie weten.

De 200.000 kiezers kregen twee weken om hun stem uit te brengen. Ze hadden twee opties: volledige onafhankelijkheid of meer autonomie. Bijna 177.000 bewoners stemden voor onafhankelijkheid.

Nasleep burgeroorlog

Hoewel de regering van Papoea-Nieuw-Guinea het referendum goedkeurde, is het niet-bindend. Voor daadwerkelijke onafhankelijkheid moeten de leiders van Bougainville en de regering met elkaar in gesprek gaan. De doorslag wordt vervolgens gegeven door het parlement van Papoea-Nieuw-Guinea. Afscheiding kan door die procedure nog jaren duren.

Plannen voor een referendum dateren al uit 2001, toen een vredesakkoord een einde maakte aan een jarenlange burgeroorlog op het eiland, dat twee keer zo groot is als de provincie Gelderland. Het conflict begon vanwege onvrede over een enorme kopermijn. Bewoners van Bougainville vonden dat zij alleen de negatieve gevolgen van de exploitatie daarvan ondervonden, terwijl de winst voornamelijk naar de rest van het land ging. Bij de strijd kwamen zo'n 15.000 mensen om.

(11/12/2019 @ 08:23)

Tranen bij werknemers: 10 miljoen dollar kerstbonus van de baas

De werknemers van een Amerikaanse projectontwikkelaar zullen de kerstborrel van dit jaar nooit meer vergeten. Op het jaarlijkse feestje kwam hun baas niet op de proppen met een kerstpakket met wijn en ragout, maar met 10 miljoen dollar.

Het geld wordt verdeeld onder de 198 medewerkers van St. Johns Properties. Hoeveel iedereen krijgt, is afhankelijk van het aantal dienstjaren.

Daardoor ontvangt een techneut die al 39 jaar bij het bedrijf zit meer geld dan de directeur, die een jaartje korter in dienst is. De hoogste bonus was 270.000 dollar, omgerekend ruim 240.000 euro. Er lag zelfs 100 dollar klaar voor de werknemer die de maandag na de kerstborrel zou beginnen.

'Levensveranderend'

Het bedrijf heeft een video gepubliceerd van het moment. Daarin is te zien dat iedereen aan het begin van de kerstborrel een rode envelop krijgt, die ze nog niet mogen openmaken. Na lovende woorden van oprichter en eigenaar Edward St. John maakt hij de kerstbonus bekend.

Werknemers openen de envelop om te zien welk bedrag ze krijgen en vallen elkaar dan vol ongeloof in de armen. Ook de baas krijgt omhelzingen. Sommige personeelsleden reageren emotioneel. "Dit is levensveranderend, ik kan hem niet genoeg bedanken", zegt een van hen.

Bekijk hier de reacties van medewerkers als bekend wordt dat ze samen 10 miljoen dollar krijgen:

Met de gulle gift wilde de projectontwikkelaar stilstaan bij een mijlpaal in de grootte van de portfolio van het bedrijf. Gemiddeld kregen werknemers een bonus van 50.000 dollar.

(11/12/2019 @ 08:20)

SP en CDA kwaad over zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag

Tweede Kamerleden zijn boos over de dossiers die enkele ouders hebben gekregen die werden verdacht van fraude met de kinderopvangtoeslag. Volgens SP-Kamerlid Leijten zijn er inmiddels zeker tien ouders die multomappen met een paar volledig zwartgelakte rapporten hebben gekregen. "Dit lijkt op treiterij van de bovenste plank."

Leijten toont op Twitter een filmpje met de hashtag #sprakeloos:

Onderdelen van de dossiers zijn wel leesbaar zijn, maar dan gaat het volgens haar vooral om de correspondentie tussen de ouders en de Belastingdienst. "Ze krijgen geen antwoord op de vraag: waarom word ik als fraudeur gezien? Terwijl ze daar nou juist naar op zoek zijn." De zogenoemde CAF-onderzoeken naar eventuele fraude zijn onleesbaar gemaakt.

Een maand geleden protesteerde een groep van zo'n dertig ouders bij het belastingkantoor in Rotterdam. Die actie was door het SP-Kamerlid georganiseerd. Ze kregen toen de toezegging dat ze op korte termijn hun dossier zouden krijgen. Gisteren ontving de eerste groep ouders de multomappen per aangetekende post.

Ook andere Kamerleden reageren verbijsterd. Pieter Omtzigt van het CDA, die de gedupeerden in de toeslagzaak ook steeds heeft bijgestaan, retweette het filmpje van Leijten met de aanbeveling "kijk en huiver". Leijten gaat vanmiddag in de Tweede Kamer een debat over de zwartgelakte dossiers aanvragen.

Een woordvoerder van staatssecretaris Snel zegt in een reactie op Twitter dat er in de zwartgelakte delen van de dossiers gegevens van anderen staan. "De eigen informatie is wel leesbaar."

(11/12/2019 @ 08:05)

Nachttrein van Rotterdam naar Groningen blijft rijden

De proef met een nachttrein tussen Rotterdam Centraal en Groningen is geslaagd. NS laat de trein, die elke vrijdagnacht om 00.05 uur vertrekt vanaf Rotterdam, ook de komende twee jaar rijden.

De verbinding is in de afgelopen twee jaar uitgeprobeerd, meldt RTV Noord. Hoewel geen passagiersgegevens bekend zijn gemaakt, wordt de proef een succes genoemd. Dat betekent dat de nachttrein ook de komende twee jaar in het spoorboekje staat. Het gaat om één nachtelijke rit per week. De trein rijdt vanuit Rotterdam via Utrecht, Zwolle en Assen naar Groningen en komt daar net voor 03.00 uur aan.

Eerder was er ook een proef met een nachttrein van Groningen naar Amsterdam, via Zwolle en Almere. Maar die verbinding is gestopt omdat hij vooral werd gebruikt tussen Groningen en Assen.

De nachttrein tussen Rotterdam en Groningen wordt deels gesubsidieerd door de provincies Drenthe en Groningen en de gemeente Groningen.

In de Randstad zelf rijden elke nacht nachttreinen, in het weekeinde is er ook een nachttrein tussen Rotterdam en Eindhoven en tussen Utrecht en Eindhoven.

(11/12/2019 @ 08:00)

'Green deal': Timmermans wil haast maken in strijd tegen klimaatverandering

Het gaat niet snel genoeg, het moet sneller. Dat is het motto van de Green Deal, die eurocommissaris Frans Timmermans vandaag presenteert. De urgentie is hoog, maar er zijn ook grote kansen, zo schrijft hij in de inleiding.

Daarom wil hij onomkeerbare maatregelen nemen en veel geld uittrekken om de economie groener te maken. In totaal is de komende tijd 260 miljard euro nodig. "Een kwart van de EU-begroting", zo staat te lezen in de tekst.

De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de Europese leiders. Die steunen wel het doel om te komen tot nul uitstoot in 2050, maar zijn het niet allemaal eens met de snelheid die Timmermans nu wil maken. Morgen vergaderen de EU-leiders in Brussel over de Green Deal. Ook het Europees Parlement en de nationale parlementen moeten de voorstellen nog bespreken.

Dwingende maatregelen

De Green Deal, die in recordtijd door de nieuwe Europese Commissie is opgesteld, is een soort spoorboekje, een roadmap, waarin staat welke maatregelen wanneer worden genomen. In 2030 moet de CO2-uitstoot minimaal met 50 procent zijn teruggedrongen en het liefst met 55 procent.

Om dat te bereiken komt er een klimaatwet met dwingende maatregelen voor alle EU-lidstaten. Timmermans en zijn medewerkers willen het merendeel van de maatregelen met een zogenoemde gekwalificeerde meerderheid nemen, waardoor de klimaatvoorstellen niet door een veto van een lidstaat tegengehouden kunnen worden.

Het jaar 2030 is leidend. Elk jaar zal worden gemeten of het reductie-doel gehaald kan worden en in de zomer van 2021 worden extra maatregelen genomen als de CO2-uitstoot onvoldoende is afgenomen. Een van de mogelijkheden is een manier van rekeningrijden. Timmermans wil daar de politieke discussie over aangaan.

De vervuiler betaalt: auto's, vrachtwagens en vliegtuigen moeten vanaf 2021 betalen als ze CO2 uitstoten. Deze zogenoemde CO2-rechten zijn beperkt (ze kunnen op een speciale markt worden gekocht) en worden in de visie van de Commissie steeds duurder. Grote industrieën hebben nu al van die rechten.

Uiteindelijk hoopt Timmermans dat een deel van de rekening via die CO2-rechten betaald kan worden, omdat 20 procent van de opbrengst naar de kas van de EU vloeit. Verder speelt de Europese Investerings Bank (EIB) een grote rol in het klimaatplan. De komende jaren moet de helft van de investeringen van de EIB groen zijn. Ook hoopt de Europese Commissie een deel van het statiegeld op plastic, dat de komende jaren in de EU wordt ingevoerd, te krijgen.

Vervuilende fabrieken

Het gaat om het welzijn van de burgers, zo staat te lezen in de Green Deal, maar dat welzijn is niet alleen een schoon milieu, maar gaat ook over mensen die in vervuilende fabrieken of steenkolenmijnen werken. "Daar moeten goede afspraken over worden gemaakt, anders mislukt de Groene Deal."

En om te voorkomen dat Europa wel maatregelen neemt, maar de rest van de wereld wel CO2 blijft uitstoten, komen er extra heffingen voor landen die onvoldoende aan het klimaat doen.

Een greep uit de plannen:

Energie is voortaan schoon. Geen kolen meer, gas alleen als de CO2 wordt afgevangen, meer wind (vooral op zee). De energie-intensieve industrieën zoals de staal-, chemie- en cementindustrie zijn onmisbaar voor de Europese industrie, maar moeten versneld minder CO2 uitstoten. Er komt een Groen Europees Industrieplan. De Commissie pakt 'groenwassen' aan, dat zijn programma's waarmee vliegreizen of autoritten gecompenseerd kunnen worden. Er komen heldere criteria voor de manier waarop de ecologische voetafdruk te compenseren valt. Het is nu te veel een wildgroei aan programma's die allemaal beloven groene investeringen te doen, maar in de praktijk niet allemaal even groen zijn. De komende jaren worden meer waterwegen en rails aangelegd om een substantieel deel van het wegvervoer via water en spoor te laten lopen. Vervoer over zee (de korte afstand) wordt gestimuleerd. In 2025 wil de Europese Commissie een miljoen laadpalen, die zijn nodig voor 13 miljoen auto's met lage uitstoot (hybride) of nul uitstoot (volledig elektrisch). De uitstoot moet vooral in de steden omlaag. Bedrijven moeten hun groene investeringen zichtbaarder maken in de jaarverslagen. Er komt extra onderzoeksgeld om klimaatoplossingen te vinden. Elk nieuw Europees plan moet een groen stempel krijgen. Dat wordt de groene eed genoemd: 'Do no harm.' De bossen hebben onderhoud nodig en er moeten veel nieuwe bomen geplant worden; in enkele media is een aantal van 2 miljard genoemd. De bouw heeft een renovatiegolf nodig. Dat kost energie in de vorm van zand, cement en grind, maar levert heel veel energiebesparing op. Het gaat om minstens 50 miljoen huishoudens die nu moeite hebben om hun woning warm te houden, omdat er te veel energie weglekt.

(11/12/2019 @ 07:51)

Islamitisch onderwijs groeit in tien jaar tijd met 60 procent

Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen in Nederland is in tien jaar tijd gegroeid met 60 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die de Volkskrant heeft opgevraagd.

Het islamitisch basisonderwijs telde in 2008 nog 9324 leerlingen, in 2018 waren dat er 15.078. In Nederland zijn nu 54 islamitische basisscholen en twee islamitische scholen voor voortgezet onderwijs, schrijft de krant. Ongeveer één op de acht moslimkinderen gaat naar een islamitische basisschool, dat is ruim 1 procent van het totale aantal basisschoolleerlingen.

De groei komt doordat de kwaliteit van de scholen stijgt, zeggen deskundigen. Zo scoren islamitische scholen de laatste vijf jaar als beste op de Cito-toets.

Kwaliteit ter discussie

Het afgelopen jaar was er juist veel te doen over de kwaliteit van enkele islamitische scholen. In september berichtte Nieuwsuur dat scholen die zijn aangesloten bij de islamitische scholenkoepel ISBO een lesboek gebruiken waarin staat dat jongens en meisjes elkaar niet mogen aankijken en dat Allah homoseksualiteit veroordeelt. De onderwijsinspectie doet daar onderzoek naar.

Eerder dit jaar bleek dat er in de gemeente Westland grote tegenstand is tegen de komst van een nieuwe islamitische school. De gemeenteraad bleef zich verzetten, ook al oordeelde de Raad van State dat daar geen wettelijke reden voor is. Minister Slob zette daarop de gemeenteraad buiten spel. Die stapte vervolgens weer naar de Raad van State die er nog uitspraak over moet doen.

Vrijheid van onderwijs

Het onderwijs op religieuze grondslag is in Nederland geregeld in artikel 23 van de Grondwet. Dat gaat over de vrijheid van onderwijs. Ruim een eeuw geleden, in 1917, werd vastgelegd dat scholen op religieuze grondslag net als openbare scholen door de overheid gefinancierd worden.

In Nederland gaat meer dan 60 procent van alle kinderen naar een protestantse of katholieke basisschool.

Over de vrijheid van onderwijs is voortdurend discussie. Want waarom zou je niet iedereen hetzelfde onderwijs geven? En leidt het niet juist tot uitsluiting? Met de opkomst van islamitische scholen wordt op die laatste vraag weer meer de nadruk gelegd.

(11/12/2019 @ 07:34)

Vulkaan Nieuw-Zeeland rommelt opnieuw, bergingsoperatie uitgesteld

De vulkaan in Nieuw-Zeeland die maandag uitbarstte, is opnieuw actief. Vanochtend zijn trillingen waargenomen en de vulkaan stootte modder en stoom uit.

De situatie is zo gevaarlijk, dat bergingswerkers ook vandaag niet het eiland op kunnen om slachtoffers te bergen. Er is een kans van 40 tot 60 procent dat de vulkaan de komende 24 uur opnieuw uitbarst, zeggen Nieuw-Zeelandse seismologen. De politie zegt het eiland op te gaan zodra het veilig is.

Door de uitbarsting maandag kwamen zeker zes mensen om het leven. Dertig gewonden liggen nog in het ziekenhuis, vijfentwintig verkeren in kritieke toestand. Veel van hen hebben ernstige brandwonden.

Negen mensen vermist

Het aantal vermisten is door de politie naar boven bijgesteld. Er worden nu negen mensen vermist, zeven Australiërs en twee inwoners van Nieuw-Zeeland. De politie gaat ervan uit dat ze het niet hebben overleefd. Er is een mogelijkheid dat het aantal vermisten nog verder oploopt, omdat de politie nog niet met alle nabestaanden heeft gesproken.

Tijdens de eruptie waren er 47 mensen op het onbewoonde eiland. Een groot deel van hen waren passagiers van het cruiseschip Ovation of the Seas.

(11/12/2019 @ 07:23)

Opnieuw explosie in woonwijk Noordwijk, granaat gevonden bij nachtclub

In Noordwijk aan Zee is vannacht een explosief tot ontploffing gebracht in een woonwijk. Dat gebeurde voor de deur van een horecaondernemer. Niemand raakte gewond, wel sneuvelde een aantal ramen. Bij nachtclub Home, iets verderop in Noordwijk, trof de politie een niet-ontplofte handgranaat aan.

Een soortgelijk tafereel deed zich op 6 augustus ook al voor, meldt Omroep West. Ook toen werd bij nachtclub Home aan de Grent een explosief gevonden, ontplofte een explosief op de Binnenweg en raakte de woning van de exploitant van de nachtclub beschadigd. In de muren van een aantal woningen werden later honderden minuscule loden kogels aangetroffen.

Anderhalve maand dicht

De Noordwijkse burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld sloot de nachtclub na 6 augustus voor een periode van twee weken. Daarna moest Home, zonder verdere verklaring, nog een maand dicht blijven.

Uitbater Robert Ruigrok werd na het vorige incident met zijn gezin op een schuiladres ondergebracht, aldus het Leidsch Dagblad. Het is niet bekend of hij vannacht thuis verbleef. Ook is onduidelijk wie het op hem heeft gemunt. De politie wil tot nu toe alleen bevestigen dat vannacht een woning beschadigd is geraakt en dat het Team Explosieven Verkenning onderzoek doet.

(11/12/2019 @ 07:18)

NS doet proef met trein die zelf rijdt, remt en stopt

De NS heeft vannacht getest met een zelfrijdende trein. De trein rijdt, remt en stopt op basis van een geprogrammeerde dienstregeling.

De test tussen Kampen Zuid en Swifterbant is geslaagd, vindt de NS. De trein vertrok zonder vertraging en kwam ook op tijd aan. Er waren geen passagiers aan boord, wel een machinist die kon ingrijpen als het mis zou gaan.

In de zelfrijdende trein is een extra computer gebouwd, vertelt NS-woordvoerder Erik Kroeze in het NOS Radio 1 Journaal. "Die communiceert met de baan en weet vooraf wat hij gaat tegenkomen op het spoor, zoals wissels, seinen en andere treinen." De treinen die nu rondrijden doen ook al veel zelf, maar optrekken, remmen en stoppen wordt nog door de machinist gedaan.

Volgens de NS is de zelfrijdende trein nodig om de toenemende drukte op het spoor op te kunnen vangen:

De NS is niet de eerste vervoerder die experimenteert met een trein waarin een computer vrijwel alles bepaalt. Een jaar geleden had ProRail de primeur van een zelfrijdende locomotief, over de Betuweroute. De regionale vervoerder Arriva reed in maart met een zelfrijdende trein tussen Groningen en Buitenpost.

Eigen mensen

Toch wilde de NS ook zelf experimenteren. "We kijken natuurlijk naar elkaars ritten", zegt Kroeze, "maar we zullen het met onze eigen mensen en treinen moeten doen. En we zijn geïnteresseerd in andere zaken. Wat voor de NS belangrijk is, is dat een trein geautomatiseerd door een druk gebied kan rijden."

Als de zelfrijdende trein er definitief komt, wordt het beroep van machinist niet meteen overbodig, maar zal het wel veranderen. Niet alle machinisten zullen gelukkig zijn met de nieuwe ontwikkelingen.

"Maar we horen ook positieve geluiden", zegt Kroeze. "We merken dat heel veel machinisten geïnteresseerd zijn. Het is een beetje aan een automobilist vragen hoe het is om in een zelfrijdende auto te rijden. Het is voor het vak leuk om te zien hoe die technologie zich ontwikkelt."

De komende maanden kijkt de NS onder meer hoe de autonome treinen reageren op ander treinverkeer en wat ze doen bij gladde sporen. Het zal naar verwachting nog jaren duren voor de zelfrijdende treinen meedraaien in de dienstregeling.

Eerder deed ProRail al een test met een zelfrijdende locomotief:

(11/12/2019 @ 06:43)

Fraude met Tikkie en andere betaal-apps strenger bestraft

Er komen hogere straffen voor fraude met nieuwere betaalmethoden zoals de bankapp of Tikkie. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Grapperhaus dat voortbouwt op Europese richtlijnen.

Wie fraudeert met Tikkie of een ander betaalverzoek kan afhankelijk van de omvang nu een straf tussen de één en vier jaar krijgen. Dat kan voortaan zes jaar gevangenisstraf worden.

Voor 'oude' vormen van betaalfraude, zoals met bankpassen, is dat nu al zes jaar. Het kabinet trekt dat nu gelijk. Ook fraude met cryptomunten zoals bitcoins valt onder de nieuwe lijn.

Volgens het kabinet komt fraude zonder betaalpassen steeds vaker voor en treft het vaak grote groepen.

(11/12/2019 @ 06:24)

Wekdienst 11/12: vervolg genocidehoorzitting Rohingya en uitspraak Joël S.

Goedemorgen! Regeringsleider Aung San Suu Kyi van Myanmar verdedigt zich in Den Haag tegen de aanklacht van genocide op de Rohingya. De rechtbank Rotterdam doet uitspraak in de zaak tegen Joël S., hij zou een Amerikaanse psychologie-studente hebben doodgestoken. En Frans Timmermans presenteert zijn Green Deal, de plannen voor een groenere EU.

De regen trekt de komende uren via het oosten het land uit. De rest van de dag is het bewolkt, maar soms breekt de zon door. Het wordt ongeveer 7 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag verdedigt regeringsleider Aung San Suu Kyi van Myanmar zich tegen de aanklacht van genocide op de Rohingya-moslimminderheid. Ze ligt onder vuur omdat ze niets zou hebben gedaan om de misdaden tegen te houden. De rechtbank Rotterdam doet uitspraak in de zaak tegen moordverdachte Joël S., hij zou een Amerikaanse psychologie-studente hebben doodgestoken. De eis is tien jaar cel en tbs. En vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans presenteert zijn Green Deal, de plannen voor een groenere EU.

Wat heb je gemist?

Bij een vuurgevecht tussen twee mannen en de politie zijn in de Amerikaanse stad Jersey City, vlak bij New York, zes mensen om het leven gekomen. Het begon ermee dat de twee een agent die zich had ingezet in de strijd tegen illegale wapens doodschoten in de buurt van een begraafplaats.

Na de dood van de agent verschansten de mannen zich in een Joodse supermarkt in de buurt, waarna een hevige schotenwisseling volgde die een groot deel van de middag duurde. Waarom de mannen zich in de supermarkt ophielden, is onduidelijk.

Ander nieuws uit de nacht

IJskap Groenland smelt zeven keer sneller dan in jaren 90: Waar in de jaren 90 33 miljard ton ijs per jaar verloren ging, is dat in het afgelopen decennium toegenomen tot 254 miljard ton per jaar, schrijven onderzoekers in vaktijdschrift Nature.

Burgemeesters Italië demonstreren om bedreigde Holocaustoverlevende te steunen: de 89-jarige senator voor het leven Liliane Segre heeft sinds vorige maand politiebewaking na een reeks antisemitische bedreigingen.

Saudi Aramco: ook zonder westerse beleggers grootste beursgang ooit: Het oliebedrijf, dat elke dag ruim 12 miljoen olievaten uit de grond pompt, is vanaf vandaag genoteerd aan de Saudi Stock Exchange in Riyad.

En dan nog even dit:

Het zwarte leren jack dat actrice Olivia Newton-John in de film Grease droeg in de scene waarin ze de hit You're the One That I Want zingt, is weer in haar eigen bezit. Een anonieme koper die er op een veiling begin november 243.000 dollar voor over had, bijna 220.000 euro, heeft het aan haar geschonken. Ook doneerde hij hetzelfde bedrag dat hij voor het jack neerlegde.

De veiling werd gehouden om geld in te zamelen voor de naar genoemde kliniek in Melbourne waar kankerpatiënten worden behandeld.

Luister hier de bekende hit:

Fijne dag!

(11/12/2019 @ 05:52)

Aung San Suu Kyi bij Gerechtshof, 'We kunnen weinig berouw verwachten'

Het is een unicum, wat Aung San Suu Kyi vandaag gaat doen. Als leider van de burgerregering van Myanmar verdedigt zij haar land in de genocidezaak over de Rohingya. Ze komt aan het woord in het Vredespaleis in Den Haag, waar de zaak dient. Het Afrikaanse land Gambia spande de zaak tegen Myanmar aan bij het Internationaal Gerechtshof.

Suu Kyi is sinds de gewelddadigheden van het Myanmarese leger tegen de Rohingya-moslims in de zomer van 2017 in de internationale gemeenschap van haar voetstuk gevallen. Ze ligt onder vuur omdat ze niets zou hebben gedaan om de misdaden tegen te houden.

Het gaat volgens onderzoekers van de Verenigde Naties om brandstichting, moord en verkrachting op grote schaal. Suu Kyi heeft de grove misdaden, de VN sprak van 'genocidale intenties', altijd ontkend.

Suu Kyi stond, vooral in de westerse wereld, altijd bekend als voorvechter van democratie en mensenrechten. Daar ontving ze ook allerlei prijzen voor. De bekendste is de Nobelprijs voor de Vrede, die kreeg ze in 1991. Dat was tijdens haar jaren in huisarrest. Als oppositiepoliticus vocht ze toen tegen het militaire regime dat al tientallen jaren aan de macht was in Myanmar.

Suu Kyi als verdediger mensenrechten?

Dat verheven, edelmoedige beeld dat in het Westen van haar bestond, klopte nooit helemaal. Suu Kyi had ten onrechte een soort cultstatus gekregen, stellen kenners van Myanmar vast. Zelf heeft ze ook geprobeerd om dat beeld bij te stellen. Zo zei ze herhaaldelijk in interviews dat ze een politiek leider is en geen "verdediger van mensenrechten of humanitair hulpverlener".

In 2015 won haar partij, de Nationale Liga voor Democratie, de verkiezingen en veel westerse landen zagen dat als het moment waarop de democratie in Myanmar echt van de grond zou komen. De Europese Unie en de Verenigde Staten hieven hun sancties tegen Myanmar snel op.

Maar in de werkelijkheid hield het leger veel macht. De militairen hebben nog steeds zeggenschap over drie cruciale ministeries: die van Defensie, Binnenlandse Zaken en Grenszaken. Precies die departementen, en dan vooral Defensie, dragen de verantwoordelijkheid voor het geweld tegen de Rohingya-minderheid. Het leger heeft Suu Kyi niet om toestemming hoeven vragen om gewelddadig op treden.

Leger nog altijd machtig

Suu Kyi beloofde in verkiezingstijd dat ze de democratie verder zou ontwikkelen, maar daar is sinds 2016 nog weinig van terecht gekomen, mede doordat het leger nog zoveel te zeggen heeft. Zo heeft het leger ook nog een kwart van de zetels in het parlement. Praktisch gezien betekent dat zij het vetorecht hebben op aanpassingen van de grondwet.

De politieke steun van het leger zou zelfs één van de redenen zijn geweest dat Suu Kyi er voor heeft gekozen om Myanmar nu persoonlijk in Den Haag te komen verdedigen. Volgend jaar houdt Myanmar verkiezingen en als ze er nog wetswijzigingen doorheen wil krijgen, heeft ze hun steun nodig. Bijvoorbeeld voor de aanpassing van de wet die er nu nog voor zorgt dat zij officieel geen president kan zijn. Ze heeft namelijk kinderen van Britse nationaliteit en de wet staat niet toe dat Myanmarezen met buitenlandse familie president worden. Daarom is ze alleen de facto leider van de burgerregering en minister van Buitenlandse Zaken.

Wat de zaak van de Rohingya betreft is niet de verwachting dat Aung San Suu Kyi berouw zal tonen. Ze heeft altijd dezelfde lijn aangehouden als de legertop: de Rohingya-moslims noemt ze Bengali, daarmee wil ze zeggen dat het migranten uit Bangladesh zouden zijn. In werkelijkheid wonen de Rohingya al generaties lang in Myanmar.

Bovendien zegt ze dat de legeracties bedoeld waren als bestrijding van terrorisme. In de zomer van 2017 viel een groepje Rohingya-rebellen enkele veiligheidsposten aan, waarna het leger hard en volgens internationale onderzoekers buiten proportie terugsloeg. Daarna vluchtten ruim 740.000 Rohingya de grens over, naar buurland Bangladesh.

Internationaal is ze van haar voetstuk gevallen, in eigen land is Suu Kyi nog steeds populair. De publieke opinie in Myanmar is sterk anti-Rohingya. Critici vinden dat zij haar aanzien en invloed had kunnen gebruiken om de opvattingen over Rohingya in haar land te veranderen. Dat heeft ze eerder niet gedaan. De kans is klein dat het vandaag wel gebeurt.

Gisteren, toen Aung San Suu Kyi aankwam in Den Haag, was er een protest bij het Vredespaleis:

(11/12/2019 @ 05:40)

Saudi Aramco: ook zonder westerse beleggers grootste beursgang ooit

Het is de grootste beursgang ooit: Saudi Aramco is vanaf vandaag genoteerd aan de Tadawul, de Saudische aandelenbeurs in Riyad. Het beursdebuut is vooralsnog een succes, want het aandeel opende 10 procent boven de introductieprijs, op 35,20 riyal. De beurswaarde van het grootste oliebedrijf ter wereld stijgt daarmee naar bijna 1900 miljard dollar. Ter vergelijking: Shell heeft een beurswaarde van 225 miljard dollar.

Het bedrijf, dat elke dag ruim 12 miljoen olievaten uit de grond pompt, is met een nettojaarwinst van bijna 100 miljard euro niet alleen de grootste, maar ook de meest winstgevende oliemaatschappij ter wereld.

Toen de Saudi's aankondigden de beurs op te gaan met een deel van hun nationale bedrijf, mikten ze op een opbrengst van 100 miljard dollar. Die verwachting is inmiddels fors naar beneden bijgesteld: ze halen vandaag ruim 29 miljard dollar op. Dat komt doordat de Saudi's een kleiner stuk - 1,73 procent van het bedrijf - naar de markt brengen dan eerder voorgenomen.

Een tegenvaller voor ze dus, maar het gaat nog altijd om de grootste financiële beursklapper ooit. Opvallend zeggen analisten, want de belangstelling van westerse beleggers om te investeren in het meest winstgevende oliebedrijf ter wereld bleef bijna volledig uit.

De Saudi's zouden hun aandelen promoten bij beleggers op grote beurzen in Europa, VS en Azië, maar die tour werd op het laatste moment afgeblazen. In plaats daarvan werd gefocust op beleggers bij bondgenoten in de Arabische Golf. Het gros van de bestellingen komt echter van lokale bedrijven en fondsen, blijkt uit een statement van het Saudische Samba Capital, een van de banken die de beursgang begeleidt. Buitenlandse investeerders zouden slechts op 10 procent van de beschikbare aandelen hebben ingetekend.

Weinig animo

Een aandeel in Saudi Aramco is gewoon niet zo aantrekkelijk voor beleggers hier, zeggen analisten. Dat heeft te maken met geopolitieke en financiële risico's. Saudi Aramco mag dan wel de meest winstgevende olieproducent ter wereld zijn, het is ook een bedrijf waarvan critici vinden dat het maar weinig maatregelen treft voor het milieu en waarvan de, tot nu toe, enige aandeelhouder, de Saudische overheid, mensenrechten schendt.

Verder zijn de financiële voorwaarden van het kopen van een aandeel niet bijzonder gunstig, ziet analist Corné van Zeijl. "Zo is het dividendrendement bij een aandeel van dit bedrijf een stuk lager dan bij bijvoorbeeld een aandeel Shell." Het helpt volgens de analist ook niet mee dat de Saudi's aan het hoofd staan van het bedrijf. "Je hebt als investeerder in Aramco weinig te zeggen over je aandeel, je bent en blijft afhankelijk van de overheid."

En waar de meeste oliebedrijven wereldwijd naar olie boren, bevindt Saudi Aramco zich op één plek. Een risico, vinden beleggers. "Als daar een aanslag is, heb je zo vijf procent van de productie stilliggen." De olie kan weliswaar goedkoop worden geproduceerd, maar de geografische en politieke risico's wegen voor beleggers toch zwaarder, zegt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Druk op locals

Vanuit Rusland, China en India is er meer steun voor de beursgang, zegt consultant Cyril Widdershoven die olie- en gasbedrijven in de regio adviseert over investeringen. Zij hebben daar volgens hem geopolitieke belangen bij. Ook vanuit de Golfregio wordt er anders naar gekeken. Daar krijgt Saudi Aramco volgens Widdershoven veel steun.

Helemaal vrijwillig lijkt dat niet altijd te gaan. "Rijke Saudi's zijn bij elkaar geroepen voor luxe etentjes zodat zij flinke investeringen zouden toezeggen." Of er werd gezegd dat "er wel werd gerekend op een succesvolle beursgang", zegt Widdershoven. "Als dat constant wordt herhaald en hoge officials vragen dit persoonlijk van jou, dan is het niet juridisch afgedwongen maar is er wel sprake van het uitoefenen van indirecte druk."

Vaderlandsliefde

Maar de gemiddelde Saudi heeft volgens Widdershoven een andere motivatie om aandelen te kopen: vaderlandsliefde. "De gedachte is: 'Ik ben Saudi, dit is Saudi Aramco en deze beursgang is voor de toekomst van ons land.' Zo is de beursgang drie jaar geleden ook in de markt gezet. Het merendeel van de jongeren die het geld ervoor heeft, zal dan ook absoluut een aandeeltje halen. Iedereen vindt: die beursgang moet de grootste ooit zijn. Daar speelt echt vaderlandse trots."

(11/12/2019 @ 05:09)

Olivia Newton-John krijgt Grease-outfit terug van koper

Het zwarte leren jack dat actrice Olivia Newton-John in de film Grease droeg in de scene waarin ze de hit You're the One That I Want zingt, is weer in haar eigen bezit. Een anonieme koper die er op een veiling begin november 243.000 dollar voor over had, bijna 220.000 euro, heeft het aan haar geschonken. Ook doneerde hij hetzelfde bedrag dat hij voor het jack neerlegde.

De veiling werd gehouden om geld in te zamelen voor de naar haar genoemde kliniek in Melbourne waar kankerpatiënten worden behandeld. Dit jaar maakte Newton-John bekend dat ze voor de derde keer borstkanker heeft. De eerste keer was in 1992.

De schenker vindt dat het jack niet thuishoort "in de kledingkast van een miljonair, zodat die ermee kan opscheppen tegenover zijn vrienden", zei hij toen hij het aan de actrice overhandigde, vorige week in Californië. Hij prees Newton-John voor haar strijd tegen kanker en zei dat die veel belangrijker is dan zijn donatie. Zelf noemt hij zich de nummer 1-fan van de 71-jarige Newton-John.

Die toonde zich verheugd met de gift. "Het is ongelofelijk dat u dit voor mij doet. Ik ben zo dankbaar, ik ben helemaal ondersteboven." Ze gaat het jack tentoonstellen in de kliniek.

(11/12/2019 @ 03:35)

Zes doden bij urenlang vuurgevecht in Jersey City

Bij een vuurgevecht tussen twee mannen en de politie zijn in de Amerikaanse stad Jersey City, vlak bij New York, zes mensen om het leven gekomen. Het begon ermee dat de twee een agent doodschoten in de buurt van een begraafplaats.

De politieman had zich ingezet in de strijd tegen illegale wapens. Mogelijk was hij bezig een moord te onderzoeken die met zo'n wapen was gepleegd.

Na de dood van de agent verschansten de twee mannen zich in een Joodse supermarkt in de buurt, waarna een hevige schotenwisseling volgde die een groot deel van de middag duurde. Uiteindelijk kwamen de twee schutters om het leven, net als drie mensen die toevallig in de supermarkt waren. Volgens de politie zijn zij door de schutters gedood.

De wijk reageert verschrikt op de urenlange politieactie. "Dit is beangstigend, wat is er aan de hand met onze gemeenschap?"

Onduidelijk is waarom de mannen juist in de Joodse supermarkt hun toevlucht zochten. De politie zegt dat er geen bewijs is voor een gerichte actie of een terroristisch motief, maar sluit dat ook nog niet uit.

Tijdens het vuurgevecht sloot de politie de buurt hermetisch af. Veel mensen probeerden vanachter het afzetlint te filmen met hun telefoon, waarbij ze af en toe dekking zochten als er een salvo weerklonk.

(11/12/2019 @ 01:18)

Burgemeesters Italië demonstreren om bedreigde Holocaustoverlevende te steunen

In Milaan hebben duizenden mensen, onder wie honderden burgemeesters, gedemonstreerd om de 89-jarige senator voor het leven Liliane Segre te steunen. Zij heeft sinds vorige maand politiebewaking na een reeks antisemitische bedreigingen, die begonnen toen ze het initiatief nam voor een parlementscommissie om antisemitisme en racisme aan te pakken. Segre werd als kind van school gestuurd omdat ze Joods is en op haar 13e naar Auschwitz gedeporteerd, maar overleefde de Holocaust.

Ze trof de burgemeesters, die het initiatief namen voor de betoging, onder de glazen koepel van de beroemde galerij in het centrum van Milaan. Daar sprak ze de betogers toe. "Ik heb de haat gekend", zei ze. "Ik weet wat het is om afgewezen te worden door een samenleving, waarvan ik dacht dat ik erbij hoorde."

Burgemeester Sala van Milaan zei dat deze demonstraties door zullen gaan "tot het klimaat van haat verandert". In Italië is naar aanleiding van de bedreigingen tegen Segre en allerlei andere antisemitische en racistische incidenten, onder meer rond de voetbalvelden, een fel debat gaande over vreemdelingenhaat.

Het voorstel van Segre om de onderzoekscommissie op te zetten is door het parlement aangenomen, maar alle rechtse partijen onthielden zich van stemming. Legaleider Salvini zei dat het plan hem zou belemmeren om zijn leuze "Italianen eerst" te gebruiken. En oud-premier Berlusconi stelde dat het de vrijheid van meningsuiting zou beperken.

(11/12/2019 @ 00:32)

IJskap Groenland smelt zeven keer sneller dan in jaren 90

Groenland verliest veel meer ijs dan verwacht. Dat schrijven 89 poolwetenschappers in vaktijdschrift Nature. Het ijsverlies is volgens hen ruim zeven keer zo groot als in de jaren 90. De cijfers komen overeen met het somberste scenario over klimaatverandering van het VN-klimaatpanel IPCC.

De wetenschappers verwachten dat als er niets verandert aan het eind van deze eeuw jaarlijks zo'n 400 miljoen mensen in kustgebieden getroffen kunnen worden door overstromingen, als gevolg van de zeespiegelstijging door het smelten van de ijskappen.

In dit sombere scenario stijgt de zeespiegel met 67 centimeter.

'Alle hens aan dek'

"Ik wil niet zeggen dat we in paniek moeten raken, maar deze studie geeft nog eens aan hoe gevoelig de ijskap op Groenland is voor opwarming van de aarde", zei hoogleraar polaire meteorologie Michiel van den Broeke (Universiteit Utrecht) in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is een van de auteurs van het onderzoek. "Er ligt genoeg ijs op Groenland om wereldwijd de zeespiegel met zeven meter te laten stijgen."

"Als het daar nu maar een beetje warmer wordt, dan gaat het massaverlies pijlsnel omhoog. Dat betekent dat we de opwarming van de oceaan en de atmosfeer beperkt moeten zien te houden", zegt Van den Broeke. "Het is alle hens aan dek om het Parijse klimaatakkoord te halen."

Record

Waar in de jaren 90 per jaar zo'n 33 miljard ton ijs verloren ging, is dat in het afgelopen decennium toegenomen tot 254 miljard ton per jaar.

Dit jaar - dat relatief warm was - is nog niet volledig meegenomen in de studie. Vanwege het sterke smelten van afgelopen zomer denken de wetenschappers dat het record van 2011 gebroken zou kunnen worden, toen het verlies uitkwam op 335 miljard ton. "Maar ik moet er gelijk bij zeggen: er zijn enorme schommelingen van jaar tot jaar, want de ene zomer is koeler dan de andere. Daarom is het belangrijk om over langere termijn te blijven kijken", zegt Van den Broeke.

Satellietmissies

Het onderzoeksteam combineerde 26 afzonderlijke onderzoeken en gegevens van elf verschillende satellietmissies sinds 1992. Daardoor hebben de wetenschappers nauwkeurig de veranderingen in de massa van de Groenlandse ijskap in kaart kunnen brengen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens co-onderzoeksleider Erik Ivins essentieel voor het voorspellen van de invloed van klimaatverandering op ijsverlies en zeespiegelstijging. "Hoewel we met simulaties projecties kunnen maken, leveren satellietmetingen eerder onweerlegbaar bewijs", zegt de Amerikaan.

In september bracht het IPCC voor het eerst een afzonderlijk rapport uit over de oceanen, ijskappen en de zeespiegel. Daarin werd gesteld dat de zeespiegel nu twee keer zo snel stijgt als in de 20e eeuw. Het klimaatpanel waarschuwde dat het niveau verder zal stijgen als de uitstoot van broeikasgassen niet sterk aan banden wordt gelegd.

(10/12/2019 @ 22:55)

VS schort na aanslag vliegtraining Saudische militairen op

De Amerikaanse marine heeft de vliegtraining van Saudische militairen in Florida voor onbepaalde tijd opgeschort. De maatregel houdt verband met de aanslag van afgelopen vrijdag.

Een 21-jarige luitenant van de Saudische luchtmacht schoot toen in een klaslokaal op een marinevliegbasis in Pensacola drie mensen dood en verwondde er acht. Voordat hij meer slachtoffers kon maken, schoten politieagenten hem dood. Volgens de FBI had hij een terroristisch motief.

Saudi-Arabië en de VS zijn bondgenoten. In totaal volgen op dit moment meer dan 300 Saudische militairen een vliegopleiding op drie bases in Florida. Het is onduidelijk wanneer de vliegtraining wordt hervat. De Saudiërs mogen wel theorielessen volgen.

(10/12/2019 @ 21:15)

Busje met drugsafval gedumpt op A2 bij Liempde

Op de A2 ter hoogte van Liempde heeft de politie vanavond een wit busje met drugsafval gevonden. Het voertuig werd achtergelaten op de vluchtstrook.

Volgens de politie stonden er in het busje meerdere vaten met chemicaliën. "Alles wijst op drugsafval", zegt een woordvoerder. Specialisten onderzoeken op een later moment om welke stof het precies gaat.

De politiewoordvoerder zegt dat een dergelijke vondst niet dagelijks plaatsvindt: "We vinden vaker voertuigen met drugsafval op bijvoorbeeld parkeerplaatsen, maar dit is wel opmerkelijk."

De brandweer heeft de bestelbus weggetakeld, schrijft Omroep Brabant. Vanwege de vondst waren de vluchtstrook en een rijstrook tijdelijk afgesloten.

(10/12/2019 @ 21:13)

Dernière mise à jour : 11/12/2019 @ 09:05
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette